» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

Temo vidijo: vsi
««
65 / 65
»
»»

joez7 ::

Naredi naslednji test (PowerShell) 192.168.x.x - daj pravilen IP od tvoje SE
Nekateri sumijo, da niso popolnoma onemogočili NetBus over Wifi - ampak samo spremenili port ??? nekje sem zasledil 502??, mogoče pa je samo napaka???

PS C:\Users\Test> Test-NetConnection -p 1502 192.168.x.x

odgovor pa mora bit takle (vsaj moj -važna je zadnja vrstica!!!!)
ComputerName : 192.168.x.x
RemoteAddress : 192.168.x.x
RemotePort : 1502
InterfaceAlias : Wi-Fi
SourceAddress : 192.168.x.x
TcpTestSucceeded : True
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Blo bi še za preverit "while the new Modbus/TCP Security uses Port 802"
Ne verjamem, da so popolnoma zaprli ModBus prek WiFi (pol bi bli upravljalci - serviserji zaprti ven), kvečjemo so spremenili port, ali dodali RTU v komunikacijo.
V starih časih S7(Simens) , se je za specifiko (kritične zadeve) uporabljal port 2000 ali višje. Pol te pa je naslednik klel lep čas, ko je pospravljal za tabo tvoje čreve.

tilz0R ::

Ne razumem zakaj bi imeli port 802, če je v nastavitvah 1502 nastavljen.

Ideja z wifi AP je najboljša.

Nov update https://github.com/wuwentao/midea_ac_lan 0.7.1 so popravili še nekaj bugov, nekaj pa jih je še vedno :)) .

T743 ::

Pozdravljeni
Spravil sem se na HA vlak, dobil sem ugodno Dell OptiPlex 3060 Micro 8Gbrama in 256SSD in nanj naložil HA, ter uspel nanj povezati skoraj vse Iot naprave, ki so se z leti nabrale. Sedaj me pa zanima kako naj uporabljam Aqara zadeve. Trenutno, ker sem še v začetni fazi jih furam z Aqara M3 huba preko Matter integracije. Vidim pa da jih lahko prestavim na Zigbee mrežo, imam Sonoff Zigbee 3.0 E EFR32MG21 koordinator, trenutno ga uporabljam v default ZHA načinu omogoča pa tudi 2mqtt reflash, ki naj bi bil bolj primeren za večje število naprav, poleg teh 17 od Aqara imam še par Tuya vtičnic, ki bi jih tudi prestavil.
Preden se zaženem v prestavljanje me samo zanima ali pustim ZHA ali dongle reflasham na 2mqqt in nato vse skupaj povežem preko Mosquito z Zigbee2mqtt integracijo?
Število Zigbee naprav se bo v prihodnje zagotovo še povečevalo in berem, da je za veliko naprav 2mqtt veliko primernejši, edino kar bi bilo težje so avtomatski update-i teh naprav.

ZHA je večinoma ok.

Jaz uporabljam Z2M, ker omogoča več funkcij. Posodobitev napravo preko Z2M dela bp.

No saj to sem tudi opazil, da ima več funkcij, če ne drugega je že sama topologija omrežja preglednejša. Bom najverjetneje zagrizel in prestavil. Sedaj se itak še spoznavam z vsem, pa tudi naprav in avtomatizacij še ni preveč. Raje naredim v štartu čimbolj robustno in pripravljeno za naprej, kot, da me čez leto ali dve zamika, ko bo morda že vsega preveč, ker ideje se kopičijo hitreje kot jih uspem realizirati ;)
Za oddaljen dostop uporabljam Tailscale povezavo preko same aplikacije, tu tudi ne vidim razloga zakaj bi plačeval NabuCasa server razen morda kakšen mesec kot donacijo razvijalcem.
V glavnem mislim, da sem si našel nov hobi...

GupeM ::

T743 je izjavil:

Sedaj se itak še spoznavam z vsem, pa tudi naprav in avtomatizacij še ni preveč. Raje naredim v štartu čimbolj robustno in pripravljeno za naprej...

Oh, sweet summer child... :D karkoli narediš, ne bo pripravljeno za naprej.

T743 je izjavil:

V glavnem mislim, da sem si našel nov hobi...

Uživaj. Pa denarnici in partnerki razloži :D

mat xxl ::

Obvlada, kdo zelo dobro montažo Shellyev, z veseljem plačam, čeprav se nekaj spoznam, rabil bi za žalizije krmiliti in še enega z zatemnilnikom, ki bi nadomestil stikala zatnilnikom. Ja sem že malo starejši in raje plačam, kot pa toplo vodo izumljam .... Ali pa namig za koga, ki poleg inštalacij res to obvlada.....

dussan ::

T743 je izjavil:

Pozdravljeni
Spravil sem se na HA vlak, dobil sem ugodno Dell OptiPlex 3060 Micro 8Gbrama in 256SSD in nanj naložil HA, ter uspel nanj povezati skoraj vse Iot naprave, ki so se z leti nabrale. Sedaj me pa zanima kako naj uporabljam Aqara zadeve. Trenutno, ker sem še v začetni fazi jih furam z Aqara M3 huba preko Matter integracije. Vidim pa da jih lahko prestavim na Zigbee mrežo, imam Sonoff Zigbee 3.0 E EFR32MG21 koordinator, trenutno ga uporabljam v default ZHA načinu omogoča pa tudi 2mqtt reflash, ki naj bi bil bolj primeren za večje število naprav, poleg teh 17 od Aqara imam še par Tuya vtičnic, ki bi jih tudi prestavil.
Preden se zaženem v prestavljanje me samo zanima ali pustim ZHA ali dongle reflasham na 2mqqt in nato vse skupaj povežem preko Mosquito z Zigbee2mqtt integracijo?
Število Zigbee naprav se bo v prihodnje zagotovo še povečevalo in berem, da je za veliko naprav 2mqtt veliko primernejši, edino kar bi bilo težje so avtomatski update-i teh naprav.

Sam sem ravno ta teden prestavil vse naprave iz ZHA na Zigbee2MQTT. Že nekaj časa nazaj sem si za Zigbee2MQTT kupil SLZB-06Mg24 (https://smlight.tech/), ki ga imam priključenega na ethernet. Za ZHA sem imel Sonoff ZIGBEE 3.0 USB (ZBDongle-E) vendar me je motilo, da je naprava priključena na USB in so se pojavljali "izzivi" pri virtualizaciji. Kakšno leto sem vzporedno uporabljal oba sistema, tudi ZHA je lepo deloval vsaj kakšni dve leti, ampak zdi se mi ethernet povezava boljša. Pa še nisi odvisen od lokacije računalnika, kjer teče HA. Selil pa sem 15 naprav, sami senzorji.
Dolgo sem se odločal ali preselim vse na MQTT, potem pa je pretehtalo to, da se mi zdi, da ima MQTT več možnosti v prihodnosti. Tudi mreža naj bi bila bolj stabilna in več možnosti za eksotične naprave.
Vem pa, da bom čez nekaj let spet moral kaj spreminjati.

styrian ::

Mene zanima kako bi avtomatiziral stari "Ding dong" 220V zvonec na Home Assistant.

Ko sem zvonec pred mnogimi leti nazadnje šrafual se mi zdi da sta samo 2 žici, ena pa teče do stikala zunaj, ki ob pritisku da kontakt. Stikalo ima sicer še eno malo lučko da sveti v temi. Saj verjetno poznate takšne stare inštalacije.

Je kdo tukaj to že delal? Bral sem o Shellyih, pa sem vse bolj zmeden.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: styrian ()

Pomoje potrebuješ stikalo, ki lahko sklene fazo na zvonec. Kot fizično stikalo na steni.

Shelly 1 to enostavno naredi.

Prve naprave sem uspešno prestavil iz MAtter na mqtt predvsem vtičnice, da delujejo kot routerji, je malo dela, ker se spremenijo id-ji naprav v avtomatizacijah ampak ker teh ni veliko ni bilo sile. Je pa ena stvar, ki me zeza že od začetka. SE oziroma razsmernika HUAWEI SUN5000 8K MAP0 ne uspem povezati. Le tega sem preko dongla A05 žično povezal na router, tam je dobil nov IP in je viden, preko HACS sem naložil Huawei solar aplikacijo izbral network, nato pa vpisal ip razsmernika, port 502 slave id pa na 1. Dobim pa samo obvestilo connection interupted- The inverter only supports one Modbus connection at a time. Isto se zgodi, če ga poizkusim dodati preko Modbus proxy enaka napaka. Ali je kdo že uspel Huawei SE spraviti na HA? Verjetno bo potreben klic ali mail na Gen-i, ki je zadevo montiral? Najverjetneje je modbus zaseden z njihovo servisno storitvijo?

styrian ::

tilz0R je izjavil:

Pomoje potrebuješ stikalo, ki lahko sklene fazo na zvonec. Kot fizično stikalo na steni.

Shelly 1 to enostavno naredi.

Se mi zdi da bom moral štemat, ker drugače Shelly nima nikjer napajanja.

Kaj pa če daš Shelly tam, kjer imaš danes fizično stikalo? Tam nimaš nule?

Matko ::

styrian je izjavil:

Mene zanima kako bi avtomatiziral stari "Ding dong" 220V zvonec na Home Assistant.

Ko sem zvonec pred mnogimi leti nazadnje šrafual se mi zdi da sta samo 2 žici, ena pa teče do stikala zunaj, ki ob pritisku da kontakt. Stikalo ima sicer še eno malo lučko da sveti v temi. Saj verjetno poznate takšne stare inštalacije.

Bi rad:
- zvonec daljinsko prožil?
- zajemal pritisk na tipko zvonca?

razor1911 ::

Čisti firbec, koliko moti razno brezžično komunikacijo med napravami wifi omrežje?
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

DamijanD ::

katero brezžično komunikacijo? wifi je tudi brezžična komunikacija...
Z drugimi besedami vse je odvisno od frekvenc...

Odvisno kaj bi sploh rad.
Za tipko je uporabna na primer https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema... maš pa celo ohišje za njo.
Pol naprej pa hub 200 https://www.tapo.com/en/product/smart-h... ki ga lahko uporabiš kot zvonec
ali pa celo s kamero https://www.telekom.si/e-trgovina/za-do...
vse skupaj na HA, in se igraš - maš pa tut druge sisteme - shelly - sonoff in ... . ni da ni.
Pri WiFi sam paz, ker nekateri routarji začnejo brenkati, ko na njih obeseš več kot 32 naprav.

razor1911 ::

DamijanD je izjavil:

katero brezžično komunikacijo? wifi je tudi brezžična komunikacija...
Z drugimi besedami vse je odvisno od frekvenc...

Ravno zato sprašujem, ker uporabljajo enak frekvenčni pas in si ne znam točno predstavljati,
da imaš doma wifi omrežje (ali mikrovalovko), pa ti hkrati laufa mnogo šibkejši signal.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Torej sprašuješ za zigbee ipd, ki delajo na 2.4 ?
Malo je vpliva, ampak tudi BT dela v istem pasu... Drugače pa verjetno vse naprave, ki rabijo večje hitrosti uporabljajo 5G wifi in posledičn ni motenj...

Zanimiv je pas 850M, tle je nekoliko večji doseg in manj gužve. https://www.mobitex.org/850-mhz-frequen...
««
65 / 65
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametna hiša - Loxone

Oddelek: Loža
261676 (752) sirotka
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
246117 (1520) matnv
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21962531 (29369) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
155229 (4053) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
477147 (5766) s1m0n

Več podobnih tem