Forum » Loža » Utajevanje davkov v Sloveniji
Utajevanje davkov v Sloveniji
Temo vidijo: vsi
Gagarin ::
Bom odprl novo temo, ker sem ko sem to omenil v temi Gearbest nakupi in kuponi takoj fasal dva predloga za izbris (enega celo od moderatorja). Tu vsaj po mojem mnenju ni podlage v pravilih da se naredi izbris.
Zakaj je utaja davkov v Sloveniji tako "normalna", tako sprejeta s strani velike večine, da že vsaka omemba da je pa to narobe sproži odziv v stilu - Kaj težiš, si samo fouš. A ljudem ni jasno, da imamo ravno zaradi vseh teh utajevalcev, redni plačevalci pač toliko večje davke? Ljudje, ki aktivno služijo s tki kuponi v parih temah na Slo-Tech so čislani, čeprav je prav očitno da s tem služijo in ne plačujejo davke. Te kitajske strani tudi same izkoriščajo razne luknje v sistemu ali pa odkrito tihotapijo robo. Ko se pa na to opozori, te pa "anus peče" in podobno. Zakaj tako?
Zakaj je utaja davkov v Sloveniji tako "normalna", tako sprejeta s strani velike večine, da že vsaka omemba da je pa to narobe sproži odziv v stilu - Kaj težiš, si samo fouš. A ljudem ni jasno, da imamo ravno zaradi vseh teh utajevalcev, redni plačevalci pač toliko večje davke? Ljudje, ki aktivno služijo s tki kuponi v parih temah na Slo-Tech so čislani, čeprav je prav očitno da s tem služijo in ne plačujejo davke. Te kitajske strani tudi same izkoriščajo razne luknje v sistemu ali pa odkrito tihotapijo robo. Ko se pa na to opozori, te pa "anus peče" in podobno. Zakaj tako?
šernk ::
dokler podpisniki referendumov ne bodo odgovarjali za neuspeh referenduma, do takrat se bom izmikal plačevanju davka.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Raptor F16 ::
Ko mački na rep stopiš...
V tisti famozni poštenosti malega človeka je en kup krokodiljih solz.
V tisti famozni poštenosti malega človeka je en kup krokodiljih solz.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
BlaY0 ::
Pa saj s temi kuponi ne moraš nekaj resno služiti? Če pa že, te bodo pa slej kot prej dobili in boš vse za nazaj plačal.
Ne vem, nisem se poglabljal v to koliko lahko zaslužiš. Nekaj se očitno da, saj je teh, ki se s tem ukvarjajo vsak dan več. Vsi forumi so jih polni.
bluefish ::
Ena tema bo dovolj.
Ok, naj bo ta, ampak brez ponavljanja vsebine druge teme.
Ok, naj bo ta, ampak brez ponavljanja vsebine druge teme.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
jype ::
Furbo ::
OMG kakšno veleutajo davkov si zasledil, če nekaj dobiš iz druge EU države pač ni nič utajenega, ampak evropa brez carin med državami članicami, kakršno so nam obljubljali.
Meni se zdiš kot en nadebudni udbovec (osebno mnenje), poglej če imajo kak razpis in povej, kako si že razkrinkal mrežo hobi lučkarjev, ki prihranijo cent ali dva.
Meni se zdiš kot en nadebudni udbovec (osebno mnenje), poglej če imajo kak razpis in povej, kako si že razkrinkal mrežo hobi lučkarjev, ki prihranijo cent ali dva.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
No dejmo še kakšno lepo v stilu - to pa ja ni nič, to je pač folklora. Do kam gre ta folklora? Do malarja, mehankarja, zobozdravnika? Kateri utajevalci so "normalni"?
Z nagibanjem kulture in vrednot v desno, se tudi v Skandinaviji počasi vedno bolj prijemlje mantra, da je davek tatvina, zato je pripravljenost plačati visoke davke vedno nižja, poizkusi utaje pa vedno številčnejši.
Najbolj učinkovito se proti temu borijo z izobraževanjem, drži pa, da gre za indoktrinacijo.
Najbolj učinkovito se proti temu borijo z izobraževanjem, drži pa, da gre za indoktrinacijo.
Potem smo pri nas dosti bolj desno kot recimo v Avstriji...Se ne strinjam, to je bolj levi argument: jaz že ne bom plačeval davkov dokler jih bogati kapitalistični prasci ne...
Potem smo pri nas dosti bolj desno kot recimo v Avstriji...Se ne strinjam, to je bolj levi argument: jaz že ne bom plačeval davkov dokler jih bogati kapitalistični prasci ne...Nekateri ste dosti bolj desno, ja. Uživate standard, ki ne bi bil mogoč brez storitev, ki so bile opravljene, a zanje niste plačali, zdaj pa, ko so enkrat opravljene, želite nehat plačevat, čeprav je jasno, da so v preteklosti ljudje na vašem mestu plačali več kot vi.
mzakelj ::
Z nagibanjem kulture in vrednot v desno, se tudi v Skandinaviji počasi vedno bolj prijemlje mantra, da je davek tatvina, zato je pripravljenost plačati visoke davke vedno nižja, poizkusi utaje pa vedno številčnejši.
Poglej si ta primer :
recikliramo odpadke, sortiramo , ni da ni, pa nam komunala v zahvalo podraža za 7%. No od tega je 2 leti. Sedaj pa nam bodo dvignili za 17% ker so v izgubi. In to odkar je prišel novi direktor na Komunalo in s seboj pripeljal računovodjo in svojega odvetnika. Je znano za tega direktorja da je zafural že 2 firmi na Gorenjskem. In nato Občina v kateri lasti je Komunala naredi revizijo in ugotovijo da je vse OK. Ker pa je potrebno izgubo pokriti so nam enostavno dvignili položnice za 17%, ne da bi direktorja odpustili in sankcionirali zaradi slabega poslovana. In sedaj se vprašajmo ? Ali se nam splača "plačevati" eko davek s sortiranjem, če ti potem še nabijejo položnico do neba. In isti šmorn je v primerov davkov. Če navadna raja plačuje davke, in dela kot nora, "na vrhu" pa se skrivajo v oazah in podobnih zadevah, ali se nam res ne splača utajevat davkov in delati na črno ??? Na vrhu države bo treba red narediti potem pa navzdol. Tudi podjetje če nima dobrega direktorja propade pa če ima še tako pridne in marljive delavce.
Miha 333 ::
Najbolj učnkovito bi se proti temu borili tako, da ljudje nazorno vidijo, da so davki učinkovito porabljeni in da imajo ljudje od tega korist.
To se seveda strinjam, posledično z zavedanjem da če ne plačaš davka kradeš sam sebi in ne neki fantomski državi. Pa tudi z nultim sprejemanjem utaje. Utaja je nesprejemljiva pa naj gre za 100milijonov ali pa 10€.
recikliramo odpadke, sortiramo , ni da ni, pa nam komunala v zahvalo podraža za 7%. No od tega je 2 leti. Sedaj pa nam bodo dvignili za 17% ker so v izgubi. In to odkar je prišel novi direktor na Komunalo in s seboj pripeljal računovodjo in svojega odvetnika. Je znano za tega direktorja da je zafural že 2 firmi na Gorenjskem. In nato Občina v kateri lasti je Komunala naredi revizijo in ugotovijo da je vse OK. Ker pa je potrebno izgubo pokriti so nam enostavno dvignili položnice za 17%, ne da bi direktorja odpustili in sankcionirali zaradi slabega poslovana. In sedaj se vprašajmo ? Ali se nam splača "plačevati" eko davek s sortiranjem, če ti potem še nabijejo položnico do neba. In isti šmorn je v primerov davkov. Če navadna raja plačuje davke, in dela kot nora, "na vrhu" pa se skrivajo v oazah in podobnih zadevah, ali se nam res ne splača utajevat davkov in delati na črno ??? Na vrhu države bo treba red narediti potem pa navzdol. Tudi podjetje če nima dobrega direktorja propade pa če ima še tako pridne in marljive delavce.Revolucija je obvezna, drži. Problemov je več, a glavni, ki ga vidim, je ta, da tisti, ki bi lahko bili materialno neobremenjeni na položajih odločanja, ne kandidirajo.
Najbolj učnkovito bi se proti temu borili tako, da ljudje nazorno vidijo, da so davki učinkovito porabljeni in da imajo ljudje od tega korist.To se v Skandinaviji ni spremenilo že 40 let.
Utaja je nesprejemljiva pa naj gre za 100milijonov ali pa 10€.Bi se strinjal, če bi pri sto miljonih temu rekli utaja - pa ne. Tam se naredi davčno optimizacijo in plača efektivno nižjo davčno stopnjo, reveži pa te možnosti nimajo.
To se seveda strinjam, posledično z zavedanjem da če ne plačaš davka kradeš sam sebiTo je stvar vzgoje in vrednot. Večina ljudi davke smatra kot redno plačilo za storitve, ki jih redko koristi, ker smo ljudi takega odnosa naučili.
Torej vsi utajevalci davkov v Sloveniji do nivoja nekje zobozdravnika morajo to početi zaradi revšćine?Ne. Večina jih to počne zaradi revščine, a utajijo premalo, da bi to imelo kakršenkoli smisel preganjat, ker lahko utajijo le drobiž od drobiža, ki so njihovi prihodki. Zobozdravniki so vsi v najvišjem odstotku in imajo vsi tudi precej več kot desetkratnik povprečnih prihodkov, če so zasebniki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
"Večina ljudi davke smatra kot redno plačilo za storitve, ki jih redko koristi, ker smo ljudi takega odnosa naučili"
Se bojim da v Sloveniji že dolgo več ne. Večina jih bi uporabila obvoz če je le možno. Kakšen % plača obrtniku po računu, če le ta predlaga plačilo na roke?
Ad 2) recimo ljudje ki delujejo kot kupon promoterji vsaj navidezno ne delujejo ravno reveži
Se bojim da v Sloveniji že dolgo več ne. Večina jih bi uporabila obvoz če je le možno. Kakšen % plača obrtniku po računu, če le ta predlaga plačilo na roke?
Ad 2) recimo ljudje ki delujejo kot kupon promoterji vsaj navidezno ne delujejo ravno reveži
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gagarin ()
Se strinjam, ukinitev gotovine je pravi korak. Bi pa takoj skakali utajevalci pod krinko dušebrižnikov kako je to poseg v zasebnost...
mzakelj ::
Ah s kolegom se greva "trgovino" že več let in to brez kartic in gotovine. Blagovna menjava to je to.
S tem po moje ne bi smelo biti nič narobe. Kot tudi s tem ne, da ti kolegi pomagajo postaviti plato, ti pa njim. Tu se je šlo predaleč. Tudi če tu pa tam kaj prodas na bolhi ali kdaj objaviš kakšen kupon. Ko pa to počneš vsakodnevno in je recimo tvoja tema o kuponih dolga več 100 strani je pa malo drugače.
Ja argument, ki to ni. Kakšnega nadzora pa država, če delaš vse zakonito, nima, pa ga bo z ukinitvijo gotovine dobila.? Da si kupil dildo v sex shopu?
Ukinitev gotovine vodi v totalni nadzor države nad posameznikom. Nesprejemljivo.
Ja argument, ki to ni. Kakšnega nadzora pa država, če delaš vse zakonito, nima, pa ga bo z ukinitvijo gotovine dobila.? Da si kupil dildo v sex shopu?
Zgodovina sprememb…
S tem po moje ne bi smelo biti nič narobe. Kot tudi s tem ne, da ti kolegi pomagajo postaviti plato, ti pa njim. Tu se je šlo predaleč. Tudi če tu pa tam kaj prodas na bolhi ali kdaj objaviš kakšen kupon. Ko pa to počneš vsakodnevno in je recimo tvoja tema o kuponih dolga več 100 strani je pa malo drugače.Huh, pojma nisem imel, da gre za tak biznis. Če je kuponov toliko, potem gre verjetno za zaposlenega pri Kitajcih, ki ima tako nalogo?
Dokler bo obstajala gotovina, toliko časa bo siva ekonomija.
Res je.
Elektronsko plačevanje odpravi vse probleme povezane s fizičnim denarjem. Plačila ne morajo iti mimo sistema, fizična kraja nemogoča, obstaja sledljivost plačil in nakazil... etc.
Imam pa občutek, da bi bilo treba razviti boljše varnostne mehanizme. PIN koda sicer je neka ovira za tatove, vemdar jo je relativno preveč enostavno "ukrasti".
Raptor F16 je izjavil:
Imam pa občutek, da bi bilo treba razviti boljše varnostne mehanizme. PIN koda sicer je neka ovira za tatove, vemdar jo je relativno preveč enostavno "ukrasti".Kdo pa še tipka pin?
Glede obsega: poglej teme Gearbest, Goldway, Bangoog. Pa isti objavljajo na alter, slo-android, pa verjetno še kje
Ma ja, so kar lokalci. Tudi v drugih temah vseskozi pišejo ( sesalci, xiaomi, itd), imajo tudi svoje web strani s testi te robe v slovenščini.
En, izmed teh se je na to temo v eni od njegovih tem sicer oglasil in izjavil da državi nič ne dolguje, karkoli že to pomeni.
En, izmed teh se je na to temo v eni od njegovih tem sicer oglasil in izjavil da državi nič ne dolguje, karkoli že to pomeni.
Zgodovina sprememb…
Hermit Bob ::
Enkrat sem ze povedal, pa bom se enkrat, Ferdo66 ima prav. Drzava je kompleksen sistem, ga bom skusal reducirati na minimum, tako, da ga bo tudi zadnji idiot razumel.
- Drzava smo mi vsi. Nic posebnega, dejansko se mi zdi noro, da tega ljudje se vedno ne razumejo. Leta 2019. Noro.
- Drzava porablja davke za nase skupne potrebe. Ja, barabe na polozajih to izkoriscajo ampak to je druga tema. Se ne bon spuscal v to ker je irelevantno.
- Drzava (torej mi) potrebuje novo cesto, je abstrakten primer, nima samo teh potreb, potrebuje se kup drugega, ampak dajmo biti preprosti, kot receno, da bo vsak idiot razumel.
- V tej imaginarni drzavi zivi samo 100 ljudi, nic vec. Da bo razumel tudi vsak idiot.
- Cesta stane 100 eurov. Da bo vsak idiot razumel.
- Drzavljanov je 100. Spet, da bo vsak idiot razumel.
- Da zgradimo cesto, se predpise davek 100 eurov. Prebivalcev je 100, se pravi mora vsak placati 1 euro, da se projekt izvede. Se sledis?
- Zdaj pa pridemo do Slovenije. Polovica prebivalcev je prepricanih, da so vecvredni in ne bojo placevali davkoc. Prikrijejo svoj dohodek in ne placajo svojega eura. V proracun pride namesto 100 eurov samo 50 eurov.
- Drzava rabi cesto. Ima pa problem, davkov pobere samo za pol ceste. Kaj stori? Dvigne davek.
- Kaj se zgodi? Ups, TI, kreten, sponzoriras tistih 50 drzavljanov, ki bojo cesto uporabljali enako kot ti, s tem, da placas namesto 1 eura, 2 eura. Ker placujes davek, si placal se enkrat vec, ker je pol ljudi placalo manj.
Ce je kdo prezabit, da bi razumel. Prav.
- Drzava smo mi vsi. Nic posebnega, dejansko se mi zdi noro, da tega ljudje se vedno ne razumejo. Leta 2019. Noro.
- Drzava porablja davke za nase skupne potrebe. Ja, barabe na polozajih to izkoriscajo ampak to je druga tema. Se ne bon spuscal v to ker je irelevantno.
- Drzava (torej mi) potrebuje novo cesto, je abstrakten primer, nima samo teh potreb, potrebuje se kup drugega, ampak dajmo biti preprosti, kot receno, da bo vsak idiot razumel.
- V tej imaginarni drzavi zivi samo 100 ljudi, nic vec. Da bo razumel tudi vsak idiot.
- Cesta stane 100 eurov. Da bo vsak idiot razumel.
- Drzavljanov je 100. Spet, da bo vsak idiot razumel.
- Da zgradimo cesto, se predpise davek 100 eurov. Prebivalcev je 100, se pravi mora vsak placati 1 euro, da se projekt izvede. Se sledis?
- Zdaj pa pridemo do Slovenije. Polovica prebivalcev je prepricanih, da so vecvredni in ne bojo placevali davkoc. Prikrijejo svoj dohodek in ne placajo svojega eura. V proracun pride namesto 100 eurov samo 50 eurov.
- Drzava rabi cesto. Ima pa problem, davkov pobere samo za pol ceste. Kaj stori? Dvigne davek.
- Kaj se zgodi? Ups, TI, kreten, sponzoriras tistih 50 drzavljanov, ki bojo cesto uporabljali enako kot ti, s tem, da placas namesto 1 eura, 2 eura. Ker placujes davek, si placal se enkrat vec, ker je pol ljudi placalo manj.
Ma ja, so kar lokalci. Tudi v drugih temah vseskozi pišejo ( sesalci, xiaomi, itd), imajo tudi svoje web strani s testi te robe v slovenščini.Seveda so lokalci, zakaj ne bi bili? Bi me pa izjemno čudilo, če ne bi bili plačani od Kitajcev za pospeševanje prodaje.
Hermit Bob je izjavil:
Ce je kdo prezabit, da bi razumel. Prav.Oh, wow, desničarji boste v 2019 nenadoma ugotovili, da je socializem edini vzdržen družbeni sistem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Raptor F16 je izjavil:
Imam pa občutek, da bi bilo treba razviti boljše varnostne mehanizme. PIN koda sicer je neka ovira za tatove, vemdar jo je relativno preveč enostavno "ukrasti".Kdo pa še tipka pin?
Poznaš kak boljši način pri plačevanju s kartico?
janezvalva ::
...Zakaj je utaja davkov v Sloveniji tako "normalna", tako sprejeta s strani velike večine...
ker tudi sam DURS to tolerira. primer: dobil sem za doplačat dohodnino v višini 0.02€, pa so mi odpisali, da tega ne rabim plačati.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
Raptor F16 je izjavil:
Poznaš kak boljši način pri plačevanju s kartico?Ja, biometrično. Jaz sem pin nazadnje tipkal več kot leto dni nazaj.
janezvalva je izjavil:
ker tudi sam DURS to tolerira. primer: dobil sem za doplačat dohodnino v višini 0.02€, pa so mi odpisali, da tega ne rabim plačati.To je zato, ker je to precej več, kot v Sloveniji stane bančna transakcija.
Raptor F16 je izjavil:
Poznaš kak boljši način pri plačevanju s kartico?Ja, biometrično. Jaz sem pin nazadnje tipkal več kot leto dni nazaj.
Če ti ni odveč, lahko tudi na ZS napišeš.
Katera banka to omogoča, kako stvar deluje, kako je zanesljiva, kje je možno tako plačevat...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
janezvalva je izjavil:
...Zakaj je utaja davkov v Sloveniji tako "normalna", tako sprejeta s strani velike večine...
ker tudi sam DURS to tolerira. primer: dobil sem za doplačat dohodnino v višini 0.02€, pa so mi odpisali, da tega ne rabim plačati.
Nič ne tolerira... vse je določeno z zakonom... za tvoj primer glej 105. člen ZDavP-2.
Urbano#Desno ::
Izogibanja davkov je logična posledica drakonskih davkov in obsega nesmiselnega trošenja v neučinkovitem državnem aparatu. Dejansko obstaja lepa premosorazmerna koleracija med zbojenostjo držav in višino davkov. Države z višjimi davki imajo primerjalno več "progresivne" leve populacije, katera misli da si lahko standard privolijo in ne zaslužijo.
Urbano#Desno je izjavil:
Države z višjimi davki imajo primerjalno več "progresivne" leve populacije, katera misli da si lahko standard privolijo in ne zaslužijo.Podatki iz držav z višjimi davki te demantirajo.
Sp3m ::
Ko bo enkrat veliko bolj jasno kam gredo vsi davki in ko bo enkrat tudi pravna in kazenska odgovornost za slabo delo v javni upravi in ostalih javnih službah bo morda del populacije raje plačeval davke in bo sama utaja davkov manj popularna.
Sicer se tudi velikokrat meša utajo davkov in optimizacijo davkov!
Veliko ljudi ne pozna razlike in optimizacijo davkov enači z utajo davkov!
Dober državljan in podjetnik vedno optimizira davke!
Imam pa občutek, da je ta utaja davkov, podobna kot korupcija, vsak je že slišal za oboje, samo noben, ki se ga vpraša, še nikoli ni nič koruptivnega naredil ali videl korupcijo v praksi!
Sicer se tudi velikokrat meša utajo davkov in optimizacijo davkov!
Veliko ljudi ne pozna razlike in optimizacijo davkov enači z utajo davkov!
Dober državljan in podjetnik vedno optimizira davke!
Imam pa občutek, da je ta utaja davkov, podobna kot korupcija, vsak je že slišal za oboje, samo noben, ki se ga vpraša, še nikoli ni nič koruptivnega naredil ali videl korupcijo v praksi!
MadMicka ::
Mene zanima Ferdo66, od kje tebi ideja, da je v Sloveniji utaja davkov "normalna"? A to ti po lastni pameti sodiš ali imaš kako primerjavo z drugimi državami? Velika večina prometa blaga in storitev je dejansko obdavčena. Če pa imaš ti nekega soseda mehanika, ki ti za 10 EUR zamenja gume, pa to res ni ne vem kaj. Kar se pa zobozdravnikov tiče, niti pod razno ne grem stran brez računa, moraš biti res bolan, da jim šenkaš DDV.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
Furbo ::
Jeez kakšne oslarije kvasite o davkih. Vse to plačevanje davkov, ukinitev gotovine, itd, navadno zagovarjajo prav tisti, ki so na sociali in jim seveda paše, da bi jih drugi še naprej sponzorirali ali pa so nesposobni birotati zaposleni v JU.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Jeez kakšne oslarije kvasite o davkih. Vse to plačevanje davkov, ukinitev gotovine, itd, navadno zagovarjajo prav tisti, ki so na sociali in jim seveda paše, da bi jih drugi še naprej sponzorirali ali pa so nesposobni birotati zaposleni v JU.
S čim se imate pa vi za pohvalit?
Nehajte trollat ali pa se spokajte nazaj v vrtec. Politično stanje države je ogledalo državljanov, pa naj vam bo ta trditev všeč ali ne.
Nekateri smo res upali, da bomo bolj podobni zahodu, ampak smo po korupciji in politiki čedalje bolj podobni balkanu po sistemu "Ako prođe".
Mene zanima Ferdo66, od kje tebi ideja, da je v Sloveniji utaja davkov "normalna"? A to ti po lastni pameti sodiš ali imaš kako primerjavo z drugimi državami? Velika večina prometa blaga in storitev je dejansko obdavčena. Če pa imaš ti nekega soseda mehanika, ki ti za 10 EUR zamenja gume, pa to res ni ne vem kaj. Kar se pa zobozdravnikov tiče, niti pod razno ne grem stran brez računa, moraš biti res bolan, da jim šenkaš DDV.
10 eur enemu, deset eur drugemu... v enem tednu med sezono ima 100 strank in evo 1000 EUR neobdavčenega v žep.
Da grem jaz v gospodarstvu tako posel delat me že jutri davčna takoj potipa. Aha njemu ni treba, ker sta litr žganice skup spila, jaz pa moram. Zakaj moram?
Da bo tvoja stara mama lah šla na pregled, da bodo tvoji otroc lahk hodil v šolo, da bo tvoja oma svojo penzijo konc mesca dobila, da bo policija lahko intervenirala ko jih boš rabil...
Ja, ampak ne moreš govorit da je to slovenska folklora in da je to v SLO normalno. Normalno pomeni da večina to počne, jaz ti pa zdajle tukaj zagotavljam, da v SLO večina plačuje davke, zelo majhna manjšina pa ne.
FURS se je letos lotil minerjev in kripto mešetarjev recimo. Preprodajalci so vedno bili in bodo na tapeti, seveda je pa odvisno kakšen promet in revenue ustvarjajo. Če je vsega skupaj za par 100 EUR na mesec nima smisla niti začet postopkov, ker je za vsakega posameznika potreben ločen postopek... ni to tako kot skupinska tožba ali skupinsko pogajanje za ceno štroma. Sem pa prepričan, da če nekdo s preprodajo služi toliko, da se jim na FURS-u prižgejo alarmi, ga bodo pa definitivno za pet let nazaj pogledal... plačat bo moral ves davek za nazaj, moral bo prijaviti dejavnost in štrafali ga bodo, ker recimo 5 let ni imel prijavljene dejavnosti pa bi jo po zakonu moral imeti.
FURS se je letos lotil minerjev in kripto mešetarjev recimo. Preprodajalci so vedno bili in bodo na tapeti, seveda je pa odvisno kakšen promet in revenue ustvarjajo. Če je vsega skupaj za par 100 EUR na mesec nima smisla niti začet postopkov, ker je za vsakega posameznika potreben ločen postopek... ni to tako kot skupinska tožba ali skupinsko pogajanje za ceno štroma. Sem pa prepričan, da če nekdo s preprodajo služi toliko, da se jim na FURS-u prižgejo alarmi, ga bodo pa definitivno za pet let nazaj pogledal... plačat bo moral ves davek za nazaj, moral bo prijaviti dejavnost in štrafali ga bodo, ker recimo 5 let ni imel prijavljene dejavnosti pa bi jo po zakonu moral imeti.
LeQuack ::
Ja, ampak ne moreš govorit da je to slovenska folklora in da je to v SLO normalno. Normalno pomeni da večina to počne, jaz ti pa zdajle tukaj zagotavljam, da v SLO večina plačuje davke, zelo majhna manjšina pa ne.
Problem so tudi tisti, ki plačujejo veliko manjši delež davkov. Npr. redni delavec plačuje največji delež. Se pravi ni nujno da sploh ne plačaš davkov, ampak da ga plačuješ nesorazmerno premalo. Npr. nacionalni šport SP-jev je (bil) čim več fiktivnih stroškov in kilometrine, da se utaji davek.
Quack !
@Quack to s fiktivnimi stroški vem kaj misliš ampak ni tako enostavno. Ne moreš vsega pisat v strošek. Najbolj šolski primer je nakup "službenega vozila" ampak za to vozilo je običajno potrebno imeti zapisnik zgodovine kilometrov, beležene potne naloge itd. Tako da v vsakem primeru gre za nekaj kar se uporablja za opravljanje dejavnosti.
Ravno tako moraš biti precej neumen, da ne prijaviš stroška potrošnega materiala, surovin itd. V tem primeru bi bil bruto pokasiran znesek od dela smatran za dobiček. Enostavno ker nisi prijavil stroška.
Ravno tako moraš biti precej neumen, da ne prijaviš stroška potrošnega materiala, surovin itd. V tem primeru bi bil bruto pokasiran znesek od dela smatran za dobiček. Enostavno ker nisi prijavil stroška.
Problem so tudi tisti, ki plačujejo veliko manjši delež davkov. Npr. redni delavec plačuje največji delež. Se pravi ni nujno da sploh ne plačaš davkov, ampak da ga plačuješ nesorazmerno premalo. Npr. nacionalni šport SP-jev je (bil) čim več fiktivnih stroškov in kilometrine, da se utaji davek.
Daj ne nakladaj... s.p. nima dopusta, s.p. ima bistveno več papirologije, s.p. ima velike probleme če zboli za dalj časa, s.p. si mora sam iskat stranke če hoče preživet, da ne naštevam dalje. Trenutna zakonodaja mu omogoča, da si "izplačuje" dnevnice in kilometrino, še vedno pa mu ne dovoljuje da pri tem goljufa. Če goljufa, je to njegova zavestna odločitev in zanjo odgovarja. In tvoj argument je, delavci so na slabšem, ker ne morejo tako goljufati kot s.p.? Daj lepo te prosim no!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
bbbbbb2015 ::
Hermit Bob je izjavil:
Enkrat sem ze povedal, pa bom se enkrat, Ferdo66 ima prav. Drzava je kompleksen sistem, ga bom skusal reducirati na minimum, tako, da ga bo tudi zadnji idiot razumel.
Bojim se, da ti ne razumeš, za kaj se gre. Bodisi, da si prezabit ali kaj drugega.
V državi Sloveniji se v javnem sektorju krade. Krade se tako, da javna služba/firma da razpis, kjer recimo za PC definirajo mere škatle, da samo en tip računalnika paše. Potem navedejo še certifikate, ki jih mora imeti ponudnik - in to da samo enega ponudnika.
Ponudnik za nekaj, kar stane 100 EUR ponudi 150EUR, javna firma to plača, ponudnik pa del denarja skanalizira v tujino, ter pride nazaj s kešem, oziroma še pogosteje, v Slovenijo s tem kešem sploh ne pride in si ga talajo in uslužbeni javne firme in seveda tudi privatne.
Če ne veš o čem govorim, pojdi na enarocanje.si, ter za vsak tender poglej, koliko ponudb je prispelo. Za 99,9% - samo ena.
Za te javne firme, da tako razmetavajo z denarjem in si ga bašejo v žep, jaz ne nameravam plačati davke. Ti jih kar plačuj, če si tako butast.
Ko bo pa na vsak tender prispelo 3-5 ponudb, tako kot v Nemčiji, Avstriji, Norveškem - to je pa nekaj povsem drugega.
Zato nočemo plačevati davke. Ker nismo butasti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
Glugy ::
Bom odprl novo temo, ker sem ko sem to omenil v temi Gearbest nakupi in kuponi takoj fasal dva predloga za izbris (enega celo od moderatorja). Tu vsaj po mojem mnenju ni podlage v pravilih da se naredi izbris.
Verjetno iz istega razloga ko se izvoli osebo ki naj bi bila dober podjetnik za predstavnico ljudstva pri lokalni oblasti. Ljudje enostavno želijo neke vrste super junaka ; nekdo ki ima moč in sposobnost ( ne pa nujno tudi etično odgovornost ali intere ) da spremeni nekaj na boljše.
Ljudje tudi želijo slovenske vrtce; šolstvo; zdravstvo ; bivanje v Sloveniji; ne želijo pa plačevat davkov iz naslova davkov Sloveniji češ da že plačajo Avstriji ; pa čeprav ne bi šlo za dvojno plačevanje davkov ampak samo za plačilo razlike.
Ravno tako vsi mislijo da ker enim parim uspe; da je to to ; da se tako dela in da bodo tako uspešni ravno oni. Pa čeprav statistika nekak v tem sistemu ne omogoča tega.
Ravno tako k vsi mislijo da so nizke neto plače problem davkov pa čeprav je bruto plača polovična tiste iz Nemčije. S prstom se kaže na državo namesto na podjetnike.
Enostavno imajo tisto v sebi ko mislijo da manj ko je davkov ; manj državi ostane in zato je manj korupcije oziroma izgubljenega denarja v družbi. Žal temu ni tako; v zasebnem sektorju je korupcije še več ker le ta ni pod nadzorom izvoljencev ljudstva. Praktično se pričakuje da pri večjih poslih primakneš še kej pod mizo.
In ja lažje je prek medijev in družabnih omrežij pritisnit na državo da naj zniža davke kot pa na zasebna podjetja da dajo več plače. In te ljudje pač gledajo samo na svojo zadnjico; medtem ko svojo vest za sistematično slabšanje položaja države perejo s tem da svojcem kupujejo toliko več; donirajo v humanitarne namene ali pa si postavijo sončne celice češ jz sm dobra oseba ker neki dobrga delam za okolje. Pa pozabimo zdej mi na to da državi ne dam toliko kot bi moral.
Lepo je vidt k eni tle razmišljajo uf; državi bom polno plačal brez izogibanja davkov ko bo denar šel samo točno tja kamor jaz hočem; kjer jz vidim smisel in ne kjer širša družba vidi smisel. Ja ok samo potem ne vem kaj delaš v Sloveniji. Nobena država ni popolna pa če bi vsak samo izločal kaj naj financira in kaj ne se ne bi nikoli zmenil pa nikoli imel strinjanja v tem. Rezultat je kvečjemu samo nenehni izgovori da si opereš ego češ ja glej sej še vedno ni tako kot jz hočm torej je legitimno da ne plačujem toliko davkov kot je v duhu zakona mišljeno.
Ampak ravno zarad takih potem pride do situacije da se davke avtomatsko prelaga na tiste ki nimajo dovolj pod palcem da bi se izogobal davkov; večina delovnih ljudi ki jim vsak evro veliko več pomeni. Enostavno ni računice da plačaš manj davkov v celoto denarja potem pa da povprečen Janez tega ne preplača zarad tebe. V bistvu povprečen Janez ki ima že tako minimalca tebe financira. Ker če tako pomisliš...kaj pa so davki? Davki so za vzdrževanje civilizacijskih standardov; za infrastrukturo; za zastonj kvalificirano delovno silo preko brezplačnega šolstva; za take stvari ki jih podjetja hočeš nočeš rabijo; in ki jih bolje plačani hočeš nočeš rabijo. Brez malih nizkokvalificiranij Janezov vas ne bi bilo.
Za konec pa še..s to mentatliteto češ jz se lahko izognem davku ker ne verjamem v državo pokažeš sredinca ne državi ampak povprečnemu Janezu; in daješ zgled tud politikom da se jim itak ni treba trudit ker jih imamo itak že vsi avtomatsko za do Janezom neprijaznih v svojih dejanjih ( pustmo prazna leporečenja ) . Si del problema ki ne zahteva rešitve. Zato ker ko si del problema se še vedno vidiš kot žrtev. In to je bistveno varovalo pred občutkom odgovornosti in solidarnosti. Komformizem brez primere. Če hočš živet v spendenani državi bod najprej sam spendenan in bodi zgled drugim. Če boste pa vsi ki imate večji ugled/vpliv samo čakal da bo en dan čudežno samo od sebe država spremenila v spendenano medtem ko boste vi še vedno davke utajeval..jah pol pa vas moram razočarat; to se ne bo samo od sebe zgodil. Vi ste del države v kateri živite. Ne pozabte tega. Če boste delal reveže boste tud sami živel obdani z kriminalno družbo; ker revščina/nepravičnost motivira ljudi v to. Če boste pa dobr delal boste pa živel v družbi kjer se imamo radi tud če se direktno ne poznamo in smo drug do druzga prijazni. ( pustmo izjeme ) . Lažje je biti prijazen če imaš dobro življenje in ne rabiš biti zagrennjen.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Plačila moderatorjem, oglaševanje v temahOddelek: Slo-Tech | 2329 (1498) | Mavrik |
» | Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Rezultati | 33950 (27262) | zmaugy |
» | Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 18420 (15676) | AndrejO |
» | Ameriške multinacionalke neobdavčene dobičke parkirajo v državne obveznice (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 17509 (13915) | U33 |
» | Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Tožbe | 39984 (36496) | Invictus |