» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
167 / 170
»»

zupancic ::

Utk je izjavil:

Projekt Lokacija Število stanovanj
Investicijske vrednosti v
mio EUR
Podutik Glince, 2. faza Ljubljana 327 69,46
Brod Drage Novo mesto 150 27,00
Novo Pobrežje Maribor 431 79,12
Ob Savi, 2. faza Kranj 78 14,25
Podbreznik Enklava E1 Novo mesto 45 8,06
Lendava, 2. faza Lendava 38 5,21
Škotin Dragomelj 130 23,92
Straža Jesenice 80 13,80
Mlaka Tržič 8 1,70
Skupaj 1.287 242,52

242 mio za 1300 stanovanj, če zaokrožimo, je 186 jurjev na stanovanje. Povprečna velikost se povsod giblje okoli 60 metrov.
Zame 3 jurje na meter strošek gradnje ni ravno nizek. To je dražje oz tu nekje kot je pa povprečna cena letos prodanih stanovanj v Sloveniji.

Mal prevec cez palec gledas ti te cifre... samo recimo za glince 2. faza, glede na https://ssrs.si/ssrs_nv/, je investicija vredna 47,91mio eur, in sicer za (Faza B) je načrtovana gradnja štirih večstanovanjskih stavb z vrtcem v pritličju in skupnimi podzemnimi garažami, število stanovanj je 202... in ti pol to veselo zaokrozujes in delis in dobis nek strosek na meter ki nima nobene veze z nicemer...

Utk ::

Sej lahko računaš za vsako vrstico posebej. Kako pa misliš da oni računajo? Metri x neka predvidena cena, kako pa boš drugače?

zupancic ::

Utk je izjavil:

Sej lahko računaš za vsako vrstico posebej. Kako pa misliš da oni računajo? Metri x neka predvidena cena, kako pa boš drugače?

Ne razumem kaj hoces s tem povedat.

Napisu si ''Zame 3 jurje na meter strošek gradnje ni ravno nizek. To je dražje oz tu nekje kot je pa povprečna cena letos prodanih stanovanj v Sloveniji.'' Do te cifre si prsu z ''242 mio za 1300 stanovanj, če zaokrožimo, je 186 jurjev na stanovanje. Povprečna velikost se povsod giblje okoli 60 metrov.''

Ma ti lepo pise da investicija vkljucuje ''večstanovanjske stavbe z vrtcem v pritličju in skupnimi podzemnimi garažami''.

Lonsarg ::

Cene gredo pac eksponentno gor manj ko se sam angaziras in/ali sam delas.

In dandanes je folku odvec sploh zrisat postavitev pohistva v sobi na skico s svincnikom in komunicirat z mizarjem. Rabijo arhitekta ze za ideje in za komunikacijo z mojstri, kaj sele da bi kdo dejansko kaj sam naredil :)

In ker pri blokih by dizajn ni samoangaziranja so cene drage. Pri hišah se pa da in si marsikdo poceni zrihta in ima za pol manj postavljeno kot kdo drugi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

TorrentXL ::

Utk je izjavil:

Zakaj sploh gledamo stare projekte? 2022 no more, gledat je treba to kar je napovedano. Sicer ni veliko, ampak vseeno.
Pa še te je treba jemat z rezervo, ker začetna cena ni enaka končni ceni.

Zato ker jih ti in tvoji kompanjoni radi lepite, ker mislite, da potrjujejo vaše neboluze. Ko se dokaže, da ste "zgrešili pristajalno stezo za 10km", komaj potem postanejo ti stari projekti nepomembni. Mimogrede, uradna inflacija je bila cca. 20% in verjetno so se tud plače zvišale za malo manj kot to, ampak gradbeni material je bil leta 2022 dražji kot danes. Tako da sem bil še radodaren, ko sem pribil 20% na znesek z DDV. Seveda vi iščete dlako v jajcu, ker ste se nekam zaplavali. Kakorkoli obrneš, cena gradnje je cca. 2,5k na m2, zagotovo pa nižja kot 3k na m2.

Lonsarg je izjavil:

Cene gredo pac eksponentno gor manj ko se sam angaziras in/ali sam delas.

In dandanes je folku odvec sploh zrisat postavitev pohistva v sobi na skico s svincnikom in komunicirat z mizarjem. Rabijo arhitekta ze za ideje in za komunikacijo z mojstri, kaj sele da bi kdo dejansko kaj sam naredil :)

In ker pri blokih by dizajn ni samoangaziranja so cene drage. Pri hišah se pa da in si marsikdo poceni zrihta in ima za pol manj postavljeno kot kdo drugi.

Cene grejo eksponentno gor, ne glede kaj in koliko nekdo dela, zato ker je zgrešen sistem. To lahko že vidiš pri zemljiščih, kjer arhitekt ni potreben in prav tako ne komunikacija z mojstri, cene pa rastejo v nore višave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

Utk je izjavil:

Projekt Lokacija Število stanovanj
Investicijske vrednosti v
mio EUR
Podutik Glince, 2. faza Ljubljana 327 69,46
Brod Drage Novo mesto 150 27,00
Novo Pobrežje Maribor 431 79,12
Ob Savi, 2. faza Kranj 78 14,25
Podbreznik Enklava E1 Novo mesto 45 8,06
Lendava, 2. faza Lendava 38 5,21
Škotin Dragomelj 130 23,92
Straža Jesenice 80 13,80
Mlaka Tržič 8 1,70
Skupaj 1.287 242,52

242 mio za 1300 stanovanj, če zaokrožimo, je 186 jurjev na stanovanje. Povprečna velikost se povsod giblje okoli 60 metrov.
Zame 3 jurje na meter strošek gradnje ni ravno nizek. To je dražje oz tu nekje kot je pa povprečna cena letos prodanih stanovanj v Sloveniji.

Aha, bomo dodali še en polovičarski in zgrešen izračun, sedaj ko smo vse ostale vrgli v koš za smeti, kamor spadajo. Že za projekt Glince smo ugotovili, da je cena zemljišča bila visoka in je vključeno v oceno projekta. Seveda naj vas dejstvo, da ga je država praktično sama sebi prodala (SDH), ne moti. Za Novo Pobrežje sem pa vam tud že izračunal.

Zgodovina sprememb…

luli je izjavil:

Evo pa smo dočakali analizo strokovnjaka. Sicer nikoli ni nič zgradil niti obnovil, vendar ve več o gradnji, kot vsi mi, ki smo to delali skupaj. On "gradi" za 1000EUR/m2. Sicer njegove umetnine ni možno videti, je pa poceni.

Seveda si dočakal, ampak nima veze, ker itak pol k ne razumeš. Je kr žalostno dejstvo, da vem več kot vi vsi skupaj. Kaj ste pa vi skupaj delali, pa boljše da ne vemo. A to ste v kaki komuni in urejate vrt, pa zato mislite, da ste strokovnjaki?

Zgodovina sprememb…

Napisu si ''Zame 3 jurje na meter strošek gradnje ni ravno nizek. To je dražje oz tu nekje kot je pa povprečna cena letos prodanih stanovanj v Sloveniji.'' Do te cifre si prsu z ''242 mio za 1300 stanovanj, če zaokrožimo, je 186 jurjev na stanovanje. Povprečna velikost se povsod giblje okoli 60 metrov.''

Zgoraj imaš posamezne projekte, spodaj seštete. Če gledaš seštevek je 3 jurje na meter, če gledaš posamezen projekt je praktično vsak 3 jurje na meter, plus minus drobiž. Tudi če nekje vključuje vrtec, ga drugje ne, pa lahko gledaš druge projekte. In kaj pa vrtec pomeni, dodatnih 200 m2 na 300 stanovanj. Res huda razlika.

Sej če se bi država malo angažirala bi tudi postavla za pol manj, v tem je cel point.

Že za projekt Glince smo ugotovili, da je cena zemljišča bila visoka in je vključeno v oceno projekta. Seveda naj vas dejstvo, da ga je država praktično sama sebi prodala (SDH), ne moti.

Ne, mene to čisto nič ne moti. Ker če je bila taka cena zemljišča je bila to očitno tržna cena in ga bi za tolk lahko država prodala tudi komu drugemu. Tako da je ta cena realna in tudi strošek zemljišča je čisto realen strošek. Če ni realna, je bila napihnjena, potem je pa to najbrž scam, da so pridobili kakšno večje posojilo od EU. Se pravi bi bila to goljufija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Tvoj ima na timestamp marec 2022, moj pa timestampa sicer nima, ga ima pa tale iz otvoritve junija 2024.

Ne, tvoj timestampa nima, ampak mislim, da je varno predvidevat, da je starejši, saj omenja 2 bloka. Kje pa je v tem članku vrednost tretjega bloka?

Zanimivo, da je celoten strošek, ki ne vključuje zgolj betona, oken in nekaj izolacije, višja.

Ja seveda bo ta strošek višji. Ampak če je cena gradnje po pogodbi 2100EUR z DDV na m2 neto površine, potem je še kr nekaj prostora do 2500EUR za ostale stroške.

Zgoraj imaš posamezne projekte, spodaj seštete. Če gledaš seštevek je 3 jurje na meter, če gledaš posamezen projekt je praktično vsak 3 jurje na meter, plus minus drobiž. Tudi če nekje vključuje vrtec, ga drugje ne, pa lahko gledaš druge projekte. In kaj pa vrtec pomeni, dodatnih 200 m2 na 300 stanovanj. Res huda razlika.

Kako, če smo ti že za 2 od teh dokazali, da nista 3k na m2. Še sploh ne Novo Pobrežje.

Ne, mene to čisto nič ne moti. Ker če je bila taka cena zemljišča je bila to očitno tržna cena in ga bi za tolk lahko država prodala tudi komu drugemu. Tako da je ta cena realna in tudi strošek zemljišča je čisto realen strošek. Če ni realna, je bila napihnjena, potem je pa to najbrž scam, da so pridobili kakšno večje posojilo od EU. Se pravi bi bila to goljufija.

Torej se vrnemo nazaj k dejstvu, da gradnja države ni tako draga kot trdiš. Ciklaš se. Vem, da je to za tebe preveč spremenljivk, ampak črpanje denarja iz EU je dobro za našo državo. Če prodajo sami sebi zemljo po tržni ceni, ker je tako potrebno po zakonodaji, potem to ni ravno pravi strošek države. Če pa dobijo še evropska sredstva za to, pa še toliko bolje.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

TorrentXL je izjavil:

Tvoj ima na timestamp marec 2022, moj pa timestampa sicer nima, ga ima pa tale iz otvoritve junija 2024.

Ne, tvoj timestampa nima, ampak mislim, da je varno predvidevat, da je starejši, saj omenja 2 bloka. Kje pa je v tem članku vrednost tretjega bloka?

Tretjega bloka ni zato, ker je bil povsem ločen projekt, s svojo časovnico in finančni konstrukcijo. Internet archive pa pravi, da je tudi tisti moj članek brez timestampa mlajši od tvojega. Tako da spet narobe varno predvidevaš.

Letos pa so pričeli z gradnjo še četrtega bloka. 46 stanovanj, po vzorcu ostalih v sklopu tega naselja, za 8.5 milijona, oziroma cca 3100eur/m2. (ta ocena pa je brez stroška parcele, ker gradi občinski sklad na lastni parceli)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Torej se vrnemo nazaj k dejstvu, da gradnja države ni tako draga kot trdiš. Ciklaš se. Vem, da je to za tebe preveč spremenljivk, ampak črpanje denarja iz EU je dobro za našo državo. Če prodajo sami sebi zemljo po tržni ceni, ker je tako potrebno po zakonodaji, potem to ni ravno pravi strošek države. Če pa dobijo še evropska sredstva za to, pa še toliko bolje.

Se pravi če ti razbiješ svoj avto ni to noben realen strošek, ker si ga itak že plačal (recimo da si).

Ma logika ti je genialna. Lahko samo ponovim, s takimi talenti se niti slučajno ne bi spuščal v kak posel...

Zgodovina sprememb…

trojnis252 ::

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Dobiček bodo delali z ceno pod 2k na m2 na ključ.

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

luli je izjavil:

Evo pa smo dočakali analizo strokovnjaka. Sicer nikoli ni nič zgradil niti obnovil, vendar ve več o gradnji, kot vsi mi, ki smo to delali skupaj. On "gradi" za 1000EUR/m2. Sicer njegove umetnine ni možno videti, je pa poceni.

Seveda si dočakal, ampak nima veze, ker itak pol k ne razumeš. Je kr žalostno dejstvo, da vem več kot vi vsi skupaj. Kaj ste pa vi skupaj delali, pa boljše da ne vemo. A to ste v kaki komuni in urejate vrt, pa zato mislite, da ste strokovnjaki?

Ha ha ha ta sindrom pri slovencih redno srečujem. Kako vedo vse pa jim v lajfu neki ne gre. :). Jaz se nimam ne za strokovnjaka ne za vedneža. Kolikor imam izkušenj nimam idej kako stvari pocenit. V bistvu sem ravno kontra - več kot vem bolj se zavedam, da še kup stvari ne vem. Spisek del materiala itd se mi daljša, nič ne izstopa. Pa imam precej kolegov ki gradijo ali pa so zgradili zadnjih nekaj let, pa še nihče ni našel neke pametne ideje kako pocenit.

mm&r ::

Nekaterim uspeva graditi za neverjetno nizke cene, sedaj pa ne vem a je to stran iz leta 2010 ali samo ni zanimanja, da bi nekdo živel v Radljah ob Dravi.

https://nival-group.com/vecstanovanjski...

Pa sej ravno zato se gre. Kako državi uspe gradit po 3 jurje, če drugi lahko za (bistveno) manj?

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Tretjega bloka ni zato, ker je bil povsem ločen projekt, s svojo časovnico in finančni konstrukcijo. Internet archive pa pravi, da je tudi tisti moj članek brez timestampa mlajši od tvojega. Tako da spet narobe varno predvidevaš.

Aha, povsem ločen projekt, ampak na isti pogodbi z izvajalcem. :))

Kanban je izjavil:

Letos pa so pričeli z gradnjo še četrtega bloka. 46 stanovanj, po vzorcu ostalih v sklopu tega naselja, za 8.5 milijona, oziroma cca 3100eur/m2. (ta ocena pa je brez stroška parcele, ker gradi občinski sklad na lastni parceli)

Ma ja, ti to čutiš na vodi. Tolkokrat smo že demantirali te tvoj občutke, da se mi več ne da. Si pa vsaj malo spustil ceno. Ok. Država gradi za 3k na m2. Se mi zdi kr ok cena, še sploh za prodajo po neprofitnih cenah.

Utk je izjavil:

Se pravi če ti razbiješ svoj avto ni to noben realen strošek, ker si ga itak že plačal (recimo da si).

Ma logika ti je genialna. Lahko samo ponovim, s takimi talenti se niti slučajno ne bi spuščal v kak posel...

Tisti, ki smo mentalno zdravi razumemo razliko med razbitjem svojega avta in socialno gradnjo na državni/občinski zemlji za reševanje stanovanjske problematike svojih državljanov/občanov. Se mi ne da razlagat razlike, ker že zdaj vem, da nimaš mentalnih kapacitet, da bi jo razumel. Na žalost.

Zgodovina sprememb…

trojnis252 je izjavil:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Dobiček bodo delali z ceno pod 2k na m2 na ključ.

A še nisi dojel, da so tukaj določeni ljudje malo mentalno zaostali? :))

Zgodovina sprememb…

A še nisi dojel, da so tukaj določeni ljudje malo mentalno zaostali?

Majkemi da so res. Nekateri so tako retardirani, da državne parcele sred Ljubljane ne vidijo kot neko vrednost. Za njih je ničvredna.

Utk je izjavil:

Pa sej ravno zato se gre. Kako državi uspe gradit po 3 jurje, če drugi lahko za (bistveno) manj?

Aha, zdaj se že da po 2k. Še malo nazaj ni bilo pogojev na tem planetu, da bi nekdo postavil hišo za 200k - 230k na podarjenem zmeljišču. :))
Sej država ne gradi po 3k na m2, ampak ceneje. Tud ne vem kod tebi te tvoje nebuloze, da je pa gradnja modernih blokov cenejša, kot gradnja hiše. Ja, to velja, ko upoštevamo strošek zemljišča in njegovo porazdelitev na več stanovanjskih enot. Drugač pa je to ponavadi še dražje. So lifti, so oskrbovana stanovanja, so garaže, je večja okolica, infrastruktura (kar je itak naloga države/občine), stroški posojila...

Zgodovina sprememb…

Še malo nazaj ni bilo pogojev na tem planetu, da bi nekdo postavil hišo za 200k - 230k na podarjenem zmeljišču.

Sej jih še zmeraj ni. Na podarjeni parceli s podarjenimi priključki, načrtom, komunalnim prispevkom, bagrom in še s čim, se bi pa že skoraj dalo.

Utk je izjavil:

A še nisi dojel, da so tukaj določeni ljudje malo mentalno zaostali?

Majkemi da so res. Nekateri so tako retardirani, da državne parcele sred Ljubljane ne vidijo kot neko vrednost. Za njih je ničvredna.

Seveda ima veliko vrednost, vrednost za ljudi, ki so država. S tem da nihče ne trdi, da je potrebno gradit v centru Ljubljane na najdražji parceli.

S tem da nihče ne trdi, da je potrebno gradit v centru Ljubljane na najdražji parceli.

Zakaj zaboga ne? Sej je v vsakem primeru zastonj. Ni strošek.

Utk je izjavil:

S tem da nihče ne trdi, da je potrebno gradit v centru Ljubljane na najdražji parceli.

Zakaj zaboga ne? Sej je v vsakem primeru zastonj. Ni strošek.

Sej nisem trdil da ne. Se bo že odločalo na podlagi različnih dejavnikov, kje je najbolj primerno zgradit stanovanjske bloke in kje še en Lidl. Seveda napredek in razvoj ni strošek, vsaj ne dolgoročno. Bi pa bil strošek za tebe, ker bi ti Bosanci pobegnili iz štale. To pa razumem.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Ločen ja, en je od SSRS, drugi od MOK. Verjetno še nisi slišal, da se da kdaj tudi več pogodb hkrati podpisati, v PR (ki so ga ti prej prilepil), pa se napiše "skupna pogodbena vrednost"). Lahko pa vprašaš tudi SSRS zakaj oni vodijo projekt dveh blokov ločeno, če pa ne gre za dva projekta.

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Ločen ja, en je od SSRS, drugi od MOK. Verjetno še nisi slišal, da se da kdaj tudi več pogodb hkrati podpisati, v PR (ki so ga ti prej prilepil), pa se napiše "skupna pogodbena vrednost"). Lahko pa vprašaš tudi SSRS zakaj oni vodijo projekt dveh blokov ločeno, če pa ne gre za dva projekta.

Aha, torej ni bil povsem ločen, ampak samo delno in to samo v delu, ki tebi ustreza. Ok, smo se strinjali s tvojo sveto resnico. Gradnja je 3k na m2, seveda še z vso potrebno infrastrukturo (zunanje in prometne površine). Naj bo.

Zgodovina sprememb…

No razsvetli me, kaj ima to veze s čimerkoli? Tretjega (in kasneje četrtega) bloka na SSRS ni, ker to ni njihov (del, v redu?) projekta. A bo tako v redu? Je sedaj kvadrat četrtega bloka zato 2 jurja? Ne, 3100, na obstoječi občinski parceli.

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

No razsvetli me, kaj ima to veze s čimerkoli? Projekta na SSRS ni, ker to ni njihov (del) projekta. A bo tako v redu? Je sedaj kvadrat četrtega bloka 2 jurja?

Kakšno vezo ima karkoli, če sem ti prilepil pogodbo koliko stane gradnja. Če je ta gradnja z DDV po pogodbi 2.150,15 na m2 neto površine, bo pa ostalo še 1000EUR več na m2? To je še 10.000.000 in to brez zemljišča. Čas je da nehaš s tvojimi nabolj pavšalnimi izračuni. Država gradi po 3k na m2. Ok? In kaj pol? Na trgu se pa prodaja m2 za 6k+.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

TorrentXL je izjavil:

Cene so nore tak kot ti in ponudbe ni. To zdaj.

A ponudbe ni in cene so nore. Kaj ne poveš.
Ni čudno, da nič nimaš in se na forumu napihuješ cele dneve.

c3p0 je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Cene so nore tak kot ti in ponudbe ni. To zdaj.

A ponudbe ni in cene so nore. Kaj ne poveš.
Ni čudno, da nič nimaš in se na forumu napihuješ cele dneve.

Me veseli, da si končno ugotovil kaj je poanta debate. Sem 100% prepričan, da imam vsaj dost več pameti od tebe. Verjetno tud materialno, ampak to ni toliko pomembno za debato.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

No razsvetli me, kaj ima to veze s čimerkoli? Projekta na SSRS ni, ker to ni njihov (del) projekta. A bo tako v redu? Je sedaj kvadrat četrtega bloka 2 jurja?

Kakšno vezo ima karkoli, če sem ti prilepil pogodbo koliko stane gradnja. Če je ta gradnja z DDV po pogodbi 2.150,15 na m2 neto površine, bo pa ostalo še 1000EUR več na m2? To je še 10.000.000 in to brez zemljišča. Čas je da nehaš s tvojimi nabolj pavšalnimi izračuni. Država gradi po 3k na m2. Ok? In kaj pol? Na trgu se pa prodaja m2 za 6k+.

Super, saj smo ti že večkrat povedali da gradnja ni edini strošek. Me veseli, da si sedaj končno priznal, da ne majhni državni projekti očitno stanejo tudi dobre 3 jurje plus parcela. In ne 2 jurja, dodatnih 50% pa pride iz neznano kje in ne šteje.

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Super, saj smo ti že večkrat povedali da gradnja ni edini strošek. Me veseli, da si sedaj končno priznal, da ne majhni državni projekti očitno stanejo tudi dobre 3 jurje plus parcela. In ne 2 jurja, dodatnih 50% pa pride iz neznano kje in ne šteje.

Seveda ni edini strošek, ampak ko država gradi ni vse dejansko strošek. Odšteješ še DDV, ki ga država prejme nazaj, pa boš težko prišel do 3k + parcela. S tem, da niti ne veš, če je parcela mogoče tud ocenjena v skupni oceni projekta. Pač ne veš nič in tud težko ti je razumet kaj je dejanski strošek države in kaj ne. Ampak še enkrat, ok. Za 3k na m2 gradi država. Kaj je point? Na trgu se take nepremičnine prodajajo za 6k+. Torej to ni potratna cena.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Seveda ni edini strošek, ampak ko država gradi ni vse dejansko strošek. Odšteješ še DDV, ki ga država prejme nazaj, pa boš težko prišel do 3k + parcela. S tem, da niti ne veš, če je parcela mogoče tud ocenjena v skupni oceni projekta. Pač ne veš nič in tud težko ti je razumet kaj je dejanski strošek države in kaj ne. Ampak še enkrat, ok. Za 3k na m2 gradi država. Kaj je point? Na trgu se take nepremičnine prodajajo za 6k+. Torej to ni potratna cena.

Point je tole:

TorrentXL je izjavil:

Utk je izjavil:

Če ti zgradiš 120 m2 za 200 jurjev, kako državo to stane 360 do 400 jurjev? In to v stolpnici, kjer ima 20 stanovanj eno streho.

Dajte se malo zamislit...

Je ne. To so samo tvoje blodnje.

No, to je 3k do 3,3k in to je verjetno že nek približek tržni ceni gradnje (DDV, vsi stroški vkalkulirani, plačani prispevki...). To ne dokazuje, da se ne da hiške na zastonj parceli postavit za 200k. Na koncu pa niti to ni pomembno. Tukaj pač zagrabite vsako malenkost in grete dlakocepit, ker nimate več niti neumnih argumentov o poraznem stanju na nepremičninskem trgu.

Zgodovina sprememb…

To dokazuje tisto, kar je rekel Utk, da državo bloki (pa je imel v mislih dosti manjšega, kar dvigne ceno na kvadrat), državo stanejo dobre tri jurje na kvadrat. Na kar si odgovoril, da je ne. Pa si sedaj prišel full circle, da pa jo.

Kanban je izjavil:

To dokazuje tisto, kar je rekel Utk, da državo bloki (pa je imel v mislih dosti manjšega, kar dvigne ceno na kvadrat), državo stanejo dobre tri jurje na kvadrat. Na kar si odgovoril, da je ne. Pa si sedaj prišel full circle, da pa jo.

Sej je ne. Pač vdal sem se, ker vidim, da to nikamor ne pelje. Vsakič nekaj novega nabijaš, ko ugotoviš da si ga kiksnil in potem se še dlakocepi kaj je strošek in kaj ne. Vidim tud, da ste eni popolnoma brez logike. Torej država npr. plača DDV sebi in je to njen strošek? A pol tud misliš, da javni uslužbenci sebi z davki plačujejo plačo? :))
Kaj je torej point, če tud v primeru da država gradi za 3k+, to ne dokaže, da je nemogoče 120m2 hišo postavit za 200k? Seveda sem še povedal, da je to mišljena hiša na ključ, brez urejanja okolice, opreme, garaže... Pa če bi bilo več je popolnoma vseeno, ker je spodobno 500m2 zemljišče v bližini LJ 300k+, kar je definitivno več kot je strošek hiše.

Na koncu pa je gradnja države za 3k na m2, če to res drži, še vedno ugodna, če na trgu stanejo 6k+.

Zgodovina sprememb…

Primerjamo ceno če gradi država proti če gradi privatnik. Tako da je treba vštet vse, tudi zastonj parcele in podobno, vse kar bi moral plačat tudi privatnik. In če država gradi bistveno dražje kot privatnik (ne stane povsod 6k meter), potem država dela nekaj zelo narobe, se ti ne zdi? 3k na meter je dražje kot stane marsikje na trgu novo stanovanje. Tudi če je to še taka vukojebina, to pač zame ni sprejemljivo, da bom to plačeval. Če zase ne dam 3k na meter, zakaj zaboga bi nekim socialnim problemom?

Utk je izjavil:

Primerjamo ceno če gradi država proti če gradi privatnik. Tako da je treba vštet vse, tudi zastonj parcele in podobno, vse kar bi moral plačat tudi privatnik. In če država gradi bistveno dražje kot privatnik (ne stane povsod 6k meter), potem država dela nekaj zelo narobe, se ti ne zdi? 3k na meter je dražje kot stane marsikje na trgu novo stanovanje. Tudi če je to še taka vukojebina, to pač zame ni sprejemljivo, da bom to plačeval. Če zase ne dam 3k na meter, zakaj zaboga bi nekim socialnim problemom?

Ne pozabi od investiije odšteti ddvja, tudi kot privatn investitor. Ker ti ga sicer res nakažeš državi, ampak ga itak potem dobiš lep del nazaj, ker gre iz proračuna kar nekaj za šolstvo, ki si ga koristil, pa za penzije, pa za infrastrukturo in še marsikaj. Praktično vse se ti vrne. :)

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Aha, o tem govorimo. V LJ in KP so cene za nova stanovanja 6k+ na m2. V MB smo pa več kot očitno videli, da je gradnja še cenejša, kot JSS projekt v LJ in KP. Zaključke pa še vedno delamo na podlagi polovičarskih informacij, ker nihče nima razreza stroškov ocene projekta.

Če zase ne dam 3k na meter, zakaj zaboga bi nekim socialnim problemom?

No, to pa imaš končno delno prav. Sicer si tud zagovarjal, da so najemnine JSS že skoraj tržne, če se ne motim, ampak to je res malo mimo. Zato pa jaz zagovarjam, da se naj gradi za neprofitno prodajo in seveda ustrezen davek proti kopičenju.

Zgodovina sprememb…

Ja ma koga to briga, mi bomo dali 100 mio na leto in pika. Če bomo za to dobili 200, 400 ali 600 stanovanj, kaj ma veze? Še manj ima veze to da smo obljubili 3000.

Zaključke pa še vedno delamo na podlagi polovičarskih informacij, ker nihče nima razreza stroškov ocene projekta.

V vsakem letnem poročilu imaš vse podatke, samo poglobit se bi treba. Kar seveda nihče ne bo.

3k na meter je zame taka cena, da sklad ne bi smel dobivat čisto nič iz proračuna in bi moral gradit naprej sam, iz prihodkov že zgrajenega. Če tega ne zna, jih treba porezat in nastavit nekoga, ki zna.

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

V glavnem, da malo prekinem tole opičje obmetavanje z dreki.

Imam parcelo, ki ima na njej razvalino z elektriko in ničemer drugim. V vukohebini, bi se reklo.
Arhitekt mi je za cca 130m2 neto površine skupaj s teraso, landscapingom in še kaj, naračunal 280k-300k. S tem da je rekel ~2k na meter ter 6-10% projektive + landscaping.
In to je drag arhitekt, in govorili smo o lesenem stavbnem pohištvu, ipd ... mid range bi rekel.
Tako da če država res ne uspe blokov spraviti pod 3k na meter je to res neučinkovito. Zdaj če se šteje še parcela v to, potem ni panike, ker tisto je hitro drago ko sam satan. Če pa se ne, potem pa jojmene, jojmene ...

johnnyyy ::

RedDrake je izjavil:

V glavnem, da malo prekinem tole opičje obmetavanje z dreki.

Imam parcelo, ki ima na njej razvalino z elektriko in ničemer drugim. V vukohebini, bi se reklo.
Arhitekt mi je za cca 130m2 neto površine skupaj s teraso, landscapingom in še kaj, naračunal 280k-300k. S tem da je rekel ~2k na meter ter 6-10% projektive + landscaping.
In to je drag arhitekt, in govorili smo o lesenem stavbnem pohištvu, ipd ... mid range bi rekel.
Tako da če država res ne uspe blokov spraviti pod 3k na meter je to res neučinkovito. Zdaj če se šteje še parcela v to, potem ni panike, ker tisto je hitro drago ko sam satan. Če pa se ne, potem pa jojmene, jojmene ...

Iz lastnih izkušenj bi ti rekel - ne verjet arhitektski ceni. Namreč arhitekti rišejo načrt in ko je gradbeni načrt in PZI potrjen, ga po navadi ne kličeš razen če je kje kak problem. S tem pa tudi nimajo feedback cen.

Tako da kar se tiče cen je najboljše da dobiš pred gradnjo nadzornika iz območja kjer gradiš. Ti poznajo gradbince, njihovo tehnologijo, lokalno ceno itd. In pred potrditvijo načrtov je dobro da se pozanimaš za okna, streho itd. pri izvajalcih.

Jaz sem imel podobno situacijo. Ko se je delal načrt se je govorilo o 1800eur/m2. Nič posebnega, PZI končan, popis del in ovrednotenje tega pa je bil samo gradnja toliko. Brez inštalacij in štroma kar je znašalo po ocenah projektantov 70k, aja pa cene izkopa, priprave terena ni bila vključena, pa še brez DDV. :)

kamiKaZaA ::

New York bo kot kaže dobil za župana slovensko verzijo Luke Meseca. Namreč:

Zohran Mamdani v svoji predvolilni kampanji med drugim napoveduje 200 tisoč novih poceni stanovanj, subvencionirane špecerije in podvojitev minimalne plače na 30 dolarjev na uro.

Spletna stavnica Polymarket Zohranu Mamdaniju napoveduje kar 94-odstotno verjetnost zmage na newyorških županskih volitvah.
https://siol.net/novice/svet/zohran-mam...

No pa da vidimo ta eksperiment. Glede na to, da je na stavnicah takšen favorit bo verjetno zmagal. In če bo zmagal in še na koncu uspel zgraditi 200.000 poceni stanovnj v New Yorku, je potem potrebno samo kopirati drugje ta model gradnje. Ker če v New Yorku uspe, bo uspelo povsod drugje. Hkrati upam, da ne bo kje razplet isti kot pri naših levičarjih o obljubljenih 30.000 poceni stanovanjih.

Res bom z zanimivostjo spremljal, če bo župan New Yorka postal "Zoki" Mamdani in kako se bo lotil projekta 200.000 poceni stanovanj.

LeQuack ::

On pa res nima nič z Zokijem. A hočeš reči da se bo povezal s Srbsko mafijo in jim prodajal poceni zemljišča, hkrati pa preostalim dražil življenje?
Quack !

kamiKaZaA ::

LeQuack je izjavil:

On pa res nima nič z Zokijem. A hočeš reči da se bo povezal s Srbsko mafijo in jim prodajal poceni zemljišča, hkrati pa preostalim dražil življenje?

Kje sem pa napisal da ima kaj z Zokijem razen imena? Zo"h"ran

Drugače sem napisal, da ima ogromno skupnega z napšim Lukejem Mesecev iz Levice. Iste ideje! Naš Lukec jih ni realiziral. Sedaj bo imel to možnost "Zoki" iz New Yorka, da pokaže kako se takšnim tzadevam streže. In držim pesti, da uspe. Ker potem je samo potrebno "poslovni model" prekopirati na slovenska tla v vsa mesta in vasi.

zavajon ::

A ti bi model iz New Yorka kopiral v Ljubljano? Kje pa vidiš kakršno koli podobnost med tema krajema?

Podobnost? V NY so stanovanja cenejša kot v LJ glede na standard. :))

bm1973 ::

Zato se tam množično kupujejo stanovanja...

In folk nima dveh služb, da pokrije najemnino in stil življenja...

Gledano na povprečno plačo. Sej tud tu je enako. Še 2 službi nista dovolj za nakup stanovanja v LJ. Še bolj žalostno je pa to, da eni dejansko to podpirate. Če ne bi imeli Jazbinška in nato še socialnih stanovanj, bi že danes eni rabli 2 službi za najemnino in preživetje.

Primerjava s plačami: Stanovanja v Ljubljani dražja kot v Dubaju in New Yorku!

https://www.finance.si/primerjava-s-pla...

Zgodovina sprememb…

««
167 / 170
»»