Forum » Loža » soba modem router vprašanje škatlica po steni?
soba modem router vprašanje škatlica po steni?
bigbada ::
Zdravo,
Doma imam internet. Pač kabli so potegnjeni noter (beli, koaksialni mislim da, optika je) in potem do modema, na katerega še je zdaj priklopljen wifi. Zdaj pa me zanima, če je možno, da bi si v računalniški sobi naredil neke vrste škatlico po steni z električnimi vtičnicami in vtičnicami za mrežo itd... Je to sploh možno narediti in potem ta kabel skriti noter v to škatlico in imaš potem priklope v to škatlico. Pač kabel utp vtakneš noter normalno ali pa navadne 220V vtičnice zraven.. recimo da je škatlica po celi dolžini stene nad mizo nekako tako : [..............220V vtičnica, 220vtičnica, UTP vtičnica, UTP vtičnica.........................]. Si to prav predstavljam. Je to sploh možno narediti? Ti to vsak električar oz operater naredi? Ali moraš steno gor "vtrgati" in na novo kable polagati ali se da to kako "lepše" rešiti?
Upam da sem bil dovolj razumljiv. Ne vem, če sem dobro razložil kaj hočem:
Recimo nekaj takega:
Sam da so pač normalne vtičnice v tej liniji pa utp vtičnice itd.
Hvala Vam za pomoč
LP
Doma imam internet. Pač kabli so potegnjeni noter (beli, koaksialni mislim da, optika je) in potem do modema, na katerega še je zdaj priklopljen wifi. Zdaj pa me zanima, če je možno, da bi si v računalniški sobi naredil neke vrste škatlico po steni z električnimi vtičnicami in vtičnicami za mrežo itd... Je to sploh možno narediti in potem ta kabel skriti noter v to škatlico in imaš potem priklope v to škatlico. Pač kabel utp vtakneš noter normalno ali pa navadne 220V vtičnice zraven.. recimo da je škatlica po celi dolžini stene nad mizo nekako tako : [..............220V vtičnica, 220vtičnica, UTP vtičnica, UTP vtičnica.........................]. Si to prav predstavljam. Je to sploh možno narediti? Ti to vsak električar oz operater naredi? Ali moraš steno gor "vtrgati" in na novo kable polagati ali se da to kako "lepše" rešiti?
Upam da sem bil dovolj razumljiv. Ne vem, če sem dobro razložil kaj hočem:
Recimo nekaj takega:
Sam da so pač normalne vtičnice v tej liniji pa utp vtičnice itd.
Hvala Vam za pomoč
LP
Nekaj takega ja. Pa to ti vsak električar naredi gor na steno? Kako potem poveže vse skupaj da deluje? Verjetno mora blizu biti že kaka obstoječa vtičnica? Kaj pa za internet vtičnice? Kaj se potem zgodi z modemom? Kam se ga da oz. kako potekajo kabli?
Nisem ravno električar in si težko predstavljam.
Nisem ravno električar in si težko predstavljam.
mihec87 ::
Ne rabiš razbijat stene..Kanal se pritrdi na zid in po njemu pelješ žice..No edino nekako moraš v te kanale potegnat želene žice od nekje...
SeMiNeSanja ::
Če boš imel več UTP priključkov kot imaš protih priključkov na routerju boš potreboval še switch. To ti je nekakšen 'razdelilec' za UTP.
Teoretično bi to moral znati napeljat vsak električar - ni pa nujno, da tudi praktično. Eni imajo dve levi roki, potem pa nimajo niti najosnovnejšega orodja za preverbo inštalacije. Kot vedno se je dobro malo pozanimat, kdo pozna kakšnega 'zaupanja vrednega' izvajalca, ki je tudi cenovno ugoden.
Teoretično bi to moral znati napeljat vsak električar - ni pa nujno, da tudi praktično. Eni imajo dve levi roki, potem pa nimajo niti najosnovnejšega orodja za preverbo inštalacije. Kot vedno se je dobro malo pozanimat, kdo pozna kakšnega 'zaupanja vrednega' izvajalca, ki je tudi cenovno ugoden.
ToniT ::
Električarji običajno niso ravno pravi za polaganje računalniških kablov. Velikokrat sem že videl kable zvezane 1 na 1 ne glede na barve, potem pa so uporabniki jokali, zakaj je mreža počasna ali pa sploh ni delala.
Šmorn ::
Koliko denarja imaš?
Tole bi bilo idealno, samo rabiš še opremo za not kupit (stikalo, panel) pa nekoga da ti kable zrihta: http://www.techtrade.si/product.asp?pf_...
Tole je pa poceni: https://wiki.eth0.nl/index.php/LackRack
Tole bi bilo idealno, samo rabiš še opremo za not kupit (stikalo, panel) pa nekoga da ti kable zrihta: http://www.techtrade.si/product.asp?pf_...
Tole je pa poceni: https://wiki.eth0.nl/index.php/LackRack
mihec87 ::
Malo je odvisno koliko rabiš za max 4 utp vtičnice gre z običajnim routerjem... Koliko vtičnic utp rabiš?
Dal bi tam okrog 200€ za vse skup + delo. Je to premalo?
A pozna kdo koga na območju podravja, ki bi to naredil oz. se ukvarja s tem? Raje zaupam nekomu, ki je mojster, kot pa sam šarim ali pa dajem to delat vaškim "električarjem".
A pozna kdo koga na območju podravja, ki bi to naredil oz. se ukvarja s tem? Raje zaupam nekomu, ki je mojster, kot pa sam šarim ali pa dajem to delat vaškim "električarjem".
GrX ::
Ne vem koliko kablov imaš, ampak obstajajo tudi precej manjši plastični kanali, kamor lahko stlačiš nekaj kablov.. Kar se tiče estetike in montaže so ti plastični kanali zagotovo boljša rešitev..
mismaskatja ::
Sicer ne vem, koliko komu koristim s tem, ampak kaj pa kakšna kabelska polica na tak ali drugačen način? Recimo nekaj takega: https://www.bevec.si/izdelki/kabelske-p... ... Mogoče izgleda malo industrijsko, ampak učinkovito pa tudi :P ... Midva s fantom sva se lotila prenove stanovanja in sva vzela za pisarno stropne police. Ne morem rečt, da sem navdušena nad izgledom, ampak funkcionalno pa je. LP
Zgodovina sprememb…
- spremenila: mismaskatja ()
Furbo ::
A se hecaš? To je samo za razpeljat kable, ne pa da kaj vštekaš v to.
Zdaj pa lahko naredita pod temi policami še spuščen strop Armstrong. :)
Zdaj pa lahko naredita pod temi policami še spuščen strop Armstrong. :)
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Baja ::
mismaskatja je izjavil:
Sicer ne vem, koliko komu koristim s tem, ampak kaj pa kakšna kabelska polica na tak ali drugačen način? Recimo nekaj takega: https://www.bevec.si/izdelki/kabelske-p... ... Mogoče izgleda malo industrijsko, ampak učinkovito pa tudi :P ... Midva s fantom sva se lotila prenove stanovanja in sva vzela za pisarno stropne police. Ne morem rečt, da sem navdušena nad izgledom, ampak funkcionalno pa je. LP
daj poslikaj, da vidimo tale industrial office :)
@OP, en kup tem je na slo-techu o napeljevanju utp kablov. malo pobrskaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
mismaskatja ::
Slikat flata ne mislim, lahko pa opišem. Prostor je 3x6m. Kabli gredo po nekakšni lestvi, nato pride vezni element, neko koleno al kaj že, in police, povezane z nosilci v obliki črke L. Pa pokrovi so čez, da se kablovja ne vidi. Instalacija je robu prostora, da nobenga ne moti, na drugi strani pa okno. Ni reklama, samo link za primer, kako reč izgleda, mi2 sva kupila, če se ne motim, pri Hermiju (ne bom dala linka, da ne bo spet kdo v luft skočil). Pa LP
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12838 (9914) | s1m0n |
» | Napeljava kablaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6452 (4026) | mirator |
» | SwitchOddelek: Omrežja in internet | 5368 (4459) | SeMiNeSanja |
» | UTP vtičnica 1x8pol 2x 6polOddelek: Omrežja in internet | 2039 (1958) | 20sdfj093f |
» | Centralna Sesalna Naprava in Home TheaterOddelek: Loža | 3086 (2219) | blazen |