» »

Koliko je / bi bil vaš minimalni pasivni dohodek, od katerega živite / bi živeli?

Koliko je / bi bil vaš minimalni pasivni dohodek, od katerega živite / bi živeli?

Temo vidijo: vsi
1
2
»

digitalcek ::

Phantomeye je izjavil:

99 % najemnikov je okej. 99 % najemodajalcev je ok. Potem imaš pa odstotek debilov v obeh grupah. Zakon pa ščiti tisto skupino, ki v primeru konflikta lahko izgubi največ. In to je najemnik, ki lahko zgubi svoj dom. Če imaš slabega najemodajalca, ti to pride prekleto prav. Če si pa dober najemodajalec, ti pa ne preostane drugega kot da izboljšaš izbirni proces.
Ti praktično nekoga zaposliš kot oskrbnika svojega stanovanja.

Okej je največ 50% najemnikov. Verjetno še manj. In težko je na 15-minutnem razgovoru ugotoviti,če bo najemnik okej.

- Boste redno plačevali najemnino? Seveda bom.

- Boste redno plačevali stroške? Seveda bom.

- Boste pazili na čistočo v stanovanju? Seveda bom.

- Obljubite, da ne boste v stanovanje jemali drugih ljudi v podnajem (zakon dovoli, da nekoga vzameš noter DO 60 dni letno, brez da obvestiš lastnika, kar je adijo pamet)? Seveda obljubim.

- Torej se ne boste šli hostel, ali masažni salon? Veste da ne.

Ogled lastnega stanovanja je dovoljen lastniku (le) dvakrat letno. Ob predhodni najavi.

Najdaljše metanje najemnika ven iz stanovanja (šlo je do zadnje sodne inštance) pa je trajalo v Sloveniji 6 (šest) let. Preverjeno.

99% najemnikov normalnih?

Zakon pa ščiti tisto skupino, ki v primeru konflikta lahko izgubi največ. In to je najemnik, ki lahko zgubi svoj dom.

Ubogi najemnik. Kot da ne more, če dobi odpoved, v tistih treh mesecih najeti stanovanje 500 metrov stran od tam, kjer je bival. Razen seveda v centru Ljubljane, pa še tam mogoče lahko...

Zgodovina sprememb…

MeGreat ::

digitalcek je izjavil:

Zakon pa ščiti tisto skupino, ki v primeru konflikta lahko izgubi največ. In to je najemnik, ki lahko zgubi svoj dom.

Ubogi najemnik. Kot da ne more, če dobi odpoved, v tistih treh mesecih najeti stanovanje 500 metrov stran od tam, kjer je bival. Razen seveda v centru Ljubljane, pa še tam mogoče lahko...

Ne, ne more najeti če nima denarja oz. zabeleženih prihodkov. Se mora prijaviti za socialno stanovanje in to pa traja. Do takrat ga gostuješ ti, lahko ga kasneje seveda tožiš za najemnine, ampak če itak nič nima...

Phantomeye ::

digitalcek je izjavil:

Ogled lastnega stanovanja je dovoljen lastniku (le) dvakrat letno. Ob predhodni najavi.

Najdaljše metanje najemnika ven iz stanovanja (šlo je do zadnje sodne inštance) pa je trajalo v Sloveniji 6 (šest) let. Preverjeno.

Ti dobivaš denar v zameno, da se odpoveš določenim pravicam, ki jih imaš kot lastnik stanovanja. Najemnik pa daje denar, zato, da on tam živi in ima svojo zasebnost.

Sej, najemodajalci bi skoz hodili na obiske, ko je pa kaj za popravit, pa nikjer nikogar na spregled. Če se ti zdi stanovanje sveto in ga hočeš imet pod nadzorom - ga pa ne dajaj v najem. Obojega ne moreš imet.

Šur, najdaljše. Najstarejši človek je živel 130 let. To zdaj pomeni, da bomo vsi živeli 130 let. O obrobnih primerih govoriš kot da so norma.

digitalcek ::

MeGreat je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Ne, ne more najeti če nima denarja oz. zabeleženih prihodkov. Se mora prijaviti za socialno stanovanje in to pa traja. Do takrat ga gostuješ ti, lahko ga kasneje seveda tožiš za najemnine, ampak če itak nič nima...

Lahko zblefira.

V Sloveniji smo še daaaaleč od avstrijske, nemške, angleške prakse, kjer mora zainteresirani prinesti izpiske - listo prihodkov na overovljenem dokumentu iz banke.

Lahko reče, da je v službi pri Pahorju, pa ti preverjaj, če lahko...
Nategunov pa je vsak dan več. In "socialno šibkih", ki pa bi stanovali na kakšni res ugledni lokaciji, tudi...

Zgodovina sprememb…

jype ::

PreviousUser je izjavil:

Jype, daj povej, ti potem jemlješ iz dela prihrankov, drug del prihrankov pa pustiš, da ti dela donos ali kako?
Prihranki so v obliki različnih finančnih produktov, od katerih imajo vsi donos (ki je lahko v precej primerih tudi negativen), nekaj je pa takih, da se po določenem datumu začne izplačevati renta.

fiction ::

Moj plan je do max. 60. leta prihranit 300-400k. Varčujem v indeksnih skladih (IWDA). Glede na 4% rule računam na približno 1k / mesec, kar ob rešenem stanovanjskem problemu pomoje zadostuje za kar dobro življenje pa še otroci bodo imeli kaj od tega.

Se pa vidi tudi v tej temi obsedenost z nepremičninami. Da je to bolj rentabillno je pomoje mit. Mislim, če bi slučajno imel še kakšno stanovanje, verjetno ne bi šel prodajat, ampak bi služil z najemnino (že zarad večje diverzifikacije). Ne bi šel pa kupovat stanovanja kot naložbe, posebej ne z vzvodom. Sej na hitro se sliši super, najemnina mi praktično pokriva obrok kredita in na koncu bom mel stanovanje for free. Ampak če bolj pomislis, je to precejšno gamblanje. Ko bo naslednja kriza ali pa se obrestna mera bistveno spremeni, si lahko hitro brez vsega. Pa valda vse skupaj je precej bolj nelikvidno in terja stalno ukvarjanje.

jype ::

fiction je izjavil:

Se pa vidi tudi v tej temi obsedenost z nepremičninami.
Tega tudi jaz ne razumem. Gre za zelo togo obliko investicije, ki je odvisna od preveč dejavnikov, na katere nihče nima vpliva, stroški vzdrževanja (investicije) so pa visoki.

fiction je izjavil:

Ko bo naslednja kriza ali pa se obrestna mera bistveno spremeni, si lahko hitro brez vsega.
Brez vsega sicer ne (če nisi v ZDA), si pa komot ob polovico, če te okoliščine prisilijo v neugodnem trenutku prodajat.

Razpršenost je edino, kar lahko dolgoročna investicijska tveganja kredibilno zmanjša.

Miki N ::

MeGreat je izjavil:

Ideja za naslednje volitve: v primeru, da je neplačnik itak upravičen do nekih socialnih ugodnosti - kaj če bi ta vmesni čas država najemodajalcu (delno) krila stroške tega "gostovanja"?

Namreč ne zdi se mi najbolj pravično, da davkoplačevalci "častijo" socialno namestitev mimo davkov - končno tudi niso krivi za recimo predolgo trajanje postopka socialne namestitve in vendar "plačujejo penale". Kakšen je potem interes države, da sploh hitro postopek izvede, če ta čas zasebniki zastonj "gostijo"?

Razmišljam v smeri, da če bi bil tak ukrep pravilno izveden bi potencialno lahko spodbudil oddajanje v primerih, ko ljudje ne oddajajo zaradi tveganja (realnega ali ne, ni važno) - to je vedno dobra stvar in bi ugodno vplivala na trg. Če pa bi stvar resnično delovala bi doden prihodek iz naslova davkov celo konkretno kril gornja nadomestila in ukrep ne bi predstavljal bistvenega bremena na proračun - čez čas saj.

Jasno bi bilo to kritje stroškov omejeno v zneskih in trajanju in zloraba bi bila resen prekršek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

janez09 ::

fiction je izjavil:

Moj plan je do max. 60. leta prihranit 300-400k. Varčujem v indeksnih skladih (IWDA). Glede na 4% rule računam na približno 1k / mesec, kar ob rešenem stanovanjskem problemu pomoje zadostuje za kar dobro življenje pa še otroci bodo imeli kaj od tega.

to ko pisete "priblizno 1k/mes" - to je misljeno zate (na osebo) ali druzinsko (skupaj z zeno 1k/mes)?

zanimiv topic drugace. niso mi pa vsec brezvezni komentarji tipa: ne bo ti uspelo, pogovori o najemniski zakonodaji, itd. Stay on topic please.
tole s hobijem, ki se nekaj prinese (@hammock) mi je dobra ideja in verjetno tudi koristna, ker brezdelje ni fino - kot je rekel ze @Majk (btw. delas 40h/teden? ker meni bi bilo idealno delati par dni/teden, ostalo pa pokriti iz donosov)
@hammock, ce ni skrivnost, kaj je hobi?

tudi komentar od @mitchoo je kul:

PreviousUser je izjavil:

Predvsem pa mi je mogoče glavni motiv to, da vem, da tudi če me v službi odpustijo, sem zmožen za nedoločen čas živeti brez službe in potem vse skupaj deluje precej manj stresno.

fiction ::

janez09 je izjavil:

to ko pisete "priblizno 1k/mes" - to je misljeno zate (na osebo) ali druzinsko (skupaj z zeno 1k/mes)?

Teh 1k je mišljeno čisto egoistično - zame. Torej koliko rabim, da mi ni več treba hodit v službo. Še vedno bi prispeval svoj delež v družinski proračun, ni pa da bi iz tega lahko komot živela cela familija.

Aja pa da ne bo pomote, vse skupaj sem mislil vložit do takrat enih 100-150k, ostalo bo (če ne bo kakšne hude nesreče) naredil obrestno-obrestni račun. Obstaja tud FIRE movement pa vse. Vse skupaj mi je kul, vseeno pa ne bi pretiraval in "pregorel" do 40. leta.

Ne gledam pa na penzijo kot na obdobje, ko bom samo "zabušaval". Takrat bom pač imel (končno) več časa za potovanja in hobije (in čisto možno da bo kaj prihodka tudi iz tega naslova).

hammock ::

janez09 je izjavil:

zanimiv topic drugace. niso mi pa vsec brezvezni komentarji tipa: ne bo ti uspelo, pogovori o najemniski zakonodaji, itd. Stay on topic please.
tole s hobijem, ki se nekaj prinese (@hammock) mi je dobra ideja in verjetno tudi koristna, ker brezdelje ni fino - kot je rekel ze @Majk (btw. delas 40h/teden? ker meni bi bilo idealno delati par dni/teden, ostalo pa pokriti iz donosov)
@hammock, ce ni skrivnost, kaj je hobi?

V mojem primeru samo zame, vedno gledam na worst case primer (ce me draga nazene recimo). Ona sluzi svoj denar. Seveda za hiso in familijo skrbiva oba.

Glede hobija - poklicno letenje (generalna aviacija). Solanje pilotov, metanje padalcev, razna dela v zraku. Kar se mi dopade, vzamem, freelance varianta.

Ko sem napisal 'upokojitev' - seveda se nebi popolnoma upokojil, le delal bi kolikor bi mi pasalo in kar rad delam. Zagotovo manj kot zdaj. Neki prihodki se vedno bodo z naslova dela. Ce jih ne bo pa mi tudi ne bo hudega.

enemon ::

Obujam tole temo, ker zaradi inflacije verjetno rabimo večji minimalni dohodek ali pač ne? Bi lahko shajali s pasivnim dohodkom v višini socialne, mogoče celo z manj?

Slopek ::

Enemon, vsak ima svojo zgodbo in moja je taka, da od države ne potrebujem prav ničesar, ampak toliko ji bom tudi dal. Trenutno sem v tranziciji, ampak v sistem ne grem več. Je pa v njem še žena, ki je za 1x še "vredna", pa se ji še splača na tlako hodit. Delamo vse na tem, da tudi ona izpreže....
Nič kredita, sončna elektrarna, kmečka peč s kuhalnim delom, doberšenj kos zemlje, sadovnjak, tona kostanja pred hišo, regrat na domačem travniku,..........
Mislim, da bom kar aktiven in ne bom potreboval pasivnega dohodka. Je pa ok za mnoge, ki drugače ne znajo, ne zmorejo in pa tudi za mnoge lenuhe. Teh, je pa v današnjih časih zmeraj več.
Hvala lepa, bilo je lepo dokler je trajalo, a že dolgo ne več. Sistem se namerno sesuva in tudi tu smo v tranziciji, ki ne pelje v boljše čase. Jasno mi je, da penziona ne bom dočakal, če igram to igro naprej, če pa že, pa bom takrat dobesedno uničen, zgaran berač, brez POŠTENEGA prihodka. Od mene, torej nič več v to vrečo brez dna. Kar imam, bo pri hiši, tam kamor ne stopi vsaka noga. Pasiven my ass! Pasiven must die!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Slopek ()

enemon ::

Slopek je izjavil:

Enemon, vsak ima svojo zgodbo in moja je taka, da od države ne potrebujem prav ničesar, ampak toliko ji bom tudi dal. Trenutno sem v tranziciji, ampak v sistem ne grem več. Je pa v njem še žena, ki je za 1x še "vredna", pa se ji še splača na tlako hodit. Delamo vse na tem, da tudi ona izpreže....
Nič kredita, sončna elektrarna, kmečka peč s kuhalnim delom, doberšenj kos zemlje, sadovnjak, tona kostanja pred hišo, regrat na domačem travniku,..........
Mislim, da bom kar aktiven in ne bom potreboval pasivnega dohodka. Je pa ok za mnoge, ki drugače ne znajo, ne zmorejo in pa tudi za mnoge lenuhe. Teh, je pa v današnjih časih zmeraj več.
Hvala lepa, bilo je lepo dokler je trajalo, a že dolgo ne več. Sistem se namerno sesuva in tudi tu smo v tranziciji, ki ne pelje v boljše čase. Jasno mi je, da penziona ne bom dočakal, če igram to igro naprej, če pa že, pa bom takrat dobesedno uničen, zgaran berač, brez POŠTENEGA prihodka. Od mene, torej nič več v to vrečo brez dna. Kar imam, bo pri hiši, tam kamor ne stopi vsaka noga. Pasiven my ass! Pasiven must die!!!

Država še vedno pobere svoje - NUSZ, obvezno zdravstveno in komunalije. Kako si to rešil?

Za ogrevanje imaš drugače gozd ali kupiš drva? Če imaš gozd, verjetno rabiš dosti mehanizacije, ki kar stane... Pa za SE - imaš off-grid sistem, se to še splača glede na dobo baterije?

Sam imam podoben plan, le da ne grem v popolno samozadostnost. Imel bom toliko prihodka, da bodo osnovne zadeve pokrite, sadje iz sadovnjaka, kostanj in zelenjava iz vrta pa bodo plus, če bo kaj. Voda iz studenca, štacuna in dohtar sta pa dostopna peš. Za vse ostalo je amazon. :)

Slopek ::

Trg dela je kot je, vreden si kot si in to je to. Vsak ima pa svojo računico. Pravim, da za enkrat žena še dela, pa denarja ne bo ravno manjkalo. Sicer pa znam tudi jaz marsikaj in tudi bom.
Za ogrevanje je toplotna+sončna(omrežje)...peč na drva s kuhalnim delom in vse to....res nimamo veliko gozda, ampak ene 10metrov bukovih je že na čakanju, pripravljenih za v peč. To je za primer električnega mrka, v katerega slo tech srenja itak ne verjame, hehe...vsakomur svoje, pravim.

nevone ::

sončna(omrežje)..

Nič omrežje ...

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11127102 (15782) vostok_1

najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29455537 (45919) KAVINSKY
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11224587 (20441) zobnik

z 1.000 plače... realno kaj boš s tem kej konkretnega naredil? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

44699111 (86704) FTad

Več podobnih tem