» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
56 / 140
»»

PrimoZ_ ::

UganiKdo je izjavil:

Najemni trg je toliko neurejen kot so neurejeni najemniki. Če se najemnik strinja s tem, da najema brez pogodbe, potem si je čisto sam kriv, da je prepuščen muham najemodajalca.

Dokler bo prvo vprašanje tako najemodajalca kot najemnika, kaj se da zmenit za plačilo na roko, se kaj dosti na tem področju ne bo spremenilo. Sam sem vedno oddajal in najemal samo in le s pogodbo. Ja, nekaj stane ampak je bistveno manj težav.

Lahko je bit načelen na forumu, praksa je težja.
Vem, ker sam porabil precej časa da sem našel stanovanje, kjer sva vse uredila črno na belem.

Sploh izven LJ/Mb je še težje, ker je ponudba še toliko manjša.
In če se komu mudi dobit stanovanje včasih nima druge izbire kot vzeti pod takimi pogoji. Jaz sem imel ta luksuz, da sem lahko iskal dlje časa.

Inventorista ::

PrimoZ_ je izjavil:

Invictus je izjavil:

Samo začasno, stalno mora odobriti lastnik... Najemna pogodba ni dovolj...

Bikov kakec, kot ponavadi...
Iz lastnih najmeniških izkušenj ti povem, da je dovolj zgolj in samo pogodba. Brez kakršne koli omembe, da se "dovoli" prijava.

Upam da maš prav, ker sem se spraševal, če sem naredil tukaj napako, da sem to dovolil. Ker v primeru, da se ne motiš in da je čisto običajna praksa pri normalnem poslu s pogodbo, sem lahko pomirjen. :D
Edit: Meni je najemnik rekel, da rabi nujno stalno prebivališče. Nekaj v zvezi z delovno vizo. Kar mi je bilo pa še bolj čudno je pa to, da čeprav ima naslov na osebnem dokumentu napisan, mora še vedno nositi s seboj tisto potrdilo o stalnem prebivaliču, če ga legitimira policija.

Zgodovina sprememb…

Prvi zadetek na hitro.
https://www.pravnisos.si/objava/lastnik...

In definitivno 100% je dovolj da ima najemnik izvdo podpisane pogodbe o najemu in se lahko na UE prijaviš stalno prbivališče. Gospa na okencu si vzame ravno 10 sekund da pogleda prvo stran in podpis.

poweroff ::

Inventorista je izjavil:

Za vsak primer, da ne bo kdo res dobil kakšnih napačnih idej, pa naj samo opozorim, da v primeru, da najemnine od najemnika ne boš dobil plačane, tudi davka od te neplačane najemnine ne bo potrebno plačati.

Mogoče ima odprt normiran s.p., tam pa seveda moraš plačevati redne mesečne prispevke (in davke, ampak se ti potem za nazaj vrnejo, če so preplačani).
sudo poweroff

UganiKdo ::

PrimoZ_ je izjavil:

Prvi zadetek na hitro.
https://www.pravnisos.si/objava/lastnik...

In definitivno 100% je dovolj da ima najemnik izvdo podpisane pogodbe o najemu in se lahko na UE prijaviš stalno prbivališče. Gospa na okencu si vzame ravno 10 sekund da pogleda prvo stran in podpis.

Absolutno je pogodba dovolj. Invictus pac spet laze kot pes tece. Prakticno v vzaki temi razlaga stvari, ki niso resnicne.

PrimoZ_ je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Najemni trg je toliko neurejen kot so neurejeni najemniki. Če se najemnik strinja s tem, da najema brez pogodbe, potem si je čisto sam kriv, da je prepuščen muham najemodajalca.

Dokler bo prvo vprašanje tako najemodajalca kot najemnika, kaj se da zmenit za plačilo na roko, se kaj dosti na tem področju ne bo spremenilo. Sam sem vedno oddajal in najemal samo in le s pogodbo. Ja, nekaj stane ampak je bistveno manj težav.

Lahko je bit načelen na forumu, praksa je težja.
Vem, ker sam porabil precej časa da sem našel stanovanje, kjer sva vse uredila črno na belem.

Sploh izven LJ/Mb je še težje, ker je ponudba še toliko manjša.
In če se komu mudi dobit stanovanje včasih nima druge izbire kot vzeti pod takimi pogoji. Jaz sem imel ta luksuz, da sem lahko iskal dlje časa.

Se strinjam, moje izkusnje so sicer, da je tega najvec ravno v Lj, kjer je nategovanje studentov (in obratno) prakticno nacionalni sport.

V takem primeru pac potrpis in ta cas najdes normalno stanovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

Inventorista je izjavil:

In nisem dal za nedoločen čas. Prvo samo za eno leto. In nisem imel kakšnih problemov.

To je naredil moj trenutni najemodajalec... pogodba za eno leto. Seveda z možnostjo podaljšanja.

No, naneslo je, da sem sedaj predčasno dobil drugo stanovanje in sedaj preprosto ne bom podaljšal pogodbe. Se pravi ni odpovednega roka. Vidim, da mojemu najemojemalcu ni ravno najbolj OK, ker je kar računal na stalen (dolgoročen) prihodek od najemnine. Zdaj bo moral na vrat na nos iskati drugega najemnika, plus, najemnina bo gotovo nižja.

Sicer to ni moj problem, sem mu povedal da ne bom podaljšal takoj ko sem imel novo pogodbo sklenjeno, pa se zelo dobro razumeva, je fer, pošten, itd... samo vem, da je v finančnih težavah. In če bi imel za nedoločen čas in 2 meseca odpovednega roka, bi imel nek buffer, ki ga pa sedaj nima.

Skratka, vsaka palica ima dva konca. V večini primerov je seveda smiseln "poskusni rok", v kakšnem primeru pa sploh ne.
sudo poweroff

Oddajanje za nedolocen cas je precej bolj tvegano, ker enostranske prekinitve pogodb s strani najemodajalca so nezakonite, ce ne zagotovi nadomestne nastanitve ali pa je pogodba prekinjena iz krivdnih razlogov.

Razni odpovedni roki so v taki situaciji sami sebi namen.

poweroff je izjavil:

Inventorista je izjavil:

In nisem dal za nedoločen čas. Prvo samo za eno leto. In nisem imel kakšnih problemov.

To je naredil moj trenutni najemodajalec... pogodba za eno leto. Seveda z možnostjo podaljšanja.

No, naneslo je, da sem sedaj predčasno dobil drugo stanovanje in sedaj preprosto ne bom podaljšal pogodbe. Se pravi ni odpovednega roka. Vidim, da mojemu najemojemalcu ni ravno najbolj OK, ker je kar računal na stalen (dolgoročen) prihodek od najemnine. Zdaj bo moral na vrat na nos iskati drugega najemnika, plus, najemnina bo gotovo nižja.

Sicer to ni moj problem, sem mu povedal da ne bom podaljšal takoj ko sem imel novo pogodbo sklenjeno, pa se zelo dobro razumeva, je fer, pošten, itd... samo vem, da je v finančnih težavah. In če bi imel za nedoločen čas in 2 meseca odpovednega roka, bi imel nek buffer, ki ga pa sedaj nima.

Skratka, vsaka palica ima dva konca. V večini primerov je seveda smiseln "poskusni rok", v kakšnem primeru pa sploh ne.

Tega sem se popolnoma zavedal! Ampak se nisem obremenjeval, ker nisem dal oderuške cene. Pa stroški so kar nizki.
Če mu uspe najti stanovanje, bom spoštoval pogodbo in dobi nazaj varščino, kot obljubljeno. Brez zamer.
Prejšnemu najemniku sem dal za pol leta. Ker sem se po pol leta imel namen vrniti v stanovanje.
Par je mel novorojenčka in je rekel, da je že kupil stanovanje in da mu ravno paše za pol leta, da se je pač zavleklo in da ne more pri tašči živet. :D
Njegove besede so bile, da je stanovanje "zlata jama" kar se stroškov tiče. :P

Okapi ::

Zlata jama je ravno nasprotno od tistega, kar je hotel povedati. Reče se brezno brez dna.

Okapi je izjavil:

Zlata jama je ravno nasprotno od tistega, kar je hotel povedati. Reče se brezno brez dna.

Mislim, da je kar zlata jama. Ni bil sarkastičen! Drugače pa če si mislil, v smislu najema. Je pa v primeru, da je človek kreditno sposoben z varno zaposlitvijo in prepričan da se ne bo selil, najem v primerjavi z nakupom res brezno brez dna. Če imaš otroke, vsaj dobijo nekaj na koncu.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

PrimoZ_ je izjavil:

In ti si prvi, ki ga poznam da je to podturil najemniku, za Slovenijo mislim.
Načeloma nič narobe, če se oba strinjata, je pa tečen tvoj aroganten nastop.

Potem pa ne poznaš veliko normalnih ljudi. Mamini sinčki tukaj ne štejejo... Precej najemnikov plačuje rezervnio sklad.

Ko imaš na voljo 20 bodočih najemnikov, določiš pravila. Zakaj jih ne bi?

Sicer bi pa najemnik rezervni sklad vplačal posredno. Misliš, da je potem najemnina ista ?

poweroff je izjavil:

Inventorista je izjavil:

Saj to delajo vsi. Najemnik je preprosto preveč zaščiten, da bi ga lahko vrgel ven. Čeprav upravičeno rabiš stanovanje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Vazelin ::

https://www.24ur.com/novice/korona/airb...
'Airbnb stanovanja' kupili tudi s krediti, a najemnikov (še) nočejo: Čakamo turiste

Thats the spirit:D

- sedaj čakajo turiste
- potem bodo čakali najemnike
- :))
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

perci ::

Ja, mindset lastnikov nepremičnin (tudi špekulantov) se ne spreminja tako hitro.

Okapi ::

Zakaj bi se? Naložba v nepremičnino je dolgoročna, ne prodaš kar takoj, ko gre malo slabše. Praktično vsak lahko tudi eno leto počaka s praznim stanovanjem.

Spock83 ::

UganiKdo je izjavil:

Oddajanje za nedolocen cas je precej bolj tvegano, ker enostranske prekinitve pogodb s strani najemodajalca so nezakonite, ce ne zagotovi nadomestne nastanitve ali pa je pogodba prekinjena iz krivdnih razlogov.

Razni odpovedni roki so v taki situaciji sami sebi namen.

Zato narediš pogodbo za max 11 mesecev z možnostjo podaljšanja.

In kaj dela 11 mesecev tako magično številko? Zakaj je to bistveno slabše od 12, ali bog ne daj 15 mesecev?

Okapi je izjavil:

Zakaj bi se? Naložba v nepremičnino je dolgoročna, ne prodaš kar takoj, ko gre malo slabše. Praktično vsak lahko tudi eno leto počaka s praznim stanovanjem.

Ne pravim, da je s tem kaj narobe, zgolj pojasnjujem, da je tako. Pri nas.

Spock83 ::

UganiKdo je izjavil:

In kaj dela 11 mesecev tako magično številko? Zakaj je to bistveno slabše od 12, ali bog ne daj 15 mesecev?

Najemna pogodba za eno leto ali več se šteje kot pogodba oz je enakovredna pogodbi za nedoločen čas. Zdaj za poslovne najeme vem, da to drži. Baje tudi za fizične osebe.

Groot ::

Spock83 je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Najemna pogodba za eno leto ali več se šteje kot pogodba oz je enakovredna pogodbi za nedoločen čas. Zdaj za poslovne najeme vem, da to drži. Baje tudi za fizične osebe.

Hahahahahahaha what?!!!! :)):)) tole je pa ena največjih bedarij kar jih je kdo v zadnjem času objavil na ST.

Še odgovor: tvoja trditev ne velja ne za poslovne, niti za fizične osebe.

PreviousUser ::

UganiKdo je izjavil:

A ni tko, da rabiš za dolgoročni najem delati energetske izkaznice?

PreviousUser je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Tako je, če gre za najem preko 12 mesecev. Ampak debata se je nanašala na varstvo najemodajalca oziroma najemnika.

PreviousUser je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Mislim da je ves trik teh pogodb za 11 mesecov to, da ni potrebno imeti energetske izkaznice za obdobje najema krajše od enega leta.

Kar spet nic me pomeni, ce potem najem podaljsas, ampak to je ze prezahtevna matematika.

UganiKdo je izjavil:

Energetska izkaznica, ki je večina zgradb še nima.

Oglaševanje za daljše obdobje je pa kaznivo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Če bi vsaj prebral temo, bi videl, da smo že razčistili, da to nimam nikakršne veze z dejansko sklenitvijo pogodbe. Predvsem pa nima popolnoma nič z odpovednimi roki in varstvom najemodajalca oziroma najemnika o čemer je tekla debata.

facepalm ::

Energetska izkaznica, ki je sama sebi namen.
Ko sem prodajal stanovanje, mi je notar omenil, da je po zakonu potrebna energetska izkaznica. V primeru, da me npr kupec prijavi, bi lahko dobil kazen. Na koncu je nisem naredil, saj en izkaznica stane +- enako kot kazen, s tem da kazen dobis, placas, konec. Za en izkaznico pa mores najdet izvajalca, mu predlozit dokumentacijo, morebiti celo dovoliti pogled na terenu... Neumnost:)

Tole je bilo pred kratkim objavljeno https://www.ljubljananepremicnine.si/no...

Cene so kar ...predkoronske.

trancer01 ::

Invictus je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Kako da ne, če oddajaš na črno brez pogodbe, lahko vržeš najemnika ven kadar hočeš.
Ko je vse črno na belem, je pa nek proces. Ker s pogodbo si lahko gre najemnik prijavit stalno prebivališče in ima dokaz, da živi tam.

Samo začasno, stalno mora odobriti lastnik... Najemna pogodba ni dovolj...

To ni res. Vsakdo se lahko stalno prijavi z izvodom najemne pogodbe. Tudi, če je ta za določen čas. Lastnik legalno tega ne more preprečiti.

Drži. V praksi pa to najemodajalci vseeno prepovedujejo.

Mene so npr najemniki eksplicitno vprašali za dovoljenje, jim ni bilo jasno, da je to njihova pravica.

V praksi pa to najemodajalci vseeno prepovedujejo.

ta prepoved ima tocno tolki veljave, kot invictusovi komentarji.

facepalm ::

Zaradi takih neumnosti je bolje oddajat turistom ali studentom.
Dolgorocno bi jaz oddal zgolj golo nepremicnino brez opreme saj ce nekdo prijavi tam stalno prebivalisce in ga rubijo, poberejo iz stanovanja vse kar je vredno in bi bilo na najemodajalcu, da dokaze kaj od zarubljenega je njegovega. Ne hvala:)

Ales ::

Od kod ti ideja, da na začasnem bivališču ne morejo rubit? Seveda lahko.

facepalm je izjavil:

Dolgorocno bi jaz oddal zgolj golo nepremicnino brez opreme saj ce nekdo prijavi tam stalno prebivalisce in ga rubijo, poberejo iz stanovanja vse kar je vredno in bi bilo na najemodajalcu, da dokaze kaj od zarubljenega je njegovega. Ne hvala:)

Hahah povsem enako lahko rubijo tudi na naslovu, kjer ima oseba začasno prebivališče. Tvoj problem, če nisi zmožen že takoj ob začetku najema v pogodbo zapisat katera vrednejša oprema je del najema.

facepalm je izjavil:

Turist ali študent se ne bosta prijavljala >:D...

Dolgoročno pa sploh ne oddajaš zaradi preveč zaščitniške zakonodaje najemnikov. Preprosto mu ne moreš odpovedati najemne pogodbe in ga izseliti, čeprav bi stanovanje sam rabil...
Evo, kdaj lastnik lahko odpove pogodbo...

KRIVDNI ODPOVEDNI RAZLOGI

Krivdni odpovedni razlogi so našteti v 103. členu Stanovanjskega zakona. Samo poimenovanje »krivdni odpovedni razlogi« da vedeti, da mora za uveljavljanje odpovedi najemne pogodbe zaradi teh razlogov najemnik nekaj kršiti. Najemnik lahko krši zakonska pravila ali pa se ne drži tega, kar sta se z lastnikom dogovorila v najemni pogodbi. Vsekakor to ne sme biti vsaka najmanjša kršitev. Tako lahko na primer lastnik odpove pogodbo, če najemnik ne plačuje najemnine, če v stanovanju opravlja dejavnost, pa za to nima dovoljenja lastnika, če grobo krši hišni red in podobno.

Lahko se zgodi, da najemnik, ki že tako ali tako krši najemno pogodbo ne bo upošteval lastnikove odpovedi. Zaradi tega lahko lastnik odpove najemno pogodbo s tožbo. S tožbo jo lahko odpove le, kadar je predhodno najemniku poslal opomin, ki mora vsebovati opis kršitve in način odprave te kršitve (ki ga najemnik mora upoštevati) ter primeren rok za odpravo te kršitve, ki pa ne sme biti krajši od 15 dni.
NEKRIVDNI ODPOVEDNI RAZLOGI

Poleg krivdnih razlogov sme lastnik odpovedati najemno pogodbo tudi iz nekrivdnih razlogov, vendar lahko to brez utemeljenih razlogov stori le enkrat. Hkrati z odpovedjo mora najemniku priskrbeti drugo primerno stanovanje, kar pomeni, da se najemnikov položaj ne sme bistveno poslabšati.

Če lastnik istemu najemniku odpoveduje pogodbo že drugič pa za to potrebuje utemeljen razlog, še vedno pa to ni krivdni odpovedni razlog. Kot utemeljen razlog se štejejo lastne stanovanjske potrebe lastnika ali njegovega ožjega družinskega člana ali pa če zaradi objektivnih okoliščin bivanje v stanovanju ni več mogoče (ker je predvideno rušenje, ali ker bivanje v stanovanju ni več varno). Tudi v tem primeru mora lastnik najemniku priskrbeti drugo primerno stanovanje, v obeh primerih pa nosi še stroške selitve najemnika v drugo stanovanje.

V praksi praktično neizvedljivo... Razen, če najameš par močnih fantov in vržeš lastnino najemnika ven in zamenjaš ključćavnico, ko ga ni notri. Kar pa je spet problem, če je pogodba za nedoločen čas...

gozdar1 ::

V pogodbi za določen čas so odpovedni roki komot navedeni. Menjava ključavnice je kršitev posestne pravice in ne reši ničesar saj bo sodišče odredilo povratek v izvorno stanje.

videc ::

Seveda so navedeni odpovedni roki, ampak hudič je v tem:
Tudi v tem primeru mora lastnik najemniku priskrbeti drugo primerno stanovanje, v obeh primerih pa nosi še stroške selitve najemnika v drugo stanovanje.

gozdar1 ::

Kolikor vem to ne drži pri pogodbi za določen čas.

gozdar1 je izjavil:

Kolikor vem to ne drži pri pogodbi za določen čas.

to velja pri vsaki pogodbi o najemu ne glede na čas trajanja. Razlika je samo v tem, da pri pogodbi je pri pogodbi za določen čas določen tudi rok kdaj se pogodba avtomatično prekine. Odpovedni roki, po možnosti v urah, so mokre sanje najemodajalcev invictusovega kova.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

Ales ::

Invictus je izjavil:

V praksi praktično neizvedljivo... Razen, če najameš par močnih fantov in vržeš lastnino najemnika ven in zamenjaš ključćavnico, ko ga ni notri. Kar pa je spet problem, če je pogodba za nedoločen čas...
Pa kaj je tebi? Živiš v nekem fantazijskem svetu, kjer ne obstajata ne policija ne sodstvo?

Močni ali šibki fantje, s takim početjem bi kot najemodajalec resno najebal.

thramos ::

Invictus ima prav enkrat* na leto. Letos je že pokuril kvoto in samo še nabija.

In other news: https://www.dnevnik.si/1042929297/lokal... Sklad kvadratni meter kupuje za 1850 evrov

* pa še takrat se moti

88 stanovanj je malo. Pa kdaj to bo, če bo, je tudi drugo vprašanje. V neposredni bližini se prodajajo stanovanja po takih cenah https://www.ljubljananepremicnine.si/no...

Oseminosemdeset stanovanj je kaplja v morje glede na potrebe. Sicer pa se v Sloveniji gradijo premajhna stanovanja. Le manjšina je namreč ustrezne velikosti za družine.

Telbanc ::

perci je izjavil:

Tole je bilo pred kratkim objavljeno https://www.ljubljananepremicnine.si/no...

Cene so kar ...predkoronske.

Cene bodo ostale visoke. Epidemije je konec.

Tko ko smo napovedali. Kriza se končuje, in je trajala premalo časa da bi trg nepremičnin spet crknil, tko ko leta 2010.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Valvoline ::

Glavna kriza sele prihaja, vdarilo bo tam septembra/oktobra, z rahlim zamikom ko se bo koncalo z koronskimi utdji in podobnimi komunajzarskimi preseravanji.

Urbano#Desno ::

Ja kriza nekako prihaja naslednji mesec. :) Od marca je 3/4 države živelo od sposojenega denarja, naslednji mesec pa ni več povračil za čakanje doma, stanje naročil po različnih panogah pa porazno, ker Slovenija je izvozno usmerjena in večina EU ukrepov ni sprostila tako hitro kot JJ ki je izgleda v sredo zvečer ugotovil da denarja ni več in sedaj poskuša zagnati nazaj državo. Pa tudi ko se vse požene bo povpreševanje po nenujnih dobrinah verjetno manj, ker bodo ljudje previdni kaj prinese jesen in temu sledi resecija, ki se bo čez čas odrazila tudi na cenah nepremičnin.

Ne, ne, ne razumeš ti tega. Zdaj ko je krize uradno konec, je zadeva zaključena. Naslednjo sekundo bo vse po starem.

Vsaj po mnenju nekaterih... :))
sudo poweroff

Tako je, od jutri naprej je samo še rast. >:D

TineTone ::

Kriza je kot stikalo za luč, on/off.

Cene pa ne bojo padle ker bojo nabili davke.

Valvoline ::

V ZDA tudi nepremicninski kotel spet vre, ponovno zarad *inovativnega* mesanja megle z prodajanjem sklenjenih nepremicninskih leasingov, tj financni derivati k so zlomil zda ter ostali svet pri prejsni krizi, se spet ponavlja z faktorjem 5x.

thramos ::

perci je izjavil:

88 stanovanj je malo. Pa kdaj to bo, če bo, je tudi drugo vprašanje. V neposredni bližini se prodajajo stanovanja po takih cenah https://www.ljubljananepremicnine.si/no...

Poanta je v tem, da sklad baje kupuje stanovanja po 1.8k.

Kar pomeni, da investitor rajši proda v kosu po tej ceni, kot da za dvakratnik cene prodaja na trgu, ki (baje) trenutno vse požre.

O razlogih za to, pa lahko populistično "ugotavljamo", da je zanimanje upadlo na ničlo in se je usral prihajajoče krize in rajši zdaj proda za pol cene.
««
56 / 140
»»