» »

Windows davek znaša 50$

1 2
3
»

Azrael ::

OK, lepo ste se pohvalili. Pač obvladate in vam odgovor na naslednje vprašanje 100% ne bo pozročal problema.

Kaj storite, ko vaš noob hoče igrati igre? Jasno ne nekaj starega za DOS in tistih nekaj naslovov, ki po spletu zelo čudnih okoliščin dela celo na Lin. Kako takrat rešite nastali problemčič? Dobi take in drugačne XPje in mirna Bosna, ali kako drugače?

Vprašam zato, ker IMHO bo na 99% računalnikov s prednaloženim Lin sistemov zelo v kratkem znašli piratski Windowsi. Edini pogoj, ti mlinčki bodo morali biti opazno cenejši od tistih z Windows.

Če bo cena izenačena imam občutek, da bodo proizvajalci zelo hitro izračunali, da se za tisti neznaten % frikov, ki resnično hočejo Lin, nikakor ne splača truditi. Rezultati ankete gor ali dol.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Kaj storite, ko vaš noob hoče igrati igre? Jasno ne nekaj starega za DOS in tistih nekaj naslovov, ki po spletu zelo čudnih okoliščin dela celo na Lin. Kako takrat rešite nastali problemčič? Dobi take in drugačne XPje in mirna Bosna, ali kako drugače?

Kar se mene tiče je stvar preprosta. Če hočeš PC za igračkanje, si naloži Windowse. Samo jaz svojim lokalcem ne nudim podpore za Windowse.

Če pa hočeš PC za resno delo se pa odloči med Win in Lin. Za slednjega nudim podporo, sicer se znajdeš sam.
sudo poweroff

driver_x ::

Azrael: se še ni zgodilo in glede na starost in navade primerkov, o katerih se pogovarjamo, se tudi ne bo.

Matthai: podobno sem jaz razložil tistim mojim "varovancem", ki so na Windowsih: MS Office-a, Outlooka in IE-ja ne poznam, če kaj ne dela, vprašajte koga drugega. Stvar je bila hitro rešena.

'FireSTORM' ::

Na linux laufa precejšen kupček igric, nekatere so celo boljše kot tiste prvotno spisane za windows, npr. Battle for Wesnoth, zakon igra, pa še brezplačna je.
Na Linux sem pa že spravil v pogon AA(se ne spomnim verzije), Half-Life enka je čist lepo tekla...

In ne primerjaj Slovenije z svetom. Če smo v sloveniji samo "friki" na Linuxu še ne pomeni da so drugje samo "friki" na Linuxu.
Moj sosed ki računalnik uporablja kot workstation in ne za igre itd itd. Ima gor Linux, do zdaj je mel Madrake ampak se je presedlal na Ubuntu, mislim da še zmeraj ima 6.06 verzijo in je cela familija na Linux. Froc je star okrog 10-11 let in igra igre ki so spisane za Linux in nekaj tudi preko WINE ali CEDEG-e.
Najlepše pa je da sem jaz še v dosegu njegovega WLAN routerja in ob težavi se povežem nanj in mu lahko fixiram zadevo. Ko pa se srečava kje v gostilni zvečer pa obračunava. In človek ni nikakršen frik in uporablja Linux čisto lepo brez kakršnih težav.
Prej je bil na Windows in je rekel da nikoli več nebo preklopil nazaj.

Jaz mam tudi nekaj Windows userjev pod svojim okriljem. Te Windowse pa še ja skropocam gor ampak potem gre gor OOo, Mozilla itd.
Če je kak IE gor tudi rečem da tega ne poznam in je dejansko tako res, ker IE že tako dolgo nisem uporabljal da niti več nevem kako zgleda. :)
Those penguins.... They sure aint normal....

Roadkill ::

Potem sem jaz edina svinja, ki noče nobenega prijatla navadit na linux že samo zato, da mi ne bo treba izvajat 24/7 supporta, hkrati sem pa tudi vse navadil, da ne supportam več windowsev.

"... sej sam konzolo odpri pa napiš 'sudo....'" ... "Aja, ti maš windowse... uf pismo.... a veš da sm že čist pozabu tole..." >:D
Ü

poweroff ::

Jaz sem pa včasih zloben, pa potem sprašujem kako da to ne dela v Windowsih. Kakšno leto nazaj je vsm mojim neposrednim sodelavcem (8 ljudi) razpadel sistem zaradi nekega virusa ali spywarea. So se par dni ukvarjali s tem. Jaz sem pa cele dneve govoril da čudno da jaz nimam problemov s tem. >:D

Ampak drugače čisto lepo koeksistiramo.
sudo poweroff

Mavrik ::

Ja čudno. Izjemno čudno, da tudi mi ko Windowse uporabljamo pa malo bolj obvladamo računalništvo nimamo problema z virusi pa spywarom. Kdo bi si mislil (s kje te bedarije vlečete zaboga?).
The truth is rarely pure and never simple.

'FireSTORM' ::

Očitno še nisi nikomur nikoli reševal podatkov in sistema...
Those penguins.... They sure aint normal....

krneki0001 ::

Men tut ni jasno, od kje povlečete tok virusov in vsega. Doma imam 3 mašine. Na eni je ubuntu in win2003 server, na drugi je server 2008 in na tretji je vista, pa nikjer ne virusov in ne trojancev. Na nobeni mašini trenutno ni antivirusnega programa, vse pa imajo vklopljen firewall in aktiviranega defenderja.
Na server 2008 pa je postavljen še honeypot, tko da bi tam še posebej veliko moralo biti problemov, pa zaenkrat (server 2008 in honeypot sta postavljena od 16. maja) ni nobenih problemov. Zabeleženih je pa preko 100 poizkusov udorov na dan.



Razumem da dobiš viruse, če si posnameš win2000 in je prva stvar, da greš na net da narediš upgrade driverjev, si dolpovlečeš antivirus in podobno pa vmes, ko se priklopiš na net dobiš 100 trojancev. Al pa da je isto z win98 tut razumem. Ampak XP, pa 2003 in zdej vista so pa že malo bolj varni in naj se to nebi dogajalo tok pogosto.

krneki0001 ::

Firestorm, vsako resno podjetje ali firma ima podatke na drugem disku kot sistem. To bi morali tudi domači uporabniki vedet in se probat tega držat. Tako da če se sistem že sesuje, samo image sistema prepišeš in v petih minutah lahko naprej delajo.

Pa sistem se zelo težko sesuje. V eni firmi, kjer jim štimam mašine imajo win98 na celeronu 400 in ta mašina od leta 1998 dela. Delavec dela na tej mašini že od začetka. Gor ima win98, delphi zaradi baz podatkov, outlook express za maile, openoffice da dokumente in preglednice, firefox za brskanje po internetu, ter nod32 proti virusom, prej pa je bila stalno panda antivirus(ampak je predraga proti nodu, zato so se odločili za nod).
Na mašini še ni bilo virusa, sesuli se niso še nikoli in na mašini je prvi in edini sistem. Odkar je bila mašina kupljena, ji še ni bilo treba na novo postavljat sistema.

Zdej pa jst ne razumem, kako se vam sistemi stalno sesuvajo. Razumem da si vsak dan daš 5 novih programov na mašino in to testiraš, ampak taka mašina potem ni zato da bi se na njej delalo - zame je to testna mašina. Mašina za delat se postavi enkrat in se potem dela na njej in se ne testira novih programov.

Imam pa še en pomislek glede stereozipa - torej windowsi se sesuvajo, zakaj se linux ne?
Zato ker uporabniki linuxa ne znajo novega programa inštalirat in ko imajo enkrat postavljen sistem samo delajo v njem, če ga pa že inštalirajo, ga pa uporabljat ne znajo, v windowse pa je tok lažje inštalirat nov program in ker jih vsak inštalira preveč, se mu sesujejo. Najbrž bo to kr držalo.

Roadkill ::

>> Tako da če se sistem že sesuje, samo image sistema prepišeš in v petih minutah lahko naprej delajo.

Ja, če si tajnica, ki ne rabi res nobenega drugega programa kot MS Office, potem se tole da.
Resnica je pa, da dobiš default instal, ki je po možnosti enak za PM, tajnice in razvijalce, enak za HPjeve laptope in dellove workstatione. Tako da porabiš kako uro, da odstraniš vse driverje za bluetooth in podobne stvari, katerih tvoja mašina niti nima, potem pa porabiš še precej več časa, da zinštaliraš ves software, ki ga dejansko uporabljaš.

Zanimivo, da si tole omenil pri win vs linux debati. Ker ima ravno linux tole veliko bolje rešeno. :)
Ü

Roadkill ::

Aha, sem šele zdaj prebral tvoj zadnji odstavek.

Mi je žal, da sem ti sploh kaj odgovarjal. Se ne splača.
Ü

krneki0001 ::

roadkill tole zadnje je bila provokacija na odgovore kao linux je boljši od windowsov in podobno. Oba sistema sta dovolj dobra, če jih znaš skonfigurirat. Če pa tega ne znaš se bosdo pam sesuvali tako windowsi kot tudi linux - in potem bodo userji enega ali drugega sistema pljuvali drug čez druge.


Image diska v majhni firmi ni problem, ker lahko narediš en image za delovne postaje in en za serverje. Tajnici se pa sistem nikoli ne bo sesul, če samo office uporablja.

MrStein ::

Zdej pa jst ne razumem, kako se vam sistemi stalno sesuvajo.

Ne razumem, od kod viruse dobite.
Ne razumem, kak lahko folk umira od lakote.
Ne razumem, kak je lahko otrok spolno zlorabljen.
Ne razumem, kak so lahko vojne.

Eh, jebi ga. Razumeš ali ne, te stvari se dogajajo. Ja, res. Pa če se na trepalnice vržeš.
A misliš, da so vse te novice in statistike o virusih (in drugih omenjenih zadevah) izmišljene ? Sovražna propaganda ?

<JOKE>
Tajnici se pa sistem nikoli ne bo sesul, če samo office uporablja.

Ja, ker za Office ni virusov.
</JOKE>
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

'FireSTORM' ::

@nebivedu: Saj meni tudi ni jasno ko dobim računalnik in ko odprem virusi skorajda ne padajo nad monitor ven tolko jih je, od kod nimam pojma. Ampak nekateri jih imajo, ne pravim vsi, ampak nekateri. In potem še morda odprem kiblo in iz nje pade kocka praha ven mi je pa že vse jasno kako taki ljudje skrbijo za svoj računalnik. Dokler dela dela, ko pa ne dela se bo pa že nekdo zajebaval z tem. Ko jim pa poveš ceno pa vihajo nose, nehvaležni nepazljivi domači uporabniki.

Vem tudi da imajo firme podatke na svojem disku, sistem na drugem. Ampak pač vsi ne premoremo dveh diskov, zato nekateri imamo dve particiji. Ampak do sedaj ko sem komu omenil dve particiji je kot da bi antičnemu rimljanu povedal da imaš pištolo v žepu. In odziv: "Ne ne ne, ti kar pusti tak, se še potem nebomo znašli". Jaz imam svoje podatke na drugi particiji. Sedaj imam namen kupit zunanji disk USB kjer bodo, Windows, image diska, druga Linux in tretja sami podatki.
Jaz razumem kako to gre, meni to ni problem razumet, ampak problem so drugi loli boli userji z katerimi imaš največ težav kot šverc komerc "serviser". Pa verjetno imajo podobne ali enake probleme "pravi serviserji".

Tudi to verjamem da sistem že stoji od leta 1998. Saj samo če pogledava tvoj drugi stavek v tem delu. Gor ima Delphi za baze, OE za mail, OOo za preglednice in NOD. Saj človek drugega ne dela kot se ukvarja z bazami, verjetno kaj tudi programira če ima gor Delphi, prebira, pošilja pošto in izdeluje preglednice. No ok pa FF za brskanje kjer si večinoma verjetno išče kakšne informacije. Od tega se pa res težko sistem sesuje. Ampak spet k loli boli home userjem ki se igrajo "hekerčke" in hočejo raziskat celoten računalnik in sprobat to in ono se pa kdaj zatakne da sistem popolnoma zrušijo. Ok XP bolj redko, prejšnih 95,98,me itd pa je blo zrušenih več kot "celih".

Tukaj se pa nebi več strinjal. Na Linux večkrat dam kakšen RC, Beta ali Alpha verzijo kakšnega software-a in to stestiram in še(tok tok tok) nisem sesul sistema. Torej uporabljam svojo mašino kot delovni prostor in test mašino, ok pa tu pa tam kaka igra zleti, ampak redko.

Maš prav oba sta dobra, kot Win tako Linux, če veš skonfigurirat. Ampak imam občutek da človek ki ima poln disk virusov in polno kišto praha ne ve skonfigurirat ne enega in ne drugega. :)

Pa pustite že te tajnice, ker tajnici na namizju pod ikonico za Word napišeš JAZ NISEM WORD in bo že v krizi ker nebo našla Word-a.
Those penguins.... They sure aint normal....

opeter ::

Ojej, stalni stereotipi o tajnicah. Človek ne ve, ali bi se smejal ali se jokal, namreč imel sem podobno doživetje z eno od naših lokalnih "tajnic".
Telefon zvoni in me punca pokliče in pravi, naj ji pridem pomagat, ker ima težave v Wordu. Ja, OK, pridem in vprašam kje je težava. Ja, kako se razdeli tabel na dva stolpca? :\

Na delovnem mestu imamo Linux na strežniku.
Na 18 mašinah je Windows XP, na dveh Windows Vista, na sedmih računalnikih Windows 98 in na dveh mašinah Windows Me.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kulSMS ::

saj ni potrebe za dve particiji (zaradi dokumentov).
Preden na novo inštaliraš windowse preimenuješ mape windows, Program Files, documents and settings.
In ne potrebuješ formatiranja. Potem le skopiraš dokumente, ki jih potrebuješ, ostalo pa zbrišeš.

krneki0001 ::

Firestorm, delfi ima samo zaradi interbase-a, da lahko dostopa do baz. Na tistem računalniku se dela samo tipično računovodsko delo. Vpisuje se podatke v baze, preko interneta se oddaja poročila in kakšen mail se prebere. Ampak zadeva deluje 9 let brez da bi bilo kaj narobe.

Mr stein, dobro vem kako se viruse dobi in vem koliko jih je. Ene par sem jih še sam napisal in spustil takrat še na BBS-e. Ampak gre zato, da če vsaj malo poznaš sistem in malo znaš skonfigurirat stvari, ne moreš dobit virusov in trojancev.

Matevžk ::

Zanimiva odločitev, glede na to, da je interbase (starejši) oziroma zdaj firebird zastonj, Delphi pa stane na oko vsaj tisoč dolarjev (ne vem z glave) ...
lp, Matevžk

kulSMS ::

to da je nekaj starejše ni nekaj takega za kar bi ljudje menjali to še sploh v kaki pisarni.

Imel sem primer, ko me je en (starejši računovodja) prepričeval, da ta njihov program v dosu je super in enostaven, edino malo je problem ker je sedaj pri Evru potrebnih več decimalk. Pa če bi bilo možno to popravit. Če ne bi bilo evra, bi do upokojitve uporabljal program iz konca 80ih let prejšnjega stoletja.

Izpis je pa potekal tako:
N ponovitev: najprej je naredil eno datoteko v dos programu nato to datoteko uvozil v word potem pa še ročno nekaj v wordu popravil (enostavno kot tista jed iz časov bivše juge:D )

Za manjša podjetja (nekaj računalnikov) je to ali je OS zastonj nebistveno (zanemarljiv strošek). Bolj pomembno je po moje, da imajo dobre po meri izdelane programe, ki jim delo opravijo v minimalnem času. Ne da za recimo zgoraj navedeno delo porabijo en teden, namesto en dan. Samo s tem enim delom prihranijo za cele windowse.
Pa verjetno ta primer ni osamljen ali se morda motim?

Matevžk ::

Jah, majhna firma praviloma tudi malo zasluži :) ...
Tko da v firmi, kjer sem admin, bo kar velik zalogaj zdaj nadgraditi štiri delovne postaje iz Windows 98 na ... nekaj. XP najbrž.
lp, Matevžk

krneki0001 ::

Matevžk, takrat so delphi kupili, pa ga imajo še sedaj na mašini.

Kar se tiče pa nadgradnje mašine, je pa najlažje kupit novo mašino, postavit sistem ter z VMware ali virtual serverjem postavit prejšnjo mašino v ta novi računalnik. Vse zadeve delujejo in človek sploh ne ve, da dela v navidezni mašini. Samo pazit mora na ctrl+alt+del.

In tako jim na novih mašinah delujejo celo dosovi programi čisto brez problemov.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje dobit Windows Vista?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151906 (1676) amigo_no1
»

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
335189 (3602) fiore
»

Acer bo začel ponujati prenosnike z Ubuntujem? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
34423595 (15717) Luka Percic
»

Prenosnik na *nix osnovi

Oddelek: Kaj kupiti
71168 (951) desperados
»

Dell se odziva na predloge kupcev

Oddelek: Novice / Ostale najave
254515 (3464) Roadkill

Več podobnih tem