» »

kako vidimo??

kako vidimo??

tx-z ::

Danes je učitelj za biologijo reku, da v bistvu vidmo mi sliko obrnjeno, torej vse kr mi vidmo je v resnici obratno. Pa reku je, da dojenčki na začetku sam čudn gledajo, kako vse navzgor visi, pol se pa ščasoma navadnjo in vidjo tko k mi... A je to res??
tx-z

Klemenn ::

sicer ne vem..ampak a si prepričan da je bil trezen?

drgač pa ja, tut jzst sem se spraševal kakšne barve so stvari ``v resnici´´...ampak bi se o tem najbrž spet dalo razpravljat glede na barvni spekter :\

tx-z ::

drgač pa se men to čudn zdi, zdej mi hodmo po stropu, tale monitor pred mano visi iz stropa navzdol...kaj pa če bom šel ven skoz okn?? me bo v vesolje potegnlo?? :\
tx-z

McHusch ::

Točno tako. Naše oči sliko "vidijo" sliko obrnjeno na glavo, vendar možgani to zanulirajo, tako da potem vidimo "prav".

V narekovajih zato, ker naše očijo ne vidijo ničesar, ampak zgolj zbirajo svetlobne dražljaje in jih pretvorijo v električne, katere potem možgani obdelajo. Takrat šele vidimo.

flipflop ::

zaj_tam ::

Verjetno je mislil to, da se svetloba med potovanjem skozi lečo obrnjena projicira na "senzorje". Zakaj pa mi vidimo pravilno pa ne vem, se mi pa zdi, da je postopek bol mehanski. NE wem.

Jebediah, če je neka stvar modre barve, to pomeni, da omenjena stvar odbija modri del vidnega svetlobnega spektra, ostali del pa vpija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zaj_tam ()

DavidJ ::

Naše oči in center v možganih, ki zaznava vid, sta zelo prilagodljiva. Če bi sedaj nosil očala, ki bi ti obrnila sliko za 180°, bi po nekaj dneh stalnega gledanja videl pravo sliko -- torej obrnjeno pravilno. Možgani bi se tej sliki prilagodili.

Sliko dobimo obrnjeno zaradi tega, ker se žarki na očesni leči lomijo. Enostavno.

:)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Thomas ::

Sej to je znan eksperiment. Z očali, ki obračajo sliko, so opremili prostovoljce. V 14 dneh, so se možgani naučili sliko (spet) obračat. Ko so jim ta očala vzeli, so spet rabili nekaj časa, da se jim je slika obrnila nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Hmm... *scratch* Dejansko vidimo obrnjeno sliko, ki jo mozgani obrnejo ampak, da bi jo spet obrnili, ce bi nosil taka ocala...

Mnjah, mnjah... googlanje ni obrodilo sadov, je pa res, da se nisem prav prevec trudil... :)

Anyone?

Slowenc ::

Hehe. Tudi jaz ne verjamem kej preveč, da bi se človk navadu v 14 dneh na obrnjeno sliko. Pa sej se ti more prej zmešat, ne pa navadit na tako sliko.
Bi pa res rad vidu kakšen dokumentarc o teh poskusih.
Skiny gate.

alyo ::

a ni tko da se slika obrne zard efekta leče? torej ti prow vids sam pol k pride u tvoj uč pride obrnjeno zato tvoji veleumski možgančki to porajtajo in ubrnejo sliko ... nekako tako se mi zdi ...
Talk is cheap because supply exceds demand.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alyo ()

tx-z ::

enkart sm to na discoveryu gledu, da je ena mela okol 2 tedna ta očala in se je čist prvadla, lahko je tut normalno kolesarla..po tem pa spet 2 tedna da se je nazaj prvadla
tx-z

McHusch ::

Zanimivo. Samo mi ni jasno, kako izgleda to privajanje. A se enkrat zbudiš, pa vidiš spet vse prav obrnjeno? A vmes sploh nič ne vidiš, al kako?

To bi jest šu poskusit. ;)

Thomas ::

Čisto ugibam. Ampak po moje je tako, da okoli obrnjena slika je od začetka nekaj zelo sitnega, zelo nerodnega. Potem se pa počasi privajaš, kakor bi se privajal na vožnjo nazaj s pomočjo vzratnega zrcala. Počasi skapiraš, da moraš obračati volan ravno obratno, kot si navajen. Ko se tako navajaš na posebnosti okoli obrnjenega gledanja, ti je vse vedno bolj domače, privajeno. Ko se že čisto izmojstriš - vidiš prav. Videti prav = imeti na sliko privajene kretnje. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

blabla ::

Še malo o tem kako beremo:

Aoccdrnig to rscheearch at an Elingsh uinervtisy, it deosn?t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae we do not raed ervey lteter by it slef but the wrod as a wlohe.

Thomas ::

Hm ... lepo potrditev za moj način razmišljanja si poiskal, blabla. Našlejpa it vahla!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

fAtso ::

Se prav cejest monitor okrog obrnem pa skoz sam vanga gledam bom cez neki dni vidu sliko prav ubrnjeno?

Thomas ::

To da "vidiš prav" je emergent property. Normalno boš lahko bral z njega, tipkal in šofiral miš, vendar še vedno ne boš mogel hoditi po stropu. Zato se ti ne bo obrnilo. Če bi bil monitor (brez okolice) edini tvoj svet - pa jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Highlag ::

Zakaj oči vidijo narobe?

Ena konveksna leča, ki jo ima vgrajeno tudi oko za zbiranje svetlobe sliko namreč obrne na glavo. To ne pomeni, da je svet obrnjen na glavo. :D

Sigurno ste imeli že v rokah kakšno povečevalno steklo. Če ga držimo dovolj daleč od sebe in pogledamo skozi je svet skozi lečo obrnjen na glavo. To je to.

Ni mi pa popolnoma jasno zakaj bi otroci gledali čudno. Ali jim leča zraste šele po rojstvu?
Mislim, da v trebuhu ne vidijo prav veliko. Zato bi težko rekel da potem vidijo narobe, ker prej sploh niso nič videli in nimajo reference, da bi lahko rekli da je to kar vidijo po rojstvu "narobe" :D. Sem zakompliciral tole. :D

Sicer se pa lahko tudi motim.:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

Thomas ::

To kar vidimo, ni slika. Mi interpretiramo tisto kar vidimo. Tamle je velik moder kvadrat, ki rahlo utripa, nad njim je zelen list neke okrasne rastline .... itd. Dojenčki takšne interpretacije še nimajo. Prepoznajo in interpretirajo le tisto, za kar imajo vrojen, "v ROM zapečen" program. Težko je reči kaj bi to lahko bilo. Obrazi ljudi mogoče. Kače se opice bojimo, četudi jih še nismo nikoli prej videli, to je definitivno vrojeno.

Karkoli že imamo, iz tega začnemo plesti interpretacije vizualnega inputa in to potem vidimo. Nekako smo podobni astronomom, ki iz številčnih podatkov naredijo sliko osončja desetine svetlobnih let daleč. Stalno se sprašujemo, kako bi tisto kar dobivamo v čutila, lahko imelo ali dobilo kak smisel. To tudi razloži, kako smo ranljivi za nekatere optične trike. Ali pa iluzije varietejskih čarovnikov. Ti obidejo naše interpretacije tako, da postanejo napačne. Da ne vidimo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ma ja...

Po eni strani na vse mogoče stvari prilagodljivo človeško telo, po drugi te pa lahko nek preprost mehanizem ubije ali pa totalno uniči.

Čisto tako, ker je obramba pred njim evolucijsko prepožrešna in se ne splača. Lahko je tudi povsem nepožrešna vendar se vseeno ne splača, ker je tisti pojav zelo redek. Kaj pa pol če jih en promil od tega pomre. Sej bi itak tako ali drugače.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

njok ::

Aoccdrnig to rscheearch at an Elingsh uinervtisy, it deosn?t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae we do not raed ervey lteter by it slef but the wrod as a wlohe.



Hahah, true! :D Sele proti koncu besedila sem opazil, da je cel tekst tako napisan. Na zacetku se mi je samo zdelo, da je imel avtor tezave pri tipkanju besedila. :)

Se ena potrditev za tezo - mlajsi brat se ne zna tako dobro anglesko, pa se je pri branju malo mucil, medtem ko med branjem Našlejpa it vahla! najprej ni opazil premetanih črk. Nice! :)

BigWhale ::

To da se 'privadis' na to, da je slika obrnjena, se ne pomeni, da vidis obrnjeno, vsaj v konkretnem, fizicnem smislu. Slika, ki nastaja na mreznici je pa obrnjena. Dejansko, opticno, ker gre pac skozi leco. Zaradi nasega zivcevja in mozgan, pa se slika v enem 'post processingu', ki je ze vgrajen in ga imamo 'zapecenega v romu'... :)

Ce bi sedaj nosil ocala, ki bi ti obrnila sliko, bi se jo navadil, ampak opticno je pa ne bi obrnil. :)

Otroc pa gledajo cudno zato ker pac vse prvic vidijo in jim ni nic jasno. To bi vsak cudno gledal, ce bi se kar naenkrat zbudil v pet dimenzijskem svetu, kjer cas ni linearen... Nic mu ne bi blo jasno in bi bil mal zblojen... ;) Zato ker mozgani ne znajo interpretirat tega kar vidi, ne zato ker se ne vedo, da morajo obrnit :P

(Nekako tako, kot ce bi bil preprican, da v primeru, da dovolj hitro odpres oci, mozgani se ne uspejo slike obrnit, pa za moment vidis vse narobe... ;) )

Thomas ::

You are wrong, Whale. Nisi zastopu kaj sem ti dopovedoval.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Vem kaj si hotel povedati. :) Detektor nekaj zazna, procesor pa potem to obdela tako kot se mu zdi najbolj pametno in s tem ni nic narobe ampak se vedno, ne glede na naso percepcijo, leca, ki je v nasem ocesu sliko obrne, mozgani pa to popravijo. Seveda ce na to stvar 'pogledas' v okvirih nase percepcije. Drugace tako ali tako ne mores.

Tako kot slepemu ne mores dopovedati kaj je to zeleno, ce tega nikoli ni videl.

V bistvu je debata o teh zadevah precej tako-tako, ker o ostalih zadevah lahko samo domnevamo v stilu, 'kaj bi ce bi'. Kace lahko 'vidijo' IR sevanje, morski psi elektricne impulze, delfini in kiti pa 'vidijo oz slisijo' ultrazvok in so opremljeni s sonarjem.
Kako jim pa mozgani interpretirajo te signale je pa neznanka...

Ce si pa se kaj drugega hotel povedat me pa razsvetli... :P

Thomas ::

Prav imaš v vsem. Le to je, da mentalna slika ni nobena slika v optičnem pomenu besede. To je interpretacija slike, ki bi lahko na mrežnici nastala tudi postrani ali kakorkoli. Tebi se s pomočjo vidnega inputa zdi, da vidiš cerkvico na hribčku. Ne na levem spodnjem koncu mrežnice, kjer slika je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Ti obidejo naše interpretacije tako, da postanejo napačne. Da ne vidimo.

Thomas, maš mogoče kak link, ki obrazloži te zadeve? :)

undefined ::

> Kako jim pa mozgani interpretirajo te signale je pa neznanka...

Hja, po moje ni nič kaj bolj kompliciranega kot pri nas, ki interpretiramo svetlobne signale. Le da mi vidimo sliko svetlobnih podatkov in si ne znamo predstavljat, kaj vidijo (slišijo) delfini in kiti. Al pa psi, ki jim je glavni čut vonj.

Zanima pa me, kaj naredi muha z več kot le eno sliko? Je vse skupaj podobna interpretacija človeku, le da je vidni kot širši? Al pa živali, ki imajo oči ob straneh glave (kiti, ptiči...), imajo vidni kot 180°? :)

Thomas ::

Jasno. Muha tudi inerpretira svojih 20 tisoč slik. Bom kasneje poiskal še kakšen link.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avenger ::

MIslm da ste vse razjasnil... Jaz sem o tem sicer že bral in mi je sploh vse jasno :D Sam neki pa ne vem, namreč, zanimivo bi bilo vedet, kako hitro se (če se) zmanjšuje čas prilagoditve na 'čudno' sliko. Mogoče bi prvič ob obrnjeni sliki rabil 14 dni (pa se mi zdi da je blo pri tistem eksperimentu precej manj) drugič 10 in desetič 1 le kako uro? Jaz bi dal subjektu na nos še očala, ki sliko popačijo v trapezoidno obliko in izmeril čas prilagoditve... Heh, bilo bi zanimivo... 0:)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Avenger ::

Ah ja, ali bi se naše oči bile sposobne prilagodit gledanju pod vodo? Vem da ne mormo glih najbolje videt ker ima voda drugačen lomni količnik od zraka, ampak vseeno..
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Thomas ::

Tisti ribiči, ki so cele dni do popka v Ljubljanici ali Soči, se počasi naučijo odmišljevat čuden lom svetlobe - in prav dobro vedo, kje je riba. Mnogi očalarji baje (mnogi veste kako je s tem) sploh ne opazijo lastnih očal, dokler jih kdo ne spomni nanje. Možgani odštevajo očala proč. Pa tudi druge nezanimive stvari na ozadju.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Hmmm. Ravno tole z "obračanjem slike" v možganih me je fasciniralo, sedaj pa nekako ne več.

Tudi jaz ti na monitorju lahko sliko obrnem v parih minutah, če ga odprem in zamenjam sponki odklonskih tuljav.

Prav tako je orientacija slike, ki jo zajame CCD senzr v kameri v končnem koraku odvisna od protokola senzorja. Če senzor meče pixle ven v obratnem zaporedju, kot jih hoče monitor, bo slika obrnjena.

Ko torej slika pade na mrežnico, kako naj jaz vem, da se ne "obrne" že tam ? Zakaj bi morali biti paličice in gobice na mrežnici tako lepo vojaško zložene odzgoraj navzdol in z leve na desno ?
Zakaj ne obratno ? Ali nastavljivo ?

mare_ ::

Mnogi očalarji baje (mnogi veste kako je s tem) sploh ne opazijo lastnih očal, dokler jih kdo ne spomni nanje.
True. Jaz se včasih tudi ustrašim, kje sem pustil očala, potem pa ugotovim, da jih imam na nosu.

zaj_tam ::

Ah ja, ali bi se naše oči bile sposobne prilagodit gledanju pod vodo? Vem da ne mormo glih najbolje videt ker ima voda drugačen lomni količnik od zraka, ampak vseeno..


Dva linka na to temo:
Clanek
Pa se en clanek.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvozlana komunikacija med mrežnico in možgani

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
286605 (3297) nodrim
»

Kako "leča ve" ... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12512862 (9658) Vajenc
»

Branje

Oddelek: Loža
6847 (790) kuglvinkl
»

Kako beremo

Oddelek: Loža
293045 (2416) Ales
»

3d očala??

Oddelek: Znanost in tehnologija
83716 (3411) tx-z

Več podobnih tem