» »

Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?

Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

Chalky ::



S prijateljem sva se prejšnji teden pogovarjala o tem ali je možno da bi bile Združene države Amerike uspešno invazirane in hitro prišla do zaključka da je to skoraj nemogoče oziroma da bi moralo priti do nekega res neverjetnega čudeža da bi se to pripetilo. Naj dodam še to da tema ni namenjena zbadanju in izzivanju, ampak je njen namen predvsem ta, da imamo resno debato o tem, saj me resnično zanimajo vaša mnenja in predvsem ideje. Seveda mi je jasno da se nobena država niti nebi spravljala početi takšnih stvari, ampak je šlo bolj kot ne za predvidevanje in predvsem za nekoliko drugačno razmišljanje in pa predvsem predpostavko. Naj dodam še to, da tu ni mišljena invazija na Aljasko oziroma otok Guam ampak je govora o ameriškem "mainlandu". Naj poudarim tudi to, da ne govorim o ilegalnih prehodih z juga, ampak je govora o tradicionalni vojaški invaziji, podobna tisti iz druge svetovne vojne. Torej kakšno je vaše mnenje, ali je katerakoli država sposobna uspešno vdreti in vršiti vojno na ameriških tleh?

Nekaj razlogov zakaj je to nemogoče:

1. Geografija: Za začetek bi začel z njihovo lego, ki je verjetno najboljša na svetu v primeru vojne. ZDA so obdane z dvema ogromnima oceanoma, Tihim in Atlantskim. V drugi svetovni vojni so Britanci, Američani in Kanadčani uspešno vdrli na Evropska tla preko Francije. Celotna razdalja je bila pičlih 80 kilometrov. Ta pristanek še danes velja za najpomembnejši del druge svetovne vojne in je velik del same zgodovine. Poleg tega je potrebno upoštevati tudi to, da so Hitlerja presenetili z napadom in da bi bilo drugače še bistveno težje, morda bi se na koncu končalo celo nekoliko drugače, če presenečenje nebi uspelo. Zakaj je zgornji primer pomemben? Zato ker sta Tihi in Atlantski ocean praktično neskončna v primerjavi s pristankov v Normandiji. Tehnologija je danes napredovala do te mere, da bi ameriški sateliti in radarji vse skupaj zaznali že nekaj tednov/mesecev prej in bi vsak napad ustavili že v samem štartu. Naj dodam še to da bi bil napad preko Atlantskega oceana praktično nemogoč zaradi NATA in bi bil vdor v Atlantsko morje samomor. Če bi se zgodil napad bi verjetno prišel iz druge strani.

2.Zavezniki: Američani imajo praktično samo dva sovražnika, Rusijo in Kitajsko vse ostale države so praktično njihovi zavezniki oziroma si konflikta z njimi nihče ne želi in so bolj kot ne nevtralne. Američani so del NATA, ki obsega preko ene milijarde ljudi in ima vojaški proračun večji od enega Trilijona. ZDA same za vojsko namenijo več kot naslednjih 12 držav skupaj (9 izmed teh je njihovih zaveznic). ZDA imajo poleg tega še odlične odnose z Avstralijo, Japonsko, Južno Korejo, Singapurjem in Filipini, kar pomeni da bi lahko morebitni napad Kitajske bil ustavljen že na samem začetku oziroma na njihovi strani. Američani imajo poleg tega po svetu skoraj 900 vojaških baz, ki si jih delijo s svojimi zavezniki in iz katerih bi lahko napadli morebitne sovražnike.

3. Army, Airforce, Navy, Marine Corps, Coast Guard: Najmočnejša vojska na svetu je ameriška, druga najmočnejša vojska na svetu so ameriški marinci/mornarica. Večini je to povsem jasno vendar tega dejstva ne smemo spregledati, ko govorimo o morebitni invaziji. Američani imajo 22 letalonosilk (11 velikih in 10 manjših). Rusija in Kitajska imata skupaj 2. Ameriška mornarica je daleč najmočnejša na svetu, kljub temu da so Kitajci naredili kar lep premik še vedno zaostajajo ogromno, predvsem ker je Kitajska mornarica bazirana na azijsko območje medtem ko je ameriška mornarica namenjena za kontrolo celotnega sveta. Se pravi dve različni si doktrini, vsaj za zdaj. Kitajska bo poskušala v prihodnosti storiti preskok vendar jim do tega manjka še ogromno dela. Podobno velja pri Rusiji, kjer so njihovi problemi predvsem z Evropo in veliko svojega vojaškega proračuna namenilo za morebitno vojno preko zemlje (land) tako da niti niso in ne morejo biti popolnoma fokusirani na svojo mornarico, saj imajo svoj problem pred samimi vrati na tleh. Američani imajo najmočnejše podmornice, največ rušilcev skratka ni da ni.

V tej točki je pomembno omeniti še to da imajo Američani daleč najmočnejše zračne sile na svetu. Od bombnikov pa do bojnih letal. F-22, F-35, F-18, B-52, B-2, B-1 in kmalu F-21 raider. Tehnološko so daleč pred vsemi oziroma so še vedno vodilni in bo tako ostalo še vsaj nekaj desetletij, kljub temu da jih bodo Kitajci verjetno nekega dne prehiteli. Kljub temu zračna dominanca ni dovolj za uspešno invazijo.

So vodilni tudi glede vesolja in vesoljskih sil. Trenutno gradijo koalicijo držav za dominacijo v vesolju. Njihov general je nekaj tednov nazaj razkril imena držav koalicije (ZDA, Japonska, Kanada, UK, Australia, Italija, Nemčija, Francija, Južna Koreja, Nova Zelandia, skupaj 900 milijonov ljudi). Integracija največjih vesoljskih agencij je že sklenjena.

4.Drugi Amandma: Recimo da ti po nekem čudeži dejansko uspe stopiti na ameriška tla. Za kar bi potreboval na milijone in milijone vojakov, kar bi pomenilo da bi potreboval na 10 tisoče ladij, ki bi tovorile hrano, medicinske pripomočke in orožje s katerim bi lahko vršili pritisk in okupirali ameriški mainland. Če po nekem čudežu to dejansko uspe, te potem čaka še neka povsem druga dimenzija in sicer armada redneckov in ameriških fanatikov orožja. ZDA so edina država na svetu z drugim amandmajem, in država kjer je več orožja kot ljudi. Ameriški narod je oborožen bolj kot nekatere vojske svetovnih držav. Preko 200 milijonov oboroženih ljudi, verjetno še več. Če se je do zdaj vse skupaj zdelo nemogoče, pa je zdaj kakršna koli invazija padla v vodo.

5. ZDA so enostavno prevelike: Tu imam v mislil predvsem velikost ozemlja. Skoraj 10 milijonov kvadratnih kilometrov ozemlja, gre za območje ki ga je praktično nemogoče osvojiti. Da o tem da gre za različne časovne pasove, podnebje, teren itd sploh ne govorim. Od vročine pa do gorovja na Zahodu pa do stotine kilometrov ravne površine v osrčju države, pa do gozdov in rek, to je praktično samomor. Vse skupaj se zdaj sliši že komično in nerealno. Ker je vdor preko Vzhoda nemogoč, ostane odprt samo Zahod. Kar pomeni da bi moral pristati v Kaliforniji oziroma Oregonu. Hitro postane jasno, da preko gorovja (Utah, Colorado, New Mexico, Idaho, Montana itd) enostavno ne bo šlo.

V zgornjem posnetku je sicer podana še druga možnost in sicer da bi se morebiten vdor zgodil preko Kanade oziroma latinske Amerike. Tudi ti dve možnosti hitro padeta v vodo kajti preden bi se morebitni sovražniki uspeli prebiti do ameriške južne oziroma severne meje, bi bili vsi vojaki že popolnoma izmučeni. Vdor preko Kanade bi zaustavil led medtem ko bi vdor preko Mehike ustavilo gorovje. Vse skupaj bi trajalo tedne in tedne da bi se sploh lahko kdo prebil do meje, kar pomeni da bi se lahko Američani konkretno prej pripravili na kakršen koli napad. Ta scenarij je tudi nerealen kajti tako Kanada kot Mehika sta ameriški zaveznici in česa podobnega nikoli nebi dovolili.

Razlogov je še kar nekaj in sem jih namerno spustil. Sicer je prihodnost težko napovedat in nikoli ne veš kaj se zna pripetiti. Kljub temu sem mnenja da v našem življenju ne bo države ki bi, ne uspela ampak sploh pomislila na uspeh invazije ZDA. Sicer sem na to temo prebral ogromno mnenj in komentarjev ter odličnih argumentov, tudi takih, ki so mnenja da bi v prihodnosti invazija lahko uspela preko raznih robotov in strojev. Kljub temu sem mnenja da Kitajska nikoli ne bo uspela narediti takšnega tehnološkega preskoka, da bi Američane pustila v popolni temi. Za kaj takega bi bila potrebna podobna situacija kot tista med industrijsko revolucijo. Se pravi da bi bila trenutna tehnologija in tehnološki napreden (kateri glavni nosilci so ponovno Američani), trenutni napreden bi moral biti popolnoma zastarel. Takšne hude razlike nebo nikoli predvsem ker zdaj živimo v globalnem svetu. Ko se je na zahodu odvijala industrijska revolucija, so na Vzhodu pobirali riž in slamo, danes takšnih razlik ni nikjer na svetu.

6. Ameriški sistem/Gospdoarstvo: Imajo najmočnejšo gospodarstvo na svetu, kljub temu da se bo to kmalu spremenilo in da bo Kitajska prevzela primat je treba vedeti, da se nobeni državi ne splača v konflikt z ZDA saj so gospodarsko enostavno preveč povezani in prepleteni. Poleg tega imajo v svoji lasti vse mednarodne sisteme ter glavno valuto. To vse se bo verjetno čez čas spremenilo vendar dvomim da bi bil to lahko uspeh za uspešno invazijo. No pa naj tule končan, kljub temu da bi lahko povedal še marsikaj.

Še dva pomembna citata na to temo:

"You cannot invade mainland United States. There would be a rifle behind each blade of grass." - Admiral Isoroku Yamamoto

“From whence shall we expect the approach of danger? Shall some trans-Atlantic military giant step the earth and crush us at a blow? Never. All the armies of Europe and Asia...could not by force take a drink from the Ohio River or make a track on the Blue Ridge in the trial of a thousand years" - Abraham Lincoln

Upam in pričakujem normalno debato in predvsem različna mnenja ostalih uporabnikov. Upam da se tema ne bo izbrisala oziroma zaprla saj sem v njo vložil kar precej časa in truda. Namen teme je delitev različnih mnenj in morebitnih idej na katere še nisem pomislil. Pa prosim brez provociranja. Pa še ena stvar, vem da se lahko velesile zbombardirajo preko ICBM-ov in jedrskega orožja. Ta tema ne govori o tem ampak o uspešni invaziji.

Pa še dodatni video: 6 razlogov zakaj ZDA nikoli ne bodo osvojene:

ahac ::

... sicer armada redneckov in ameriških fanatikov orožja

Dvomim, da bi bili to dobri uporniki. Taki ljudje preveč mislijo samo nase, vsak bi imel svoje ideje in ne bi bili pripravljeni sprejemat navodil nekih nadrejenih (sploh če ne bi bilo več vojske). Oni bi se prej postrelil med seboj...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Dag ::

Moja 2 centa: nezlomljive trdnjave ni.

Najbrž nihče ne bi bil tako neumen, da bi šel takoj v invazijo s pehoto. Najprej bi jim znukali strateške točke, vključno z vojaškimi oporišči. Potem bi počakali, da pride do razpada družbenega sistema, mogoče celo državljanske vojne. Potem še par nukic na tisto, kar je ostalo delujočega, šele nato bi poslali pehoto.

Think Jericho (okej, tam ni prišlo do invazije, ampak razpad sistema in zametke državljanske vojne so kar dobro prikazali).

Chalky ::

Mirno bi lahko zgoraj dodal še recimo 2 pomembni točki in sicer:

1. ZDA so edina država ki je neprestano v konfliktu in v vojnah kar pomeni da imajo toliko vojaških izkušenj iz terena da bi recimo Kitajska potrebovala nekaj desetletij da bi se jim sploh približala. Izkušnje in realni dogodki so nekaj povsem drugega, kot vsakodnevne vojaške vaje. Američani so že od prve svetovne vojne dalje, v konfliktih in vojnah. Od puščave pa do đungle, izkušenj jim zagotovo ne manjka. Tu bi Kitajci in tudi Rusi hitro pogoreli.

2. Še ena pomembna stvar ki sem jo pozabil omeniti je ta, da so pred Kalifornijo še Hawaii, kjer Američani hranijo največjo mornarico na svetu. Še pred hawaii je kup manjših otokov na katerih so letalske baze oddaljene več tisoč kilometrov od Kitajskega Mainlanda. Kitajska bi bila v tem primeru v podrejenem položaju. Na Aljaski imajo Američani eno največjih letalskih baz na svetu. Aljaska se razteza do sredine Tihega oceana. Američani bi lahko hitro ustavili kakršen koli napad in napredek, če jim ga nebi uspelo že v Japonskem morju.

Aljaska in njen rep


Ameriški otoki, ki jih je na mapi težko opaziti:


Recimo primer otoka Waka:

Major Airfield Expansion On Wake Island Seen By Satellite As U.S. Preps For Pacific Fight
https://www.thedrive.com/the-war-zone/3...

Kitajska mornarica bi imela ogromno dela na tistem območju pa je vse skupaj oddaljeno 4000 kilometrov od Hawaiijev, ki pa niso niti blizu Kalifornije. Skratka misija nemogoče in samomor v pravem pomenu besede.

HappyPills ::

Invazija se bo zgodila od znotraj :)

Chalky ::

Dag je izjavil:

Moja 2 centa: nezlomljive trdnjave ni.

Najbrž nihče ne bi bil tako neumen, da bi šel takoj v invazijo s pehoto. Najprej bi jim znukali strateške točke, vključno z vojaškimi oporišči. Potem bi počakali, da pride do razpada družbenega sistema, mogoče celo državljanske vojne. Potem še par nukic na tisto, kar je ostalo delujočega, šele nato bi poslali pehoto.

Think Jericho (okej, tam ni prišlo do invazije, ampak razpad sistema in zametke državljanske vojne so kar dobro prikazali).


Ta teorija pade v vodo že v samem štartu zaradi Mutual assured destruction. Zato sem to tudi zapisal v svojem prvem komentarju. Ker če je jedrska vojna potem vse ostalo ni pomembno. Tema je namenjena izrecno potencialni invaziji. Kitajska tako nima (vsaj za zdaj) first strike opcije tako da je zgornja možnost nerealna. Če je jedrska vojna je konec z vsemi, tako da bi kakršen koli nadaljnji napad padel v vodo. Poleg tega nihče nebi pošiljal svojih vojakov na območje kjer je bila odvržena jedrska bomba saj bi bilo to nesmiselno. Se pa strinjam da nezlomljive trdnjave ni ter da nikoli zares ne veš. Nič ni večno in vedno se lahko situacija spremeni, saj se bo tudi tu glede Ameriške vojaške moči vendar dvomim da v našem življenju. Še vsaj imperij je na koncu propadel in nihče ne vlada večno.

Poldi112 ::

Brez, da jih kak dogodek razsuje in razpadejo kot federacija, praktično nemogoče. Recimo, da jim solar flare skuri vse trafote, elektroniko in se potem interno stepejo za hrano, v tem primeru bi jih kakšna nepoškodovana velesila lahko zavzela. Mrbit jih celo anglija sprejme nazaj v Commonwealth. :)

Mehika ni zaveznik, zgolj vazal. Kanada isto. Sicer rasno in kulturno zelo poravnan vazal, a vseeno.

Yamamoto ni izrekel onega quote-a glede pušk za vsakim grmom. Dvomim, da bi se katerakoli vojska bala US redneckov. Efektivni bi bili ravno tako kot talibani proti USA vojski. Nadležni, a absolutno noben izzviv v direktnem spopadu. S tem da bi bila večina pod nivojem efektivnosti afganistanskega kmeta z ak47, plus da imajo neprimerno manj hribov, kamor se lahko skrijejo pred tanki / mehanizirano pešadijo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Miki N ::

Ne vem, dober "marksmanship" - pa to ne gre samo za zadevanje tarč ampak obsega več je v ZDA med civilisti dokaj razširjen, mogoče najbolj na svetu - in ravno to je ponavadi vedno neslo "afganistanske kmete" v odsotnosti podpore močnejše strani - po začetnem stiku iso sčasoma vedno prevladale boljše strelske veščine - in to celo v manjšini. Recimo to je manjkalo tudi jugo vojski (pa so dosti nažigavali po streliščih), in to manjka danes SV, čisto tako mimogrede.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Chalky ::

@Poldi112

Tudi sam sem slišal da tisti citat ni pravi vendar se mi je zdel primeren za tole temo. Kanada in Mehika nikoli nebi dovolili kakršnokoli okupacijo pa tudi če nebi bili zaveznici, saj bi s tem pljunili v lastno skledo in hitro še sebe potegnili v vojno (nehote), saj bi potem Američani bombardirali njihove porte (tako kot je opisano v zgornjem posnetku). Kanada bo v naslednjih letih integrirala svoje zračne sile in resno razmišljajo o nakupu F-35. Kanada bi absolutno stopila na stran ZDA v primeru kakršnekoli invazije o tem sploh ni dvoma. Mehika bi bila tako ali drugače prisiljena storiti podobno saj bi s tem branili svoje ozemlje.

Morda imaš glede redneckov prav vendar moraš vedeti, da bi za takšen podvig potreboval na milijone (več 10 milijonov) vojakov. Kar pomeni da bi potreboval več deset tisoč ladij s katerimi bi pretovoril svoje vojake. Seveda bi morali pred tem popolnoma onesposobiti ameriško mornarico in zračne sile ter vse satelite. Nemogoče.

Edini način bi bil notranji konflikt in razdelitev ZDA na manjše države ter da so potem zahodne države popolnoma neodvisne in pripravljene spustiti vojake na svoja tla haha. Že sama misel na to se mi zdi smešna, ampak to bi bila verjetno edina rešitev.

Miki N ::

Logično, da bi Kanada stopila na stran ZDA - zakaj bi država, ki ima kopensko mejo s precej domačo državo jo zamenjala z ne vem nekimi rumenci, evropskimi "degeneriranci" ali kakimi podobnimi čudaki? Kaj bi imeli od tega? Definitivno bi sodelovali v obrambi Severne Amerike - tukaj je tudi ta "kontinentalna patriotska" vez med narodoma proti ostalemu svetu. Niso tam vsi Trudeau.

Sanchesi po drugi strani. No ja. Mogoče bi napadalcu malo zapravljali čas, kar je lahko včasih odločilno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

borut_p ::

Dokler imajo amerosi na nebu satelite ni mozno. Kdor bo pogruntal kako jih sklatit, potem so ameri prakticno v temi

Scaramouche1 ::

Mislim da to pove veliko o njih, in zakaj sploh rabijo tak proračun za vojsko ko pa so določena mesta v Ameriki kot v Afriki...

bobby ::

Debata z omejenim znanjem in predpostavkami.

Priporocam: https://www.amazon.com/How-They-Rule-Wo...

Za vse tiste, ki ste prevec v avtih je tudi audioknjiga,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Poldi112 ::

Chalky je izjavil:

@Poldi112

Tudi sam sem slišal da tisti citat ni pravi vendar se mi je zdel primeren za tole temo. Kanada in Mehika nikoli nebi dovolili kakršnokoli okupacijo pa tudi če nebi bili zaveznici, saj bi s tem pljunili v lastno skledo in hitro še sebe potegnili v vojno (nehote), saj bi potem Američani bombardirali njihove porte (tako kot je opisano v zgornjem posnetku). Kanada bo v naslednjih letih integrirala svoje zračne sile in resno razmišljajo o nakupu F-35. Kanada bi absolutno stopila na stran ZDA v primeru kakršnekoli invazije o tem sploh ni dvoma. Mehika bi bila tako ali drugače prisiljena storiti podobno saj bi s tem branili svoje ozemlje.

Morda imaš glede redneckov prav vendar moraš vedeti, da bi za takšen podvig potreboval na milijone (več 10 milijonov) vojakov. Kar pomeni da bi potreboval več deset tisoč ladij s katerimi bi pretovoril svoje vojake. Seveda bi morali pred tem popolnoma onesposobiti ameriško mornarico in zračne sile ter vse satelite. Nemogoče.

Edini način bi bil notranji konflikt in razdelitev ZDA na manjše države ter da so potem zahodne države popolnoma neodvisne in pripravljene spustiti vojake na svoja tla haha. Že sama misel na to se mi zdi smešna, ampak to bi bila verjetno edina rešitev.


No, seveda, sama invazija ostaja praktično nemogoča. Pravim samo, da sta primarna problema geografija in ekonomija (iz katere izhaja vojaška moč), nedtem ko so rednecki zgolj manjša, da ne rečem zanemarljiva nadloga.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Scaramouche1 ::

nedtem ko so rednecki zgolj manjša, da ne rečem zanemarljiva nadloga.


Imajo več orožja kot cela EU populacija ljudi skupaj!

So redni strelci, večina patrioti, kar ne moremo reči za Eu kjer se še med sabo sovražimo, govorimo vsi drugačne jezike!

večina vojakov ki bi bila redna vojska ni redno streljala toliko let kot ti ljudje!

Še specialci ne streljajo toliko!

Poznajo svoje področje dobro, ker veliko lovijo, se znajo skriti, ti si resnično neveden!

bigsmally ::

Poldi112 je izjavil:

nedtem ko so rednecki zgolj manjša, da ne rečem zanemarljiva nadloga.


Zakaj so rednecki nadloga? Po statistiki so tisti v urbanih mestnih sodiščih največji problem.

Kje imaš kakšen podoben redneck primer kot je totedenski urbani?

76 injured, 14 killed by gunfire this week as NYC shootings skyrocket

Aja, to ste iz Holuwuda izvedeli kako so ljudje v mestih intelektualni znanstveniki, po vaseh pa inbreed retardi?



Da sploh ne napišem katera grupa na tem planetu je cela v žlahti.

janezvalva ::

HappyPills je izjavil:

Invazija se bo zgodila od znotraj :)

kdaj drugič.
to kar vidiš v medijih ni nujno to kar se dogaja v državi.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Poldi112 ::

Scaramouche1 je izjavil:

nedtem ko so rednecki zgolj manjša, da ne rečem zanemarljiva nadloga.


Imajo več orožja kot cela EU populacija ljudi skupaj!

So redni strelci, večina patrioti, kar ne moremo reči za Eu kjer se še med sabo sovražimo, govorimo vsi drugačne jezike!

večina vojakov ki bi bila redna vojska ni redno streljala toliko let kot ti ljudje!

Še specialci ne streljajo toliko!

Poznajo svoje področje dobro, ker veliko lovijo, se znajo skriti, ti si resnično neveden!


Kolega, ste že slišali kdaj za kako srečanje, kjer so ti rednecki prevladali nad nacionalno gardo? Oz. da so imeli kakršenkoli resen vpliv na potek konflikta? Ti rednecki, na katere polagate toliko upanja, So zgolj pozerji, ki se polujajo takoj, ko se srečajo z redno vojsko. Sicer pa, vse to orožje jim ni nič pomagalo, ko so jih angleži streljali na domačih tleh. So rabili kar konkretno pomoč evropskih zaveznikov z resno vojsko (sploh mornarico), da so lahko zadihali.

Od kje ideja, da bo US kmet z m4 bolj efektiven od Afganistanskega kmeta z ak47. Ker ima poleg m4 še 20 pušk, za razliko od afganistanskega, ki ima zgolj 1, a že celo življenje živi pod okupacijo in se bori proti okupatorju?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

bigsmally ::

Poldi112 je izjavil:


Od kje ideja, da bo US kmet z m4 bolj efektiven od Afganistanskega kmeta z ak47. Ker ima poleg m4 še 20 pušk, za razliko od afganistanskega, ki ima zgolj 1, a že celo življenje živi pod okupacijo in se bori proti okupatorju?


Če Rusi in Ameri niso mogli premagat Afganistanskega kmeta, po kakšni logiki bojo potem ameriškega?

Logika vam malo slabo deluje kolega.

DjJuvan ::

HappyPills je izjavil:

Invazija se bo zgodila od znotraj :)


Se že dogaja. Elitisti hočejo ponovno ugrabiti državo.

njyngs ::

DjJuvan je izjavil:

HappyPills je izjavil:

Invazija se bo zgodila od znotraj :)


Se že dogaja. Elitisti hočejo ponovno ugrabiti državo.

To se je že dolgo nazaj zgodilo. Nekje takrat z vzponom rotshildov, morganov in nekaj ostalih družin.

Smrekar1 ::

Chalky je izjavil:


S prijateljem sva se prejšnji teden pogovarjala o tem ali je možno da bi bile Združene države Amerike uspešno invazirane in hitro prišla do zaključka da je to skoraj nemogoče oziroma da bi moralo priti do nekega res neverjetnega čudeža da bi se to pripetilo. Naj dodam še to da tema ni namenjena zbadanju in izzivanju, ampak je njen namen predvsem ta, da imamo resno debato o tem, saj me resnično zanimajo vaša mnenja in predvsem ideje. Seveda mi je jasno da se nobena država niti nebi spravljala početi takšnih stvari, ampak je šlo bolj kot ne za predvidevanje in predvsem za nekoliko drugačno razmišljanje in pa predvsem predpostavko. Naj dodam še to, da tu ni mišljena invazija na Aljasko oziroma otok Guam ampak je govora o ameriškem "mainlandu". Naj poudarim tudi to, da ne govorim o ilegalnih prehodih z juga, ampak je govora o tradicionalni vojaški invaziji, podobna tisti iz druge svetovne vojne. Torej kakšno je vaše mnenje, ali je katerakoli država sposobna uspešno vdreti in vršiti vojno na ameriških tleh?


Tradicionalna vojaška invazija, podobna tisti iz druge svetovne vojne? Pomorska invazija?
Samo ena vojska je, ki to ta hip sploh lahko naredi kaj podobnega - vojska ZDA. Tu je govora o invaziji čez Angleški kanal, kajpada.

Kakršnakoli taka invazija bi bila vsaj stokrat težja, ker govorimo o transportu čez nekaj tisoč kilometrov oceana. Faktor je verjetno še večji. ZDA imajo standard 17 mornaric, njihova mornarica je močnejša od naslednjih 17 najmočnejših mornaric - od tega jih je vsaj 12 zavezniških.

Pusti geografijo, letalstvo in trope 'milic' z orožjem, ki zagnojijo okupacijo čez vse. Vse ostale svetovne mornarice skupaj ne morejo izvesti invazije skozi mornarico ZDA. Tu letalstvo ZDA sploh še ni všteto in privzame se nezavarovane obale.

Tega je še kolikor hočeš. ZDA so za obrambo malce zapretiravane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

showsover ::

Kang: It takes fifteen minutes for your armed forces to reach the white house. We took it down in thirteen.

Poldi112 ::

bigsmally je izjavil:

Poldi112 je izjavil:


Od kje ideja, da bo US kmet z m4 bolj efektiven od Afganistanskega kmeta z ak47. Ker ima poleg m4 še 20 pušk, za razliko od afganistanskega, ki ima zgolj 1, a že celo življenje živi pod okupacijo in se bori proti okupatorju?


Če Rusi in Ameri niso mogli premagat Afganistanskega kmeta, po kakšni logiki bojo potem ameriškega?

Logika vam malo slabo deluje kolega.


Nič lažjega kot to - US ni zmagala, ker ni bila pripravljena pripeljati še par miljonov vojakov, oz. izvesti genocid nad civili, tako kot so to izvedli doma nad indijanci. Plus da se je za odtenek težje s tanki/mehanizirano pehoto/logistiko voziti čez Afganistan/Vietnam kot čez Texas.

Če imaš situacijo, da USA razpade, neka resna sila ti pa pripelje resno vojsko z juga/severa, bodo redneckom puške služile izključno za lov v hosti, kjer se bodo skrivali pred okupatorjem. Na kakršenkoli odpor lahko pozabiš. Brez komunikacij, komandnega centra, kontrole neba, informacij z raznoraznih senzorjev, ... oboroženi civili pač nimajo za burek.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:


Tega je še kolikor hočeš. ZDA so za obrambo malce zapretiravane.


Daj no, saj ne gre za obrambo. Gre se za imperij. Če bi šlo za obrambo, bi se po 2. sv. vojni enostavno demilitarizirali. Kaj jih je pa ogrožalo? Komunizem?

Sicer pa, kaj si je mislil George Washington. Mini dobro organizirana vojska (definitivno ne rednecki, ki cele dneve pokajo lubenice, ampak oni, ki študirajo azimute, teren, taktike, strategije, yada yada), zato ker velika vojska ni kompatibilna s svobodo.

https://press-pubs.uchicago.edu/founder...

A Peace Establishment for the United States of America may in my opinion be classed under four different heads Vizt:

First. A regular and standing force, for Garrisoning West Point and such other Posts upon our Northern, Western, and Southern Frontiers, as shall be deemed necessary to awe the Indians, protect our Trade, prevent the encroachment of our Neighbours of Canada and the Florida's, and guard us at least from surprizes; Also for security of our Magazines.

Secondly. A well organized Militia; upon a Plan that will pervade all the States, and introduce similarity in their Establishment Manoeuvres, Exercise and Arms.

Thirdly. Establishing Arsenals of all kinds of Military Stores.

Fourthly. Accademies, one or more for the Instruction of the Art Military; particularly those Branches of it which respect Engineering and Artillery, which are highly essential, and the knowledge of which, is most difficult to obtain. Also Manufactories of some kinds of Military Stores.

Upon each of these, and in the order in which they stand, I shall give my sentiments as concisely as I can, and with that freedom which the Committee have authorized.

Altho' a large standing Army in time of Peace hath ever been considered dangerous to the liberties of a Country, yet a few Troops, under certain circumstances, are not only safe, but indispensably necessary. Fortunately for us our relative situation requires but few. The same circumstances which so effectually retarded, and in the end conspired to defeat the attempts of Britain to subdue us, will now powerfully tend to render us secure. Our distance from the European States in a great degree frees us of apprehension, from their numerous regular forces and the Insults and dangers which are to be dreaded from their Ambition.

Were it not totally unnecessary and superfluous to adduce arguments to prove what is conceded on all hands the Policy and expediency of resting the protection of the Country on a respectable and well established Militia, we might not only shew the propriety of the measure from our peculiar local situation, but we might have recourse to the Histories of Greece and Rome in their most virtuous and Patriotic ages to demonstrate the Utility of such Establishments. Then passing by the Mercinary Armies, which have at one time or another subverted the liberties of all-most all the Countries they have been raised to defend, we might see, with admiration, the Freedom and Independence of Switzerland supported for Centuries, in the midst of powerful and jealous neighbours, by means of a hardy and well organized Militia.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:


Daj no, saj ne gre za obrambo. Gre se za imperij. Če bi šlo za obrambo, bi se po 2. sv. vojni enostavno demilitarizirali.


Saj so se. Že leta 1946 so imeli samo še 500 operabilnih vojaških letal v ZDA. Problem je bil v tem, da so sledile določene imperialne ambicije nekaterih držav - Severna Koreja, Berlin, Vietnam in ZDA so bile prisiljene v vlogo svetovnega policaja.


Brez komunistov bi vojska ZDA bila zdajle nekje 200,000 mož za teritorialno obrambo

bigsmally ::

Poldi112 je izjavil:

bodo redneckom puške služile izključno za lov v hosti, kjer se bodo skrivali pred okupatorjem. Na kakršenkoli odpor lahko pozabiš. Brez komunikacij, komandnega centra, kontrole neba, informacij z raznoraznih senzorjev, ... oboroženi civili pač nimajo za burek.


LOL. Poglej si malo zgodovino in potem nabijaj svojo resistance is futile propagando.
Eh, kaj ti govorim. Itak nimate sposobnosti odstopa od svojega programiranja.

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:


Daj no, saj ne gre za obrambo. Gre se za imperij. Če bi šlo za obrambo, bi se po 2. sv. vojni enostavno demilitarizirali.


Saj so se. Že leta 1946 so imeli samo še 500 operabilnih vojaških letal v ZDA. Problem je bil v tem, da so sledile določene imperialne ambicije nekaterih držav - Severna Koreja, Berlin, Vietnam in ZDA so bile prisiljene v vlogo svetovnega policaja.


Brez komunistov bi vojska ZDA bila zdajle nekje 200,000 mož za teritorialno obrambo


Aha, zaradi imperialnih teženj Vietnama in Severne koreje USA ni imela izbire in je morala v vojno, ker sicer kaj? Bi jih Kim in Ho družno okupirala in nadomestila klene bele američane s komunističnimi azijci?

Sicer pa lep graf. A imaš tudi takega za par 100 let? Je precej poučen.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:


Aha, zaradi imperialnih teženj Vietnama in Severne koreje USA ni imela izbire in je morala v vojno, ker sicer kaj?


Sicer bi Kim zasedel in si podjarmil Južno Korejo, kot se je to zgodilo v Vietnamu. Domače upornike v Vietnamu so porazili do leta 1969, zadnja tri leta vojne je bila čista invazija vojakov Severnega Vietnama v Južni Vietnam, navaden osvajalski pohod, nič drugega.

Obramba zavezniške države pred invazijo druge države nikoli ni bila sporna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

bigsmally ::

Poldi112 je izjavil:

Vietnama in Severne koreje


A je tam Ameriška vojska zmagala proti AK47 obdelovalci riževih polj? Pa so že mogli če ti trdiš kako je resistance futile.

Poldi112 ::

Domače upornike? Misliš one, ki jih je USA trenirala?

Koreja zavezniška država? Zgolj okupirana kolonija za potrebe izolacije kitajske. Kaj točno ima unifikacija Koreje veze z ameriško varnostjo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

bigsmally je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Vietnama in Severne koreje


A je tam Ameriška vojska zmagala proti AK47 obdelovalci riževih polj? Pa so že mogli če ti trdiš kako je resistance futile.


Ni, ker kot rečeno, ni bila pripravljena pripeljati še par miljonov vojakov (publika izvedla upor), oz. izvesti genocid z sistematičnim bombardiranjem civilov. Če ti to ni ovira, ni noben problem zavzeti USA, PO TISTEM, ko razpadejo kot država. Kapiš. Dokler imajo vojsko in strukturo, so nepremagljivi, ko to gre, imaš pa rednecke, ki so na ravni grožnje komarja. Zato Vietnam ni mogel vreči ven nobenega okupatorja - vsi so odšli sami.

Indijancem se pa to ni izšlo, ker je sovražnik prišel živeti tja. Hipotetično, če pride nekdo živeti tja z vojsko, bodo rednecki ene 100x manj efektivni kot so bili indijanci, ker lok vs puška še nekako gre, m14 vs F22 pa pač ni več fer boj. V bistvu bodo na ravni "kamelojebcev" proti US vojski.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

poweroff ::

Invazija je seveda (v trenutnih okoliščinah) nemogoča.

Edina opcija je razpad od znotraj.

Tukaj imajo ZDA srečo, da nimajo manjšinskega problema kot npr. na Balkanu, na Kitajskem, itd... imajo pa rasni problem in čedalje večje socialne probleme. Ampak za razliko od manjšin, ki so navadno vezane na nek svoj teritorij, ne obstajajo težnje npr. temnopoltih ali tistih iz socialnega dna, da ustanovijo svojo ozemeljsko zamejeno državo.
sudo poweroff

Reycis ::

Definitivno imajo zelo ugoden geografski položaj. Rjavčki, ki živijo južno od meje zaradi svoje splošne nesposobnosti niso resna nevarnost. Res, nobena trdnjava ni neosvoljiva ampak ko se bodo Amerikanci lotili svojega židovksega problema bo to za mednarodni židovski lobi nekajkrat večji zalogaj kot je bila naci nemčija.
Diversity is our greatest strength

vitruvian-et ::

Ne. Too big to fail

otago ::

S pravo propagando bi sprejeli tujca za upravljalca. Npr. seks skandali, pedofilija, poneverjenje. Dodas epidemijo, razpad zdravstvenega sistema, veliko inflacijo dolarja, zaustavitev gospodarstva. Do tocke, ko trenutna slon-osel ureditev ne more funkcionirat. Upravljalec bi lahko bil IMF, kar bi bila najvecja ironija.

Sicer so z divide and conquer z 2 strankarskim sistemom že blizu roba.

Se ne bo zgodlo. Ne bo zmanjkalo kandidatov za trupla vojske, bo vedno dovolj mehicanov, ki rabijo papirje, crncev, ki bi radi studirali itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:


Brez komunistov bi vojska ZDA bila zdajle nekje 200,000 mož za teritorialno obrambo


Komunistov že desetletja ni več, izdatki za vojsko pa še kar rastejo. Zanimivo ane. Draga tale obramba.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Invictus ::

Tako Rusije kot ZDA ne moreš zasesti. Preveliko ozemlje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

LeQuack ::

A ta post je oglas za Ameriko? Vsaj bere se tako, kot kak Trumpov promocijski material.
Quack !

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:


Komunistov že desetletja ni več, izdatki za vojsko pa še kar rastejo.


Ne, vojaški proračun ZDA je ustaljen na 60% tistega kar je bil med hladno vojno.



Ruski vojaški proračun je sedaj približno tam, kjer je bil ameriški leta 1985, pod Reganom.

Netrunner ::

Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?

Da in se je že začela iz strani kitajcov. ZDA + ostali svet. Počasi in vztrajno.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

digitalcek ::

Chalky je izjavil:


S prijateljem sva se prejšnji teden pogovarjala o tem ali je možno da bi bile Združene države Amerike uspešno invazirane in hitro prišla do zaključka da je to skoraj nemogoče oziroma da bi moralo priti do nekega res neverjetnega čudeža da bi se to pripetilo.


Lepo, da si se potrudil in porabil toliko časa.

Midva s projateljem pa sva na kavi že nekakrat predvidevala, da bo ZDA, podobno kot Jugoslavijo, uničila državlajnska vojna. Link NE obstoja, je pa takih mnenj kar veliko.

Melting pot ne mora kuhati in vreti 500 let, ni niti teoretične možnosti.

Mnogo babic = kilavo dete.
Mnogo kuharjev = neprebavljiv obrok.

satfinder ::

Zdruzenih drzav NE BO napadel NIHCE. -)
Tako kot Rusije, Kitajske NE. -)

Zdruzene drzave imajo tezave z zadolzenostjo (& 'helikoptersko'
natisnjenimi dolarji, Rusi poslujejo vedno manj z dolarji, ...).

Razredna & socialna neenakost (!velike razlike), rasizem, ...
v samih Zdruzenih drzavah pa bi znala voditi v nepredvidljive
dogodke ...

Drzave se rusijo od znotraj z 'lokalnimi Gaidoti' ...
Korak do konca in Naprej :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: satfinder ()

tikitoki ::

Nimas sansa, da bos spravil dovolj vojaskih enot v okolico ZDA, ne, da bi te preventivno napadli.

Cist nerealno. Se Nemciji in Japonski ni ratalo in je bila situacija bistveno bolj v prid uspesni invaziji ZDA, kot je danes.

GR2 ::

Če je propadlo sveto rimsko cesarstvo za katerega so verjetno tudi takrat vsi mislili da ne more, bo enkrat tudi ZDA. Lahko da v par stoletjih, lahko da v par tisočletjih, ampak bo.

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:


Komunistov že desetletja ni več, izdatki za vojsko pa še kar rastejo.


Ne, vojaški proračun ZDA je ustaljen na 60% tistega kar je bil med hladno vojno.



Ruski vojaški proračun je sedaj približno tam, kjer je bil ameriški leta 1985, pod Reganom.



Proračun, ki je relevanten, je oni izpred 1. sv. vojne. Ker takrat so pretežno furali obrambni propračun. Razliko med obrambnim (ona mala, komaj vidna črta na sliki) in imperialističnim je pa lepo vidna, ko raztegneš skalo na mejčkeno daljše obdobje:



tikitoki je izjavil:

Nimas sansa, da bos spravil dovolj vojaskih enot v okolico ZDA, ne, da bi te preventivno napadli.

Cist nerealno. Se Nemciji in Japonski ni ratalo in je bila situacija bistveno bolj v prid uspesni invaziji ZDA, kot je danes.


Niso niti poiskušali. Japonci so jih napadli, da si kupijo čas za vzpostavitev imperija. Kristalno jasno jim je bilo, da v dolgi vojni nimajo za burek, hkrati pa silne izbire niso imeli - po USA embargu je bila alternativa zgolj opustiti sanje o velesili in se podrediti USA.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

lynxslo5 ::

Amerika bo razpadla na dva dela zaradi demografije. V Ameriki se dogaja reconquista. Mehičani zopet postajajo večina v zveznih država, ki so nekoč že pripadale Mehiki. V Kaliforniji so Mehičani danes relativna večina, kmalu pa bodo tudi absolutna večina. Enak trend se dogaja v Arizoni, Nevadi, Teksasu, Coloradu. Čez 20 let bodo čisto na demokratičen način razpisali referendum in se odcepili od ZDA. Danes se ozemlja ne osvajajo z nuklearnimi letalonosilkami, ampak z maternicami v porodnišnicah. Medtem ko WASP bele ženske delajo abortuse imajo Mehičanke po pet otrok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lynxslo5 ()

xx23 ::

Sodeč po odzivu na corono bi se republikanci in demokrati kregali, če invazija sploh poteka, ko bi bila ta že na pol končana.

poweroff ::

Ampak ne glede na vse, si ne želimo, da ZDA razpadejo. Državljanska vojna v državi, ki ima jedrsko orožje ni opcija...
sudo poweroff

Poldi112 ::

lynxslo5 je izjavil:

Čez 20 let bodo čisto na demokratičen način razpisali referendum in se odcepili od ZDA. Danes se ozemlja ne osvajajo z nuklearnimi letalonosilkami, ampak z maternicami v porodnišnicah.


Misliš, da bi USA kar mirno gledala, kako jim teritoriji "demokratično" odhajajo? Bi zelo hitro našli razlog, zakaj je ponovno treba pokoriti jug.

Cel koncept varnosti jim temelji na ideji, da so najmočnejši na svoji celini. Menda ne pričakuješ, da bodo po tem, ko so v ta namen poleg domorodcev pretepli še severne in južne sosede, dovolili državam, da se odcepijo?

poweroff je izjavil:

Ampak ne glede na vse, si ne želimo, da ZDA razpadejo. Državljanska vojna v državi, ki ima jedrsko orožje ni opcija...


Seveda ne, ne bi pa nič škodilo, če razpade imperij.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska v strežnike za ZDA vgrajevala "dodatno opremo"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
8527042 (22890) MrStein
»

ZDA grozijo z uvedbo carin tudi EU (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
51394261 (82838) zmaugy
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539918 (37161) Mipe
»

Izzivalci vojne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
41057164 (50217) larissa

Več podobnih tem