Forum » Problemi človeštva » Prihodnost gostinstva v Sloveniji
Prihodnost gostinstva v Sloveniji
Temo vidijo: vsi
strawman ::
Pred kratkim sem na socialnih omrežjih zasledil zapis lastnika ljubljanske gostilne, ki precej dobro opiše stanje, v katerem so se znašli slovenski gostinci (pa tudi turistični in del storitvenega sektorja). Verjetno ni dileme, da gre tukaj za najbolj prizadeta sektorje na področju gospodarstva, ki bodo čutili posledice še nekaj časa in si za nastalo situacijo niso krivi sami.
Po drugi strani pa je tudi jasno, da se ravno v teh panogah veliko posega po nezakonitih praksah, kar se je izkazalo z uvedbo davčnih blagajn in z nedavno poplavo higienskih kršitev.
Vsakomur, ki je kdaj delal na tem področju, plačevanje enega dela plače na roke, izkoriščanje nabavne verige za osebne namene, mahinacije z izdanimi računi, zaposlovanje izključno neizkušenih študentov, siljenje kadra na S.P. in neplačane nadure, niso tuja zadeva.
Glede na to, da večina lastnikov lokalov in gostiln (seveda so izjeme) ne sodi ravno med bogatejše in uspešnejše podjetnike v državi, lahko sklepamo, da jih v tako ravnanje prisili trg.
Veliko obratov opazno menja lastnike na krajša obdobja, prodajajo se kot komplet (vsa dovoljenja + inventar) ljudem ki nimajo izkušenj z vodenjem podjetja in želijo zbežati od stran od dela v stilu 8-16h, investicij ali vizije ni, želja po kratkoročnem zaslužku pa velika. Veliko je tudi družinskih obratov, kjer manjka profesionalnosti, saj "smo sami domači". Preveč lokalov tudi živi iz meseca v mesec brez vsake rezerve, kjer gre denar iz blagajne še pred koncem meseca v nabavo nove robe. Marsikomu se tudi preprosto dopade ideja lastništva lokala v katerega vlijejo velik del svojih prihrankov, po dveh letih pa ugotovijo, da v roki držijo jabolko, ki hitreje in hitreje gnije in se ga poizkušajo znebiti na podoben način, kot so ga dobili.
Obstajajo pa tudi gostinski obrati, ki svoj kader dobro plačujejo in vanj vlagajo, ki se znajo iti marketing in gostom ponudit kaj več od dunajskega zrezka in dveh različnih vrst piva.
Zanima me kakšna so vaša mnenja o tem.
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?
So za vstop v to panogo prenizki standardi?
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?
Pa prosim, da se v temi NE razpravlja o Covid-u in ukrepih vlade (odprtje teras in podobno). Za to je odprtih dovolj drugih tem. Osredotočimo se na stanje po koncu tega.
Po drugi strani pa je tudi jasno, da se ravno v teh panogah veliko posega po nezakonitih praksah, kar se je izkazalo z uvedbo davčnih blagajn in z nedavno poplavo higienskih kršitev.
Vsakomur, ki je kdaj delal na tem področju, plačevanje enega dela plače na roke, izkoriščanje nabavne verige za osebne namene, mahinacije z izdanimi računi, zaposlovanje izključno neizkušenih študentov, siljenje kadra na S.P. in neplačane nadure, niso tuja zadeva.
Glede na to, da večina lastnikov lokalov in gostiln (seveda so izjeme) ne sodi ravno med bogatejše in uspešnejše podjetnike v državi, lahko sklepamo, da jih v tako ravnanje prisili trg.
Veliko obratov opazno menja lastnike na krajša obdobja, prodajajo se kot komplet (vsa dovoljenja + inventar) ljudem ki nimajo izkušenj z vodenjem podjetja in želijo zbežati od stran od dela v stilu 8-16h, investicij ali vizije ni, želja po kratkoročnem zaslužku pa velika. Veliko je tudi družinskih obratov, kjer manjka profesionalnosti, saj "smo sami domači". Preveč lokalov tudi živi iz meseca v mesec brez vsake rezerve, kjer gre denar iz blagajne še pred koncem meseca v nabavo nove robe. Marsikomu se tudi preprosto dopade ideja lastništva lokala v katerega vlijejo velik del svojih prihrankov, po dveh letih pa ugotovijo, da v roki držijo jabolko, ki hitreje in hitreje gnije in se ga poizkušajo znebiti na podoben način, kot so ga dobili.
Obstajajo pa tudi gostinski obrati, ki svoj kader dobro plačujejo in vanj vlagajo, ki se znajo iti marketing in gostom ponudit kaj več od dunajskega zrezka in dveh različnih vrst piva.
Zanima me kakšna so vaša mnenja o tem.
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?
So za vstop v to panogo prenizki standardi?
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?
Pa prosim, da se v temi NE razpravlja o Covid-u in ukrepih vlade (odprtje teras in podobno). Za to je odprtih dovolj drugih tem. Osredotočimo se na stanje po koncu tega.
Smrekar1 ::
V splošnem je Slovenija znana kot gastronomska destinacija. Nimamo sicer renomeja Italije ali Francije, ampak pri nas za ugoden denar dobiš kar zelo dosti. Malo je gostinskih obratov, kjer znajo ponuditi samo dunajski zrezek in dve različni vrsti piva, celo v vaških gostilnah eksperimentirajo in imajo svoje recepte in pristope. Izjeme so večinoma tisti, ki tega ne počno.
Meni se zdi objava zgoraj nekaj drugega, gre za tipično podcenjevanje Slovenije, kar je pri nas kar nacionalni šport.
Meni se zdi objava zgoraj nekaj drugega, gre za tipično podcenjevanje Slovenije, kar je pri nas kar nacionalni šport.
ahac ::
Preveč jih ni, ampak so pa res preveč generični. Saj je skoraj vseeno kam greš, povsod zgleda enako in povsod dobiš enako hrano & pijačo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
Bwaze6 ::
No, definitivno se najde vse, kar je v prvem postu zapisano. Vsaj v moji okolici je večina majhnih pizzerij in gostilnic bolj improviziranih, zaposlene zaradi nizkih plač menjajo kot po tekočem traku, vsi so ogorčeni, ker jih inšpekcije pregledujejo nesorazmerno veliko v primerjavi z ostalimi branžami...
In tja pač ne hodim. Vseeno, če si sam sendvič naredim, bo več gurmanskih užitkov.
Tistih nekaj, ki pa izstopajo iz povprečja, pa ljudje radi obiskujejo, in se je večinoma treba naročiti, vsaj ob vikendih.
In tja pač ne hodim. Vseeno, če si sam sendvič naredim, bo več gurmanskih užitkov.
Tistih nekaj, ki pa izstopajo iz povprečja, pa ljudje radi obiskujejo, in se je večinoma treba naročiti, vsaj ob vikendih.
shadeX ::
A je to govora samo o gostilnah aka barih ali tudi restavracijah? Če je govora samo o prvem, potem jaz niti ne vidim problema s ponudbo (lahko sem to samo jaz), ker kamorkoli grem pijem standardne zadeve (kava, voda, čaj, sok). Jaz v bar grem, da se malo podružim in ne zato, da bi vsakič pil nekaj novega (drugo so restavracije).
Bare vedno izbiram na podlagi tega kako se jaz tam počutim (in teh barov skorajda primanjkuje). Npr ne hodim v bare, kjer se zadržujejo ljudje z drugačno kulturo, enostavno se ne počutim. Vse kar rabim je mir tistih 30min ko tam zapravljam svoj čas.
Prav tako se strinjam da barov ni preveč, saj večinoma vsak najde nekaj svojega in jih vedno videvam polne (pred krizo).
Bare vedno izbiram na podlagi tega kako se jaz tam počutim (in teh barov skorajda primanjkuje). Npr ne hodim v bare, kjer se zadržujejo ljudje z drugačno kulturo, enostavno se ne počutim. Vse kar rabim je mir tistih 30min ko tam zapravljam svoj čas.
Prav tako se strinjam da barov ni preveč, saj večinoma vsak najde nekaj svojega in jih vedno videvam polne (pred krizo).
HappyPills ::
Prilagodite se bodo morali. Vec bo dostave bolj bo treba bit buticen itd. Vaški pajzli bodo preživel.
Kosek1 ::
Veliko obratov opazno menja lastnike na krajša obdobja, prodajajo se kot komplet (vsa dovoljenja + inventar) ljudem ki nimajo izkušenj z vodenjem podjetja in želijo zbežati od stran od dela v stilu 8-16h, investicij ali vizije ni, želja po kratkoročnem zaslužku pa velika. Veliko je tudi družinskih obratov, kjer manjka profesionalnosti, saj "smo sami domači". Preveč lokalov tudi živi iz meseca v mesec brez vsake rezerve, kjer gre denar iz blagajne še pred koncem meseca v nabavo nove robe.
Poznam kar nekaj malo večjih kafičev in gostiln - restavracij, ki jim dobro gre. Le tam se ne menjajo lastniki. Očitno znajo dobro izkoristiti lokacijo z dobrim imenom. Nujno je oboje združiti s kvaliteto postrežbe in kvaliteto kave, pijače, hrane. Če manjka samo en element, je lokal obsojen na propad. Pa saj tako je tudi na drugih področjih.
Seveda ne govorimo o trenutnem dvomesečnem stanju, kot si zahteval.
freezby ::
Zanimiva tema, ker s partnerjem ravno tuhtava, če bi se vrnila v to zgodbo po ohohoho letih.
Najprej odgovori na vprašanja:
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?
Ne za stanje pred korono. Da, če se do druge pomladi turizem ne vrne na približno podobne obrate, jih bo zlasti v vročih turističnih točkah (LJ, obala ...) kar opazno preveč. Samo ali je to realno, da bo že v letu turizem na istem nivoju? Pa seveda: ločimo gostinstvo vsaj na dve veji: bari s pijačo pa kakšnim prigrizkom ter gostilne s hrano, ki se tam pripravlja. Povsem različne zgodbe.
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?
Zanimivi pomeni, da so predvsem višji obratovalni stroški in s tem dražji za potrošnika. S krizo nad nami pa je logično, da bo teh zanimivih gostilne manj. Bi pa rekel, da jih je v zadnjem desetletju bilo vse več zanimivih. S koncepti, razvojem, znanjem.
So za vstop v to panogo prenizki standardi?
Ne, HACCP je kar mora nekaterim. S pripravo hrane se ti zakomplicira življenje, inšpekcije, zahteve. Po eni strani je pa gostinstvo vseeno relativno lahko dosegljiva podjetniška vstopna točka. Res pa so se tudi tukaj močno dvignili vstopni stroški.
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?
Se pravi nastopaš z mnenjem, da jih je preveč ;-) Uporabna bi bila statistika površina gostinskih kvadratov na gostoto prebivalstva. V mestih bo zagotovo več zapiranj. Tam so pa tudi bolj neizprosni pogoji - kolegu je najemodajalec zahteval polno najemnino zdaj, tudi za nazaj, sicer z odlogom. Ker ni življenjsko odvisen od lokala, ga je zdaj simbolično odprl v ponedeljek za par ur in isti dan tudi zaprl za vedno. Pa naj ima lastnik prazen lokal in poišče novega najemnika ... Tudi velika frekvenca menjave lokalov v istih prostorih je predvsem posledica stalnih višanj najemnin, zlasti v LJ.
Zdaj pa še moje krajše razmišljanje:
Sam sem užival v baru, kamor sem vstopil kot manjšinski partner po naključju, ker sem dobil par jurjev dediščine. To me je pred 20 leti vpeljalo v biznis vode in delo. Med korono predahom je bil čas in zdaj je isti partner našel eno dobro lokacijo na deželi, blizu mene, bližje planinski koči kot gostilni z dunajcem. Družinska zadeva, se pa starajo, so za v penzijo, potrebna so vlaganja, motiviranih naslednikov pa ni. Lep izziv, zdaj pa se računa, preigrava scenarije. Bom videl.
Najprej odgovori na vprašanja:
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?
Ne za stanje pred korono. Da, če se do druge pomladi turizem ne vrne na približno podobne obrate, jih bo zlasti v vročih turističnih točkah (LJ, obala ...) kar opazno preveč. Samo ali je to realno, da bo že v letu turizem na istem nivoju? Pa seveda: ločimo gostinstvo vsaj na dve veji: bari s pijačo pa kakšnim prigrizkom ter gostilne s hrano, ki se tam pripravlja. Povsem različne zgodbe.
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?
Zanimivi pomeni, da so predvsem višji obratovalni stroški in s tem dražji za potrošnika. S krizo nad nami pa je logično, da bo teh zanimivih gostilne manj. Bi pa rekel, da jih je v zadnjem desetletju bilo vse več zanimivih. S koncepti, razvojem, znanjem.
So za vstop v to panogo prenizki standardi?
Ne, HACCP je kar mora nekaterim. S pripravo hrane se ti zakomplicira življenje, inšpekcije, zahteve. Po eni strani je pa gostinstvo vseeno relativno lahko dosegljiva podjetniška vstopna točka. Res pa so se tudi tukaj močno dvignili vstopni stroški.
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?
Se pravi nastopaš z mnenjem, da jih je preveč ;-) Uporabna bi bila statistika površina gostinskih kvadratov na gostoto prebivalstva. V mestih bo zagotovo več zapiranj. Tam so pa tudi bolj neizprosni pogoji - kolegu je najemodajalec zahteval polno najemnino zdaj, tudi za nazaj, sicer z odlogom. Ker ni življenjsko odvisen od lokala, ga je zdaj simbolično odprl v ponedeljek za par ur in isti dan tudi zaprl za vedno. Pa naj ima lastnik prazen lokal in poišče novega najemnika ... Tudi velika frekvenca menjave lokalov v istih prostorih je predvsem posledica stalnih višanj najemnin, zlasti v LJ.
Zdaj pa še moje krajše razmišljanje:
Sam sem užival v baru, kamor sem vstopil kot manjšinski partner po naključju, ker sem dobil par jurjev dediščine. To me je pred 20 leti vpeljalo v biznis vode in delo. Med korono predahom je bil čas in zdaj je isti partner našel eno dobro lokacijo na deželi, blizu mene, bližje planinski koči kot gostilni z dunajcem. Družinska zadeva, se pa starajo, so za v penzijo, potrebna so vlaganja, motiviranih naslednikov pa ni. Lep izziv, zdaj pa se računa, preigrava scenarije. Bom videl.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: freezby ()
harvey ::
Pred korono govoril s kuharjem in lastnikom precej dobro pozicionirane ljubljanske restavracije in je razkril marsikatero past tega posla. Lokacija - visoke najemnine (center), število osebja - brez strežbe in dela v kuhinji ne gre, potem pa promet - dokler ni turistov se vrti bolj na nizkih obratih, ko so pa turisti pa na polno in s tem zaključijo uspešno leto.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
TheBlueOne ::
Morda je dober cas za bolj genericno hrano po dobri ceni z dostavo. Morda paketi redne dostave za take, ki so prej redno jedli zunaj.
Moj plan bi bil narediti portal za narocanje in kombinirati s kolicinskimi popusti, ustreznim pakiranjem za pogrevanje itn.
Moj plan bi bil narediti portal za narocanje in kombinirati s kolicinskimi popusti, ustreznim pakiranjem za pogrevanje itn.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Bwaze6 ::
Še en zaključek neuspešnih zgodb še ni bil omenjen, pa se je ta zgodba v širši okolici ponovila nekajkrat:
Kar nekaj lokalov in gostiln so tu okrog vodili sinovi šefov, ki so stvar postavili - podedovali so torej že uveljavljeno podjetje, bili so lastniki nepremičnine - torej teoretično brez nekih visokih stroškov. Vsi na videz uspešni poslovneži z mercedezi.
Ali je bilo nevlaganje v podjetje krivo za upad prometa ne vem (lahko da je to pač posledica), a vsem je bilo skupno to, da je bilo vse skupaj že na bežni pogled zanemarjeno in iztrošeno. Zaposlenih je bilo vedno manj, v eni gostilni je nazadnje lastnik kuhal, v baru je lastnik najemal študentke le še za strežbo ob popoldnevih, nato še to ne več. Klientela je seveda šla drugam ("desca pa že ne bom gledal, da mi streže"), in sledila je novica, da je lastnik naredil samomor. Običajno so šele takrat povedali tudi, da je nepremičnino že pred leti prodal za kritje nakopičenih kreditov, a vseeno vztrajal v upanju, da bo vseeno rešil podjetje.
Kar nekaj lokalov in gostiln so tu okrog vodili sinovi šefov, ki so stvar postavili - podedovali so torej že uveljavljeno podjetje, bili so lastniki nepremičnine - torej teoretično brez nekih visokih stroškov. Vsi na videz uspešni poslovneži z mercedezi.
Ali je bilo nevlaganje v podjetje krivo za upad prometa ne vem (lahko da je to pač posledica), a vsem je bilo skupno to, da je bilo vse skupaj že na bežni pogled zanemarjeno in iztrošeno. Zaposlenih je bilo vedno manj, v eni gostilni je nazadnje lastnik kuhal, v baru je lastnik najemal študentke le še za strežbo ob popoldnevih, nato še to ne več. Klientela je seveda šla drugam ("desca pa že ne bom gledal, da mi streže"), in sledila je novica, da je lastnik naredil samomor. Običajno so šele takrat povedali tudi, da je nepremičnino že pred leti prodal za kritje nakopičenih kreditov, a vseeno vztrajal v upanju, da bo vseeno rešil podjetje.
A110 ::
Če jih polovica tistih ki prodajajo samo pijačo propade nebo nič narobe. Itak so v zadnjih letih praktično vsi zvišali cene za 50%, polovica izplačila poteka še vedno na roke, večinoma zaposljujejo samo študente,... in če si tačas niso uspeli nabrati zaloge za par kriznih mesecev ko razen najemnime ni nekih stroškov ker študentov ne plačujejo, pijača se ravno nemore pokvariti so preprosto nesposobni in si ne zaslužijo pomoči. Za gostince s hrano pa bo verjetno kar problem. Sploh za kakšne vaške gostilne ki so živele predvsem od malic. Takim privoščim neko obliko pomoči, sploh ker jih bo veliko sestavin propadlo in imajo zaposlenih sploh v kuhinji ponavadi več redno zaposlenih. Za tiste fenci hamburgerdzinice, foodtrucke, ki hocejo hitro hrano prodati kot zlato pa upam da bo malo prizemljilo da nebo več pleskavica z bombetko (po kao hišnem receptu čeprav so vse enake) in "domač slovenski" krompir v napol odkrušeni emajlirani šalci oz zavit v wannabe časopis 10e. Enako velja za fensi picerije ki ti hocejo 50g testa, 2 zlici omake, 3 koscke mocarele in 2 lista bazilike prodati kot izkušnjo "pristne italijanske" (beri socialne) pice ki je po možnosti še malo zažgana da izgleda "boljše". da kraft piv ki jih prodajajo po 5e čeprav imajo slabši okus od marsikaterega velikega proizvajalca sploh ne omenjam. ampak hej, drago je torej je dobro. Pa da nebo kdo mislil da nimam denarja za omenjene stvari in zato govorim čez njih. Ga imam dovolj, ampak iz principa ne podpiram takih nategov, sploh ko še veš kako je večina ves čas goljufala državo (in s tem vse nas) za lasten profit.
Gagatronix ::
Zakaj bi se kdorkoli sploh sekiral za gostinstvo v Sloveniji, ko je pa 99% gostiln isto genericno sranje, ki ga neumni bizgeci preplacajo zato da zrejo genericni futer ki bi ga lahko tudi doma?
zmaugy ::
Res dobrih gostinskih lokalov pred korono ni bilo veliko. Kadarkoli smo se odločali z družino, kam naj gremo na kosilo, je bila odločitev težka, ker smo skoraj pri vsakem lokalu imeli kakšno tehtno pripombo.
Ena stvar pa me je vedno zanimala: kako je z reketiranjem? A je to dejansko nekaj, s čimer se gostinci srečujejo ali gre vse bolj za urbano legendo?
Ena stvar pa me je vedno zanimala: kako je z reketiranjem? A je to dejansko nekaj, s čimer se gostinci srečujejo ali gre vse bolj za urbano legendo?
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
c3p0 ::
V okolici je recimo 100 gostiln/restavracij, v dveh od teh lahko dobim jedi, ki jih sam ne bi znal boljše pripravit, ali se časovno ne bi splačalo.
Večina je tako životarila že prej, preživeli so od malic in pijančkov za šankom.
Večina je tako životarila že prej, preživeli so od malic in pijančkov za šankom.
stajerckozu ::
Mislim da bo marsikatera nekvalitetna gostilna zdj propadla, kar je po mojem pravilno.
Standard se bo na dolgi rok dvignu, saj bo kriza in bo folk 2 krat potuhtu za kaj bo zapravil dnar.
Tako kot leta 2008. Prvi 2 leti krize so propadla samo slabe gostilne in tisti kateri se niso prilagodili na krizo. Isto bo sedaj
Standard se bo na dolgi rok dvignu, saj bo kriza in bo folk 2 krat potuhtu za kaj bo zapravil dnar.
Tako kot leta 2008. Prvi 2 leti krize so propadla samo slabe gostilne in tisti kateri se niso prilagodili na krizo. Isto bo sedaj
mailer ::
Gostiln je dovolj, raznih barov pa vsaj 50% preveč. Zaostrit je treba pogoje pri higieni in protorih za sanitarije. Nekje imajo tako umazano, da je še zunanji dixi na koncertu luksuz. Tudi če bi omejili število pijače na osebo nebi bilo nič narobe. Reketiranja je menda veliko, sploh v večjih mestih. Takim osebkom se samo s silo kaj dopove.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mailer ()
zasekamroz ::
Gostiln je dovolj, raznih barov pa vsaj 50% preveč. Zaostrit je treba pogoje pri higieni in protorih za sanitarije. Nekje imajo tako umazano, da je še zunanji dixi na koncertu luksuz. Tudi če bi omejili število pijače na osebo nebi bilo nič narobe. Reketiranja je menda veliko, sploh v večjih mestih. Takim osebkom se samo s silo kaj dopove.
a to misliš v smislu, da bi v gostilni lahko spil samo 2 piva (oziroma kolikor bi bila pač meja)?
Gagatronix ::
Glugy ::
"lahko sklepamo, da jih v tako ravnanje prisili trg."
Trg te ne prisli v nelegalna in moralno sporna ravnanja. Noben te ne sili da postaneš gostinec. Moraš pač izstopat da ti uspe na pošten način; pa ča je to zarad lokacije; ali kakšne tržne niše. Če tega pač nimaš se ne morš iti gostinstva. To govorim na splošno. Jasno je da je zdej korona kriza in da tud sicer pošteni in uspešni gostinci ne morejo v tem trenutku uspevat. Ampak vendarle menim da če si sposoben gostinec te trg ne prisili v nezakonite / etično sporne prakse. In mogoče bo ravno tale kriza mal popucala tiste ki niso sposobni; ki ne dajejo nič na stran zaslužka za težke čase in se grejo nelegalne prakse pri zaposlenih.
Trg te ne prisli v nelegalna in moralno sporna ravnanja. Noben te ne sili da postaneš gostinec. Moraš pač izstopat da ti uspe na pošten način; pa ča je to zarad lokacije; ali kakšne tržne niše. Če tega pač nimaš se ne morš iti gostinstva. To govorim na splošno. Jasno je da je zdej korona kriza in da tud sicer pošteni in uspešni gostinci ne morejo v tem trenutku uspevat. Ampak vendarle menim da če si sposoben gostinec te trg ne prisili v nezakonite / etično sporne prakse. In mogoče bo ravno tale kriza mal popucala tiste ki niso sposobni; ki ne dajejo nič na stran zaslužka za težke čase in se grejo nelegalne prakse pri zaposlenih.
TineTone ::
shadeX ::
Gagatronix je izjavil:
Zakaj bi se kdorkoli sploh sekiral za gostinstvo v Sloveniji, ko je pa 99% gostiln isto genericno sranje, ki ga neumni bizgeci preplacajo zato da zrejo genericni futer ki bi ga lahko tudi doma?
Zgrešil si bistvo gostiln oz. barov.
starfotr ::
Vsi samo jambrajo, da se bo država zapufala v njihovem imenu in da bodo dobili nek denar. Da bi pa kdo imel na lagerju za par mesecev denarja, to pa ne. Od posameznikov, do firm, do velikih korporacij, nenazadnje tudi država.
Tako, da, kot že star pregovor pravi, ne smeš imeti vseh jajc v isti košari. Zakaj to folk še vedno dela, mi ni jasno. Bodo pa kvazi kenlarji (ki nimajo prav nobene izobrazbe, ta poklic so povsem poteptali študentje in neuki posamezniki, pravih natakarjev ni), šli delat kaj drugega, na primer lahko gredo čistit, delat na polja, v sadovnjake, v gozdove. Saj dela je polno, samo nihče noče delat. Od turizma bi pa vsi živeli in cuzali denar.
Pač, ne gre to tako. Jaz nobenemu ne privoščim, samo si je sam kriv, če je v sranju trenutno.
In šnicl iz Polske, solata iz Italije pa zamrznjen pomfri zna speči vsak. Bodo pač zaprli nekaj picerij (ne pizzerij!!!) in kvazi gostiln.
Tako, da, kot že star pregovor pravi, ne smeš imeti vseh jajc v isti košari. Zakaj to folk še vedno dela, mi ni jasno. Bodo pa kvazi kenlarji (ki nimajo prav nobene izobrazbe, ta poklic so povsem poteptali študentje in neuki posamezniki, pravih natakarjev ni), šli delat kaj drugega, na primer lahko gredo čistit, delat na polja, v sadovnjake, v gozdove. Saj dela je polno, samo nihče noče delat. Od turizma bi pa vsi živeli in cuzali denar.
Pač, ne gre to tako. Jaz nobenemu ne privoščim, samo si je sam kriv, če je v sranju trenutno.
In šnicl iz Polske, solata iz Italije pa zamrznjen pomfri zna speči vsak. Bodo pač zaprli nekaj picerij (ne pizzerij!!!) in kvazi gostiln.
Cruz ::
Ker imamo v družini nekaj gostiln(tako s hrano kot brez) in sem tudi sam delal kot kelnar ter urejal račune, bom povedal še moja opazovanja.
Primer: V planu smo imeli malo boljšo kavarno s pravo turško kavo(tisto res pravo). Seveda bi bila konkretno dražja in ko smo spraševali okoli ter delali raziskavo trga, smo ugotovili, da bi ljudje prav gotovo poskusili. Nato smo ugotovili, da je velik poudarek na poskusili in odpovedali turško kavo ter se odločili za Illy, katero ljudje obravnavajo kot že skoraj prestižno kavo in je potem nekakšna sredina med dostopnim ter kvalitetnim. S tem smo tudi sami sebi olajšali delo, saj je priprava turške kave dosti bolj zamudna. Zakaj bi se mučil, če se ti ni treba?
To je tudi problem vseh teh "kul" lokalov, kateri poskusijo biti inovativni pri ponudbi, a zdržijo komaj 2 leti in vse skupaj zaprejo. Na žalost je težko uspeti z nekimi inovativnimi izdelkami. Saj narod pride in poskusi, a se redkokdaj redno vrača, ker ima večina že izdelan okus in so trmasti. Je pa res, da je tukaj problem tudi v pomanjkanju marketinga, saj se ogromno gostincem tega ne da delati. Ljudi se s pravilnim pristopom da privabiti in obdržati, je pa tako kot sem rekel, ljudje so kot vreme in vsaka gostilna se kdaj pa kdaj sreča s sušnim obdobjem. Problem tukaj je ta, da nekatere gostilne ne morejo preživeti tega obdobja, če je zadosti dolgo.
Je gostinskih obratov v Sloveniji preprosto preveč?Za moj okus? Da. Glede na trg in družbo? Ne. Ljudje radi hodijo v gostilne in so kot vreme, trendi ter popularnost gostiln pa se redno menjava, zato lahko vsaka gostilna vsaj _preživi_.
So gostinski obrati preveč generični, da bi bili zanimivi?Tukaj bi pa raje prelil krivdo na vas, stranke. Obiskovalci ste preveč generični, da bi bili zanimivi.
Primer: V planu smo imeli malo boljšo kavarno s pravo turško kavo(tisto res pravo). Seveda bi bila konkretno dražja in ko smo spraševali okoli ter delali raziskavo trga, smo ugotovili, da bi ljudje prav gotovo poskusili. Nato smo ugotovili, da je velik poudarek na poskusili in odpovedali turško kavo ter se odločili za Illy, katero ljudje obravnavajo kot že skoraj prestižno kavo in je potem nekakšna sredina med dostopnim ter kvalitetnim. S tem smo tudi sami sebi olajšali delo, saj je priprava turške kave dosti bolj zamudna. Zakaj bi se mučil, če se ti ni treba?
To je tudi problem vseh teh "kul" lokalov, kateri poskusijo biti inovativni pri ponudbi, a zdržijo komaj 2 leti in vse skupaj zaprejo. Na žalost je težko uspeti z nekimi inovativnimi izdelkami. Saj narod pride in poskusi, a se redkokdaj redno vrača, ker ima večina že izdelan okus in so trmasti. Je pa res, da je tukaj problem tudi v pomanjkanju marketinga, saj se ogromno gostincem tega ne da delati. Ljudi se s pravilnim pristopom da privabiti in obdržati, je pa tako kot sem rekel, ljudje so kot vreme in vsaka gostilna se kdaj pa kdaj sreča s sušnim obdobjem. Problem tukaj je ta, da nekatere gostilne ne morejo preživeti tega obdobja, če je zadosti dolgo.
So za vstop v to panogo prenizki standardi?Za kafiče morda, čeprav ti tudi tam lahko inšpektorji zlahka zagrenijo življenje. Za gostilne z jedmi pa absolutno ne, prej bi trdil nasprotno.
Bo sedajšnja situacija prečistila panogo presežka obratov?Ne vem, kolikor sem spremljal je promet kar v redu, sploh pri kafičih. Počistilo se bo tam, kjer so med krizo ugotovili, da imajo občutno preveč zaposlenih - in takšnih gostiln ni malo, sploh pri restavracijah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cruz ()
kow ::
Ne vem kaj ste vsi pod takim vplivom te korone. Nic se ne bo spremenilo, kafici se ze polnijo, junija bodo gostilne ze polne.
Propadli bodo tisti, ki so imeli zanemarljiv profit ali izgubo, ostali pa bodo brez tezav dobili davcne odpustke, bancna posojila itd.
Jeseni itak ne bo drugega vala korone, ker je zelo enostavno detektirati nove primere, in bodo lahko takoj lokalno ukrepali.
Raje razmisljajte kam boste sli na dopust.
Propadli bodo tisti, ki so imeli zanemarljiv profit ali izgubo, ostali pa bodo brez tezav dobili davcne odpustke, bancna posojila itd.
Jeseni itak ne bo drugega vala korone, ker je zelo enostavno detektirati nove primere, in bodo lahko takoj lokalno ukrepali.
Raje razmisljajte kam boste sli na dopust.
Kvinta ::
Verjetno ni dileme, da gre tukaj za najbolj prizadeta sektorje na področju gospodarstva, ki bodo čutili posledice še nekaj časa in si za nastalo situacijo niso krivi sami.
Vse do zdaj od dokler jaz pomnim so pa nas ožemali ter posledično živeli na veliki nogi
A.C.A.B
mailer ::
zasekamroz je izjavil:
a to misliš v smislu, da bi v gostilni lahko spil samo 2 piva (oziroma kolikor bi bila pač meja)?Ja, posebej če bi kelnar videl, da si se pripeljal z avtom sam.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
starfotr ::
Kje so vsi tisti utajeni davki, ki so jih pred uvedbo davčnih blagajn gostinci veselo basali v žepe.
Še po uvedbi davčni blagajn so dajali račune "stanje odprte mize".
Gostilne imajo pri prodaji 9,5 % davka na hrano. Samo nehajo naj jambrat, banda.
Še po uvedbi davčni blagajn so dajali račune "stanje odprte mize".
Gostilne imajo pri prodaji 9,5 % davka na hrano. Samo nehajo naj jambrat, banda.
Groot ::
zasekamroz je izjavil:
a to misliš v smislu, da bi v gostilni lahko spil samo 2 piva (oziroma kolikor bi bila pač meja)?Ja, posebej če bi kelnar videl, da si se pripeljal z avtom sam.
Ja seveda ni problem v zavesti ljudi, ki hodijo v gostilne, ampak v gostilnah samih. Naloga gostiln ni delanje prevencije na področju varnosti prometa. Za to naj poskrbi vsak sam, če pa tega ni sposoben naj pa ga kaznuje policija.
starfotr ::
Ni res. Ne smejo točit alkohola tistim, ki so že alkoholizirani. Samo nihče od gostincev si noče odrezat svojega kruha, zato še naprej točijo. Boli jih k za družbeno odgovornost. Prav bi bilo, da družbo tudi boli k z njihovo preživetje.
Ravno tako, kot v trgovinah ne smejo prodajat tobaka in alkohola tistim, ki niso polnoletni.
Ravno tako, kot v trgovinah ne smejo prodajat tobaka in alkohola tistim, ki niso polnoletni.
zasekamroz ::
zasekamroz je izjavil:
a to misliš v smislu, da bi v gostilni lahko spil samo 2 piva (oziroma kolikor bi bila pač meja)?Ja, posebej če bi kelnar videl, da si se pripeljal z avtom sam.
bojo pa ljudje šli v trgovino in v park na klopi
TineTone ::
V planu smo imeli malo boljšo kavarno s pravo turško kavo(tisto res pravo)
To me spomni na tiste ki so v USA in UK odpirali gostilne s pravo indijsko in pravo mehiško hrano, potem pa je propadlo ker nihče ni hotel jesti tiste brozge.
Če si pravi gostinec bi lahko razumel da nikogar ne zanima prava "tuja" hrana ker je dobesedno zanič, zahodni standard tega ne bo prenašal.
Tujo hrano zahod vedno popravi da je užitna za normalne ljudi. Tudi ko folk potuje v "eksotične" (primitivne) kraje gre v pozahodnjene restavracije in ne uživa pristne avtohtone kulinarike.
Jerry000 ::
Večje vprašanje je kako bo zgledala morebitna kriza. Folk brez dela, nekateri polovično delo, itd. Mislim da huje še prihaja...pa ne virus
strawman ::
Hvala vsem za odzive in mnenja, sploh tistim ki ste iz stroke ali pa več obiskujete gostinske lokale.
drysmoke ::
Za druge sicer ne vem, sam pa sem v casu korona krize spoznal, da gre cisto prevec denarja gostincem in v lokale sploh ne mislim vec hodit. Ce so se v tem casu tega zavedli tudi drugi ljudje, se zna zgoditi, da se gostincem ne pise prevec dobro, sploh ne lokalom.
Jaz ne, najraje imam hrano na cesti... se sicer tudi kaksna driska zgodi ampak to je pol cara potovanja :)
Tujo hrano zahod vedno popravi da je užitna za normalne ljudi. Tudi ko folk potuje v "eksotične" (primitivne) kraje gre v pozahodnjene restavracije in ne uživa pristne avtohtone kulinarike.
Jaz ne, najraje imam hrano na cesti... se sicer tudi kaksna driska zgodi ampak to je pol cara potovanja :)
GDPR for idiots: https://www.youtube.com/watch?v=-stjktAu-7k
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: drysmoke ()
Vazelin ::
drysmoke: Jaz bom definitivno zmanjšal potrošnjo v raznih kafičih in gostilnah. Sedaj zadnje čase nisem ravno gledal, koliko sem potrošil, včasih sem popil tudi za 50 eur v enem večeru. Skoraj obvezno pa vsaj ena kava dnevno, še raje vsaj kombinacija kava + nek sok, kjer si takoj blizu ali čez 4 eur, kar na mesec znese lep denar. Prav tako bom malo zmanjšal hranjenje po gostilnah. Bom mogu začet malo bolj šparat.
Dejansko sem spremenil svoje navade sedaj, ko je bilo zaprto in ne pogrešam več.
Pravzaprav sem ratal kar stiskač. Mi je žal že keša za hrano iz ehrane ali wolt.
Dejansko sem spremenil svoje navade sedaj, ko je bilo zaprto in ne pogrešam več.
Pravzaprav sem ratal kar stiskač. Mi je žal že keša za hrano iz ehrane ali wolt.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
zasekamroz ::
Hodim vsak dan v gostilno, ker vem da bo itak kmalu spet vse zaprto in je treba ta čas izkoristiti
Kvinta ::
Kje so vsi tisti utajeni davki, ki so jih pred uvedbo davčnih blagajn gostinci veselo basali v žepe.
Še po uvedbi davčni blagajn so dajali račune "stanje odprte mize".
Gostilne imajo pri prodaji 9,5 % davka na hrano. Samo nehajo naj jambrat, banda.
točno to ja še to
A.C.A.B
trenerkar ::
@starfotr
Se strinjam, dodal bi še, da s študentskimi boni subvencioniramo bolj gostince kot študente. Zgleda gre za dejavnost nacionalnega pomena.
Se strinjam, dodal bi še, da s študentskimi boni subvencioniramo bolj gostince kot študente. Zgleda gre za dejavnost nacionalnega pomena.
drysmoke ::
zasekamroz je izjavil:
Hodim vsak dan v gostilno, ker vem da bo itak kmalu spet vse zaprto in je treba ta čas izkoristiti
Moras samo vedeti, da jes stare zaloge izpred enega meseca, ko so morali zapreti. Hrana je v tem momentu zadnja zadeva, ki bi si jo privoscil, bom pocakal kaksen mesec ali dva. Tudi sicer je hrana v slovenskih lokali polomija, jem zunaj samo kadar nimam casa sam kuhat.
GDPR for idiots: https://www.youtube.com/watch?v=-stjktAu-7k
Sc0ut ::
Gledam lokalne pijancke, ki so se vsi po vrsti vrnili na svoja stalna "delovna" mesta. Sociala je vecja, pri penziji je bil dodatek. Za 3 pire pa spricere na dan je se vedno dovolj.
Ene je treba kar obcudovat, da so sposobni dan za dnem po 5 ur v gostilni presedet.
Je pa kafic odpustil obe kelnarci in lastnik sam kelnari od 6.00 do 21.30, se "prokurist" je bil zraven samo v ponedeljek.
Ene je treba kar obcudovat, da so sposobni dan za dnem po 5 ur v gostilni presedet.
Je pa kafic odpustil obe kelnarci in lastnik sam kelnari od 6.00 do 21.30, se "prokurist" je bil zraven samo v ponedeljek.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sc0ut ()
PrihajaNodi ::
Gostinstvo je budast izum cloveka. Kaj pa jaz rabim nekega "suznja" da mi streze.
Se en plus za korono poleg globalnega smetenja.
Se en plus za korono poleg globalnega smetenja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: nejcek74 ()
drysmoke ::
V razmislek, tistim, ki zdaj hodijo ven jest. Ko so zaprli gostinske obrate, ki ze tako ali tako kupujejo hrano tik pred rokom trajanja, kaj mislite so naredili s uskladisceno hrano? Vrgli stran in si naredili se malo vecjo izgubo, kot jim jo je prinesel covid? Jaz bi rekel, da jo ravnokar jeste...
Ne nujno. Ce bi dobil za ta denar nekaj vec kot si lahko privoscis sam doma. Problem je, da je gostinstvo postalo samo se ozemanje gostov, hrana je v veliki vecini gostiln precej slabsa, kot bi si jo skuhal doma, kava zanic, pivo enako. Mislim, da je kar vredu, da pol gostincev propade.
PrihajaNodi je izjavil:
Gostinstvo je budast izum cloveka. Kaj pa jaz rabim nekega "suznja" da mi streze.
Ne nujno. Ce bi dobil za ta denar nekaj vec kot si lahko privoscis sam doma. Problem je, da je gostinstvo postalo samo se ozemanje gostov, hrana je v veliki vecini gostiln precej slabsa, kot bi si jo skuhal doma, kava zanic, pivo enako. Mislim, da je kar vredu, da pol gostincev propade.
GDPR for idiots: https://www.youtube.com/watch?v=-stjktAu-7k
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: drysmoke ()
Miki N ::
Nekaterim je življenje res muka - biti boljši od vseh, prekletstvo Pravičnih.
Pa na zdravje.
Pa na zdravje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16969 (13357) | tryhard |
» | Neupoštevanje delovnega časa, je dovoljeno? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17611 (12990) | solatko |
» | rabljen računalnik - uporaba v gostilni (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 21255 (18030) | 111111111111 |
» | Poslovna idejca-mnenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29476 (22639) | Utk |