» »

T-2 goljufa?

T-2 goljufa?

SoundBlaster ::

Pozdravljeni,

starši imajo pri T-2 naročen paket (tel., net, TV), internet je VDSL varianta, paket ima hitrosti 10/1 Mbsp. Ko sem bil na obisku in naredil speedtest, s TV jem in vsemi ostalimi klienti izklopljenimi je bila DL hitrost včasih 8 Mbps, včasih pa niti 4 Mbps. Ko sem zatežil na T-2, so uredili in sedaj je DL 10 Mbps. Podobno je bilo nekaj let nazaj ko sem bil isto na obisku.

Sprašujem se, ali T-2 (in ostali ISP-ji) to prakticirajo in tako šparajo na hitrostih, dokler nekdo en zateži, potem pa hitro uredijo ter se zgovarjajo na bedarije...

Konlov ::

Da

profii ::

Oni full prišparajo če tebi dajo 8Mbit namesto 10Mbit. Zadnjič si je direktor kupil novega Mercedeza sam z teh prišparanih (neobdavčenih) megabitov.

Sarkazem Off:
Sinhronizacija (povezljivost) ti pade in z njihovimi finimi nastavitvami in reseti linije se zadeva postavi v boljše stanje. Zgleda si z linijo na meji, tako da ne škodi če jih pokličeš, ko opaziš kaj takega. 1001 razlog obstaja, zakaj se to dogaja, zato z nadzorom vsake linije posebej tega ne morejo opaziti in rešiti. Ravno zaradi takih pripetljajev pišejo pakete DO 10mbit/s, ker pač nekdo razume 9.8Mbit/s kot nateg ker plača 10.

starfotr ::

Po drugi strani pa tudi tam, kjer so dobre linije, bi lahko dali kak mega več, kot je v pogodbi, pa bi bili vsi srečni.

Je pa res, da je veliko DSL linij slabih in je veliko različnih dejavnikov, kateri vplivajo na samo linijo. Od vremena, obremenitve sosednjih paric ipd.

profii ::

starfotr je izjavil:

Po drugi strani pa tudi tam, kjer so dobre linije, bi lahko dali kak mega več, kot je v pogodbi, pa bi bili vsi srečni.

Je pa res, da je veliko DSL linij slabih in je veliko različnih dejavnikov, kateri vplivajo na samo linijo. Od vremena, obremenitve sosednjih paric ipd.

Lahko bi dali, samo potem pa imaš spet vprašanja: jaz imam DL 10Mbit/s, sosed pa 12, oba plačujeva isti paket (10Mbit/s)?
Torej, spet nisi naredil nič.
(si pa dobil v paketu tudi tiste TV programe, ki jih sploh ne gledaš (isto je z neizkoriščeno pasovno širino, pač, samo kaj pokaže speedtest je važno, kaj rabiš ni))

Lonsarg ::

Skratka ne, nič ne prišparajo če ti dajo 8 namesto 4 (glede na to da talajo pri optiki 100+ zadevce). Skratka gre za tehnične optimizacije DSL je pač izmozgan do konca, bo treba volit župane ki poskrbijo za optiko.

Župani stavijo na asfalt. Nihče še ni dobil volitev z optiko. Ceste in delno privatni dovozi največ prispevajo k temu, da so glasovi na pravi strani. Če so ob cesti še kandelabri, so pa več mandatov na oblasti.

sandmat ::

starfotr, dobro si me nasmejal :D Je verjetno kar res v naši mali državi z milijon občinami ;)

anketar ::

da bi vsaj 5G postavljal namest asfalta

Mikrohard ::

Pa saj, če se dela asfalt, je tamanjš problem not še cevi zakopat. Problem je, če je asfalt že narejen.

mat xxl ::

Ma jaz imam na Telemachu, 50 Mbsp, na speed testu mi pa kaže čez 110 Mbsp ..., tako, da ....

Mikrohard je izjavil:

Pa saj, če se dela asfalt, je tamanjš problem not še cevi zakopat. Problem je, če je asfalt že narejen.

V bistvu ni ravno poceni kopanje in inštalacija cevi ter jaškov v primerjavi z asfaltiranjem.

Če želiš narediti dobro, je treba naredit projekt, najprej naročit zakoličbo vodov od vse ostalih ponudnikov (elektro, vodovod...) nato izkopati dovolj globoko, material odpeljat na deponijo, nasuti tampon pesek od 0 do 4 mm, ga utrditi, narediti posteljico, položiti cev nato še trak, previdno zasuti in spetpati in nato izravnat vse ter položit asfalt.

Kot vidiš je končni sloj tu še najmanj pri vsem tem.

Telekom pa verjetno še marsikdo drug, dela pa po liniji najmanjšega odpora, izkop (nezadostna globina navadno), vstavitev cevi (če je dober dan še traku), zasutje z istim materialom nazaj in čez asfalt. Že kmalu se začne vse na trasi posedat, tam kjer so jaški, ostajajo na vrhu, asfalt okoli se poseda... Po nekaj letih, če imajo ekstra nesrečo, se jim pretrga kak vod, cevi, sploh 110 mm plastične počijo že prej, lahko tudi med samo gradnjo ipd.

Alkatenski dvojček je malo bolj odporen.

V glavnem, slabo je to, kar delajo. Škoda. Res.

Občinarji nimajo nič od tega, če ima folk optiko. Briga jih.

Še tiste zadeve, ki jih imajo navadno čez na občini (vodovod, kanal...) ni povsod.

In še to, navada je, da vsak ponidnik koplje zase. Tudi nov asfalt radi režejo.
Če se že zmenijo za kako skupno investicijo, pa npr. Telekom plača širino 20-25 cm asfalta. Če sami kopljejo, nikoli ne naredijo tako ozkega izkopa. Zato se razni izvajalci (npr. komunale, občine) ne jebejo s temi mastodonti, ker nimajo nič od tega in jim raje rečej, naj sami kopljejo, če hočejo kaj imet. Telekom pa reče, ok, nič ne bomo delali. Zadnje čase sicer kar veliko optike vlečejo.

Tiger ::

T-2 ima lastno infrastrukturo samo v nekaj občinah in še to FTTH (optični kabel do stranke), v vseh ostalih primerih najemajo infrastrukturo nacionalnega operaterja (Telekom). Zato v veliki večini primerov (predvsem ADSL, VDSL) povezave po bakreni liniji niso optimizirane. S tem se ukvarjajo šele ko se stranka pritoži, da ne dosega zakupljene hitrosti - potem z ponudnikom infrastrukture poskušaja kaj urediti - če uspe je super za stranko, če ne pa ti v pogodbi piše hitrosto interneta do XX Mbit/s.

Machete ::

Jaz imam isto sedaj kar velik problem. In isto je T2 'pohopsal' infrastrukturo lokalnega cable providerja. Trenutno v najboljših delih dneva ne pridem čez 50% paketa. V rush hours pa sem tudi na 10-15% only. Pravijo, da nič ne omejujejo in da je stvar gužve. Položnica bo zmanjšana aprila bojda, na moje vprašanje seveda. (Ponujajo 30% popusta).
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Gagatronix ::

Bakrene parice so povecini v slabem stanju, ker gre pac za stare instalacije. Pa se DSL tehnologija po bakru je ze po defaultu sranje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30663807 (29866) Lonsarg
»

Zakaj v Sloveniji preplačujemo internetni dostop (strani: 1 2 3 4 )

18648282 (33646) NooB
»

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5620656 (17248) Invictus
»

Optika za vogalom (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

2095160737 (36602) Vanadium
»

Internet za vse Fince

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
416878 (5128) dj cotto

Več podobnih tem