» »

Kdo v Sloveniji te lahko preišče?

Kdo v Sloveniji te lahko preišče?

«
1
2

Niccodemi ::

Vem, da to lahko storijo cariniki in policisti (na policijski postaji), zanima pa me, če to lahko stori tudi inšpektor, ki kontrolira mitničarje pri DARS-u. A si mu dolžan pokazati, kaj imaš v žepih in ali lahko pregleda tvoj avto/denarnico (ko si na delovnem mestu)? To me zanima, ker čez poletje delam na avtocesti, pa hočem biti vnaprej pripravljen.

Zheegec ::

Brez naloga ali konkretnega suma za neko kaznivo dejanje lahko policist, carinik,... pregleda samo tvojo "zunanjost" če kje skrivaš orožje, recimo žepov ti pa ni treba izprazniti, ker to je že poseg v zasebnost (razen če obstaja utemeljen sem da imaš nož, pištolo,...)0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

LPP ::

O, ja... lahko te preiščejo starši.. in če kaj najdejo, si ga še najbolj naj* lih od ata in mame :D
Ljubljanski potniški promet

perci ::

Da ti policist pregleda zepe, te mora najprej aretirat oz. odvzeti prostost, ni pa nujno, da te odpelje na policijsko postajo. Lahko te pregleda ze predno te odpelje na postajo, vazno je, da ti je odvzel prostost.

Za carinike ne vem, ampak kokr vem imajo oni glede tega večje pristojnosti.

Niccodemi ::

hvala za odgovore, ampak kako pa je z inšpektorji pri DARS-u? Kakšna pooblastila imajo oni oziroma kje bi to lahko zvedel?

P_E_R_O ::

Poglej zadeva je čisto enostavna, pravila imajo verjetno že postavljena in v njih je določeno česa ne smeš imeti pri sebi na delovnem mestu(denarnica ali gotovina nad zneskom je sigurno na tej listi) kontrolor te pa lahko preveri ob manjku ali višku v tvoji blagajni, ob zaključku.
Ko ti vse narobe gre.... le nasmehni se še vedno je tu format c:

bosstjann ::

v nogavice in gate nav gledov>:D

preverit te po moje ne sme lahko te prosi da mu pokažeš denarnico še to dvomim

P_E_R_O ::

Gat ti glih ne bo gledu, sicer pa razliko tko al tko kriješ sam pol pa hvala lepa pa nasvidenje.
Sicer pa vpraši raj takoj na začetku kaj pa kako, da ne bo pol jok pa na drevo:D
Ko ti vse narobe gre.... le nasmehni se še vedno je tu format c:

BigWhale ::

> inšpektorji pri DARS-u

Darsu ali Dursu?

Razlika je namrec bistvena. Ceprav niti dars, niti durs ne bi smel imeti pooblastil, da te preisce. Durs lahko brska po tvojih papirjih, oz papirjih pravne osebe katere lastnik ali zastopnik si. Pa se za to morajo priti na uraden 'obisk'.

Dars ti pa lahko prepove voznjo po avtocesti, recimo... :P

bosstjann ::

on misli da če dela na darsu pobira napitnino ki jo ne sme če ga lahko pregledajo (just gesing)

BigWhale ::

Se vidi, da na pol berem... Najboljs, da grem svoj odgovor kar zbrisat... :P

Hm, ne bom ga... naj mi bo v opomin ;>

Ampak tudi DARSovi inspektorji te nimajo kaj preiskovati... Vsaj 'full cavity search' ti ne morejo narest... :P Oz ne smejo. Bistvena razlika ;>

Vsa pravila ti pa tako ali tako morajo razloziti oziroma ti povedati kje si jih moras prebrati.

Popaj ::

Ma kaj se te sekiraš. Saj ne misliš tam krast ali pač ;)

Niccodemi ::

bosstjann prav misliš. Če delaš kot pobiralec cestnine je večji problem, če ti kontrolor najde višek v blagajni, kot pa, če ti denarja manjka. V prvem primeru te odpustijo, v drugem pa ti razliko tržejo pri plači. Ravno zato me zanima, če te sme kontrolor preiskati. Namreč zaradi plačevanja v tujih valutah (predvsem evrih) se v blagajni vedno nabere nekaj več denarja (približno 5 SIT/ 1 EUR). Za kontrolo izveš približno pet minut prej, v tem času si spraviš 5000 SIT v žep in potem kontrolor ugotovi, da ti denarja manjka. Do tu je vse v redu. Problem je samo, če ti lahko kontrolor brska po žepih.

Pravil ti ne pove nihče, še urno postavko si moraš sam izračunati.

Damjan Jagar ::

Perci

Si ziher glede odvzema prostosti? Jaz sem bil ze nekajkrat pregledan s strani policistov in mi niso nikoli odzveli prostosti. In tudi nek moj frend je bil celotno pregledan (pod tem mislim _KOMPLETNO_ če me razumete) tudi brez odvzema prostosti.

Kolikor jaz vem te lahko pregleda/pretipa vendar z rokami nikakor ne sme segati v tvoje žepe oz. torbo. Lahko pa zahteva da omenjeno izprazniš in nato od zunaj pretipa če je prazno.
http://jagar.si

Lime ::

Niccodemi, s takim razmišljanjem po moje ne boš dolgo tam zaposlen. Kontrolor verjetno ni neumen in upošteva razliko, ki nastane s tečajem EUR. Me pa tudi zanima, koliko časa bi te gledali, če bi ti ob vsaki kontroli manjkal denar. Jaz osebno bi pričel zelo dvomiti v tvoje sposobnosti za to delovno mesto.
Pa tudi napaka pri obračunavanju cestnin (višek denarja) ne more biti razlog, da te lahko odpustijo. Malo si preberi pravice delavcev in pogodbo o delovnih razmerjih.
Jaz osebno bi ti svetoval, da si napitnino sproti računaš ali si jo shranjuješ na posebno mesto, tako da lahko v vsakem trenutku pospraviš denar v svoj žep. Seveda pa moraš del napitnine tudi pustiti, ker verjetno vedo, da stranke puščajo napitnine ali ostanek v drobižu in bi se jim verjetno zdelo čudno, če pa ravno ti ne bi dobil nič.

Če te pa lahko pregledajo, pa ne bi vedel. Ne vedo pa verjetno koliko denarja si prinesel s seboj na delovno mesto. Ali pa moraš morda izprazniti žepe preden greš na delovno mesto?

bosstjann ::

fora je k on more vračat točno ne sme sprejemat napitnine ali premalo vrniti

p.s.:napitnine so večje od plače ki jo zaslužiš (vsaj tako pravijo)

Niccodemi ::

Tam delam samo kot študent dva meseca. Kontrole so zelo redke. Od sto zaposlenih študentov, jih bodo preverili mogoče pet. Napitnin kot takih se dobi zelo malo (200 SIT max), se pa precej denarja nabere zaradi tega npr.: od LJ do Kozine je cestnina 870 SIT ali 4 EUR. Pri plačilu v evrih pa moraš ti stranki vrniti 21 SIT, tega drobiža pa noben tujec noče vzeti, zato ga tudi nihče več ne vrača. Ko dobiš v blagajno veliko evrov, je tudi višek velik (tudi čez 10k SIT). In če ti inšpektor najde v blagajni 10k viška te definitivno odpusti.

Nekaj napitnine se seveda vedno pusti - za vsoto se zmeniš s sodelavci, da je povsod približno enaka.
Denar, ki ga prineseš od doma, moraš pustiti v posebni omarici (vsoto moraš ob prihodu v službo tudi zabeležiti v vpisni knjigi).

Zgodovina sprememb…

Lime ::

Policist pa te lahko pregleda. Ima pooblastila za takoimenovani varnostni pregled v primeru suma, da imaš pri sebi predmet, s katerim se lahko samopoškoduješ ali poškoduješ tretjo osebo (to pa je lahko vedno :D ). Ni potrebno da ti vzame prostost. Lahko pa te samo površinsko preišče (pretipa, ne sme te sleči), preišče tvojo prtljago, tvoje vozilo ali vozilo, ki ga opravljaš (tudi če je lastnik tretja oseba). Če pa pri tem varnostnem pregledu najde kaj sumljivega (npr. drogo ali pištolo), pa postopek varnostnega pregleda ustavi in prične s postopkom npr. nelegalnega nošenja orožja ali posesti drog. Potem pa te lahko temeljito preišče in ti vzame prostost.

perci ::

Lime: bullshit

perci ::

Policaj te lahko kot si rekel površinsko pregleda. To pomeni, da te čez obleko pretipa za orožje. To je vse kar lahko stori. Ne sme ti brskat po ruzaku, ne sme ti brskat po žepih in ne sme šarit po predalih avtomobila, načeloma ti tut v prtljažnik ne sme pogledat. Vendar če bo hotu pogledat v prtljažnik, ti bo pač rekel, da bi rad videl žarnice in prvo pomoč in smo tam ;).

Lahko ti policaj reče, da izprazniš žepe, vendar ti tega ni treba storiti. Torej, še enkrat za nejeverne: Da te policisti lahko preišče, ti mora najprej odvzeti prostost. Brez tega ne gre oz lahko proba, vendar lahko potem na sodišču dosezes ekskluzijo takega dokaza.

Loki ::

potem isto velja za vsebino prtljaznika?
ce ti recimo najde notri eno pistolo (neprijavljeno)?
:))

perci ::

Načeloma ja, samo....kaj če ti bo rekel, da pokaži žarnice? Ali pa prvo pomoč? Kaj boš naredil? Mu boš rekel, nej gre stran, da ne bo gledal notri, medtem ko ti vlačiš stvari ven?

Zeberdee ::

Moje izkušnje (sem mladoleten):
Če policaju, ki ti reče "izprazni žepe" rečeš, da tega ne boš storil, te bo odpeljal na pp, kjer bo preveril vse in poklical starše, ki te bodo morali priti iskati, čeprav nisi ničesar ovaden oz. osumljen. Zato če nimaš ničesar, za kar bi ti lahko zatežil, mu izprazneš žepe. Ni frk. Je pa v naši policajski državi tako, da če ti prideš iz vlaka in si sumljivo oblečen (bomber jakna, kapa poveznena čez obrvi, bulsi) te lahko policist popiše. Zanimiv dogodek se je zgodil enkrat pred prihodom nasprotnih navijačev, ko smo s prijatelji pili pod "uro" na LJ železniški postaji. Jaz sem prišel skozi vrata, (policaj mi je sledil že iz kranja opp) in nas nato vse popisal, ker smo osumljeni ropa. V ljubljani sem bil 3 minute, kar je on tudi videl. Nam petim je grozil, da če ga bomo vprašali za ime uradne osebe, bomo dobili "s pendrekom po rebrih".
Čez 5 dni smo (vseh 5) dobili sodnika za prekrške: žaljenje uradne osebe.

Thrivial ::

perci: mene tudi zanima bolj konkretna stran teh predpisov. Predvsem smo s prijatelji dostikrat v situaciji, ko ima kdo pri sabi nekaj gramov trave.

Omenil si ze, da te policaj ne sme preiskati, razen v primeru da ti odvzame prostost. Zanima me:

1. Policaj ti rece, da moras izprazniti zepe, brez da bi ti bila odvzeta prostost. Med vsebino se najde tudi paketek trave, zaredi cesar dobis sodnika za prekrske. Sklicujoc se na tvojo izjavo je tak dokaz neveljaven... je torej najbolje kar takoj pokazati zepe in nato izpodbijati prekrsek na podlagi nepravilnega postopka?

2. Koliksne komplikacije ima policist v primeru, da ti odvzame prostost, oz. koliksna je moznost, da ti bo odvzel prostost, ce vztrajas pri tem, da noces izprazniti zepov?

P.s. Bi se ti ljubilo skopirati clene, ki urejajo te stvari...?

Hvala. :)
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

perci ::

Thrivial: Ne razumeva se. Če boš ti njemu sam izpraznil žepe, ni on s tem naredil nič narobe. Pač ti je rekel, da jih izprazni in ti si mu naivno nasedel. Če ti pa on sam šari po žepih, je pa tak dokaza neveljaven. Seveda moraš ti to sodniku povedat oz bolje je imeti odvetnika ker naši sodniki mulce s travo ne jemljejo resno.

Glede predpisov, malo kasneje, zdejle mam eno gužvo.

Lime ::

Joj, pa vedno se najde nekdo, ki je najpametnejši. Perci, te stvari niso zrasle v moji glavi, ampak so iz uradnih listin.

Tule je povzetek:

Policist ima pooblastilo, da varnostno pregleda osebo, njene stvari in prevozno sredstvo. Pooblastilo je uzakonjeno v zakonu o policiji v 38. členu (Knjiga policijska pooblastila poglavje 12.4 Dejanja , podobna osebni preiskavi in sicer 12.4.1 Varnostni pregled osebe, njenih stvari in prevoznega sredstva).

Pri varnostnem pregledu se ugotavlja, ali je oseba oborožena in ali ima pri sebi oziroma s sabo druge nevarne predmete. Policist bo tak pregled opravil, zaradi lastne varnosti, da ugotovi ali ima pregledovana oseba pri sebi orožje ali orodje, s katerim bi lahko napadla policista ( nož, bokser, bodalo, strelno orožje ipd.), zaradi varnosti drugih oseb, pregled policist opravi z enakim namenom, vendar iz strahu, da oseba z orožjem ne bi poškodovala druge osebe, ter zaradi varnosti osebe s katero ima policist postopek, da ugotovi ali ima oseba pri sebi predmete s katerimi lahko poškoduje sebe.

Varnostni pregled lahko policist opravi pri opravljanju nalog, določenih z zakonom, kar pomeni, da lahko opravi varnostni pregled kadarkoli je na delu oziroma kadarkoli opravlja naloge, za katere je pooblaščen z zakonom, to pa so itak vse naloge, ki jih policist opravlja. Pri tem pa mora pri policistu obstajati bojazen, da bo do napada prišlo oz. da se bo oseba samopoškodovala, ta bojazen pa lahko nastopi kadarkoli in milijon razlogov si lahko vsakdo izmisli o čudnem obnašanju osebe. Če imaš z nekom posotpek lahko čisto brezveze posumiš, da te bo napadel in začneš izvajati varnostni pregled. Varnostni pregled praviloma izvajata dva policista, eden opravlja pregled, drugi pa ga ščiti in spremlja najmanjše gibe osebe, ki jo prvi policist pregleduje. No in varnostni pregled ne obsega samo pregleda osebe ampak tudi pregled prtljage in prevoznega sredstva, pri tem pa ni pomembno kdo je lastnik prevoznega sredstva niti kdo ga je upravljal v času ustavitve vozila, važno je le, da je bila ta oseba v ustavljenem vozilu. Tako lahko policist pregleda osebo, njeno prtljago in prevozno sredstvo v katerem se je oseba nahajala.

Varnostni pregled se opravi tako, da policist pretipa površino oblačil osebe, katero varnostno pregleduje in če najde ali otipa predmet ga zaseže. Pri pregledu prtljage pa policist pregleda vsebino prtljage in vsebino vozila. No stvar je zelo preprosta: Policist te je ustavil te obvesti da opravlja varnostni pregled in ga začne opravljati, pomeni da te pretipa, ne najde ničesar, se loti prtljage in tudi tam ne najde ničesar, potem gre na avto in v prtljažniku najde pištolo ali vidi drogo npr. travo. Takrat bo predmete zasegel in ti izdal potrdilo o zasegu, hkrati te bo obvestil, da nadaljuje postopek po 148. členu Zakona o kazenskem postopku, ti odvzel prostost, te aretiral in te privedel na policijsko postajo. Policist je pooblaščen v zakonu o policiji v 38. členu, če je najdel neko stvar, ki je sama kaznivo dejanje ali je predmet kaznivega dejanja, bo nadaljeval preiskavo po 148. členu Zakona o kazenskem postopku, ki se glasi:

148. člen
(1) Če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti vse potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.

(2) Da bi izvršili naloge iz prejšnjega odstavka, sme policija zahtevati potrebna obvestila od oseb; opraviti potreben pregled prevoznih sredstev, potnikov in prtljage; za nujno potreben čas omejiti gibanje na določenem prostoru; ukreniti, kar je potrebno v zvezi z ugotavljanjem istovetnosti oseb in predmetov;razpisati iskanje osebe in stvari, ki se iščejo; v navzočnosti odgovorne osebe opraviti pregled določenih objektov in prostorov podjetij in drugih pravnih oseb in pregledati določeno njihovo dokumentacijo ter ukreniti in storiti drugo, kar je potrebno. O dejstvih in okoliščinah, ki utegnejo biti pomembne za kazenski postopek, in o predmetih, ki so bili najdeni ali zaseženi, se napravi zapisnik ali uradni zaznamek.

Člen ima drugače 7 odstavkov, zate sta pomembna samo ta dva, sta citirana.

No kot lahko vidiš potem ko najde neko stvari si v riti.
V kolikor pa zavrneš varnostni pregled, se srečaš s 305. členom kazenskega zakonika RS, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi, kar pa je kaznivo dejanje in se gre lahko za 5 let v zapor.

No še nekaj:
Lahko pa stvari skrijete v rit, kjer te lahko pregleda samo zdravnik :D .

Lime ::

Res da kroži okoli veliko vicev o policajih, vendar bodite brez skrbi, da niso tako neumni, da ne bi obračali predpisov sebi v prid in jih sestavili tako, da imajo kar največ pooblastil.

perci ::

Ojoj Lime, a ti sploh bereš kaj sem jaz napisal?

Tale povzetek, kje si ga dobil?

V členih ZKP-ja ki si jih prilozil, nic ne demantira mojih izjav.

Varnostni pregled je t.i. frisk and search pregled, kar pomeni, da te policist lahko pretipa za orožje, ne pa da ti lahko po žepih šari.

Tega brez skrbi ne sme.

Pomembni so členi ZKP od 214-224, predvsem pa si preberite tole:

Osebna preiskava se sme opraviti, če je verjetno, da se bodo
pri preiskavi našli sledovi in predmeti, ki so pomembni za
kazenski postopek.

1) Preiskavo odredi sodišče z obrazloženo pisno odredbo.

(2) Odredba o preiskavi se izroči pred začetkom preiskave
tistemu, pri katerem naj se preiskava opravi ali ki naj se
preišče. Pri tem se ga pouči, da ima pravico obvestiti odvetnika,
ki je lahko navzoč pri preiskavi. Če tisti, na katerega se nanaša
odredba o preiskavi zahteva, da je pri preiskavi navzoč odvetnik,
se začetek preiskave odloži do prihoda odvetnika, vendar najdalj
za dve uri.

(3) Pred začetkom preiskave se zahteva od tistega, na katerega se
nanaša odredba o preiskavi, naj prostovoljno izroči osebo oziroma
predmete, ki se iščejo.

(4) S preiskavo se lahko začne tudi brez poprejšnje izročitve
odredbe in brez poprejšnje zahteve za izročitev osebe ali stvari,
če se pričakuje oborožen odpor ali če je potrebno, da se
preiskava opravi takoj in nepričakovano, ali če se opravi
preiskava v javnih prostorih.

(5) Preiskava se praviloma opravlja med 6. in 22. uro. Opravlja
se lahko tudi izven tako določenega časa, če se je v njem začela,
pa se do 22. ure še ni končala ali če so podani razlogi iz 218.
člena tega zakona ali če preiskovalni sodnik oceni, da bi bili
lahko zaradi odlašanja uničeni sledovi kaznivega dejanja oziroma
predmeti, pomembni za kazenski postopek, in to posebej dovoli.

(6) Določbe tega in ostalih členov, ki se nanašajo na hišno in
osebno preiskavo, se smiselno uporabljajo tudi za preiskavo
skritih prostorov prevoznih sredstev.

1) Preiskavo odredi sodišče z obrazloženo pisno odredbo.

(2) Odredba o preiskavi se izroči pred začetkom preiskave
tistemu, pri katerem naj se preiskava opravi ali ki naj se
preišče. Pri tem se ga pouči, da ima pravico obvestiti odvetnika,
ki je lahko navzoč pri preiskavi. Če tisti, na katerega se nanaša
odredba o preiskavi zahteva, da je pri preiskavi navzoč odvetnik,
se začetek preiskave odloži do prihoda odvetnika, vendar najdalj
za dve uri.

(3) Pred začetkom preiskave se zahteva od tistega, na katerega se
nanaša odredba o preiskavi, naj prostovoljno izroči osebo oziroma
predmete, ki se iščejo.

(4) S preiskavo se lahko začne tudi brez poprejšnje izročitve
odredbe in brez poprejšnje zahteve za izročitev osebe ali stvari,
če se pričakuje oborožen odpor ali če je potrebno, da se
preiskava opravi takoj in nepričakovano, ali če se opravi
preiskava v javnih prostorih.

(5) Preiskava se praviloma opravlja med 6. in 22. uro. Opravlja
se lahko tudi izven tako določenega časa, če se je v njem začela,
pa se do 22. ure še ni končala ali če so podani razlogi iz 218.
člena tega zakona ali če preiskovalni sodnik oceni, da bi bili
lahko zaradi odlašanja uničeni sledovi kaznivega dejanja oziroma
predmeti, pomembni za kazenski postopek, in to posebej dovoli.

(6) Določbe tega in ostalih členov, ki se nanašajo na hišno in
osebno preiskavo, se smiselno uporabljajo tudi za preiskavo
skritih prostorov prevoznih sredstev.

Hišno in osebno preiskavo je treba opraviti obzirno, da se ne
moti hišni mir.


Lime bo verjetno se vedno trdil, da se motim, zato mu predlagam, da pokliče BMZ-ja in njega vpraša kdo ima prav. No, čist ok avtoriteta na tem področju bo tudi Zvonko Fišer ali pa Blaž Kovačič.

Če pa koga zanima še ameriška sodna praksa glede frisk and search doktrine, naj si prebere tole odločbo ameriškega ustavnega sodišča.

Link

Zgodovina sprememb…

Thrivial ::

Pač ti je rekel, da jih izprazni in ti si mu naivno nasedel. Če ti pa on sam šari po žepih, je pa tak dokaza neveljaven. Seveda moraš ti to sodniku povedat oz bolje je imeti odvetnika ker naši sodniki mulce s travo ne jemljejo resno


Ja, saj tako nekako sem razmisljal tudi jaz. Zato me pa zanima ali je smotrno policistu odgovoriti, da nima pravice zahtevati vsebine tvojih zepov, razen ce ti namerava vzeti prostost. In posledicno - kaksne so posledice odvzete prostosti, ce ti potem v zepih najdejo manj kot 5g trave, kar je se vedno prekrsek... se napise zapisnik in adijo, ali imas bistveno vec komplikacij, kot ce bi mu kar na zacetku vse priznal...?

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

perci ::

Če ti policaj reče, da izprazni žepe pač vtakneš roke notri in privlečeš ven čigumije...če ti še vedno teži, da jih izprazniš, mu rečeš, da ni ničesar več notri.

Če te potem on pregleda, te pač pregleda in tvega ekskluzijo dokazov.

Kako je s 5 grami trave pa žal ne vem, bo morda Lime kaj več vedel povedat ;).

Aja, pa prostosti ti ne more vzeti kar po svoji volji. Mora imeti za to zelo dober razlog ali pa nalog.

jRk0 ::

policist te ne sme preiskat?

zakaj potem vsi skrivajo v gate travo?

oz. te lahko pretipa sploh kar tak?

in ce kaj zacuti v zepu, pa ti rece da das ven, kaj je potem?

ce ne das pa te lahko aretira?
You fuck up once, you loose two teeth.

Talula ::

Perci, jaz ti iz prakse lahko povem, da policist lahko s pooblastili preišče tebe, tvojo prtljago, avto, če te je v njem ustavil.

Ti ne ločiš med osebno in varnostno preiskavo. Členi, ki si jih podal so za osebno preiskavo.

Osebno preiskavo lahko zavrneš, ker policist zanjo pooblastila nima (razen če ni drugače določilo sodišče), medtem ko varnostne ne moreš oziroma ne smeš, ker ima zanjo vsak policist v času, ko je v službi, VSA POOBLASTILA (38. člen zakona o policiji).

TOREJ
OSEBNA PREISKAVA NI VARNOSTNA PREISKAVA IN PRI VARNOSTNI PREISKAVI LAHKO POLICIST POLEG OSEBE PREGLEDA TUDI TVOJO PRTLJAGO, VOZILO IN OSTALO KAR V TISTEM TRENUTKU UPORABLJAŠ.

Seveda pa te mora policist pred preiskavo informirati za kakšno vrsto preiskave gre.

Talula ::

policist lahko s pooblastili preišče tebe, tvojo prtljago, avto, če te je v njem ustavil

Seveda sem tukaj mislil kot varnostna preiskava in ne osebna, čeprav razlike na ulici PRAKTIČNO! ni.

Smo imeli pa res nekaj časa zakonsko prepoved pregleda oseb, dokler ni bil sprejet ali popravljen 38. člen zakona o policiji. Vendar je bilo to za zelo kratek čas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Talula ()

Talula ::

Niccodemi še nasvet zate.
Kolikor vem ima DARS svoj pravilnik, ki pravi, da se pred začetkom dela ves denar, ki se ga prinese s seboj prešteje in popiše in prav tako se prešteje in popiše denar, ki ga imaš pri sebi ob koncu šihta.
Seveda pa lahko denar tudi skriješ, ampak moraš pa upoštevati dejstvo, da če te dobijo, si boš že kot študent zaradi nekaj "drobiža" delno zapečatil usodo, saj tako kaznivo dejanje za vedno ostane v tvoji kartoteki. Oglasov za delo, kjer ne bi kot pogoj pisalo nekaznovanost, pa tako skoraj ne vidiš več in to ne samo pri dobrih službah.
Odločitev pa je seveda tvoja.

Thrivial ::

Kako je s 5 grami trave pa žal ne vem, bo morda Lime kaj več vedel povedat ;).


Do 5g je prekrsek, vec se pa lahko smatra za kaznivo dejanje trgovine z mamili...

Aja, pa prostosti ti ne more vzeti kar po svoji volji. Mora imeti za to zelo dober razlog ali pa nalog


To v praksi pomeni, da jaz potegnem iz zepa zvecilne, on pa sumi(brez zelo dobrega razloga ali naloga), da imam v zepu se kaj drugega in me (recimo) aretira. V tem primeru mora on dobro utemeljiti razloge za aretacijo ali pa tvega disciplinsko ali kaj?

:)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Lime ::

Perci, žal nimam časa, da bi se sedaj na tem forumu prerekal s tabo in mi je tudi vseeno kaj ti misliš, ampak ta forum berejo tudi drugi ljudje, kateri bi lahko zašli v neprijetnosti zaradi dezinformacij. Najprej doštudiraj (ne vem ali pravo ali Visoko policijsko šolo, lahko vprašaš profesorja dr. Čas ali Žaberl), si naberi nekaj let delovnih izkušenj, potem boš pa že počasi spoznal vse zvijače, ki jih imajo policijska pooblastila (kot v tem primeru, če je prepovedan osebni pregled, pa je dovoljen varnostni pregled, da si policist zagotovi varnost).

Torej še enkrat: Varnostnega pregleda ne smete odkloniti! Prav tako pa ne smete odkloniti osebnega pregleda na mejnih prehodih, kjer so pooblastila večja!

Kot je že nekdo napisal: osebni pregled ni varnostni pregled. Varnostni pregled opravi policist, da zagotovi varnost sebi, tebi (samopoškodovanje) ali tretji osebi in ima za to logično vsa pooblastila. Glede na to, da je lahko rezilo tudi majhno, je iz tega logično, da te lahko zelo temeljito preišče. Tudi tvojo prtljago in avtomobil. Seveda pa mora imeti policist razlog za varnostni pregled, kar pa ni problem, saj je razlog lahko že po njegovem mnenju čudno vedenje in še milijon drugih reči.

Seveda pa tudi vem in trdim, da te policist ne bi smel kar brez razloga pregledati, ampak se pač sedaj vsi, če pride do komplikacij izgovarjajo na varnostni pregled.

perci ::

Perci, žal nimam časa, da bi se sedaj na tem forumu prerekal s tabo in mi je tudi vseeno kaj ti misliš, ampak ta forum berejo tudi drugi ljudje, kateri bi lahko zašli v neprijetnosti zaradi dezinformacij. Najprej doštudiraj (ne vem ali pravo ali Visoko policijsko šolo, lahko vprašaš profesorja dr. Čas ali Žaberl), si naberi nekaj let delovnih izkušenj, potem boš pa že počasi spoznal vse zvijače, ki jih imajo policijska pooblastila (kot v tem primeru, če je prepovedan osebni pregled, pa je dovoljen varnostni pregled, da si policist zagotovi varnost).

Ne mi tko pokroviteljsko srat po glavi, prosim. Izpit, ki to tematiko obravnava sem že zdavnaj naredil. Ugani na katerem od obeh faksov. Glede dezinformacij pa ti vprašaj kakega od vaših profesorjev, čeprav menim, da so na drugem faksu vseeno kompetentnejši, konec koncev gre za pravno problematiko.

Jaz dobro ločim med varnostnim pregledom in osebno preiskavo. Celo primer iz ameriške sodne prakse sem vam dal, ki razliko jasno nakazuje.

Za tiste, ki sedite na ušesih:
1) varnostni pregled oz. stop and frisk doktrina - po tej ti lahko policist pretipa telo površinsko, torej čez obleko za morebitno orožje

2) osebna preiskava pri kateri lahko osebo dodobra pregledajo

Torej, Lime v zadnjem postu v bistvu nisi zgrešil, si pa napisal isto kot jaz, tako da mi ni čist jasno, kaj hočeš sploh povedat. Je pa dejstvo, da tisti povzetek, ki si ga notri vrgel ni iz ZKP.

Razumem sam nekaj: da mojih postov nisi prebral, drugače bi opazil, da dvakrat omenjam stop and frisk doktrino. Stop and frisk doktrina pa pomeni, da policist lahko osebo pregleda površinsko za orožje. Poglej si še link, ki sem ga dal zgoraj, ker drugače je res brezveze razpredat o tej temi, če se vam vse na pladnju prinese, vam se pa ne da pogledat in govorite nekaj svojega.

To, da imajo pa policaji svoje zvijače pa razumem, ratajo pa samo, če ne poznaš svoji pravic.

Ne vem kaj tu omenjaš mejne prehode, jasno da so tam pooblastila večja. Ravno v tem je razlika. Na meji te lahko pregledajo, policaji znotraj države te pa ne morejo.

Torej:
Varnostni pregled ja,
osebna preiskava ne oz. samo ob poprejšnjem odvzemu prostosi oz. izročitvi naloga za preiskavo.

Razlike med obema so zograj naštete.

Pri varnostnem pregledu npr. policist ne more brskat po predalih avtomobila, kar sem tudi za zgoraj napisal.

Pa povej Lime, kaj od zgoraj napisanega ni res oz. kaj je dezinformacija?

perci ::

Aja, nekaj kar si se zmotil v prejsnjem postu:

1)avtomobila ti dodobra pri varnostnem pregledu ne more pregledati, predalov ki očesu niso vidni ne sme pregledovati

2)za varnostni pregled policist ne potrebuje razloga kot si to napisal, ampak ga lahko izvede čist po mili volji - ravno to je smisel varnostnega pregleda - če se policist čuti ogroženega, te lahko pretipa - potem je pa tu še kavtela, ki pravi da te lahko preišče samo površinsko, drugače bi bila zasebnost pač preveč ogrožena.

Če koga še kej zanima naj vpraša, ti Lime pa prosim da prej prebereš moje poste, preden napišeš novega, ker sem ze utrujen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Niccodemi ::

Torej na kratko: DARS-ov inšpektor ti lahko stika po žepih in avtu (DA ali NE)?

Loki ::

ce sem prav bral, ti po zepih lahko.
si pac das kes (v velikih bankovcih) za stumf/ gate.

ROK#22 ::

Ali ti učitelj pred testom lahko pregleda žepe, puščico,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ROK#22 ()

jype ::

Lahko.

ROK#22 ::

ali ni učitelj brez pooblastil za to...!?

thom4s ::

Mene so do sedaj edino pred vstopom v sodišče, vsakič. Drugače me niso še nikoli.

jype ::

ROK#22 je izjavil:

ali ni učitelj brez pooblastil za to...!?
Sine, če ne misliš resno jemat šole, ni treba hodit tja.

BladE_ ::

ROK#22 je izjavil:

Ali ti učitelj pred testom lahko pregleda žepe, puščico,...


jype je izjavil:

Lahko.


Zakon, ki mu to dovoljuje?
Akcija - Reakcija

bambam20 ::

ROK#22 je izjavil:

Ali ti učitelj pred testom lahko pregleda žepe, puščico,...


Ne sme. NIma pooblastil.

jype ::

BladE_ je izjavil:

Zakon, ki mu to dovoljuje?
To področje ureja pravilnik, ki ga sprejme svet šole.

konspirator ::

Učitelj iščejo plonk material med testom.
Če ga imaš v žepu in ga ne uporabiš si na varni strani.


Noben pravilnik ne dovoljuje tega, kar op sprašuje.
--

Zgodovina sprememb…

drekodovce ::

lahko ti reče izprazni žepe.. če ji ne ti jih sam ne bi smev. Vseeno ti jih pa lahko, ampak je to že poseg v zasebnost.

Predvidevam, da je našel plonkič, ti pa sedaj iščeš razlog kako se mu maščevat... Vsi učitelji bodo potegnili z njemu, vključno z ravnateljem kar je nekako normalno, tako da ga lahko edino tožiš...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregled armaturnih predalov in prtljažnika s strani policije ? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
26863993 (38983) Furbo
»

Pravice kriminalistev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13024942 (21070) Trololololol
»

Policija & državljan (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15939469 (29771) Mehmed
»

izdaja nepravilnih podatkol uradni osebi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
539083 (8200) gslo
»

Mestni redar te bo lahko pretipal..??!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609495 (8011) Matev

Več podobnih tem