» »

Neverjetno počasen prenosnik

Neverjetno počasen prenosnik

Boomerang ::

Računalnik: Lenovo B50-70, i5 procesor, 6 GB RAMa, navaden (HDD) disk.

Prenosni računalnik z nameščenim Windows 10 PRO dela nenormalno počasi. Kopiranje datotek (backup) je v Windowsih nemogoče, saj se Windowsi nehajo odzivat in je potreben restart. Po vsakem takšnem restartu traja 20 minut, da se pokaže namizje in je možno sploh kaj počet. Ker se stvar ne premakne nikamor, računalnik bootam v Ubuntu Live distribucijo in backup naredim tam. Dodatni 2 uri porabim, da resetiral obstoječi Windows, a se stvar ne premakne nikamor. Naposled se odločim vse skupaj formatirati. Z Microsoft spletne strani povlečem original Windows 10 PRO in ga nafrišno inštaliram.

Inštalacija sicer nekoliko traja (Windows install setup napiše, da traja dlje, kot je pričakovano), a gre skoz. Zdaj imam sveže naložen Windows 10 PRO, računalnik pa ne dela nič hitreje. Preden se lotim inštalacije driverjev, probam restart. Do zdaj sem ga ene 3-krat restartal in vedno ista zgodba. Zagon računalnika zgleda tako: 5 minut prikazuje boot logo, potem 3 minute prikazuje "Prosimo počakajte", potem se pokaže črn ekran in kazalec miške... po 15 minutah čakanja obupam, ker to za frišno formatiran računalnik ni normalno. Jasno mi je, da niso bili krivi Windowsi in sem brez potrebe formatiral. Kljub temu, da je namesto SSD navadni disk, sem prepričan, da bi se sistem moral zagnat hitreje - disk je namreč prazen, gor je samo Windows 10. Lahko probam še kateri drugi Windows, a dvomim da bo kaj boljše, saj računalnik že zdaj izpolnjuje vse sistemske zahteve.

Kaj bi bil problem? Disk, rami, morda kaj drugega?

hojnikb ::

navaden (HDD) disk.

there's your problem.
#brezpodpisa

gddr85 ::

prej mogoče še počekiraš, če disk dela ok..

hojnikb je izjavil:

navaden (HDD) disk.

there's your problem.

Res je, novejši Windowsi na SSD delajo hitrejše, vendar ali si prepričan, da je to 100% problem?

Tovarniško je bil na njem naložen Windows 8 - na spodnji strani računalnika je še zdaj nalepka. Če so ta Windows tovarniško naložili, sem prepričan, da je moral računalnik kolikor-toliko normalno delat. Windows 8 in 10 pa imata popolnoma enake sistemske zahteve, zato sklepam, če je na takšnem disku normalno delal Windows 8, bi moral tudi Windows 10.

w10 je precejsn polz, ker stalno praska po disku, sploh ko dela updejte, je stvar porazna. Enostavno ni zoptimiziran za uporabo na disku, zal.
Seveda je mozno tut, da je disk na koncu in dela se pocasnej, ampak v vsakem primeru ti ne uide ssd.
#brezpodpisa

RAMe kar takoj izločim. Sem zdaj prenosnik razstavil in najprej probal s ploščico 4 GB, nato samo s ploščico 2 GB... razlike nisem opazil. Kakorkoli kombiniram, dela enako hitro. Uporabnik pravi, da se je prej Windows 10 dost hitro zagnal... se pravi pod minuto, bi moralo biti za uporabnika sprejemljivo. SSD-ja ta trenutek nimam nobenega, morda imam kakšen navadni disk na zalogi... jutri preverim in sprobam z drugim diskom.

15min čakanja za bootat prazne win10 IMO ni čist normalno

LightBit ::

To je normalno delovanje Windowsow na HDD.

PugPlug ::

Preveri z https://crystalmark.info/en/software/cr... stanje diska. Najbrž je na koncu življenjske dobe. Na mojem prenosniku se z svežimi Windows 10 sistem na HDD postavi v dobrih 35 sekundah.
-------------------------------------------------------------

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PugPlug ()

LightBit je izjavil:

ne se hecat, imam glih stari g570 zraven, prazen win10pro in en wd blue 500 pa stvar bp boota v cca 30-40 sec

kixs ::

gddr85 je izjavil:

LightBit je izjavil:

ne se hecat, imam glih stari g570 zraven, prazen win10pro in en wd blue 500 pa stvar bp boota v cca 30-40 sec

Ne ga poslusat, ker ocitno ne ve kaj govori.

Simptomi kazejo na odpovedovanje trdega diska - kaksni bad sektorji v sistemskih mapah in potem dela tocno tako kot pravis.

Moje izkušnje z navadnimi diski: Sam sem lastnik 12 let starega Asusa s Core2Duo procesorjem, 4 GB DDR2 in navadnim 500 GB trdim diskom. Pred 3 leti sem na ta računalnik namestil Windows 8 in se še danes zažene v nekaj manj kot 2 minutah. Da pa i5 procesor s 6 GB RAMa po 15 minut nalaga Windows, je nenormalno in po mojih izkušnjah kaže na odpoved strojne opreme. RAM sem že izločil in res upam, da je problem v disku.

kaj druga ze zelo tezko. razn ce se ti iz kakega bizarnega razloga throttla procesor na absolutni minimum
#brezpodpisa

sbawe64 ::

Kakšen je windows experience index score ?

https://www.tenforums.com/tutorials/820...
"winsat formal" v cmd (run as admin)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

broken/link ::

če se računalnik ne pregreva je skor zagotovo problem v disku. za 100% ti pa ne more noben povedat.

se je ze dogajal na kakih hpjih al pa delih, ce nisi dal original napajalca, da je bla stvar polzje pocasna. like 386SX pocasna.
#brezpodpisa

Enron x86 ::

Se strinjam.
Windowsi 8.1/10 čisto lepo in odzivno delajo tudi s starejšo strojno opremo in diskom, razen v začetni fazi po namestitvi, dokler se v ozadju še nalagajo posodobitve.
Par mesecev nazaj sem enemu kaskaderju (beri: gorencu) namestil Windows 8.1 na Intel Pentium D, 1.5 GB RAM-a in navaden SATA HDD s par sto GB.
Takoj po namestitvi sem mislil, da ne bo drugega, kot da škatlo zabrišem skozi okno. Ampak potem, ko sem parkrat preveril za posodobitve in ga več ur pustil, da je poindeksiral datoteke, izvedel iskanje virusov, fragmentiral in karkoli še naredi, je delal čisto spodobno.

Lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4

Zodiac ::

Moj primer Acer Aspire, Athlon X2 P340, 3 GB DDR3, 500 GB HDD, sveže naložen Windows 10 2004, računalnik je dobro ohranjen, temperature so normalne. V namizje pride po 30 sekundah, takoj odprem Chrome in za vse skupaj porabi 55 sekund. Win 10 res vedno nabija procesor in disk itd., vendar na računalniku ki ima C2D je tudi z navadnim HDDom dovolj učinkovit za navadne naloge. Kot so ostali omenili, treba ga je pustiti, da namesti vse posodobitve, drugače bi znal biti problem pregrevanje, vendar, če je prej delalo dobro...
Lp.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zodiac ()

LightBit ::

kixs je izjavil:

gddr85 je izjavil:

LightBit je izjavil:

Ne ga poslusat, ker ocitno ne ve kaj govori.

Simptomi kazejo na odpovedovanje trdega diska - kaksni bad sektorji v sistemskih mapah in potem dela tocno tako kot pravis.

Obstaja tudi možnost da so vsi HDD-ji ki jih imam pokvarjeni. Sam sem tudi sumil da je pokvarjen, ampak na Linux-u dela isti HDD v redu.
Vsekakor ne bi bilo napačno menjati z SSD.

Zrihtano! Namestil sem drugi disk in ponovno inštaliral isti Windows 10. Zaradi navadnega diska ni pričakovati neke hude brzine, a vseeno dela.

Zanimivo je, da kljub menjavi diska, aktivacija windowsov ni potrebna (piše, da je že aktivirano), čeprav je bil tovarniško nameščen Windows 8. Me pa opozarja na aktivacijo officov (Office 2013). Kateri offici so bili prej nameščeni, ne bi vedel, saj nisem mogel niti preveriti. Mi kdo razloži, zakaj je Windows že aktiviran?

zato, ker je aktivacija v biosu, ne na disku
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Windows 10] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4139 140 141 142 )

Oddelek: Operacijski sistemi
70701404978 (16805) tetriandoch
»

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18448823 (36042) bajar
»

Prenosnik in problem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
505025 (4128) solatko
»

Kloniranje diska na SSD

197808 (7283) ST-777
»

Računalnik HP 470 G3 (kupljen preko telekoma) (strani: 1 2 )

505693 (4742) loveJDM

Več podobnih tem