Prijavi se z GoogleID

» »

Obračun porabe tople vode

Obračun porabe tople vode

depakin ::

V bloku dobivam postavko na položnici od upravljalca za ogrevanje stanovanja in tople vode pod postavko plin-individualna raba.

V letošnjih poletnih mesecih je bila poraba tople vode 0, zato naj bi plačal penale, tako da sem plačal dvakrat več.

Pisnega odgovora še nisem dobil in ga čakam, so mi pa telefonsko obrazložili, da sem plačal penale zaradi pravilnika, kolikor sem razumel, istega pravilnika kot velja za ogrevanje stanovanja.

Torej, če sem bil odsoten celoten avgust in nisem porabil 0 tople vode, plačam zaradi tega kazen.

Zdaj pa sprašujem, ali mi upravljalec lahko zaračuna zaradi ničelne porabe krepko več, kot pa če bi imel nekakršno porabo. Se pa strinjam, da mi lahko zaračuna nek znesek za delovanje sistema, ne pa kazen.

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
1. f3 e5 2. g4 Dh4#

telexdell ::

Po mojem skromnem mnenju imaš povsem prav. Plačati bi moral fiskni del položnice, variabilnega pa ne.
Pri ogrevanju tople vode gre za drugačen princip, kot za ogrevanje prostorov. Če svoje prostore ne ogrevaš vanje prihaja toplote iz prostorov sosedov in zaradi tega oni porabi več energije in so posledično oškodovani. Sanitarne vode pa se ogreva toliko, kot se je porabi. Če ne porabiš nič tople vode zaradi tega noben sosed ne bo oškodovan zaradi variabilnega dela oz. njegov račun ne bo višji, če boš ti poravnal svoje fiksne stroške.
Drugače pa- naj ti pokažejo, kaj v pravilniku piše izrecno glede porabe tople vode. Če imate v tem pravilniku to tako zapisano, potem boš moral pač plačati. Merodajen je le pravilnik in če je tak ga poskušajte spremeniti, saj je nepošten.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

K0l1br1 ::

Npr.
(2) Če je posamezna enota prazna ali se uporablja občasno, manj kot 15 dni v mesecu, se šteje da jo uporablja en uporabnik.

depakin ::

Prosim administratorja, da premakne temo, če je potrebno, kajti nisem bil pozoren.

Sem pa na netu našel pravilnik iz 2016, kjer je na eno izmed vprašanj podan naslednji odgovor.
Navajam vprašanje in odgovor.

Ali pravilnik o delitvi stroškov določa način delitve stroškov za toplo vodo?
Merjenje vode urejajo drugi predpisi. Način delitve stroškov za vodo ureja pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb. To se nanaša na vso vodo (tekočino) tako hladno kot toplo, ne pa na toploto za pripravo tople vode. Pravilnik o delitvi stroškov določa način delitve stroškov toplote za pripravo tople vode.

Pod pravilnik je mišljen pravilnik za ogrevanje, ki je po mojem mnenju napredek glede na prejšnje stanje - sicer se porabi več, ampak zgleda da je to zaželjeno. Problem je bilo šlepanje.
In ker se plin porablja za ogrevanje tople vode, enako kot za kurjavo - ne vem kako je to tehnično rešeno, blok je star 10 let, bi znal pasti v ta pravilnik.
1. f3 e5 2. g4 Dh4#

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: depakin ()

depakin ::

Še iz uradnega lista:

P R A V I L N I K
o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli

18. člen pravi, da če je razlika na merilniku 0, potem se šteje, da podatki niso na razpolago.
1. f3 e5 2. g4 Dh4#