Forum » Šola » Diferenčne enačbe 2. reda
Diferenčne enačbe 2. reda
Jakob5345 ::
Prosil bi, da mi nekdo ki ve, razloži zakaj lahko pri reševanju linearne homogene diferenčne enačbe 2. reda uporabimo nastavek: C_1 * (q_1)^n + C_2 * (q_2)^n (če je q_1 različen od q_2) in (C_1 + n * C_2) * q^n (če q_1 = q_2 = q).
Skratka, prosil bi za pojasnilo oz. izpeljavo teh dveh formul. Zanima me tudi zakaj je linearna kombinacija rešitev te diferenčne enačbe tudi rešitev te diferenčne enačbe.
Hvala za pomoč že v naprej!
Skratka, prosil bi za pojasnilo oz. izpeljavo teh dveh formul. Zanima me tudi zakaj je linearna kombinacija rešitev te diferenčne enačbe tudi rešitev te diferenčne enačbe.
Hvala za pomoč že v naprej!
Raptor F16 ::
V bistvu je nekoristno, da se trudiš te nastavke razumet. Ti bom pojasnil zakaj.
Zato ker do rešitve diferencialne enačbe prideš dobesedno tako da gledaš te enačbe toliko časa dokler se ti ne posveti rešitev. Nek matematik se je pred tabo s tem ukvarjal leta in prišel do splošne rešitve za različne primere enačb.
Vse kar moraš vedet:
-okrajšat izraz
-prepoznati tip diferencialne enačbe
-glede na tip se spomniš ali se iz oriročnika zlgeduješ po postopku in pravilih za tako DE
-prepoznaš robne pogoje
-enačbo rešiš
Ne odkrivaj tople vode.
Zato ker do rešitve diferencialne enačbe prideš dobesedno tako da gledaš te enačbe toliko časa dokler se ti ne posveti rešitev. Nek matematik se je pred tabo s tem ukvarjal leta in prišel do splošne rešitve za različne primere enačb.
Vse kar moraš vedet:
-okrajšat izraz
-prepoznati tip diferencialne enačbe
-glede na tip se spomniš ali se iz oriročnika zlgeduješ po postopku in pravilih za tako DE
-prepoznaš robne pogoje
-enačbo rešiš
Ne odkrivaj tople vode.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Diferencialna enačba - razpolovna dobaOddelek: Šola | 2126 (982) | FrRoSt |
» | toplota na uporuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5519 (4067) | A. Smith |
» | matematika-zaporedja (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 6396 (5232) | lebdim |
» | Odvod, integral, determinanteOddelek: Šola | 4260 (3387) | preem |
» | E (matematična konstanta) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 15754 (10218) | Jst |