Forum » Loža » Potep na samostojno podjetniško pot
Potep na samostojno podjetniško pot
Geho ::
Po nekaj letih guljenja pisarniškega pohištva po pisarnah v podjetjih sem se odločil da se odpravim na svojo pot. Pojma nimam kaj vse to prinese za sabo, ampak dovolj imam "prisilnega" dela on-site in diktature glede opreme in kaj in kako se bodo stvari delale. I want to do things my way.
Nekaj "projektičev" sem si že dobil, me pa zanima kako si kaj ostali iščete delo kot s.p.?
Kolikšne urne postavke računate slovenskim in tujim strankam? Opažam, da ali je v sloveniji revščina ali pa so vsi škrt, da je kar hudo. 25€/h preveč?
Zdaj nekaj sem že bral glede s.p.-ja, v mojem primeru bi bilo fajn imeti normiranga (ker nimam veliko stroškov), ampak nekje piše nekaj, nekje piše drugače. Torej meja naj bi bila postavljena na 40.000€ prihodkov na leto ali 50.000€? Lahko ob odprtju deklariraš svoj s.p. kot normiran ali mora preteči vsaj eno leto da vidijo koliko imaš prihodkov?
Računam nekje efektivno delo 6h na dan (zaračunljive ure), če grem na 25€/h postavko je to nekje 37.800€ prihodkov na leto? Ali se to računa kako drugače?
Računovostvo kolikor sem bral ne rabiš, dokler nisi davčni zavezanec, kar je kul, ampak katere programe kaj uporabljate za izdajo računov strankam? Kako je z izdajo računov tujim strankam (dam gor njihov ali svoj DDV?). Kako je z dopustom (verjetno grem na dopust, prispevke moram plačevati, prihodkov vmes nimam - torej neplačan dopust če gledam kot primerjavo proti dopustu preko pogodbe) in kako z bolniško? Lahko vmes če zbolim ali mi zmanjka dela "zamrznem" s.p., da ne plačujem prispevkov? Lahko sploh dejansko rečem, da mi ni za plačevanje za penzijo in plačujem samo nujne davke in zdravstveno zavarovanje za penzijo pa si sam nabiram nekje?
Katere programe za beleženje ur uporabljate (toogl?). Kaj moram biti pozoren pri nakupu licenc? Mora biti vse "business" licenca ali lahko pridem kje skozi s "personal" licenco?
Nimam velik pojma glede teh pravil in zakonov in se mi tud po pravic povedan ne da ubadat velik z njimi. Večinoma bi rad samo delal kar najbolje znam: svoje delo in bil za to plačan a hkrati užival v svoji svobodi brez omejitev. So kje kake "bližnjice", da se čim manj ukvarjaš z administracijo, davki, iskanjem strank in podobnim? Ali moram dejansko naštudirat eno debelo bukvo da bom lahko sploh "posloval"? Moram kaj extra pazit? Rabim ločen poslovni račun na banki?
Pa brez trollanja in butastih komentarjev prosim. Hvala. Sprašujem zato, ker bolj ko gledam po različnih straneh in dokumentih, bolj vidim da je povsod nekaj drugače napisano ali pa je napisano tako confusing da ne vem kje je rep in kje glava.
P.S.: Če mi bo kdo veliko pomagal, lahko dobi tudi za kako pivce ali pa kaj €€€. :)
Nekaj "projektičev" sem si že dobil, me pa zanima kako si kaj ostali iščete delo kot s.p.?
Kolikšne urne postavke računate slovenskim in tujim strankam? Opažam, da ali je v sloveniji revščina ali pa so vsi škrt, da je kar hudo. 25€/h preveč?
Zdaj nekaj sem že bral glede s.p.-ja, v mojem primeru bi bilo fajn imeti normiranga (ker nimam veliko stroškov), ampak nekje piše nekaj, nekje piše drugače. Torej meja naj bi bila postavljena na 40.000€ prihodkov na leto ali 50.000€? Lahko ob odprtju deklariraš svoj s.p. kot normiran ali mora preteči vsaj eno leto da vidijo koliko imaš prihodkov?
Računam nekje efektivno delo 6h na dan (zaračunljive ure), če grem na 25€/h postavko je to nekje 37.800€ prihodkov na leto? Ali se to računa kako drugače?
Računovostvo kolikor sem bral ne rabiš, dokler nisi davčni zavezanec, kar je kul, ampak katere programe kaj uporabljate za izdajo računov strankam? Kako je z izdajo računov tujim strankam (dam gor njihov ali svoj DDV?). Kako je z dopustom (verjetno grem na dopust, prispevke moram plačevati, prihodkov vmes nimam - torej neplačan dopust če gledam kot primerjavo proti dopustu preko pogodbe) in kako z bolniško? Lahko vmes če zbolim ali mi zmanjka dela "zamrznem" s.p., da ne plačujem prispevkov? Lahko sploh dejansko rečem, da mi ni za plačevanje za penzijo in plačujem samo nujne davke in zdravstveno zavarovanje za penzijo pa si sam nabiram nekje?
Katere programe za beleženje ur uporabljate (toogl?). Kaj moram biti pozoren pri nakupu licenc? Mora biti vse "business" licenca ali lahko pridem kje skozi s "personal" licenco?
Nimam velik pojma glede teh pravil in zakonov in se mi tud po pravic povedan ne da ubadat velik z njimi. Večinoma bi rad samo delal kar najbolje znam: svoje delo in bil za to plačan a hkrati užival v svoji svobodi brez omejitev. So kje kake "bližnjice", da se čim manj ukvarjaš z administracijo, davki, iskanjem strank in podobnim? Ali moram dejansko naštudirat eno debelo bukvo da bom lahko sploh "posloval"? Moram kaj extra pazit? Rabim ločen poslovni račun na banki?
Pa brez trollanja in butastih komentarjev prosim. Hvala. Sprašujem zato, ker bolj ko gledam po različnih straneh in dokumentih, bolj vidim da je povsod nekaj drugače napisano ali pa je napisano tako confusing da ne vem kje je rep in kje glava.
P.S.: Če mi bo kdo veliko pomagal, lahko dobi tudi za kako pivce ali pa kaj €€€. :)
St235 ::
Prvo kot prvo svetujem obisk Vem točke, kjer ti bodo razjasnili osnove.
dobre informacije dobiš tudi na portalu mladipodjetnik.
Recimo: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...
normiranec se splača, kadar nimaš visokih stroškov in se ti ne da zajebavat z papirji. Pri normirancu kar nekaj papirologije odpade. Obdavčitev normiranca je fiksna in zanša 4% prihodkov.
Zdaj, zagotovo boš dobil kup nasvetov, da se da z zadostno količino fiktivnih stroškov prit boljše čez z navadnim s.p. ampak na koncu je tvoja odločitev.
To je odvisno predvsem od tega ,kaj točno boš delal. 25EUR je lahko bogatela, lahko je 3x več od konkurence.
Pri ugotavljanju se štejejo pretekla leta. Tako lahko začneš kot normiran sp, in se bo šele za naslednje leto ugotavljalo ali lahko ostaneš normiran s.p ali moraš menjat.
to je to. Šteje suma vseh računov, ki jih boš izdal.
Računovodstvo (zunanje) rabiš takrat, ko se ti s tem ne da zajebavat sam. Je pa res, da je za normiranca, ki ni zavezanec to zelo enostavno. Pazit moraš, da vodiš evidenco izdanih računov, plačat prispevke in oddat letno poročilo. Ko je enkrat DDV v igri in pa klasičen s.p. je dela več.
Račune lahko izdajaš v wordu, dokler nimaš par 100 računov letno je to več kot dovolj.
Odvisno od tvojega statusa in obsega prometa. Ni enoznačnega odgovora.
Zaslužiš toliko kot zaračunaš. Prispevke se plačuje mesečno. Ali si na karibih, v pisarni ali pagu na to nič ne vpliva.
ne
na začetku zdrava kmečka pamet, ko bo zadeva enkrat večja dober računovodja.
odvisno od panoge. Glede na to, da boš posloval z tujino bo treba pregleda malo več davčne zakonodaje (atipičen zavezanec za ddv). Drugače pa točke Vem organizirajo osnovne brezplačne tečaje, kjer dobiš bazična znanja in bolj podrobne odgovore.
Prihrani pivo in EUR za dejanskega svetovalca. Na forumu boš dobil osnovne informacije (z zdravo dozo trolanja in neumnosti), toliko da boš vedel kaj točno pogledat in vprašat.
dobre informacije dobiš tudi na portalu mladipodjetnik.
Recimo: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...
Zdaj nekaj sem že bral glede s.p.-ja, v mojem primeru bi bilo fajn imeti normiranga (ker nimam veliko stroškov), ampak nekje piše nekaj, nekje piše drugače.
normiranec se splača, kadar nimaš visokih stroškov in se ti ne da zajebavat z papirji. Pri normirancu kar nekaj papirologije odpade. Obdavčitev normiranca je fiksna in zanša 4% prihodkov.
Zdaj, zagotovo boš dobil kup nasvetov, da se da z zadostno količino fiktivnih stroškov prit boljše čez z navadnim s.p. ampak na koncu je tvoja odločitev.
Kolikšne urne postavke računate slovenskim in tujim strankam? Opažam, da ali je v Sloveniji revščina ali pa so vsi škrt, da je kar hudo. 25EUR/h preveč?
To je odvisno predvsem od tega ,kaj točno boš delal. 25EUR je lahko bogatela, lahko je 3x več od konkurence.
Lahko ob odprtju deklariraš svoj s.p. kot normiran ali mora preteči vsaj eno leto da vidijo koliko imaš prihodkov?
Pri ugotavljanju se štejejo pretekla leta. Tako lahko začneš kot normiran sp, in se bo šele za naslednje leto ugotavljalo ali lahko ostaneš normiran s.p ali moraš menjat.
Računam nekje efektivno delo 6h na dan (zaračunljive ure), če grem na 25EUR/h postavko je to nekje 37.800EUR prihodkov na leto? Ali se to računa kako drugače?
to je to. Šteje suma vseh računov, ki jih boš izdal.
Računovostvo kolikor sem bral ne rabiš, dokler nisi davčni zavezanec, kar je kul, ampak katere programe kaj uporabljate za izdajo računov strankam?
Računovodstvo (zunanje) rabiš takrat, ko se ti s tem ne da zajebavat sam. Je pa res, da je za normiranca, ki ni zavezanec to zelo enostavno. Pazit moraš, da vodiš evidenco izdanih računov, plačat prispevke in oddat letno poročilo. Ko je enkrat DDV v igri in pa klasičen s.p. je dela več.
Račune lahko izdajaš v wordu, dokler nimaš par 100 računov letno je to več kot dovolj.
Kako je z izdajo računov tujim strankam (dam gor njihov ali svoj DDV?)
Odvisno od tvojega statusa in obsega prometa. Ni enoznačnega odgovora.
Kako je z dopustom (verjetno grem na dopust, prispevke moram plačevati, prihodkov vmes nimam - torej neplačan dopust če gledam kot primerjavo proti dopustu preko pogodbe)
Zaslužiš toliko kot zaračunaš. Prispevke se plačuje mesečno. Ali si na karibih, v pisarni ali pagu na to nič ne vpliva.
Lahko vmes če zbolim ali mi zmanjka dela "zamrznem" s.p., da ne plačujem prispevkov?po 30 dneh bolniške, postaneš strošek "države", enako kot pri rednem delovnem razmerju. Prvih 30 dni si strošek delodajalca (torej samega sebe).
Lahko sploh dejansko rečem, da mi ni za plačevanje za penzijo in plačujem samo nujne davke in zdravstveno zavarovanje za penzijo pa si sam nabiram nekje?
ne
So kje kake "bližnjice", da se čim manj ukvarjaš z administracijo, davki, iskanjem strank in podobnim?
na začetku zdrava kmečka pamet, ko bo zadeva enkrat večja dober računovodja.
Ali moram dejansko naštudirat eno debelo bukvo da bom lahko sploh "posloval"?
odvisno od panoge. Glede na to, da boš posloval z tujino bo treba pregleda malo več davčne zakonodaje (atipičen zavezanec za ddv). Drugače pa točke Vem organizirajo osnovne brezplačne tečaje, kjer dobiš bazična znanja in bolj podrobne odgovore.
Rabim ločen poslovni račun na banki?Z vidika države ne, te bodo pa k temu silile banke. Imaš pa alternative kot je n26.
P.S.: Če mi bo kdo veliko pomagal, lahko dobi tudi za kako pivce ali pa kaj EUREUREUR. :)
Prihrani pivo in EUR za dejanskega svetovalca. Na forumu boš dobil osnovne informacije (z zdravo dozo trolanja in neumnosti), toliko da boš vedel kaj točno pogledat in vprašat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
fikus_ ::
"po 30 dneh bolniške, postaneš strošek "države"" Samo dopolnim: to 30 delovnih dni, ne koledarskih
In naredi si finančni načrt, mogoče raje bolj pesimističen.
In naredi si finančni načrt, mogoče raje bolj pesimističen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Geho ::
@Lakotnik29 - super hvala, večino si mi odgovoril :)
@jukoz - ja ok, kaj pa če ga nič nimam? :D
St235 ::
ne skrbi, davkarija bo počakala da boš mel. razen če misliš klošariti do smrti.
No o takem brezveznem trolanju sem govoril.
@Lakotnik29 - super hvala, večino si mi odgovoril :)
Roki za zastaranje terjatev, kakor tudi izvržbe so predpisani. Vedno pa imaš tudi opcijo osebnega stečaja in odpisa dolgov.
Poglej si še temo
https://slo-tech.com/forum/t659396/0
sicer ne manjka šodra in trolanja, ampak je veliko stvari korektno odgovorjenih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48126 (11910) | fikus_ |
» | Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 175869 (140689) | jype |
» | Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?Oddelek: Loža | 12499 (11308) | M.B. |
» | Ustanovitev normiranega s.p. - prosim za nasvete (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20641 (19261) | LuiIII |