Forum » Problemi človeštva » Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Temo vidijo: vsi
Miha 333 ::
Po strokovni plati je zadeva jasna. Srbohrvaščina oziroma natančneje bosansko-črnogorsko-hrvaško-srbski jezik je tipični policentrični jezik s štirimi standardnimi variacijami.
Politično pa seveda gre za 4 različne jezike.
Srbohrvaščina ni nastala v Jugoslaviji ali SHS, ampak v sredini 19. stoletja z Dunajskim sporazumom. Osnova je bilo narečje, ki se danes imenuje vzhodnohercegovski dialekt.
To je po znanstveno strokovni plati. Ko pa se vmeša politika, pa je seveda vse možno, kot na primer, da gre za 4 različne jezike.
Politično pa seveda gre za 4 različne jezike.
Srbohrvaščina ni nastala v Jugoslaviji ali SHS, ampak v sredini 19. stoletja z Dunajskim sporazumom. Osnova je bilo narečje, ki se danes imenuje vzhodnohercegovski dialekt.
To je po znanstveno strokovni plati. Ko pa se vmeša politika, pa je seveda vse možno, kot na primer, da gre za 4 različne jezike.
ginekk ::
uporabnik832 je izjavil:
Kako sedaj ta jezik imenovati?
V BiH mu pravijo bosanščina, v Črni gori crnogorščina, v Srbiji srbščina?
Razpad sistema.
Si predstavljate, da bi si Irec, Maltežan, Sinagurupec, Nigerijec lastil in po svoje imenoval angleški jezik, ki ga govori.
Stanje ni normalno.
Saj ni čisto isto, če le malo prisluhneš.
Hrvaščina je ijekavska, besedni koreni so precej bolj podobni slovenščini. ("kruh", "vlak", "osobna" hrvaško za "kruh", "vlak", "osebna" slovensko)
Srbščina in crnogorščina sta obvezno ekavski, besedni koreni so drugi ("hleb", "voz", "lična") Kar je meni zanimivo, imajo precej različnih e glasov.
Bosanščina je približno ijekavska srbščina, s polno turcizmi (besede ki so se privlekle iz časa otomanske nadvlade). Bosance najlažje prepoznaš, ker zelo vlečejo besede pri izgovorjavi.
Aquafriend ::
Slovenci so naredili napako že 100 let nazaj, da se niso odločili za kulturno, tehnološko in jezikovno odločili za sever, namesto za jug. Ne gre tu da se meče vse v en koš ampak dejstvo je, da so večina balkana propadle države brez ekonomske prihodnosti.
Definitivno je bilo takrat bolje govoriti lokalni jezik, poleg še nemskega, kateri je bil takrat za to regijo svetovni, kot pa trmasto vztrajati pri svojemu, na lastno škodo.
Govoris kot da je narod imel izbiro. To je vse kuhinja. Koroski Slovenci so se "odlocili" za avstrijo. Prednost, visji ekonomski standard, slabost izguba narodne zavesti, izumiranje naroda in jezika. Po domace povedano, potomci se iz generacije v generacijo bolj pocutijo avstrijce. Tvoja pot bi bilo hitrejse izumrtje naroda/jezika pomoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
Sakin ::
Aquafriend je izjavil:
Slovenci so naredili napako že 100 let nazaj, da se niso odločili za kulturno, tehnološko in jezikovno odločili za sever, namesto za jug. Ne gre tu da se meče vse v en koš ampak dejstvo je, da so večina balkana propadle države brez ekonomske prihodnosti.
Definitivno je bilo takrat bolje govoriti lokalni jezik, poleg še nemskega, kateri je bil takrat za to regijo svetovni, kot pa trmasto vztrajati pri svojemu, na lastno škodo.
Govoris kot da je narod imel izbiro. To je vse kuhinja. Koroski Slovenci so se "odlocili" za avstrijo. Prednost, visji ekonomski standard, slabost izguba narodne zavesti, izumiranje naroda in jezika. Po domace povedano, potomci se iz generacije v generacijo bolj pocutijo avstrijce. Tvoja pot bi bilo hitrejse izumrtje naroda/jezika pomoje.
Koroški slovenci že vedo zakaj ostajajo v Avstriji.
Ni nujno, da se izgubi identiteta. V Argentini, boš našel otroke, ki govorijo tekoče slovensko, pa države še videli niso.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!
miha98 ::
Pozdrav,
Vem, da je tema neaktivna dalj časa pa da jo malo obudim. Rad bi povedal kar mislim.. :0 Živim v Sloveniji že pač odkar sem se rodil in se mi počasi dozdeva, da je država premajhna postala.( Videl sem vse kar je za videti v tej majhni državici) Rabili bi več ozemlja in vsega kar spada zraven . (industrija, trgovina itd..) Zakaj se nebi počasi spet obrnili k bivši Jugi pa mogoče za začetek brez Srbov. (Saj vsi vemo zakaj). Ne vem a je kdo razmišljal v tej smeri? Bili bi spet najjači u selu itd... Imeli bi pristanišča po vsem jadranu, Ladjedelnice, verjetno tudi skladišča plina?, In še marsikaj kar je ostalo od bivše Juge. Ne vem kako , da to nihče ni mrknil v tej smeri?
Vem, da je tema neaktivna dalj časa pa da jo malo obudim. Rad bi povedal kar mislim.. :0 Živim v Sloveniji že pač odkar sem se rodil in se mi počasi dozdeva, da je država premajhna postala.( Videl sem vse kar je za videti v tej majhni državici) Rabili bi več ozemlja in vsega kar spada zraven . (industrija, trgovina itd..) Zakaj se nebi počasi spet obrnili k bivši Jugi pa mogoče za začetek brez Srbov. (Saj vsi vemo zakaj). Ne vem a je kdo razmišljal v tej smeri? Bili bi spet najjači u selu itd... Imeli bi pristanišča po vsem jadranu, Ladjedelnice, verjetno tudi skladišča plina?, In še marsikaj kar je ostalo od bivše Juge. Ne vem kako , da to nihče ni mrknil v tej smeri?
estons ::
Ker se vsak narod bivše Juge ima za nekaj boljšega in zviška gleda na druge, in bi vsi želeli biti kot praviš "najjači u selu". Nihče ne bo gledal vzvišenih Slovencev, ki bi radi pametovali drugim. Hrvaška in Srbija je verjetno jasno zakaj nočeta bit skupaj. BiH je v razsulu in ima težave že s tem, da bi različni deli iste države sodelovali med seboj, kaj šele z drugimi. Makedonija, mogoče, so vsaj praktični in bi pristali na poenostavitev prodaje svojih pridelkov na našem trgu, čeprav to delajo že zdaj. Črna Gora? Kaj boš z njimi? Kaj naj oni z nami? Tisti turisti, ki hočejo tja, že zdaj to delajo.
sparklyslo ::
Pozdrav,
Zakaj neki bi rabili novo Srboslavijo, če smo v EU?
miha98 ::
sparklyslo je izjavil:
Pozdrav,
Mogoče zato, ker smo bili pod skupno državo skoraj 50 let in imamo z njimi več skupnega kot pa ne vem Avstrijci.( da ne omenjam Kraljevine, pa države SHS..) Je res, da smo bili pod Avstroogrsko monarhijo 70 let ali koliko, a to pred davni časi. Bi pa te vprašal recimo kot praviš EU.. Koliko imaš skupnega z recimo Francijo pa beneluks države pa Norveška pa Danska... Verjetno veš kam merim... Pač to pot smo izbrali v preteklosti in bi bilo za nas verjetno najbolje, da jo vodimo naprej. Seveda ne pod komunizmom in socializmom. ( Bil sem recimo v Franciji v Montbeliardu pelal neke gume tja in tovarna je bila enaka kot pri nas oz. povsod po bivši Jugi v razsulu). Ne cedita se med pa mleko v Franciji, Belgiji, Nizozemski. Malo bolje je a ni to ameriški senj.
Utk ::
Ampak, zakaj? Oni naj delajo po svoje, mi bomo po svoje, eni drugim bomo prodajali kramo in storitve in to je to. Zakaj bi se morali še kaj bolj združevat?
sparklyslo je izjavil:
Pozdrav,
Mogoče zato, ker smo bili pod skupno državo skoraj 50 let in imamo z njimi več skupnega kot pa ne vem Avstrijci.( da ne omenjam Kraljevine, pa države SHS..) Je res, da smo bili pod Avstroogrsko monarhijo 70 let ali koliko, a to pred davni časi. Bi pa te vprašal recimo kot praviš EU.. Koliko imaš skupnega z recimo Francijo pa beneluks države pa Norveška pa Danska... Verjetno veš kam merim... Pač to pot smo izbrali v preteklosti in bi bilo za nas verjetno najbolje, da jo vodimo naprej. Seveda ne pod komunizmom in socializmom. ( Bil sem recimo v Franciji v Montbeliardu pelal neke gume tja in tovarna je bila enaka kot pri nas oz. povsod po bivši Jugi v razsulu). Ne cedita se med pa mleko v Franciji, Belgiji, Nizozemski. Malo bolje je a ni to ameriški senj.
Saj smo bili kar nekaj let tudi pod Avstrogrsko, pa del pod Italijo, pa nekoč tudi v okviru Ilirskih provinc,...
EU je odprti trg. Če rabiš pristanišče naročiš kontejner v Koper, Trst, Hamburg.
Gume, ki jih naročiš preko spleta pa pridejo npr. iz centralnega skladišča v Nemčiji, narejene so na Poljskem, pripelje ti jih pa en Slovenc, Hrvat,Srb... zakaj bi za to rabil neko novo državno povezavo?
lynxslo5 ::
Na srečo obstaja Hrvaška, ki ne bo nikoli pristala na to, da jo potisnejo nazaj v novo Srboslavijo, zato je reinkarnacija te države nemogoča. Drugače pa ne vem, s kom bi slovenski jugonostalgičarji sploh naredili novo Jugoslavijo. Jugoslavija je pa odmrla povsod, tudi v glavah večine Srbov, edino v Sloveniji še obstaja nostalgija za to propadlo državo.
Jugonostalgičarji malo podrobneje spremljajte kaj se dogaja v Bosni, ki je nekakšna mini Jugoslavija. Ta država je spet na pragu nove državljanske vojne, ker se Srbi, Bošnjaki in Hrvati sovražijo med sabo. Namesto, da bi bilo Slovenci veseli, da smo se rešili problemov, ki jih imajo med sabo narodi bivše Juge, nas nekateri spet hočete potisniti v ta kotel. Če bi bila Slovenija v neki novi Jugi, bi bil tudi poroblem med Srbi in Albanci spet naš problem. Si želite, da se Srbi spet organizirajo kakšen miting resnice sredi Ljubljane, kot so to hoteli leta 89?
Genetsko smo si pa Slovenci najbolj podobni s Slovaki in Čehi. To se vidi tudi tudi iz narodnega in kulturnega značaja. S tema dvema narodoma imamo dosti več skupnega kot pa z nekimi Srbi, Bošnjaki ali Makedonci.
Jugonostalgičarji malo podrobneje spremljajte kaj se dogaja v Bosni, ki je nekakšna mini Jugoslavija. Ta država je spet na pragu nove državljanske vojne, ker se Srbi, Bošnjaki in Hrvati sovražijo med sabo. Namesto, da bi bilo Slovenci veseli, da smo se rešili problemov, ki jih imajo med sabo narodi bivše Juge, nas nekateri spet hočete potisniti v ta kotel. Če bi bila Slovenija v neki novi Jugi, bi bil tudi poroblem med Srbi in Albanci spet naš problem. Si želite, da se Srbi spet organizirajo kakšen miting resnice sredi Ljubljane, kot so to hoteli leta 89?
Genetsko smo si pa Slovenci najbolj podobni s Slovaki in Čehi. To se vidi tudi tudi iz narodnega in kulturnega značaja. S tema dvema narodoma imamo dosti več skupnega kot pa z nekimi Srbi, Bošnjaki ali Makedonci.
HotBurek ::
Verjetno je bolj smiselno (in realno), da bi se "povezali" na področju (brezcarisnkega) trgovanja, ter na področju izobraževanja, znanosti in razvoja (npr. medicina, eletronika). Jaz vidim smisel v takšni "jugoslaviji", ker skoraj nimamo jezikovnih ovir in se poznamo že "od prej". Ni prav, da ta poznanstva zanemarimo zaradi nekih zamer iz "prejšnih časov".
Politiko, vero, jezik in ostale lastnosti, ki se jih (lahko) uporabi za namen "deljenja" in potem sovraštva med nami, pa se naj da vsaj za nekaj čas na pavzo.
Politiko, vero, jezik in ostale lastnosti, ki se jih (lahko) uporabi za namen "deljenja" in potem sovraštva med nami, pa se naj da vsaj za nekaj čas na pavzo.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
hendriks ::
Slovenija bolj paše v avstro-ogrsko, kot pa v Jugo. Samo tega jugonostalgiki ne razumejo.
Slopek ::
Gospod ::
uporabnik832 je izjavil:
Imam prijatelja, ki je bil rojen od očeta Hrvata, mame Srpkinje. Rad ima Srbo-hrvaški jezik, z njim se poistoveti, z njim piše pesmi in druga (umetniška) besedila ipd. Hkrati se mu upira in zdi nemogoče, da bi se moral nujno identificirati in odločiti za eno od skupin ter opredeliti za Hrvata, Srba, Bošnjaka ali Črnogorca.
Zdi se mu edino naravno in logično da bi se nekje v daljni prihodnosti znova vzpostavil skupen kulturni prostor, če ne tudi ekonomski in politični.
Kako bi bilo to po vašem mnenju izvedljivo?
Nedvoumno dejstvo je, da je srbščina, hrvaščina, črnogorščina, bosanščina isti jezik (»Jezikoslovci dokazujejo, je da srbohrvaški jezik tudi po razpadu SFRJ en jezik, in sicer policentrični standardni jezik kot nemščina, angleščina in francoščina: govori se v nekaj državah in ima zato več središč«. Ima različna narečja, štokavsko, čakavsko…(samo pomislite koliko narečij je v Sloveniji)) s tem, da izvzamemo politično hujskaštvo nacionalistov.
Srbi, Hrvati, Črnogorci (in Bošnjaki) imajo ista ali podobna imena, iste ali podobne priimke ter kulturo.
In če se osredotočimo samo na Evropo imamo kopico narodov, pokrajin ki so aktivne pri separatističnih težnjah:
Francija- Bretanija, Baskija, Normandija, Korzika
Španija- Katalonija, Baskija, Galicija (španščina je nekaj podobnega kot bi rekel jugoslovanščina, obstajajo dejansko jeziki katalonščina, kastiljščina, baskovščina) .
Nihče iz EU in ZDA, Rusije verjetno ne bo teh separatistov podpiral. Morda kakšna lepa beseda o demokraciji, spoštovanju človekovih pravic, tu pa se po mojem mnenju konča.
(da ne govorim o Rusiji, tudi v Italiji bi lahko prišlo do tega, Nemčiji...)
Da ne bo nesporazumov, bi omenil še naslednje. Slovenijo, Slovence in slovenski jezik tukaj izvzemam. Mi dejansko smo in to mislim brez pretvarjanja in brez nacionalizma, kulturno, jezikovno in tudi do določene mere genetsko, drugačni. Temu bazenu ne pripadamo povsem, ali pa mu le delno pripadamo (področje današnje Slovenije je bilo nekoč, pred vdorom Ogrov del Samovega kraljestva z današnjimi Slovaki in Čehi. Nismo bili ne del Bizanca, niti imeli veliko stikov s Turki).
Na zgoraj opisan primer osebe me zanima:
Kako kontruktitvno rešiti ta problem? Zdi se sicer, da še dolgo ne bo rešljiv, a recimo, kako ga rešiti?
Kraljevina Jugoslavija (Sam Slovenije tukaj ne bi vključil)?
Konfederacija Jugoslavija?
Če imate vsaj malo simaptij do te razdrobljene, nam delno sorodne skupine narodov. Ali ta problem sploh vidite kot rešljiv? Srbija, BiH, Hrvaška... vse te države so bolj kot ne na aparatih, prebivalstvo se seli v zahodne države.
Vidite to skupino razdrobljenih "držav" nekoč znova kot eno državo s skupnim jezikom, političnim in gospodarskim sistemom?
Kaj pa praviš na to, da v času bivše države slovenski fantje nismo imeli pravice do poveljevanja na služenju vojaščine v slovenskem jeziku, slovenski jezik je bil v JLA preganjan se strinjaš, da je bil to FAŠIZE?
Lp.
BCSman ::
V Ljubljani se sliši samo še srbohrvaščino in albanščino po ulicah. Kdo bi si mislil da bo zadnjih 5 let globalizacije bilo bolj uničujočih kot 40 let Jugoslavije za slovenski narod.
lynxslo5 ::
Verjetno je bolj smiselno (in realno), da bi se "povezali" na področju (brezcarisnkega) trgovanja, ter na področju izobraževanja, znanosti in razvoja (npr. medicina, eletronika). Jaz vidim smisel v takšni "jugoslaviji", ker skoraj nimamo jezikovnih ovir in se poznamo že "od prej". Ni prav, da ta poznanstva zanemarimo zaradi nekih zamer iz "prejšnih časov".
Hrvaška je že itak v EU in z njimi imamo brezcarinsko trgovanje. Če pa bi ustanovili brezcarisnko como s Srbijo in Bosno, bi pa morali izstopiti iz EU. Si morda to želiš? Bomo mar nazaj uvedli jugoslovanski dinar in tisoč procentno inflacijo. Drugače pa ne vem, koliko si star. Če bi živel v Jugi, bi mogoče vedel, da nam je v Jugoslaviji leta 89 Miloševič uvedel trgovinsko blokado, ker se nismo hoteli podrediti Srbiji. In takrat Srbi niso dovolili, da Slovenci v Srbijo izvažamo, sedaj bi pa nekateri pri nas spet gradili z njimi neke breztrgovinske cone
Kar se tiče jezika, razumevanje poteka samo v eno smer. Slovence so v Jugoslaviji posrbili, tako da danes 90% Slovencev razume in govori srbsko, v obratno smer pa razumevanje jezika ne obstaja. Pejd v Beograd pa tam govori slovensko in nihče te ne bo razumel niti besede.
To povej Srbom, Hrvatom, Albancem, Bošnjakom... naj dajo sovraštvo na pavzo. V Sloveniji ni nobenega sovraštva do nikogar.
Invictus ::
V Ljubljani se sliši samo še srbohrvaščino in albanščino po ulicah. Kdo bi si mislil da bo zadnjih 5 let globalizacije bilo bolj uničujočih kot 40 let Jugoslavije za slovenski narod.
To ni samo v Lj., ampak po vseh slovenskih mestih.
Tako je po celi Evropi...
Slišiš vse druge jezike, razen domačega...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Kresnik ::
sparklyslo je izjavil:
Pozdrav,
Je estons super napisal:
Ker se vsak narod bivše Juge ima za nekaj boljšega in zviška gleda na druge, in bi vsi želeli biti kot praviš "najjači u selu". Nihče ne bo gledal vzvišenih Slovencev, ki bi radi pametovali drugim. Hrvaška in Srbija je verjetno jasno zakaj nočeta bit skupaj. BiH je v razsulu in ima težave že s tem, da bi različni deli iste države sodelovali med seboj, kaj šele z drugimi. Makedonija, mogoče, so vsaj praktični in bi pristali na poenostavitev prodaje svojih pridelkov na našem trgu, čeprav to delajo že zdaj. Črna Gora? Kaj boš z njimi? Kaj naj oni z nami? Tisti turisti, ki hočejo tja, že zdaj to delajo.
AgJ1 ::
sparklyslo je izjavil:
Pozdrav,
Pod Germani smo bili 700 let. Zato smo imeli precej drugačen nacionalni karakter od Srbov etc., ampak majstri okrog Žepana & Co izvajajo uspešno srbizacijo Slovenije - priseliš se iz vukojebine, ker je tam sranje, nato pa usmeriš vse sile, da državo, katero si prišel, ker je tam boljše, spremeniš v vukojebino, iz katere si prišel.
Brihtno kot 100 mater.
No, v zadnjih 20 letih jim je uspelo Slovenijo potujčit bolj kot prej Germanom v 700 letih.
Lahko me tudi banate iz tega foruma.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AgJ1 ()
Vanich ::
Hihi. Počakajte vizno liberalizacijo za tako imenovano *Kosovo, ki nastopi z 01.01.2024. Takrat bo šele špasno, ko se bo v EU kar naenkrat pojavilo 500.000 Albancev - več jih pa itak niti ni dol.
Bošnjake, Srbe, Hrvate in celo Makedonce vsaj razumeš, tole bo pa katastrofa.
Hihi. Počakajte vizno liberalizacijo za tako imenovano *Kosovo, ki nastopi z 01.01.2024. Takrat bo šele špasno, ko se bo v EU kar naenkrat pojavilo 500.000 Albancev - več jih pa itak niti ni dol.
To bo dejansko zabavno, ker se Albanci in Srbi sovražijo in bo projekt srbizacije Slovenije propadel. Slovenci pa bomo lahko prodali premoženje Albancem in odšli u Danke Dojčland. Win - win
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
hendriks - Lahko malo bolj pojasniš, kaj imamo tako skupnega z Avstro-ogrsko?
Sicer je pa tako, yuga je bila že leta 1918 obsojena na propad zaradi stičišča 4-ih ver, ki druga druge ne morejo - kristjani, pravoslavci, muslimani in protestanti, Tito je malo z diktaturo, malo z bombončki držal vere stran od politike, kakoj, ko je odšel v večna lovišča, so na plan udarile versko nacionalistične težnje in po najdaljšem miru na balkanu je zopet počila verska vojna, zato kakšnih novih združitev, dokler ljudje ne nehajo verjeti v 2k let stare pravljice, ne bo nihče od nas dočakal.
Gospod - Seveda v AO so to pravico imeli. Ravno tako jo imajo sedaj v akcijah NATO-a?
lynxslo5 - Ta Miloševičev "ukaz" se je uporabljal točno teden dni, saj direktorji niso bili politični kreteni.
Sicer je pa tako, yuga je bila že leta 1918 obsojena na propad zaradi stičišča 4-ih ver, ki druga druge ne morejo - kristjani, pravoslavci, muslimani in protestanti, Tito je malo z diktaturo, malo z bombončki držal vere stran od politike, kakoj, ko je odšel v večna lovišča, so na plan udarile versko nacionalistične težnje in po najdaljšem miru na balkanu je zopet počila verska vojna, zato kakšnih novih združitev, dokler ljudje ne nehajo verjeti v 2k let stare pravljice, ne bo nihče od nas dočakal.
Gospod - Seveda v AO so to pravico imeli. Ravno tako jo imajo sedaj v akcijah NATO-a?
lynxslo5 - Ta Miloševičev "ukaz" se je uporabljal točno teden dni, saj direktorji niso bili politični kreteni.
Delo krepa človeka
Lahko malo bolj pojasniš, kaj imamo tako skupnega z Avstro-ogrsko?
Angleško stranišče za razliko od čučavcev, na primer. Katoliško vero, na primer. Cel kup besed in običaje, praznike. Mentaliteto - no, ta se pospešeno poslabšuje v Sloveniji v zadnjih letih s pomočjo uvoza najslabšega primitivnega kulturnega šunda, ki vedno najde prostor na javnih mestih v Sloveniji.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
AgJ1 - Z vero se nebi hvalil, wc pa pred yugo ni bil tako pogost, so bili kar lepo čučavci in dile z luknjo še kar dolgo in nimajo nič z AO. Cel kup besed glede na pokrajino s katero državo meji, na primorskem I, Bela krajna in del dolenjske HR, prekmurje in prlekija HU,... Tako zajebane mentalitete, kot jo imamo Slovenci niti Avstrijci nimajo, še manj Italjani. Imamo pač velko državljanov iz bivših republik, ki so tu našli delo, ker smo jih potrebovali, kaj pa Nemci s Turki in Balkanci samo jih je toliko več, da se ne pozna toliko. Kulturni šund se prodaja, kvaliteta težje, v yugi ni bilo toliko turbo folk glasbe, kot jo je sedaj. Primitivci vseh nacionalnosti pač poslušajo enostavno glasbo, v kateri ni nič kvalitetnega in se ponavlja glede na izvajalce. Prej in sedaj.
Delo krepa človeka
AgJ1 - Z vero se nebi hvalil, wc pa pred yugo ni bil tako pogost, so bili kar lepo čučavci in dile z luknjo še kar dolgo in nimajo nič z AO. Cel kup besed glede na pokrajino s katero državo meji, na primorskem I, Bela krajna in del dolenjske HR, prekmurje in prlekija HU,... Tako zajebane mentalitete, kot jo imamo Slovenci niti Avstrijci nimajo, še manj Italjani. Imamo pač velko državljanov iz bivših republik, ki so tu našli delo, ker smo jih potrebovali, kaj pa Nemci s Turki in Balkanci samo jih je toliko več, da se ne pozna toliko. Kulturni šund se prodaja, kvaliteta težje, v yugi ni bilo toliko turbo folk glasbe, kot jo je sedaj. Primitivci vseh nacionalnosti pač poslušajo enostavno glasbo, v kateri ni nič kvalitetnega in se ponavlja glede na izvajalce. Prej in sedaj.
Kdo se hvali? Slovenci in Avstrijci smo katoliki večinsko. No, bili smo do obogatitev.
WCji so v starih časih bili v Sloveniji na kmetih za sedet, v sfr jugoslaviji so bili pa po srbskih ambasadah (kasarne) čučavci, v Sloveniji in na Hrvaškem pa izven srbskih ambasad lepo angleška stranišča.
Mentaliteta ljudi je bila drugačna in pogojena s prej omenjenimi razlikami, trenutno je pa najbolj primitivna glasba v programu balkanski turbofolk drek.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
... ki seka iz vsakega zjahanega bemfla s črnim auspuhom.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
He, he, bomo imeli pa še več pekarn in slastičarn.
Je pa zanimivo, kako se Albanci v teh pekarnah in slastičarnah lepo naučijo govoriti slovensko.
Nekateri Srbi, ki živijo v Sloveniji že 50 let pa še vedno ne znajo.....
Hrvaška je veliko bolj katoliška od Slovenije.
Pogovarjamo pa se s kom imamo več skupnega. Sam se ne bi hvalil s tem, da sem podoben Avstrijcu, ali pa Madžaru. Gotovo so mi Čehi, Slovaki, Poljaki, veliko bližje, pa čeprav so vzhodni, mi pa tako kot Hrvati in ostal del bivše juge, južni Slovani. Vsi ti so mi bolj simpatični, kot pa tisti, s katerimi se nekateri enačite.
Pogovarjamo pa se s kom imamo več skupnega. Sam se ne bi hvalil s tem, da sem podoben Avstrijcu, ali pa Madžaru. Gotovo so mi Čehi, Slovaki, Poljaki, veliko bližje, pa čeprav so vzhodni, mi pa tako kot Hrvati in ostal del bivše juge, južni Slovani. Vsi ti so mi bolj simpatični, kot pa tisti, s katerimi se nekateri enačite.
Saj ni jezik edina stvar, ki kaže na značaj, navade neke družbe oz naroda. Tudi Brazici niso kot Portugalci, pa Argentinci kot Španci , Američani kot Angleži in Finci kot Madžari.
Dejstvo je, da 700 let pač pusti sledove. Tudi na Čehih in Slovakih, zato pa smo si z njimi lahko bližje.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Če vsako nedeljo ješ dunajca, tudi nisi nič bližje Avstriji.
Res me zanima zakaj se čutite bližje Avstrijcu, kot Hrvatu?
Mogoče zato, ker so zguzili naše prednike ravno tako, kot so Turki Bošnjake, ki so gotovo bližje Turčiji, kot pa Sloveniji? Res je, da samo jezik ne zbliža naroda, pa vseeno ne razumem odkod ta naklonjenost Ogrom in Germanom, da mislite, da ste jim bolj podobni kot pa enemu Franjotu, kjer je meja med tabo in njim mogoče en potok?
Mogoče zato, ker so zguzili naše prednike ravno tako, kot so Turki Bošnjake, ki so gotovo bližje Turčiji, kot pa Sloveniji? Res je, da samo jezik ne zbliža naroda, pa vseeno ne razumem odkod ta naklonjenost Ogrom in Germanom, da mislite, da ste jim bolj podobni kot pa enemu Franjotu, kjer je meja med tabo in njim mogoče en potok?
Scaramouche3 ::
sparklyslo je izjavil:
Je pa zanimivo, kako se Albanci v teh pekarnah in slastičarnah lepo naučijo govoriti slovensko.
Lepo bi bilo da tisti, ki to drugim naprej mečejo, sami uporabljajo!
slaščičárna -e ž (ȃ) gostinski lokal, kjer se streže zlasti s slaščicami: odprli so novo slaščičarno; šla je v slaščičarno
https://fran.si/130/sskj-slovar-slovens...
Scaramouche3 je izjavil:
sparklyslo je izjavil:
Lepo bi bilo da tisti, ki to drugim naprej mečejo, sami uporabljajo!
slaščičárna -e ž (ȃ) gostinski lokal, kjer se streže zlasti s slaščicami: odprli so novo slaščičarno; šla je v slaščičarno
https://fran.si/130/sskj-slovar-slovens...
Slovenske so slaščičarne, južno od kolpe pa slastičarne. Pravih slaščičarn je pri nas vse manj, vse več pa je slastičarn
Če vsako nedeljo ješ dunajca, tudi nisi nič bližje Avstriji.
A imaš ti komplekse? Sam si napisl, da so ti blizu tudi Čehi in Slovaki, pa niti nimamo meje z njimi.
Jaz Avstrijcev ne maram (good job jugopropaganda), kljub temu pa imamo Slovenci več skupnega z njimi kot s Srbi.
Tisto je bil včasih povsem drug svet, danes pa greš v kakšen predel Ljubljane in je podobno.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Za Bevog je bila Avstrija precej boljša od Slovenije.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
HotBurek ::
Nekaj tudi mediji naredijo. Veliko se vrti hrvaške/srbske/turške (in indijske) vsebine, nekoliko manj (ali pa skoraj nič) pa vsebine iz severa in zahoda (nemški galileo, francoski dokumentarci).
Pa mogoče je pri starejši populaciji več znanja srbo-hrvšakega in ruskega jezika (to so imeli 50 let nazaj), zato lažje spremljajo hrvaške talk show oddaje. Danes so v šolah v ospredju (mogoče celo izključno) germanski in romanski jeziki.
Pa mogoče je pri starejši populaciji več znanja srbo-hrvšakega in ruskega jezika (to so imeli 50 let nazaj), zato lažje spremljajo hrvaške talk show oddaje. Danes so v šolah v ospredju (mogoče celo izključno) germanski in romanski jeziki.
root@debian:/# iptraf-ng
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
Ja, tudi Čehi, Slovaki so mi bližje kot Avstrijci. Smo Slovani na Balkanu in če tega ne veš, ti to povejo ravno Avstrijci.
Nimam pa kompleksa glede tega. 40+let sem živel direkt pod Karavankami, pa mi dol visi za tiste na drugi strani. Niso "moji" ljudje. So pa jodlarji zaslužni za kar nekaj spomenikov, ki stojijo v tistih mojih krajih.
Nimam pa kompleksa glede tega. 40+let sem živel direkt pod Karavankami, pa mi dol visi za tiste na drugi strani. Niso "moji" ljudje. So pa jodlarji zaslužni za kar nekaj spomenikov, ki stojijo v tistih mojih krajih.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: AgJ1 ()
Kljub temu pa imamo Slovenci več skupnega z njimi kot s Srbi.
Tisto je bil včasih povsem drug svet, danes pa greš v kakšen predel Ljubljane in je podobno.
Kje pa je to, se po tvoje strelja vsak dan?
Še vedno živiš v 90ih, ko je bilo tukaj polno prišlekov ki niso znali jezika...
Danes pa samo tisti,ki so tukaj na delu, pa je to tako velik problem,da bi bilo dobro vse ven spodit...
Ja, tudi Čehi, Slovaki so mi bližje kot Avstrijci. Smo Slovani na Balkanu in če tega ne veš, ti to povejo ravno Avstrijci.
Po pomoti pritisnil na izbris.
Južno in vzhodno od Hrvaške je v bivši Jugi bil povsem svoj svet, ki ni imel skoraj nič drugega kot pravni okvir državnosti s Slovenijo.
Povsem jasno je, da je razlog v tem, da so bili tam par stoletij pod Turki, mi pa 700 let pod Germani. Skupaj s Čehi, Slovaki, Madžari itd.
1918 je bila napaka, ko smo zamenjali ene gospodarje z drugimi - veliko slabšimi, h katerim eni še vedno rinete.
Scaramouche3 je izjavil:
Kljub temu pa imamo Slovenci več skupnega z njimi kot s Srbi.
Kje pa je to, se po tvoje strelja vsak dan?
Še vedno živiš v 90ih, ko je bilo tukaj polno prišlekov ki niso znali jezika...
Danes pa samo tisti,ki so tukaj na delu, pa je to tako velik problem,da bi bilo dobro vse ven spodit...
Grem na Zaloško v Ljubljani in je kot v tretjem svetu. Smeti po tleh, umazanija vsepovsod itd.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Južno in vzhodno od Hrvaške je v bivši Jugi bil povsem svoj svet, ki ni imel skoraj nič drugega kot pravni okvir državnosti s Slovenijo.
Povsem jasno je, da je razlog v tem, da so bili tam par stoletij pod Turki, mi pa 700 let pod Germani. Skupaj s Čehi, Slovaki, Madžari itd.
1918 je bila napaka, ko smo zamenjali ene gospodarje z drugimi - veliko slabšimi, h katerim eni še vedno rinete.
Tur%C5%A1ki vpadi @ Wikipedia
Turški vpadi na slovensko ozemlje so potekali od 15. do 16. stoletja, ko je vojska Osmanskega imperija večkrat vdrla in oplenila habsburške dežele...
To da govorimo slovanski jezik je pa nič seveda skupnega z ostalimi Slovani, bi ti raje Slovenijo dal nazaj kot avstrijsko pod-državo?
Smo spet Laibach? Bo bolje?
Grem na Zaloško v Ljubljani in je kot v tretjem svetu. Smeti po tleh, umazanija vsepovsod itd.
Tam seveda ni nič avtohtonih, mora da so to naredili exyu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Scaramouche3 ()
Scaramouche3 je izjavil:
Tur%C5%A1ki vpadi @ Wikipedia
Turški vpadi na slovensko ozemlje so potekali od 15. do 16. stoletja, ko je vojska Osmanskega imperija večkrat vdrla in oplenila habsburške dežele...
To da govorimo slovanski jezik je pa nič seveda skupnega z ostalimi Slovani, bi ti raje Slovenijo dal nazaj kot avstrijsko pod-državo?
Smo spet Laibach? bo bolje?
Eno so vpadi, drugo je biti pod turško oblastjo stoletja, saj ločiš to, ane?
Veš kaj, rajši “avstrijska podržava” kot srbska kolonija.
Tam seveda ni nič avtohtonih, mora da so to naredili exyu...
Nimam pojma, vem pa kdo je župan.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Scaramouche3 je izjavil:
To ni bilo vprašanje, ki sem ga vprašal. Glede na to da smo sami, bi bilo bolje zate da se v tem času priključimo Avstrijcem?
To je bilo vprašanje tam okrog 1918 (in se ve, kako so se tisti, ki so imeli možnost odločili) in enako je to planirana prihodnost. Sicer je kolega malo višje potarnal nad tem, da ga skrbi prihod Albancev. Ob tem pa jaz zaplešem in se nasmejem.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Še vedno mi nihče ni povedal kaj jim je tako všeč pri jodlarjih, kateri so, kot sem napisal, zaslužni za kar precej spomenikov po državi, nagnali smo jih pa ravno z ostalimi balkanci.
Že narava sama je med nas in Avstrijce postavila Alpe, Karavanke. Veliko stikov ni bilo nikoli. Povsem drugi ljudje, drug narod, s katerim nimamo veliko skupnega, pa če vsak dan jemo dunajca.
Že narava sama je med nas in Avstrijce postavila Alpe, Karavanke. Veliko stikov ni bilo nikoli. Povsem drugi ljudje, drug narod, s katerim nimamo veliko skupnega, pa če vsak dan jemo dunajca.
Scaramouche3 je izjavil:
To ni bilo vprašanje, ki sem ga vprašal. Glede na to da smo sami, bi bilo bolje zate da se v tem času priključimo Avstrijcem?
To je bilo vprašanje tam okrog 1918 (in se ve, kako so se tisti, ki so imeli možnost odločili) in enako je to planirana prihodnost. Sicer je kolega malo višje potarnal nad tem, da ga skrbi prihod Albancev. Ob tem pa jaz zaplešem in se nasmejem.
Zakaj se ne upaš odgovoriti za danes? Bi ti raje bil danes pod Avstrijo, ker to da smo šli stran od njih 1918 je pomenilo da nismo bili del nacistične Nemčije in danes nimamo stigme NACIJEV!
Še vedno mi nihče ni povedal kaj jim je tako všeč pri jodlarjih, kateri so, kot sem napisal, zaslužni za kar precej spomenikov po državi, nagnali smo jih pa ravno z ostalimi balkanci.
Ne vem komu je kaj všeč pri Avstrijcih, kje je to kdo napisal?
Scaramouche3 je izjavil:
Scaramouche3 je izjavil:
Zakaj se ne upaš odgovoriti za danes? Bi ti raje bil danes pod Avstrijo, ker to da smo šli stran od njih 1918 je pomenilo da nismo bili del nacistične Nemčije in danes nimamo stigme NACIJEV!
Da se ne boš vžgal. A 1918 je šla Slovenija stran od nacijev?
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sedam pomfrija (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 17768 (4890) | Utk |
» | Srbohrvaščina v Sloveniji danes in nekoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17341 (14446) | VelkBla |
⊘ | Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 59583 (54274) | bluefish |
» | Sojenje Karadžiću (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 21731 (14548) | perci |