» »

Dvajset let po virusu ILoveYou

Dvajset let po virusu ILoveYou

vir: BBC

vir: BBC
BBC - Pred dvajsetimi leti se je po svetu množično razširil virus ILoveYou. Ni bil prvi virus na svetu, je bil pa prvi, ki je pustošil globalno. Vrhunec razmaha je dosegel 5. maja 2000, ko je okužil več kot 50 milijonov računalnikov, kar bi bilo še danes veliko, za tisti čas pa je bilo ogromno. Škoda je presegla 15 milijard dolarjev. Virus se je širil prek elektronske pošte v priponki LOVE-LETTER-FOR-YOU, ki je vsebovala virus. Datoteka vbs je bila skripta za Visual Basic, ki je ob zagonu (tehnično je šlo za črva) prepisala nekaj datotek na disku (glasbo, videoposnetke, dokumente, slike) in se potem poslala vsem v Outlookovem imeniku. Virus se je začel širiti v Manili in se je potem širil proti zahodu, ko so ljudje prihajali v službo in zaganjali svoje računalnike, na njih pa prebirali pošto. Ker je bil virus napisan v skriptnem jeziku, so ga lahko uporabniki spreminjali, zato je kmalu vzniknilo več deset variant, ki so bile često agresivnejše in so onesposobile zagon sistema.

Kdo je napisal virus, je bilo strokovnjakom hitro jasno. Izsledili so ga do priključka v stanovanju v Manili. Filipinski urad za preiskave je še istega dne začel preiskovati Reonela Ramonesa in Onela de Guzmana, ki je bil brat lastnika stanovanja in vpisan na AMA Computer College ter član hekerske skupine Grammersoft. Hitro je postalo jasno, da je virus začel svojo pot na poštnih strežnikih filipinskega ponudnika dostopa do interneta Sky Internet. Ker po filipinski zakonodaji nista storila ničesar nezakonitega, ju niso nikoli preganjali. Na novinarski konferenci pred 20 leti, 11. maja 2000, je dejal, da mu ni poznano, da bi on povzročil toliko škode. Tudi FBI se je leta 2000 še ukvarjal s problemom, za kaj točno bi ju lahko preganjal, če bi se kdaj znašla v ZDA. In tako so vsi vedeli, kdo je virus napisal, a ga nihče ni mogel kaznovati.

Za de Guzmanov se je kasneje izgubila sled. Govorice, da se je preselil na Zahod in da celo dela pri Microsoftu, niso držale. Dvajset let pozneje so novinarji ponovno izsledili De Guzmana. De Guzman dela kot serviser telefonov v Manili. Potrdil je, da je prav on resnični avtor virusa, ki ga je pred 20 leti poslal v svet. Želel je okužiti le filipinske računalnike, ker je v resnici potreboval le gesla za dostop do interneta (kar leta 2000 ni bilo tako samoumevno). V izboljšani verziji virusa pa je dodal še funkcijo avtomatičnega širjenja, ga poslal nekomu v Singapur in odšel na pijačo. Kaj se je zgodilo, je ugotovil šele, ko je izvedel, da policija išče hekerje iz Manile.

5 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Ah... to so bili lepi časi....lepi spomini na te čase... (pa ne mislim na viruse, na splošno)

veso266 ::

ah lepa je ljubezen: http://downloads.dxing.si/download.php?...

še posebi če ti jo virus da :)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

Master_Yoda ::

Tudi FBI se je leta 2000 še ukvarjal s problemom, za kaj točno bi ju lahko preganjal, če bi se kdaj znašla v ZDA.


Pa verjetno takrat razloga s cim bi ga lahko preganjal niso nasli ? Ker v tem primeru bi se pomoje magicno pojavil (teleportiral ?) pred eno FBI stavbo z zavezanimi rokami in vreco na glavi.
Dovie'andi se tovya sagain.

Jarno ::

Onel legenda! Sem bral, da je za diplomsko nalogo pripravil osnutek, kako s hekanjem zagotoviti brezplačen internet povprečnemu prebivalcu, pa so ga nekam poslali.
#65W!

poweroff ::

S tistimi očali izgleda kot Neo iz Matrice... 8-)
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NIH ukinil financiranje projekta o prenosu koronavirusov z netopirjev na ljudi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6813447 (9742) Markoff

Trajanje kvarantene - napoved (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
36941929 (26716) AndrejO
»

Izsiljevalski virusi se gredo piramidni sistem

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3514659 (11673) Dieu
»

Virus Zika - spet senzacionalizem medijev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11925784 (18927) AC_DC
»

Izbruh ebole 2014 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25762826 (43235) nevone

Več podobnih tem