» »

Nemčija: pravico do pozabe je treba zahtevati, a velja tudi za obsojene morilce

Nemčija: pravico do pozabe je treba zahtevati, a velja tudi za obsojene morilce

Slo-Tech - Nemško ustavno sodišče v Karlsruheju je razsodilo, da evropska pravica do pozabe na internetu velja tudi za primer moškega, ki je bil pred 37 leti na dosmrtno ječo pravnomočno obsojen zaradi umora dveh ljudi na križarki Apollonia. Moškega, ki je sedaj star 77 let, so izpustili leta 2002, sedaj pa si prizadeva, da njegov priimek ne bi bil več povezan s tem zločinom. Trenutno se namreč njegove ime še vedno pojavi pri iskanju po tem terminu, saj je Der Spiegel leta 1999 na spletu objavil tri članke iz let 1982 in 1983 o tem primeru.

Nemško sodišče je leta 2012 zavrnilo zahtevo, češ da pravica do zasebnosti v tem primeru ne prevlada nad pravico javnosti do obveščenosti in pravico do svobode tiska. Toda vmes se je zgodilo leta 2014, ko je Evropsko sodišče (ECJ) razsodilo, da v Evropi velja pravica do pozabe. Temu je sledilo tudi nemško ustavno sodišče, ki je sprejelo pritožbo in razsodilo drugače kot sodišče pred sedmimi leti. Še vedno pa velja, da ta pravica velja samo v EU, zato lahko Google zadetke tudi o evropskih državljanih prikazuje drugod.

Sodišče je sedaj razsodilo,
da javni interes pri poročanju o hudih kaznivih dejanjih prevlada nad pravico do zasebnosti, a da se s časom zmanjšuje. Ker je bilo kaznivo dejanje storjeno pred 37 leti, moški pa izpuščen pred 17 leti, je njegova zahteva do pravice do zasebnosti v tem primeru utemeljena. Zanimivo je, da so najnovejšo odločitev pozdravili tako pravniki za zaščito zasebnosti kakor zagovorniki do pravice svobodnega tiska. Prvi razumljivo pravijo, da morajo imeti tudi storilci hudih zločinov priložnost začeti novo življenje, ki je neobremenjeno s preteklostjo. Druga stran pa je zadovoljna z dejstvom, da lahko mediji v splošnem objavljajo tudi stare članke na internetu, morebitne odstranitve pa se morajo zahtevati posamič in na sodišču. V nekaterih primerih zadostuje zgolj počrnitev imen.

59 komentarjev

«
1
2

Utk ::

No, lahko bi objavili ime kdo je dobil tako pomembno sodbo...

pirat ::

Na prvi pogled se mi ne zdi OK. Velja pravica do pozabe tudi za Adolfa Hitlerja (oz. recimo teoreticno za kakega se zivecega vojnega zlocinca)? Bodo to presojali case-by-case? Cez 5 let bodo sodisca zasuta s tem...

poweroff ::

Ja, mislim, da bi morali za Dolfeta in Eichmanna tudi zahtevati pravico do pozabe... pa verjetno tudi za Holokavst. Seveda ne! Z izbrisanim zgodovinskim spominom bomo pač lažje ponavljali pretekle napake.

Mimogrede, 19. septembra 2019 je Evropski parlament sprejel Resolucijo o pomenu zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Kako gre tole skupaj z GDPR?
sudo poweroff

FormerUser ::

"Zanimivo je, da so najnovejšo odločitev pozdravili tako pravniki za zaščito zasebnosti kakor zagovorniki do pravice svobodnega tiska."

Predstavnikov žrtev pa seveda ni nihče nič vprašal, kot ponavadi. In ja, tudi jaz sem takoj pomislila na Hitlerja, ali pa recimo Mussolinija, ki ima potomce, ki bi lahko zahtevali pravico do pozabe v njegovem imenu.

Glugy ::

Cenzura .... ne razumem; če si neki slabga zagrešil moraš s tem živet. To je breme tega da ti sploh dovolimo da še živiš po vsem tem kar si naredil. Lahko si srečen da lahko še kej dobrga narediš preden umreš. Ampak ne..dejmo raj cenzuro zganjat da navš tako "ubogi" zarad kritike na račun tega kar si sam svojim žrtvam povzročil.....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

poweroff ::

Pa tudi ne vem kako si potem predstavljajo izbris iz filmov in knjig (recimo, da je bil umor analiziran v kakšnem učbeniku)?

Kaj bomo imeli Ministrstvo za resnico kot v 1984?
sudo poweroff

ahac ::

Zanimivo bi bilo, če bi pozabo zahteval npr. posiljevalec... potem ženske ne bi imele pravice vedt, da je nevaren.

Al pa kakšen scammer, ki si je nakradel miljone. Lepo zahteva pozabo in gre na novo scammat. Žrtve sicer mogoče iščejo informacije o njem... in ne najdejo nič slabega.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Dr_M ::

Sej model je svojo kazen odsluzil, v cem je problem?
Ce zahteva pozabo, pa naj jo, zdej je tako ali tako svoboden.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

brbr21 ::

Spet razmišljanje možganiskih maloposestnikov. Za napake oz. nesprejemljiva dejanja smo uvedli sankcije oz. zakonike na podlagi katerega se posameznik kaznuje. Če je storilec odslužil kazen ni prav nobene potrebe po nadaljnjem stigmatiziranju. Kazen mora biti premosorazmerna z dejanjem. Po odsluženi kazni pa nič več. Verjetno pa mora biti tudi nekje meja, ko do pozabe zaradi obsega ali krutosti dejanja ne more priti. Vendar mora biti to jasno opredeljena meja in ne 'glas ljudstva'.

Torej narediš napako, odslužiš kazen in greš naprej. Žal pa v slovencljevi glavi to ne gre. Ker je polna nekih frustracij z veseljem kaže na vsakogar, ki je storil napako in 'upravičeno' sklepa, da če ga je enkrat posral, bo vedno delal neumnosti. Verjetno z namenom, da prikrije svojo majhnost in si polni ego s tem, da tudi slabši od njega obstajajo.

Napake so del življenja. Tisti, ki se iz napak kaj naučijo IN naredijo korak naprej zmagajo, slovencelj pa...

Miki N ::

brbr21 je izjavil:

Spet razmišljanje možganiskih maloposestnikov. Za napake oz. nesprejemljiva dejanja smo uvedli sankcije oz. zakonike na podlagi katerega se posameznik kaznuje. Če je storilec odslužil kazen ni prav nobene potrebe po nadaljnjem stigmatiziranju.


To nekje (v Evropi) ne gre čisto tako enostavno skozi za spolno nasilje in pedofilijo in mogoče še kaj. Samo da se temu ne reče "stigmatiziranje". Mimogrede, tudi slovenski pravosodni sistem ni ravno čisto "odsediš in nikome ništa" v teh primerih.

Je pa seveda res, da se "policijske kartoteke" ne štejejo v pravico do pozabe tako da.. to je ta rahlo grenak priokus pri vseh teh "pravicah do pozabe": sodiščem in davkariji ni še naprej treba prav nič "pozabljati" - to se zahteva samo od državljanov in njihovih podjetij, univerz ipd. Te pravice so menda zato, da se ščiti neobogljeno rajo - za tiste, ki jo ščitijo, veljajo seveda druga pravila. Pustite varnost profesionalcem, kao.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

poweroff ::

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.

Kaj bo naslednji korak? Brisanje spomina ljudi?
sudo poweroff

bluefish ::

poweroff je izjavil:

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.
Kaznivo dejanje naključnega Janeza ima zgodovinske posledice za človeštvo ali nacijo?

Oberyn ::

brbr21 je izjavil:

Torej narediš napako, odslužiš kazen in greš naprej ... Napake so del življenja. Tisti, ki se iz napak kaj naučijo IN naredijo korak naprej zmagajo, slovencelj pa...

Hm, mala nepomembna malenkost mi pride na misel: kako pa je potem s tistimi, ki ostanejo umorjeni? Gredo oni tudi naprej, nekaj so se naučili, narediti morajo korak naprej, začeti na novo, ker kazen je bila itak odslužena?

No, po moje kazen odslužiš takrat, ko si pretrpel tisto, kar ti je družba naložila kot odvračilo od ponovitve (zapor) _IN_ ko si povrnil škodo, ki si jo storil. Če umorjenih ne moreč več oživiti, kazni ne moreš odslužiti nikoli. Lahko je reči, storil sem napako, to me je izučilo, gremo naprej; kaj pa življenja, ki jih ni več? Aja, to ignoriramo, štekam.

jype ::

pirat je izjavil:

Velja pravica do pozabe tudi za Adolfa Hitlerja (oz. recimo teoreticno za kakega se zivecega vojnega zlocinca)?
Vojni zločinci so posebna kategorija z razlogom: Ker pri njihovih dejanjih ne gre za napad na posameznike, ampak napad na civilizacijske vrednote.

poweroff je izjavil:

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.
Ne spreminja se zgodovine, ravno nasprotno.

Dr_M je izjavil:

Sej model je svojo kazen odsluzil, v cem je problem?
Točno tako je. Če bo moril še naprej, bo pa zopet moral prestajati kazen. Saj ne dobiš kupončka za nekaznovan umor, ko odsediš kazen za prejšnjega.

Oberyn je izjavil:

Hm, mala nepomembna malenkost mi pride na misel: kako pa je potem s tistimi, ki ostanejo umorjeni? Gredo oni tudi naprej, nekaj so se naučili, narediti morajo korak naprej, začeti na novo, ker kazen je bila itak odslužena?
Videti je, da si še v srednjem veku.

Naj te Ulric nauči, kako deluje pravica:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

bluefish je izjavil:

poweroff je izjavil:

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.
Kaznivo dejanje naključnega Janeza ima zgodovinske posledice za človeštvo ali nacijo?

Zagovarjaš neenakost pred zakonom? Zakaj so naključni Janez, množični morilec in Dolfi različni? Jih mar ne bi morali po zakonu obravnavati enako?

Oberyn je izjavil:

Gredo oni tudi naprej, nekaj so se naučili, narediti morajo korak naprej, začeti na novo, ker kazen je bila itak odslužena?

V bistvu ja. Podoben princip se namreč že uporablja na drugih področjih. Mogoče se ti zdi ideja, da se umorjene spodbudi, da "gredo naprej" smešna. Ampak kaj pa praviš na tole:
- Zakaj veljajo avtorske pravice še 70 let po smrti avtorja?
- Zato, da spodbujamo umrle avtorje, da še naprej ustvarjajo.

Upam, da razumeš kaj sem hotel s tem povedati... :))

Oberyn je izjavil:

Lahko je reči, storil sem napako, to me je izučilo, gremo naprej; kaj pa življenja, ki jih ni več? Aja, to ignoriramo, štekam.

Treba je ločiti med pravno kaznijo in, ne vem kako bi rekel, psihološko kaznijo. Pravno ti lahko odsediš in si čist. In to se mi zdi prav. Kaj bo pa tvoja vest rekla, je pa druga stvar. Saj to kar ti v tvojem bistvu si, določajo tudi tvoje izkušnje, zgodovina.

In če se zavzemamo za "družbeno pozabo", zakaj se potem ne bi tudi za individualno? Da se pač človeka po odsluženi kazni "reprogramira", da tudi on pozabi svojo preteklost? Tega ne delamo samo zato, ker tega še ne znamo? Ko bo pa tehnologija za to na voljo, bomo pa tudi to počeli?

Ne vem, no. To je globoko vprašanje. Namreč, zgodovina in odnos do nje. Jaz mislim, da je zgodovina del nas, naše humanosti. In spomin prav tako.

Prav je, da se dela na tem, da se beleži čim manj nerelevantnih podatkov. Kaj je kdo gledal na TV, kupil, jedel. Ampak stvari, ki vplivajo na šisršo okolico, stvari, ki jih pripoznamo kot vredne javnosti, pa ne bi smeli pozabljati.

jype je izjavil:


poweroff je izjavil:

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.
Ne spreminja se zgodovine, ravno nasprotno.

Kako, nasprotno?
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Miki N ::

Izgleda, da se vračamo nazaj v čas ustnih legend - mogoče celo balad. Recimo tisti o dolenjskem krušnem peku ali klavcu iz Janč. O imenih pa ne bi!

svecka ::

vav, bravo....pedofili bodo lahko po odsluženi kazni pobrisani iz registra in veselo nadaljevali svoje "cenzura" v vrtcih.

Svetu se je ćist odpeljal. Koliko je ozdravljenih pedofilov?

Glugy ::

brbr21 je izjavil:

Spet razmišljanje možganiskih maloposestnikov. Za napake oz. nesprejemljiva dejanja smo uvedli sankcije oz. zakonike na podlagi katerega se posameznik kaznuje. Če je storilec odslužil kazen ni prav nobene potrebe po nadaljnjem stigmatiziranju. Kazen mora biti premosorazmerna z dejanjem. Po odsluženi kazni pa nič več. Verjetno pa mora biti tudi nekje meja, ko do pozabe zaradi obsega ali krutosti dejanja ne more priti. Vendar mora biti to jasno opredeljena meja in ne 'glas ljudstva'.

Torej narediš napako, odslužiš kazen in greš naprej. Žal pa v slovencljevi glavi to ne gre. Ker je polna nekih frustracij z veseljem kaže na vsakogar, ki je storil napako in 'upravičeno' sklepa, da če ga je enkrat posral, bo vedno delal neumnosti. Verjetno z namenom, da prikrije svojo majhnost in si polni ego s tem, da tudi slabši od njega obstajajo.

Napake so del življenja. Tisti, ki se iz napak kaj naučijo IN naredijo korak naprej zmagajo, slovencelj pa...


Informacija o zgodbi iz preteklosti sama po sebi ni stigma. Problem je samo kako se ljudje odzovejo nanjo. Ne moremo zdej zarad odziva ljudi stigmatizirat resnico s tem da jo cenzuriramo.

ciki57 ::

Na srečo obstaja VPN, da se lahko zaobide to right to be forgotten cenzuro.

jype ::

svecka je izjavil:

Koliko je ozdravljenih pedofilov?
Spolne orientacije ne moreš zdravit, lahko pa naučiš ljudi, kdaj privoljenje v spolni odnos ne more biti avtonomno. Na tem področju trenutno vodi Nemčija, kjer se pedofilom izdatno pomaga, da se čim težje znajdejo v situaciji, ko bi lahko prišlo do neželjenih posledic (socialni delavci jim pomagajo najti službe, kjer nimajo stika z otroci, imajo telefon, kamor lahko pokličejo, ko so v stiski, da ne počnejo kaznivih dejanj, pa rehabilitacija je pri njih dejansko dolgoročno uspešna, ravno zaradi takšnih reči kot je pričujoča tema).

Glugy je izjavil:

Informacija o zgodbi iz preteklosti sama po sebi ni stigma. Problem je samo kako se ljudje odzovejo nanjo. Ne moremo zdej zarad odziva ljudi stigmatizirat resnico s tem da jo cenzuriramo.
Resnica nikakor ni cenzurirana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Miki N ::

Dodaten "stranski učinek" je seveda, da pravica do pozabe velja tudi za (obsojene) politike, kar bi znalo biti marsikomu še kako prikladno. Gre že za nekaj let starejšo idejo, ki je v ospredje prišla z domislico tega profesionalca:

https://www.bbc.com/news/technology-274...

Tukaj sicer ni šlo za s funkcijo povezan prekršek vendar sem prepričan, da bi tovrstne zamisli začele hoditi tudi po glavah tistih, ki so že odsedeli za primere korupcije ipd. Še mi imamo kakšnega kandidata, ki bi si rad zaželel malo splošne amneze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

dominuspro ::

Meni se zdi najbolj sporno to, da po 20ih letih izpustijo morilca, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor.
Tak bi bil v Slo zunaj po kakem času? 5,6 let? Groza...

poweroff ::

Poznamo tudi primer plemenitega gospoda, ki je menda kradel po cerkvah in bil v tujini sankcioniran zaradi korupcije.

Ampak sem že pozabil kdo je to... :))
sudo poweroff

jype ::

dominuspro je izjavil:

Meni se zdi najbolj sporno to, da po 20ih letih izpustijo morilca, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor.
Meni pa ne, ker nisem histerik, ki bi si domišljal, da dobesedni dosmrtni zapor komurkoli pomaga.

tikitoki ::

bluefish je izjavil:

poweroff je izjavil:

Gre za to, da se mi zdi nesprejemljivo spreminjati zgodovino.
Kaznivo dejanje naključnega Janeza ima zgodovinske posledice za človeštvo ali nacijo?


Nekateri ocitnoi primerjajo umoir s holokavstom ali drugimi vojnimi zlocini.

WhiteAngel ::

poweroff je izjavil:


Kaj bomo imeli Ministrstvo za resnico kot v 1984?


Sem ravno na to pomislil, ja. Bo treba eno bazo vseh cross-referenc narediti, da boš popravil vse hkrati za nazaj. Stare časopise pa še ponatisnili in usput prevedli v newspeak :8)

jype ::

Ne sekirajte se, če ne razumete, kaj je "pravica do pozabe".

Ta novica ni za vas.

FireSnake ::

Kako tole dvoje gre skupaj: kršiš zakon (namenoma), potem se pa sklicuješ na zakonsko pravico do pozabe? Zakon bi moral mene ščitit, dokler ga ne prekršim (govorim za grobe kršitve, ne o prekoračitvi hitrosti za 5km/h).

Pastirska logika, a mi delamo znanost iz vsega. Patetitčno pravzaprav.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

codeMonkey ::

FireSnake je izjavil:

Kako tole dvoje gre skupaj: kršiš zakon (namenoma), potem se pa sklicuješ na zakonsko pravico do pozabe? Zakon bi moral mene ščitit, dokler ga ne prekršim (govorim za grobe kršitve, ne o prekoračitvi hitrosti za 5km/h).

Pastirska logika, a mi delamo znanost iz vsega. Patetitčno pravzaprav.


Torej, ce nekdo namenoma krsi zakon, izgubi pravico do zascite in ga lahko tudi obmetavamo s kamenjem? Pastirska logika, res.

V primeru eticnega novinarstva ni problem. Je pa problem predvsem za tiste, ki ob novici (karikiram) prakticno linkajo se FB profil cloveka in njegove druzine.

Zgodovina sprememb…

svecka ::

Vsi vemo, da ta zakon je bil napisan samo za to, da bodo lahko razni mutibarič podjetniki & pokvarjeni politiki izbrisali svoje nečednosti iz novic na internetu, ki bi jih lahko potencialno razkrinkalo. Tako pa bodo lahko še nemoteno brez zgodovine opravljali mafijske posle naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

codeMonkey ::

Spletno stran si zgresil. Evo, ti pomagam -> www.slovenskenovice.si

FireSnake ::

codeMonkey je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Kako tole dvoje gre skupaj: kršiš zakon (namenoma), potem se pa sklicuješ na zakonsko pravico do pozabe? Zakon bi moral mene ščitit, dokler ga ne prekršim (govorim za grobe kršitve, ne o prekoračitvi hitrosti za 5km/h).

Pastirska logika, a mi delamo znanost iz vsega. Patetitčno pravzaprav.


Torej, ce nekdo namenoma krsi zakon, izgubi pravico do zascite in ga lahko tudi obmetavamo s kamenjem? Pastirska logika, res.

V primeru eticnega novinarstva ni problem. Je pa problem predvsem za tiste, ki ob novici (karikiram) prakticno linkajo se FB profil cloveka in njegove druzine.


Ker je treba narisati: za pedofile, posiljevalce in morilce se naj se kar ve iz kakšnega testa so. Namerno so grobo kršili zakon. A naj jih pa zdaj taisti zakon brani?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

codeMonkey ::

FireSnake je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Kako tole dvoje gre skupaj: kršiš zakon (namenoma), potem se pa sklicuješ na zakonsko pravico do pozabe? Zakon bi moral mene ščitit, dokler ga ne prekršim (govorim za grobe kršitve, ne o prekoračitvi hitrosti za 5km/h).

Pastirska logika, a mi delamo znanost iz vsega. Patetitčno pravzaprav.


Torej, ce nekdo namenoma krsi zakon, izgubi pravico do zascite in ga lahko tudi obmetavamo s kamenjem? Pastirska logika, res.

V primeru eticnega novinarstva ni problem. Je pa problem predvsem za tiste, ki ob novici (karikiram) prakticno linkajo se FB profil cloveka in njegove druzine.


Ker je treba narisati: za pedofile, posiljevalce in morilce se naj se kar ve iz kakšnega testa so. Namerno so grobo kršili zakon. A naj jih pa zdaj taisti zakon brani?


V razvitem svetu jih ze dolgo brani.

slitkx ::

Glugy je izjavil:

Cenzura .... ne razumem; če si neki slabga zagrešil moraš s tem živet.

Zaradi njegovega priimka ima lahko probleme njegovo kasnejše sorodstvo, zaradi predsodka.

poweroff ::

Dajte no s temi pedofili in morilci.

Problem so osebe z veliko družbeno močjo, ki izvajajo finančne malverzacije. Oni bi radi pravico do pozabe.
sudo poweroff

codeMonkey ::

poweroff je izjavil:

Dajte no s temi pedofili in morilci.

Problem so osebe z veliko družbeno močjo, ki izvajajo finančne malverzacije. Oni bi radi pravico do pozabe.


Kaksen problem pa so oni? Res me zanima kako lahko pravica do pozabe, ki je vezana na GDPR, pri teh problemih pomaga?

Razen ce trdis, da je stigmatizacija najboljsa resitev, da se nezakonite prakse uspesno preprecje, in da je zato GDPR odvec ter posledicno s tem kolateralna skoda sprejemljiva.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Svojci umorjenega ne morejo pozabiti. On nima pravice do pozabe.
Lahko zamenja ime in priimek in gre v drugo državo. Tak "prazen papir" in nov začetek. Brez stare družbe, brez starih prijateljev in brez družine.
Približno tako kot morajo svojci, in prijatelji umorjenega živeti brez njega.
Karkoli drugega je spet nagrajevanje posameznikovih lastnih odločitev za katere smo se kot družba odločili, da so nedopustne.
S sedenjem v zaporu si plačal kazen državi NE pa tem posameznikom. Dokler se čisto vsak izmed njih ne strinja s tem, da si "odslužil" svoje nimaš nobene pravice do pozabe.

Mimogrede kaj sledi temu.
Oče umorjenega očeta potem faše kazen, ker bo do konca življenja opozarjal ljudi na njihovega "prijaznega soseda", ki je odsedel 20 let zaradi spolnega napada in umora otroka?
Al bo vsakič policija zapravljala denar, da bo očetu razložila, da to ni cool, ker ima pravico do pozabe ampak da ga v bistvu ne morejo kaznovati?
Ni 2x za rečt, da znajo eni izmed teh ljudi končati pod zemljo, če bodo svojci dobili idejo, da zdaj živijo tako, kot da se nič ni zgodilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Afo ::

@jype nisem eden tistih, ki verjame de moramo morilce, pedofile in posiljevalce zasledovati in nadlegovati po odsluženi kazni, ker si to zaslužijo
nekateri tu res ne ločijo med zločinom, kaznijo, in nato popolno svobodo - in vidim da je ravno zaradi takih potrebna pravica do pozabe... ker raja hoče ljudsko pravico.

hkrati pa menim da je pravica do pozabe v taki obliki popolna neumnost. zakaj imam v 2019 pravico izvedet da je Lojze Lojzič naredil dvojni umor, v 2039 pa lahko izvem le da je prišlo do dvojnega umora. Zakaj lahko danes naprej objavljam to novico, čez 20 let pa s tem kršim zakon? Kako je lahko posredovanje dejstev nezakonito? Ne gre za klevetanje. Niti za laž. Ne gre za sovražni govor.
Tudi če postavim sebe v kožo bivšega zločinca, si ne predstavljam kako imam v prihodnosti jaz pravico, da od sodržavljanov pričakujem da se sprenevedajo da ne vedo kdo sem in kaj sem storil.

Za zaključek se mi pa zdi da je prav fascinantno da starejši nemški prebivalci zahtevajo pravico do izbrisa - ne bi bila presenečen če so ti sodniki kaki otroci bivših vojnih zločincev/naci simpatizerjev?
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

jype ::

Afo je izjavil:

zakaj imam v 2019 pravico izvedet da je Lojze Lojzič naredil dvojni umor, v 2039 pa lahko izvem le da je prišlo do dvojnega umora.
Ne vem, če si razumel, kaj je pravica do pozabe.

Afo je izjavil:

Kako je lahko posredovanje dejstev nezakonito?
Ni. Posredovanje osebnih podatkov je.

Afo je izjavil:

Za zaključek se mi pa zdi da je prav fascinantno da starejši nemški prebivalci zahtevajo pravico do izbrisa - ne bi bila presenečen če so ti sodniki kaki otroci bivših vojnih zločincev/naci simpatizerjev?
Seveda, saj ravno zato je razumljivo, da to zahtevajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Utk ::

Ni. Posredovanje osebnih podatkov je.

Isto, zakaj letos lahko, čez 15 let pa ne. Pravica do pozabe bi morala bit za kakšne neumnosti, recimo neka slika, ki si jo sam objavil, neumen šolski spis in podobno. Umor je druga kategorija.

K0l1br1 ::

Utk je izjavil:

Umor je druga kategorija.
Samo za kakšen extra izvensodni šank linč.

jype ::

Utk je izjavil:

Isto, zakaj letos lahko, čez 15 let pa ne.
Le kako je možno, da lahko korporacije v EU hranijo tvoje osebne podatke le dokler imajo za to ustrezno zakonsko podlago, potem jih morajo pa uničiti? NI LOGIČN AN!1!!1!!11!111

_Denny_ ::

Trenutno se namreč njegove ime še vedno pojavi pri iskanju po tem terminu

In prav je tako, ker ima vsak pravico vedeti s kom ima opravka.

Imaš:
- novega soseda, ki se vztrajno ponuja, da bo zastonj pazil otroka in ne veš, da je pravkar prestal kazen zaradi posilstva
- zmenek z osebo, ki je zaradi nagle jeze čisto vse bivše partnerje pretepla skoraj do smrti in zaradi tega bila več krat v zaporu
- nadebudnega finančnega svetovalca, ki je zaradi potrebe lastnega hazarderstva "vlagal" denar večih strank v kazino in jih bankrotiral
- novega negovalca za nepokretno mater, ki je v preteklosti zaradi zlorabljanja in pretepanja starejših letel iz doma za ostarele ter bil tudi kaznovan
- preprodajalca vozil, ki dotrajane vozi iz drugih držav in jih prodaja kot skoraj nevožene
- "domačega mojstra", ki obljublja poceni polaganje ploščic proti avansnemu plačilu materiala in dela, ki ni nikoli nikjer bilo opravljeno
- prodajalca iz malih oglasov s pol nižjimi cenami od ostalih, ki je nategnil že pol države, bil kaznovan in poskuša ponovno

Večina nas neznane osebe (in telefonske številke) preverja preko Googla, kjer seveda te stvari najdeš takoj med prvimi zadetki. Pravica do pozabe bi morala veljati za npr. brisanje imena, ki ga je po sodelovanju v nagradni igri pred x leti na svoji strani objavilo neko xy podjetje in podobno, ne pa za kazniva dejanja.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

jype ::

_Denny_ je izjavil:

In prav je tako, ker ima vsak pravico vedeti s kom ima opravka.
Me veseli, da zagovarjaš fašistični totalni nadzor. Da bomo tvoje mnenje jemali resno, prosim priloži izpis iz matične knjige, potrdilo o nekaznovanosti, zadnjih pet dohodninskih odločb, izpiske vseh bančnih računov za zadnji dve leti zate in vse družinske člane, ter ortopan. Hvala.

poweroff ::

O temle govorim, fantje:
https://slo-tech.com/novice/t695902#crta

Salvatore Manni je bil direktor italijanskega podjetja, ki je zgradilo turistični kompleks v Italiji. Njegovo podjetje kompleksa po izgradnji ni uspelo prodati, saj je bilo iz javnih registrov razvidno, da je bil g. Manni pred tem upravljavec drugega podjetja, ki je leta 1992 bankrotiralo, leta 2005 pa je bilo izbrisano iz registra aktivnih podjetij. Problem pa je bil v tem, da se potencialni investitorji za nakup niso odločili za nakup zato, ker so imeli dostop do zgodovinskega dela poslovnega registra in so videli, da gre za osebo s sumljivo poslovno zgodovino.

Manni je leta 2007 sprožil postopek pred sodiščem in uveljavljal pravico do pozabe. Sicer mu ni uspelo.

Ampak o tem govorim. Obsojeni morilec je eno... poklicni pogrebnik ali koruptivni poslanec, ki je kradel po cerkvah, pa nekaj drugega.
sudo poweroff

Utk ::

jype je izjavil:

Utk je izjavil:

Isto, zakaj letos lahko, čez 15 let pa ne.
Le kako je možno, da lahko korporacije v EU hranijo tvoje osebne podatke le dokler imajo za to ustrezno zakonsko podlago, potem jih morajo pa uničiti? NI LOGIČN AN!1!!1!!11!111

Jebala te zakonska podlaga. Nacisti so tudi imeli zakonsko podlago za praktično vse kar so delali.
Zakoni se stalno spreminjajo, kaj je prav in kaj ne, pa zelo počasi.

jype ::

Utk je izjavil:

Arglebargle
Tvoje žlobudranje je logično nepovezano z vsebino te teme.

poweroff je izjavil:

O temle govorim, fantje:
Ni videti, da bi razumel, kaj ti pravimo mi (in kaj pravi zakon). Salvatore Manni ima pravico do pozabe v okviru zakonodaje, ne pa kar na podlagi lastnih arbitrarnih interesov.

Utk ::

Če se nekomu čez x let ne sme več rečt, da je morilec, je treba tak zakon spremenit. In pika.

paco ::

Tole me spominja na naše kolege z bližnjega vzhoda. Pri njih tudi znotraj države težko najdeš kaj umazanega. Ampak ko oni to počno so komunisti pa zatirajo narod, pri nas pa vse za "varovanje osebnih podatkov" pato kajne?

Če mislite da bo kdo drug poleg vplivnežev imel korist od tega niste v stiku z realnostjo oz. imate slabo vest ;)
It iz aj.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU: skrivanje za družinskimi člani v primeru piratstva je nedopustno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8518643 (14721) SeMiNeSanja
»

ESČP: britanski obveščevalci kršili človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
296890 (5573) poweroff
»

Pravica do pozabe ne velja za osebne podatke, ki se nahajajo v registrih podjetij

Oddelek: Novice / Zasebnost
53949 (3264) SeMiNeSanja
»

Še v odmevih na teroristično dejanje v Oslu

Oddelek: Novice / NWO
118996 (4184) slo81
»

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6810077 (8870) darkolord

Več podobnih tem