» »

Odvod, integral, determinante

Odvod, integral, determinante

Avby ::

Ta poglavja moram obdelati iz nule do "perfekcije" bom rekel. Kakšni predlogi kako se stvari lotiti in po kateri literaturi poseči?

Recimo ko berem Vidava se mi zdi OK ampak je pa naporen na čase...

whatever ::

Kateri faks?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Atos ::

Pa to teorijo ali prakso?

Če teorijo si nabavi kake zapiske (v fotokopirnici FMF dobiš zapiske iz Analize 1 za 10€).

Če pa prakso potem pa je malce večji problem :) Edini način je da gnjaviš nekoga ki to ve oz. hodiš na vaje ;)

kopriwa ::

Teorija->Praksa. Teoretično obdelaj snov pol pa naloge rešuj. Eno brez drugza ne gre če hočš znat v nulo.

Backup22 ::

Hm literaturo dobiš na tehniških faksih (mat, fiz, rač. in inf., ...). Mi smo na FERIju to obdelali v treh knjigah (B. Brešar: Analiza 1, 2, 3). Je pa fajn, če poznaš koga, ki stvar dejansko razume (to ne pomeni da zna po receptih reševat naloge) in ti popmaga. Iz nule pa ne moreš začet na odvodu (pač ponoviš osnove kot so limita, zveznost...).
//

nietka ::

Vidava se ne bere kot Iana Fleminga. Jao. :)

Vzemi najprej knjige za srednjo solo. Za 3. in 4. letnik ali pa Matematika na maturi in kaj podobnega. Pa najprej osvojis lepo tiste razlage in resis VSE naloge v zbirkah, ki si jih v srednji soli presprical in nikoli odprl, potem pa Mizuri-Oblak Visja matematika (mislim, da za strojnike) - je vec delov, ne vseh seveda, kaksen Apsen tudi - pac ne vsi 3 deli, ampak izbrani in Vidav.

Pa veliko uspeha.
Great warrior? Wars not make one great.

Avby ::

Mah zakaj pa ne. Saj je knjiga. :))

Ja sedaj imam Vidava + Pavlina Mizori Oblak 1 del + srednješolski učbenik, ko smo meli po programu za maturo. To mam na mizi in je nek temelj na katerem nameravam se učit. Brez srednješolskega učbenika bi tak bil v riti.

Majnka mi pa morda, kakšen kolega ko bi ga to tud zanimalo pomoje al pa takšen bi bil še bolše, ko bi to dejansko znal v nulo. :)

Zdaj pa predavanja pa vaje hodim dokaj redno ampak ne skozi.

Zdaj še nekaj me zanima, ker vrjetno vas je več šlo skozi ta proces... koliko časa ste se učili da ste naredili izpit? V srednji sem mel med 3 in 4 skoz matematiko pa dokaj razuimem. Samo tu se mi zdi težje pa vem da bom moral se kar nekaj časa učit.

Backup22 ::

Čas učenja je varljiv podatek. Nekdo, ki razume, se mu mogoče ni treba toliko učiti, ampak mora vseeno zvadit naloge (za rutino) in da dobi občutek kam naloga "meri". Drug pa pač rabi 100 rešenih nalog ali več.. Važno je, da ko se učiš, se učiš prav in da nekaj narediš. Najprej moraš ugotovit in razčistit kje imaš težave in kaj ti ni jasno. Če hočeš odvajat/integrirat moraš funkcije obvladat, tako da bi bilo lepo, da najprej poniviš to. (linearna, polinom, racionaln., log, eksp, kotne f....) S tem zvadiš tudi druge stvari kot so reševanje vseh vrst enačb, logaritmiranje... Potem preštudiraš zaporedja, stekališča in limite in obdelaš zveznost. Ko to znaš, pa greš v limito diferenčnega kvocienta - odvod. Za tem boš začel integrirati. (Pred tem ponoviš zap. in vrste). In tako naprej.

Važno je, da ugotoviš kje si in, da se ne zaletiš v neko snov, ki je pretežka. Npr. ne moraš začet odvajat, če ne poznaš limite in funkcij ter njihovih lastnisti, ki spadajo zraven). Vse kar delaš, ti mora bit jasno. Če česa ne boš razumel lahko seveda vprašaš tukaj.
//

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Backup22 ()

nietka ::

Kaj ce bi malo manj spraseval na forumu, kaj smo se ucili in koliko casa, pa raje hodil na vaje. :) Jaz sem se po omenjenem postopku ucila vsega skupaj recimo 3 dni. Sem pa redno obiskovala vaje. (Odsvetujem, sicer, pomanjkanje spanja ni zdravo in nisem ponosna nase.) Tako da se strinjam z Backup22 - ne moremo ti mi povedat, koliko casa se uci.
Great warrior? Wars not make one great.

Avby ::

Jah vprašam pa vendarle lahko ali tudi na slo-tech deluje egoistični moment tako kot na našem faksu?

Backup22 ::

Seveda lahko vprašaš, ampak čas učenja je odvisen od posameznika. Vse skupaj sem se jaz učil 7 let = 4 gimnazija + 3 fax do zdaj. Ne vem pa, koliko bi se učil, če bi delal redno.. Pomoje imaš kakšen mesec ali dva za odvod + integral + osnove matrik dovolj, če delaš par urc na dan. Odvisno, kako dojemaš snov.
//

archer ::

Mene pa zanima, katere zbirke vaj se štejejo kot dobre za učenje matematike za nekoga, ki obiskuje tehniški faks in se matematika obdeluje malo bolj podrobno.

Backup22 ::

Hm.. odvisno katera snov. Pri nas na FERIju, so kr fajn vaje in primeri v knjigah Analiza 1, 2, 3 od prof. Boštjana Brešarja. Za algebro (matrike, vektorji) mislim, da je dobra knjiga 1000 in ena naloga iz Linearne algebre ali nekaj podobnega (se ne spomnim več). Veliko gradiva najdeš tudi na straneh asistentov, npr: tukaj, tukaj in tukaj.
//

A. Smith ::

Če znaš angleško, preveri tole stran.

Predelaj poglavje "calculus" do diferencialnih enačb in vedel boš vse, kar je moraš. Stran priporočam tudi vsem, ki so se zadeve že učili, pa morajo samo ponoviti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

McHusch ::

Verjetno se je v treh letih uspel naučiti analizo :)

A. Smith ::

O, butl jest :-D

V glavnem, tisti link si vseeno poglejte, je vredno.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Pegaz ::

Jaz tudi priporočam tistole stran. Pregledal sem vse ekonomske in finančne posnetke, kar nekaj matematičnih, gledam zgodovino (francoska revolucija). Vse razlaga počasi in natančno in ni vrag, da kdo ne bi mogel česa razumeti (zame še prepočasi, ampak na srečo se da na youtube prevrteti naprej).

LeXani ::

Mizuri-Oblak Visja matematika (mislim, da za strojnike)

to knjigo mam jest. na srečo mi je ni treba več odpret. upam :)
Čas prve prijave 04.11.2005

preem ::

A. Smith je izjavil:

Če znaš angleško, preveri tole stran.

Predelaj poglavje "calculus" do diferencialnih enačb in vedel boš vse, kar je moraš. Stran priporočam tudi vsem, ki so se zadeve že učili, pa morajo samo ponoviti.



+1


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420131 (16541) SimplyMiha
»

Integral racionalne funkcije

Oddelek: Šola
121042 (870) zanibani
»

Matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5810299 (7491) technolog
»

Inverzna matrika?

Oddelek: Šola
69611 (9583) OwcA
»

Ena matematicna

Oddelek: Šola
121633 (1467) rasta

Več podobnih tem