» »

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Slo-Tech - Vsake toliko časa se zlasti po internetu razširijo anektodična poročila o posameznikih, ki so dobili covid-19 kmalu zatem, ko so ozdraveli, pri čemer so nekatere zabeljene še s trditvami, da je potek bolezni vdrugo težji, hujši, daljši. Pred skoraj pol leta, ko je bil virus od Evrope še precej oddaljen, hkrati pa smo o njem vedeli manj, je bil konsenz, da ponovna okužba v kratkem času ni možna in da gre za ostanke virusa. Pol leta pozneje se mnenje večine strokovnjakov ni spremenilo, piše The New York Times, a hudič se skriva v detajlih.

Vprašanje, ali smo po premagani bolezni imuni na ponovno okužbo in kako dolgo ta imunost traja, ni pomembno le za posameznika, temveč ima vpliv tudi na epidemiološki boj proti bolezni. Če namreč lahko kmalu zbolimo ponovno, potem čredne imunosti ni možnost doseči, kar slika distopično prihodnost sveta s trajno navzočim covidom-19. Če pa po drugi strani imunost traja dlje časa, najraje več let, je čredno imunost možno doseči z okužbo velikega dela prebivalstva ali s cepljenjem. Možne so seveda tudi vmesne variante, ko so nekateri ljudje imuni ali ko imunost traja omejeno obdobje (denimo nekaj mesecev), bodisi zaradi specifičnosti odziva imunskega sistema bodisi zaradi sposobnosti virusa, da mutira. Tudi če imunost traja srednje dolgo, je z globalnim naporom s cepljenjem možno doseči rezultat, saj je za izkoreninjene virusa potrebno le sočasno preprečiti širjenje v vseh ljudeh. Za primerjavo: črne koze smo izkoreninili v 80. letih in danes bolezen ne kroži niti proti njej ne cepimo, ker je ni. Če pa bi se pojavila - in na svetu je v dveh laboratorijih še shranjen virus - bi večina mladih, necepljenih ljudi zbolela (cepivo obstaja in bi ga v tem primeru uporabili).

Zgodb o ponovni okužbi s covidom-19 ni tako malo, a vsem je skupno to, da gre za posamezne anektode. Epidemiolog Marc Lipsitch s Harvarda pojasnjuje, da še ni videl trdnih dokazov za primer, ko bi kdo za covidom-19 zbolel vdrugo. S tem se strinja tudi večina ostalih strokovnjakov, ki poudarjajo, da je skrajno neverjetno, da bi virus v sedmih mesecih, kolikor traja pandemija, okužil isto osebo dvakrat. Imunolog Michael Mina s Harvarda je dodal, da čeprav študije kažejo, da po dveh do treh mesecih od okužbe število protiteles upade, to ni razlog za preplah. To se namreč zgodi z večino bolezni po akutni fazni okužbe. V človeškem telesu pač ni potrebe (ampak je lahko celo nevarno), torej za to ne troši energije, da bi ves čas ohranjalo visoke koncentracije protiteles proti vsem boleznim. Niti niso protitelesa edini način telesa za boj proti virusu (tu so še na primer spominske celice T in celice B).

Toda kako bi potem pojasnili primere, ko posamezniki dobijo covid-19, nimajo hudih simptomov in bolezen prebolijo tako, da je test negativen, potem pa čez mesec ali dva padejo v posteljo, popolnoma izčrpani in s hudimi simptomi - ter ponovno pozitivnim rezultatom testa? Ponovna okužba je seveda ena izmed razlag, ni pa edina možna (niti najverjetnejša). Virus se namreč v telesu lahko potuhne, tako da simptomi izginejo. Če je titer virusa nizek, je povsem možno, da PCR-testi virusa ne zaznajo. Vsak test ima poleg meje občutljivosti še delež lažno negativnih rezultatov. Eno ali drugo je lahko razlog, da takega človeka test lažno označi kot zdravega. Skrivanje virusov ni novo - skrije se ebola, pa tudi HIV-a v krvi okuženih, ki jemljejo protivirusna zdravila, pogosto ni možno zaznati, a je vseeno tam.

Pri ljudeh, ki pa so mesece po okužbi še vedno pozitivni, a ne izkazujejo simptomov, je lahko razlaga tudi drugačna. V Južni Koreji so na primer 82 dni po okužbi v bolniki še vedno identificirali virus, a tak bolnik ni bil kužen. Iz telesnih tekočin ni bilo možno izolirati virusa, ki bi ga bilo možno gojiti. V vseh 285 primerih so bili ti ljudje pozitivni, a nekužni.

Strokovnjaki ne pravijo, da ponovna okužba ni možna. Vsekakor je to teoretična možnost, a trenutno zanjo manjka dokazov. Monica Gandhi z UCSF pojasnjuje, da po drugi strani te možnosti nihče noče zavrniti, ker tudi v to smer ni dokazov. Glavni problem je, da je količina informacij velika, včasih so tudi nasprotujoče, študije pa se na strežnikih za rokopise znajdejo, še preden so objavljanje v revijah in recenzirane. Ena na primer pokaže, da število protiteles po treh mesecih strmo pade, druga pa da nasproten rezultat. Možnih razlag je cel kup, v konkretnem primeru špekulirajo, da je druga študija uporabljala natančnejši test za prisotnost protiteles (z nižjo mejo zaznave). Spet, protitelesa niso edini način obrambe niti ni jasno, ali so proti SARS-Cov-2 najpomembnejši. Molekularni imunolog Michel Nussenzweig z Univerze Rockefeller dodaja, da tudi nizko število protiteles lahko omogoči učinkovit odziv proti virusu.

Debata, ali je posameznik, ki je imel covid-19 in se pozdravil, potem pa ponovno pristane v bolnišnici, v resnici ponovno okužen ali pa se je virus vmes le skril in je ponovno izbruhnil, je zanimiva z znanstvenega vidika, medtem ko je za zdravstveni sistem in bolnika sofistična. Rezultat je namreč enak.

16 komentarjev

zasekaroza ::

https://www.medrxiv.org/content/10.1101...

Protitelesa so vsaj pol leta, kdo bi si mislil

Izi ::

Ni treba izumljati tople vode. Kaj dosti drugače kot pri drugih virusih ne more biti. Gripo vedno lahko dobiš dvakrat v eni sezoni, ampak je bolj redko in zboliš lahko tudi če si cepljen.

Vsi virusi stalno mutirajo, medtem ko stare različice ne izginejo in tako imamo lahko hkrati več 100 različic istega virusa. Tudi Covid-19 že dolgo ni več en sam. Pri virusih je tako, da ko preboliš enega si potem odporen samo na točno tisto različico, na ostale pa čim bolj so različne manj si odporen. V pol leta je virus že tako mutiran, da ti prav nič ne pomaga če si ga v tisti sezoni že prebolel.

Tudi če bo cepivo, se bo treba cepiti verjetno kar na vsake pol leta, če boš hotel biti stalno nekje 75% odporen.
Cepivo vedno zaleže samo za okoli 10 tistih najpogostejših različic virusa, ki tačas krožijo naokoli, tako da je še vedno kar precej možnosti, da se okužiš s katero izmed stotin bolj redkih različic taistega virusa.

Lonsarg ::

To ni res da vsi virusi enako mutirajo, virus rdečk, hipatitisa in črnih koz recimo ne mutira in so posledično cepiva učinkovita za desetletja.

Gripa je dejansko edini primer virusa za katerega se cepimo kljub veliki mutaciji in sicer vsako leto "ugibajo" kateri 3 mutirani sevi bodo najbolj popularni med sezono in razvijejo cepivo proti tistimi tremi (za Evropo ponavadi gledajo kateri mutirani sevi so se pojavili v avstraliji, ker imamo 6 mesečni zamik sezon gripe).

Za Covid19 se sicer ve da mutira, ne ve se pa še če mutira dovolj da bi zdravila postala neučinkovita (mini mutacije še ne naredijo cepivo neučinkovito)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

dexterboy ::

@Nodi, lahko prideš ven iz hiše... nevarnosti je konec :)))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Izi ::

Lonsarg je izjavil:

Za Covid19 se sicer ve da mutira, ne ve se pa še če mutira dovolj da bi zdravila postala neučinkovita (mini mutacije še ne naredijo cepivo neučinkovito)

Tukaj je dosti laično razloženo mutiranje Covid-19:
https://www.livescience.com/new-coronav...
Jaz sicer nisem strokovnjak, ampak med Varianto D (Vuhan) in trenutno varianto G (Evropa) je velikanska razlika.
Proteini so pri varianti G večji od 2,6-krat do 9,3-krat, sam virus pa ima kar 8-krat več celic kot varianta D.
Če pa to ni velikanska razlika potem pa res ne vem. In med variante D in varianto G je samo 3 mesece razlike.

Lonsarg ::

Mislm da si narobe prevedel iz angleščine, članek pravi da se je v laboratoriju namnožilo 2.6-9.3krat več G variante kot D variante z čimer so merili kužnost virusa. Nič ne govorijo o kaki velikosti... G varianta ima drugače en sam gen mutiran ampak ta gen očitno poveča kužnost dovolj da bo ta varianta virusa zmagala D varianta pa izumrla (G varjanta pravijo da je že v 78% vseh zaznanih primerih po svetu, merjeno April/Maj).

Nikjer o članku ne govorijo da bi protitelesa za G in D varianto bila različna, to bi bil kar pomemben detajl, tak da očitno so protitelesa za obe varianti še vedno enaka in bi torej isto cepivo poskrbelo za obe varianti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

dexterboy ::

sam virus pa ima kar 8-krat več celic

virus večji od celice?
:) :D :)) 8-)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

MrStein ::

Zgodb o ponovni okužbi s covidom-19 ni tako malo, a vsem je skupno to, da gre za posamezne anektode.

Tu bi lahko razložil, kaj ta beseda pomeni, ker eni ne vedo. Imajo jo celo za žalitev.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bosmla ::

V resnici je tu najbolj zanimivo kako po pol leta strokovnjaki nimajo kaj dosti pojma o tem virusu... ali pa imajo reje debelo kuverto in zivo familijo?
Zgoraj zapisano je ironicni sarkazem in ni povezano z modnim poimenovanjem "teorija zarote". To sem moral napisati - na kuverto tako ne racunam, bom pa vsaj deco pa zeno se naprej prenasal.

antonija ::

Mislim da je izraz "okuziti" narobe uporabljen v novici, vsaj kakor ga jaz razumem - vnesti, prenesti bolezenske mikrobe v organizem glede na SSKJ. Okuzi se z virusom lahko vsakdo, neglede na anamnezo. Ce bo pa zaradi okuzbe postal tudi sam kuzen oz. ali bo obolel, je pa druga zgodba.
Ne postanes pa carobno anti-magnet za doticni virus samo zato ker si ga prebolel.

Sploh v primeru Cov-19 je uporaba pravilnih izrazov zelo pomembna, ker vidmo kaksne neumnosti ljudje pocnejo zaradi slabe informiranosti.

P.S.: Glede na to da smo v prvem valu kot clovestvo spektakularno koletivno pogrnili ze pri najbolj osnovnih ukrepih, osebno zelo navijam da credna imunost obstaja. V nasprotnem primeru bi si vsi morali zaceti umivati roke (shocking, I know) in paziti da ne kasljajo v druge (even worse...), predvsem pa da s simptomi prehlada ne hodijo v zaprte prostore z vec ljudmi, kot je sluzba, trgovina, itd., ce pa ze morajo si pa dajo masko pred nos in usta (never gonna happen, _my_ freedom uber ales!!).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Pozabil si: tega ne bom počel, ker priporoča meni neljuba vlada! Za inat!
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

vostok_1 ::

antonija je izjavil:

Mislim da je izraz "okuziti" narobe uporabljen v novici, vsaj kakor ga jaz razumem - vnesti, prenesti bolezenske mikrobe v organizem glede na SSKJ. Okuzi se z virusom lahko vsakdo, neglede na anamnezo. Ce bo pa zaradi okuzbe postal tudi sam kuzen oz. ali bo obolel, je pa druga zgodba.
Ne postanes pa carobno anti-magnet za doticni virus samo zato ker si ga prebolel.

Sploh v primeru Cov-19 je uporaba pravilnih izrazov zelo pomembna, ker vidmo kaksne neumnosti ljudje pocnejo zaradi slabe informiranosti.

P.S.: Glede na to da smo v prvem valu kot clovestvo spektakularno koletivno pogrnili ze pri najbolj osnovnih ukrepih, osebno zelo navijam da credna imunost obstaja. V nasprotnem primeru bi si vsi morali zaceti umivati roke (shocking, I know) in paziti da ne kasljajo v druge (even worse...), predvsem pa da s simptomi prehlada ne hodijo v zaprte prostore z vec ljudmi, kot je sluzba, trgovina, itd., ce pa ze morajo si pa dajo masko pred nos in usta (never gonna happen, _my_ freedom uber ales!!).


Izven zadnjih par desetletji, je razsajanje bolezni in naravno utrjevanje črede bilo norma.
Če želimo preprečiti kakršenkoli prenos česarkoli, je pač potrebno ljudi ločiti ali kot želi Billy, cepiti.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Mr.B ::

vostok_1 je izjavil:

antonija je izjavil:

Mislim da je izraz "okuziti" narobe uporabljen v novici, vsaj kakor ga jaz razumem - vnesti, prenesti bolezenske mikrobe v organizem glede na SSKJ. Okuzi se z virusom lahko vsakdo, neglede na anamnezo. Ce bo pa zaradi okuzbe postal tudi sam kuzen oz. ali bo obolel, je pa druga zgodba.
Ne postanes pa carobno anti-magnet za doticni virus samo zato ker si ga prebolel.

Sploh v primeru Cov-19 je uporaba pravilnih izrazov zelo pomembna, ker vidmo kaksne neumnosti ljudje pocnejo zaradi slabe informiranosti.

P.S.: Glede na to da smo v prvem valu kot clovestvo spektakularno koletivno pogrnili ze pri najbolj osnovnih ukrepih, osebno zelo navijam da credna imunost obstaja. V nasprotnem primeru bi si vsi morali zaceti umivati roke (shocking, I know) in paziti da ne kasljajo v druge (even worse...), predvsem pa da s simptomi prehlada ne hodijo v zaprte prostore z vec ljudmi, kot je sluzba, trgovina, itd., ce pa ze morajo si pa dajo masko pred nos in usta (never gonna happen, _my_ freedom uber ales!!).


Izven zadnjih par desetletji, je razsajanje bolezni in naravno utrjevanje črede bilo norma.
Če želimo preprečiti kakršenkoli prenos česarkoli, je pač potrebno ljudi ločiti ali kot želi Billy, cepiti.

Trenutno so v us na 150k mrtvih, pri predvideni 25-30% dodatni zadolzitvi drzave. Kdo mislis da ima prov, amerika ali billy ?
Na sreco v ameriki umirajo starostne skupine med 40- 50 leti, sej ves na mladih stoji svet, ne na starih budalah s kariero in stalco brez kravce.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zasekaroza ::

A 40-50 so po novem mladi

Mr.B ::

zasekaroza je izjavil:

A 40-50 so po novem mladi

Sem vedno pozabil, da ko prideü iz faxa si na višku karierne poti, polen znanja in izkušenj. Kaj pa ti 40 letniki vejo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

vostok_1 ::

Tako je. Umrli z COVID ne by COVID.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Statistika in COVID-19 (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Loža
1663102172 (75182) BigWhale
»

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165018 (3068) vostok_1
»

Atipične pljučnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10111461 (9514) vilicarist

Več podobnih tem