» »

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu

1
2
3

facepalm ::

sej ti ni potrebno.

D3m ::

facepalm je izjavil:

z napitnino:
- pokazes neko spostovanje poklicu
- nagradis natakarja za nadpovprecno ustrezljivost
- pomagas natakarju s tem, ko mu ne poberes drobiza, da mu ga ne zmanjka

situacija pa ni taka, da natakar pricakuje napitnino (sploh od slo enodnevnih turistov lol), je pa vedno dobrodosla.

strinjam se z @Alien123, glede zavracanja napitnine v kolikor ne gre natakarju v zep.


Jaz sem po poklicu kamnosek in gradbeni tehnik torej dobim x2 napitnine. Noice.
|HP EliteBook|R5 6650U|

shadeX ::

Dej ne bluzi. Pa registirat si se tudi moral da si nam to povedal, da te ne bi meli za škrtalico. Ja lej, sej napitnina ni obvezna ne.

Map ::

Jaz natakarjem, ki se potrudijo in kvalitetno opravijo storitev, zelo rad dam napitnino. Tako pač ustvariš nek dober odnos in si tudi za vnaprej povečaš možnosti, da bo storitev kakovostna, če te bo postregel isti natakar.

Ni se pa treba omejit samo na natakarje. Naprimer tudi z mesarjem se splača ustvarit dober odnos, da boš dobil najboljše kose mesa.

facepalm ::

D3m je izjavil:

Jaz sem po poklicu kamnosek in gradbeni tehnik torej dobim x2 napitnine. Noice.


za nadpovprecno opravljeno storitev, ni problema.

@Mavrik` ti to govoris iz izkusenj al se ti to bolj dozdeva?
sam sem vcasih kelnaril in ko sem se menil za placilo, se nisem ne jaz, ne delodajalec spomnil na napitnino.
urna postavka je bila v enem lokalu fiksna 5eur/h, kasneje pa 5,5eur/h, takrat je bilo se vse neto. napitnina gor ali dol, sem bil takrat zadovoljen s placilom.
ne vem koliko placujejo danes studente v strezbi, ampak ce jim placajo 3.5eur/h in jim recejo da itak dobijo se napitnino, imajo vedno moznost zavrnit delo.

facepalm ::

@Mavrik-s-crtico, a ti ves koliko je 3usd/h v indiji?
pri nas se vedno velja minimalna placa. tudi student ne more bit placan manj od neke dolocene postavke.
ce temu dodas se 10% obvezne napitnine kakor je v ZDA, bi se sam premislil, ce nebi sel kelnarit v kaksno restavracijo.

kako mislis, da je konkurenca ogromna? se zavedas da trenutno primanjkuje kadra v gostinstvu? sploh kvalitetnega. sedaj je ravno pravi trenutek da si lahko spogajas vsaj normalno placo. ce si sposoben dela seveda... tisti, ki se ni skuhal kave v zivljenju, ne more zahtevat 5eur/h+.

Master_Yoda ::

A ni v USA tudi neka finta, da ce ne dobis dovolj napitnin, ti more delodajalec razliko do minimalca doplacati ?

bambam20 ::

DOber kuhar ima tako plače najmanj 1200€ neto. Slabi pa 700€. Samo jo imajo z razlogom.

Okapi ::

Master_Yoda je izjavil:

A ni v USA tudi neka finta, da ce ne dobis dovolj napitnin, ti more delodajalec razliko do minimalca doplacati ?

Točno tako je.

looser ::

Men se pa zdi, da gre bolj v teh smereh

SimplyMiha ::

Nekako se ne čutim zavezanega dati napitnino študentu, ki zasluži več od mene. Sicer pa je prijaznost del delovnih nalog in ne vidim, zakaj bi moral doplačeval zanjo. Prijazen odnos nagradim z ponovnim obiskom, neprijazen odnos pa z zadnjim slovesom.

looser ::

Sam pa v resnici plačam napitnino (par %, ali pa zaokrožitev na najbližjih 5€, mogoče), če se mi zdi, da je bila storitev opravljena (nepričakovano) dobro, odnos en tak, fajn in prijeten, človeški, dae ne rečem avtentično prijazen :-)

MasterKiD ::

Se pač pustite izkoriščati in zato je stanje takšno kot je.
Pol se pa ne čuditi, da eni šefi vozijo BMW x6...

looser ::

MasterKiD je izjavil:

BMW x6...

upam, da to ostane glavni problem v našem življenju, da en šef vozi en tak avto...

Master_Yoda ::

Baje gostincev primanjkuje, in so jezni ker je prevec birokracije z uvozom delovne sile.

Videa sicer nisem gledal, ampak verjetno tako kot drugod niso poskusali delavce privabiti z vecjo placo od minimalca, sedaj pa hocejo uvoziti se cenejse, pri tem pa se bunijo kako jih drzava onemogoca. Svasta.

shadeX ::

ampak verjetno tako kot drugod niso poskusali delavce privabiti z vecjo placo od minimalca


Gostinec v Portorožu je povedal, da delavci plačo postavljajo sami. 1.2k +€. Zdej koliko je res je pa druga.

matobeli ::

Je res, sploh v restavracijah oziroma boljših lokalih v sezonskem času se kar lepo da zaslužit. Moj sosed je gostinec, tak taprav, šolan, prijazno zabaven, tipičen klenar ki si ga želiš imet v dobri restavraciji. Je rekel da ko je delo se dela 7dni na teden (niti ne blaznih nadur, razen če je kakšena bolniška ipd.), Zasluži se komot krepko nad 1.2k (neto), ampak cca 4 mesece na leto je mrtve sezone ko pač ne dela. Pomojem dobiva celo nek minimalc in se ga pokliče po potrebi za catering in podobne zadeve.

Ampak to je druga liga kot pa "kelnarce" ki komaj vejo katero pivo imajo v ponudbi.

dope1337 ::

To ni res. V ZDA je obvezna minimalna plača (urna postavka), ki velja tudi za natakarice.


Imas prav.

Tulk natolcavanja megle v zgornjih komentarjih, pa ne da bi kdo v wiki napisu 3 stavke ej ...

Kar se pa tice devanja napitnin "strezbno osebje vs. kuharsko osebje" bi pa takole rekel. Kuharsko osebje si niti ne zasluzi moje napitnine v vecini primerov. Zakaj? Ker je lahko zaprto v svoji kuhinji in mu ni potrebno imeti opravka z ljudmi (isto kot nekaksen operater za strojem). Strezbno osebje, se pa mora cele dneve (poleg same strezbe) ubadati z ljudmi, ki imamo vcasih abnormalne zahteve (glede na placilo samega strezbenega osebja) ter pozirati raznorazne kritike ter pohvale (za katere so nagrajeni).

Niti 1x se mi v Sloveniji ni pripetilo, da bi si glavni kuhar oz. kdorkoli izmed kuharskega osebja vzel 20 sekund casa, stopil do mize ter povprasal svoje stranke, kako se jim je zdela njegova jed ter s tem reskiral prejem kritik oz. pohval. Mogoce bi v vzorcu odzivov nasel nekaksno stvar, ki bi jo lahko spremenil v sami jedi, da bi le-ta bodocim strankam bolj ugajala. Njemu je vseeno, naredil je svoje in ga niti ne zanima, kaksno je misljenje njegovih strank o njegovi hrani. V tujini se mi tudi ni velikokrat, vendar se mi vsaj je (in sem kuharja tudi nagradil - vecina zavrnila napitnino).

Skoraj da bi lahko rekel, da ze nekaj casa v nizkem startu cakam, da do moje mize v slovenski restavraciji pristopi kuhar ter povprasa za moje mnenje o njegovi hrani. Mi bo cisto vseeno ali je bila jed dobra ali slaba. Ob njegovi gesti se bom pocutil "pomembnega", saj bom uvidel da mu le ni vseeno kaj si gostje mislijo o njegovi hrani. In takrat in samo takrat mu bom tudi stisnik kaksen bankovec v roko ob rokovanju. Vendar sem skoraj preprican, da mu bo veliko vec pomenila povratna informacija gosta, kot pa en bankovec katerekoli barve.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

otago ::

Z moje ameriske izkusnje(2011,2012?). Kelnarji so dobili 3-4$/h, zakonsko so morali biti placani vsaj minimalca (takrat je bilo 8.25$/h). Z napitnino so si zaluszili placo. In mnogi postrezki, kelnarji so zasluzili za vecerno izmerno (17-22h) 100-200$, na dober vecer tudi 300$. Zato pa se vsakih 5min vprasajo, ce bos se vodo, kaj drugega itd... Meni se zdi to mimo, ampak to je njihov nacin.

Pri zgornji izkusnji sem delal tudi v kuhinji. Napitnine so se razdelile ned natakarje in glavne kuharje. Postrezki (ki poberejo kroznike za tabo),pripravljalci hrane, pomivalci posode, cistilci niso dobili nic. Ceprav smo imeli kontakt s strankami, ker so eni zmeraj potrebovali pomoc v baru, s ciscenjem pribora (vprico strank) sem dobil 0. Zato je junkfood tam boljsi. Mehicani in crnci tam dobijo vsaj minimalca in se jim j**e za 10 vljudnostnih vprasanj, preden narocis.

Imajo pa kulturo, da se zahaja v restavracije, gostilne vsaj 1x tedensko. po drugi strani pa imajo en kup drive through coffeshop-ov, junk fooda. Tega je v Sloveniji manj. Se gre veckrat na kavo tekom tedna, se ne planira friday date night.

Zadnjic sem natakarico v piceriji vprasal, kaksna je navada glede napitnin na Bavarskem. 5-10%, 7% je nekje povprecje. Pri povprecni pici in spezi-ju je racun cca. 11-12eur. Plus napitnina. Me je postalo prav sram, ko je znanec, Slovenec, zacel ven dajati kovancke. Saj ne, da zasluzis slovenskega minimalca in ti je tezko pustit 50c na 10eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

tryhard ::

Sram te je lahko le,če daš napitnino zato, ker je to od tebe zahtevano. Ti si vse storitve poplačal že takrat, ko si plačal račun. Napitnina pa gre posamezniku in ne podjetju ter se temu primerno obdavči.

reeves ::

Za moje pojme si napitnino zaslužijo vsi, ki sodelujejo pri tem, da je gost zadovoljen. To pa v bistvu pomeni vse zaposlene. Kelnarji, kuharji, čistilka, lastnik. Če katerikoli od teh svojega dela ne bi opravljal tako kot je treba, napitnin sploh ne bi bilo, ker tudi gostov ne bi bilo.

Rok Woot ::

tikitoki je izjavil:

Zanimivo, da je treba postrezbo posebaj nagrajevati. Tistega, ki ti npr. pripravi hrano pa ne. Kr neki.


Jah kuharji dobijo plačo, kelnarji pa nižjo ali pa sploh ne.

PS Pri nas tudi ni normalno, da greš v kuhinjo in daš napitnino. Večinoma te še notri ne spustijo, kar meni ni všeč. Jaz rad vidim kje se moja hrana pripravlja in kako izgleda kuhinja (čistoča in to).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

#000000 ::

Jest v SLO dam napitnino, oz bi temu rajš reku zaokrožim na polni znesek, večinoma je to ne vem 10 20 50 centov, če je račun 156 dam 160 ipd. v ostali EU do centa al pa mal čez (pa še to vračajo)

Rok Woot ::

#000000 je izjavil:

Jest v SLO dam napitnino, oz bi temu rajš reku zaokrožim na polni znesek, večinoma je to ne vem 10 20 50 centov, če je račun 156 dam 160 ipd. v ostali EU do centa al pa mal čez (pa še to vračajo)


Nevem kje ti to hodiš, mogoče ti pa vračajo ko daješ tako malo. V Parizu imaš lokale kjer so kelnarji plačani le od napitnin, recimo.

#000000 ::

V Belgiji (ni Bruselj) vedno dam več pa kr puti na mizi, jest tud, sevede pol verjetno poberejo, ne mečejo valjda stran keša, v austriji enako, vsaj okolica Laakirchen, enako v Njemačkoj, res pa da ne hodim po tip šit lokacijah, bolj lokalne bufe in betule, edin ko gremo jest ne gremo v vsak pajzl sam da je pocen.

Pri nas pa itak ne stopim iz lokala da nebi pustu 20 eur, in to namnoži parkat dnevno, pa se kr nabere, ampak moraš, red je red, treba pelat kolega ipd na kak kozarček ane.

Rok Woot ::

Pa včasih je veljalo, da če te postreže lastnik-šef, se ne spodobi pustiti napitnine.

#000000 ::

Rok Woot je izjavil:

#000000 je izjavil:

Jest v SLO dam napitnino, oz bi temu rajš reku zaokrožim na polni znesek, večinoma je to ne vem 10 20 50 centov, če je račun 156 dam 160 ipd. v ostali EU do centa al pa mal čez (pa še to vračajo)


Nevem kje ti to hodiš, mogoče ti pa vračajo ko daješ tako malo. V Parizu imaš lokale kjer so kelnarji plačani le od napitnin, recimo.



Aja za paris ne vem, za usa pa vem da je tako, ne vem 2 $ US na urco al pa pet, ostalo pa 16% pri napitnini, tak sistem mi pa ni všeč, rajš vem ceno ki je na ceniku, ne pa da pol sam kontam, fak joj da ne bo užaljen, lačen ipd, GTFO to mi pa ni všeč.

#000000 ::

Rok Woot je izjavil:

Pa včasih je veljalo, da če te postreže lastnik-šef, se ne spodobi pustiti napitnine.



To je bilo včasih, recmo v poznih 80, ko je veljalo da če imaš še tolk majhen lokalček si hadžija, dnarja ko solate, kavsaš najlepše kelnarce ipd. To je z leti šlo v maloro, moja dobra prijateljica, je dala SVOJ lastni lokal v najem in šla kelnarit na drug konc mesta, pravi da zato, ker edino tako lahko ima spodoben mesečni priliv, ne 700 od kelnarjenja verjetno podobno od najemnine, gostinstvo je šaka jada od kar so pepovedal kadit, je propadlo na tisoče lokalov pri nas.


EDIT: aja opažem da včasih oz kr pogosto kaka črka sfali, brskalnik pri odprtih 5 tabih (FF) kr zamuja pol pa zgleda k da bi pjan k krava HAHAHA

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

tryhard ::

reeves je izjavil:

Za moje pojme si napitnino zaslužijo vsi, ki sodelujejo pri tem, da je gost zadovoljen. To pa v bistvu pomeni vse zaposlene. Kelnarji, kuharji, čistilka, lastnik. Če katerikoli od teh svojega dela ne bi opravljal tako kot je treba, napitnin sploh ne bi bilo, ker tudi gostov ne bi bilo.

Ni problema. Takoj ko bo lastnik registriral dejavnost, bo lahko zbiral denar, ki ga sam poklonim konobarju.

reeves ::

Rok Woot je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Zanimivo, da je treba postrezbo posebaj nagrajevati. Tistega, ki ti npr. pripravi hrano pa ne. Kr neki.


Jah kuharji dobijo plačo, kelnarji pa nižjo ali pa sploh ne.

PS Pri nas tudi ni normalno, da greš v kuhinjo in daš napitnino. Večinoma te še notri ne spustijo, kar meni ni všeč. Jaz rad vidim kje se moja hrana pripravlja in kako izgleda kuhinja (čistoča in to).

Ker je pripraviti hrano težje, kot pa prinesti do mize. Kje pa kelnarji zastonj delajo?

Skrbi te čistoča in ti bi vsakega gosta spuščal v kuhinjo? :)):)) Si že slišal za HACCP? Še inšpektorico lahko pred vrati pustim, če ni primerno opremljena.


Cuzreasons :: danes, 00:17:37

Ni problema. Takoj ko bo lastnik registriral dejavnost, bo lahko zbiral denar, ki ga sam poklonim konobarju.

Povsem isto lahko rečeš za kelnarja. Drugače so pa pri nas napitnine neobdavčljivi del prihodka. Razen v igralništvu.

tryhard ::

Kelnar ne rabi registrirati dejavnosti, le samooprijavo(????) dohodka mora opraviti.
(?) Ne pade mi na pamet pravi termin. Lakotnik, help?

reeves je izjavil:


Povsem isto lahko rečeš za kelnarja. Drugače so pa pri nas napitnine neobdavčljivi del prihodka. Razen v igralništvu.

Da ne bo kdo te debilnosti vzel za res.
Vprašanja, kot so:
Kako se pravilno evidentira in obdavči napitnino v gostinski dejavnosti, če ostane napitnina v podjetju in se ne izplača delavcem?
Kako se pravilno evidentira in obdavči napitnino v gostinski dejavnosti, če se napitnina izplača delavcem?
Ali je potrebno stranki za napitnino izstaviti račun?
Ali je kakšna omejitev glede višine napitnine in ali je treba evidentirati vso napitnino, tudi tisto, ki znaša pol evra ali manj?
Kako pravilno ravnati, da bo v blagajni vedno pravilni saldo?
Glavni povzetek odgovora z Dursa:
Napitnina predstavlja obdavčljiv prihodek gospodarske družbe.
Napitnina se smatra kot del plačila za storitev oz. blago in je prihodek podjetja, ki je obdavčen. Podjetje mora prejeto napitnino praviloma prišteti prodajni ceni in tako dobljeno dejansko ceno evidentirati na računu.
Napitnina, ki se nameni oziroma izplača fizični osebi, se šteje za dohodek te fizične osebe, ki se po Zdoh-2 obdavči kot dohodek iz zaposlitve.
Napitnina, ki je dana za opravljeno gostinsko storitev in je ostala oziroma jo je prejel davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, je predmet DDV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tryhard ()

Samael ::

dope1337 je izjavil:


Kar se pa tice devanja napitnin "strezbno osebje vs. kuharsko osebje" bi pa takole rekel. Kuharsko osebje si niti ne zasluzi moje napitnine v vecini primerov. Zakaj? Ker je lahko zaprto v svoji kuhinji in mu ni potrebno imeti opravka z ljudmi (isto kot nekaksen operater za strojem). Strezbno osebje, se pa mora cele dneve (poleg same strezbe) ubadati z ljudmi, ki imamo vcasih abnormalne zahteve (glede na placilo samega strezbenega osebja) ter pozirati raznorazne kritike ter pohvale (za katere so nagrajeni).

Niti 1x se mi v Sloveniji ni pripetilo, da bi si glavni kuhar oz. kdorkoli izmed kuharskega osebja vzel 20 sekund casa, stopil do mize ter povprasal svoje stranke, kako se jim je zdela njegova jed ter s tem reskiral prejem kritik oz. pohval. Mogoce bi v vzorcu odzivov nasel nekaksno stvar, ki bi jo lahko spremenil v sami jedi, da bi le-ta bodocim strankam bolj ugajala. Njemu je vseeno, naredil je svoje in ga niti ne zanima, kaksno je misljenje njegovih strank o njegovi hrani. V tujini se mi tudi ni velikokrat, vendar se mi vsaj je (in sem kuharja tudi nagradil - vecina zavrnila napitnino).

Skoraj da bi lahko rekel, da ze nekaj casa v nizkem startu cakam, da do moje mize v slovenski restavraciji pristopi kuhar ter povprasa za moje mnenje o njegovi hrani. Mi bo cisto vseeno ali je bila jed dobra ali slaba. Ob njegovi gesti se bom pocutil "pomembnega", saj bom uvidel da mu le ni vseeno kaj si gostje mislijo o njegovi hrani. In takrat in samo takrat mu bom tudi stisnik kaksen bankovec v roko ob rokovanju. Vendar sem skoraj preprican, da mu bo veliko vec pomenila povratna informacija gosta, kot pa en bankovec katerekoli barve.


Mislim, da preveč gledaš ameriške reality showe.
Kuhar na a la cartu v sloveniji nori, skače, ima po 20 listkov z naročili ... in zadnje, kar mu okoliščine omogočajo je, da se med lonci, ponvicami, pečmi, fritezami ... na hitro lepo preobleče in prikaže do tebe. Kako neki le, ko pa v tem poklicu še scat ne moreš iti kot človek marsikdaj. Če bi kdaj delal v kuhinji bi razumel, kakšna bitka s časom ob večnem pomanjkanju personala se bije zadaj v restavracijah s hrano.
Kuhar ne stopi do tebe, ker tega ne more. Ker večji del službe ne ve, kje se mu drži glava, je hkrati na ostalih desetih koncih in bije večno bitko s časom. Ampak, kako boš ti, ob svojih romantičnih pogledih na te zadeve, razumel kaj takšnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

PunkDude ::

Točno tako. Marsikdo, ki ni delal v gostinstvu teh stvari pač ne razume :)

Alien123 ::

Prvo kot prvo.. nihce vas ne sili da delate v gostinstvu, tak da ne jokcat

Samael ::

Alien123 je izjavil:

Prvo kot prvo.. nihce vas ne sili da delate v gostinstvu, tak da ne jokcat

... in kot drugo, debatiramo na debatnem forumu. Mi pač, ti pa zgolj smetiš.

PunkDude ::

Ne joka nobeden, kvečjemu dope1337, ker kuhar nima časa se pogovarjat z njim. Z razlogom nima časa.

Alien123 ::

Samael je izjavil:

Alien123 je izjavil:

Prvo kot prvo.. nihce vas ne sili da delate v gostinstvu, tak da ne jokcat

... in kot drugo, debatiramo na debatnem forumu. Mi pač, ti pa zgolj smetiš.


Kaj smetim.. vzdigujete poklic kelnarja, kot da je bolj težavno delo od dela v proizvodnji itd.. potem pa cvilite kak vam pripada napitnina in nwm kaj vse..

Smurf ::

Pomoje je manj ljudi sposobnih biti dober kelnar kot pa delati v proizvodnji. Torej je v resnici tezji poklic.

Samael ::

Alien123 je izjavil:

Samael je izjavil:

Alien123 je izjavil:

Prvo kot prvo.. nihce vas ne sili da delate v gostinstvu, tak da ne jokcat

... in kot drugo, debatiramo na debatnem forumu. Mi pač, ti pa zgolj smetiš.


Kaj smetim.. vzdigujete poklic kelnarja, kot da je bolj težavno delo od dela v proizvodnji itd.. potem pa cvilite kak vam pripada napitnina in nwm kaj vse..

A to, da počnemo? Kdo natančno izmed nas pa naj bi to počel? Si lahko bolj konkreten?

Zdaj ne vem točno, a si zgrešil temo ali pa na hitro zgolj preletel par naključnih besed in po metodi prostih asociacij izpisal nek odgovor, ki ima za samo temo zgolj domnevno nekakšen oddaljen smisel. Mogoče. Ali pa tudi to ne.

Kakorkoli pač že... "jokcanje" o domnevnem jokcanju ... next level shit.

reeves ::

@Cuzreasons

Boš dodal kakšen link ali kakšen drug argumentiran odgovor, ali samo nekaj pastal? Dodaj še link, kjer si to prebral.
Jaz ti za začetek lahko dam tole, je jih pa še polno:
https://www.dnevnik.si/1042741044

dope1337 ::

Samael je izjavil:


Mislim, da preveč gledaš ameriške reality showe.
.


A jbg. Moj denar, moji pogoji za dajanje napitnine.

Sem delal kot najstnik eno poletje na Obali kot del strežbenega osebja, tako da vem, kaj se dogaja v kuhinjah. Je naporno 70% delovnega časa.

PunkDude je izjavil:

Ne joka nobeden, kvečjemu dope1337, ker kuhar nima časa se pogovarjat z njim. Z razlogom nima časa.


Pa volje/interesa tudi nima. Tudi takrat kadar ima čas.

P.S. Pri nas si recimo nismo delili napitnine. Smo se pa menjavali šank/rajon. Nisem imel čisto nič proti, če sem bil za šankom ter (več ali manj) brez napitnin. Se mi vsaj s folkom ni bilo treba takrat baviti.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

-valvoline- ::

Ko bom/ce bom jaz dobu napitnino na moje delovno mesto (beri nikoli) bo tudi natakar dobu.

shadeX ::

potem pa cvilite kak vam pripada napitnina in nwm kaj vse..


Misliš, da je naključje, da se po barih/lokalih zaposluje predvsem lepa dekleta? Za to sta predvsem 2 razloga:

1. Več prometa, če streže lepa punca. To dejstvo velja predvsem v vaških gostilnah.
2. Več napitnine za lepe natakarice.

Če je dobra postrežba + lepa natakarica napitnine kar padajo. Normalno, da si del teh napitnin zasluži tudi oseba, ki je odgovorna za večji delež napitnin v škatli.

Pred kratkim se je kolegica zaposlila v vaški gostlini. Promet se je na mesečni ravni povečal za 14%. :)) Sam ne verjamem v naključja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

MasterKiD ::

looser je izjavil:

MasterKiD je izjavil:

BMW x6...

upam, da to ostane glavni problem v našem življenju, da en šef vozi en tak avto...


No saj ni problem, ti kar imej Clio 2003 letnik pa živi pri starših. Saj ni problem, če bo tvoj šef mel avto za 50.000€ pa hišo za 150.000€ ti pa avto za 1000€ pa brez hiše oz. pri starših :)

tryhard ::

reeves je izjavil:

@Cuzreasons

Boš dodal kakšen link ali kakšen drug argumentiran odgovor, ali samo nekaj pastal? Dodaj še link, kjer si to prebral.
Jaz ti za začetek lahko dam tole, je jih pa še polno:
https://www.dnevnik.si/1042741044

Sem ti že dvakrat napisal, enkrat je tebi podoben mod tudi izbrisal. Če nočeš prebirati zakonodaje, je vseeno kaj ti lepim, ker itak ne boš bral. Tudi preteklih citatov nisi znal prebrati.

Dnevnik ni pristojen za pravilno interpretacijo zakonodaje.

Ceprav prvo omembo napitnine sreˇcamo prav v kolektivni pogodbi za dejavnost gostinstva in turizma, gostinska napitnina ni nikjer omenjena. Vendar v Sloveniji prav v tej dejavnosti obstajajo na138 management ? leto 4
Napitnina: obdavˇcljivi ali neobdavˇcljivi del prihodkov zaposlenih
pitnine, ki niso zajete v nobenem prihodku in od katerih se ne plaˇ cujejo nikakršni davki (Mohoriˇc 2001, 166). Ker je napitnina igralnih miz uradno omenjena v zakonu, ta po eni strani precizira njeno ugotavljanje, po drugi strani pa zapoveduje tudi njeno delitev. Drugih napitnin zakonodajalec ni normiral in poslediˇcno tudi ni dolo ˇ cil njene delitve. Zato se napitnine igralnih miz ne da obravnavati drugaˇcekotvokvirihobstojeˇcezakonodaje.Takoseigralniškenapitnine kot sestavni del prihodkov igralnice obravnavajo kot plaˇca in zanje veljajo vse zakonske obremenitve (davki in prispevki). ""Pravno pojmovano ni nobena napitnina oprošˇcena davkov (že pri pridobitvi) in tudi ni oprošˇcena dajatev pri izplaˇcilu delavcem"" (Mohoriˇc 2001, 166). S tega vidika tudi natakarske napitnine niso oprošˇcene davkov. Mohoriˇc pravi, da je problem teh napitnin, da jih ni mogoˇce nadzirati in tudi ne dokazati, zato formalno takih napitnin ni. Isti avtor tudi pravi, da ˇce se ugotovijo, imajo napitnine enak status kot napitnina iz zis, zato bi se morali od njih plaˇcati vsi davki. Implicitno ureditev urejevanja plaˇcevanja davkov od napitnin sreˇcamo v Zakonu o davku na dodano vrednost (2006, v nadaljevanju zddv), ki jo doloˇca8.odstavek21. ˇclena,kipravi:""ˇCeplaˇcilozaopravljenpromet blagaali storitev presežeznesek,do kateregabi bil davˇcnizavezanec upraviˇcen, je davˇcna osnova prejeto plaˇcilo, v katero ni vkljuˇcen ddv na ta promet."" Po drugi strani je ustreznejša in bližja dejanskemu stanju trditev (Mohoriˇc 2001), da ""ˇce se napitnine dajejo konkretni osebi, natakarju oziroma natakarici, je to njihov osebni prejemek"". Ta ugotovitev je izjemno pomembna, ker osebnega prejemka fiziˇcne osebe ni mogoˇce obdavˇciti z ddv. Sama napitnina naj bi bila ""darilo za nadstandardno storitev"" (Raspor 2002). ˇCe spada med druge dohodke iz delovnega razmerja, se zanjo plaˇcuje vse davke in prispevke. ˇCe pa jo umestimo med darila, je treba plaˇcati dohodnino. Ker imamo omenjene napitnine zgolj v zis, si lahko zmotno predstavljamo, da so druge napitnine neobdavˇcene. To pa ne drži. Vse napitnine so obdavˇcene, le da pretežno niso evidentirane in da jih ni mogoˇce obvladovati z zakonskoregulativo. Njihov obstoj je težkodokazljiv oziroma sploh ni dokazljiv. To nas tudi zmotno usmerja na to, daimamovSlovenijidvevrstinapitnin,obdavˇcljiveinneobdavˇcljive. Neenakost se pojavlja samo tedaj, ko enako primerjamo z enakim in ugotovimo razliˇcne posledice (Mohoriˇc 2001). Prav ta zakonska nedoslednost nas še dodatno usmerja, da je treba napitnino urediti enotno v posebnem zakonu


http://www.fm-kp.si/zalozba/ISSN/1854-4...

Vsaj dva zakona pokrivata tudi napitnino. Ker se pa nadzor ne vrši, država tudi ne terja, kar je njenega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tryhard ()

tryhard ::

Pač ljudje, ki radi kradete državi se tudi radi sprenevedate tako, kot to počnejo kriptomojstri.

reeves ::

@Cuzreasons

Sorry,ampak z osebki, ki ne premorejo niti osnove kulturnega obnašanja (vidno tudi v drugih temah) definitivno nimam namena diskutirati o ničemer.
Bi pa samo še prosil za pojasnilo, od kje ti ideja, da kradem? Komurkoli? Karkoli?
Si kreten namerno, ali je to samo posledica umske zaostalosti? Če je slednje, se opravičujem. Nisi sam kriv, da si bolan.

Glugy ::

Problem je v tem da se gostinec razvadi in če ne dobi napitnine začne mislit da je že kaj narobe; da gost ni hvaležen in se zanj zato ne potrudi več tako zelo ali celo priskrbi nižjo kvaliteto celotne izkušnje oziroma prijaznosti. Ko je v igri denar je to tako kot pri psu ko je v igri priboljšek; pogojevanje priboljška je tisto kar usmerja ravnanje. In to ne bi smelo biti tako. Če bi si rad privoščil hrano v gostilni pa ti vsak evro nekaj pomeni ni fer do tebe. Ker tisti ki bo plačal več bo priviligiran čeprav bo na papirju dobil isto. Samo izkušnja bo drugačna; odnos bo drugačen; prijaznost bo manj prisiljena. In zato ni fer da se naseda napitninam. Pravilneje je malenkost višja cena + malenkost višja plača pa da se ne računa na napitnine.
Jz kot gost imam lahko gostinca rad ; sem zadovoljen in srečen z storitvijo ampak ne bom dal napitnine. Rajš mu dam lepo besedo. Pa ne zato ker mu ne bi privoščil ampak zato ker enostavno verjamem da je plačilo nagrada za opravljeno storitev. Ne pa dajanje dodatnega denarja zato ker si dobre volje. Tako se bogataši obnašajo. Da dajejo več denarja zato da bi jih imeli ljudje radi pa res priskrbel prijetno izkušnjo. Ampak to bi moral bit že v osnovi tako. S tem ko ti daš napitnino bo tisti ki ne bo dal napitnine avtomatsko viden in obravnavan kot manj hvaležen gost; kot nižja klasa.

xmetallic ::

tryhard je izjavil:

Pač ljudje, ki radi kradete državi se tudi radi sprenevedate tako, kot to počnejo kriptomojstri.

Pravi nekdo, ki bi rad kradel državljanom in njihov denar zapravljal ba nepovabljene tujce.

Zgodovina sprememb…

[D]emon ::

Ce gostinec misli, da ne maram njegove storitve zato, ker mu ne podarjam denarja, je to striktno samo njegov problem.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15623499 (17412) perci
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10817988 (15093) c3p0

Več podobnih tem