» »

Razlika med morsko in kamneno soljo

Razlika med morsko in kamneno soljo

Alen716 ::

Kaj je razlika v formuli oz. v samih elementih pri morski soli glede na kamneno sol? NaCl je sol, samo tablična zakisava telo, morska pa vzpostavlja bazično stanje v telesu, zato me zanima, če kdo ve.

Hvala!

RejZoR ::

Namizno sol rudarijo in obdelujejo pri zelo visokih temperaturah, vsebuje pa minimalno drugih mineralov in gre praktično za čisti NaCl, morsko pridobivajo z izhlapevanjem morske vode, vsebuje druge minerale, slabost pa je da zaradi onesnaženosti morja lahko vsebuje tud težke kovine. Zrna so ponavadi večja kot pri namizni soli. Himalajska pa je neka vmesna verzija, ker naj bi bila najčistejša in z največ drugih mineralov. Nisem pa uspel najti nekih resnih dokumentacij o dejanski kemijski strukturi posameznih soli.

Btw, tisto o kisanju je bollocks, telo ima določen Ph in ta se ne spreminja. Če se, boš imel druge hudo resne probleme kot samo govoril o "zakisanosti"...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gruntfürmich ::

Alen716 je izjavil:

NaCl je sol, samo tablična zakisava telo, morska pa vzpostavlja bazično stanje v telesu, zato me zanima, če kdo ve.

daj ti to malo razloži od kot si to privlekel?

drugače pa sestave soli bi 100% morale obstajati z vsemi minerali. uprašanje je če je to javno dostopno, firme pa to sigurno imajo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jebiveter2 ::

Obstaja samo ena vrsta soli. NaCl, delno se pojavlja tudi KCl, vendar v mnogo manjših koncentracijah

Razlike so samo v načinu pridobivanja, kamena, morska in iz načrpane ter sušene slanice.

Kamena sol je bila včasih morje, ki se je ujelo, slanica pa ni nič drugega kot raztopljena kamena sol.

Vse ostalo so neumnosti in traparije ki so si jih izmislili marketingarji.

Himalajska sol je 'okusnejša' samo zaradi drobnejših kristalov. Sama sol je še vedno NaCl tako kot vsaka druga.

gruntfürmich ::

načeloma drži, ampak vsako nahajališče je drugačno kar se tiče primesi. in to upam da nas zanima, čeprav avtorja vleče v mambo-đambo vode...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

jebiveter2 ::

Sol se uporablja zaradi okusa, ne zaradi primesi.

gruntfürmich ::

si ti čisto siguren? se mi zdi da ne veš veliko o zdravju...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

RejZoR ::

jebiveter2 je izjavil:

Sol se uporablja zaradi okusa, ne zaradi primesi.


In kaj misliš da ustvarja okus? Če bi bile vse soli 100% čisti NaCl, potem bi imele identičen okus. Pa so odstopanja in sama velikost zrn en drek vpliva na to, če se sol raztopi v hrani (kjer je velikost zrn irelevantna fizična lastnost).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jebiveter2 ::

RejZoR je izjavil:

jebiveter2 je izjavil:

Sol se uporablja zaradi okusa, ne zaradi primesi.


In kaj misliš da ustvarja okus? Če bi bile vse soli 100% čisti NaCl, potem bi imele identičen okus. Pa so odstopanja in sama velikost zrn en drek vpliva na to, če se sol raztopi v hrani (kjer je velikost zrn irelevantna fizična lastnost).


Če se raztopi v hrani je dejansko en drek razlike med tem ali uporabljaš "himalajsko" ali kakšno podobno.

Vse ostalo je pa razlika samo v koncentraciji.

Himalayan salt is a marketing term for halite (commonly known as rock salt) from Pakistan, which began being sold by various companies in Europe, North America, and Australia in the early 21st century.


German public television broadcaster ZDF presented the analyzed chemical composition of Himalayan salt, stating that the specimen contained 95–96% sodium chloride, contaminated with 2–3% polyhalite and small amounts of ten other minerals. The pink color is due to iron oxide.


Torej, rja in nekaj kar je uporabno kot gnojilo.

Res "high quality"

imagodei ::

> "In kaj misliš da ustvarja okus?"

V veliki meri Placebo efekt.

Jaz bi take, ki pri kosilu hipno pogruntajo, a svinjina slovenskega porekla ali madžarskega, a je bila proste reje ali ne, ipd. - dal na double blind test. Vključno z mojim tastom. Rezultati bi bili presenetljivi, seveda za tiste, ki trdijo, da lahko hipno pogruntajo te razlike.

OK, ajde, a je bil prašič futran z "galofaksom" al pa je bil proste reje, to ne rečem. Da pa ugotoviš, a je jedel več koruze ali več krompirja, tega pa ne verjamem.

Enako pri soli: 95% tega je marketinški nateg. 5% pa je dejansko razlike v okusu.
- Hoc est qui sumus -

-valvoline- ::

Podobna debata *natural voda iz plastenke* vs *pipa*. Ovc pa seveda nikol ne zmanjka.

kozmy ::

Sol se načeloma uporablja kot ojačevalec okusa, torej poudari okus, ni hrana okusna bolj zaradi same soli.

pegasus ::

Well, najbolj zdravo je jest neslano hrano. Potem ta debata nima več smisla.

jebiveter2 ::

pegasus je izjavil:

Well, najbolj zdravo je jest neslano hrano. Potem ta debata nima več smisla.


V bistvu niti ni, saj zaradi tega na komot dobiš golšavost in podobne defekte.

Sol, če ne pretiravaš, nima efekta na zdravje.

gruntfürmich ::

verjetno je mislil na ojačevalec okusa kot sol, ne da ima sama sol drugačen okus.
jst pa pravim da je funkcija soli še veliko drugačna. nenazadnje je na veliko jodirana, kar je še eden aspekt zdravja. poleg tega je sol za telo nujno potrebna za funkcioniranje, čeprav so mnenja deljena o tem koliko je je potrebno pojesti; eni pravijo da čim manj, drugi čim več le da ni zdrava zaradi preveliko joda.
in potem so še tu primesi zraven v obliki mineralov in morda vitaminov; če bo recimo himalajska imela slednjih zadev več kot tuzelska, jo bom raje kupil. simpl es det.
tko da je daleč od tega da bi bila sol samo kot ojačevalec okusa...

Sol, če ne pretiravaš, nima efekta na zdravje.
še zavedaš se ne kaj bi se zgodilo če bi ostal brez soli v telesu!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

jebiveter2 ::

Ne nakladaj. Nima efekta. Vse ostalo je marketing.

Količina dnevno zaužite soli je zanemarljiva glede na količino hrane.

shmandi ::

Kamena sol bila nekoč morje? Kaj pa, če je morska sol bila nekoč kamena?
Brez soli v telesu ne moreš ostat, ker te že zdavnaj ni več :)
Tako, kot že omenjeno, je kamena sol skoraj čisti NaCl, morska pa vsebuje tudi precej drugih mineralov, žal pa zadnje čase tudi čedalje več neželjenih primesi

RejZoR ::

jebiveter2 je izjavil:

RejZoR je izjavil:

jebiveter2 je izjavil:

Sol se uporablja zaradi okusa, ne zaradi primesi.


In kaj misliš da ustvarja okus? Če bi bile vse soli 100% čisti NaCl, potem bi imele identičen okus. Pa so odstopanja in sama velikost zrn en drek vpliva na to, če se sol raztopi v hrani (kjer je velikost zrn irelevantna fizična lastnost).


Če se raztopi v hrani je dejansko en drek razlike med tem ali uporabljaš "himalajsko" ali kakšno podobno.

Vse ostalo je pa razlika samo v koncentraciji.

Himalayan salt is a marketing term for halite (commonly known as rock salt) from Pakistan, which began being sold by various companies in Europe, North America, and Australia in the early 21st century.


German public television broadcaster ZDF presented the analyzed chemical composition of Himalayan salt, stating that the specimen contained 95–96% sodium chloride, contaminated with 2–3% polyhalite and small amounts of ten other minerals. The pink color is due to iron oxide.


Torej, rja in nekaj kar je uporabno kot gnojilo.

Res "high quality"


Voda je tud 99% H2O pa niti slučajno nima povsod istega okusa. Torej, kaj pol ustvarja drugačen okus? Magični piksiji? Kaj ste eni ozkogledi... Si mogoče pomislil tud na to, da "rja" lahko ustvari drugačen okus kot sol, ki je nima in nekaterim to bolj všeč?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gzibret ::

> Himalajska pa je neka vmesna verzija, ker naj bi bila najčistejša in z največ drugih mineralov. Nisem pa uspel najti nekih resnih dokumentacij o dejanski kemijski strukturi posameznih soli.

Tale himalajska sol je en marketinški nateg. BTW - pridobivajo jo v Pakistanu, kar precej stran od pogorja Himalaje. Rdeča je zaradi sledov hematita - rje.
Vse je za neki dobr!

FlyingBee ::

glede na to, da so sol v morje prinesle reke, je kamena sol že posušena morska sol

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

stojanslo - ne razumem tvoje logike.
Vse je za neki dobr!

gruntfürmich ::

jebiveter2 je izjavil:

Ne nakladaj. Nima efekta. Vse ostalo je marketing.

Količina dnevno zaužite soli je zanemarljiva glede na količino hrane.

v bistvu nakladaš ti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Furbo ::

Eni so se pač nategnili z drago soljo in bodo zdaj trmarili neomejeno.
Lp,f

Blazz ::

vidim, da se kregate o tem ali je bilo prej jajce al kura :)

FlyingBee ::

sol je morje, ki ni moglo nazaj na nebo

RejZoR ::

Furbo je izjavil:

Eni so se pač nategnili z drago soljo in bodo zdaj trmarili neomejeno.


Soli praktično ne uporabljam, tko da ti kar drmaj svoje...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WaterBoy ::

Doma že skozi uporabljamo morsko sol. Je kakšna razlika v okusu morksa/kamena?

gzibret ::

stojanslo - ok, si poravil post, sedaj je bolj logično ;)

Osebno sam doma uporabljam morsko sol od droge.

Še nekaj o sestavi soli... Če sol kopljejo (kamena sol), je vsebnost mikronutrientov (selen, brom, jod, kalij, rubidij, magnezij, berilij, litij, žveplo...) precej odvisna od tega, iz katerega predela solne plasti je le-ta odvzeta. Ko morje izhlapeva, se mineralna sestava s časom spreminja, saj se s povečevanjem slanosti izločajo različni minerali. Zato je tudi sestava soli odvisna od tega, ali jo kopljejo na spodnjem delu solne plasti, ali na zgornjem delu. Zato se lahko sestava soli spreminja od škatle do škatle, ne le od depozita do depozita. Pri morski soli je podobna zadeva.

Mikronutrienti so pa vsekakor pomembni, ne le vsebnost joda.

Posebna veja, ki se ukvarja tudi s tem vprašanjem, je: Medical geology @ Wikipedia

Precej mlada zadeva....
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Invictus ::

WaterBoy je izjavil:

Doma že skozi uporabljamo morsko sol. Je kakšna razlika v okusu morksa/kamena?

Je razlika v okusu med morsko in kameno soljo. Primesi pač. Ni pa to neka bistvena razlika ...

Samo kameno sem dobil kot darilo in je oh in sploh ker je iz Nepala. Najbrž je poduhovljena. Da bi bila pa ena sol bolj zdrava od druge? Razen če ene ne pridobivajo v kakem jedrskem reaktorju ali v nafti, bi težko rekel da je kaj.

Tako ali tako jo je bolje čim manj uporabljat.

BTW. golšavosti ne povzroča pomanjkanje soli, ampak pomanjkanje joda. Zato morski soli jod dodajo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

echo ::

Razlika je v velikosti zrnc, zaradi česar jaz pri uporabi kamene soli z manjšimi zrnci mimogrede presolim hrano. Predvsem zato, ker je nisem navajen in ker beži med prsti.
Prav tako se kamena sol veliko hitreje raztopi v hrani, zato jo uporabljamo na mizi v solnici in ne škripa pod zobmi.
Je pa morska sol veliko boljša za uporabo v terilniku, ker ti večji kristali pomagajo razbiti druge sestavine, pri kameni soli je ta efekt manjši, bolj fin.

Oberyn ::

Razlika pri tisti fensi roza himalajski soli je, da ni jodirana. Vsaj tako piše na embalaži. Vendar to verjetno ni pomembno, praktično vsa industrijsko predelana hrana je preko mere soljena (z običajno, jodirano soljo), tako da pomanjkanja joda v teh časih ne moremo doživeti.

Ganon ::

Jaz kupujem izključno sol iz Piranskih solin. Navadno in solni cvet.

mojca ::

Alen716 je izjavil:

NaCl je sol, samo tablična zakisava telo, morska pa vzpostavlja bazično stanje v telesu, zato me zanima, če kdo ve.


Sestava je nedvomno različna, venda stavim, da dnevno vneseš v telo toliko strupov, da ni šans, da bi se razlika (kakršnakoli pač že) kakorkoli poznala oz. je vse, kar preplačaš za dražjo sol, marketniški nateg. Pri vseh packarijah, ki jih zaužiješ s suho mesnino (nitriti), hrano v menzi, restavracijah, ... je tistih nekaj miligramov razlike v sestavi pljunek v ocean.

Kot ekstrem alternativca, ki prebere vse, kar mu pride pod roke (sicer bolj povezano s količino kot sestavo soli): Kolega je npr. strogo prepovedal soliti vso hrano, če je prišel na obisk (oziroma je imel sol samo za goste, če je kuhal on). Sam si je dosoljeval z žličkami vode, v kateri je bila raztopljena neka himalajska ali ohinsploh sol (pustimo to, da je potem vsak večer pojedel na kile čokolade). Potem je na netu staknil tole predavanje in zdaj vsako jutro spije pol litra slane vode in se gre za uro namakat v sol, s soljo po 19 centov. Včasih je bila sol bel strup, zdaj pa se je čez noč prelevila v nujno potrebne minerale za delovanje živčevja, natrijevih črpalk in medij, ki omogoča, da voda, ki jo spiješ, ostane v telesu, in si posledično lahko dovolj hidriran (čokolado pa še vedno je v tonah).

Moj predlog: če se bojiš "zakisanosti", eliminiraj cuker (slaščice, ...) in zmanjšaj uporabo moke, če bi rad dal kakšen cent več za sol, pa ga uporabi za podporo slovenskim solinam.

mn ::

če se bojiš "zakisanosti",


Kaj je mišljeno s to zakisanostjo telesa? Spet nek new age crap brez osnove ali je še celo kaj znanosti zadaj?

gzii ::

99.99% kuhinjske soli je morske, še prej ali pozneje-kamene.
Ko je zemlja nastajala in bila komplet razbeljena je bila vsa sol
kamena. Z vodo je večina soli na zemeljski skorji, postala morska.
Nekatera morja so se v davnini (delno) posušila in je sol spet postala
kamena...
Kakovost soli je odvisna samo od primesi in mikroelementov, ki dobro vplivajo na živalsko telo. Najbolj pomembno je, da sol vsebuje majhne
količine joda, da se prepreči povečanje ščitnice.
Koristni elementi v soli mg, k, sr, se.... (himalajska sol).
Na žalost so po osamosvojitvi spridili dober jugoslovanski zakon.
Trenutno je po zakonu obvezno jodirati samo morsko sol,
po starem zakonu pa vse jedilne soli,s premalo joda.

gruntfürmich ::

mn je izjavil:

nek new age crap brez osnove...

se mi zdi da je avtor igral na to karto...

mojca je izjavil:

Potem je na netu staknil tole predavanje in zdaj vsako jutro spije pol litra slane vode in se gre za uro namakat v sol, s soljo po 19 centov. Včasih je bila sol bel strup, zdaj pa se je čez noč prelevila v nujno potrebne minerale za delovanje živčevja, natrijevih črpalk in medij, ki omogoča, da voda, ki jo spiješ, ostane v telesu, in si posledično lahko dovolj hidriran...

ampak finta te kure bi naj bila da dobiš sol brez joda, ki naj bi bil po teh avtorjih glavni strup ker ga preveč pokonzumiramo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

jebiveter2 ::

Voda je tud 99% H2O pa niti slučajno nima povsod istega okusa

Okus je večinoma vezan na samo kvaliteto oz. koliko časa je 'stala', kakor tudi temperaturo vode.

Primer je voda ki jo pustiš na soncu. Okus bo blazno drugačen, vendar se v njej ni spremenilo nič.

Si mogoče pomislil tud na to, da "rja" lahko ustvari drugačen okus kot sol, ki je nima in nekaterim to bolj všeč?

To kaj je nekaterim všeč in kaj jim ni je stvar marketinga bolj kakor samostojnosti posameznika in to, kaj mu dejansko ustreza.

Posebna veja, ki se ukvarja tudi s tem vprašanjem, je: Medical geology @ Wikipedia

Precej mlada zadeva....

Hippies

echo ::

Primer je voda ki jo pustiš na soncu. Okus bo blazno drugačen, vendar se v njej ni spremenilo nič.

Razen tega, da se je segrela, kar močno vpliva na "mouthfeel" Mouthfeel @ Wikipedia
Poleg tega imaš v vodi tudi razne mikroorganizme in spojine, ki jih požene sončna svetloba (ponavadi resda traja nekaj časa).
Težava vode je v tem, da sama po sebi nima okusa, tako da naredi vsaka primes velik kontrast.
Različni vodovodi imajo različno sestavo mineralov, ki prav tako vplivajo na okus in občutek v ustih.

Sol je pa po drugi strani precej inertna zadeva, ne hlapi, v hrani ne reagira.
Vpliv barve na okus in dojemanje hrane je pa že nekaj časa znan in ga noben resen kuhar ne zanemarja: http://www.theguardian.com/lifeandstyle...

Yacked2 ::

Blazz je izjavil:

vidim, da se kregate o tem ali je bilo prej jajce al kura :)


Preberi kaj o dinozavrih: Dinozavri @ Wikipedia tudi oni so valili jajca.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

jebiveter2 ::

echo je izjavil:

Primer je voda ki jo pustiš na soncu. Okus bo blazno drugačen, vendar se v njej ni spremenilo nič.

Razen tega, da se je segrela, kar močno vpliva na "mouthfeel" Mouthfeel @ Wikipedia
Poleg tega imaš v vodi tudi razne mikroorganizme in spojine, ki jih požene sončna svetloba (ponavadi resda traja nekaj časa).
Težava vode je v tem, da sama po sebi nima okusa, tako da naredi vsaka primes velik kontrast.
Različni vodovodi imajo različno sestavo mineralov, ki prav tako vplivajo na okus in občutek v ustih.

Sol je pa po drugi strani precej inertna zadeva, ne hlapi, v hrani ne reagira.
Vpliv barve na okus in dojemanje hrane je pa že nekaj časa znan in ga noben resen kuhar ne zanemarja: http://www.theguardian.com/lifeandstyle...



Voda je polna primesi. Načeloma se ustkleničena tudi ekstra filtrira da se odstrani minerale ki povzročajo priokus. Drugih razlik niti ni.

...:TOMI:... ::

Naravna, morska, nejodirana groba sol je najboljša in tudi najcenejša. Vse ostalo je preseravanje. Če pa je potreba za bolj fino sol, pa še mlinček kupiš in to je to.
Tomi

Zgodovina sprememb…

JanK ::

mn je izjavil:

če se bojiš "zakisanosti",


Kaj je mišljeno s to zakisanostjo telesa? Spet nek new age crap brez osnove ali je še celo kaj znanosti zadaj?


Crap!

pH vrednosti krvi in seruma sta ZELO natancno doloceni, od 7.38 do 7.42 v krvi in 7.35 do 7.45 v serumu. Zunaj teh meja se zacnejo tezave za normalne kemijske procese - encimi nehajo delovati, beljakovine se zacnejo razgrajevati,... obenih kemikalij ne rabis, da pH reguliras, ker je evolucija poskrbela za zelo dobre in hitro odzivne mehanizme za regulacijo.

Ce hoces zvisati pH krvi (se "razkisati"), imas na voljo tudi zelo preprost, hiter in zastonj nacin: hiperventilacija. S tem znizas parcialni tlak CO2 v krvi in povisas pH. Najprej v krvi, potem se v serumu. Simptomi vkljucujejo scemenje v ustnicah, rokah ter nogah, glavobol, omotica, nezavest,... (btw, pri potapljanju na dih ali z akvalungami je hiperventilacija lahko smrtno nevarna). Ko nehas hiperventilirati, organizem sam poskrbi, da pH pade v normalne meje.

Tudi znizanje pHja - zakisanje - je preprosto: prenehas z dihanjem. Dvig parcialnega tlaka CO2 v krvi povzroci padec pH krvi, to pa je signal za vdih. Cim nizji pH, tem hujsa zelja po vdihu. Prej ali slej sledi vdih in s vrnitev pH v normalne meje.

Glej tudi Medical Physiology: Principles of Clinical Medicine, Blood pH Regulation
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

mn ::

pH vrednosti krvi in seruma sta ZELO natancno doloceni, od 7.38 do 7.42 v krvi ....


Hvala ti za tale odgovor. Sicer se mi je zdelo, ampak ni greh vprašat.

civic_ ::

Vsaka sol je kemijsko NaCl. Minerale, predvsem magnezij odstranijo, saj bi le-ti spremenili okus in zaradi higroskopičnosti bi nastajale grudice. Naravna vsebuje nekaj joda, v kameno ga pa morajo dodati. Torej je isto.

PRI NAKUPU SOLI JE EDINA POMEMBNA INFORMACIJA ALI JE JODIRANA.

AMPAK: Pri nas je jodiranje obvezno, zaradi prostega trga v EU pa se pri nas lahko prodaja nejodirana sol!!!

Razen na primorskem bi zato, če ne bi uživali jodirane soli imeli hudo hudo pomanjkanje joda in s tem povezane bolezni (golšavost, kretenizem...).

Ne nasedajte pravljicam o zdravi soli, solnem cvetu, himalajski soli...Sol je sol, priporočena količina je 4 g/dan, za delovanje človeka pa je potrebno okoli 500 mg natrija(ca 1 gram soli.)

Groba sol ni OK, saj jo je treba v npr. solato dati več za enak učinek, ker se ne raztopi dokončno (pri juhi je vseeno).


Teorija o "zakisanosti" telesa je huda alternativa...nateg za prodajo izdelkov proti zakisanosti. V bistvu naj bi zaradi mineralov, ki ostanejo po metabolizmu določena živila delovala kislo ali bazično. Meso naj bi delovalo kislo, limone bazično. Telo zelo natančno vzdržuje pH. V teoriji se z izbiro "pravih" živil pomaga vzdrževati ravnovesje. NI NOBENIH DOKAZOV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: civic_ ()

imagodei ::

civic_ je izjavil:

Vsaka sol je kemijsko NaCl.

Vsaka kuhinjska sol je NaCl, ja.

civic_ je izjavil:

Razen na primorskem bi zato, če ne bi uživali jodirane soli imeli hudo hudo pomanjkanje joda in s tem povezane bolezni (golšavost, kretenizem...).

Eh, virov soli in joda je v sodobni prehrani toliko, da se tega ni treba bat.
- Hoc est qui sumus -

harvey ::

za delovanje človeka pa je potrebno okoli 500 mg natrija(ca 1 gram soli.)


Indijanci Yanomami imajo celo še nižji vnos in čisto normalno živijo...:)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Manjko energije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8910239 (7777) Kovač 72-45
»

Šalehar vs the Goat mug guy (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21239530 (27830) noraguta
»

NaClO2 v hrani

Oddelek: Loža
182641 (2041) jest10
»

Kebab vs. ostala hitra hrana (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15237914 (33579) PINki
»

Krči v mišicah na nogah.

Oddelek: Loža
436760 (5863) Bleeh

Več podobnih tem