Forum » Loža » Zdrava alternativa soli
Zdrava alternativa soli
kjut ::
Ziujo, katere alternative soli so boljse v smislu okusa in kasnejsih telesnih zmogljivosti. Za kar nekaj mesecev sem odstranil dodajanje soli k hrani in zdaj ko sem zopet pricel z dodajanjem opazam matranje telesa v smislu dehidracije. Za test imam sol iz hoferja (Salinen gold, fino mleta, jodirana,evaporirana) in drugic vegeto vegan zelenjavno kocko (Gusto koncentrat za zelenjavno bistro juho ki vsebuje kalijev jodid) isto iz H. in opazam podobne posledice.
Telo precej hitro pride do omejitve brez vode. Kot bi potreboval novo dozo cesar koli, torej obnasa se precej odvisno. Sem pa sportnik zato vsaka odstopanja hitro opazim. Nevem ali je v soli se kaj drugega kar bi to obnadanje izpostavljalo. Rad bi dosegel zapolnitev vnosa soli/okusa kjer nebi prihajalo do tovrstne dehidracije telesa. Prosim za pomoc in razne nasvete iz lastnih izkusenj. Hvala!
Telo precej hitro pride do omejitve brez vode. Kot bi potreboval novo dozo cesar koli, torej obnasa se precej odvisno. Sem pa sportnik zato vsaka odstopanja hitro opazim. Nevem ali je v soli se kaj drugega kar bi to obnadanje izpostavljalo. Rad bi dosegel zapolnitev vnosa soli/okusa kjer nebi prihajalo do tovrstne dehidracije telesa. Prosim za pomoc in razne nasvete iz lastnih izkusenj. Hvala!
tikitoki ::
Bože sacuvaj. od kje tebi ideja, da je pametno izločiti sol iz prehrane?
S tako ne premišljenim potezam lahko pri delaš hude zdravstvene težave.
OrkAA ::
Lahko poskusis z natrijevim glutamatom (Monosodium glutamate) @ Wikipedia
Ce se prav spomnim se ga kolicinsko lahko uporabi manj za isti efekt kot ga da natrijev klorid.
Ce se prav spomnim se ga kolicinsko lahko uporabi manj za isti efekt kot ga da natrijev klorid.
Karen ::
Bože sacuvaj. od kje tebi ideja, da je pametno izločiti sol iz prehrane?
tole drži. Odkod ideja da je sol nezdrava? Celo nujno potrebna je, za športnika sploh (osmoza pa to). Tam nekje zaključena srednja šola bi morala dati neke osnove. Pretiravanje v obe smeri je pa seveda fail.
Napisal je DODAJANJE soli. Verjetno je vsem jasno, da vsaka procesirana hrana ze vsebuje sol, tako da je naceloma nikjer ne rabimo dodajat.
Za primer dajem tuno v konzervi: https://www.spar.si/online/tuna-v-oljcn...
Vsebuje 1,5g soli.
Na NIJZ pravijo sledece (https://www.nijz.si/sl/sol-in-zdravje): Za osnovno delovanje organizma oziroma t. i. fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 g soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od 1 do 4 let 0,8 g soli.
Za primer dajem tuno v konzervi: https://www.spar.si/online/tuna-v-oljcn...
Vsebuje 1,5g soli.
Na NIJZ pravijo sledece (https://www.nijz.si/sl/sol-in-zdravje): Za osnovno delovanje organizma oziroma t. i. fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 g soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od 1 do 4 let 0,8 g soli.
dope1337 ::
Dobro, izlocimo sol. Kje dobimo potem dovolj joda? Predvidevam, da industrijska sol nima dodanega joda, ali?
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
Lonsarg ::
OP ni govoril o nadomestilu v smislu okusa, govoril je dejansko v nadomestilu v obliki učinka ker kot kaže jo zaužije premalo (seveda ni to nujno, ampak dehidracija bi znala biti znak da je temu res tako).
In v tem primeru velja odgovor ki so ga povedali že zgoraj, sol je nujno potrebna za delovanje telesa in nobeno nadomestilo ne bo to funkcijo opravilo na bolj zdravi način kot sol, v najbolšem primeru bo nadomestilo enako zdravo.
In v tem primeru velja odgovor ki so ga povedali že zgoraj, sol je nujno potrebna za delovanje telesa in nobeno nadomestilo ne bo to funkcijo opravilo na bolj zdravi način kot sol, v najbolšem primeru bo nadomestilo enako zdravo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Lonsarg, se enkrat preberi kaj je napisal OP.
Nekaj casa ni dodajal soli, zdaj jo je pa spet zacel in ga moti, ker prehitro postane zejen (dehidrira).
Ce ga jaz prav razumem ima rad sol, moti pa ga njen ucinek na telo, zato bi jo rad nadomestil z necem kar ima podoben okus, a manj slabih ucinkov.
Nekaj casa ni dodajal soli, zdaj jo je pa spet zacel in ga moti, ker prehitro postane zejen (dehidrira).
Ce ga jaz prav razumem ima rad sol, moti pa ga njen ucinek na telo, zato bi jo rad nadomestil z necem kar ima podoben okus, a manj slabih ucinkov.
spenstar ::
Potem naj pije morsko vodo in doda malce limone za okus. Sem bral knjigo od ultra maratonca, kako je z enim kozarcem morske vode na dan resil tezave s krci in dehidracijo.
SPENSTAR--builder
BigWhale ::
Jaz ze kaksnih deset let ne dodajam skoraj nobene soli v hrano. Prvo je zaradi okusa, ker je precejsen del kuhinje in okusov hrane baziran na soli. Ce je nekaj dovolj slano je dobro in na koncu imas vse stvari, k imajo okus po soli. :) Drugo je pa predvsem iz vidika kolicine zauzite soli. Sol je prakticno povsod, se v sladke pijaco jo tiscijo.
Jod mam ok. :)
Jod mam ok. :)
Kvinta ::
Jaz se zaradi zdravstvenih razlogov izogibam hrani kateri je dodana sol že 25 let solim pač sam malo po okusu al pa tud ne včasih se pregrešim in to je to jod mam ok.
Več al manj je pa vse v glavi UM dela čudeže
Več al manj je pa vse v glavi UM dela čudeže
c3p0 ::
Za nadomestit jod lahko kake alge, sam sicer zmerno solim hrano, se pa okus navadi.
Zunaj mi je dostikrat vse preslano, premastno, kaj šele presladko.
Zunaj mi je dostikrat vse preslano, premastno, kaj šele presladko.
IL_DIAVOLO ::
Tako je, vse je v glavi.
Zato jem vse v zmernih kolicinah. Sol je škodljiva, ko si ze tako so drugače nacet in se moras vsemu izogibat, kar ni sadje in zelenjava.
Dieta po dohtarsko.
Zato jem vse v zmernih kolicinah. Sol je škodljiva, ko si ze tako so drugače nacet in se moras vsemu izogibat, kar ni sadje in zelenjava.
Dieta po dohtarsko.
ToniT ::
starfotr ::
Sol je povsem ok, ni potrebe po nadomestilu. Ne samo, da ni potrebe, celo nezaželeno in dolgoročno škodljivo je, če se je ne uživa. Je pa potreba po omejevanju količine zaužite soli, ker te je preveč v prehrani, kot je preveč tudi drugih zadev, kot je sladkor.
Raptor F16 ::
Ziujo, katere alternative soli so boljse v smislu okusa in kasnejsih telesnih zmogljivosti. Za kar nekaj mesecev sem odstranil dodajanje soli k hrani in zdaj ko sem zopet pricel z dodajanjem opazam matranje telesa v smislu dehidracije. Za test imam sol iz hoferja (Salinen gold, fino mleta, jodirana,evaporirana) in drugic vegeto vegan zelenjavno kocko (Gusto koncentrat za zelenjavno bistro juho ki vsebuje kalijev jodid) isto iz H. in opazam podobne posledice.
Pij več vode.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
rawwer ::
https://www.planetzdravja.com/sol-in-te...
pomisli kaj ti dajo v kri ko si v bolnici. Slano razstopino.
harvey ::
Sol je povsem ok, ni potrebe po nadomestilu. Ne samo, da ni potrebe, celo nezaželeno in dolgoročno škodljivo je, če se je ne uživa. Je pa potreba po omejevanju količine zaužite soli, ker te je preveč v prehrani, kot je preveč tudi drugih zadev, kot je sladkor.
Lahko prosim kakšen vir na odebeljeno trditev. V čem je škodljivost neuživanja, hvala.
Imaš npr. pleme v brazilskem pragozdu Yanomami, ki ne dodaja, niti ne uživa soli in prav normalno funkcionirajo in so predmet mnogih proučevanj še sin od Otona Ž. je bil med njimi v sedemdesetih letih.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
fuck_it_ ::
zdrava alternativa soli je........ soljenje v pravi meri. In popolnoma nič drugega. Ne presoliti jedi in to je to.
https://www.planetzdravja.com/sol-in-te...
Prosim ne s Planetom zdravja, ker to je bullshit kar oni tam razvijajo. Sploh recimo teme sladkorna in alergije so zelo na nivoju.
------
------
Lahko prosim kakšen vir na odebeljeno trditev. V čem je škodljivost neuživanja, hvala.
Imaš npr. pleme v brazilskem pragozdu Yanomami, ki ne dodaja, niti ne uživa soli in prav normalno funkcionirajo in so predmet mnogih proučevanj še sin od Otona Ž. je bil med njimi v sedemdesetih letih.
https://www.nijz.si/sl/sol-in-zdravje
slawc ::
Dajte že nehat s temi viri za "trditve". Si eden od tistih, ki hoče vir za "trditev", da Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno?
Nekako moraš dobiti natrij in klor v telo.
Nekako moraš dobiti natrij in klor v telo.
LP,
Slawc
Karen ::
To in to pleme v božjih rovtah nima soli... povprečna življenjska doba pri njih je pa 32 let (s tem da pri 32 izgledajo 70+)... preveč imamo vsega če se mene vpraša, večina ne ve kako bi še lahko "srala" pa izumljajo brez soli pa ne vem še česa. Avtor teme se mi lahko oglasi, pa ga povežem s kolegom ki mi je nekaj časa nazaj "prodajal" preko mrežnega marketinga slano vodo ne vem kako obdelano po 50 eur na flašo, pa naj se zbratita - ziher se bosta poštekala, tista slana voda je neka posebej oksi-doksi - pozabil izraz, ampak ziher je dobra alternativa za sralce ki imajo odveč denar za furat neko alter sceno (odveč mi je rečt da sem ga odfookal še kot kolega... pismu, da si upa s slano vodo nategvat folk naokoli - eni res razmišljajo z guglom namesto z možgani, na guglu pa greznica od greznice znanja). Tole je ena tem kjer ratam slabe volje ko berem take bučke...
m0LN4r ::
Zdaj, ko je postalo vroce in bistveno vec svicam kot konj, ko telovadim. Sem zavestno dvignil vnos soli. Pozimi pa dodatne soli nic, dovolj soli je ze v hrani oz. maksimalno en scepec.
Zdaj pa brez soli sploh sportat nebi mogel. Ko pridem domov iz teka mi glih najbolj pase en AYRAN, jogurt+voda+sol, pa sem po eno urnem sportu se bolj fit kot pred tekom.
Zdaj pa brez soli sploh sportat nebi mogel. Ko pridem domov iz teka mi glih najbolj pase en AYRAN, jogurt+voda+sol, pa sem po eno urnem sportu se bolj fit kot pred tekom.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
NaCl je NaCl. Če ti ga prodajo, kot solni cvet ali pa v kaki bolj fensi embalaži, samo zato, da več plačaš, prav, plačuj več. Vsaka najcenejša jedila sol je dovolj dobra za vse potrebe.
atubbuta ::
NaCl je kemikalija. Morska sol pa je integriran dodatek k prehrani. Je razlika, saj v morski soli ni le NaCl ampak še mnogo drugih elektrolitov, vlaknin …
:)
destroyer2k ::
Lahko uživaš tudi kameno sol. Je brez mikro plastike. In je ravno tako dovolj dobra za človekove potrebe.
destroyer2k ::
mancini ::
Ob večjem fizičnem naporu, ko s potenjem izgubimo elektolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij), se to lepo vidi na majici ko imaš take bele lise.
In človek je takrat izmučen kot pes.
Potem pa lepo vneseš elektrolite v telo in si ok. Če nimaš drugega se priporoča žička soli v kozarec vode
Tako da ti kar lepo še naprej furaj tvojo filozofijo, ko je v nasprotju s človeško fiziologijo
In človek je takrat izmučen kot pes.
Potem pa lepo vneseš elektrolite v telo in si ok. Če nimaš drugega se priporoča žička soli v kozarec vode
Tako da ti kar lepo še naprej furaj tvojo filozofijo, ko je v nasprotju s človeško fiziologijo
FireSnake ::
-valvoline- je izjavil:
brez soli/olja je hrana brez okusa.
To je za namen teme relevantno, kakao že?
V enem kosu kruha je dovolj soli za dnevne potrebe (so že zgoraj dali številke).
Jaz sem jo popolnoma odrezal, koliko se pač da.
Aktivno se ukvarjam s športom - in kaj bi mi naj falilo? Popolnoma nič.
Sem pa opazil, da v Egiptu in podobnih državah sir bolj solijo. To sem si razlagal tako, da je več rabijo, zaradi vremena (je pa to samo moje mnenje, ki je nepomembno).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Sam sem enako mnenja, da ne rabiš nič dodajati soli in jo imaš za vsakim vogalom zadosti, še preveč...
Odgovor verjetno leži v higieni, moraš pobiti ostale neprijetne bakterije in imeti večino tistih iz linije za mlečno kislinsko vrenje da dobiš sir. Bolj soljen sir tudi dlje zdrži - konzervans.
Sem pa opazil, da v Egiptu in podobnih državah sir bolj solijo. To sem si razlagal tako, da je več rabijo, zaradi vremena (je pa to samo moje mnenje, ki je nepomembno).
Odgovor verjetno leži v higieni, moraš pobiti ostale neprijetne bakterije in imeti večino tistih iz linije za mlečno kislinsko vrenje da dobiš sir. Bolj soljen sir tudi dlje zdrži - konzervans.
------
------
IL_DIAVOLO ::
Bolj kot sol je problematicen cuker. Dejansko je skodljivo, ce preveč omejis sol(telo ga rabi), ce omejis cuker(telo ga ne rabi) pa ne bo nobenih posledic.
Si ne predstavljam neslanih prilog(riz, kuskus, krompir), solate, mesa, sploh pa ne kruha.
Totalno neokusno in konec koncev tudi škodljivo za telo, ce gres v take ekstreme.
Si ne predstavljam neslanih prilog(riz, kuskus, krompir), solate, mesa, sploh pa ne kruha.
Totalno neokusno in konec koncev tudi škodljivo za telo, ce gres v take ekstreme.
Sol je naravni konzervans, normalno da ga bos nasel v hrani, tudi nekaterih domacih konzerviranih, susenih izdelkih itn.
@Firesnake
Kaj bi ti falilo?
Ce se aktivno ukvarjas s sportom in ti je sol iz hrane dovolj pomeni samo dvoje:
- ali si manj aktiven, kot mislis (premalo svicas), premalo pijes, glede na aktivnost
- ali pa ima tvoja hrana ze v osnovi veliko prevec soli, npr. moja hrana je ima premalo ocitno. Jes rad juhe, sire, salame?
- koliko soli je dovolj telesu je pa tudi odvisno od izlocanja in vnosa vode, vec vode ko izgubis, vec vneses vode, posledicno rabis tudi vec soli
- jaz sem pri sebi opazil, da ko imam res naporen dan in treninge, si moram malo dosolit hrano, ker drugace si kot spuzva, ki ne vpija vode
Ni vse crnobelo. Jaz ko grem sportat izgubim 1-2 litra vode, zdaj pa si hitr poglej formulo za fiziolosko raztopino (infuzijo) in teh 0,9% je vrednost za neaktivnega pacienta na postelji, ki se nic ne giba, kaj sele svica itn.
@Firesnake
Kaj bi ti falilo?
Ce se aktivno ukvarjas s sportom in ti je sol iz hrane dovolj pomeni samo dvoje:
- ali si manj aktiven, kot mislis (premalo svicas), premalo pijes, glede na aktivnost
- ali pa ima tvoja hrana ze v osnovi veliko prevec soli, npr. moja hrana je ima premalo ocitno. Jes rad juhe, sire, salame?
- koliko soli je dovolj telesu je pa tudi odvisno od izlocanja in vnosa vode, vec vode ko izgubis, vec vneses vode, posledicno rabis tudi vec soli
- jaz sem pri sebi opazil, da ko imam res naporen dan in treninge, si moram malo dosolit hrano, ker drugace si kot spuzva, ki ne vpija vode
Ni vse crnobelo. Jaz ko grem sportat izgubim 1-2 litra vode, zdaj pa si hitr poglej formulo za fiziolosko raztopino (infuzijo) in teh 0,9% je vrednost za neaktivnega pacienta na postelji, ki se nic ne giba, kaj sele svica itn.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
PS:
Od kratkotrajnega predoziranja soli tudi ne umres. Dobis pa konkretno drisko za 1-2 dni. Pa to mora biti fuuul soli in telo reagira na to v roku ene ure, bos ze iskal wc skoljko.
Od kratkotrajnega predoziranja soli tudi ne umres. Dobis pa konkretno drisko za 1-2 dni. Pa to mora biti fuuul soli in telo reagira na to v roku ene ure, bos ze iskal wc skoljko.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ja, sol in elektroliti so nujno potrebni za človeka. Brez njih umre. Zakaj je pitje destilirane vode smrtno nevarno?
Sladkor in bela moka pa sta potencialno nevarna in povzročitelja resnih kroničnih bolezni. Ampak kot pri soli velja tudi za ogljikove hidrate, da manj, kot so obdelani in prečiščeni, manj so škodljivi. Nekje na forumu sem videl, da je nekdo omenil, da je potrebno zraven zaužiti dovolj vlaknin. Te omejujejo prehitro sproščanje glukoze (produkt čistih OH pri prebavi). Preobremenitev z glukozo pa je ubijanje na dolgi rok.
Sladkor in bela moka pa sta potencialno nevarna in povzročitelja resnih kroničnih bolezni. Ampak kot pri soli velja tudi za ogljikove hidrate, da manj, kot so obdelani in prečiščeni, manj so škodljivi. Nekje na forumu sem videl, da je nekdo omenil, da je potrebno zraven zaužiti dovolj vlaknin. Te omejujejo prehitro sproščanje glukoze (produkt čistih OH pri prebavi). Preobremenitev z glukozo pa je ubijanje na dolgi rok.
cesnja ::
Soli oziroma natrija imas dovolj v polnovredni hrani. https://www.wholefoodplantbaseddiet.com...
Preveč soli povzroča konstantno dehidracijo. Premalo soli pa izčrpanost.
Kot vse stvari, mora biti tudi sol uravnotežena. Npr. tudi KCl je v mikrokoličini zelo zdrav, v večji dozi te pa takoj ubije.
Kot vse stvari, mora biti tudi sol uravnotežena. Npr. tudi KCl je v mikrokoličini zelo zdrav, v večji dozi te pa takoj ubije.
Soli oziroma natrija imas dovolj v polnovredni hrani. https://www.wholefoodplantbaseddiet.com...Spet en vir, ki za referenco jemlje neke indijance, ki umrejo 3x hitreje od nas "preslane" kulture. Brez soli bi verjetno tudi mi ostali se v gozdu in umirali pri 40ih.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
FireSnake ::
Sol je naravni konzervans, normalno da ga bos nasel v hrani, tudi nekaterih domacih konzerviranih, susenih izdelkih itn.
@Firesnake
Kaj bi ti falilo?
Telo je treba poslušati.
Ko se mi enkrat na 2 meseca zlušta čipsa, ga pojem.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
WhiteAngel ::
Če švicaš, pomnoži količine za nekajkrat! Telo brez soli odpove - še sploh pri športu. Dobesedno organi začnejo odpovedovati zaradi nedelovanja osmoze in pomanjkanja ionov. Če je pa soli preveč, se ta enostavno izloči z znojem. Problem je v debeluharjih, ki jedo čips in se nič ne preznojijo cel dan. Tam so pa posledice potem take, kot jih NIJZ in WHO omenjata.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Če se meni 1 dan ne bi zluštalo sladko, bi mislil da imam dvojno osebnost
Zanimivo je, da če začneš ketonsko dieto, ti želja po sladkem močno pade. Ene dobre dva tedna moraš pregrizti in potem sploh ni več tako težko. Pa ni nujno, da je tako stroga. Jaz sem tisto polovico leta, ko sem se to šel, jedel tako ajdo, koruzo, tudi ješprenj, 85% čokolado, piro, … Bolj odločno sem se izogibal le bele moke in sladkorja.
WhiteAngel ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Manjko energije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15487 (13025) | Kovač 72-45 |
» | Preveč sladkorja v sadnih jogurtih? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14461 (12415) | loveJDM |
» | Razlika med morsko in kamneno soljoOddelek: Loža | 10444 (9147) | harvey |
» | Kebab vs. ostala hitra hrana (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 49013 (44678) | PINki |
» | Krči v mišicah na nogah.Oddelek: Loža | 7627 (6730) | Bleeh |