Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pametno stanovanje
Pametno stanovanje
Temo vidijo: vsi
joez7 ::
Aja, ker meni ne dela modbus ker je blokiran preko wifi na razsmerniku.
Probaj tanovo verzijo 4.0.3 za HA. In sporoč če dela prek WiFi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Ando ::
Iščem nasvet... Trenutno uporabljam par naprav vezanih preko Tuya Wifi. Rad bi dodal Zigbee napravo (luč) in iščem ustrezen LAN wired gateway. Da "zakompliciram" bi rad, da se gateway lahko nekega dne prekonfigurira v HA napravo. A ima kdo predlog za konkretno napravo? V morju informacij se je pojavil Zemismart M1 Pro. Pozna kdo?
tilz0R ::
Kompliciraš fajn.
Za poganjanje HA hočeš svoj PC, potem pa gor ali USB Zigbee, ali pa ETH Zigbee.
Sonoff ima nekaj od tega.
Za poganjanje HA hočeš svoj PC, potem pa gor ali USB Zigbee, ali pa ETH Zigbee.
Sonoff ima nekaj od tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tilz0R ()
darkolord ::
Mislim da ni mislil, da bi gor laufal HA, ampak da bi imel samostojen Zigbee gateway, ki bi ga potem lahko priključil v HA kot Zigbee coordinator
SLZB-06 recimo
SLZB-06 recimo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Ando ::
Tilzor: Dobro, da si poenostavil. Da takoj vržem stran del naprav in nabavim ustrezne nove, ter nabavim dedicated PC, ter se vržem v konfiguriranje v novem okolju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ando ()
servo ::
Junija sem dodal panele in mi je izvajalec brez vprašanja nadgradil Solaredge firmware na 0004.0025.0013. Od takrat mi MODBUS komunikacija s HA in polnilnico deluje precej bolj stabilno, ni pa še 100%.
Mogoče bo ta zadnji update dodal še kaj k stabilnosti.
hunter01 ::
Iščem nasvet... Trenutno uporabljam par naprav vezanih preko Tuya Wifi. Rad bi dodal Zigbee napravo (luč) in iščem ustrezen LAN wired gateway. Da "zakompliciram" bi rad, da se gateway lahko nekega dne prekonfigurira v HA napravo. A ima kdo predlog za konkretno napravo? V morju informacij se je pojavil Zemismart M1 Pro. Pozna kdo?
Zase sem gledal tega: https://amzn.eu/d/0arHYQfN. Samostojen zigbee LAN wired gateway, ki že out of the box podpira HA integracijo tudi Zigbee2MQTT (to je bil meni pogoj, ker omrežje nima direkt povezave s HA).
Nisem naročil, ker imam na oddaljeni lokaciji trenutno 0 Zigbee naprav in 3 shelly-je, ki že podpirajo MQTT in wifi. Trenuten plan je pa samo senzor za temperaturo in vlago, tako da bom raje ostal zaradi 1 naprave na shelly, ki mi že vse omogoča, kar potrebujem.
Junija sem dodal panele in mi je izvajalec brez vprašanja nadgradil Solaredge firmware na 0004.0025.0013. Od takrat mi MODBUS komunikacija s HA in polnilnico deluje precej bolj stabilno, ni pa še 100%.
Si na LAN ali WiFi?
servo ::
Si na LAN ali WiFi?
Na LAN, od kar so oonemogočili WiFi.
Tilzor: Dobro, da si poenostavil. Da takoj vržem stran del naprav in nabavim ustrezne nove, ter nabavim dedicated PC, ter se vržem v konfiguriranje v novem okolju.![]()
Napisal si drugače, lahko prebereš še enkrat.
Sicer pa nabavi Sonoff SNZB-06 modul, samo ga ne boš prekonfiguriral v HA napravo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tilz0R ()
d0rK ::
Mika me od Reolinka gen2 baterijski zvonec... Ampak berem da naj bi trajalo od 6-12 sekund od pritiska na zvonec do obvestila na telefonu kar se mi zdi obupno dolgo.
Se je kdo kaj bolj poglobil v ta zvoncc ali ga celo ima doma (gen2)? V hiši bi še dodal eno wifi dostopno točnko cca 5 metrov (in ena stena) od loakcije kjer bi bil zvonec za boljši signal. Ampak če bo vseeno trajalo po 10 sekunda da dobim obvestilo ga raje nimam.
Se je kdo kaj bolj poglobil v ta zvoncc ali ga celo ima doma (gen2)? V hiši bi še dodal eno wifi dostopno točnko cca 5 metrov (in ena stena) od loakcije kjer bi bil zvonec za boljši signal. Ampak če bo vseeno trajalo po 10 sekunda da dobim obvestilo ga raje nimam.
hunter01 ::
Jaz se že 3-4 tedne z Reolink podporo ukvarjam, ker na kameri W330 ne morem vklopiti Free (Basic) Cloud plana, čeprav bi naprava naj podpirala. So celo predlagali naj jo nesem nazaj in zamenjam, da je mogoče v s kamero težava (kar se mi ne zdi najbolj verjetno). Sicer so na podpori zelo prijazni, ampak rešili nismo pa nič (ali skoraj nič).
Še vprašanje: ali ima kdo kje na remote kak mini/budget ruter z tailscale native podporo in potem na drugi lokaciji povezan HA ? Če ima, kaj točno mu poganja Tailscale in ali ima kakšne težave pri tem.
Še vprašanje: ali ima kdo kje na remote kak mini/budget ruter z tailscale native podporo in potem na drugi lokaciji povezan HA ? Če ima, kaj točno mu poganja Tailscale in ali ima kakšne težave pri tem.
BladE_ ::
Tilzor: Dobro, da si poenostavil. Da takoj vržem stran del naprav in nabavim ustrezne nove, ter nabavim dedicated PC, ter se vržem v konfiguriranje v novem okolju.![]()
Ja, se strinjam, precej poenostavil! HA je postal izjemo prijazen za uporabnike, poleg tega imamo AI, ki dela čudeže z HA. "Dedicated PC" je odslužen prenosnik od stare mame, verjetno lahko prideš skozi z 0€ ali pa se še kakšen € stegneš, če bi si omislil Frigate ali pa še NAS zrihtaš gor, ne vem, malo morje opcij. Aja, zigbee dongle je ~20€. Mislim našel si gateway za 70€???
Ustrezne, nove naprave? Nobene naprave ti ni potrebno zavreči, ker je praktično vse kompatibilno z HA. Tuya naprave seveda spimpaš, da so local(težko potrdim, da se še da, ker nimam več nobene Tuya Wifi zadeve).
Če si kolikor toliko računalniško pismen ti nebi smelo predstavljati težav. Edina taka caka je oddaljen dostop, ki se ga da sicer urediti brezplačno ampak za ceno dveh treh kavic na mesec imaš HA cloud.
Akcija - Reakcija
Tuya gre lepo na Local
Za Hw pa uporabi kakega HP t620 ali WYSE. Če pa ni škoda denarja pa kak Lenovo M710q
Za Hw pa uporabi kakega HP t620 ali WYSE. Če pa ni škoda denarja pa kak Lenovo M710q
shm ::
Skonfigurirat boš mogu subnet router na tailscale, da boš lahko dostopal do naprav, ki ne morejo poganjat tailscale direktno. Lahko ga poganjaš na kakšnem starem računalniku, raspberry pi, rock64 ali kaj podobnega, router z openwert, nas...
V HA sem integriral ARSO Weather.
Se je že kdo lotil avtomatizacije ogrevanje - s pomočjo vremenske napovedi?
Vklop in izklop klim, toplotne črpalke? spreminjanje krivulje TČ v odvisnosti od vremenske napovedi?
Se je že kdo lotil avtomatizacije ogrevanje - s pomočjo vremenske napovedi?
Vklop in izklop klim, toplotne črpalke? spreminjanje krivulje TČ v odvisnosti od vremenske napovedi?
Meni je uspelo integrirat SolarEdge preko njihovega clouda, ki dela na 15min. V hiši imamo tudi Shelly za merjenje porabe hiše. Če solarne delajo z vsaj 2kW več kot je poraba hiše, se prižge klima, sicer se vgasne. V primeru, da nekdo v HA popravi nastavitve klime, gre klima v manual način in se ob polnoči postavi nazaj v auto.
Da bi na weather forecast delal avtomatiko, še nisem probaval.
Da bi na weather forecast delal avtomatiko, še nisem probaval.
DamijanD ::
Zakaj bi to delal? klima naj dela, če je v prostoru prevroče, ne pa glede na proizvodnjo panelov.
TČ upravljat glede na vremensko napoved je smiselno samo, če želiš na ta način varčevati - torej veš, da bo jutri ali čez dva dni bistveno bolj hladno in začneš bolj ogrevati takrat, ko je elektrika cenejša. Ampak s tem avtomatično zgubljaš na udobju, ker imaš potem dan pred ohladitvijo preveč vroče. Drugo je, če ogrevaš nek velik zalogovnik, to bi se pa splačalo ogrevati v naprej. Avtomatika pa potem skrbi za pravilni odjem in ogrevanje prostorov.
Jaz imam od avtomatike samo to, da če sončna dela dovolj (in je napoved, da bo delala dovolj) in je hkrati sanitarna voda ni do konca ogreta, da sprožim ogrevanje sanitarne, kljub temu, da je glede na samo temperaturo še ne bi. (torej kljub dragemu bloku ogrevam SV, ker vem da gre iz sončne).
Drugače enkrat omogočim gretje (sem ga par dni nazaj) in potem ga enkrat onemogočim (nekje maja) in to je vse kar prilagajam celo ogrevalno sezono.
TČ upravljat glede na vremensko napoved je smiselno samo, če želiš na ta način varčevati - torej veš, da bo jutri ali čez dva dni bistveno bolj hladno in začneš bolj ogrevati takrat, ko je elektrika cenejša. Ampak s tem avtomatično zgubljaš na udobju, ker imaš potem dan pred ohladitvijo preveč vroče. Drugo je, če ogrevaš nek velik zalogovnik, to bi se pa splačalo ogrevati v naprej. Avtomatika pa potem skrbi za pravilni odjem in ogrevanje prostorov.
Jaz imam od avtomatike samo to, da če sončna dela dovolj (in je napoved, da bo delala dovolj) in je hkrati sanitarna voda ni do konca ogreta, da sprožim ogrevanje sanitarne, kljub temu, da je glede na samo temperaturo še ne bi. (torej kljub dragemu bloku ogrevam SV, ker vem da gre iz sončne).
Drugače enkrat omogočim gretje (sem ga par dni nazaj) in potem ga enkrat onemogočim (nekje maja) in to je vse kar prilagajam celo ogrevalno sezono.
Bol je medsezona problematična (september-oktober in pa konec marca-april).
September, mi je smotano, ko so nočne temperature 6 in dnevne 22 (rabiš samo ponoč nekaj malega). Tle mi je brezveze gonit TČ po krivulji (preveč pogreje).
Trenutno ročno vklopim ob 23h, le če je napoved jutranje 6, in ob 6-7h izklopim, če je napove dnevne več kot 18.
Za udobje, pa je fajn, da minimalno greje (drugače se ob 4h zbudiš prepoten
)
Krivulja od TČ je mal butasta - upošteva samo trenutne (in z zamudo 2h) zunanjo temperaturo - na osnovi tega pa regulira dvižni vod (mal se ji fučka za fazni zamik objekta).
Krivulja lepo in prav deluje, dokler se temperature gibljejo po 10°C (tle TČ skoz obratuje). V medsezoni, pa je malce zgubljena.
Za foro probam še spremenit fazni zamik na TČ iz 2h na 6h - mogoče bo bolje
September, mi je smotano, ko so nočne temperature 6 in dnevne 22 (rabiš samo ponoč nekaj malega). Tle mi je brezveze gonit TČ po krivulji (preveč pogreje).
Trenutno ročno vklopim ob 23h, le če je napoved jutranje 6, in ob 6-7h izklopim, če je napove dnevne več kot 18.
Za udobje, pa je fajn, da minimalno greje (drugače se ob 4h zbudiš prepoten
Krivulja od TČ je mal butasta - upošteva samo trenutne (in z zamudo 2h) zunanjo temperaturo - na osnovi tega pa regulira dvižni vod (mal se ji fučka za fazni zamik objekta).
Krivulja lepo in prav deluje, dokler se temperature gibljejo po 10°C (tle TČ skoz obratuje). V medsezoni, pa je malce zgubljena.
Za foro probam še spremenit fazni zamik na TČ iz 2h na 6h - mogoče bo bolje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Ali je že gdo spravil HA na android telefon? (celo aplikacijo in ne samo dostop)
malce se trudim s temle https://www.home-assistant.io/voice_con...
malce se trudim s temle https://www.home-assistant.io/voice_con...
Zanimivo - kolk pa bo uporabno bomo videli. Je pa PC vsekakor optimum. Tale APP doda samo dostop do matičnega HA, sem upal, da se lahko vse namesti na telefon (kot na Rpi)
Telefon (APP) se sedaj obnaša kot WiFi kontroler za HA. Bo še zanimiv. Deluje pa mi samo kot Local. Za oddaljen dostop pa ???
Bol je medsezona problematična (september-oktober in pa konec marca-april).
Za udobje, pa je fajn, da minimalno greje (drugače se ob 4h zbudiš prepoten)
Za foro probam še spremenit fazni zamik na TČ iz 2h na 6h - mogoče bo bolje![]()
A ti regulacija uporablja tudi sobni termostat?
Če ne, a ne bi mogel samo dograditi, da bi ustavil črpalko ali pa TČ, ko je dosežena neka notranja temperatura? In obratno, da bi se zagnala, ko notranja temp pade pod neko mejo. Pri meni deluje tako:
(nastavljeno na 22)
oziroma druga cona:
(nastavljeno na 21, pa okna na južno stran)
Mam tut sobni termostat. Sam je to bol bogo, ko on odreagira je že prehladno ali pretoplo (mam konstanto 22).
Bom probal rešit v HA, ali pa dogradit zunanji termostat, ki bo zagnal sistem pri 10 in izklopil pri 14°C.
Počakam še malo, da vidim kako se bo prestavilo faznega zamika obneslo (iz 2h na 6h), mogoč mam sam tu napako
Bom probal rešit v HA, ali pa dogradit zunanji termostat, ki bo zagnal sistem pri 10 in izklopil pri 14°C.
Počakam še malo, da vidim kako se bo prestavilo faznega zamika obneslo (iz 2h na 6h), mogoč mam sam tu napako
Skonfigurirat boš mogu subnet router na tailscale, da boš lahko dostopal do naprav, ki ne morejo poganjat tailscale direktno. Lahko ga poganjaš na kakšnem starem računalniku, raspberry pi, rock64 ali kaj podobnega, router z openwert, nas...
Ali si probal po temle https://www.bing.com/search?pglt=43&q=t... ??
Zgodovina sprememb…
Tale
Je komu uspelo?
Je komu uspelo?
Malce boljša navodila
joez7: jaz imam wireguard vpn server doma na routerju in vzpostavim vpn iz telefona ali notebooka in potem delaš kot da si doma. Je pa res, da za to rabiš statični IP. Tailscale, če se ne motim, pa pomaga pri dinamičnem IPju.
Hm, hvala. Mam dinamičnega (vsake kvatre enkrat drugega - včasih drži par mescev, drugič teden). Router pa mam kaj je najbolje uporabit?
WireGuard odpre visok port za poslušanje. Zarad dinamičnega, bom verjetno rabil še Dynamic DNS.
TailScale pa ne, kliče od doma in s tem drži vezo alive.
Bom probal enega in duzga.
Bom mal počekiral, kaj rabim za statični IP (cena).
TailScale pa ne, kliče od doma in s tem drži vezo alive.
Bom probal enega in duzga.
Bom mal počekiral, kaj rabim za statični IP (cena).
Mislim, da je od teh, ki jih imaš na voljo WG najboljši (ima najmanj overheada in dela najhitreje). Preveri kako težko je v WG clientu (na telefonu) zamenjati IP. Če ga je enostavno, potem lahko tudi živiš z ročno menjavo.
statični IP ima tudi svoje slabosti - stalno imaš istega in si mogoče mičkeno bolj ranljiv. Če se ne motim T2 računa za statiko, telekom pa ne - za ostale pa ne vem.
statični IP ima tudi svoje slabosti - stalno imaš istega in si mogoče mičkeno bolj ranljiv. Če se ne motim T2 računa za statiko, telekom pa ne - za ostale pa ne vem.
NejcSSD ::
js mam ZeroTier... In ne rabiš nobene statike niti dynamic dns
ZeroTier je programska rešitev za ustvarjanje virtualnih omrežij (Software Defined Networking), ki omogoča, da se naprave prek interneta povežejo, kot da bi bile v istem lokalnem omrežju (LAN). Pogosto se uporablja kot alternativa klasičnim VPN rešitvam za:
oddaljen dostop do strežnikov,
povezovanje oddaljenih lokacij,
dostop do NAS naprav,
povezavo domačega in službenega omrežja,
povezovanje IoT naprav,
laboratorijska in testna okolja.
Free (Personal) paket
Trenutni brezplačni paket vključuje:
do 10 naprav (devices),
1 virtualno omrežje,
1 skrbnika omrežja,
upravljanje preko spletnega portala ZeroTier Central,
Windows, Linux, macOS, Android in iOS odjemalce,
peer-to-peer povezave,
virtualni Layer 2 in Layer 3 promet,
šifrirano komunikacijo,
podporo skupnosti (Community Support).
Na poljubne naprave niti ne rabijo biti del istega omrežja namestiš in povežeš preko dodatnega virtualnega omrežja... Lahko imaš tudi različne domene v biznisu ipd...
Nevarno ampak dela
ZeroTier je programska rešitev za ustvarjanje virtualnih omrežij (Software Defined Networking), ki omogoča, da se naprave prek interneta povežejo, kot da bi bile v istem lokalnem omrežju (LAN). Pogosto se uporablja kot alternativa klasičnim VPN rešitvam za:
oddaljen dostop do strežnikov,
povezovanje oddaljenih lokacij,
dostop do NAS naprav,
povezavo domačega in službenega omrežja,
povezovanje IoT naprav,
laboratorijska in testna okolja.
Free (Personal) paket
Trenutni brezplačni paket vključuje:
do 10 naprav (devices),
1 virtualno omrežje,
1 skrbnika omrežja,
upravljanje preko spletnega portala ZeroTier Central,
Windows, Linux, macOS, Android in iOS odjemalce,
peer-to-peer povezave,
virtualni Layer 2 in Layer 3 promet,
šifrirano komunikacijo,
podporo skupnosti (Community Support).
Na poljubne naprave niti ne rabijo biti del istega omrežja namestiš in povežeš preko dodatnega virtualnega omrežja... Lahko imaš tudi različne domene v biznisu ipd...
Nevarno ampak dela
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NejcSSD ()
GupeM ::
Mislim, da je od teh, ki jih imaš na voljo WG najboljši (ima najmanj overheada in dela najhitreje). Preveri kako težko je v WG clientu (na telefonu) zamenjati IP. Če ga je enostavno, potem lahko tudi živiš z ročno menjavo.
Menjava IP naslova v WG clientu na telefonu je sila enostavna. Večji problem je, ko si na dopustu, doma se ti pa IP zamenja in nimaš pojma kakšen IP imaš. Zato je DynDNS fajn. Ali pa nek service, ki ti sporoči nov IP ko se zamenja.
Hvala za predloge.
WG mi že dela (sem ga vzpostavil na routerju). Sem opazil, če routar nima VPN serverja, si ga lahko umisliš tut na HA (kot app), pol pa odprtje porta na routarju.
WG mi že dela (sem ga vzpostavil na routerju). Sem opazil, če routar nima VPN serverja, si ga lahko umisliš tut na HA (kot app), pol pa odprtje porta na routarju.
Končna točka v nastavitvah WG je pa zunanji IP mojega modema
Je kaka aplikacija, ki samodeno pošlje SMS ob spremembi zunanjega IPja ??
Je kaka aplikacija, ki samodeno pošlje SMS ob spremembi zunanjega IPja ??
HA ma APP myip.opendns.com ki pove zunanji IP
Kako bi to ob spremembi javil naprej ??
Mogoče kaj v tej smeri?? https://www.home-assistant.io/integrati...
Kako bi to ob spremembi javil naprej ??
Mogoče kaj v tej smeri?? https://www.home-assistant.io/integrati...
Zgodovina sprememb…
Tole deluje samo, ko je naprava na lokalnem omrežju https://www.home-assistant.io/integrati...
mogoče bo bolje po tem navodilu
mogoče bo bolje po tem navodilu