» »

Kloniranje diska na SSD

Kloniranje diska na SSD

Grizzly ::

Imam prenosni računalnik z navadnim HDD s kapaciteto 1TB. Na disku so naloženi originalni windowsi 10 - prednaloženi ob nakupu prenosnika. Zdaj pa bi želel namesto navadnega HDD imeti SSD, predvsem zaradi večje hitrosti. SSD sem že naročil preko spletne trgovine in bi moral priti v prihodnjih dneh. Dokler čakam na dostavo, imam nekaj vprašanj.
- S katerim free orodjem bi lahko kloniral vse potrebne particije (GTP, Windows) iz HDD na SSD?
- Trenutno je Windows particija velika 200GB, kar je več kot znaša kapaciteta naročenega SSD... kaj v tem primeru? Lahko podatke vseeno kopiram ali ne bo šlo, ker bo novi SSD manjši?
- Je možno, da je proizvajalec disk/windowse kakorkoli zavaroval in se ga ne bi dalo klonirat? Se pravi, da tudi ob uspešnem kloniranju ne bi bootalo iz novega SSD?

Timmah ::

Zdravo

Kateri SSD si kupil ? V primeru Samsunga in Crucial imas zraven software (verjetno še zraven marsikaterega diska). Nekdo tu gori je ponujal tudi zastonj licence za Acronis (ki ga dobiš z Crucial diski)
Ni važno koliko je velika particija, važno je da podatki ne presegajo kapacitete novega diska.
Možno je, vendar 99.9% verjetno, da boš brez težav kloniral zadevo, če boš sledil postopkom software-ja za kloniranje.

Kako boš pa priklopil oba diska naenkrat glede na to da imaš prenosni računalnik ?
donde esta francesca

Grizzly ::

Kolikor vem ni zraven priložen noben software. Če slučajno je, bo to zame presenečenje.

Priklopiti nameravam preko USB. Trenutni HDD pustim in zbootam v windowse, instaliram software za kloniranje, priklopim SDD preko SATA-to-USB vmesnika in opravim kloniranje. Verjetno bo postopek dolgo trajal, ker gre preko USB, ampak trenutno je to edina možnost.
Alternativna opcija je, da iz prenosnika vzamem disk in ga priklopim v kišto, nato pa zraven še SDD (tako bi imel v kišti 2 diska in oba na SATA). Postopek kloniranja bi bil hitrejši, ampak bom moral čakati nekaj dni na tako priložnost.

Ne bi pa rad testiral nekega nepreverjenega softverja in s tem upočasnil sistem, ker bo potem tudi klon poln (SSD) nesnage.

darkolord ::

Macrium Reflect FREE. Z njim sem skloniral že več deset diskov na SSD, tudi manjša velikost SSDja ni problematična, če le podatki stojijo gor.

ST-777 ::

Grizzly je izjavil:

Imam prenosni računalnik z navadnim HDD s kapaciteto 1TB. Na disku so naloženi originalni windowsi 10 - prednaloženi ob nakupu prenosnika. Zdaj pa bi želel namesto navadnega HDD imeti SSD ...
Tudi sam sem imel v prenosnem računalniku HDD in na disku so bili naloženi originalni Windowsi 10. Najprej sem poskusil s kloniranjem, vendar kloniranje ni uspelo s programom za kloniranje free EaseUS Todo. Zato sem na novi SSD naložil Windows 10 iz DVD plošče, ki sem jo zapekel po navodilih Microsofta. Priporočam, da storiš enako. Serijske številke Windows 10 ti verjetno ne bo treba vpisati, če je zabeležena v BIOS-u, za vsak slučaj prej namesti na HDD program Speccy in si zabeleži serijsko številko Windows 10, ki jo ta program pokaže, če jo boš potreboval.

Sveže nameščeni Windows 10 delujejo odlično, Windows datoteka pa ima 13,8 GB.

Timmah ::

Grizzly je izjavil:

Kolikor vem ni zraven priložen noben software. Če slučajno je, bo to zame presenečenje.

Priklopiti nameravam preko USB. Trenutni HDD pustim in zbootam v windowse, instaliram software za kloniranje, priklopim SDD preko SATA-to-USB vmesnika in opravim kloniranje. Verjetno bo postopek dolgo trajal, ker gre preko USB, ampak trenutno je to edina možnost.
Alternativna opcija je, da iz prenosnika vzamem disk in ga priklopim v kišto, nato pa zraven še SDD (tako bi imel v kišti 2 diska in oba na SATA). Postopek kloniranja bi bil hitrejši, ampak bom moral čakati nekaj dni na tako priložnost.

Ne bi pa rad testiral nekega nepreverjenega softverja in s tem upočasnil sistem, ker bo potem tudi klon poln (SSD) nesnage.


Nisi povedal kateri SSD si kupil, ampak vseeno lahko preveriš na njihovi spletni strani če imajo kakšen software in ko si že pri tem lahko še pogledaš če imajo mogoče kakšen update firmware in preden se lotiš kloniranja še nadgradiš firmware. Drugače pa ja, kot je napisal darklord, uporabi Macrium Reflect FREE. Tudi sam sem ga uporabljal dokler nisem kupil Acronis-a.
Postopek kloniranja pa opravi tako kot si napisal. Prvo probaj preko usb, če ne bo šlo pa uporabi drugo opcijo.
donde esta francesca

Grizzly ::

Kupil pa sem tale SSD: A-Data sp600.

Nekdo je omenil, da lahko ponovno namestim windows in uporabim install key, s katerim so bili sedaj instalirani windowsi. Glede tega bi imel še nekaj vprašanj.
- Kako naj preverim ali je serijska številka (to je najbrš install key?) vpisana v BIOS-u ali ne?
- Originalnih Windows 10 tako in tako nimam. Čeprav imam na prenosniku nalepko z install key-jem, to še ne pomeni, da lahko instaliram neke piratske windowse in uporabim svoj install key... verjetno pa stvar ne bi niti delala. Je takšna instalacija sploh zakonita?

Malo me edino skrbi, da je kje v BIOS-u kako določeno, da ta install key deluje samo na originalnem HDD, na SSD-ju pa ne bi prijelo. Nisem toliko na tekočem glede razvoja in varnosti, tako da bolj ugibam.

darkolord ::

Če imaš nalepko s ključem, lahko ta ključ legalno uporabiš za ponovno instalacijo na tem istem računalniku. HDD nima veze.

Timmah ::

Za tvoj SSD imaš na voljo software tule klik. Izgleda imajo Acronis-ov migration utility.

Če bi rad še enkrat nalagal Windowse pa nisi prepričan o install key oziroma produkt key uporabi tole klik.
Glede na to, da si imel original prednaložene WIN10 imaš po vsej verjetnosti key zapisan v BIOS-u in ti ni treba skrbeti o aktivaciji, si pa lepo poglej in spravi key nekam na varno =)
Za instalacijski DVD/USB si pa potegni dol windows media creation tool klik, ki te bo sam vodil skozi postopek.
donde esta francesca

Grizzly ::

>> Če imaš nalepko s ključem, lahko ta ključ legalno uporabiš za ponovno instalacijo na tem istem računalniku. HDD nima veze.

>> Glede na to, da si imel original prednaložene WIN10 imaš po vsej verjetnosti key zapisan v BIOS-u in ti ni treba skrbeti o aktivaciji.

Se pravi, če dobim neke piratske windowse jih lahko brez problema namestim, ker imam original nalepko z install key-jem. Med instalacijo vnesem svoj install key (prepišem z nalepke oz. preverim ključ s programom Speccy), po instalaciji pa aktivacija sploh ni potrebna, ker je key vpisan že v BIOS. Sem to prav razumel?

Vseeno mi je ta opcija malo reskirana, da ne bi potem bile kakšne težave z aktivacijo oz. sploh kakšne druge težave, ko bi se povezal na internet. HDD bom še nekaj časa pustil tak kot je (backup). Če bodo potem kakšne težave, ga lahko še zmeraj zamenjam - ne bi pa rad, da potem na HDD propade licenca, ker sem isti install key uporabil na nekih drugih windowsih. Vsebolj se odločam za kloniranje in potem menjavo HDD-->SDD. Če bi pa slučajno karkoli šlo narobe, mi ostane še clean install - zato sprašujem kako je s temi gesli in aktivacijami - kaj se (ne) sme.

Drugi teden bom prevzel SSD, potem bomo pa videli kako in kaj.

Timmah ::

Instaliraj si tisti produktkey program sedaj in preveri keye in si nekam shrani. Ni ti treba nalagati nobenih piratskih windowsow, uporabi link, ki sem ti ga dal in si naloži original. Če potem Windowsi ne bodo sami zaznali produkt keya, vneseš tega, ki si si ga shranil oziroma je na nalepki (samo da je na nalepki ponavadi install key ne aktivacijski). Tu nimaš nobenega rizika saj vse počneš legalno, menjava HDD za SSD se ne šteje za nov računalnik in vse kar sem ti opisal v prejšnjem postu je 100% legalno.
donde esta francesca

MIHAc27 ::

Če imaš legalne windows 10 (že prednameščene ali pridobljene z nadgradnjo iz 7/8) ne rabiš na istem računalniku niti vedeti ključa. Takoj ko bo OS povezal v internet, se bo tudi samodejno aktiviral.
Paziti moraš le, ali imaš Home ali Pro verzijo in ustrezno namestiti.

ISO za 10 dobiš povsem zastonj tudi od Microsofta (googlej media creation tool).

Glede kloniranja... Acronis zna klonirati tako, da nekaj direktorijev ne preneseš, če je SSD disk premajhen za vse podatke. Vsaj HD 2015 pa še vedno ne zna prenesti boot particije od 10. pravilno, in jo moraš potem sam ročno popravljat.
Zato jaz uporabljam Paragon 15 (ni free), ki z 10 nima težav, mislim pa da ne moreš izbrati, da balasta ne prenaša.

Če nimaš nič posebnega od programov na računalniku, jaz svetujem novo namestitev. Na SSD-ju je to itak narejeno v nekaj minutah. Gonilnike pa najdeš na uradni strani, če jih boš sploh rabil.

P.S: Če kdo rabi kode za Acronis HD naj javi

gruntfürmich ::

ST-777 je izjavil:

...vendar kloniranje ni uspelo s programom za kloniranje free EaseUS Todo. ...


jst sem vsa kloniranja (ene par) naredil s tem programom. brez problema. sicer imam eno starejšo verzijo, pa nisem kloniral win10, ampak vse drugo je šlo BP.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Grizzly ::

Še ena težava: Če pogledate na sliko, vidite, da SSD nima standardnega priklopa za podatke in napajanje, ampak je malo drugačen priključek. Kako se to priklopi na SATA3? Se mi zdi, da tole sploh ne bo šlo na Sata-to-USB, za prenosnik pa nisem še povsem prepričan. Bo ta SSD delal v prenosniku ali je boljše, da naročilo prekličem?
 SSD

SSD

darkolord ::

Prekličeš. Tole je M.2 priključek.

Grizzly ::

darkolord je izjavil:

Prekličeš. Tole je M.2 priključek.


Ok, potem bom preklical. Edino če se da kje kupiti kakšen pretvornik na standarden SATA, da disk porabim za druge namene?

Samael ::

Grizzly je izjavil:- Originalnih Windows 10 tako in tako nimam. Čeprav imam na prenosniku nalepko z install key-jem, to še ne pomeni, da lahko instaliram neke piratske windowse in uporabim svoj install key... verjetno pa stvar ne bi niti delala. Je takšna instalacija sploh zakonita?Zakaj piratske? Z Microsoftove spletne strani povsem legalno potegnes operacijski sistem in pri tem uporabis svoj license key. Tako da ja, takšna instalacija ne samo da je zakonita, ampak ti jo Microsoft sam ponuja. Med drugim ti ponujajo tudi opcijo kreiranja namestitvenega DVDja ali USBja ne da bi za to potreboval licenco (to potrebuješ, ko že nameščene windowse aktiviraš ali pa ob samem procesu nameščanja), pač da ti naslednjič ne bo treba spet dol vlečt. Legalno.

https://www.microsoft.com/sl-si/softwar... windows10
https://www.microsoft.com/sl-si/softwar... windows8
https://www.microsoft.com/sl-si/softwar... windows7

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

Grizzly ::

Samael je izjavil:


Zakaj piratske? Z Microsoftove spletne strani povsem legalno potegnes operacijski sistem in pri tem uporabis svoj license key. Tako da ja, takšna instalacija ne samo da je zakonita, ampak ti jo Microsoft sam ponuja. Med drugim ti ponujajo tudi opcijo kreiranja namestitvenega DVDja ali USBja ne da bi za to potreboval licenco (to potrebuješ, ko že nameščene windowse aktiviraš ali pa ob samem procesu nameščanja), pač da ti naslednjič ne bo treba spet dol vlečt. Legalno.Sem že pogruntal. Do sedaj sem bil uporabnik windowsa 7 (še prej XP) in nisem navajen, da bi Microsoft kar tako ponujal svoj operacijski sistem - vsaj v tistih časih ni bilo tega. Zdaj pa vidim, da ima tudi Microsoft spremembe.

gruntfürmich ::

Grizzly je izjavil:

Sem že pogruntal. Do sedaj sem bil uporabnik windowsa 7 (še prej XP) in nisem navajen, da bi Microsoft kar tako ponujal svoj operacijski sistem - vsaj v tistih časih ni bilo tega. Zdaj pa vidim, da ima tudi Microsoft spremembe.


tudi jst sem za to izvedel šele pred kratkim, vendar pa sj ni razlike če imaš OS na dvd.ju, ali samo kodo, ali pa si ga dol potegneš...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ST-777 ::

darkolord je izjavil:

Macrium Reflect FREE. ...
Sem ga preizkusil, program ima pregleden grafični vmesnik in je enostaven za uporabo, tnx za nasvet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
474763 (3769) gruntfürmich
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6310648 (8547) Machete
»

Kloniranje OS iz HDD na SSD

Oddelek: Pomoč in nasveti
322081 (1255) chelsea boy
»

Prenos sistema iz HDD na SSD (stotič:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716156 (9648) opeter
»

Acronis True Image - problem z clone disk...

Oddelek: Pomoč in nasveti
153306 (3057) Mare2

Več podobnih tem