» »

Kaj za vas pomeni sreča, srečno življenje?

Kaj za vas pomeni sreča, srečno življenje?

1
2
3

digitalcek ::

imagodei je izjavil:

Ljudje normalno s tem nimamo težav, ker če nisi stašansko sugestibilen ter labilen, lahko vsebino prebranega/poslušanega ovrednotiš in ugotoviš, ali se strinjaš ali ne, ali je zapis logičen, veljaven in zdrav, ali prodaja buče ali pa je čtivo pomembno in/ali zanimivo, ali širi obzorja ali pa te poskuša zavesti in vkalupiti. Ali si je tekst vredno zapomniti ali ga takoj pozabiti.
Nič v tem, da ti pod roke pride nek tekst ali posnetek, link oziroma youtube video ne pomeni, da se moraš z vsebino nujno poistovetit. In skrbet, da se boš navlekel tujih mnenj, je povsem odveč.

digitalcek je izjavil:

In čisto dovolj je, če preberemo kakšno knjigo Marina Kojca.

In že v naslednji povedi pridemo do napake v sklepu. Kako pa ugotoviš, kaj je vredno brati in kaj ne, ter kako veš, da je to ravno Kojc? Na kakšni podlagi si se odločil, da je Kojc OK, random avtor na youtube pa ne? Tudi Kojc ti je bil, v nekem trenutku, preden si ga bral, nek "random avtor". In če si ga šel brat na priporočilo, si se že v štartu "navlekel tujih mnenj". Cherry-picking at it's best.

Za boljše razumevanje še to.

Kojc govori približno enko kot ta avtor na YT.
Torej je popolnoma dovolj prebrati samo Kojca, ali spremljati tega avtorja.
Ne pa brati 173 avtorjev na YT.

In ja: Buda govori približno enako (najmanj pa podobno), kot ostali indijski ali kitajski misleci, ali celo kot bioenergetik Ogorevc.
Velikih razlik pač ni.

Konzumiranje majhnih razlik med avtorji pa je stran vržen čas...

Ni pa stran vržen čas tisti čas, ko SAMI pridemo do teh resnic... Brez, da nas nekdo drži za rokico, ponuja linke in nam vzame nekaj tisoč evrov za "duhovne delavnice".

Ali, da odrajžamo za tri leta v Indijo, ali na Tibet.

Tibet in Indija sta tudi tu, v Sloveniji, v nas in okoli nas.

firbec ::

@DJ-DUST
kapo dol za tvoj post, želim ti vse najboljše v prihodnosti - live your life in boli te đoko za ostale

Darko! ::

c3p0 je izjavil:

Darko! je izjavil:

Danes najbolje porabljenih 7 minut pred računalnikom.
Hvala.

Dobra knjiga na temo: Eckhart Tolle - The Power of Now.

Vem, jo imam že kakšnih deset let doma :)

Sicer v slovenskem prevodu, meni bolj razumljivo: "ZDAJ! Resnično tvoj je samo ta trenutek", zal. Ganeš, 2002.

Ravno na Tolleja me je spomnil tale Harris, ker je povedal v bistvu čist isto. Se mi pa zdi, da celo bolj jasno. In še bolj po domače.

Sploh nisem vedel zanj.
Morda je bil pa Harris na mojstrovem tečaju ;)

kuall ::

jype je izjavil:

Zdaj veliko bolje razumem, čemu si tako nesrečen.

Ne razumeš. Kolikor sem nesrečen je zato, ker je bilo preveč jypetov v mojem življenju.

Pika na i ::

@zobnik, thethilko, Dj-DUST, digitalcek
vi ste verjetno velikokrat srečni, naj tako ostane ;)

@ imagodei, nikdar si ne bi mislila, da potrebuješ za srečo YT video gledat. In to ti?
Da ti mora nekdo drug povedat (te razsvetlit), kaj je ZATE (lahko) sreča? Saj se hecaš, a ne? Učit se bit srečen...........
No, kakorkoli, glej da te ne zanese preveč.

@digitalcek - jaz ne bom prebrala nobene knjige o smislu življenja, ker je to zame izguba časa. Izguba časa je pa pomeni že pomanjkanje sreče v mojem življenju :)

imagodei ::

Mene ne preseneča več, da ste ljudje nepismeni in ali neiskreni. Temu, kar na forumu konstantno počnete, se reče Strawman fallacy oziroma malo manj učeno, pretepanje slamnatega moža. Izmislite si, da sem nekaj rekel oziroma da imam neko stališče, potem pa udrihate po njem - popolnoma pa falite bistvo. Tole napačno predstavljanje stališč oziroma "kukanje v kristalno kroglo" in sklepanje na stališča drugih, se je strašno razpaslo. ;((

Pika, namesto da bi vprašala, če potrebujem za srečo gledat YT, si kar sama sklenila, da je tako?! Kaj te je navedlo na tak sklep?

Ker vse, kar sem jaz povedal v zvezi z Youtube videi je to, da te morda lahko česa naučijo, ne pa, da je ogled YT videa nujen za srečo. In še: nikakor nisem trdil, da te Youtube video lahko osreči ali nauči, kaj sreča je! V zvezi s Čuječnostjo sem prilimal informativne videe, ki predstavljajo tematiko - ne pa učijo sreče. Digitalčku pa sem povedal, da ogled youtube filmov ni nič dosti drugače, kot branje knjig: na tržiču je ogromno šodra, sem ter tja se pa najde kakšna kvalitetna knjiga, od katere kaj odneseš. Enako je z Youtube videi. Ampak, če jih apriori ne gledaš, je to tako, kot da apriori ne bi bral leposlovja, ker je v knjigarnah vse polno šunda. Kot da ne bi želel brati strokovnih in poljudnih knjig, ker je nevarno, da ti pomotoma pod roke pride psevdoznanstveno ezoterično sranje.

Kje si ti v mojih zapisih videla, da moram jaz gledat Youtube, da sem srečen, mi absolutno ni jasno. :(
- Hoc est qui sumus -

hamez66 ::

imagodei je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Seveda, saj se gre za princip, da se pač videe, ki se jih linka, pač tudi pokomentira.

Videi so bili v kontekstu in so bili povsem zadosti pokomentirani za tiste, ki so jih želeli pogledat. Ti si očitno že v naprej odločen, da je Harris brezveznik in v resnici gre samo za to, da iščeš "izgovore", zakaj bi pljuval po videih.

hamez66 je izjavil:

Poanta pravila slo-techa, da se videov brez razlage ne linka ima svoj namen, in ta namen mi je ravno danes koristil, ker se mi brezveznika Harrisa res ni dalo gledat.

V bistvu ti ta pravila niso pomagala čisto nič - več kot 16 ur po objavi videov se še vedno spotikaš ob njih.

hamez66 je izjavil:

Ne razumem, kako ima mindfulness meditacija kakršno koli signifikantno vezo s srečo.

To mi je kristalno jasno, verjemi.

hamez66 je izjavil:

Pa upam, da bo kolega bolje razložil, kaj točno je zen nirvana in ostalo.. :) Mislim, da so ljudje lahko popolnoma srečni brez kakršnega koli mindfullness nirvana zena.

Kdo govori o zen nirvani? Principi mindfulnessa so zelo podobni oz. nemara celo isti kot v budistični meditaciji, ni pa potrebe sem gor limat nobenih mističnih nalepk.

Potreba po maksimiziranju pozitivnih občutkov, sreče, veselja, zadovoljstva v življenju tudi v odsotnosti vseh materialnih dobrin, ki jih omenjaš, ter ob odsotnosti vseh zunanjih potrditev, trepljanj po rami, medalj, napredovanj v službi, osebnih dosežkov; ter po minimiziranju slabih občutkov, nezadovoljstva, depresije, trpljenja - izhaja iz ugotovitve, da so 1.) vsi naši dosežki minljivi že po naravi stvari in 2.) da so minljivi tudi občutki sreče, povezani s tem. Večina ljudi, ko nekaj doseže, se pač ne usede v kot, ne odpre piva in si ne reče: "Tako, to je narejeno, zdaj pa srečen čakam na smrt." Občutki zadovoljstva trajajo nekaj ur, dni, tednov... Potem pa minejo in spet loviš srečo preko drugih dosežkov, potrditev. In s tem se ukvarja mindfulness - z vprašanjem, kako biti zadovoljen (če že ne srečen) tudi v odsotnosti stalnega pehanja za zunanjimi ali notranjimi potrditvami.

Ne glede na vse tvoje dosežke in nadpovprečno količino sreče v tvojem življenju, bo prišel dan, ko boš zbolel ti, ali tvoji bližnji. Dobil boš klic, da je umrla ta ali ona oseba. Ti sam boš soočen z lastno umrljivostjo. Nič ne traja. Ne glede na to, kako čudovito življenje živiš. In spet se tu mindfulness ukvarja s tem, kako doseči in ohraniti neko notranje zadovoljstvo, ki ni podvrženo zunanjim pretresom. Kako živeti v trenutku, neposredno, brez presojanja/obsojanja, kako prepoznati svoje misli in občutja in se ne zaciklat v njih dlje kot je to nujno potrebno. Kako biti čuječ v vsakem trenutku in ne zapravljat časa za nepotrebne neumnosti, kako ne zapravljat časa z negativnimi občutki in mislimi.

V bistvu so to stvari, o katerih govorijo tisti videi z začetka teme - ampak očitno nekateri raje (površno) berete eseje in spise, namesto da bi si vzeli 7+7 minut časa in poslušali nekaj iz prve roke.

Nič se ne spotikam, ti se spotikaš, brišeš komentarje in težiš veš čas.

In ja, vse to, kar si napisal, mi je bilo že prej znano, torej Harris ostaja brezveznik, to, kar si napisal, ne daje odgovora na kaj je sreča, gre samo za opis določenih stanj.

Zen mindfulness nirvane pa nisi omenjal ti, ampak tisti ta drugi, ki ni bil še dovolj pogumen, da bi obrazložil tale bs.

In ja, motiš se, ves čas imaš neke predpostavke, in to samo zato, ker se nočeš sprejeti dejstva, da se videov brez opisa ne linka, sploh ne na začetku teme in sploh ne na način, da se temo iz osnovne deraila v temo o Harrisu.

Ne vem, zakaj ti moram to ponavljat zasebno in v komentarjih v temi??? Nisem kriv, če si bolj počasne sorte, da ko ne želiš razumeti stavkov, jih ne razumeš.

In če te kaj moti, imaš možnost pošiljanja zasebnega sporočila, pa mi tam komentiraj. NE pa, da pišeš bullshit, ko pa odgovorim na tvoj bullshit, pa vse skupaj brišeš. Če hočeš o bullshitu, mi lahko pišeš zasebno.

V glavnem point tega tvojega Harris zen mindfullness bullshita je optimizacija stanja. Samo če si lačen, ti to nič ne pomaga. Če si dolžan ali bolan, tudi ne. Se pravi je za iskanje sreče potrebna zadovoljitev potreb po Maslowu, potem pa gremo dalje. Mindfullness bullshit je pa pol češnja na tortici, ali pa tolažba za tiste, ki imajo problem po Maslowu, pa se potem tolažijo z gradovi v oblakih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hamez66 ()

MisterM ::

&

&

hamez66 je izjavil:

In ja, vse to, kar si napisal, mi je bilo že prej znano, torej Harris ostaja brezveznik,

LOL. Harris je samo eden od praktikov meditacije, ki 1.) prvoosebno navaja koristi in 2.) je akademik s področja nevroznanosti in meditacijo preučuje s povsem fizičnega stališča, znanstveno. Res je, da sem navedel Harrisa zato, ker se mi osebno dopade - je pa tam zunaj kopica drugih avtorjev, ki so ravno toliko (ali pa še bolj) izvežbani v Čuječnosti. Jaz se s Harrisom sicer strinjam, nisem pa nič navezan posebej nanj. Bi ti dal link na koga drugega, ampak sklepam, da ti svojo mržnjo do Mindfulnessa projeciraš na Harrisa oziroma na vsakogar, ki bi ti ga dal v poslušanje.

hamez66 je izjavil:

to, kar si napisal, ne daje odgovora na kaj je sreča, gre samo za opis določenih stanj.

Nikoli se nisem pretvarjal, da zapisano pojasnjuje kaj je sreča. Zgolj to, da nekateri trdijo, da z določenimi metodami prideš do občutka notranjega zadovoljstva v vsaki (OK, večini) situacij(i). Normalno, da je treba bit najprej sit in odžejan, da je fino, če te pozimi ne trese od mraza... Poanta je, da ima ogromno ljudi danes "vse"; povsem objektivno veli del Zemljanov živi danes neprimerno bolje kot 200 ali 100 let nazaj - pa kljub vsemu so ljudje nezadovoljni, depresivni, delajo samomore... Kaj torej manjka?

hamez66 je izjavil:

Zen mindfulness nirvane

Tvoj pokroviteljski in omalovažujoč odnos se vidi že v tem, da v vsaki iteraciji dodajaš več nepotrebnih pridevnikov. Zelo brez veze.

S katerim delom izjave, da gre pri meditaciji za povsem naravna stanja, ki so rezultat delovanja možganov in ne za neke ezoterične, nadnaravne, mistične sile, se ne strinjaš?

hamez66 je izjavil:

da se videov brez opisa ne linka, sploh ne na začetku teme

A) Osnovne opise sem podal. Ti si edini sodelujoči v temi, ki drkaš to tako močno, da če bi bil to tvoj kurec, bi se ti že vnel.
B) V retrospektivi se deloma strinjam, da bi bil lahko bolj izčrpen. Bil sem pač mnenja, da je Mindfulness morda malo bolj poznana zadeva. Pa seveda, da imam opravka z normalnimi, pismenimi ljudmi, ki so sposobni koncentracije v dolžini 7+7 minut, da si lahko ogledajo videe.
C) Ta forum je poln videov brez opisa, kar seveda ni prav. Moji (dasiravno skopi) opisi so bili bistveno več, kot dobiš v drugih primerih. V resnici si ti edini, ki to problematizira tukajle in po zasebnih sporočilih. Drugi smo se bili že zmožni premaknit naprej, edino ti sidraš debato in se neprestano navezuješ na 2. odgovor v temi.

hamez66 je izjavil:

in sploh ne na način, da se temo iz osnovne deraila v temo o Harrisu.

Če bi se bili ti in še kdo drug sposobni pogovarjat o vsebini, torej o Mindfulnessu, debate o Harrisu ne bi bilo. Še enkrat, Harris mi je sicer pri srcu zato sem njega izbral kot "nosilca sporočila", nisem pa si nikoli mislil, da bomo ad nauseam debatirali o tej osebi. Ker je za debato definitivno nepomemben.

hamez66 je izjavil:

Ne vem, zakaj ti moram to ponavljat zasebno in v komentarjih v temi???

To zanima tudi mene.

hamez66 je izjavil:

V glavnem

To, kar se ti očitno zdi glavno, bi lahko zapisal tudi brez brezveznega uvoda.

hamez66 je izjavil:

point tega tvojega Harris zen mindfullness bullshita je optimizacija stanja.

Ne, point je - kot si lahko prebral v sporočilu na katerega odgovarjaš in bi lahko poslušal v polinkanih videih, da se nekaterim zdi, da jih noben dosežek ne izpolni trajno, da je vsa sreča, ki je pogojena z materialnimi dobrinami, priznanji, samopotrditvami, fiziološki dobrobiti, zdravjem - minljiva. Ne gre za optimizacijo, gre za merljivo izboljšanje počutja, o katerem sistematično govorijo tisti, ki se mindfulnessa lotijo resno.

Subset ljudi, o katerih govorim (torej, nezadovoljni kljub temu, da ne živijo v posebnem pomanjkanju in osebnih stiskah), se že tisočletja zateka k določenim praksam, ki so jih v preteklosti (in jih nekateri še) povezovali z religijo. Danes smo se teh stvari lotili z znanstveno rigoroznostjo. Marsikaj o delovanju možganov nam je še neznano, denimo, kaj točno je in kako nastane zavest - vemo pa, da mora biti rezultat fizike v možganih. Recimo, vemo, da avtogeni trening deluje pri izboljšanju športnih rezultatov, in čeprav točni mehanizmi niso znani, vemo, da so produkt signalov, ki jih nevroni "streljajo" med sabo in rezultate merimo z EEG-jem, opazujemo z MRI. Enako so merljivi rezultati med meditacijo.

Edino vprašanje je torej, a gre za kolektivno zablodo dolgoletnih praktikov mindfulnessa, a gre za placebo učinek, ali pa nemara izboljšanje občutka zadovoljstva je posledica določenih praks, ki jih učijo določeni pristopi k meditaciji oziroma jih povzema t.i. Čuječnost.

hamez66 je izjavil:

Mindfullness bullshit

Ko preberem to, vidim, da je vse, kar sem napisal, bob ob steno. Si pač odločen da veš. No, morda pa kdo drug najde kaj koristnega v zgornjem zapisu. ;)
- Hoc est qui sumus -

Lonsarg ::

V končni fazi, čeprav ne vemo še vseh detajlov, je vse zgolj signal v možganih. Ko se s tem sprijazneš (če se ne moreš ti preostanejo neracionalne religije, morda ti kaka regiligija ponesreči dejansko pomaga, pod pretvezo nekega verovanja sicer ampak morda ima kake ok postopke... ) se moreš odločit kaj narediti glede sreče. Na ta signal ki mu rečemo sreča vplivajo tako dejstva iz okolja (imam za jest, imam denar, imam dobro družbo, intelektualno izpopolnjevanje,...) kot tudi gore drugih manj poznanih dejavnikov.

Osebno bi iz glave ustrelil 4 glavne kategorije dejavnikov:
1. dejanska dejstva
2. interpretacija dejstev (zelo pomembno, možgani dostikrat naracionalno interpretirajo dogodke)
3. posebna zavestna stanja preko meditacije
4. umetne droge

1. točko spremeniš počasi in vztrajno z odločitvami namesto pasivnostjo, dovolj je da se premika v pravo smer niti ni toliko važno kok so dejstvo pozitivno ta trenutek (nekdo ki ima vse pa stagnira to slabo na srečo vpliva).
2. točka se mi zdi najpomembnejša, sem ugotovil da se da svoje možgane razumsko prepričati da nekaj ni toliko pomembno, sem imel obdobje ko mi je to šlo tako dobro da sem po več dnevih slabe volje nekako "napel" in se odločil da bom srečen, po kaki uri intenzivne volje vložene v to odločitev (in samo prepričevanja) sem imel potem večtedensko obdobje na trenutke skoraj pretirane sreče, tisto k se ti že smehlja ob vsakdnevnih dogodkih. Isti spostopek sem večkrat ponovil, intenzivna volja vložena v odločitev kako se bom počutil, takrat sem bil prvič fasciniran nad močjo ki jo imajo možgani sami nad sabo)
3. meditacijska stanja smatram kot en dodatek, zakaj ne bi malo spucal glave in jo občasno dal preko meditacijskih postopkov v bolj srečno stanje, morda kdo to smatra kot guljufanje in je zato proti, ampak po tem takem je goljufanje tudi to da poješ sladoled (točka 1.) da se bolje počutiš :)
4. točka ni vredna omembe, malo googla in vidiš da je učinkovita zgolj na kratki rok(nekaj ur) vmes pa grozna nesreča ko je pomanjkanje, po par letih smrt in podobne fore... Pa še ljudje se zacikljuajo in popustijo na ostalih točkah potem pa ni več rešitve iz brezna.

Meditacijo samo jaz smatram kot orodja tako za 2. kot 3. točko, meditacija ti posredno pomaga tudi pri 1. točki ker ti lahko pomaga sprejeti bolše odločitev. Kljub temu da sem pogledal mindfulness težko karkoli rečem daje ta bolša/slabša od drugi postopkov. Jaz sem bil nekaj časa dobro "natunan" kako priti v fajno meditacijsko stanje po tem ko je nekdo na meni naredil medicinsko hipnozo. Enostavno sem si zapomnil filinge potrebne za to stanje in nato sam dosegel. No kasneje sm ta filing izgubil, pa časa ne najdem več za te zadeve, bo treba si ga spet kaj vzet... Trenutno 1. točka lepo lepo napreduje pri meni in ni toliko potreb :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

solatko ::

veselje - žalost
zadovoljstvo - nezadovoljstvo
sreča - nesreča

Trije pojmi, na katerih se vrtijo ogromne količine denarja, samo v namen, da nam pridobijo eno ali vse tri pozitivne stvari.

Zadeve so čisto enostavne, samo težje se je prisilt, da jih spoznaš in uporabljaš v svoj prid.

Prvo pravilo - ne počni nič tekega, kar nočeš, da bi drugi počeli tebi.
Tako obnašanje ti na dolgi rok prinese ogromno znancev, pa tudi nekaj dobrih prijateljev, ki ti vsekakor doprinesejo k lepšemu in zadovoljnemu življenju.

Drugo pravilo - skrbi za to, da postoriš stvari, ki so odvisne izključno od tebe, čim bolje in čim hitreje
To ti na dolgi rok prinese priznanja okolice in notranje zadovoljstvo, saj se počutiš koristnega in tvoje življenje ne gre v veter.

Tretje pravilo - ne sekiraj se za stvari, ki niso odvisne od tebe ali zelo malo. To zelo malo storiš po najboljših močeh, za ostalo se ne sekiraš, pa ni važno, za katero področje gre.
To pomeni, da se nikoli ne sekiraš za karkoli, kar se dogaja okoli tebe in na to nimaš vpliva, vreme, politika, materializem,..... so področja, ki onesrečuje največ ljudi, ko k temu dodaš še tisk, TV in internet, je zadev za nazadovoljstvo in slabo voljo več kot dovolj, tudi depresije prihajajo od tega.

Četrto pravilo - Vedno uporabljaj samo svojo glavo in ne glave malikov, institucij, strank,.......
To ti v bodoče prinese razsodnost in spoznanja, ki so mimo povprečnih razmišljanj, tudi, če so napačna, so tvoja in te argumenti pač prepričajo v nasprotno.

Peto pravilo - Ko rešuješ probleme, je vedno več poti slaba-odlična in nekaj srednjih vmes. Nauči se, da odlično in slabo je redko, tisto vmes pa skoraj vedno in zadovoljen si z vsem, kar je nad rešitvijo - slabo.
V življenju ti to spoznanje prinese dobro voljo, saj se tisto, zaradi česar bi se počutil slabo, zgodi redko.

Šesto pravilo - Vedno razmišljaj pozitivno, tudi takrat, ko ne gre vse po načrtih, saj je vsak dogodek, ki se ti zgodi, vedno lahko še slabši, tako, da vzroka za slabo voljo, dejansko ni.

Tako kot vsi v življenju sem imel padce in vzpone, poleg tega imam izredno lep in zadovoljiv zakon, ki name je prinesel pridnega in lepo vzgojenega sina, seveda je to posledica pozitivnega gledanja na svet, turda za medsebojne odnose, veliko znancev in prijateljev in seveda odlično zdravstveno stanje, ki je ravno tako posledica srečnega življenja.
Bila so obdobja, ko ni bilo denarja, ravno tako obdobja, ko se ga je dobesedno metalo skozi okno, ustvarjena so bila osnovna sredstva za normalno, polno življenje, nikoli pa ni bil materializem nad katero koli dejavnostjo družine. Bilo in je toliko, da lepo živimo, vse ostalo je nepotrebno in vpliva predvsem na odnose v družini, predvsem na negativno stran.
Kaj mi, če nek imaginaren znesek na TRR, če ga lahko po potrebi zaslužim v kratkem času, sam ali z ostalimi člani družine, čemu bi nekaj delal na zalogo, ki jo morda niti ne bom potreboval.

Ko sem si lani hudo poškodoval koleno, so štirje travmatologi hodili okoli mene in zmajevali z glavami, pa sem se oglasil - hej, kaj se sekirate, saj so še vozički na zalogi. Pa se je doktor obrnil in dejal - a zdej se bomo pa še zajebaval, zadeva je zelo huda. Pa sem mu odvrnil, kaj pa naj jokam in jamram, vem, da boste zrihtal, potem pa bo itak od mene odvisno kako naprej.

Po enem mesecu in dveh težkih operacijah, so zadeve poštimal, leto pa še mal rehabilitacije in zadeva je že skoraj b.p.. Veliko je poleg splošnega zdravstvenega stanja (nobenih zdravil pri 65-ih letih), k sorazmerno hitremu okrevanju, pripomogla predvsem dobra volja in seveda z moje strani izredna trma, da sem prešel preko vseh bolečin, ki so se pojavljale v času rehabilitacije. Iz mojih ust ni prišla beseda jamranja, so fizoterapevti jamrali bolj od mene.

To mi je bila do sedaj v življenju najbolj negativna izkušnja in, če ne bo hujšega,....
Delo krepa človeka

pri sreči ima relativnost veliko vlogo.
npr vidiš enega, ki se je ravnokar močno poškodoval v prometni nesreči, in je ves razmesarjen, pol noge mu manjka itd. če ga vidiš od daleč in ga primerjaš s seboj ti je hudo. on pa (če odmislimo bolečino) se je precej hitro navadil na novo situacijo in si bo hitro začel govoriti: kakšna sreča, da sem ostal živ. pač to je obrambni mehanizem telesa, da ne pademo v depresijo, ko se nam stanje nenadoma močno poslabša, ampak da gremo naprej.

podobno je, ko vidiš nekoga, kako dela neko garaško delo na soncu. ti ga težko gledaš, ona pa je stvar vzel relativno in mogoče celo uživa, čeprav bi užival v senci s pirem bolj.

no ja, lahko bi bolje razložil. bolje kot nič je že

Imagodei, nehaj opletat s to čuječnostjo (z malo se piše sredi stavka), kot da je to kaka nova iznajdba.
Čuječ POZOREN človek je bil od nekdaj na svetu - pozoren do (ob) drugih, pozoren do dogajanja v sebi, se je znal izognit marsikateri težki situaciji. Izhajal je iz sebe, ja. Pa ni bral knjig in srfal po netu. Tudi šesti čut ni šele včeraj zrasel na netu.

Glej YT in se navdušuj nad vsebino, kdo ti brani.
Dopusti pa drugim, da jih tovrstno pranje možganov, ne zanima. Ker veliko raje po svojih poteh iščejo. Tvoja ali pa moja sreča, se lahko izjemno razlikujeta. No, zagotovo se, piše v moji kugli.

Ne vem zakaj se želiš prepirat z mano, če povem, kar imam v mislih?

Tisto o neiskrenih ljudeh, pa ne štekam. Pa tudi v moji kugli o tem nič ne piše.

Lonsarg ::

@Pika, ne razumem od kje to počutje ogroženosti ko nekdo omeni nek meditacijski postopek?

Tilen ::

Ogledalo ji ne diši.

Nekaj časa namreč lahko trosiš nesmisle in se izvijaš, ko gre zares, je pa problem z argumenti.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Anney ::

solatko je izjavil:

veselje - žalost
zadovoljstvo - nezadovoljstvo
sreča - nesreča

Trije pojmi, na katerih se vrtijo ogromne količine denarja, samo v namen, da nam pridobijo eno ali vse tri pozitivne stvari.

Zadeve so čisto enostavne, samo težje se je prisilt, da jih spoznaš in uporabljaš v svoj prid.

Prvo pravilo - ne počni nič tekega, kar nočeš, da bi drugi počeli tebi.
Tako obnašanje ti na dolgi rok prinese ogromno znancev, pa tudi nekaj dobrih prijateljev, ki ti vsekakor doprinesejo k lepšemu in zadovoljnemu življenju.

Drugo pravilo - skrbi za to, da postoriš stvari, ki so odvisne izključno od tebe, čim bolje in čim hitreje
To ti na dolgi rok prinese priznanja okolice in notranje zadovoljstvo, saj se počutiš koristnega in tvoje življenje ne gre v veter.

Tretje pravilo - ne sekiraj se za stvari, ki niso odvisne od tebe ali zelo malo. To zelo malo storiš po najboljših močeh, za ostalo se ne sekiraš, pa ni važno, za katero področje gre.
To pomeni, da se nikoli ne sekiraš za karkoli, kar se dogaja okoli tebe in na to nimaš vpliva, vreme, politika, materializem,..... so področja, ki onesrečuje največ ljudi, ko k temu dodaš še tisk, TV in internet, je zadev za nazadovoljstvo in slabo voljo več kot dovolj, tudi depresije prihajajo od tega.

Četrto pravilo - Vedno uporabljaj samo svojo glavo in ne glave malikov, institucij, strank,.......
To ti v bodoče prinese razsodnost in spoznanja, ki so mimo povprečnih razmišljanj, tudi, če so napačna, so tvoja in te argumenti pač prepričajo v nasprotno.

Peto pravilo - Ko rešuješ probleme, je vedno več poti slaba-odlična in nekaj srednjih vmes. Nauči se, da odlično in slabo je redko, tisto vmes pa skoraj vedno in zadovoljen si z vsem, kar je nad rešitvijo - slabo.
V življenju ti to spoznanje prinese dobro voljo, saj se tisto, zaradi česar bi se počutil slabo, zgodi redko.

Šesto pravilo - Vedno razmišljaj pozitivno, tudi takrat, ko ne gre vse po načrtih, saj je vsak dogodek, ki se ti zgodi, vedno lahko še slabši, tako, da vzroka za slabo voljo, dejansko ni.

Tako kot vsi v življenju sem imel padce in vzpone, poleg tega imam izredno lep in zadovoljiv zakon, ki name je prinesel pridnega in lepo vzgojenega sina, seveda je to posledica pozitivnega gledanja na svet, turda za medsebojne odnose, veliko znancev in prijateljev in seveda odlično zdravstveno stanje, ki je ravno tako posledica srečnega življenja.
Bila so obdobja, ko ni bilo denarja, ravno tako obdobja, ko se ga je dobesedno metalo skozi okno, ustvarjena so bila osnovna sredstva za normalno, polno življenje, nikoli pa ni bil materializem nad katero koli dejavnostjo družine. Bilo in je toliko, da lepo živimo, vse ostalo je nepotrebno in vpliva predvsem na odnose v družini, predvsem na negativno stran.
Kaj mi, če nek imaginaren znesek na TRR, če ga lahko po potrebi zaslužim v kratkem času, sam ali z ostalimi člani družine, čemu bi nekaj delal na zalogo, ki jo morda niti ne bom potreboval.

Ko sem si lani hudo poškodoval koleno, so štirje travmatologi hodili okoli mene in zmajevali z glavami, pa sem se oglasil - hej, kaj se sekirate, saj so še vozički na zalogi. Pa se je doktor obrnil in dejal - a zdej se bomo pa še zajebaval, zadeva je zelo huda. Pa sem mu odvrnil, kaj pa naj jokam in jamram, vem, da boste zrihtal, potem pa bo itak od mene odvisno kako naprej.

Po enem mesecu in dveh težkih operacijah, so zadeve poštimal, leto pa še mal rehabilitacije in zadeva je že skoraj b.p.. Veliko je poleg splošnega zdravstvenega stanja (nobenih zdravil pri 65-ih letih), k sorazmerno hitremu okrevanju, pripomogla predvsem dobra volja in seveda z moje strani izredna trma, da sem prešel preko vseh bolečin, ki so se pojavljale v času rehabilitacije. Iz mojih ust ni prišla beseda jamranja, so fizoterapevti jamrali bolj od mene.

To mi je bila do sedaj v življenju najbolj negativna izkušnja in, če ne bo hujšega,....

Bravo, podpišem. ( bi še kakšen špost podpisal, samo tale je pika na i). Dodam pa samo tole malenkost, vsak je svoje sreče krojač.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Lonsarg je izjavil:

@Pika, ne razumem od kje to počutje ogroženosti ko nekdo omeni nek meditacijski postopek?

Kakšna ogroženost?
Pa meditirajte, kdo vam brani?

darkolord ::

Zanimivo, da se tukaj zelo malo ali skoraj nič ne omenja (omenjenih videov sicer nisem pogledal) IMHO eden najpomembnejših dejavnikov za srečo - ljudje okrog tebe.

DJ-DUST je to posredno omenil v tem, da pač skensla ljudi okrog sebe, ki mu kvarijo njegovo srečo.

Mislim, da ne glede na vse ostalo, kar imaš in kar počneš, ne moreš biti srečen, če so ljudje okrog tebe nesrečni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

jaz sem omenil ljudi, s katerimi si obkrožen.
ampak se nisem osredotočil na to, ali so dobre volje ali ne ampak ali imajo občutek za ljudi. ker človek, ki ima občutek za ljudi te ne bo moril tudi če ima sam slab dan. tisti, ki nima občutka za ljudi pa bo tvoj dan spremenil v pekel, če se sam počuti zanič, če se sam počuti dobro pa te bo vsaj malo pošpikal z besedami.

v resnici so ljudje okoli tebe najbolj važna stvar za srečo.

jype ::

Narobe. Ti si ključen za srečo (ali odsotnost le te) tistih, ki so okoli tebe. Tvoje početje je stvar tvoje volje, na to, kaj počno drugi, pa imaš bistveno bolj omejen vpliv, zato je pomembno, da se obnašaš kot tisto, čemur idioti na tem forumu rečejo "cuck": Da te ne moti, da so drugi egoisti, pizde in kreteni, ampak te reči enostavno prezreš in vodiš z zgledom in nesebično skrbiš, da so življenja tistih okoli tebe kvalitetnejša. Ker je človek zadnjih par milijonov let izrazito družbeno bitje, je s tem povezano tudi izločanje endogenih drog, ki zagotavljajo občutek sreče in ugodja, predvsem ustrezni dopaminski in serotoninski cikli.

Seveda se da tudi z nakupom nadomestkov, zato pa imajo marsikje v razvitih državah (predvsem pa v ZDA, kjer je zdravstvena oskrba tako zanikrna) tako hudo krizo z zlorabo opiatov, ki vodi v precej zoprn cikel povečevanja odmerkov in vedno hujših stranskih učinkov.

JanBrezov ::

Priznam, da nisem bral vsega v tej temi, a bom vseeno napisal dve zadevi.

Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da si srečen lahko le, če sreče ne iščeš, kar pa je paradoksalno. Več o tem preberete na Paradox of hedonism - When one pursues happiness itself, one is miserable; but, when one pursues something else, one achieves happiness.

Nekaj mesecev nazaj je bila tako imenovana "debata stoletja" med Slavojem Žižkom in Jordanom Petersonom z naslovom Happiness: Capitalism vs Marxism. Priporočam ogled (če ne drugega, zaradi Žižkovih komičnih vložkov), zgornji link pa kaže na odsek, kjer Žižek govori o sreči, s katero se strinjam (sreča je stranski produkt nečesa drugega, to drugo je lahko karkoli).

jype je izjavil:

Narobe. Ti si ključen za srečo (ali odsotnost le te) tistih, ki so okoli tebe. Tvoje početje je stvar tvoje volje, na to, kaj počno drugi, pa imaš bistveno bolj omejen vpliv, zato je pomembno, da se obnašaš kot tisto, čemur idioti na tem forumu rečejo "cuck": Da te ne moti, da so drugi egoisti, pizde in kreteni, ampak te reči enostavno prezreš in vodiš z zgledom in nesebično skrbiš, da so življenja tistih okoli tebe kvalitetnejša.

Svobodne volje ni. Determinizem vlada svetu. Vse je vnaprej določeno. Za nič nisi sam odgovoren ampak je vse rezultat raznoraznih vplivov okoli tebe. Če si znanstven človek drugega ne moreš verjeti.

Tudi to, če se "odločiš, da boš vodil z zgledom" ni stvar tvoje svobodne volje ampak rezultat tvoje vzgoje, vplivov ljudi okoli tebe, posebej ko si bil otrok. Npr če je bil tvoj fotr tak si se tega naučil od njega.

Je pa kar zdravo to razmišljanje, da si ti odgovoren za srečo drugih in ne drugi za tvojo srečo. Ampak to je spet odvisno od tega, kako si bil vzgojen, ne od tvoje svobodne volje.

JanBrezov je izjavil:

Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da si srečen lahko le, če sreče ne iščeš, kar pa je paradoksalno.

Ja bolj si srečen, če ne iščeš sreče. To pa zato, ker s tem sam sebe prepričaš, da ti nič ne manjka. Če si prepričan, da nekaj zamujaš ali da zaslužiš boljše boš težko srečen. Če pa si praviš: "srečo imam, da mi gre tako dobro, kot mi gre" pa se boš kar dobro počutil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

ripmork ::

Fajn tema.

se kar pridružujem mnenju, da v lovljenju sreče le-te ne moreš dobit. Je bolj kot ne stranski produkt aktivnega, zavestnega življenja nasplošno. Bral sem vse od Kojca do knjig z ravno nasprotnim sporočilom (da je človek za čisto vse v svojem življenju sam odgovoren), pa nisem povsem prepričan, katera pot je najboljša; Prva (determinizem) človeka pomiri in vse poenostavi, druga je grenka, a ti da zagon za aktivno kreiranje sprememb v življenju.

Pred kratkim prebral precej fajn knjigo (Subtle art of not giving a fuck). Zabavno in dobro spisano branje, ki ti da mislit. Če bi jo strnil, bi šla nekako takole: v življenju se ne moreš izognit problemom, lahko si le izbereš tiste probleme, ki jih raje rešuješ.

solatko ::

kuall - Nič, oziroma izredno malo je odvisno tvoje dobro počutje od drugih. Če sam ne prideš do določenih spoznanj, potem si papagaj, ki nezavedno kopira vzorce drugih.
V življenju (65let) nisem bil vse skupaj en teden slabe volje, pa ni šlo vedno vse po načrtih in predvidevanjih, razen tisto, kar je bilo odvisno samo od mene osebno.
Če živiš polno življenje, poskrbiš za svoje probleme in se ne sikiraš za tisto, kar ni odvisno od tebe ter se požvižgaš na mnenje okolice imaš veliko več možnosti, da si v življenju zadovoljen in celo srečen nadpovprečno. Cilji se ti kažejo sproti in ni nujno, da vedno prideš do vrha, uspeh je že, če začneš in se potrudiš po svojih močeh, da občutiš zadovoljstvo.
Problemi nastanejo, ko niti ne poizkusiš, ker se ti zdi cilj previsok.
Človek ima svobodno voljo, samo nekdo ti mora to dopovedat, sčasoma se ti odpre in opaziš, da je zelo malo odvisno od drugih, temveč večinoma od svoje volje in prepričanja, da svojo voljo v polni meri opoštevaš, tudi, kadar je napačna, se pač učiš na svojih napakah, če prav je bolje se učit na napakah drugih.

Ripmork - Sreča vedno lovi tebe, samo ne smeš prehitro tečt, da ji ne uideš.>:D
Delo krepa človeka

kuall je izjavil:

Svobodne volje ni. Determinizem vlada svetu. Vse je vnaprej določeno.
A, od tod izvirajo tvoje zablode.

No, saj ko boš končal osnovno šolo se boš nemara prej ali slej srečal s tem zoprnim nemcem: Werner Heisenberg @ Wikipedia

Te bo malo prizemljil.

ripmork ::

@solatko: good twist :)

@jype: Ne moreš kar tako ovreči determinizma s Hiesenbergovim principom nedoločenosti. Determinizem lahko zaobjema vse, tudi tisto, kar se ti trenutno zdi nedeterministično. Zato pa se še vedno lahko pogovarjamo o raznih teorijah, pa o svobodni volji (ali njeni odsotnosti) - "resnice" še vedno ne poznamo (morda je nikoli ne bomo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Seveda ne, to je prvi korak. Potem pride Copenhagenska interpretacija kvantne mehanike, nazadnje pa tudi spoznanje, da je bog totalen hazarder, pa še pijan.

Anney ::

Eeeee, jype malo ga kvasiš, si srečen, meni se zdiš bolj nesrečen (s preveč časa in internetnih impulzov).

Moj podpis:
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje: Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Enako je s srečo ali drugače: Izvor sreče je, da ne zahtevamo nič od jutrišnjega dne in smo hvaležni za to kar nam je dano v tem trenutku. (taka globoka, a resnična).
Sproti si urejamo srečo, jutri ne veš kaj bo, lahko je marsikaj (zgodi se tudi ponoči).
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

Anney je izjavil:

Eeeee, jype malo ga kvasiš, si srečen, meni se zdiš bolj nesrečen (s preveč časa in internetnih impulzov).
Nesrečen bom, ko bo zmanjkalo nacistov, ker bom ostal brez dela in mi bo dolgčas.

Cruz ::

jype je izjavil:

Anney je izjavil:

Nesrečen bom, ko bo zmanjkalo nacistov, ker bom ostal brez dela in mi bo dolgčas.

Takrat bo čas za novo definicijo sreče in/ali upokojitev. Včlani se v bowling društvo. Pij belega rusa. Kupi si preprogo.

Upokojen (no, recimo temu, da brez prihodkov lahko udobno preživim več desetletij) sem že. Zdi se mi, da je to tudi glavni razlog, da tipkam po forumu, namesto da bi kam drugam, kjer bi ustvaril večji učinek.

m0LN4r ::

Meni zadnje case najvec pomeni mir.

Po drugi strani pa me tudi zelo razveseli, ce lahko nekoga jaz razveselim na nek nacin. Enostavno ni lepsga obcutka, ko nekomu na nek nacin pomagas in vidis, da si ga osrecil.

Privoscim si tudi rad, ampak to mi nikoli ne pomeni toliko, kot zgornji stvari.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Alien_Device ::

m0LN4r je izjavil:

Meni zadnje case najvec pomeni mir.

Po drugi strani pa me tudi zelo razveseli, ce lahko nekoga jaz razveselim na nek nacin. Enostavno ni lepsga obcutka, ko nekomu na nek nacin pomagas in vidis, da si ga osrecil.

Privoscim si tudi rad, ampak to mi nikoli ne pomeni toliko, kot zgornji stvari.

dobro napisano in pri meni to tudi dosti pomeni.

kr3ten ::

Za Yjpeta je sreča, ko neznano x osebo premaga v besednem dvoboju na forumu.

Bob Rock ::

Srece je mozna samo v primeru, ko je prisotna celotna "vesela cetverica" (dopamin, serotonin, oxitocin, endorfini).

XLapse ::

Lonsarg je izjavil:

V končni fazi, čeprav ne vemo še vseh detajlov, je vse zgolj signal v možganih. Ko se s tem sprijazneš (če se ne moreš ti preostanejo neracionalne religije, morda ti kaka regiligija ponesreči dejansko pomaga, pod pretvezo nekega verovanja sicer ampak morda ima kake ok postopke... ) se moreš odločit kaj narediti glede sreče. Na ta signal ki mu rečemo sreča vplivajo tako dejstva iz okolja (imam za jest, imam denar, imam dobro družbo, intelektualno izpopolnjevanje,...) kot tudi gore drugih manj poznanih dejavnikov.

a si slišal kdaj za kemične imbalance v možganih? Iz tega izvira , depresija in več al manj vse psihične bolezni.

Ti povem da bi mel tako depresijo kot jaz, ti ne bi pomagalo niti miljon ur meditacije, religije, denarja, nič. Preprosto si žalosten, manjše stvari ti delajo velike probleme, tudi če problemov ni.
Včasih te še prime razmišljat kako se ti ne da več živet, ker je itak vse in vsi v tiltu.

Jaz ti rečem, če že praviš da je to signal v možganih, če stakneš kronično depro, ne pomaga ne denar, ne služba (katero itak težko opravljaš ker si depresiven), piflanje itd.
Te stvari ti bodo pomagale sigurno nekaj več, ampak v primeru kronične depresije, ne preostane drugega kot anti depresivi, kateri ti spremenijo življenje v pravljico.

Recimo veselje k ga doživljaš ko enkrat primejo, ne doživljaš ko si bil brez, obratno, razmišljaš 'uff še to morem naredit danes, pa spet mi nekdo piše, pa spet me nekdo kliče' vse ti gre na živce, vse kar se je zgodilo slabega v preteklosti se ti ponavlja kot filem, ne moreš ven iz tega začaranega kroga, hvala bogu za zdravnike in anti depre, samo to lahko rečem, če ne jaz nevem če bi še bil tukaj, iskreno povedano.
alien technology

cccc ::

Morda bi pa bilo bolje, da ne bi bilo takih zdravil. Naravna selekcija bi naredila svoje, tako kot naredi pri vseh živalskih vrstah, poleg tega pa bi se človek moral odločneje vzeti v roke in se ne prepuščati potuhi zdravil.

cccc je izjavil:

Morda bi pa bilo bolje, da ne bi bilo takih zdravil. Naravna selekcija bi naredila svoje, tako kot naredi pri vseh živalskih vrstah, poleg tega pa bi se človek moral odločneje vzeti v roke in se ne prepuščati potuhi zdravil.

ni res, to se lahko vsakemu zgodi. Moja teta ni bla depresivna do 60ga leta, ko je doživela depresijo, pred kratkim je začela jemat in je zdej izredno vesela. Pa ima precej potomcev, ne bo nič s tvojo naravno selekcijo.

Dosti ljudi pa trpi za tem, pa si ne prizna al se boji stigme itd. ,

Ne skrbi, me je že naravna selekcija naredila takega da razmišljam da nočem otrok na nobeden način, ko gledam vse ostale kako jih majo.
Glede mene , ne rabiš skrbet, glede ostalih k so bolj 'normalni' od mene, pa ne bodo kr čez noč izginili.

cccc je izjavil:

zbolel sem prvič pri 22ih, po 1 mesecu v tujini. Moja zgodba vsekakor ni šala da tako govorim, sem dolgo let poskušal brez zdravil, pa ni šlo. Raje uživam v življenju z anti depri, kot pa razmišljat kako končat vse.
alien technology

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: XLapse ()

Vazelin ::

cccc je izjavil:

Človek. V depresijo lahko padeš tudi ti. Jutri ali pojutrišnjem. Lahko iz banalnih razlogov. Da potem vidimo kako se boš vzel v roke.:) Je to mel kolega. Še ene 5 let prej je prebolel hudo (fizično) bolezen. Je rekel, da je depresija hujša zadeva.

Vazelin je izjavil:

cccc je izjavil:

Človek. V depresijo lahko padeš tudi ti. Jutri ali pojutrišnjem. Lahko iz banalnih razlogov. Da potem vidimo kako se boš vzel v roke.:) Je to mel kolega. Še ene 5 let prej je prebolel hudo (fizično) bolezen. Je rekel, da je depresija hujša zadeva.

resnica. Mel sem hud pretep in potem se zelo grdo skotalil po stopnicah, posledica je bila UKC par dni z največjimi fizičnimi bolečinami k sm kdaj doživel in bi še najmanj 10x dal tisto čez, v zameno da depresija zgine (čeprav odkar jemljem anti depre, je ni več)
alien technology

Raptor F16 ::

Tilen je izjavil:

Brezskrbnost je največja sreča.

Perfection :O

Mislim, da tvoja definicija zmaga.

Zame vsekakor deluje.

Vazelin ::

Kaj sploh je sreča? Primerjati trenutno stanje z najbolj srečnimi trenutki (GOAT sreča) ali da se pač v danem momentu počutite dobro?

discuss

Raptor F16 ::

Tilen je izjavil:

Zame vsekakor deluje.

Mislim da za vse, le da si ljudje tega ne priznamo.

Lepo povedano v eni besedi. Kompliciranje "Kaj če" vodi v depresijo vrtenja v krogu.

Vsekakor se strinjam, da brezskrbnost je sreča. Ampak, sklenit, da tisti, ki niso brezskrbni, zgolj komplicirajo, je pa ena huda poenostavitev. Hočem rečt, ljudje smo si različni in nekateri pač že po naravi bolj "komplicirajo". Reči takim, naj nehajo komplicirat in bo vse lepše, je podobno nesmiselno, kot reči nekomu, ki ga boli zob, naj se neha sekirat in bo lažje prenašal bolečino.

In to je že potem, ko smo zamižali na obe očesi in sklenili, da so vse skrbi na svetu zgolj kompliciranje in da nihče nima utemeljenih razlogov za skrb.
- Hoc est qui sumus -

Cruz ::

Vazelin je izjavil:

Kaj sploh je sreča? Primerjati trenutno stanje z najbolj srečnimi trenutki (GOAT sreča) ali da se pač v danem momentu počutite dobro?

discuss

Sreča je, ko več nisi odvisen od fizičnega ugodja. S tem se znebiš tudi neugodja in več ne ločiš med ugodjem in neugodjem. To je sreča. Kdo se boji smrti je odvisnik od fizičnega ugodja.

Cruz je izjavil:

Sreča je, ko več nisi odvisen od fizičnega ugodja. S tem se znebiš tudi neugodja in več ne ločiš med ugodjem in neugodjem. To je sreča. Kdo se boji smrti je odvisnik od fizičnega ugodja.

S tem bi se, recimo, veliko bolj strinjal. Sreča je, ko si zadovoljen točno "tam", kjer si. Ko spoznaš, da ne rabiš zunanjih in notranjih potrditev, ko ugotoviš, da ne rabiš "še nečesa", najsi bo to materialno ali nematerialno... Ko se ti ni treba dokazovat pred nikomur, ko ti ni treba potovat nekam, ko ni treba še nečesa doseči, ko ni treba še nečesa spoznati, ko ni treba še nečesa zgraditi, dokončati... Skratka, ko znaš biti v trenutku.
- Hoc est qui sumus -

Saj to je tudi brezskrbnost. :)

Zgodovina sprememb…

Ja, verjetno je res.

Še vedno pravim, da recept za tiste, ki niso brezskrbni ni preprosto nasvet v stilu: "Nehaj komplicirat" ali "Nehaj skrbet". Nekateri imajo resnične probleme (ne samo to, a kupit iPhone al Samsunga). In nekateri pač ne morejo iz svoje kože, ker so s sabo prinesli takšne gene in/ali so skozi vzgojo pridobili trdovratne "miselne vzorce", ki jih silijo v to.

Zagotovo bi pomagalo, če bi nehali skrbeti, ampak - za ljudi, ki so "ujeti" v to subjektivno realnost nenehnih skrbi in kompliciranja je to podobno, kot da bi bitjem iz Flatlanda opisoval 3D.
- Hoc est qui sumus -

Ne, se strinjam. Taki pač še niso srečni (brezskrbni). Tudi, če se zavestno ne sekirajo zaradi dejanskih problemov, ki jih imajo.

Srečen si, ko si dejansko brezskrben.

Zgodovina sprememb…

1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tedenska srečanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10513962 (9940) jype
»

Zakaj bi želeli biti srečni? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7616504 (14767) judoka

Srečno življenje... (strani: 1 2 3 4 5 )

22331756 (26805) Gandalfar
»

Sreča je...

353911 (2941) tpleko
»

kaj je za vas bistvo življenja (strani: 1 2 3 )

10411332 (8506) igor0203

Več podobnih tem