» »

Deset let po Melissi

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel Symantec, pravi, da so doslej zaznali in ustavili 108 različnih sevov Melisse. Celo danes, deset let po izbruhu, še vedno vsak mesec prestrežejo kakšnih deset sporočil, ki so okužena z Melisso. Mimogrede, avtor pravi, da je virus dobil ime po striptizeti, ki jo je srečal na Floridi.

Sophosov Graham Cluley v retrospektivi opisuje boj proti Melissi in sledenje njenega avtorja. Takrat so ugotovili, da je virus na plano pogledal na novičarski skupini alt.sex, koder so izsledili pošiljateljev naslov skyrocket@aol.com. AOL je posredoval podatke, a se je izkazalo, da šlo zgolj za ugrabljen račun. Kasneje so prijeli 30-letnega Davida L. Smitha, ki je nato zgledno sodeloval s FBI in izdajal druge pisce virusov, s čimer si je prislužil blažjo kazen. Dandanašnji je tovrstna zalega mnogo trdovratnejša in zlejša. Sčistiti jo je teže, mimogrede pa uporabnikov računalnik spremeni v odskočno desko za pošiljanje spama ali pa ga poskuša pretentati v nakup lažnega antivirusa. Klik!

8 komentarjev

wooted ::

logično da bo nek "g33k" poimenoval virus po neki striptizeti ki mu je spremenila življenje>:D :D

(če se bo kdo počutil užaljenega, je to zgolj naklučje:) ;))

iggy ::

čin čin, kaj nej rečem
Hey, you're fat!

pirlo ::

20 mesecov zaradi izkoriščanja napak v wordi in podobnem windows crapu, če odštejem naivnost uporabnikov!? Se samo meni to zdi pretirano?

BigWhale ::

Ce stejes poslovno skodo, je to se premalo.

A ce jaz nardim gumb in nanj napisem: Ne pritiskaj tega gumba. In vsak, ki nanj pritisne ostane brez prsta... je to zaradi lastne neumnosti? :>

GupeM ::

A ce jaz nardim gumb in nanj napisem: Ne pritiskaj tega gumba. In vsak, ki nanj pritisne ostane brez prsta... je to zaradi lastne neumnosti? :>


Točno tako. Lepo je pisalo da ne pritiskaj tega gumba. Tudi na cesti če je znak 40 zaradi grbin na cesti, pa ti pripelješ 50 in zaradi grbine presekaš gumo je to zaradi lastne neumnosti.

BTW: Cestna podjetja se ravno s temi znaki zaščitijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

cegu ::

20mesecev za cestna podjetja! Pa vse table preč:D

mtosev ::

2009 imamo Conficker. :))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gumby ::

ah ja... en od mnogih IQ testov
my brain hurts


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus Zika - spet senzacionalizem medijev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11925870 (19013) AC_DC
»

Gruzija hekerja napadla nazaj

Oddelek: Novice / Varnost
3210304 (7284) Jst
»

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

Oddelek: Novice / Varnost
112843 (1915) bluefish
»

Največji problem še vedno PEBKAC

Oddelek: Novice / Zasebnost
475332 (3341) MrStein
»

Analiza napada črva Witty

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
234647 (3564) Gundolf

Več podobnih tem