Forum » Loža » Dedovanje
Dedovanje
Temo vidijo: vsi

Legon ::
Sploh ni res. Lahko je en 100% lastnik manjše in v njej živi, in 25% (ali kolikor se pač izide glede na velikost) večje, v kateri živi drugi.Že to, da dva brata ne dedujeta pol-pol, daje slutiti na težave.
Ravno v takem primeru kjer imas dve razlicni nepremicnini je oporoka nujna zadeva. Ker v nasprotnem primeru bosta oba polovicna lastnika obeh nepremicnin in naslednjih 30 let na sodiscu.
Poleg tega nepremičnine morda niso edino premoženje. Tako lahko dobi en brat večjo nepremičnino, drugi pa manjšo in vse drugo premoženje.
Če se brata ne marata, oziroma si en domišlja, da mu pripada več, so pa problemi. Z oporoko ali brez.
Ja, ce je oporoka ali pa se znata brata posteno zmenit, ce pa ne gre pa sodisce po liniji najmanjsega napora: 50/50 ali pa pravda.
O tem da oproka ne naredi razlike, pa lahko debatiras v lokalni gostilni, kjer take nebuloze kdo poslusa.

CyberDuck ::
Nisem hotel da se zdaj skregate tu :) iščem samo najbolj optimalno rešitev da ne bo krega, kljub kljubovanju da en nima dovolj, čeprav ni bistvenih razlik.

Gregor P ::
Bistvo je, da si nikakor ne želiš spora na sodišču, ki bo trajal najmanj 10 let, da bom potem jaz kupil obe zdaj že povsem zanemarjeni hiši po nižji ceni (ker bosta vsak imela X % na vsaki in praktično noben ne bo zares lastnik, zato bo vse stalo leta), jih obnovil in prodal dražje naprej

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

In največ kar lahko narediš da se zaščitiš pred tem je, da zapustnik kar se le da jasno razdeli premoženje. Če obstaja soglasje med vsemi dediči potem je to izročilna pogodba. Če tega ni, potem je second best oporoka, v kombinaciji z darilno pogodbo, če se z razdelitvojo mudi. Če bi eden od otrok rad v nepremičnono vlagal, potem je opcija darilna pogodba in to ustrezno zavedeno v oporoki, ter nujno vse račune za vlaganja na ime sina. Dodaten razlog zakaj bi jaz svetoval, da če se pričakuje spor, uredite darilno pogodbo, je v tem, da bo pravno formalno lastništvo nerpemičnine preneseno na sina. Če je samo oporoka, potem je dejansko potrebno izvršit oporoko, preden se prenese lastništvo in tukaj lahko pride do tega, da bodo težave z izvajanjem posesti. Če je nepremičnina z darilno pogodbo že prenesena na sina, potem bo sin pravno formalno lastnik in bo imel vse pravice, ki iz tega izjajajo. Šele, če bi sorojenec teoretično nekoč dosegel karkoli na sodišču bi se to reševalo takrat. Če pa je ob smrti lastnina na zapustniku, pa je ravno obratno in lahko do konca sodnega postopka ne bo možno spremenit lastništva.
Zapustnik svojo pravico do bivanja zavaruje z določili o prevžitku.
Alternativa, ki je bila omenjena je še pogodba o dosmrtnem preživljanju. Samo to v dani situaciji, kjer v praksi ni težave v zagotavljanju nujnega deleža, nima dodane vrednosti. Odpre pa cel kup drugih vprašanj v morebitnem sodnem postopku, ki so povsem nepotrebna.
Najslabši možni scenarij, pa je da se ne naredi nič, tako da ne poslušaj neumnih nasvetov, da oporoka ne bo nič spremenila.
Zapustnik svojo pravico do bivanja zavaruje z določili o prevžitku.
Alternativa, ki je bila omenjena je še pogodba o dosmrtnem preživljanju. Samo to v dani situaciji, kjer v praksi ni težave v zagotavljanju nujnega deleža, nima dodane vrednosti. Odpre pa cel kup drugih vprašanj v morebitnem sodnem postopku, ki so povsem nepotrebna.
Najslabši možni scenarij, pa je da se ne naredi nič, tako da ne poslušaj neumnih nasvetov, da oporoka ne bo nič spremenila.

Sem razmišljal tudi sam o oporoki + darilna pogodba samo nisem vedel ali je to hkrait izveldjivo ali ne. Hvala vsem za vse odgovore!

Sem razmišljal tudi sam o oporoki + darilna pogodba samo nisem vedel ali je to hkrait izveldjivo ali ne. Hvala vsem za vse odgovore!
načeloma ni hkrati ampak gre za dva ločena pravna posla, ki pa se lahko zgodita vzporedno. Je pa dobro, da se darilna pogodba zavede tudi v oporoki. Tako ni težav z dokazovanjem, da je bilo darilo dano (in bi to hotel zlorabit sin, ki je darilo dobil), morebitne tožbe, da bi se moralo to darilo vračat pa nimajo veliko možnosti za uspeh, če drugi sin po oporoku ustrezno prejme svoj nujni delež.
Z vidika dediča, ki nastopa kot obdarovanec, pa je takšna rešitev pomembna zato, ker bo vpisan kot lastnik na nepremičnine. Tako morebiten sodni postopek, ne glede na to kako dolgo bi se vlekel, ne bo neposredno vplival na njegovo uživanje nepremičnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

lemur233 ::
Eh ta dedovanja. Ko se zapustnikom jebe in ne nardijo ene osnovne oporoke, potem imamo pa drugi kup težav s tem, ker se stari fotri pa mtke niso uspel do notarja zapelat in napisat eno kurčevo oporoko!

bm1973 ::
Mogoče pa to ne naredijo iz same žlehtnobe, ker jih otroci ne šljivijo več...
In samo še čakajo, da crknejo. Naj se pol jebejo z zapuščino med sabo...

Mogoče pa to ne naredijo iz same žlehtnobe, ker jih otroci ne šljivijo več...
Imaš tudi take ja. Imaš pa tudi take, ko jim otroci nonstop stojijo ob strani pa potem na koncu izvisijo in dobijo tisti ki jih povohali niso. Danes imaš vsega, žal :/ Kreg zaradi tega je totalno nesmiseln in nepotreben. Težava je, da narod ni niti malo samorefleksiven in gledajo samo na to kolko kdo dobi, noben pa se ne vpraša "ali sem mogoče res premalo naredil, da bi si zaslužil več". Vsi so reveži ko pride do delitve.
načeloma ni hkrati ampak gre za dva ločena pravna posla, ki pa se lahko zgodita vzporedno. Je pa dobro, da se darilna pogodba zavede tudi v oporoki. Tako ni težav z dokazovanjem, da je bilo darilo dano (in bi to hotel zlorabit sin, ki je darilo dobil), morebitne tožbe, da bi se moralo to darilo vračat pa nimajo veliko možnosti za uspeh, če drugi sin po oporoku ustrezno prejme svoj nujni delež.
Z vidika dediča, ki nastopa kot obdarovanec, pa je takšna rešitev pomembna zato, ker bo vpisan kot lastnik na nepremičnine. Tako morebiten sodni postopek, ne glede na to kako dolgo bi se vlekel, ne bo neposredno vplival na njegovo uživanje nepremičnine.
Ja, hkrati sem mislil pač da se uredi oporoka pa potem ločeno še darilna pogodba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: CyberDuck ()

Tomaž4312 ::
Eno vprašanje glede spremembe deleža lastništva.
Z partnerico sva pred 3 leti kupila hišo, deleži so enaki takrat prispevanim deležem, jaz 60 in žena 40 procentov. Nekaj je vsak od naju dobil z darilno pogodbo od staršev, več kot polovica pa našparano.
Rad bi to nepreklicno spremenil v 50/50. Darilna pogodba odpade, ker se ob morebitni ločitvi to vrača. Kako to nepreklicno urediti, brez nekih poročnih pogodb? Se da opredeliti izključno glede nepremičnine? V kratkem se poročiva, a tudi teh "predporočnih pogodb" ne želiva. Rada bi samo uredila, da je 100% da sva oba lastnika v istem deležu in da se od tega kasneje ne da odstopiti, glede ostalega pa se ne želiva opredeljevati/karkoli urejati s pogodbami. V to hišo bova pa oba ogromno vlagala v naslednjih letih, v enakomernem deležu.
Z partnerico sva pred 3 leti kupila hišo, deleži so enaki takrat prispevanim deležem, jaz 60 in žena 40 procentov. Nekaj je vsak od naju dobil z darilno pogodbo od staršev, več kot polovica pa našparano.
Rad bi to nepreklicno spremenil v 50/50. Darilna pogodba odpade, ker se ob morebitni ločitvi to vrača. Kako to nepreklicno urediti, brez nekih poročnih pogodb? Se da opredeliti izključno glede nepremičnine? V kratkem se poročiva, a tudi teh "predporočnih pogodb" ne želiva. Rada bi samo uredila, da je 100% da sva oba lastnika v istem deležu in da se od tega kasneje ne da odstopiti, glede ostalega pa se ne želiva opredeljevati/karkoli urejati s pogodbami. V to hišo bova pa oba ogromno vlagala v naslednjih letih, v enakomernem deležu.

Lonsarg ::
Locitev ima svoja pravila in ne mores nic vnaprej. Tudi ce bi cela hisa bila nate pisana bi zena dobila polovico (po default, lahko se pa tozi/dokazuje za drugacno delitev).
To da se vnaprej pise 50/50 je sam zaradi lepsega in manj dvoumnosti. No edino na dedovanje vpliva ta vnaprejsna razdelitev (ko prvi zakonec umre ni drugi zakonec edini dedic).
To da se vnaprej pise 50/50 je sam zaradi lepsega in manj dvoumnosti. No edino na dedovanje vpliva ta vnaprejsna razdelitev (ko prvi zakonec umre ni drugi zakonec edini dedic).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

velikBrokoli ::
Razen, če skleneš predporočno pogodbo (oz. pogodbo o ureditvi premoženjskopravnega razmerja), ne?

fikus_ ::
Saj lahko predporočno pogodbo sprejmeta samo za hišo, gresta k notarju, podpišeta in tam deponirata.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Locitev ima svoja pravila in ne mores nic vnaprej. Tudi ce bi cela hisa bila nate pisana bi zena dobila polovico (po default, lahko se pa tozi/dokazuje za drugacno delitev).
Pri ločitvi se ne deli 50/50. Ta debilni argument je samo posledica butastih ameriških filmov...
50/50 se samo deli premoženje, pridobljeno po poroki, pa še tam samo, če ni neke bistvene razlike. Če je, napišeš finančno poročilo in se deli malo drugače. Po dejanskem stanju...
Ampak bajta 50%70, prihodnja poroka in že misel na ločitev, to gre ful dobro skupaj

c3p0 ::
Default je 50:50, velja za pridobljeno v času zveze. Če si prodal eno bajto, ki si jo imel prej in kupil nekaj novega z doplačilom, ne more zahtevat 50%. Tu uveljavljaš posebno premoženje (prodana bajta). Če lahko dokažeš.
Lahko pa tudi zahtevaš, da se eni strani zmanjša delež, če je nesorazmerno malo prispeval-a. Moraš pa vedet, da se bo gospodinjstvo, vzgoja otroka štelo kot vložek. Tu pomaga npr., če sta imela čistilko in je ona vse delala...
Lahko pa tudi zahtevaš, da se eni strani zmanjša delež, če je nesorazmerno malo prispeval-a. Moraš pa vedet, da se bo gospodinjstvo, vzgoja otroka štelo kot vložek. Tu pomaga npr., če sta imela čistilko in je ona vse delala...

Ja tok simpl sicer res ni, to je zgolj default. Je odvisno tudi koliko dolgo je trajal zakon, naprimer ce je trajal desetletja potem sodna praksa od sodisca kaze, ko sem nazadnje raziskoval, da se tudi hisa ki jo je nekdo prinesel v zakon steje 50/50, ker se steje da je bila amortizirana in da sta skupaj "vzdrzevala vrednost".
Ampak glavni point je, da to kako je v zemljiski knjigi pisano premozenje nima veliko veze v primeru locitve. Je pa manj komplikacij ce je v zemljiski 50/50, da se ujema z default delitvijo. Pa roko na srce tudi lepse izpade, pac enakovrednost pa to.
Ampak glavni point je, da to kako je v zemljiski knjigi pisano premozenje nima veliko veze v primeru locitve. Je pa manj komplikacij ce je v zemljiski 50/50, da se ujema z default delitvijo. Pa roko na srce tudi lepse izpade, pac enakovrednost pa to.

Lastništvo 50:50 nikoli ne pomeni manj komplikacij, če nekdo hoče tam ostat in nima denarja za izplačilo...
Vrednost bajte pa nikoli ne doseže vrednosti 2 stanovanj...
Vrednost bajte pa nikoli ne doseže vrednosti 2 stanovanj...

mojsterleo ::
Na okrajnem sodišču imamo naslednji teden zapuščinsko obravnavo v okviru dedovanja po umrli babici. Vabilo sem dobil že mesec dni nazaj, danes pa se je na spletni strani sodišča pojavila informacija o obravnavi. Na strani je navedeno, da bo obravnava trajala 30 minut, potem pa je na spisku že naslednja od nekoga drugega (?!)
Zanima me, ali je to normalno, da je obravnava (prva) tako kratka? Lahko pričakujem v prihodnje še kakšne obravnave, ali se vse odloči na tem prvem naroku.
Zanima me, ali je to normalno, da je obravnava (prva) tako kratka? Lahko pričakujem v prihodnje še kakšne obravnave, ali se vse odloči na tem prvem naroku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()

Sodniki hočejo sforsirat vse na hitro in si zmanjšat količino dela. Nekateri so prav nesramni in kolerični. Dokler ne vidiš, ne verjameš...
Če so dediči zmenjeni, to gre. Če ne, se jih pa tako pošlje na pravdo.
Če se razumete, se zmenite prej kaj bo kdo dobil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

Ja, to je normalno. Praviloma se na prvi obravnavi ugotovi stanje in oreveri ali obstaja konsenz dedicev glede dediscine. Ce vse stima je to potem tudi edina obravnava. Ce ne, se praviloma sklice druga obravnava, ce pa se tam ni dogovora pa se napoti sprte strani na pravdo.
In v zivljenju si videl kaj, tri sodnike?
Sodniki hočejo sforsirat vse na hitro in si zmanjšat količino dela. Nekateri so prav nesramni in kolerični. Dokler ne vidiš, ne verjameš...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Okapi ::
Stanje se v bistvu ugotavlja že prej, na upravni enoti. Na sodišču se samo potrdi to stanje in če ni sprememb ali sporov, je v 10 minutah opravljeno.

... in pa če še niste zmenjeni in potrebujete ves časa, lahko sodnika/-co tudi (skupaj!) lepo prosite za več časa, lahko tudi leto, dve in mu potem sporočite, da ste dogovorjeni, da skliče drugo obravnavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Smrtovnico je sestavil stric - brat od moje mame (trije glavni dediči so - še en stric je). On je to sam naredil, ker je stanoval najbližje in je bil zadnji skrbnik. Naredili smo vpogled v spis na sodišču, in tisti podatki tam so pomanjkljivi,glede na javno dostopne podatke iz ZK. Navedene so samo parcele, ne pa tudi nepremičnine na njih (hiše, lopa, čebelnjak). V spisu je bil tudi izpisek TRR. Kako je s stroški oskrbe v domu in pogreba? Če je to npr. stric plačal iz babičinega TRR, kako je potem s tem?
V bistvu nekega dogovora ni. Jaz sem dal predlog za to, da bi se dogovorili pred obravnavo, vendar stric trdi da je on kot zadnji skrbnik babice upravičen vse dobit.
V bistvu nekega dogovora ni. Jaz sem dal predlog za to, da bi se dogovorili pred obravnavo, vendar stric trdi da je on kot zadnji skrbnik babice upravičen vse dobit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()

Potem se pripravite na to, da vas bo sodnik poslal na pravdo, kjer se lahko naslednjih x let tozite kaj je od koga.

mojsterleo je izjavil:
Smrtovnico je sestavil stric - brat od moje mame (trije glavni dediči so - še en stric je). On je to sam naredil, ker je stanoval najbližje in je bil zadnji skrbnik. Naredili smo vpogled v spis na sodišču, in tisti podatki tam so pomanjkljivi,glede na javno dostopne podatke iz ZK. Navedene so samo parcele, ne pa tudi nepremičnine na njih (hiše, lopa, čebelnjak). V spisu je bil tudi izpisek TRR. Kako je s stroški oskrbe v domu in pogreba? Če je to npr. stric plačal iz babičinega TRR, kako je potem s tem?
Škoda ker nisem odvetnik, ker bi potem jaz dobil tisto dediščino preko tarif za tožarjenje

To, da je bil stric zadnji skrbnik, ne pomeni nič. Bo moral kar lepo dokazati...
Saj denar na pokojnikovem računu je zato, da se porabi za pogreb in ostale stroške ob smrti le tega...
Če bi tvoja mama rada več dobila, bi pa skrbela za lastno mamo...

Če ste prej dogovorjeni in se strinjate za zapuščino, potem je pol ure dovolj.
Stric ni edini/večji upravičenec, lahko samo z dokazili uveljavlja večji delež, če je skrbel za zapustnico.
Če se ostali ne boste odpovedali zapuščini, kaže da bo trajalo.
Stric ni edini/večji upravičenec, lahko samo z dokazili uveljavlja večji delež, če je skrbel za zapustnico.
Če se ostali ne boste odpovedali zapuščini, kaže da bo trajalo.

delavec44 ::
Meni so po pol leta čakanja poslali priporočeno pismo z vabilom na prvo obravnavo, ki je bila na drugem koncu Slovenije čez 3 dni. Ker sem bil v službi, je poštar pustil listek v nabiralniku. Pošto zaprejo preden pridem domov in tako v teh par dnevih nisem mogel prevzeti priporočene pošiljke.
Ker sem nekako pričakoval kaj je prišlo, sem na spletu na strani sodišča preveril razpisane obravnave in se je udeležil brez vabila. Varnostnik je sicer malo kompliciral ampak je potem popustil.
Kaj če me ne bi bilo in bi ostali dediči prišli, bi s tem izgubil kakšno pravico? Kako lahko razpišejo obravnavo dokler vsi ne potrdijo prevzem obvestila? Vsaj 15 dni bi lahko dali namesto, da sami sebi povzročajo delo s ponovnim razpisom obravnave.
Aja, pa v letu 2025 bi lahko obvestili tudi po mailu ali telefonu. Ob sestavi smrtovnice so pobrali vse podatke. Celo E-uprava zna poslati mail ali pa v varni predal (včasih).
Ker sem nekako pričakoval kaj je prišlo, sem na spletu na strani sodišča preveril razpisane obravnave in se je udeležil brez vabila. Varnostnik je sicer malo kompliciral ampak je potem popustil.
Kaj če me ne bi bilo in bi ostali dediči prišli, bi s tem izgubil kakšno pravico? Kako lahko razpišejo obravnavo dokler vsi ne potrdijo prevzem obvestila? Vsaj 15 dni bi lahko dali namesto, da sami sebi povzročajo delo s ponovnim razpisom obravnave.
Aja, pa v letu 2025 bi lahko obvestili tudi po mailu ali telefonu. Ob sestavi smrtovnice so pobrali vse podatke. Celo E-uprava zna poslati mail ali pa v varni predal (včasih).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Škoda ker nisem odvetnik, ker bi potem jaz dobil tisto dediščino preko tarif za tožarjenjeŽal dediščina ni nič vredna v praksi. Vse so neke parcele kjer je gor po 10 pijavk. Sodeč po deležih in ocenjeni vrednosti nepremičnin po modelu vrednotenja, je vse skupaj vredno cca 5500 eur/osebo. A je v tem primeru smiseln predlog, da ostala dva dediča to izplačata tretjemu?.
To, da je bil stric zadnji skrbnik, ne pomeni nič. Bo moral kar lepo dokazati...
Saj denar na pokojnikovem računu je zato, da se porabi za pogreb in ostale stroške ob smrti le tega...
Jaz ne vem za katero obdobje točno je bil stric "skrbnik" od babice, verjetno ne več kot par mesecev oziroma v obdobju ko so čakali za sprejem v DSO. Zadnji cca 2 leti je bila babica v dso, vendar mi nismo bili o tem nič obveščeni.

mojsterleo je izjavil:
Škoda ker nisem odvetnik, ker bi potem jaz dobil tisto dediščino preko tarif za tožarjenjeŽal dediščina ni nič vredna v praksi. Vse so neke parcele kjer je gor po 10 pijavk. Sodeč po deležih in ocenjeni vrednosti nepremičnin po modelu vrednotenja, je vse skupaj vredno cca 5500 eur/osebo. A je v tem primeru smiseln predlog, da ostala dva dediča to izplačata tretjemu?.
Jaz ne vem za katero obdobje točno je bil stric "skrbnik" od babice, verjetno ne več kot par mesecev oziroma v obdobju ko so čakali za sprejem v DSO. Zadnji cca 2 leti je bila babica v dso, vendar mi nismo bili o tem nič obveščeni.
Lahko se tudi odpoveš dediščini in si zaključil. Glede na napisano, boste tam še parkrat in mogoče tudi na pravdi, odvisno od trdoglavosti.
Sodišče sicer ima v spisu med drugim tudi nepremičnine, stanje na TRR, vozila, orožje itd., tako da tu ne bo problem, ne glede na to kaj je vpisal v smrtovnico.
Osebno malo več, slabe izkušnje pa le z 1 (sodnica).
Imam pa odvetnike v družini in slišim marsikaj. Ravno na zapuščinah znajo biti posebneži in na nekaterih sodiščih, še posebno na enem...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

"Sodeč po deležih in ocenjeni vrednosti nepremičnin po modelu vrednotenja, je vse skupaj vredno cca 5500 eur/osebo. A je v tem primeru smiseln predlog, da ostala dva dediča to izplačata tretjemu?"
Vse je smiselno, kar se dogovorite. Lahko zahtevaš npr. 2500€ .
Vse je smiselno, kar se dogovorite. Lahko zahtevaš npr. 2500€ .

No ja, koliko je vredna dediščina, ve samo OP.
Saj ima najbrž seznam parcel.
Če gre res za 5500EUR/osebo, plus nekaj drobiža na računu, bi se lahko odpovedali dediščini.
To, da ne veš, da je tvoja lastna mama v DSO, tudi nekaj pomeni o odnosu...
Če gre res za 5500EUR/osebo, plus nekaj drobiža na računu, bi se lahko odpovedali dediščini.

Glede na napisano, bo res kaj na tem.

Vendar kot ste že povedali, čim bi se na tej prvi obravnavi šele začeli pogovarjati o vaših željah, zahtevah, ali huje, vas bo sodnik nemudoma preusmeril na pravdo. Ne vem, morda vam da iz čiste prijaznosti ene 10 minut, da se lahko še na hitro kaj dogovorite, ampak mu pa tega ni treba narediti. Zato če imata res željo po dogovoru, a premalo časa za to (npr. ker bi se vsak rad posvetoval s svojim odvetnikom ipd.), potem je najboljše, da sodnika prosite za odlog do nadaljnjega. In pa da, za 5000 evrov morebitne dediščine (ki to lahko tudi ni) sam vsekakor ne bi šel v pravdo, ker bom teh 5000 evrov zelo hitro potrošil za stroške odvetnika oz. za proces pravdanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

No ja, koliko je vredna dediščina, ve samo OP.
Jaz sem to samo izračunal glede na deleže na parceli in na ocenjeno vrednost. Če deduješ dejanski delež, je vse skupaj vredno nič, ker je v praksi parcelo težko prodati, če gor sedi 13 lastnikov in še občina, z vsak svojim majhnim deležem. To je bil bolj moj razmislek o tem, kako bi se lahko poravnali.

velikBrokoli ::
Odpovej se, pa bo. Tega denarja ti nihče ne bo izplačal, razen, če so popolnoma zabiti.
Za teh par jurjev boste doktorirali...
Za teh par jurjev boste doktorirali...

Torej je občina plačevala babici za dom.
Dogovorite se vsi dediči in občina (bodo na sodišču dali svojo terjatev v vrednosti plačila doma) za prodajo in potem delitev v denarju, kar ostane.
Dogovorite se vsi dediči in občina (bodo na sodišču dali svojo terjatev v vrednosti plačila doma) za prodajo in potem delitev v denarju, kar ostane.

2 leti v domu, oskrbnina je cirka 800 - 1000 EUR mesečno, nekaj je bilo penzije, vprašanje koliko je občina doplačevala.
Se pa zna zgoditi, da je dolg blizu tistih 15 jurjev dediščine.
Mislim, a nihče od dedičev ne zna izračunati, koliko je sploh le tega?!?!?!
Se pa zna zgoditi, da je dolg blizu tistih 15 jurjev dediščine.
Mislim, a nihče od dedičev ne zna izračunati, koliko je sploh le tega?!?!?!

Saj zadeva v praksi ne zgleda kar tako da napoti na pravdo in MORAS na pravdo.
V praksi zgleda v vecino primerih tako da sodnik razdeli po zakonskih delezih (in gre to ze v zemljisko knjigo) in napoti na pravdo "ce kdo hoce drugacno delitev". No vsaj pri nepremicninah je tako, kako je pri kakem avtu ne vem.
V praksi zgleda v vecino primerih tako da sodnik razdeli po zakonskih delezih (in gre to ze v zemljisko knjigo) in napoti na pravdo "ce kdo hoce drugacno delitev". No vsaj pri nepremicninah je tako, kako je pri kakem avtu ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Jaz se za 5k vredno premoženje, ki je očitno v naravi, z še večimi deležniki, ne bi zafrkaval omenil bi če mi ostali hočejo dati kakega jurja, in bi se lepo odpovedal.

Saj zadeva v praksi ne zgleda kar tako da napoti na pravdo in MORAS na pravdo.Hja to bi bilo še najboljše. A premičnine se sploh obravnavajo? Npr. knjižna omara, šivalni stroj ipd.

mojsterleo je izjavil:
Zadnji cca 2 leti je bila babica v dso, vendar mi nismo bili o tem nič obveščeni.
Če dve leti ne veš, kje je tvoja mama (ali babica) je edino pošteno, da se dediščini odpoveš.

mojsterleo je izjavil:
A premičnine se sploh obravnavajo? Npr. knjižna omara, šivalni stroj ipd.
Odvisno od omare. Tale je vredna blizu 30 milijonov evrov. Badminton cabinet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Jure14 ::
mojsterleo je izjavil:
dediščina ni nič vredna v praksi. Vse so neke parcele kjer je gor po 10 pijavk. Sodeč po deležih in ocenjeni vrednosti nepremičnin po modelu vrednotenja, je vse skupaj vredno cca 5500 eur/osebo.
Kakšne pijavke? Solastniki ali upniki?
Obstajajo mogoče še kakšne druge terjatve do pokojnice?
Da ne bo po prevzemu dediščine kakšno "presenečenje" od izvršbe?

Na prvi zapuščinski obravnavi sodnik seznani prisotne o stanju dediščine (zapuščina, dolgovi, terjatve,....). Lahko pa upniki še nekaj let (koliko, ne vem) vlagajo zahtevke za terjatve do zapustnika in se jih lahko uveljavi do vrednosti zapuščine)

No ja da povem kaj se je izcimilo iz vsega skupaj. Včeraj je bila razprava po umrli babici na okrajnem sodišču. Trije dediči, od tega dva strica in moja mama (dva sinova in hči od pokojne). Od tega je en stric živel bližje babici, ostali pa so se odselili in živijo/mo v drugih koncih Slovenije.
Stric ki je živel najbližje babici, je bil tudi njen neke vrste skrbnik, imel pa je tudi ključe od babičinega stanovanja, ki je bilo najemno po njenem pokojnem možu, ki je imel v Jugoslaviji državno službo, penzijo in stanovanje (na železnicah), dostop na njen TRR itd.
Kakorkoli, v smrtovnico je bil priglašen samo TRR izpisek babičinega računa (bakšiš) in ZK izpiski nekih parcel na Dolenjskem, ne pa tudi terjatve. Sodnica je to premoženje naštevala in ugotovila pribl. vrednost parcel na 17.000 eur (torej pribl. toliko, kot sem že jaz naračunal nekje v objavi zgoraj - cca 5.500 eur na osebo, uporabil sem javno dostopen sistem vrednotenja nepremičnin).
Nato je stric - samooklicani "skrbnik" priglasil stroške pogreba in stroške doplačila oskrbnine babice v DSO. Stroškov naj bi bilo cca 300 eur na mesec za oskrbnino (skupaj za tri leta - okrog 9000 eur) in pa 2500 eur za pogreb. Razen za pogreb sicer ni dostavil nobenih dokazil.
Tukaj je nastala sporna situacija, ker je imel on kot skrbnik dostop tudi do hiše, v kateri je babica stanovala, kot tudi do TRR. Hiša je sedaj izpraznjena, vse vredne stvari in stvari sentimentalne vrednosti pa so izginile. Moja mama se je kar nekaj teh predmetov spomnila, da bi morali obstajati (gre večinoma za zlatnino in nakit, krstna sveča itd). Naredila je tudi seznam predmetov deloma po spominu, deloma fotografije. Babica je tudi vedno izjavljala, da je imela dovolj denarja prihranjenega za svoj pogreb.
Stric se je na vse to samo smejal in je rekel, da hiša in premičnine v njej niso bile nič vredne, na TRR ni bilo nobenih prihrankov, razen kar je obstoječe stanje 1200 eur.
Drugi stric ni imel kakšnih posebnih pripomb.
Ker je moja mama zahtevala, da se dolg "skrbnika" babice odpiše z naslova nepremičnin, ki jih je pobral in z naslova upravljanja s TRR, do razdelitve ni prišlo. Kaj lahko sedaj pričakujemo? Še kakšno obravnavo ali direktno na pravdo?
Stric ki je živel najbližje babici, je bil tudi njen neke vrste skrbnik, imel pa je tudi ključe od babičinega stanovanja, ki je bilo najemno po njenem pokojnem možu, ki je imel v Jugoslaviji državno službo, penzijo in stanovanje (na železnicah), dostop na njen TRR itd.
Kakorkoli, v smrtovnico je bil priglašen samo TRR izpisek babičinega računa (bakšiš) in ZK izpiski nekih parcel na Dolenjskem, ne pa tudi terjatve. Sodnica je to premoženje naštevala in ugotovila pribl. vrednost parcel na 17.000 eur (torej pribl. toliko, kot sem že jaz naračunal nekje v objavi zgoraj - cca 5.500 eur na osebo, uporabil sem javno dostopen sistem vrednotenja nepremičnin).
Nato je stric - samooklicani "skrbnik" priglasil stroške pogreba in stroške doplačila oskrbnine babice v DSO. Stroškov naj bi bilo cca 300 eur na mesec za oskrbnino (skupaj za tri leta - okrog 9000 eur) in pa 2500 eur za pogreb. Razen za pogreb sicer ni dostavil nobenih dokazil.
Tukaj je nastala sporna situacija, ker je imel on kot skrbnik dostop tudi do hiše, v kateri je babica stanovala, kot tudi do TRR. Hiša je sedaj izpraznjena, vse vredne stvari in stvari sentimentalne vrednosti pa so izginile. Moja mama se je kar nekaj teh predmetov spomnila, da bi morali obstajati (gre večinoma za zlatnino in nakit, krstna sveča itd). Naredila je tudi seznam predmetov deloma po spominu, deloma fotografije. Babica je tudi vedno izjavljala, da je imela dovolj denarja prihranjenega za svoj pogreb.
Stric se je na vse to samo smejal in je rekel, da hiša in premičnine v njej niso bile nič vredne, na TRR ni bilo nobenih prihrankov, razen kar je obstoječe stanje 1200 eur.
Drugi stric ni imel kakšnih posebnih pripomb.
Ker je moja mama zahtevala, da se dolg "skrbnika" babice odpiše z naslova nepremičnin, ki jih je pobral in z naslova upravljanja s TRR, do razdelitve ni prišlo. Kaj lahko sedaj pričakujemo? Še kakšno obravnavo ali direktno na pravdo?

Glede na tvoj opis bo verjetno pravda.
Svetujem, da se dobijo in poskusijo dogovoriti in potem iti na sodišče.
Svetujem, da se dobijo in poskusijo dogovoriti in potem iti na sodišče.

No ja, če se tvoji mami ljubi zafrkavati, bo vse skupaj najbrž več stalo kot pa dediščina.
Glede na to, da ni vedela, da je 2 leti že v domu, in če se ji ljubi tožarit za staro pohištvo, pol pa le.
Jaz bi vse skupaj pustil, kdo se bo grebel za tisti drobiž... Sentimentalne zadeve ponavadi niso nič vredne...
Glede na to, da ni vedela, da je 2 leti že v domu, in če se ji ljubi tožarit za staro pohištvo, pol pa le.
Jaz bi vse skupaj pustil, kdo se bo grebel za tisti drobiž... Sentimentalne zadeve ponavadi niso nič vredne...

tony1 ::
Če je mama pametna naj se čim prej odpove dediščini. Na denar naj ne računa, ker ga pravzaprav nič ni in jo bo na koncu pravdanje še spravilo v grob; požrlo pa vso dediščino.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek (dohodnina) za prihodek od prodaje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4236 (2523) | Mato989 |
» | Dedovanje. Kakšne so vaše izkušnje ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29893 (19203) | matobeli |
» | Dedovanje - pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12505 (9008) | Mato989 |
» | Dedovanje nujnega deleža (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24654 (21905) | Ziga Dolhar |
» | Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 34535 (32695) | Okapi |