» »

mesečni stroški ob najemnini

mesečni stroški ob najemnini

Bela žaba ::

Ker malo iščem najemniška stanovanja po ljubljani, me zanima koliko kaj plačujete za stroške. Lahko odgovorite vsi, konkretno pa me zanima bolj za koseze, za terasaste bloke na Bratov učakar. Hladna voda in centralna na plin nista na števcu, koliko potem znašata? Koliko stane snaga/odvoz smeti, snažilke, upravljanje bloka, etc. Upravniki navijajo cene? Kdo plačuje obratovalne stroške (čiščenje skupnih prostorov, dvigalo, varnostnik, luči na hodniku, itd), najemnik ali lastnik? Napišite tudi kvadraturo stanovanja in število oseb.

Tear_DR0P ::

oj

na bratov učakar sem imel jaz zelo slabe izkušnje. lastnik stanovanja je bil sicr car, stanovanje tudi super dobro, samo stroški so bili svinjski. Tam imajo namreč sobe celotno zunanjo steno iz stekel in če niso zamenjal oken, je ogrevanje zelo drago. Tam sem živel oktober, november in december 2002 in sem plačeval 29.000 SIT za najemnino in 14-16k za mesečne stroške, v deljeni sobi in 6 nas je blo v stanovanju, jebi ga vlko stanovanje :).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

McHusch ::

Trisobno cca. 90 m2 v Spodnji Šiški 210-220 EUR / 4 osebe.

Rezervni sklad, obnovo strehe in podobno plačuje lastnik, obratovalne stroške sami.

Bela žaba ::

Tear_DR0P, katere mesece se pa plačuje ogrevanje? Vse leto, ali samo nekatere? Ter od česa zavisi cena ogrevanja, od kvadrature ali števila oseb?

edit:
Pa a ima to, da niso zamenjal oken, kakšno vezo, če je ogrevanje fiksna cena? Vidim pri nekaterih znancih v drugih blokih, ki imajo sredi zime odprta okna, ker je v stanovanjih prevroče (sploh sredinskih, ki prejmejo toploto sosednjih stanovanj).

Zgodovina sprememb…

Gapi ::

Pametno je celo leto plačevat za ogrevanje. Plačuješ malo vsoto, da te pozimi ne opali. Seveda to velja če si pri privatniku in se ogreva na lastno centralno. Sm eden od zasebnikov ki oddaja stanovanje, ki je nadstropje nižje in je na skupni centralni.


P.S
Stanovanje že zasedeno da ne bo kdo spraševal.

Taras_Bulba ::

Če maš daljinsko ogrevanje (toplarna) potem plačuješ samo tiste mesece ko so radiatorji topli, ostalo plačuješ 3 eur priključnine. Kdaj se začne kurilna sezona je pa odvisno od vremena, mislm da konec novembra, s tem da morajo biti 3(?) zaporedni dnevi hladnejši od nevemkolk stopinj. Če ni daljinskega ogrevanja je pa s stročki drugače. Kolegica je tako imela v Žalcu čez celo leto 50 eur stroškov za ogrevanje. Topla voda izvzeta.

Drugače pa max 150 eur za 35 m2 v Šiški.

Bela žaba ::

Taras ja, tisti terasasti bloki v Kosezah naj bi imeli daljinsko centralno ogrevanje.

Od posrednika sem informativno prejel spisek stroškov iz potencialne pogodbe:
Hladna voda – skupni števec
topla sanitarna voda – plinski bojler in last. števec
centralno ogrevanje – skupna, daljinsko centralno
Elektrika – lasten števec
Plin za kuhanje – jeklenka pod pultom kuhinje
Snaga-odvoz smeti
T2 internet, telefon in kabelska TV


Samo težko si je zamislit vsoto teh stroškov, posrednik pa daje odgovore v stilu "stroški poleg števcev so cca. enaki po vsej državi, saj je upravnikov veliko, konkurenca, stroški upravljanja 10 €, stroški razsvetjave hodnikov 10 eur, t2 trojček 25 eur, snaga voda…". Nevem če so enaki po vsej državi in npr. strošek razsvetljave ni omenjen v pogodbi. Nimam nobene predstave kaj te čaka konec meseca, res.

gzibret ::

Moji stroški:

- upravljanje, čiščenje, skupna el., voda, smeti itd... 20-50€
- rez. sklad 15 €
- T2 20€
- elektrika 20€
- plin 10 - 100€
- RTV 15€

Skupaj nanese od 100 - 200 €, odvisno od letnega časa oz. porabe plina. 60 m2, Šiška.

Pri podnajemnikih je tako, da oni plačujejo vse, razen investicijskega sklada in kakšnih obnov.
Vse je za neki dobr!

mare_ ::

Stanovanje v Bežigradu, tako na uč 60 - 70 m2, 3 osebe - povprečno pride približno 200 - 220 € na mesec (vključno z rezervnimi skladi in podobni zadevami).

Tear_DR0P ::

kako je na bratov učakar trenutno, tega ne vem.pa blok v katerem sem živel, je imel AFAIK lastno kurilnico.lahko ti pa povem izkušnje iz zadnjih treh stanovanj, kjer smo sicer povsod lahko sami vplivali na cene.
bežigrad, triglavska ulica, blok.števec porabe tople vode ob vhodu, so bli stroški đabe, ker smo kontrolirali porabo - 110k SIT oziroma potem ob menjavi na EUR smo mel 420 EUR najemnine in stroškov za 3 osebe - 60 kvadratov stanovanje
župančičeva jama, štihova ulica, stanovanju ločen števec za toplo vodo, dokler ga nismo nadziral in sporočal porabe,smo plačeval preko 80€ po osebi stroškov, potem pa je padlo na ~45€ na mesec, najemnina pa 150€ po osebi, lastne sobe 80m2 stanovanje
trenutno živim blizu orto bara 400+150 EUR stroški, za eno in pol sobno mansardo

nevem kako se gibljejo zadeve zaradi recesije, ampak decembra, ko sem se jaz selil, je bila najemnina tipično 150-200€ mesečno za lastno sobo + nekje 50-70€ stroškov na osebo (ogrevanje pozimi, stanovanje z internetom in TV+telefon). Jaz osebno nisem pripravljen plačati več kot 230€ (najemnina+stroški) na osebo za lastno sobo, poleg tega nikoli ne pristanem na varščino višjo kot 1x najemnina.Če pa se potrudiš in iščeš malo dlje časa, lahko najdeš zanimiva stanovanja (dobre lokacije, lepo stanovanje, blazno nizke cene).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bela žaba ::

Hvala za informacije. Sicer sem zaposlen, tako da sem pripravljen na neko višino stroškov... na živce mi gre to, da je vse tako megleno. Vse je odvisno od nečesa in izkušnje ljudi so si lahko zelo različne pri podobnih pogojih. Nepremičninski posrednik pa ima funkcijo delat v interesu tako lastnika stanovanja kot podnajemnika, kar je res čudna pozicija. Nekako nimaš občutka, da dejansko zagovarja tvoje interese.

Sploh pa povpraševanje presega ponudbo in lastniki stanovanj se preseravajo. En ne bi kadilcev, en ne dovoli živali, en bi oddajal samo dekletom, en ne dovoli obiskov, eni bi oddali le mladim družinam, eni nočejo oddati več kot dvem osebam, eni bi te radi imeli na črno, eni bi radi računali vse stroške z neko fiksno vsoto, ki je skoraj tako velika kot najemnina, ... in kombinacije vsega tega. Blagor tistim, ki so tako zadovoljni s svojim fletom, da se ne selijo 2x na leto.

Berem glede stroškov:
"Etažni lastniki so odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, v skladu s svojimi solastniškimi deleži, če pogodba o medsebojnih razmerjih ne določa drugače, razen stroškov, ki izvirajo iz poslov obratovanja večstanovanjske stavbe. Za plačilo stroškov, ki izvirajo iz poslov obratovanja večstanovanjske stavbe, se upoštevajo merila, ki jih predpiše minister s pravilnikom iz 9. člena tega zakona, pri čemer se kot merilo za razdelitev plačila teh stroškov upošteva število posameznih delov, površina posameznega dela in število uporabnikov posameznega dela".

Torej

1. Stroški lastnika:
- stroške vplačila v rezervni sklad po zakonu nosi lastnik (najemodajalec)
- lastnik je najemniku dolžan vrniti stroške popravil, ki so neodložljiva, da se zavaruje življenje in zdravje stanovalcev, stanovanje in oprema v njem ter tako prepreči škoda.

2. Stroški najemnika ali lastnika (najemodajalca):
- lahko se dogovorita, da skupne obratovalne stroške za skupne dele v večstanovanjski stavbi nosi lastnik (najemodajalec)- stroški upravljanja večstanovanjske stavbe, čiščenje skupnih prostorov, skupna elektrika, dvigalo

3. Stroški najemnika:
- plačilo najemnine
- zajeti individualni stroški za tekoče obratovanje stanovanja in pripadajočih individualnih prostorov ( ogrevanje, voda in kanalščine, smetarina, dobavljena elektrika, naročnina za RTV in kabelsko televizijo, telefon, interenet,…)

Gleda na prej omenjen informativen spisek stroškov, meni ni treba plačevati stroškov upravljanja očitno.

gzibret ::

Bela Žaba - od najemodajalcev, ki postavljajo neke čudne pogoje (omejevanje obiskov, spolno razlikovanje itd...), bejž stran, kolikor se le da. Imel boš same probleme.
Vse je za neki dobr!

Bela žaba ::

Včasih je sumljivo, ja, sploh tisto, ko kakšen v oglas napiše, da obiski niso dovoljeni. Na drugi strani pa lahko razumem lastnike, ki se izogibajo fantov, saj verjamem, da so nasplošno manj umirjeni in manj civilizirani od deklet. Če si starejši lastnik in oddajaš garsonjero v svoji bajti, je zadnje kar si želiš enga mulca, ki bo glasen in ne bo pazil na notranjo opremo.

Najemodajalci, ki dajejo čudne pogoje znajo bit včasih precej ugodna opcija, če se z njimi poštekaš, oz če niso res kakšni čudaki. Včasih naprimer oddaja starejša lastnica, ki ti zna spustiti najemnino, če ji malo pomagaš na vrtu ali greš v štacuno. Na drugi strani pa se lahko toliko razkomoti, da te kliče za vsako stvar ali celo sama vstopa v tvoje stanovanje.
Včasih je takšen lastnik, ki hoče le dekleta, kak starejši možakar, ki ne snema porničev v kleti, ampak pač živi v preveliki hiši in bi rad poceni oddal kak del bajte. Zahteva pa mir, gospodarno ravnanje z opremo, itd., a ker vse fante pod 30 dojema po nekem profilu mladih razgrajačev, se jim že v štartu odpove. Jaz sem se pred slabim mesecem odzval na tak oglas (mensarda na Viču), ampak je bil problem zame ta, da bi me vzel le na črno, tako da nisem šel (sodelavcu je policist napisal kazen 400 al 500 evrov ker ni bil prijavljen).

Kar hočem rečt je, da lahko včasih prideš do poceni garsonjere, če uspeš prepričat takšne lastnike, ki na prvi pogled delujejo nenavadno. Lahko pa se tudi zajebeš, seveda. Nekaj sreče je v igri. Ampak tista stanovanja, kjer ni nobenih omejitev niso poceni. Terasasti bloki v kosezah se mi zdijo kar fancy, sam kaj ko ste me prestrašl s temi stroški.

Okapi ::

Včasih naprimer oddaja starejša lastnica, ki ti zna spustiti najemnino, če ji malo pomagaš na vrtu ali greš v štacuno
Jaz poznam nekoga, ki je imel kot študent več let najeto sobo v neki hiši. Lastnica hiše je bila stara gospa, ki je tam tudi stanovala in tip ji je vsa ta leta iz čiste prijaznosti pomagal, urejal vrt, šel k njej na čaj in klepet ... Čez nekaj let je gospa umrla in mu zapustila hišo!

O.

Okapi ::

Drugače se pa najde vse sorte, če le imaš malo časa iskat. Ko sem še najemal stanovanje, sem bil nekoč na ogledu pri enem arhitektu, ki je imel nekje na Koleziji vilo in na vrtu hišico za goste, ki jo je oddajal po smešno nizki najemnini, ker je v njej v bistvu hotel imeti nekoga, ki mu je pazil hišo, ker je večino časa živel v tujini. Prejšnjega najemnika je ravno ven vrgel, ker ga je pogruntal, da je imel v vili žure:P

Samo potem nisem vzel, ker je bil pogoj, da greš na počitnice takrat, ko je on tam.

O.

SkIDiver ::

Midva živiva na Plešičevi, cca 34m^2.

Stroški za prejšnji mesec:
RTV prispevek 12€
Snaga 5,15€
Elektro 17,96€
Energetika 7,16€ (to je plin za ogrevanje snitarne vode. V stanovanju je plinski bojler s katerim se voda ogreva + kuhanje na plin)
Upravljanje (Standom) 28,94€ (vsebuje pa upravljanje, vodenje računskega sklada, hladno vodo, elektrika stopnišča, el. toplotne postaje, kurjač, čiščenje in urejanje naselja)
T-2 10/10 optika 14€

V času kurilne sezone pride od energetika še ena položnica za plin toplotne postaje za ogrevanje. Cena se giblje od 20€ do 70€. Odvisno od zunanjih temperatur.

Vsi obratni stroški (el. stopnišča, čiščenje, hladna voda, kurjač, el. toplotna postaja in urejanje naselja) se delijo na vse prebivalce v bloku. Račun za plin, ki se porabi v toplotni postaji za ogrevanje pa se deli glede na površino stanovanja.
Bodo pa namestili kalorimetre tako, da prikčakujeva za ogrevanje manjši račun, ker je stanovanje izredno toplo pozimi ob zaprtih radiatorjih (skozi stanovanje gredo cevi proti vrhu bloka za ogrevanje in že od tega se po večini odda dovolj toplote razen, ko so zunaj zelo nizke zimske temperature).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mesečni stroški za mestni plin (Ljubljana)

Oddelek: Loža
327859 (3534) kuglvinkl
»

(Obratovalni) stroški življenja na svojem

Oddelek: Loža
244508 (3616) Invictus
»

Stroški - garosnjera/1 sobno (cca 35m2)

Oddelek: Loža
279097 (7611) matjazzz
»

Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24643702 (37866) jernejl
»

Študentsko stanovanje - mesečni stroški

Oddelek: Loža
174795 (4030) zuz3k

Več podobnih tem