» »

Veljavnost izrekanja glob za kršitve odloka vlade o omejitvi gibanja

Veljavnost izrekanja glob za kršitve odloka vlade o omejitvi gibanja

Beli_Zajcek ::

Glede na novico na RTV so podelili že za 32.000 € glob zaradi kršitve omejitve gibanja.

Zanima me, če način, ki ga je vlada ubrala za predpisovanje glob v primeru kršitve odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, drži vodo?

V 21. členu Zakona o vladi je namreč določeno, da Vlada z odlokom ureja posamezna vprašanja ali sprejema posamezne ukrepe, ki imajo splošen pomen, ter sprejema druge odločitve, za katere je z zakonom ali z uredbo določeno, da jih ureja vlada z odlokom. Glede na to določbo je ustrezno, da je ukrepe glede omejevanja širjenja bolezni Covid-19 Vlada sprejela z odlokom. Vendar po mojem mnenju to velja le za načelno urejanje posameznih vprašanj, ne pa za določanje, katera ravnanja so prekrški.

Zakon o nalezljivih boleznih (v nadaljevanju ZNB) namreč v 39. členu daje Vladi Republike Slovenije (v nadaljevanju: Vlada) pooblastilo, da v primeru, ko ukrepi iz ZNB ne zadoščajo, da bi se preprečilo širjenje nalezljive bolezni, lahko odredi tudi druge ukrepe. Med take ukrepe spada tudi prepoved oziroma omejitev gibanja prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih. Ta določba je blanketna kaznovalna norma, ki potrebuje konkretizacijo v dopolnilni normi, torej v ukrepu, ki ga odredi Vlada. Blanketna in dopolnilna norma skupaj potem tvorita tisto pravno celoto, ki jo sodišče (oziroma organ, ki odloča v postopku o prekršku) uporabi glede na ugotovljeno dejansko stanje.

Zdaj pa problem!

Določba 3. člena Zakona o prekrških pravi naslednje:

(1) Prekrški se lahko določijo:
- z zakonom;
- z uredbo Vlade Republike Slovenije;
- z odlokom samoupravne lokalne skupnosti.
(2) Z uredbo Vlade Republike Slovenije se lahko določijo prekrški in sankcije zanje samo za kršitve določb uredbe in za kršitve določb pravnih aktov Evropske unije, ki se v Republiki Sloveniji uporabljajo neposredno.
(3) Kadar je s tem zakonom določeno, da določeno vsebino ureja zakon, se v primeru določanja prekrškov za kršitve določb pravnih aktov Evropske unije, ki se v Republiki Sloveniji uporabljajo neposredno, te vsebine lahko uredijo tudi z uredbo.
(4) Z odlokom samoupravne lokalne skupnosti se smejo določiti prekrški in predpisati zanje globe samo v določenem znesku ter samo za kršitve predpisov, ki jih same izdajajo v okviru svojih pristojnosti, ter če jih zakon ali uredba še ne sankcionira.

Vse to pa pomeni, da Vlada z odlokom ne more določati, katera ravnanja so prekrški, prav tako ne more z odlokom dopolnjevati blanketnih kaznovalnih norm (z namenom določanja prekrškov), ampak bi to lahko storila zgolj in kvečjemu z uredbo. Iz tega sledi, da kršitev določb odloka Vlade ne more biti prekršek, zato ni podana pravna podlaga za uvedbo postopka o prekršku.

Je moje razmišljanje pravilno?

(ne bom prosil, da se običajni troli vzdržijo smetenja, ker vem, da tudi Jezus ne bi bil sposoben takega čudeža, zato bi na tem mestu samo poudaril, da NISEM prejel globe, ampak me zanima zadeva iz teoretičnega vidika)

mirzad ::

verjetno se boš moral obrnit na sodišče?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem - uporaba poštnega nabiralnika

Oddelek: Loža
173650 (2860) Gagatronix
»

Prekršek: veljavnost zakona "iz prihodnosti"?

Oddelek: Na cesti
61812 (1554) St235
»

200 € za napačno parkiranje (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
50946788 (35053) Mehmed
»

zakon 1.4

Oddelek: Loža
442529 (1454) KaiV6
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8817631 (14028) CWIZO

Več podobnih tem