» »

Davek na kapitaliski dobiček z odvsvojitvijo delnic

Davek na kapitaliski dobiček z odvsvojitvijo delnic

Andrej1978 ::

Pozdravljeni,
letos sem bolj resno začel s trgovanjem. Do letos sem namreč imel po največ 5 operacij na leto vse usmerjene na dolgi rok zato se v ta davek nisem nikoli pretirano poglobil.
Ugotovil sem da obstaja izjema ko izguba ne kompenzira dobička. To naj bi bilo v primeru v kolikor nabaviš isti delnico v roku -/+ 30 dni.
Torej če jaz prav razumem v kolikor nabavim danes 100 delnic po 100€ in čez 10 dni 100 delnic po 120€ in nato v prihodnosti prodam te delnice po 110€ bom jaz dolžan plačati davek na dobičku prvih 100 delnic medtem ko izguba od drugih 100 delnic ne bo kompenzirala mojega dobička?

Ali naprimer nabavim danes 100 delnic po 100€. Čez par dni pride močna korekcija navzdol in cena pade na 80€/delnico. Jaz dokupim 100 delnic po 80€.
In če te delnice v prihodnost prodam za manj kot 100€ delnica (in več kot 80€) izguba od prvega nakupa ne bo kompenzirala dobička iz drugega nakupa?

Če pa gre cena dodatno dol (npr 70€/delnica) in prodam vse delnice z izgubo potem lahko ta izguba kompenzira dobičke od ostalih dobičkov delnic?
Če pa gre cena dodatno gor (npr 110€/delnica) in prodam vse delnice z dobičkom potem plačam davek na dobičku iz vseh 200 delnic?

Hvala za razčiščevanje mojih dvomov.

LeQuack ::

To se imenuje wash sale rule, sicer poznajo tudi v drugih državah, ampak pri nas je zakomplicirano toliko, da še FURS ne ve kako deluje. Obstaja nek njihov dokument kjer imaš ene primerov, ampak realno je že na nivoju matematičnih formul kako vse to izračunaš, ker je toliko pravil in izjem. Najbolj je ne prodati in se ne rabiš ukvarjati s tem.
Quack !

fikus_ ::

Kaj pa FI FO, ali to ne velja?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Hvala za odgovor. Aha ja to sem zasledil da je to wash rule. Ja razumem da je najbolje ne prodati ampak včasih te nekaj preseneti in prodaš da se izogneš morebitnim večjim izgubam. Ampak to potem pomeni, da je treba potem počakat vsaj 30 dni od nakupa prvih delnic za ponoven nakup istih delnic. Ali pač se temu izognit tako da nabaviš druge delnice podvržene podobnemu trendu.
Najbolj nadležno mi je sedaj v mojem primeru ko sem s prvim nakupom beležil večjo izgubo in bi sedaj nabavil dodatne delnice, da bi izkoristil korekcijo in bil hitreje v plusu...
No bomo videli kako mi bo take morebitne primere zaračunl Furs ko bom naslednje leto oddajal nakupe/prodaje.
Sklepam pa da izguba ki ne kompenzira ne more znašati več kot dobiček iz iste delnice. Da dodatna izguba kompenzira dobičke ostalih delnic.

FIFO kar jaz vem pa vedno velja ko gre za davke. Tudi se wash rule ni mogoče izognit... ker prve delnice nabavljene po 100 in prodane za 110 beležijo dobiček. Druge navaljene po 120 in prodane po 110 pa beležijo izgubo. Človek bi bil v takem primer na ničli ampak država hoče še davek od dobička prvih 100. Ravno zato ker velja FIFO in ker obstaja wash rule... hipotetično 100 delnic nabavljenih po 100 in prodanih po 110 prinaša 1000€ plusa. 100 delnic nabavljenih po 120 in prodanih po 110 prinaša 1000€ minusa. Skupni izračun 0 ampak država želi od mene še 25% od 1000€ dobička... torej zame 250€ minusa (seveda v kolikor je bil nakup istih delnic v času +/- 30dni).
Upam da v kolikor je takem primeru ena operacija prinesla 1000€ plusa, druga pa 1500€ minusa... da izguba ne kompenzira samo največ do višine 1000€, torej do višine dobička iz prve operacije. In da se torej dodatna izguba 1500-1000=500€... uporablja za kompenzacijo ostaleh morebitnih operacij s plusom.

FireSnake ::

Andrej1978 je izjavil:

Pozdravljeni,
letos sem bolj resno začel s trgovanjem. Do letos sem namreč imel po največ 5 operacij na leto vse usmerjene na dolgi rok zato se v ta davek nisem nikoli pretirano poglobil.
Ugotovil sem da obstaja izjema ko izguba ne kompenzira dobička. To naj bi bilo v primeru v kolikor nabaviš isti delnico v roku -/+ 30 dni.
Torej če jaz prav razumem v kolikor nabavim danes 100 delnic po 100€ in čez 10 dni 100 delnic po 120€ in nato v prihodnosti prodam te delnice po 110€ bom jaz dolžan plačati davek na dobičku prvih 100 delnic medtem ko izguba od drugih 100 delnic ne bo kompenzirala mojega dobička?

Ali naprimer nabavim danes 100 delnic po 100€. Čez par dni pride močna korekcija navzdol in cena pade na 80€/delnico. Jaz dokupim 100 delnic po 80€.
In če te delnice v prihodnost prodam za manj kot 100€ delnica (in več kot 80€) izguba od prvega nakupa ne bo kompenzirala dobička iz drugega nakupa?

Če pa gre cena dodatno dol (npr 70€/delnica) in prodam vse delnice z izgubo potem lahko ta izguba kompenzira dobičke od ostalih dobičkov delnic?
Če pa gre cena dodatno gor (npr 110€/delnica) in prodam vse delnice z dobičkom potem plačam davek na dobičku iz vseh 200 delnic?

Hvala za razčiščevanje mojih dvomov.

To sem jaz razlagl v tej temi:
Kdo kaj služi z delnicami?
a nihče ni vedel za kaj se gre.

Za poročilo za FURS (da smo to upoštevali) smo si pa program napisali, da nam je zgenenriral XML datoteko iz podatkov, ki smo jih dobili iz Degiro računa.
Ker, če bi to na roke računali: jaz raje kazen plačam (bilo je na stotine transakcij).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Še eno vprašanje. Kako gre pri normiranih stroških 1% pri nakupu in 1% pri prodaji. To razumem da normirani stroški ne morajo znašati več kot je dobiček od kupoprodaje, ker v nasprotnem primeru bi ljudje počeli veliko hitrih operacij kupoprodaje samo zato, da bi z normirani stroški zbivali dobiček iz ostalih operacij.
Kaj pa v primeru da vstopam in izstopam na tedenski ravni in imam po celem letu 20 operacij kupoprodaje z isto delnico in vsaka operacija naprimer po 2% donosa. A tudi to je kakšna izjema pri uporabi normiranih stroškov ali dejansko velja pri vsaki operaciji?

Hvala tudi tebi za odgovor. Hmm... očitno je to vprašanje res za strokovnjake na področju davkov... Kaj imate program da pretvorbo iz CSV v XML?
Ja noro postane če moraš na roko vstavljat vse operacije... sploh ker še vsako naročilo porazdeli na več nakupov...
Jaz pa sem začel z uporabo Trading212 in Interacative Brokers. Pri trading212 sem že ugotovil da je datoteka z vsemi operacijami v formatu CSV.

Zgodovina sprememb…

gdolenc ::

Za pretvorbo podatkov brokerja v XML za uvoz v eDavke je na voljo več rešitev...

https://edavki.rešitve.si/

FireSnake
hvala, veš morda na kateri strani si to razlagal (ker je preko 200 strani)?
Očitno premalo ljudi preprodaja na kratki rok ali pa samo vnašajo xml datoteke in niti ne razmišljajo kaj jih bolj in kaj manj obdavči...

gdolenc
hvala, bom pogledal kaj tam najdem

Zgodovina sprememb…