» »

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga...

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga...

«
1
2 3 4

neutronium ::

Pozdravljeni, ne znam razložit mojega problema bolj na kratko. Če se komu ljubi brat do konca in mi zna odgovorit bom pa vesel. :) Če v enem stavku zapišem, me je najbolj strah vlage in da bi mi ta kdaj v prihodnosti podrla hišo.

Imam 85 let staro hišo, zidano iz opečnih zidakov (polnih), fasada je klasični omet brez izolacije. Hiša je podkletena z levega in desnega konca, dve ločeni kleti, vsaka malo manj kot 20 m2 (na sredini hiše ni kleti, ne vem ali je zemlja ali kamenje vmes). Bivalnega dela (kuhinja + dnevna + spalnica) je dobreih 50 m2. Par dodatnih kvadratov sta še kopalnica in wc, ter veža. Hiša ima centralno ogrevanje na kurilno olje ali drva. Centralna je ok, delujoča, radiatorji menjani nedavno. Vodovod je delujoč in ok.

Pustimo računico, da bo večina rekla, da je ceneje podret in postavit novo kot obnavljat. Ta opcija je izven mojega dosega, tako časovno kot ekonomsko. Torej moj namen je čimveč obnovit v lastni režiji in postopoma kolikor bo pač denarja na voljo. Toliko, da se vselim, nimam možnosti modernih bivanjskih standardov. Pomembno je, da me ne zamaka ali zebe in da me ogrevanje stane čim manj. Hiša mora zdržati recimo še 40 let, potem bom ali mrtev ali dementen blodil po ulicah, če bom imel pa res ogromno srečo v življenju bom morda celo v domu :D

Hiša je bila do zdaj solidno vzdrževana in obnavljana kolikor se je pač dalo (ometna fasada, streha, dvoslojna lesena okna itd.) in ni podrtija. Vendar je zadnje leto in pol brez ljudi notri. Zidovi so ok, streha in tramovi tudi (čez nekaj let bo potrebno menjat strešnike). Plesni v hiši ni. zamaka nikjer. Raznih špranj in lukenj tudi ni. Se pa seveda v zraku čuti vlaga. Le te je še več v kleteh. Hidroizolacije sklepam, da ni, ker pa je za hišo v bližini (cca 2. m stran) škarpa bi hidroizolacijo bilo verjetno nemogoče izvesti ali pa predrago.

Moj namen je najprej obnovit notranjost, ometi, okna (lesena so sicer še ok, ampak bom dal pvc), vrata, tla, nova napeljava elektrike... Nad stropom v bivalnem delu oz. tla na podstrešju izolirat z mineralno volno. Trenutno je strop v hiši iz ometanih lesenih desk in nad njimi je na podstrešju nametan leš. Nad kletjo je strop (oz. tla stanovanjskega dela) iz betonske plošče, vendar ni izolacije. V hiši imam višino 240 cm, v kleti pa komaj nekaj nad 2 m. Izolirat karkoli od tal verjetno ni možno. Ali zgubim višino v hiši, ali pa v kleti. Nameravam pa kasneje v drugi fazi dati zunaj na stene novo fasado z izolacijo...

Ker me skrbi vlaga sem razmišljal o lokalnem prezračevanju z rekuperacijo, torej za vsak prostor. Ali je to smiselno? Razmišljal sem tudi o eni opciji, da bi kasneje vgradil multi split klimo v kuhinjo, dnevno in spalnico za ogrevanje v prehodnem obdobju (jesen, pomlad) in hlajenje poleti. Bivalni del ni velik (50 m2) in če ogrevam s kurilnim oljem, potem tudi s klimo ne bi smelo biti toliko dražje? Na klimatizacijo prostorov se pa ne spoznam... vem, da če hladen ali topel zrak nekam vpihuješ mora nekje zrak tudi ven iz prostora. Pri tem pa odnese toploto. V hladnem delu leta bi torej rekuperacija zadržala nekaj toplote notri, če bi ogreval s klimo? Poleti pa bi skozi cevi rekuperatorja vdiral toplejši zrak notri in bi bilo hlajenje s klimo potem nesmiselno? Sta potem prezračevanje z lokalno rekuperacijo in klima poleti nezdružljiva? Ali moram izbrat eno ali drugo? Všeč mi je ideja o lokalnem prezračevanju z rekuperacijo, bi pa tudi kdaj poleti pasala klima. Nimam pojma o teh rečeh. Vem pa, da si ne želim preveč vlage in bi jo rad vsaj delno spravljal ven, tudi če je to potrebno aktivno 24h dnevno z raznimi lokalnimi prezračevalniki.

Ne mislim se v tem trenutku ukvarjat s klimo. Vendar pa v tem trenutku urejam notranjost in si lahko določene stvari pripravim vnaprej, da ne bom čez leto ali dve ali tri spet vse razbijal. :|

TheBlueOne ::

Ne verjamem, da se ti izplaca kaj vec kot klimatska naprava v smislu razvlazevanja. Je verjetno tako ali tako nepotrebno ampak ce ze hoces bolj suh zrak pozimi, kar je praviloma se toliko bolj nepotrebno, potem je to to.

Hise drugace niti ne dihajo in vlaga bolj ne prehaja kot prehaja. Ce bi prehajala bi bil kar velik problem ko bi v stenah zmrzovala. Je bolj problem kondenzacija pri kakih stikih, kjer so temperaturne razlike, ce imas recimo balkon, ki je samo ven potegnjen beton. Potem zna biti plosca najhladnejsi del in ti pobere vecino kondenzacije.

Ce lahko celo hiso obleces v izolacijo, torej da nic ne strli ven, potem skoraj ne bi smel imeti nekih tezav. Morda bi bilo smiselno, da das vec cm izolacije in hiso stisnes tako dalec, da ti jo lahko greje toplotna crpalka.

Jaz bi delal:
1. Izolacija
2. Okna
3. Varcno ogrevanje
Ker to dela prihranek.
4. Notranjost

In ce tla res niso nic izolirana, potem izolacija, talno, estrih. Preprost in ucinkovit sistem, ki ti resi dva problema. Izolacije pride s talnim, ker se klika direkt v njo. Jaz bi je sicer se nekaj dodal v kleti na strop, ker tla so energetski hudic.

Zgodovina sprememb…

Reycis ::

Svetujem ti multisplit z dvemi enotami in prezračevanje z rekuperacijo. Če je zunaj nad ničlo (in veliko večino časa temu je tako) potem je udobje zadovoljivo cena pa nesramno nizka. Pri temperaturah cca -5 je še vedno cenejša vendar pa udobje pade - pri tleh je hladneje, res topli so samo prostori z enotami. V dobro zatesnjeni bajti brez prezračevanja boš sicer garant imel probleme z vlago. Ko sem zamenjal lesena okna z PVC se je pri meni pojavil strašen problem z vlago. Ko sem vgradil en ceneni lokalni rekuperator pa je problem izginil.
Diversity is our greatest strength

floyd1 ::

neutronium, nič nisi povedal, kaj nameravaš storiti glede izolacije tal. Glede na opis stanja, boš moral proti tlom kar dobro izolirati (tudi glede vlage), da ne boš imel še zaradi tega nepotrebnih stroškov pri kurjavi. Glede na nove radiatorje tudi talnega verjetno ne boš delal in potem je še toliko pomembnejše, da ne bodo tla preveč hladna.

Mi smo v naši hiši iz 30-ih let prejšnjega stoletja vrgli vse ven kompletna tla (tramove, leš, lesene deske), izolirali (stiropor), položili talno gretje ter estrih. Če boš tla delal hkrati z elektriko, boš imel pri štromu bistveno manj dela, pod tla pa vržeš zraven elektrike še vsaj nekaj praznih cevi za rezervo in bodoče želje (ethernet, optika, alarm ...), ki jih potem zaključiš s stensko dozo.

Sicer se strinjam, klima in kak lokalni rekuperator (samo ne v spalnici, ker ti mali hudiči znajo biti glasni) bi ti morala rešit vlago, ogrevanje pozimi (do -10) in hlajenje poleti. Glede multisplita - včasih so tako dragi, da se bolj splača zmontirati več "normalnih" inverter klim. Vsaj pred leti je bilo tako. Vgrajuješ jih lahko postopoma (finance ;)) in v primeru okvare ene izmed njih imaš še vedno za silo toplo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

IL_DIAVOLO ::

1. Elektrika in vodovodne cevi, centralno menjat
2. Stavbno pohistvo
3. Obnova lesenega stropa, izolacija tal podstresja

V glavnem ne preveč zadihtat hise, ker bajta je pac stara in je boljse da je malo "prepiha". Fasade osebno se ne bi delal(ne poznam financ), teh 60m2 pa bos ja ogrel. V kopalnico lahko mogoče das kak zracnik. Temelje bi blo tudi fino pregledat in jih morda ojacat.

Po hrbtu ti ne bo teklo, zeblo te ne bo.

floyd1 ::

Fasade osebno se ne bi delal(ne poznam financ), teh 60m2 pa bos ja ogrel.

Brez fasade bo kljub samo 60 kvadratom precej zapravil za kurjavo. Razen, če je hiša na primorskem.

V glavnem ne preveč zadihtat hise, ker bajta je pac stara in je boljse da je malo "prepiha".

Če bo vgrajen lokalni rekuperator premalo, brez problema 2x dnevno narediš po 5 minut prepiha, če nisi star ravno 90 let ali imaš kake druge (zdravstvene) omejitve. Mi imamo sicer lesena okna (za tako stare hiše bolj priporočljivo), hidroizolacijo, hiša pa je kljub starosti imela zaporo za kapilarno vlago v vseh stenah.

Temelje bi blo tudi fino pregledat in jih morda ojacat.

Če boš hišo z obnovo bistveno bolj obtežil, gotovo. Mi smo celo podtemeljili, zaradi nove (rapid) plošče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

aiko ::

Ne bom modroval, le izpostavil dejstva, katera si navedel:

- Glede na to, da je v hiši čutiti vlago, a ni plesni nikjer, je zgolj zaradi tega, ker ni v njej nihče bival (hiša je zgolj zatohla). Hišo konkretno prezrači, bo pa vonj izginil sčasoma ko se bo v njej bivalo.
- če je klet le ob straneh hiše, je verjetno v sredini skala, katere niso bili pripravljeni razbijat (prezahtevno) in služi tudi kot temelj.
- če je hiša bivalna, se vsaj delno vseli vanjo za 6-12 mesecev (zima je super, hibe se pokažejo prej). Boš dobil pravi občutek kaj je potrebno in kaj ne, kaj ti paše in kaj ne, kar ti lahko prišpara precej EUR.
V primeru delne prenove:
- naredi izvrtino za klimo(e) in jo po potrebi začasno zapri (naknadno vrtanje sicer načeloma ni problem, a predpripravi elektriko da ne bo rabilo štemat kasneje ko imaš stene urejene)
- okna pusti lesena v kolikor so ok, preveri tesnila in po potrebi menjaj (ne rabiš rekuperatorja z lesenimi okni katera malce "dihajo")
- izoliraj podstrešje v kolikor je izolacija slaba ali neobstoječa
- kleti načeloma niso (pre)hladne, tako da se morda lahko izogneš izolaciji tal (to boš najprej ugotovil z bivanjem v hiši)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()

floyd1 ::

- hiše takih letnikov res niso bile nikoli cele podkletene, v tisti nepodkleteni del so zmetali kake večje kamne, drug odpad...

- kleti načeloma niso (pre)hladne, tako da se morda lahko izogneš izolaciji tal (to boš najprej ugotovil z bivanjem v hiši)

Radiatorsko ogrevanje in še slaba izolacija pod nogami, plošča pa delno na zemlji... Jaz bi dobro premislil.
Klet ima pri nas pozimi kljub talnemu gretju v pritličju le okrog 15 stopinj, brez talnega bi verjetno imela še kako stopinjo manj, nekaj prebije kljub izolaciji. Mrzlo je to.

IL_DIAVOLO ::

Kaj stene nic ne pokajo? Na sredini skala(kot je omenil uporabnik @aiko), ob straneh pa zemlja, posledicno se poseda in pride do loma.

Utk ::

1. Razbij strop in naloži gor volne, spodaj pa nov strop iz gips plošč.
2. Razpelji radiatorje in elektriko, kupi peč na pelete ali pa monoblok toplotno črpalko, če ni dimnika. 60 m2 bo že segrela. Tudi klimo, če rabiš za hlajenje, za ogrevanje ni treba.
3. Tla razbij kolk gre, če so tlaki ali les, reskiraj 10 centi višine in položi stiropor, gor pa isto kar je bilo prej. Če beton, beton, če les, les, oz. osb v teh časih.
4. Rekuperator v 80 let staro bajto? Kater "strokovnjak" je pa to priporočal? Tebi bajta še preveč diha, brez skrbi.
5. Zunanjo fasado pozabi, ne splača se. Razen če jo lahko sam gor vržeš.
6. Oken ne menjaj, dokler ni treba. Če so dobra, ne boš nič pridobil.

Moji predlogi so poceni, učinkoviti in se splačajo. Ostalo je luksuz.

Vlago imaš pa zdaj not, ker je hladna hiša. Tudi zunaj je polno vlage, tudi če ne rosi. Zakuri pa je ne bo več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

aiko ::

floyd1 je izjavil:

- hiše takih letnikov res niso bile nikoli cele podkletene, v tisti nepodkleteni del so zmetali kake večje kamne, drug odpad...


V bistvu so (stare & nove hiše):
- podkletene
- ne podkletene
- delno podkletene

Če imaš 2 kleti ločeni je 99,9% nekaj vmes, kar pomeni da je bila želja po veliki kleti, a to ni bilo možno.
Ne pozabi, da se je veliko delalo takrat s svojimi rokami in se ni najemalo strojev tako pogosto kot sedaj. V kolikor naletiš na skalo, jo pač zaobideš (kot so jo moji stari starši na primer) in imajo klet v obliki črke U namesto pravokotnika kot je hiša.
Ni pa pogoj da hiše poka zaradi tega. "Naša" na primer ne, pa ima sigurno 50-60 let

floyd1 ::

Če imaš 2 kleti ločeni je 99,9% nekaj vmes, kar pomeni da je bila želja po veliki kleti, a to ni bilo možno.

Logična razlaga, a ne nujno edina možna. Še ne tako dolgo nazaj so imeli ljudje na deželi v kleteh hiš velikokrat živali (npr. svinje) in so morda hoteli imeti ta del kleti (štalo) povsem ločen in z zunanjim vhodom.

Pri znancu so odkopali in podtemeljili en tak zasut del in je bil noter samo (zelo zbit material z nekaj ogromnimi kamni.

floyd1 ::

4. Rekuperator v 80 let staro bajto? Kater "strokovnjak" je pa to priporočal? Tebi bajta še preveč diha, brez skrbi.

OP govori o tem, da bo dal nova plastična okna in fasado. Bo pol še tako dihala?

5. Zunanjo fasado pozabi, ne splača se. Razen če jo lahko sam gor vržeš.

Splača se že z vidika udobja. Tako hudo draga pa fasada na eni manjši hiški tudi ni.

matobeli ::

Po vojni ne vem kolk so še delal hiše z hlevom, mogoče res v najbolj ruralnih delih.

Precej verjetna opcija je tudi čisto denarna. Beton je bil drag, sploh pa dober tudi železo verjetno, pol je tukaj še izkop...

Čist možno bi blo da bi blo treba debelejšo plato nardit če bi bila čez celo površino.

Razlogov je lahko miljon.

Fasada je v resnic overrated. Te stare hiše imajo ponavad debele zidove. Pri fotru bi trajal nekih 20let+ da bi se pokrila z ogrevanjem na TČ. Najbolj se splača izolacija proti strehi, nova okna (če so še stara, z dvojnimi okvirji) in TČ, pogoj šele potem fasada, pa še to če se res dela v samogradnji.

Ko bo elektrika kaj dražja bo pa drugače.

Utk ::

4. Rekuperator v 80 let staro bajto? Kater "strokovnjak" je pa to priporočal? Tebi bajta še preveč diha, brez skrbi.

OP govori o tem, da bo dal nova plastična okna in fasado. Bo pol še tako dihala?


Sej sem napisal, naj tega ne dela.


5. Zunanjo fasado pozabi, ne splača se. Razen če jo lahko sam gor vržeš.

Splača se že z vidika udobja. Tako hudo draga pa fasada na eni manjši hiški tudi ni.


Z vidika udobja se najbolj splača podret. Če imaš na voljo 10, 15 jurjev, če še tolk, da s tem narediš največ kar lahko, je pa fasada, rekuperator in nova okna (če so stara še dobra) čisto na zadnjem mestu. Ne vem zakaj se vsi obnašate kot milijonarji. Če bi bil milijonar, ne bi šel tega delat. Naredit mora največ kar lahko za nek omejen denar. Če si izolira tla in strop, bo z radiatorji dovolj ogrel in ne bo vlage. In to mora v vsakem primeru, tudi če bo delal fasado. Na taki majhni hiški lahko fasado sam naredi za jurja pa pol. V tem primeru se splača. Za 5,6 jurjev se ne.

Highlag ::

Hidro izolacijo se da še vedno naredit. Hišo se odkoplje do temeljev in očisti, in na izpostavljen zid nanese smolo in izotex. Nazaj zasuješ s šodrom, da imaš dobro odvodnjavanje in voda odteče mimo hiše, če že pride. Tako so potem tudi zidovi, ki jih ni možno izolirati bolj na suhem.

Če so pa stene v kleti vlažne in voda pronica od tal se pa še vedno da narediti v zidovih tampon, ki preprečuje dvig vlage. Zid se navrta in v luknje nalije ali vtisne material, ki preprečuje vlagi, da se dviga po vertikali. Dodatno pomagajo izsuševalni ometi na notranji strani zidu. Tako se je tega lotil tudi svak, na približno enaki hiši in je lepo suha, čeprav je klet še vedno precej vlažna.

Tvoja vlaga, če ni vidna na zidovih bo verjetno sicer izginila, ko boš nekaj časa prostore ogreval. Tu ti pa izolacija hiše tudi precej pomaga. Sploh strope čimbolje izoliraj, če že ne boš sten.

Mrzle stene so tudi magnet za plesen.
Never trust a computer you can't throw out a window

Utk ::

Sej se sploh ne ve, če ima zares problem z vlago. Če ni plesni, je najbrž nima. Normalno pa da je vlaga v zraku, če se nič ne ogreva. Sej je zunaj tudi, kako ne bi bla tudi not.
Včasih niso imeli fensi hidroizolacij, neumni pa tudi niso bili. So dali zračenje in pravi material na pravo mesto. No, tiste hiše, ki so bile neumne, so že zdavnaj porušene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Valvoline ::

Znotraj oblozis stene z vodoodpornimi mavcnimi ploscami. Za stare bajte edina ugodna in ucinkovita resitev.

dj_uro ::

Vodoodporna mk plosca ne obstaja!
Vlagoodporna, pa se to do neke mere
vw-klub.si

floyd1 ::

Ker ni še nihče omenil - streho bo treba vsaj vredu pregledati in zamenjati kake poškodovane (dotrajane) strešnike. Pred začetkom ostalih del. Zna biti zelo draga šola, če strop izoliraš z volno, položiš gips, porihtaš omete, prebarvaš, položiš laminat, potem pa ti priteče voda v hišo.

Na taki majhni hiški lahko fasado sam naredi za jurja pa pol. V tem primeru se splača. Za 5,6 jurjev se ne.

Saj na začetku piše, da bo delal večinoma sam.

Sej se sploh ne ve, če ima zares problem z vlago. Če ni plesni, je najbrž nima.

Ko bo enkrat v hiši in bo postavil prvo visoko omaro ob zunanjo steno (ki je brez fasade)... Plesen.

Včasih niso imeli fensi hidroizolacij

Naša hiša je imela betonski-kletni del pod stenami premazan s katranom in nanj položeno neko "dahpapo", potem so šele začeli zidati zidove z opeko. Hiša stara več kot 80 let. Ni ravno fensi, kapilarno vlago pa preprečuje še danes.

Po vojni ne vem kolk so še delal hiše z hlevom, mogoče res v najbolj ruralnih delih.

85 let stara hiša ni bila zgrajena po vojni. Tega je bilo takrat še precej.

Precej verjetna opcija je tudi čisto denarna. Beton je bil drag, sploh pa dober tudi železo verjetno, pol je tukaj še izkop...

Točno.

Fasada je v resnic overrated. Te stare hiše imajo ponavad debele zidove

Tašča ima v meščanskem stanovanju 80-90cm neizolirane opečne zunanje stene. Če v tapravi zimi 2 dni ne zakuriš, je notri ravno tako ledenica. Fasada se izplača zaradi udobja in seveda:
Mrzle stene so tudi magnet za plesen.


Hidro izolacijo se da še vedno naredit.

Najboljše bi sigurno bilo, če bodo finance. Je pa odvisno od terena (hrib?), pri npr. velbani kleti tudi moraš prekleto dobro vedeti, kako se lotiti odkopa. Sile v obokih delujejo levo-desno (torej tudi navzven), ko tako hišo odkoplješ, vplivaš na statiko precej bolj, kot bi si marsikdo mislil. Naša klet ni obokana, pa smo vseeno odkopavali in delali HI v več fazah. Ziher je ziher.

Z vidika udobja se najbolj splača podret.

Sem vedel, da se temu ne bo mogoče izogniti ;). Ko sem štemal staro fasado, se je ob hiši enkrat ustavil en starejši gospod, in mi prijazno povedal, da s to obnovo delam bedarijo: "Veste, stara hiša je kot stara ženska. Lahko vanjo vložite kolikor hočete, a bo na koncu še vedno - stara". :))

Utk ::

Ko bo enkrat v hiši in bo postavil prvo visoko omaro ob zunanjo steno (ki je brez fasade)... Plesen.

V starih hišah so omare ob notranjih stenah. Niso bili včasih tako neumni kot zgleda.
Ampak tudi ni nujno. Plesen v starih hišah se pojavlja, ker se kuri na drva, in to kampanjsko, da se stene nikoli zares ne ogrejejo. Zato sem napisal peč na pelete ali TČ (razen če ima svoja drva, ampak če jih bi imel, ne bi imel tudi olja), da bo ogrevano na stalno temperaturo, potem bo tudi tam zadaj za omaro stalnih 20-22 stopinj in ne bo plesni.

Naša hiša je imela betonski-kletni del pod stenami premazan s katranom in nanj položeno neko "dahpapo", potem so šele začeli zidati zidove z opeko. Hiša stara več kot 80 let. Ni ravno fensi, kapilarno vlago pa preprečuje še danes.

Sej, včasih so glih tako znali vse naredit. Samo na druge načine. Tudi les jim je držal 200 let, brez današnjih premazov.

Če v tapravi zimi 2 dni ne zakuriš, je notri ravno tako ledenica.

Normalno da je.

Ko sem štemal staro fasado, se je ob hiši enkrat ustavil en starejši gospod, in mi prijazno povedal, da s to obnovo delam bedarijo: "Veste, stara hiša je kot stara ženska. Lahko vanjo vložite kolikor hočete, a bo na koncu še vedno - stara". :))

Točno tako. Zato sem jaz prvi za to, da se stare hiše obnovi, če so stene in temelji dobri, ampak ne it v prevelik strošek, ker potem se bolj splača podret. Če ni to ravno neka meščanska vila sred mesta, ne boš iz te hiše nikoli naredil nove hiše. Zato, če je že stara (=slaba), naj bo vsaj poceni. Če ti cena ni problem, jo pa podri. Rekuperatorji, drage strehe in okna, ploščice za 50 evrov na meter in podobno v take hiše ne spadajo. To je bedarija. Ker lahko za isti denar narediš več koristi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

floyd1 ::

Midva sva hišo obnovila, ker:
- lahko delaš postopoma in ne rabiš imeti vsega denarja na kupu (namenoma ni bilo veliko kredita)
- nama je bila hiša arhitekturno všeč - pač stara meščanska hišica
- sem lahko ogromno lahko naredil sam
- rušenje vseeno ni tako poceni, kot nekateri trdijo. Meni so nekateri pametovali celo o 6-7k EUR, v resnici pa je zadeva sigurno 3x dražja. Za 20k pa smo mi naredili že zelo veliko.

Niso bili včasih tako neumni kot zgleda.

Ja, zato so npr. tudi pod stropom steno zaključili z manjšo okroglino in ne 90 stopinjskim kotom, v katerem bi se nabirala vlaga in bi plesnelo. Čeprav majhna, je tista "okroglina" poskrbela, da zgoraj v kotu ni nastajal žep za vlago (in plesen) čisto ob steni.

matobeli ::

"Tašča ima v meščanskem stanovanju 80-90cm neizolirane opečne zunanje stene. Če v tapravi zimi 2 dni ne zakuriš, je notri ravno tako ledenica. Fasada se izplača zaradi udobja in seveda:"

Ni bilo mišljeno kot zalogovnik. 1m cegla ima vseeno določeno izolativno vrednost, ki je približno x2 od 0.5m cegla, kar je imela večina starejših blokov. Ogrevamo pa bivanske prostore seveda stalno, še med dopustom ne daš pod 15stC.

Ponavadi je tako da fasada ti reši kondenzacijo na betonskih prekladah, ampak bajte imajo pozimi praviloma bolj suh zrak kot recimo stanovanja kjer je ta efekt bistveno bolj izrazit. Kapilarne vlage ali vlage od znotraj pa fasada ne rešuje.

z3ro ::

Fasado sam spacaš skupaj, po možnosti če si vsaj malo "picajzlast" narediš boljše od južnjakov - niti ni treba takoj dat gor zaključnega sloja, ni treba tudi pretiravat z debelino (recimo 10-12cm izolacije bi bilo verjetno okej). Okna, če se ti zdijo slaba menjaš, drugače ne ker kot že rečeno bo potem hiša dihtala bolj in boš imel več problemov z vlago/plesnijo (kot je že nekdo omenil, ko boš postavil kakšno omaro ob zunanjo steno bo plesen skoraj zagotovo tam). Elektriko seveda v vsakem primeru na novo, enako če je možno za vodovod/odtoke. Skitaš lahko vse skupaj tudi sam, sploh ni pomembno kako, lažje je zbrusit vse robove/nepravilnosti kot v nulo kitat. Glede izolacije tal in ogrevanja pa je težko svetovat...delat estrihe, talno, TČ, bi znala bit kar investicija...jaz bi mogoče iz spodnje strani (klet) spustil strop, vmes izolacija, preko knauf...ogrevanje pa po želji, lahko samo klima, lahko samo peleti, lahko kombinacija...

tony1 ::

Ker sem sam zrastel gor v bajti letnik 1912, v katero so starci vložili svoja najbolj produktivna leta, pa kljub temu niso obnovili niti polovice do konca, bom napisal nekaj drugega:
to staro bajto takoj podri, vzemi kredit in naredi drugo (ugodna se zdi skeletna gradnja, pa tudi ekspresno bo narejena).

Prišparal boš tako na letih in letih jebanja, času, denarju in nenazadnje, pridobil boš na kvaliteti bivanja.

Srečno.

zobnik ::

Mi smo okna menjal, ploščice položil, prebelil in to je to, hiša nima izolacije...kuri se vsak dan, cel dan, drva so doma.
Plesni skoraj ni, če pa je z arekino pošpricaš po beli fasadi, 2x pa se ne bo nikol več pojavla.
Imamo lesene stropnike, na streh so betonski strešniki.
Hiša je posodoboljena in nima videz stare kot l.1900.
Če bi bil lastnik kmetije, bi vse obnovil in porihtal, tako pa nisem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zobnik ()

z3ro ::

tony1 je izjavil:


to staro bajto takoj podri, vzemi kredit in naredi drugo (ugodna se zdi skeletna gradnja, pa tudi ekspresno bo narejena).

Prišparal boš tako na letih in letih jebanja, času, denarju in nenazadnje, pridobil boš na kvaliteti bivanja.

Srečno.

Saj ne, da je OP točno tole označil kot trenutno nedosegljivo...normalno, da je najbolje podreti in zgraditi novo ampak to očitno ni opcija. Če bo uredil 80% od tega kar ima namen uredit bo imel čisto spodobno hiško brez vlage/plesni s spodobnim ogrevanjem...

Utk ::

tony1 je izjavil:

Ker sem sam zrastel gor v bajti letnik 1912, v katero so starci vložili svoja najbolj produktivna leta, pa kljub temu niso obnovili niti polovice do konca, bom napisal nekaj drugega:
to staro bajto takoj podri, vzemi kredit in naredi drugo (ugodna se zdi skeletna gradnja, pa tudi ekspresno bo narejena).

Prišparal boš tako na letih in letih jebanja, času, denarju in nenazadnje, pridobil boš na kvaliteti bivanja.

Srečno.

Danes je to lažje. Mašine so poceni, raznega materiala kolk češ, vodovod razpelješ lahko sam za drobiž. Moraš pa najprej VSE razbit, kar nameravaš delat, potem pa zložit nazaj. Če živiš not je to težko ali pa nemogoče.

Invictus ::

Dokler je bajta prazna, lahko narediš vse sam.

Narediš plan vode, elektrike, odtokov. Razbiješ. To delo vsi računajo, kot da je suho zlato.

Ne rabiš nobenih dovoljenj, ampak lahko takoj začneš...

Seveda se moraš najprej odločiti, ali bi tam sploh živel...

Postavljanje nove bajte NI poceni, ne glede na to, kaj tukaj pišejo. Moji frendi niso prišli ceneje kot 300k, pa nimajo nekih hudih bajt... Zraven prištej še čas za pridobivanje vseh dovoljenj. Sploh uporabno je zadnje čase težko dobiti, še posebej, če hočeš še kaj dobiti od eko sklada. Komplicirajo, da je joj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

c3p0 ::

Če obnavljaš, tudi izkoristiš ekosklad, kjer je le možno. Pri kaki fasadi lahko prihraniš ravno za strošek dela.

floyd1 ::

Postavljanje nove bajte NI poceni, ne glede na to, kaj tukaj pišejo. Moji frendi niso prišli ceneje kot 300k, pa nimajo nekih hudih bajt... Zraven prištej še čas za pridobivanje vseh dovoljenj. Sploh uporabno je zadnje čase težko dobiti, še posebej, če hočeš še kaj dobiti od eko sklada. Komplicirajo, da je joj...

Točno tako. A v gostilniških debatah je podiranje vedno nek drobiž.

Narediš plan vode, elektrike, odtokov. Razbiješ. To delo vsi računajo, kot da je suho zlato.

Če večino vode in elektrike spelješ po tleh (kot se danes že povsod naredi), pa je sploh zelo malo dela. Tisto malo štemanja pa z lahkoto narediš z najcenejšo "baubau"(hofer lidl) štemarco.

Če živiš not je to težko ali pa nemogoče.

Je težko, se pa da. Sodelavec je (na občasnem) gradbišču majhne hiše živel nekaj let.

Če obnavljaš, tudi izkoristiš ekosklad, kjer je le možno. Pri kaki fasadi lahko prihraniš ravno za strošek dela.

Z ekoskladom so nas lesena okna prišla kar nekaj ceneje kot plastična, sigurno se splača tudi to preverit. Tako pri oknih kot pri fasadi smo pred leti dobili nazaj približno četrtino investicije.

IL_DIAVOLO ::

Invictus, prosim ne nakladaj spet 8-O

Malo in simpl hiško si komot postaviš za 60-70k. Ja, lahko delno obnoviš bajto za 20-30k, ampak bajta bo še vedno imela vprašljive temelje, statiko in vlažne prostore. Vem da je že malo nadležno vedno isto poslušat "podri in postavi novo", ampak v večini primerov ni daleč od resnice.

Moj novi sosed je kupil 100 let staro bajto za 50k, zdaj pa neke prizidke in plate dela, ker mu nič ni všeč. Butl ;((

Zgodovina sprememb…

Utk ::

50 jurjev te stane preden zasadiš prvo lopato.

Moj novi sosed je kupil 100 let staro bajto za 50k, zdaj pa neke prizidke in plate dela, ker mu nič ni všeč. Butl

Ja, to je res neumno. Če se nekaterih hiš ne splača obnavljat, ne pomeni, da se ne nobene. In če se nekatere splača, ne pomeni, da se vsako.

zobnik ::

Daj kako sliko sem, ker vprašanje je kdo je pred 80 leti delal tisto hišo.

IL_DIAVOLO ::

Sosed ima malo hisko za 60k. Ze živi not. Ne vem, kje dobivate take nore cifre.

Invictus ::

Falk nabija v 3 krasne. 60k hiška?? Kje, kvadratura, najbrž lastna zemlja, po možnosti na črno...

Moj kolega postavil novo bajto, se preseraval, kao dal samo 340 jurjev. Drugemu frendu pa rekel, da je spušil že 420 jurjev.

V Sloveniji folk naklada, da je zapravil manj kot je v resnici...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zobnik ::

Kaj se seiraš saj vsak delavec dobi min. 2000 evrov neto plače.

IL_DIAVOLO ::

Tako kot OP, podedovana zemlja, hiska cca 50m2. Na stajerskem s komunalcem cca 2k. Za starejši par z otroci na svojem popolnoma dovolj.

Parcela, komunalec, plata, streha, tu je najvec kesa v zacetni fazi.

Ne recem, da bi imel tak pajzlc, ampak da se ce je sila. Boljse kot blok ali 100 let stara podrtija.

Kar je staro vec kot 50 let, je itak vprašljivo tako ali drugače.

TheBlueOne ::

Vi se kregate kakor, da so vse situacije podobne.

Ce je hiska majhna in vse stima, potem osnova morda ni tako drugacna kot pri sorodni moderni gradnji. Danes se praviloma razmislja v stilu izolacija + TC. Ce pa je centralno ogrevanje OK, pa ga lahko pusti.

Izolacija in redno ogrevanje drasticno izboljsata kakovost bivanja. Ne verjamem pa, da je nek hud profit.

Vlage v kleti pa se verjetno ne bo resil. Jaz bi improviziral in dal na strop kleti ter kaksen meter po stenah, tudi zunaj, nek hidrostop + nalepil preko vsaj 10cm izolacije. Ce je beton kolikortoliko OK bi vseno morala biti neka meja kako dalec gre vlaga skozi njega. Mi smo delali klet iz WU betona, menda c30/37. Vlaga naj bi sla vanj max 7 cm. Tako da skozi meter betena navpicno vlaga skoraj ne bi smela iti. Morda pa kdo tukaj ve kako propusten je oldschool beton. Ce je 1m dovolj, potem je enkrat hisa suha iz tal.

Kar se tice rusenja pa meni ni znano, da bi bilo tako zelo poceni, posebej ce nimas kam z materialom. Konkretno pri OPovi dupli kleti, kjer verjetno nekdo v temi teoretizira prav, da je vmes skala bo treba odstranit se to. To pa pomeni, da bo na bager treba dati orodje za stemati in postemati celo skalo. Ko bager stema pa je najbol obremenjen in temu primerno praviloma stane ura. lahko pa zasuje, kjer pa bo morda povedal kdo, ce sploh lahko zasujes z ostanki od rusenja ali pa moras kupiti primeren material.

Je pa tako, da poceni znajo graditi predvsem tisti, ki se niso gradili ali pa, ki imajo cas vecino narediti sami.

Valvoline ::

Danes zidajo sam retardirani.
https://www.montaznekucedomtera.rs/mont...

zobnik ::

Vlaga v kleti mora bit, če maš notri krompir.

c3p0 ::

Naroča kdo dejansko iz Srbije, pripeljejo sem in zmontirajo?

TheBlueOne ::

Valvoline je izjavil:

Danes zidajo sam retardirani.
https://www.montaznekucedomtera.rs/mont...


Kaj je v ceni? Ce je samo konstrukcija, potem niti ni ne vem kako poceni.

Res poceni so modularne gradnje tipa:

https://trex-systems.com/trex-family-12...

Ker gre koncanost do te mere:

Standardni moduli TREX kuća uključuju:

Kuhinjske elemente
Sudoper s jednim koritom, ocjeđivačem i slavinom
Indukcijsku ploču za kuhanje s 2 mjesta
Ugradbenu napu na izvlačenje
Ugradbenu pećnicu
Ugradbenu mikrovalnu pećnicu
Ugradbenu perilicu suđa
Ugradbeni hladnjak/zamrzivač
Dodatnu radnu površinu na izvlačenje

Menda kar dosti delajo v SLO, samo bolj pocitniske objekte.

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

TheBlueOne je izjavil:




Res poceni so modularne gradnje tipa:

https://trex-systems.com/trex-family-12...

Ker gre koncanost do te mere:

Standardni moduli TREX kuća uključuju:

Kuhinjske elemente
Sudoper s jednim koritom, ocjeđivačem i slavinom
Indukcijsku ploču za kuhanje s 2 mjesta
Ugradbenu napu na izvlačenje
Ugradbenu pećnicu
Ugradbenu mikrovalnu pećnicu
Ugradbenu perilicu suđa
Ugradbeni hladnjak/zamrzivač
Dodatnu radnu površinu na izvlačenje



8-O

...cene se gibljejo od samo 92.000 € navzgor. Ni kaj ... res so poceni>:D
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

TheBlueOne ::

Barakuda1 je izjavil:



...cene se gibljejo od samo 92.000 € navzgor. Ni kaj ... res so poceni>:D


Ja ja... 125m2 podi, stene, stavbno pohistvo, deloma oprema itn. Drugace ne prides niti blizu. V Sloveniji so take montazne ne kljuc brez kuhinje ca. 200k€.

Kjer za modularno potrebujes samo pasovni fundament, tako da lahko prihranis se tu.

Invictus ::

Barakuda1 je izjavil:


...cene se gibljejo od samo 92.000 € navzgor. Ni kaj ... res so poceni>:D

Poanta je na od...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

TheBlueOne ::

Poglej kaj je zraven v osnovni ceni. Od je zelo veliko.

tony1 ::

Invictus je izjavil:

Falk nabija v 3 krasne. 60k hiška?? Kje, kvadratura, najbrž lastna zemlja, po možnosti na črno...

Moj kolega postavil novo bajto, se preseraval, kao dal samo 340 jurjev. Drugemu frendu pa rekel, da je spušil že 420 jurjev.

V Sloveniji folk naklada, da je zapravil manj kot je v resnici...


Daj še enkrat preberi OPja. Bajta ima bivalne površine 50 m2. Če gre v rušitev je menda jasno, da ocenjujemo stroške nadomestne gradnje. To je že vse komunalno opremljeno. Tle se ga pa straši s 300 jurji za novogradnjo. Saj ne rabi zidat grad pač pa nekaj skromnega.

Ne pišem prvič tukaj gor tega: prijatelj od kolega s faksa je kupil malo hiško izpred 2. vojne, in jo šel obnavljat in nekaj povečat. Njegov foter ima gradbeno firmo, in mu je dal delavce, ima znanje in takšne reči dela za malo malico. Po enem letu je tip samo še preklinjal svojo naivnost (pa je bil projekt takrat končan, ker ni delal sam in je imel pravzaprav na voljo skoraj neomejena sredstva), ker je bilo z vsem skupaj ogromno jebanja, šlo veliko več denarja kot je bilo planirano, v končni fazi pa je vse skupaj le (obnovljena in prezidana) stara bajta.

Skratka: argumenta, da je bolje obnavljati, ker bo novogradnja hitro postala predraga ne sprejmem, in ni prav, da se OPju tako zavaja. Edina investicija, ki se jo da delati na ključ in vsaj teoretično planirati na fiksno ceno je greenfield (tj. nova bajta), z obnovo starega objekta pa je to nemogoče.

Telbanc ::

Najprej je treba iti u bajta živet. In treba je dobit čim več informacij, več mnenj, prijateljev, sorodnikov, ki so že kaj obnavljali.

Potem vidiš, če zebe v noge, če je kje plesen, kolk se pokuri na sezono. Če je kje vlaga. .....in še in še....60 kvadratov pomen da je bajta okol 9x8 odvisno od debeline zidov. Prvo leto se v bistvu bajta spoznava, popravi kaj je nujno in posadi drevesa, uredi vrt. Drevesa se lah tud podre in podobno, v glavnem urediš okolico na grobo... ...Drugo leto pa pol začneš....

Prednost ko živiš u bajti in obnavljaš je, da vsak mesec prišparaš najemnino. Ki jo lah vtakneš not. Ne vem zakaj ne bi bajte izoliral, je pritlična, stiropor lah sam gor napopaš. Če maš vlago, pač mal prilagodiš. Obnova bajte traja, ponavad 5-6 let. Vsak let nekej nardiš. Dobr je če maš kakega sorodnika, ki ti svetuje, kak se kaj nardi.
Pregledat je treba temelje, kak je narejeno, če bi morda prenesli ploščo 10 cm v prvem nadstropju. Če je kapilarna vlaga, se pol nardi zračni kanal okol hiše.....pregledat je treba tramove, če je not črv, se pol šprica 2x na 8 let.vsake 4 leta....

V glavnem pri obnovi hiše je treba hitet počasi. Vse dvakrat premislit. Velik informacij se dobi na netu, materijali so zelo dobri in ni drago. Drago je, če vzameš obrtnika, pol si hitr brez keša. Kokr se da nerdiš sam. Delaš neko zadevo namesto 1 dan pač 4 dni, ampak si to sam naredu in to je to. Paziš da se ne zaletiš ker pol te obnova pride preveč.

Jaz sem med drugim naredil izolacijo podstrehe. Idejo sem dobu tle ena slo-techu. Na drugih forumih sem pol zadevo še mal "dodelal". Z dodatnimi informacijami.

Če misliš kej prezidavat in kej komplicirat, pa bo hitr zadeva počla vse finančne okvirje.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telbanc ()

Taip4n ::

Valvoline je izjavil:

Danes zidajo sam retardirani.
https://www.montaznekucedomtera.rs/mont...


Srečno pri reklamaciji, ko se ti bo v roku par mesecev les napil in boš imel bulo na fasadi :)
Me pa zanima kakšno bo "drobovje" bajte čez 30-40 let. Cigla je cigla, jbg. Bistveno dražje pa tudi ni. Če maš pravo finančno injekcijo, je pa tudi časovno tam tam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Taip4n ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14241469 (10936) edi123
»

Podedoval hišo - kje začeti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19823105 (15126) hipertija
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27152800 (28065) Matejjjjj
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12421258 (17564) borut_p

Več podobnih tem