Forum » Problemi človeštva » Prihodnost gostinstva v Sloveniji
Prihodnost gostinstva v Sloveniji
Temo vidijo: vsi
Gagatronix ::
Gagatronix je izjavil:
Zakaj bi se kdorkoli sploh sekiral za gostinstvo v Sloveniji, ko je pa 99% gostiln isto genericno sranje, ki ga neumni bizgeci preplacajo zato da zrejo genericni futer ki bi ga lahko tudi doma?
Zgrešil si bistvo gostiln oz. barov.
Oprosti ker nisem tisti, ki vsak prvi maj rine z otrocadjo na bliznji hrib in pricakuje vse odprto da jim magari se pod ritjo pogrinjek naredijo.
spelardota ::
PrihajaNodi je izjavil:
Gostinstvo je budast izum cloveka. Kaj pa jaz rabim nekega "suznja" da mi streze.
Se en plus za korono poleg globalnega smetenja.
Korona je precenjeno pivo brez osebnosti.
zasekamroz ::
zasekamroz je izjavil:
Hodim vsak dan v gostilno, ker vem da bo itak kmalu spet vse zaprto in je treba ta čas izkoristiti
Moras samo vedeti, da jes stare zaloge izpred enega meseca, ko so morali zapreti. Hrana je v tem momentu zadnja zadeva, ki bi si jo privoscil, bom pocakal kaksen mesec ali dva. Tudi sicer je hrana v slovenskih lokali polomija, jem zunaj samo kadar nimam casa sam kuhat.
Alkohol se ne pokvari tako hitro
drysmoke ::
zasekamroz je izjavil:
zasekamroz je izjavil:
Hodim vsak dan v gostilno, ker vem da bo itak kmalu spet vse zaprto in je treba ta čas izkoristiti
Moras samo vedeti, da jes stare zaloge izpred enega meseca, ko so morali zapreti. Hrana je v tem momentu zadnja zadeva, ki bi si jo privoscil, bom pocakal kaksen mesec ali dva. Tudi sicer je hrana v slovenskih lokali polomija, jem zunaj samo kadar nimam casa sam kuhat.
Alkohol se ne pokvari tako hitro
A, to je pa nekaj drugega
GDPR for idiots: https://www.youtube.com/watch?v=-stjktAu-7k
gruntfürmich ::
PrihajaNodi je izjavil:
Gostinstvo je budast izum cloveka. Kaj pa jaz rabim nekega "suznja" da mi streze.žal s takšno mentaliteto resnično ne boš nikoli bogat... zakaj bi sploh rad bil če lahko vse sam zase narediš...
...hrana je v veliki vecini gostiln precej slabsa, kot bi si jo skuhal doma, kava zanic, pivo enako.zakaj pa hodiš v zanič gostilne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Sc0ut ::
Glede gostinstva imam mešane občutke. Se nekaj časa živel v bližini nekega bara in se mi zdi, da gostilna iz pijančkov/samskih moških(tud nekaterih žensk)/moških ki so rajši v gostilni kot z družino/čudnih staršev, potegne na plano tisto najslabše, najbolj gnusno obnašanje. Uriniranje po zelenici, bližnji trgovini, dretje, navijanje avtov, že čez dan ko se pogovarjajo to ni nek pogovor ampak mešanica dretja, gruljenja, čudnega pijanskega zavijaja.
Pijančki pridejo eni že zgodaj zjutraj, eni kasneje in so zmožni po 6 ur presedet, žulit pir pa kadit in debatirat, pa magari s sabo. Večkrat sem pomislil, zakaj mora za takšnega ki tako uničuje sebe, skrbet država s socialo/penzijo. Potem pa za otroke zbiramo zamaške...
Sem tud spremljaj kako cca 2 letni otrok joče, mama ga nekaj vlači po naročju in hkrati kadi ter pije neko žganje po 22 uri. Zunaj pa je blo cca 10 stopinj. Tud foter kako s 3 leta staro punčko jeseni ob devetih še pije pivo na terasi, punčka kašlja, veter piha, mrzlo je. Tega očeta sem dvakrat med karanteno videl ko sem šel v trgovino, ki je blizu bara, kako si je šel kupit 6pack.
Po drugi strani pa vem da obstajajo tudi lepe plati gostinstva, zato ne želim vseh metati v en koš. Se pa mi je zgornja izkušnja močno zasidrala v podzavest.
Pijančki pridejo eni že zgodaj zjutraj, eni kasneje in so zmožni po 6 ur presedet, žulit pir pa kadit in debatirat, pa magari s sabo. Večkrat sem pomislil, zakaj mora za takšnega ki tako uničuje sebe, skrbet država s socialo/penzijo. Potem pa za otroke zbiramo zamaške...
Sem tud spremljaj kako cca 2 letni otrok joče, mama ga nekaj vlači po naročju in hkrati kadi ter pije neko žganje po 22 uri. Zunaj pa je blo cca 10 stopinj. Tud foter kako s 3 leta staro punčko jeseni ob devetih še pije pivo na terasi, punčka kašlja, veter piha, mrzlo je. Tega očeta sem dvakrat med karanteno videl ko sem šel v trgovino, ki je blizu bara, kako si je šel kupit 6pack.
Po drugi strani pa vem da obstajajo tudi lepe plati gostinstva, zato ne želim vseh metati v en koš. Se pa mi je zgornja izkušnja močno zasidrala v podzavest.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
gruntfürmich ::
dobrodošel v sloveniji, zibelki pijanstva!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
LeQuack ::
gruntfürmich je izjavil:
dobrodošel v sloveniji, zibelki pijanstva!
Ja pa po treh pirih je seveda treba iti še v avto.
Quack !
blackbfm ::
Moras samo vedeti, da jes stare zaloge izpred enega meseca, ko so morali zapreti
Kaj ti jes samo hrano pobrano/zaklano zadnjih 24ur?
PrihajaNodi ::
žal s takšno mentaliteto resnično ne boš nikoli bogat... zakaj bi sploh rad bil če lahko vse sam zase narediš...
Niti nocem biti bogat. Je pa sedaj mir in si zelim da tako ostane. Dovolj je bilo preseravanja!
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
gruntfürmich ::
PrihajaNodi je izjavil:
žal s takšno mentaliteto resnično ne boš nikoli bogat... zakaj bi sploh rad bil če lahko vse sam zase narediš...
Niti nocem biti bogat. Je pa sedaj mir in si zelim da tako ostane. Dovolj je bilo preseravanja!
v kripto temi se mi zdi drugače...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
BlackDeath ::
Za druge sicer ne vem, sam pa sem v casu korona krize spoznal, da gre cisto prevec denarja gostincem in v lokale sploh ne mislim vec hodit. Ce so se v tem casu tega zavedli tudi drugi ljudje, se zna zgoditi, da se gostincem ne pise prevec dobro, sploh ne lokalom.
Tisti, ki si dosledno vodimo prihodke/odhodke že dlje časa vemo točno koliko denarja se pusti v gostilnah. Se kar zamisliš ko si narediš obračun na videz nedolžnih kavic, pivčk, vina.
Hoditi nisem nehal, sem pa prepolovil strošek in večkrat doma spil kavo ali pivo s kolegi. Še najbolj mi gre seveda v nos čaj, ki ga prodajajo za skoraj 2€ je pa praktično 2dl pogrete vode in vrečka za 0.20€.
LeQuack ::
BlackDeath je izjavil:
Za druge sicer ne vem, sam pa sem v casu korona krize spoznal, da gre cisto prevec denarja gostincem in v lokale sploh ne mislim vec hodit. Ce so se v tem casu tega zavedli tudi drugi ljudje, se zna zgoditi, da se gostincem ne pise prevec dobro, sploh ne lokalom.
Tisti, ki si dosledno vodimo prihodke/odhodke že dlje časa vemo točno koliko denarja se pusti v gostilnah. Se kar zamisliš ko si narediš obračun na videz nedolžnih kavic, pivčk, vina.
Hoditi nisem nehal, sem pa prepolovil strošek in večkrat doma spil kavo ali pivo s kolegi. Še najbolj mi gre seveda v nos čaj, ki ga prodajajo za skoraj 2€ je pa praktično 2dl pogrete vode in vrečka za 0.20€.
Spodbujajo pitje alkohola ker je najmanjša marža na alkohol.
Quack !
Vazelin ::
Zanimivo, kljub temu da so kafiči sedaj odprti me ni niti zamikalo čez vikend, da bi šel na kakšno kofe ali pivo. Izgleda sem ratal malce škrtica. Pa tut tisto je verjetno res... ko nekaj delaš ali ne delaš več tednov ti rata rutina.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
c3p0 ::
Eno je bit škrtica, drugo je zapravljivost. Gotovo se sami gostinci strinjajo o škrtosti, common sense pa ne.
starfotr ::
Gostinci so vedno delali denar na pijači in toplih napitkih.
Lokali, če si ne pokrijejo vseh stroškov samo z jutranjim kavicami, potem je smiselno, da se jih zapre. To je že desetletja znana formula. In kot pri nepremičnah, je tudi tu pomembna lokacija. Šele nato vse ostalo.
Mogoče boste sedaj ugotovili, da tudi hrana, ki jo sam pripraviš, je bolj okusna, cenejša, bolj zdrava.
Če pa dodaš še en korak in hrano še sam pridelaš, potem pa itak vidiš vse.
Na živce mi gredo gostinci, ker oni prodajajo vodo v plastenki. Če pa slučajno naročiš kavo ali cedevito ali čaj, pa lahko uporabijo vodovodno vodo. Marš v tri pm z vodo v plastenkah!
Tako se otepajo tega, da ti prinesejo vodo iz pipe. Zapri pajzl, če nočeš postreči OSNOVNEGA živila, ki je za žejo. Jaz sranja od ustekleničenih vod ne pijem.
Nikjer nisem napisal, da mora biti zastonj.
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.
Lokali, če si ne pokrijejo vseh stroškov samo z jutranjim kavicami, potem je smiselno, da se jih zapre. To je že desetletja znana formula. In kot pri nepremičnah, je tudi tu pomembna lokacija. Šele nato vse ostalo.
Mogoče boste sedaj ugotovili, da tudi hrana, ki jo sam pripraviš, je bolj okusna, cenejša, bolj zdrava.
Če pa dodaš še en korak in hrano še sam pridelaš, potem pa itak vidiš vse.
Na živce mi gredo gostinci, ker oni prodajajo vodo v plastenki. Če pa slučajno naročiš kavo ali cedevito ali čaj, pa lahko uporabijo vodovodno vodo. Marš v tri pm z vodo v plastenkah!
Tako se otepajo tega, da ti prinesejo vodo iz pipe. Zapri pajzl, če nočeš postreči OSNOVNEGA živila, ki je za žejo. Jaz sranja od ustekleničenih vod ne pijem.
Nikjer nisem napisal, da mora biti zastonj.
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.
Gagatronix ::
Meni je predvsem nadlezno budaliranje z otrocjimi besedami, ki jih uporabljajo.
Nisem narocil kavice, niti solatke, temvec kavo in solato.
Nisem narocil kavice, niti solatke, temvec kavo in solato.
A110 ::
Gostinci so vedno delali denar na pijači in toplih napitkih.
Lokali, če si ne pokrijejo vseh stroškov samo z jutranjim kavicami, potem je smiselno, da se jih zapre. To je že desetletja znana formula. In kot pri nepremičnah, je tudi tu pomembna lokacija. Šele nato vse ostalo.
Mogoče boste sedaj ugotovili, da tudi hrana, ki jo sam pripraviš, je bolj okusna, cenejša, bolj zdrava.
Če pa dodaš še en korak in hrano še sam pridelaš, potem pa itak vidiš vse.
Na živce mi gredo gostinci, ker oni prodajajo vodo v plastenki. Če pa slučajno naročiš kavo ali cedevito ali čaj, pa lahko uporabijo vodovodno vodo. Marš v tri pm z vodo v plastenkah!
Tako se otepajo tega, da ti prinesejo vodo iz pipe. Zapri pajzl, če nočeš postreči OSNOVNEGA živila, ki je za žejo. Jaz sranja od ustekleničenih vod ne pijem.
Nikjer nisem napisal, da mora biti zastonj.
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.
stric ima gostilno s hrano in pravi da s kavo (z mlekom 1,2e, brez mleka 1e) mogoce pokrije eno kelnarco ce je krepko preko 100 kav na dan. profita na kavo je mogoce 30centov pa se dosti dela je z njo. je pa res da uporablja kavo ki stane kilogram skoraj 40e. najvec profita (od pijace) je pri pivu, sokih ki jih samo odpre in proda po 2x nabavni ceni. torej malo dela za relativno velik zasluzek. mi pa enako gre na zivce voda v plastenkah. sam pac vedno (tudi doma) spijem zraven kave vsaj pol litra vode in tudi v gostilni ponavadi recem da bi imel pol litra. pa so mi v cacaotu v portorožu jeseni rekli da imajo samo deci kozarcke (wtf?). sem potem narocil raje pivo . no, tu pa sem lahko dobil večji kozarec...
gruntfürmich ::
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.glasuješ z denarnico in greš tja kjer je postrežba na nivoju.
lahko pa uzakonimo gostinsko izobrazbo za delavce v gostinstvu kot to imajo po nekod v tujini, ampak nisem siguren če je to prava pot.
lahko bi pa takšen lokal dobil zvezdico in davčne olajšave.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Razputin ::
Pejte ven, vdihnite kao čist zrak, vsedite se v kao vaš avto in pokličite vaše kao prijatelje. Peljite se v kao dobro gostilno in si oglejte kao pomembno tekmo. Po petih urah kao kulturnega obnašanja. Se kao trezni, peljite na kao najboljši kebab v mestu. In je življenje takoj kao lepše.
Pa dobro jutro!
Pa dobro jutro!
starfotr ::
gruntfürmich je izjavil:
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.glasuješ z denarnico in greš tja kjer je postrežba na nivoju.
lahko pa uzakonimo gostinsko izobrazbo za delavce v gostinstvu kot to imajo po nekod v tujini, ampak nisem siguren če je to prava pot.
lahko bi pa takšen lokal dobil zvezdico in davčne olajšave.
Poklic so načrtno zjebali, kot so isto naredili tudi s trgovci. Danes ti nihče več ne zna nič naredit, svetovat.
Natakarjev ni! Tako, da tudi izbire ni. Edina izbira je ali iti v obrat ali ne.
A110, ti veš koliko narediš iz 1 kg kave? Za 1 kavo rabiš 7-8 g, torej v najslabšem primeru 125 kav iz 1 kg kave. Čistega naredi sigurno 2x toliko, kot stane kava.
A110 ::
ja kaj sem pa napisal drugega? 0,3e stane sama kava, 22% je davka, torej ostane 45centov oz na 120 kav malo nad 50e (kar ni niti priblizno dovolj za placo 1 natakarice). tocno to kar sem napisal. da je potrebno krepko preko 100 kav da se pokrije 1 kelnarca in da kava pac ni neka dobickonosna stvar
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A110 ()
reeves ::
A110, ti veš koliko narediš iz 1 kg kave? Za 1 kavo rabiš 7-8 g, torej v najslabšem primeru 125 kav iz 1 kg kave. Čistega naredi sigurno 2x toliko, kot stane kava.
Marža je res najboljša pri kavah in čaju. Ampak jih moraš prodat par kil, da sploh kaj dobiš. To pride v poštev samo za lokalčke, ki so nekako znani po jutranji kavicah (takih je mogoče par), ostali imajo kavo ker pač mora biti.
Res je, prodal si 150 kav iz kile, ki si jo kupil za nekje 20-30€. In dobil si celih 150€ (brez stroškov). Čestitam, bogat si
starfotr ::
Zjutraj komot prodaš par 10 mogoče 100 kav/čajev.
Poleg tega plačaš študentko 5 eur na uro, daš ji pogodbo, ostalo pa na roke. Aja, saj res, tega se ne sme delat. Joj, sedaj bo pa kak gostinec to videl in to naredil ...
Poleg tega plačaš študentko 5 eur na uro, daš ji pogodbo, ostalo pa na roke. Aja, saj res, tega se ne sme delat. Joj, sedaj bo pa kak gostinec to videl in to naredil ...
T-h-o-r ::
Pred kratkim sem na socialnih omrežjih zasledil zapis lastnika ljubljanske gostilne, ki precej dobro opiše stanje, v katerem so se znašli slovenski gostinci (pa tudi turistični in del storitvenega sektorja). Verjetno ni dileme, da gre tukaj za najbolj prizadeta sektorje na področju gospodarstva, ki bodo čutili posledice še nekaj časa in si za nastalo situacijo niso krivi sami.
Po drugi strani pa je tudi jasno, da se ravno v teh panogah veliko posega po nezakonitih praksah, kar se je izkazalo z uvedbo davčnih blagajn in z nedavno poplavo higienskih kršitev.
Vsakomur, ki je kdaj delal na tem področju, plačevanje enega dela plače na roke, izkoriščanje nabavne verige za osebne namene, mahinacije z izdanimi računi, zaposlovanje izključno neizkušenih študentov, siljenje kadra na S.P. in neplačane nadure, niso tuja zadeva.
Glede na to, da večina lastnikov lokalov in gostiln (seveda so izjeme) ne sodi ravno med bogatejše in uspešnejše podjetnike v državi, lahko sklepamo, da jih v tako ravnanje prisili trg.
Veliko obratov opazno menja lastnike na krajša obdobja, prodajajo se kot komplet (vsa dovoljenja + inventar) ljudem ki nimajo izkušenj z vodenjem podjetja in želijo zbežati od stran od dela v stilu 8-16h, investicij ali vizije ni, želja po kratkoročnem zaslužku pa velika. Veliko je tudi družinskih obratov, kjer manjka profesionalnosti, saj "smo sami domači". Preveč lokalov tudi živi iz meseca v mesec brez vsake rezerve, kjer gre denar iz blagajne še pred koncem meseca v nabavo nove robe. Marsikomu se tudi preprosto dopade ideja lastništva lokala v katerega vlijejo velik del svojih prihrankov, po dveh letih pa ugotovijo, da v roki držijo jabolko, ki hitreje in hitreje gnije in se ga poizkušajo znebiti na podoben način, kot so ga dobili.
Obstajajo pa tudi gostinski obrati, ki svoj kader dobro plačujejo in vanj vlagajo, ki se znajo iti marketing in gostom ponudit kaj več od dunajskega zrezka in dveh različnih vrst piva.
Zanima me kakšna so vaša mnenja o tem.
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?
So za vstop v to panogo prenizki standardi?
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?
Pa prosim, da se v temi NE razpravlja o Covid-u in ukrepih vlade (odprtje teras in podobno). Za to je odprtih dovolj drugih tem. Osredotočimo se na stanje po koncu tega.
gostinci živijo od študentov za 4,65 € na uro, od migrantov za 2 € na uro in raznih sezonskih delavcev za 3 € na uro. Naj crknejo vsi.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
gruntfürmich ::
Poklic so načrtno zjebali, kot so isto naredili tudi s trgovci. Danes ti nihče več ne zna nič naredit, svetovat.s prvim se strinjam, z drugim deloma. imaš še vedno nekaj najboljših gostiln, kjer streže izšolan kader in dajo nekaj na to.
Natakarjev ni! Tako, da tudi izbire ni. Edina izbira je ali iti v obrat ali ne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
reeves ::
Zjutraj komot prodaš par 10 mogoče 100 kav/čajev.
Poleg tega plačaš študentko 5 eur na uro, daš ji pogodbo, ostalo pa na roke. Aja, saj res, tega se ne sme delat. Joj, sedaj bo pa kak gostinec to videl in to naredil ...
Se pravi elektrika, voda, najemnina, NUSZ,... so zastonj? Študentka je edini strošek?
Ok, to pa sprejmem. Se da.
T-h-o-r ::
Kaj a to so gostinci edini, ki morajo plačevati elektriko, vodo, najemnino, NUSZ?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
starfotr ::
Poglej, jaz pričakujem nek minimalni standard. Torej, da ima natakar/-ica uniformo, brez nekih reklamnih predpasnikov za pijače, da ne plapolajo reklamne marele od pira za senco, da je urejen/-a, da zaradi gužve ne teka sem ter tja, ko kura brez glave, da ve, da ni ekapreso kava, da zna vsaj 1 ali več tujih jezikov, da zna svetovat, da zna pripravit zadeve ipd.
Te minimalni "higienski standardi" bi morali veljati za vse, da se sploh lahko gredo ta posel.
Te minimalni "higienski standardi" bi morali veljati za vse, da se sploh lahko gredo ta posel.
WhiteAngel ::
Tale tema bi lahko imela naslov "Prihodnost vulkanizerstva v Sloveniji". What?! Od nekdaj se je pilo in jedlo. Ne vem, kakšne prihodnosti in ne-prihodnosti tu ne moreš delati ali ne-delati. Tako kot se bodo gume vedno menjale.
reeves ::
Kaj a to so gostinci edini, ki morajo plačevati elektriko, vodo, najemnino, NUSZ?
Ne, ampak kaj ima zdaj to veze? Ta tema je o gostinstvu, kot pove naslov le-te. Če hočeš debatirati o stroških drugih dejavnosti odpri drugo temo.
Moj odgovor se pa nanaša izključno na @starfotrovo trditev, da mora lokal pokriti vse stroške z jutranjimi kavicami.
m0LN4r ::
Malo jih je prevec na dolocenih koncih, zato je hrana poceni in genericna, posledicno so zaposleni slabo placani, posledicno je kvaliteta bolj slaba, vecinoma izgleda vse malo improvizirano, preimenovanje lokala oz. odpiranje na novo za utajo davkov je nacionalni sport.
Le redki so dolgo na sceni z kvaliteto.
ahac in Bwaze6 sta na zacetku nekako povzela bistvo cele Slovenije, ostali pa bolj regionalno opisali situacijo, saj seveda ni vse primerljivo med sabo.
Po mojem obcutku je malce prevec malih "kaficev" v katerih polek kave servirajo se ultra generik hrano in se potem temu prilagajo potem manjse gostilnice in na koncu pristane vseskupaj na plusminus istem nivoju.
Recimo v mariboru imas taksnih spajzov na vsakih 100 metrov oz. vogalu vsake ulice. Pol pa enostavno ni dovolj kriticne mase in dobicka, da bi se lahko delalo na kvaliteti, interierju itn.
Imamo kr nekaj lepih, tematsko zanimivih "kaficev" in lokalov z fino atmosfero, ampak ker je prevec generikov okoli njih in folk gre seveda rajsi tja, kjer je kava najcenejsa, nimajo neke guzve glih.
Le redki so dolgo na sceni z kvaliteto.
ahac in Bwaze6 sta na zacetku nekako povzela bistvo cele Slovenije, ostali pa bolj regionalno opisali situacijo, saj seveda ni vse primerljivo med sabo.
Po mojem obcutku je malce prevec malih "kaficev" v katerih polek kave servirajo se ultra generik hrano in se potem temu prilagajo potem manjse gostilnice in na koncu pristane vseskupaj na plusminus istem nivoju.
Recimo v mariboru imas taksnih spajzov na vsakih 100 metrov oz. vogalu vsake ulice. Pol pa enostavno ni dovolj kriticne mase in dobicka, da bi se lahko delalo na kvaliteti, interierju itn.
Imamo kr nekaj lepih, tematsko zanimivih "kaficev" in lokalov z fino atmosfero, ampak ker je prevec generikov okoli njih in folk gre seveda rajsi tja, kjer je kava najcenejsa, nimajo neke guzve glih.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Razputin ::
No ne vem s katerega planeta je večinoma objav, bi pa res lepo prosil, če lahko čim prej priletite nazaj na zemljo in pomagate s svojimi inovatinimi rešitvami (1kavica+1kavica=2kavici=100%dobiček€€€), rešiti gostinstvo.
m0LN4r ::
Kava z mlekom 90 evrocentov, dunajc in pomfi 4,50, placa natakarce in kuharja pa naj bo 1500 neto,
kdor se stem strinja naj gre protestirat proti vladi z biciklom !
kdor se stem strinja naj gre protestirat proti vladi z biciklom !
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
LeQuack ::
Kava z mlekom 90 evrocentov, dunajc in pomfi 4,50, placa natakarce in kuharja pa naj bo 1500 neto,
kdor se stem strinja naj gre protestirat proti vladi z biciklom !
Saj v parlamentu imajo take cene, oziroma še cenejše. Za ene dobra dva evra dobiš celo kosilo. Seveda če si politik, vsak ve da se težko prebijejo čez mesec s bogo plačo.
Quack !
m0LN4r ::
Mi imamo tudi Hotdoge z klobaso za 1 evro, pa zastonj kavo, pa nisem politik xD
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
TheBlueOne ::
Glede na to, da je pavza, bi od gostincev pricakoval, da se bodo naucili narediti fino kavo. Stelanje strojev ni neka velika umetnost, pol ure Youtuba bo verjetno ze zadostovalo.
Kot drugo pa bi si zelel, da se se naucijo delat svoje pivo, ce se sme. Ni neka umetnost in b.p. je pri ceni, ki jo placajo pivorani za zalostne lagerje lahko skoraj pol ceneje in x-krat bolj premium.
Kot drugo pa bi si zelel, da se se naucijo delat svoje pivo, ce se sme. Ni neka umetnost in b.p. je pri ceni, ki jo placajo pivorani za zalostne lagerje lahko skoraj pol ceneje in x-krat bolj premium.
m0LN4r ::
To z domacim pivo glih ni, 90% domacih proizvodov sploh ni dobrih. Pa te razne ipe itd. niso nobeno pivo.
Kave pa moram rect, da so v Sloveniji boljse, kot v nemciji ali pa enostavno nisem vajen. Odvisno od kafica sicer, tam kjer je moja v studentskih cajtih delala, je prisla vedno neka firma pregledat masino za kavo, ona prakticno ni smela dirati na masini nicesar, celo pa ne kot student.
Je pa stvar okusa, eni majo rajsi tako, drugi tako.
Kave pa moram rect, da so v Sloveniji boljse, kot v nemciji ali pa enostavno nisem vajen. Odvisno od kafica sicer, tam kjer je moja v studentskih cajtih delala, je prisla vedno neka firma pregledat masino za kavo, ona prakticno ni smela dirati na masini nicesar, celo pa ne kot student.
Je pa stvar okusa, eni majo rajsi tako, drugi tako.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
TheBlueOne ::
So morda boljse kot v Nemciji, definitivno boljse kot v Avstriji in slabse kot v Italiji. Kjer niti ni nek problem priti na nivo, ze meni doma uspe, pa je vec finega nastavljanja, ker ne delas nonstop in ti bolj variira kakovost zrnja.
Kar se tice piva, ga pravtako varimo, ko je cas, kot tudi viski. Vse na nivoju in delamo kot hobi. Je pa res, da je morda IPA med lazjimi vrstami. Jaz praviloma delam porterje, da je malo izziva. Skratka, ce si malo tehnicen ni problem. :)
Kar se tice piva, ga pravtako varimo, ko je cas, kot tudi viski. Vse na nivoju in delamo kot hobi. Je pa res, da je morda IPA med lazjimi vrstami. Jaz praviloma delam porterje, da je malo izziva. Skratka, ce si malo tehnicen ni problem. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
kow ::
Ni sans, da lahko ljubiteljsko dosezes konsistenco... industrijsko pivo ima svoje prednosti, ne samo slabosti.
reeves ::
TheBlueOne je izjavil:
Glede na to, da je pavza, bi od gostincev pricakoval, da se bodo naucili narediti fino kavo. Stelanje strojev ni neka velika umetnost, pol ure Youtuba bo verjetno ze zadostovalo.
Kot barist ti lahko povem, da se zelo, zelo motiš. Kuhanje espressa je kar kompleksna zadeva. Tudi sam nisem verjel ampak, ko sem odprl lokal sem šel na tečaj za barista, ker poznam nekoga od Bar 2000 kave in sem imel veliko ugodnosti.
Jaz sem prišel kot noob, oni so pa celo znanost naredili iz tega. Ampak razlika v kavi, ki jo skuham jaz ali inštruktor je pa več kot očitna.
BlackDeath ::
gruntfürmich je izjavil:
In še to, da ti strežejo študenti, ki nimajo pojma, kako pripravit dobro kavo, kako jo pravilno postreči (brez natakarske izobrazbe), da ne pozdravijo, tikajo stranko. Zaradi mene, če vsi taki pajzli propadejo. Za povprečno rajo in turiste so očitno dovolj dobri, ker še kar delajo. Samo naj se iz gostiln, restavracij, barov, lokalov preimenujejo v pajzle in beznice, ker si ne zaslužijo drugih nazivov. Tako vsaj točno veš, kar prideš in kaj lahko pričakuješ.glasuješ z denarnico in greš tja kjer je postrežba na nivoju.
lahko pa uzakonimo gostinsko izobrazbo za delavce v gostinstvu kot to imajo po nekod v tujini, ampak nisem siguren če je to prava pot.
lahko bi pa takšen lokal dobil zvezdico in davčne olajšave.
S prepovedjo dela neizobraženega kadra verjetno narediš totalno štalo v gostinstvu, vsaj za naslednjih 5 let dokler se stvar ne normalizira. Protesti bi bili samo vprašanje časa, ker bi gostinci zapirali vrata, študenti ne bi imeli dela oziroma bi se potencialno odpuščalo v trgovinah, tovarnah itd. Študent ne rabi dopusta, bolnišk, regresa ... rabi pa tistih 500€ na mesec.
Si je pa treba priznat, da niso za vse krivi študenti, tudi redno zaposleni so 'vredni svojega denarja'. Se jim dostikrat je** ko pride domač gost v restavracijo, tujce pa po rokah nosijo. Potem pa začudenje ko ni napitnine.
Razputin ::
BlackDeath je izjavil:
Si je pa treba priznat, da niso za vse krivi študenti, tudi redno zaposleni so 'vredni svojega denarja'. Se jim dostikrat je** ko pride domač gost v restavracijo, tujce pa po rokah nosijo. Potem pa začudenje ko ni napitnine.
No kam te potem hodiš jest, da te sami študenti strežejo? Ker kolk vem v restavracijah študentje izven gostinske stroke niso dobrodošli.
Aja pa tujci, oni vsaj cenijo dobre restavracije, so dokaj pogoste stranke in pustijo napitnine ob visokih računih v %%. V primerjavi standard gostilna s fojtrom brez turizma, da si še kavice ne morš kupit.
Boš ti tule neki o redno zaposlenih gostincih!
PEJT NA KEBAB TAM NI ŠTUDENTOV!
gruntfürmich ::
BlackDeath je izjavil:
S prepovedjo dela neizobraženega kadra verjetno narediš totalno štalo v gostinstvu, vsaj za naslednjih 5 let dokler se stvar ne normalizira. Protesti bi bili samo vprašanje časa, ker bi gostinci zapirali vrata, študenti ne bi imeli dela oziroma bi se potencialno odpuščalo v trgovinah, tovarnah itd. Študent ne rabi dopusta, bolnišk, regresa ... rabi pa tistih 500€ na mesec.
Si je pa treba priznat, da niso za vse krivi študenti, tudi redno zaposleni so 'vredni svojega denarja'. Se jim dostikrat je** ko pride domač gost v restavracijo, tujce pa po rokah nosijo. Potem pa začudenje ko ni napitnine.
nič nimam proti vsebini, ampak dajmo se že enkrat nehat pogovarjat o študentih kot o poceni fleksibilni delovni sili?
to je absurd v sloveniji.
že pri dnevniku sem enkrat videl navodilo AMZS za korona krizo, kako na tehničnega, in je na začetku šlo takole: ''študent vam naredi to in to in potem...''
to je totalni idiotizem!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
LeQuack ::
BlackDeath je izjavil:
Si je pa treba priznat, da niso za vse krivi študenti, tudi redno zaposleni so 'vredni svojega denarja'. Se jim dostikrat je** ko pride domač gost v restavracijo, tujce pa po rokah nosijo. Potem pa začudenje ko ni napitnine.
No kam te potem hodiš jest, da te sami študenti strežejo? Ker kolk vem v restavracijah študentje izven gostinske stroke niso dobrodošli.
Aja pa tujci, oni vsaj cenijo dobre restavracije, so dokaj pogoste stranke in pustijo napitnine ob visokih računih v %%. V primerjavi standard gostilna s fojtrom brez turizma, da si še kavice ne morš kupit.
Boš ti tule neki o redno zaposlenih gostincih!
PEJT NA KEBAB TAM NI ŠTUDENTOV!
Tiste gostilne ki ponujajo študentske bone veš da ne morajo bit dobre.
Quack !
m0LN4r ::
Prakticno je tako, tudi tam kjer sem jaz delal ali pa drugje kjer so delali kolegi, je bil samo en redno zaposlen, ostali na napotnice, starejsi pa na s.p. zdaj pa ko je kriza, pa ko je prislo do problemov glede zdravstvenega zavarovanja, pa lastniki obrnejo hrbet.
Redno zaposleni pa ja se jim tudi vcasih jebe, normalno da se jim jebe, ce je placan z minimumom.
V gostilni, kjer je dobro placan in je ugledna gostilna, mu sigurno ne visi dol.
Student picopek vs. redno zaposleni picopek z _vsaj_ povprecno, ce ne visjo placo je nekaj povsem drugega.
PS: Vecina gostiln, kaficev se slepa na studentski delovni sili. Hkrati pa ravno vecina teh studentov se potem vlaci na faksu in pozneje jamra z diplomo, da nimajo izkusenj, sluzb in instant 2k place.
Zacaran krog.
Spostovanje pescici izjem, ki imajo redno zaposlene in jih tudi dobro placajo.
PS:
Ampak mentaliteta vecine, vazno da ma sef poln zep, za ostalo pa te bk.
Redno zaposleni pa ja se jim tudi vcasih jebe, normalno da se jim jebe, ce je placan z minimumom.
V gostilni, kjer je dobro placan in je ugledna gostilna, mu sigurno ne visi dol.
Student picopek vs. redno zaposleni picopek z _vsaj_ povprecno, ce ne visjo placo je nekaj povsem drugega.
PS: Vecina gostiln, kaficev se slepa na studentski delovni sili. Hkrati pa ravno vecina teh studentov se potem vlaci na faksu in pozneje jamra z diplomo, da nimajo izkusenj, sluzb in instant 2k place.
Zacaran krog.
Spostovanje pescici izjem, ki imajo redno zaposlene in jih tudi dobro placajo.
PS:
Ampak mentaliteta vecine, vazno da ma sef poln zep, za ostalo pa te bk.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
c3p0 ::
Študentsko delo enostavno ukinit, s tem tudi vse ŠS. Malo delo je bilo korak v pravo smer, morda bi rabilo le še kako izboljšavo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16975 (13363) | tryhard |
» | Neupoštevanje delovnega časa, je dovoljeno? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17612 (12991) | solatko |
» | rabljen računalnik - uporaba v gostilni (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 21257 (18032) | 111111111111 |
» | Poslovna idejca-mnenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29478 (22641) | Utk |