» »

Pametne kontaktne leče niso več daleč

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo, obešeno okoli vratu, medtem ko je v samo lečo poleg zaslona in anten vgrajen še enojedrni ARMov procesorček za obdelavo slike.

Mojo Vision so ustanovili komaj leta 2017, toda v bistvu iznajdba sloni na delu inženirja Michaela Deeringa, ki v to smer zbira patente od leta 2008. Delujoči microLED zaslon so javno pokazali že lani, toda demonstracija na kontaktni leči je povabljene izbrance sezula. Zanjo so se odločili po tem, ko so naposled uspeli vse potrebne komponente za osnovno delovanje priročno spraviti na samo lečo. Tako oblikovano napravo zaposleni v podjetju redno uporabljajo že nekaj mesecev - po tem, ko so od ameriške agencije FDA za to dobili potrebno dovoljenje. FDA bo tudi ključna za prihod izdelkov na trg, saj po ameriški dikciji še sodijo med medicinske pripomočke. Uradnike so prototipi tako navdušili, da so firmi za Mojo Lens podelili status FDA Breakthrough Device, kar omogoča pospešeno testiranje. Klinični preizkusi so že v teku.

Toda do tržnega izdelka nas vseeno ločijo še najmanj tri leta, pravijo v firmi. V lečo nameravajo spraviti vsaj še baterijo in pa kamerico, ki bi šele omogočala zares prelomne AR funkcije. Na CESu so že demonstrirali gledanje v temi, toda procesiranje je potekalo na mobilnem telefonu, na katerega je bila takšna leča še fizično pritrjena. Pri Mojo Visionu načrtujejo, da bodo prvi izdelki namenjeni slabovidnim, z možnostjo izrisovanja objektov v okolici, in pa gasilcem, ki bi tako prostore v gorečih stavbah videli skozi dim; je pa povsem možno, da bo cenena potrošna različica imela zgolj preprost HUD. Prihodnje funkcije vključujejo barvne zaslončke in zaznavo gibanja očesa ter posledično ukazovanje napravam z gledanjem v različne smeri. Sliši se skorajda predobro, da bi bilo res, saj bi Mojo z razvojem, kakršnega načrtujejo, gladko prehiteli trud vseh podjetij, ki se trenutno še ubadajo s pakiranjem podobnih funkcij v nekaj desetkrat večja očala!

17 komentarjev

Kitajc01 ::

Bomba !

link_up ::

koncno ane. :) Kdo bo nosil ocala, kar so si zamislili nekateri veliki.
In and Out

WhiteAngel ::

Končno en produkt, ki je prebojen v zadnjih 10 letih (ali še več?)! Samo problem z napajanjem zna biti kar show stopper. Če imaš baterijo okoli vratu, je to še vedno ~30cm razdalje. A to kar z indukcijo tako daleč nese ali kaj?

Ghost7 ::

Baterijo okoli vratu, z indukcijo? Dobr, vsega res še ne vemo (znanstveniki tudi ne), pa ravno zato ne bi induciral štroma še skozi možgane... Pa sem zelo za napredek, zato pa čimprej baterijo na lečo...

bosmla ::

Cudno, da se niso spomnili in dali baterije v oz na ....... ocala8-). Tam bi bila lahko tudi kamera ter se potrebni senzorji plus tipke. Leca pa bi imela mali kondenzator za zacasno napajanje. Potem bi se lahko uporabljale prakticno kakrsnekoli ocala - samo zanka bi morala biti v okviru ostala pa prenosno in res majhno. Pa se polnjenje baterije oz njena menjava bi bila preprosta.

gus5 ::

Še korekcijskih leč, ki so brez elektronike, se naveličaš, kdo bi nosil AR leče cel dan? In če bi AR uporabljal le občasno, mar niso bolj praktična AR očala? Baterija, zaslon & kamera ne bojo motili vizualnega stika z okoljem? Eeee, bi se dalo na lečo stlačiti še brisalce? :))

LilStalker ::

Če zadeva ne bo preveč draga jo takoj preizkusim!

FastWIND ::

Tablete za glavobol dobiš zraven gratis?

Pa zdravljenje za kakšen tumor?

K0l1br1 ::

Ghost7 je izjavil:

Baterijo okoli vratu, z indukcijo? Dobr, vsega res še ne vemo (znanstveniki tudi ne), pa ravno zato ne bi induciral štroma še skozi možgane... Pa sem zelo za napredek, zato pa čimprej baterijo na lečo...

Telefon ti tudi inducira štrom skozi možgane. In to več njega. Še več pa likalnik, če ga držiš na ušesu. Ali pa fen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

jype ::

Podnaslov novice manjka: "glupe imamo pa že dolgo na voljo!"

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: ALT ()

LilStalker ::

V čem pa je težava? A pametna očala ali pa telefon je pa kul? Jaz sam nosim leče in mi morda zaradi tega ni tak problem ali kaj?

blackbfm ::

To ziher leaka toksične snovi v oko.. Kar naj majo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Markoff ::

Za slabovidne super. Za slaboumne, ki bi radi lažje lovili Pokemone na obvoznici malo manj.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Cash ::

Baterijca v leco..in če eksplodira?

LilStalker ::

Me zanima kaj boste rekli čez 20 let ko bo zadeva res že razvita.

vostok_1 ::

Za spy/annoying hipster reči bi to znalo bit uporabno. Za "gasilce" niti ne. Ne samo, da gre lahko prah vmes in mu zjebe vid. Z rokavicami dajat dol lečo sredi požara ni fanj.
Za te namene je že uveljavljen fašistoidni google glass enterprise edition.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

GizmoX ::

vostok_1 je izjavil:

Za spy/annoying hipster reči bi to znalo bit uporabno. Za "gasilce" niti ne. Ne samo, da gre lahko prah vmes in mu zjebe vid. Z rokavicami dajat dol lečo sredi požara ni fanj.
Za te namene je že uveljavljen fašistoidni google glass enterprise edition.
Tebi se torej zdi, da je več gasilcev z očali, kot pa gasilcev s kontaktnimi lečami?
udirač => uni. dipl. inž. rač.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontaktne leče (strani: 1 2 3 425 26 27 28 )

Oddelek: Loža
1398289426 (1261) TheTrick
»

Samsung pokazal 292-palčni televizor

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
288108 (4784) MrStein
»

Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717158 (14314) BigWhale
»

Bodo brezrcalne kamere izpodrinile DSLR ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6511553 (10376) no comment

Več podobnih tem