» »

Zakaj v 2020 gledamo SD tv kanale?

Zakaj v 2020 gledamo SD tv kanale?

1
2
»

mtosev ::

Kr žalostno je, da imamo SD programe. Mi na srečo imamo samo full HD tv in vidim, da 4k še nekaj časa ne rabimo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Gagatronix ::

Next-Gen je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Vprasaj koga, ce se ve lastno telefonsko stevilko na pamet, brez da pogleda v telefon.

Morda se sliši butasto ampak tu je lep primer starejša generacija, vsaj jaz to opažam pri starih starših.
Čeprav so digitalno nepismeni si telefonske dajo v spomin že nekoliko avtomatsko. Stara mama ve na pamet približno 8 številk nas bližnjih sorodnikov.
Včasih telefoni številk niso imeli shranjenih sploh ko si tisti krogec vrtev v nedogled, da so koga poklical. In z leti se navadiš. Tudi sedaj nima na stacionarnem nič shranjeno samo tipka in seveda vaja dela mojstra.
Seveda v obrambo digitalni dobi ima druge števike spravlene v enem zvezku.
Meni da crkne telefon lahko pokličem samo 911.

Heh, jaz se vedno pomnim mojo telefonsko stevilko iz Sarajeva, pa bo blizu 30 let odkar ne zivim vec tam.

Uizi ::

Gagatronix je izjavil:

Vprasanje bi moralo biti: zakaj v 2020 gledate TV ?

Tudi v bogu-iza-nogu vukojebini lahko imas internet in s tem gledas kar zelis.

This! Internet je vse kar rabiš, vse ostalo je potrata denarja. Že 20 let nazaj sem imel, "TV kartico" v kompu, kamor sem priklopil kabelski coax in imel vse programe sveta zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Uizi ()

Akira_ ::

digitalcek je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Smo v letu 2020, kmalu 21. Ko pogledaš klasično tv shemo bilokaterega operaterja, imaš občutek da smo v letu 2010. Tretjina programov v hd, ostalo sd. Pa še ta tretina ponavadi za doplačilo, oglašuje se kot tretje čudo.
Kake nemške in informativne programe lahko samo sanjaš v hd.
Tv diagonale pa so iz leta v leto večje, kar pomeni da gledamo vedno večje zmazke.

Po drugi strani, vse kar je podobno streamingu, je fhd že davno standard, prehaja se na 4k.

Pa me res zanima v čem je vzrok? Kaki insiderski info mogoče? Pomoje to delajo zato ker lahko. Imajo dovolj naročnikov.

Nekaj dni nazaj sem na Preešrnovem trgu govoril z RTV ekipo, ki je čakala novinarko.

Kot ex kamerman sem jih najprej vprašal, današnje tehnologije-modelov kamer pač ne poznam, če je Sonyjeva kamera, ki so jo imeli s seboj, 4K.
Niti slučajno, prispevki se torej NE DELAJO na 4K.

Sicer je zame (si vzamem pravico za osebno mnenje, linki me NE zanimajo) vse skupaj že patologija.

4K, 5,8K, mislim, da so že razvili 8K... Menjajte, ljudje, menjajte televizorje vsaj na leto dni.

Kam ljudje, kam drvimo? Video materiala v celi zgodovini pa je bilo recimo na 4K po moji oceni ustvarjenega manj kot 10%, najbrž celo manj kot 5%...

In tole s problemom "hitenja" pod vsako ceno in "napredka" NI čisto nepovezano in še kako drži:
Tehnologija je katastrofa za spomin: ničesar več nimamo v glavi, vse je v napravah.

https://stari.rtvslo.si/kultura/liffe/t...

Pa kaj se zatikate vsi v 4k ?
Že full HD je ogromno izboljšanje napram SD signalu. FullHD z ustreznim bitnim tokom je boljši kot 4k z preveč navito kompresijo.
Moje očalarska malenkost na 4k TV-ju ne opazi razlike med full HD in 4k. Medtem ko SD signal oz. kaki stari divixi so pa obup za gledat.

Tako da standard bi moral biti danes full HD, 4k je pa premium za najbol zahtevne.
SD signal bi moral biti na voljo samo še kot rezerva za tiste na slabih povezavah, namreč poznam kar nekaj ljudi, ki lahko doma gledajo samo SD, medtem kot HD kocka. Ali pa dela HD v primeru enega TV-ja če pa se prižge drugi pa morajo imeti na SD.

Zimonem ::

Veliko produkcije je še kar analogne. Tudi še kar nekaj tvjev je na sd. Neke hude težnje pa spet ni po nadgradnji. Oz se da zaračunat. Zadnje 10 let imam TV prej sem bil 20 let brez. Ni ravno neka reč okrog katere se vrti življenje. Včasih za zaspat to je pa to. Vseeno ali je v fhd, 4k ali sd. Če se spravim gledat film je pa itak prek naročnine.
Bolj kot tisto kar se pove da je se je fhd kvalitete sd.

Pinturicchio ::

Akira_ je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Smo v letu 2020, kmalu 21. Ko pogledaš klasično tv shemo bilokaterega operaterja, imaš občutek da smo v letu 2010. Tretjina programov v hd, ostalo sd. Pa še ta tretina ponavadi za doplačilo, oglašuje se kot tretje čudo.
Kake nemške in informativne programe lahko samo sanjaš v hd.
Tv diagonale pa so iz leta v leto večje, kar pomeni da gledamo vedno večje zmazke.

Po drugi strani, vse kar je podobno streamingu, je fhd že davno standard, prehaja se na 4k.

Pa me res zanima v čem je vzrok? Kaki insiderski info mogoče? Pomoje to delajo zato ker lahko. Imajo dovolj naročnikov.

Nekaj dni nazaj sem na Preešrnovem trgu govoril z RTV ekipo, ki je čakala novinarko.

Kot ex kamerman sem jih najprej vprašal, današnje tehnologije-modelov kamer pač ne poznam, če je Sonyjeva kamera, ki so jo imeli s seboj, 4K.
Niti slučajno, prispevki se torej NE DELAJO na 4K.

Sicer je zame (si vzamem pravico za osebno mnenje, linki me NE zanimajo) vse skupaj že patologija.

4K, 5,8K, mislim, da so že razvili 8K... Menjajte, ljudje, menjajte televizorje vsaj na leto dni.

Kam ljudje, kam drvimo? Video materiala v celi zgodovini pa je bilo recimo na 4K po moji oceni ustvarjenega manj kot 10%, najbrž celo manj kot 5%...

In tole s problemom "hitenja" pod vsako ceno in "napredka" NI čisto nepovezano in še kako drži:
Tehnologija je katastrofa za spomin: ničesar več nimamo v glavi, vse je v napravah.

Pa kaj se zatikate vsi v 4k ?
Že full HD je ogromno izboljšanje napram SD signalu. FullHD z ustreznim bitnim tokom je boljši kot 4k z preveč navito kompresijo.
Moje očalarska malenkost na 4k TV-ju ne opazi razlike med full HD in 4k. Medtem ko SD signal oz. kaki stari divixi so pa obup za gledat.

Tako da standard bi moral biti danes full HD, 4k je pa premium za najbol zahtevne.
SD signal bi moral biti na voljo samo še kot rezerva za tiste na slabih povezavah, namreč poznam kar nekaj ljudi, ki lahko doma gledajo samo SD, medtem kot HD kocka. Ali pa dela HD v primeru enega TV-ja če pa se prižge drugi pa morajo imeti na SD.

Dej ne bluzite, imam na Telemachu SK Hd in SK 4k in je razlika dan in noč.

Frenky ::

Kdor ne opazi razlike med 1080p in 4k ima resne probleme z vidom.

digitalcek ::

Pinturicchio je izjavil:

Ja, fino. In baje so nedavno testirali mobitel s 100x zoomom.

Načelno gre za precej podobno stvar. 100 krat več tehnike, tehnologije, samo da ovce - kupijo.

Tisti mobitel bo sicer stal 1200€. In ne bo debel 6 mm, ampak SEVEDA najmanj 12 mm. Torej spet "cegu". Ker optika (moćno približevanje) zahteva svojo "debelino", pa če se razpočite od hudega.
Ampak bo imel 100x zoom. :) To pa ja.

Mi,ki smo snemali na video, na mini DV leta 1990, 1995, pa lakko povemo, da če je bilo kaj NEUPORABNO na takratnih kamerah, je bila to funkcija, da si lahko vključil 100x do 200x zoom.

Video posnetek, narejen v odličnih pogojih (dovolj svetlobe), ti je namreč dobesedno RAZPADEL...

Pa vidim, da še kar rinejo. Rinete... V nesmisle. In bog ne daj, da bi se ustavili.

Kot je napisal eden zgoraj: Full HD kvaliteta je POPOLNOMA dovolj.

Ampak eni bodo zadovoljni, celo srečni, šele pri resoluciji 20K. Na zdravje!

Kar izbrišite. Resnica o današnjem, z ničemer zadovoljnem človeku, kot vedno, boli...

Akira_ ::

No ne pretiravejta.
Nekaj razlike med fullHD in 4k je, definitivno pa ni tak preskok kot iz SD na fullHD.

Kar sem gledala 4k vsebine npr. YT ali netflix ni kaj prida opazno ko sediš 3m stran pri 55 diagonale.

sunshine403 ::

Pinturicchio je izjavil:

In kaj od vsebine na SK je producirano v 4K? Sem ter tja kaksen finale Champions league, sem ter tja kaksna F1, pa sem ter tja kaksen even na Olimpijadi. Ostalo pac ne, kar pomeni da potem tezko predvajajo nekaj, kar je source HD v 4K... upscaling pa vsi vemo kako "kvaliteten" je ;)

opeter ::

Tody je izjavil:

Z HD oz 4k si bi sami sebi pljuval v skledo. 1. Zato ker večina folka to ne zahteva
2. Ker enostavno ni bandwitha za vse. Tisti ki so na dsl , se jim pomoje vse ustavi ce kdo da na 4K kanal :)

To se dogaja že pri 720p (HD), kaj bi šele pri Full HD (1080p) oz. več? Si sploh ne upam predstavljati.
Tudi pri Telemachu so na našem koncu še občasno "kockice" in trganje zvoka. Pa čeprav so naredili neke spremembe na infrastrukturi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

Akira_ je izjavil:

No ne pretiravejta.
Nekaj razlike med fullHD in 4k je, definitivno pa ni tak preskok kot iz SD na fullHD.

Kar sem gledala 4k vsebine npr. YT ali netflix ni kaj prida opazno ko sediš 3m stran pri 55 diagonale.

Iz podobnega razloga jaz ne menjam menjam TV. Mat imajo 4k ker so imeli poprej še katodo. Sam pa ne vidim razloga. Vsebin malo pa še to ni za dol past.

Meiniken ::

Mater eni jokate, riti razvajene. Verjetno ste to isti, ki bi radi 4k resolucijo na telefonih, ane :))
Izkušnje iz prve roke (povezava 10/1): fHD na youtubu mi komaj dohaja, 1440p se ustavlja. S predpostavko, da je poln bandwidth na voljo. Na TV-ju je bilo občasno kockanje (telekom) a dokaj redko. Potem imaš pa še par računalnikov in telefonov pa si tam.

Torej, zakaj imamo SD kanale? Za take primere.

Tody je izjavil:

Z HD oz 4k si bi sami sebi pljuval v skledo. 1. Zato ker večina folka to ne zahteva
2. Ker enostavno ni bandwitha za vse. Tisti ki so na dsl , se jim pomoje vse ustavi ce kdo da na 4K kanal :)

Tako je. fHD je za povprečnega uporabnika dovolj. Kar se bandwidtha tiče imaš pa tud prav. Je bilo v štartu pandemije demonstrirano kaj se zgodi, ko preveč ljudi hkrati uporablja določene storitve (netflix in podobna jajca).

Matevz96 ::

Meiniken je izjavil:

Mater eni jokate, riti razvajene. Verjetno ste to isti, ki bi radi 4k resolucijo na telefonih, ane :))
Izkušnje iz prve roke (povezava 10/1): fHD na youtubu mi komaj dohaja, 1440p se ustavlja. S predpostavko, da je poln bandwidth na voljo. Na TV-ju je bilo občasno kockanje (telekom) a dokaj redko. Potem imaš pa še par računalnikov in telefonov pa si tam.

Torej, zakaj imamo SD kanale? Za take primere.

Tody je izjavil:

Tako je. fHD je za povprečnega uporabnika dovolj. Kar se bandwidtha tiče imaš pa tud prav. Je bilo v štartu pandemije demonstrirano kaj se zgodi, ko preveč ljudi hkrati uporablja določene storitve (netflix in podobna jajca).

Sem na enakem, pri meni so še HD programi pod "starševskim nadzorom" da jih slučajno kdo ne prižge ker potem vse umre.
#hooldthedoor

OK.d ::

Očitno bodo FHD tv-ji pod 32" postali čedalje bolj iskana roba, ker itak pri naših operaterjih ni upanja na izboljšanje;)
LPOK.d

Valvoline ::

Se 720p HD je povsem zadovoljiva kakovost. 4k je waste of bandwidth resources. Bolj pomemben je bitrate za doloceno resolucijo, kaj ti pomaga 4k ce bo kockic vsepovsod. Se pri 1080p FHD se to pogosto dogaja.

Zgodovina sprememb…

Predlagam, da YT posnetke, posnete v manj kot 4K, sploh NE predvaja.

Kajti danes je pomembna le tehnika, zapis, ne pa vsebina.

Zavozili smo. Popolnoma zavozili.

Zgodovina sprememb…

digitalcek je izjavil:

Predlagam, da YT posnetke, posnete v manj kot 4K, sploh NE precvaja.

Zahojenci ne morete zavozit! S tehnologijo ni nič narobe le prevelika pričakovanja ob nakupu aparata so preuranjena.

Zimonem je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Zahojenci ne morete zavozit! S tehnologijo ni nič narobe le prevelika pričakovanja ob nakupu aparata so preuranjena.

Še enkrat, ker očitno Ni zaleglo.

Tehnologija je, sama po sebi, katastrofa!

digitalcek je izjavil:

Zimonem je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Še enkrat, ker očitno Ni zaleglo.

Tehnologija je, sama po sebi, katastrofa!

Osrednja vizualna metafora v filmu so jabolka: protagonist o sebi bolj ali manj ve samo to, da ima rad jabolka. Verjetno veste, da slovenski naslov filma ni dobeseden prevod izvirnika (Jabolka), pač pa Sadeži pozabe. Sama od sebe se torej ponuja asociacija na svetopisemski "sadež spoznanja“. Sta sreča in védenje torej dve kategoriji, ki se med seboj izključujeta?

Jabolko je sadež zgodovine – ne samo zaradi Adama in Eve, tudi po zaslugi Isaaca Newtona in drugih anekdot. Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, narekuje ljudska modrost. Sem pa ta sadež izbral tudi iz čisto osebnega vzgiba: moj oče je imel silno rad jabolka, pojedel jih je sedem ali osem na dan, in imel je odličen spomin.

Reflektivno Res. Ganljivo. Globoko. Če bi omenil še deprofundis , bi privlekli še krta iz zemlje. Polno prispodob.
Ampak kje je vsebina članka?

jojw ::

Smo leta 2020, kmalu 2021, večina Slovencev se vsakodnevno vozi v 10 let starih kripah. Varnost nam je na drugem mestu, bolj pomembni so HD TV programi. Pač reality showi in podobna zahodnjaška navlaka se mora gledati v HD, upam da kmalu v 4K.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jojw ()

jojw je izjavil:

Smo leta 2020,kmalu 2021, večina Slovencev se vsakodnevno vozi v 10 let starih kripah. Varnost nam je na drugem mestu, bolj pomembni so HD TV programi. Pač reality showi in podobna zahodnjaška navlaka se mora gledati v HD,upam da kmalu v 4K.

Tudi ceste so 10 let stare.

jojw ::

Zimonem je izjavil:

jojw je izjavil:

Smo leta 2020,kmalu 2021, večina Slovencev se vsakodnevno vozi v 10 let starih kripah. Varnost nam je na drugem mestu, bolj pomembni so HD TV programi. Pač reality showi in podobna zahodnjaška navlaka se mora gledati v HD,upam da kmalu v 4K.

Tudi ceste so 10 let stare.

Večina cest je še iz bivše skupne države...

Glugy ::

Tud to je eden izmed razlogov zakaj vse več mladih ne gleda TV. Kvaliteta je nizka tako da čist podzavestno nimaš toliko interesa za TV. Zavedaš / ozavestiš tega mogoče lih ne ampak ravno tako vpliva nate pa na to če ti je TV zadosti v veselje da mesečno konkretno ceno plačuješ. V Sloveniji sam služjo v TV infrastrukturo pa bolj malo vlagajo. Pol pa pravijo kako je to drago. Ja seveda je če sprot ne posodabljaš. Če bi vsak let dal 50% dobička v infrastrukturo bi mel zdele špico pa manj ljudi bi opustilo gledanje TV.

Sparkxl ::

Ne gledajo zaradi kvalitete, ampak vsebin. Rastejo gor z youtube in risankami iz partisa. Tv kot tak jim je nepoznana zadeva

Uizi ::

Sparkxl je izjavil:

Ne gledajo zaradi kvalitete, ampak vsebin. Rastejo gor z youtube in risankami iz partisa. Tv kot tak jim je nepoznana zadeva

Kdo bo gledal posiljevanje z reklamam in butaste že 150x videne filme, da oddajah in reality showih niti ne začnem, edino šport je za pogledat, vse ostalo dela luknje v glavi. Mogoče kakšen dokumentarec je vredu, ampak to ni vredno 30EUR na mesec. TV bo umrl, ko se zamenjajo generacije, internet killed the video star. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Uizi ()

c3p0 ::

pegasus je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Ni v redu. Možgani se polenijo.
Pa to je ja ključni element celotne evolucije ... narediti isto z manj porabljene energije (ali več z enako porabo). Samo ljudje smo čudni in to negativno označimo kot lenobo. Sicer pa dvomim da se bodo možgani kakorkoli polenili, če kaj, bodo ob nastopu te tehnologije direktne stimulacije nevronov počasi zakrnela čutila, ker jih ne bomo več potrebovali v taki meri, kot smo jih recimo pred 10000 leti za preživetje.

Morda navidezno, a ni tako. Poglej tiste, ki so mesec dni priklenjeni na posteljo, mišična masa praktično izgine. Telo je vzdržuje le toliko, kot je trenutno rabi. Tudi, če je ostane premalo za normalno funkcijo. Rehabilitacija je dolga.

Z možgani je podobno, a manj vidno. Dokaz temu bo vedno več simptomov, podobnih demenci. Če že ni. Marsikdo se ne spomni več skoraj ničesar, čisto otopeli so. Mladi ljudje, ne 70+. Če je še služba bolj mentalno skromne sorte, še toliko slabše. Spomin se da sicer precej natrenirat, kot mišico.

Gagatronix ::

Uizi je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Kdo bo gledal posiljevanje z reklamam in butaste že 150x videne filme, da oddajah in reality showih niti ne začnem, edino šport je za pogledat, vse ostalo dela luknje v glavi. Mogoče kakšen dokumentarec je vredu, ampak to ni vredno 30EUR na mesec. TV bo umrl, ko se zamenjajo generacije, internet killed the video star. :)

Sport dandanes gledajo samo TV fotri.

AnWar ::

Se popolnoma strinjam. Odgovor, ker lahko. In sicer s tem še zmeraj služijo.."mozli" nas bodo kolikor lahko ter neomejeno. Zaradi tega tudi "posebne" pakete imajo PREMIŠLJENO, kjer točno TISTI kanal potrebuješ ki je v paketu moreš doplačat.Ter HD ali 4K isti šmorn. Marketing ter "cuzanje" €. To je moje mnenje. Imam 65" qoled ampak je res kot dan in noč v 4k še posebej kakšen youtube ;)) pa lp
[Asus ROG Strix SCAR III]
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
19952810 (46170) Okapi
»

Prvi televizor z ločljivostjo 8K (strani: 1 2 )

8928363 (19869) Kaj
»

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K? (strani: 1 2 3 )

13639020 (31119) issak
»

1080p na 4K TV-ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5715037 (13227) iMark
»

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K (strani: 1 2 3 )

12637434 (32529) M-XXXX

Več podobnih tem