» »

Policija & državljan

Policija & državljan

«
1
2 3 4

AlBundy ::

Ok, zadeva gre takole:
Danes sem se odločil [tako kot vsakokrat], da okoli enih, peljem dogija na sprehod. Še ne pridem 50m, se iz fiata primajata dva kriminalista [eden je bil še zelen]. No, po tem ko mi SAMO pokažeta na hitro izkaznice, brez slik, sem jih moral 2X prosit da pokažeta dokumente! Še le v tretje sem vidu katera oseba obravnava moj postopek. Ko sem si zapisal ime in priimek v mobilni telefon [diktafon ima vgrajen] mi ga je slednji izulil iz rok, kot češ, boš že potem nadljeval.

Ko sem vse izložil iz žepov, pa je sledilo začudenje, zakaj nosim sprej sabo : . Halo? Le zakaj? No potem smo prišli do osebnih dokumentov, katerega nimam sabo. Le zakaj bi moral potni list nositi sabo, če pa ga ne potrebujem na sprehodu "okoli" bloka. Osebne nimam, ker se mi zdi povsem nepotrebna, saj potni list velja isto kot soebna, le da grem z njim lahko kamorkoli in z osebno ne.

Vprašanje: kakšne so moje osebne pravice?

P.S:: sem študent.
intel inside idiot outside
  • spremenil: AlBundy ()

Vanich ::

kakšen sprej ? CS ? Al' gun za astmo ?
A pa nista nič težila zarad tega ?

AlBundy ::

Sovzivc 2x,...:8)
intel inside idiot outside

Vanich ::

Zakva pa nosiš CS sprej s sabo ?
Paranoid ?
Bad neighbourhood ?

Dami ::

Hm, čudn da sta ti sploh pokazala dokumente.
Se spomnem enga prispevka v tedniku al preverjeno (ne vem točn), k je šou en na sprehod (ponoči) in sta ga 2 policaja ustavla in pol neki pretepla pa poln blata je bil in je mogu pol ne vem kuk dolg v priporu bit. Pol drug dan so ga spustil in je mogu it čist blatn peš domov. K je sprožu tožbo se policaji zagovarjajo da so delal v skladu s pravili. *ebeš škife, nekateri se majo za boga. Dol s takimi. Sam upam da se men ne bo kdaj kej tazga zgodl.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Eschelon ::

Imela sta te pravico identificirati. Se pravi, da si jim moral pokazati osebno. Konec njunih pravic. Začetek tvojih.

Kar se tiče stvari v žepih je tako, da te lahko prosita, da pokažeš vsebino žepov. Vendar imaš pravico odkloniti. Če kljub temu izvede pregled, ne more nič kar je našel veljati kot dokaz za karkoli (razen če nisi privolil). Za protipraven pregled ga lahko prijaviš na policiji in potem je to problem policije.

Če se ne moreš identificirati, te lahko oglobijo in peljejo na policijo na identifikacijo. To je pa tudi vse.

Edini način, da bi lahko opravil pregled bi bil, da dobi za to odobren preiskovalni nalog, ali pa presodi, da si nevaren sebi (temu se reče utemeljen sum) ali svoji okolici (če torej ostaneš miren, ti ne sme nič). (Kaj takega kot je utemeljen sum, da nosite mamila ali podobno ne obstaja - za to potrebujejo nalog).

Skratka. Do policista bodi vedno prijazen in mu vljudno odkloni vse razen identifikacije.

Je pa idiotsko, da te stvari kriminalci vejo, in jim policaji nič ne morejo. Pol se pa spravijo na luzerje kot smo mi.Ko so me enkrat takole posilili, sem se pa pozanimal.

Osebno se mi zdi čista pičkarija, da te ne opozorijo na tvoje pravice sami. Ker je to čisti nateg.

Evo... če sem se kaj zmotil, me naj popravi kak pravnik - vendar pa menim, da sem kar dobro obveščen.

Aja pa še to.... Splača se policaja vedno eksplicitno vprašati, če imaš pravico odkloniti, ko kaj zahteva, ker ti nikoli ne povejo vnaprej. Ampak na vprašanje pa morajo odgovoriti pošteno. Ker lahko sicer najebejo.

POWER TO THE PEOPLE.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

billy ::

Mogoce pa slovis kot "bad boy" ali pa ze imas kartoteko, v tem primeru je njihovo ravnanje razumljivo.

Mislim, da te med 22.00 in 5.00 uro lahko policaj ustavi brez pravega razloga in od tebe zahteva identifikacijski dokument, tudi popise te lahko.

Icebear ::

Takole je tem.
Ker velikokrat poslušamo
kaj policija lahko in kaj ne sme, pogovori v stilu :"Kaj mi pa morejo..." in podobne zadeve.
Torej. "Imate pravico molčati..." to frazo poznamo vsi, ki smo kdajkoli gledali kakšen film, ki vključuje policaje. Podobne uporabljajo druge svetovne policije in naj bi zagotovile spoštovanje osnovnih človekovih pravic, če odštejemo policije držav, v katerih policaji aretiranega najprej dodobra pretepejo. In kako je pri nas? Zakon o policiji je pooblastila strnil v 33.členu: Pri opravljanju nalog, smejo policisti opozarjati, ukazovati, ugotavljati identiteto in izvesti identifikacijski postopek, varnostno preverjati osebe, vabiti, opraviti varnostni pregled, prepovedati gibanje, prijeti, privesti in pridržati osebo, zaseči predmete, opraviti pregled prostorov, objektov, naprav in območij, uporabiti prevozna in komunikacijska sredstva vstopiti v tuje stanovanje in prostore, uporabiti prisilna sredstva itd.
Policisti imajo torej pooblastila zato, da izvršijo zadano nalogo. V postopku torej nič ne pomagajo pogovori v stilu :"Čujte no, saj nisem nič naredil..."
Policist ne sme brez pravega vzroka pregledati osebe. Lahko, ko obstaja sum napada ali samopoškodbe. Osumljenca lahko pregleda samo tako, da z rokami pretipa površino obleke, ko začuti predmet, ga lahko vzame, ali zahteva, da se mu ga izroči. Osebna preiskava, pri kateri lahko podrobno preišče obleko, lahko opravi le v primeru kzenskega postopka. Osebno preiskavo lahko odredi le sodišče, policist mora opozoriti na pravico do odvetnika in navzoči morata biti 2 polnoletni osebi. Ženske lahko preišče samo policistka, priči pa morajo biti ženske. Ali lahko policist ustavi kogarkoli na ulici in zahteva osebni dokument? Policist lahko identificira samo osebo, ki s svojim vedenjem, ravnanjem, videzom ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času, vzbuja sum, da bi lahko storila prekršek ali kaz.dejanje. Če oseba nima pri sebi osebnega dokumenta, je to že kršitev zakona! Tistim, ki okoli hodijo brez osebnega dokumenta in pač slučajno stojijo ob nepravem času na nepravem mestu, se lahko življenje prav po nepotrebnem zaplete, še posebno, če se hoče s policaji še prepirati o svojih pravicah...
Zanimivi so tako imenovani informativni pogovori. Policisti so si preprosto izmislili ta izraz, ki izhaja iz tistega dela zakona, ki govori o zbiranju obvestil.
Policist lahko državljana povabi na policijsko postajo, ali ga obišče doma, vendar mora natančno navesti razlog vabila-nič v slogu:"Vam bomo na postaji razložili za kaj gre." in pojasniti vlogo vabljene osebe (priča, osumljenec, očividec...), hkrati pa opozoriti, da je lahko tudi prisilno priveden. Oseba je ob prihodu še vedno svoboden državljan in je dolžna povedati le osebne podatke, ni pa dolžna odgovarjati na vprašanja, ne kot očividec, še manj kot osumljenec. Če je na informativnem pogovoru pogovoru in mu ni odvzeta prostost, lahko odide kadarkoli. Ko se na pogovoru začno vprašanja ponavljati, vi pa molčite kot riba, lahko postavite izpraševalcu preprosto vprašanje:" Ali lahko odidem?", če policist odgovori, da ne morete,je naslednje vprašanje:"Ali mi je odvzeta prostost?" Če je odgovor pritrdilen, je naslednji korak jasen, klic odvetnika, predvsem pa molk do njegovega prihoda. Pomembno je še nakaj. Nikomur ni treba dokazovati nedolžnost, dokazovanje krivde je na strani policije, zato tudi ni treba odgovarjati na vprašanja, če pa se že odgovarja, je pomembno, da so odgovori dobesedno navedeni v zapisniku. Podpisovanje
zapisnika, ki je po nekajurnem pogovoru strnjen na en A4 list, je lahko hudo nevarna zadeva. Oseba, ki je aretirana, ima pravico do odvetnika, a to še ne pomeni, da lahko tudi sama pokliče odvetnika, ampak to naredijo na policijski postaji. Ob aretaciji lahko "prizadeti" molči (običajno je to pri postopku sploh najbolje)in zahteva, da policija obvesti njegove najbližje. Poudarek je na "zahteva", saj policija ne obvešča po inerciji. Odvetnika sicer policija pokliče, a če je ta nedosegljiv, ali celo tisti trenutek ne želi priti, je, kar se policije tiče, zadeva opravljena. Odvetnika mora zagotovit država, če si ga osumljeni ne more plačati sam. Policijsko pridržanje lahko traja največ 48 ur, osebi pa se odvzame vse osebne predmete vključno s čevlji in pasom. Vedno ima vsakdo možnost pritožbe na postopek, a ne med izvajanjem postopka. S policijskega stališča, lahko pretirano besedičenje policaj razume tudi kot upiranje in uporabi prisilna sredstva, ta pa so neprijetna... Policist mora biti pri uradnih stikih z državljani vljuden, mora pozdravljati in odzdravljati, vikati in ne sme žaliti. Največkrat se s policaji srečujemo na cestah. Vsi smo se bolj ali manj vedno pripravljeni kregati s policaji, kajti nikoli ni "pošteno", da so ravno nas dobili, pa še nič nismo "zakrivili". Žal je tako prerekanje v večini primerov jalovo, kajti od policajev že od šole naprej, nadrejeni zahtevajo neomahljivost. Skratka policist po zakonu mora ukrepati in nima nobene pravice, da bi sam odločal, ali bo to storil ali ne. Vsakdo pa ima možnost pritožbe. Torej "plati, pa se žali"...
V bistvu je edina pravica, ki jo imamo v postopku, da od policaja zahtevamo osebne podatke. Ta je dolžan povedati priimek in številko enote in če to ne ovira izvršitve naloge. To je na primer, če se policaj ruva z nekom in mu natika lisice, ali ga potiska v marico, takrat ni dolžan odgovarjati, kdo da je. To lahko pove kasneje. In še nekaj o preiskavah hiš in vozil. Stanovanje je svetinja, kamor nimajo vstopa brez odredbe sodišča. Za varnostni pregled avtomobila, pa je dovolj že sum, da v avtu nekaj "smrdi", medtem, ko je za temeljiti pregled, ki vključuje "šraufanje" potrebna odredba sodišča. Te pa za avtomehanične posege ne potrebujejo na državni meji. Policijska pooblastila in pravice vpletenih se ponavadi križajo in tedaj krajšega konca ponavadi ne potegne policaj... Če naredimo povzetek, vidimo, da so pravice oseb v postopku zelo omejene in so tempirane na čas, ko je postopek končan. Pritožbe lahko letijo šele, ko je postopek že mimo, oziroma končan pri policistu.
Hmmm... nekje je bil zapisan grafit: "Policija svetuje: temeljito poznavanje pravic, lahko resno ogrozi vaše zdravje."

AlBundy ::

Kot prvo, sem pošten državlajn in še nimam nobene kartoteke in jo tudi ne mislim imet. Še nikoli nisem imel opravka z njimi.

odiedog: hvala za razlag, se jo bom naslednjič posluževal :D .
intel inside idiot outside

AlBundy ::

Icebear: hvala še za ZELO izčrpno in pojasnujoče sporočilo. Zadevo sem si celo sprintal in jo najštudiral-kot si napisal na koncu.

Me pa zanima še nekaj: primer če nimam osebne in imam potni list: za kaj bi mogu slednjega nositi za okoli bloka?
intel inside idiot outside

orkan ::

Kaj pa če si mladoletna oseba, ti lahko dajo policisti kakšno denarno kazen, in če te lahko odpeljejo na policijsko postajo?
Lp Orkan!!

Yohan del Sud ::

Kaj si mislil, da te bodo odpelal v živalski vrt pa na sladoled ali kaj. Seveda te lahko odpeljejo na policijsko postajo. Kar se zadeva plačil pa domnevam da če prekrška ne plačaš ti na licu mesta dbijo položnico tvoji tastari. Bojo drugi še kaj rekli.

Icebear ::

Predpisi natančno določajo, kako se morajo policisti vesti do državljana, kdaj se ga lahko dotaknejo in česa mu ne smajo storiti.Pri osebni preiskavi, denimo, se policist ne sme dotakniti ženske. Zakon določa, da se lahko osebna preiskava opravi samo z odredbo sodišča in navzočnosti, ali ob privedbi ali če komu če odvzamejo prostost in če sumijo, da ima osumljenec orožje, ali da bo predmete, ki bi lahko bili dokazni materijal, odvrgel, skril ali uničil. Primerov, ko morajo policisti ravnati skrajno odgovorno je še veliko. Prstne odtise lahko vzamejo, fotografirajo in sestavijo osebni opis šele v izjemnih okoliščinah, recimo če na noben drug način niso mogli ugotoviti identitete osebe. Policist, ki zahteva informativni pogovor mora izrecno in natančno povedati o čem bi se rad pogovarjal. Jasno mora povedati, ali je komu že odvzeta prostost ali ne. Če ni, lahko oseba kadarkoli odide ali zavrne povabilo na pogovor.
Razlogi za aretacijo so lahko:
-sum storitve kaznivega dejanja
-storitev prekrška
-ogrožanje javnega reda
-izročitev tujih varnostnih organov
-odredba pristojnega sodišča
Po opravljeni identifikaciji, policist seznani osebo z razlogom za prijetje in ji prebere pravice, ni pa dolžnost, da ji pojasnjuje kakšnega kaznivega dejanja je osumljena. To mu lahko pojasni kasneje.
Torej kot vidimo, je dovolj že SUM, da policist prične z postopkom. Policist odloči ali obstaja SUM ali ne. Po domače povedano, če se mu "zazdi", da nekaj smrdi, si ga
(lahko) naj.... In spet smo tam: pritožbe lahko letijo šele po končanem postopku in zopet je policaj tisti, ki določi, kdaj je postopek končan.

Glede sebnega dokumenta. Zakon določa, da mora oseba pri sebi vedno imeti osebni dokument s sliko, na podlagi katerega je mogoča identifikacija. To pa dobesedno pomeni, tudi doma na sekretu.

Glede mladoletnih oseb. Policist lahko pridrži tudi mladoletno osebo in jo odpelje na policijsko postajo. Policija mora tako osebo seznaniti z njenimi pravicami, med drugim tudi, da lahko ZAHTEVA prisotnost staršev.
Kot sem že napisal je vedno poudarek na ZAHTEVA, kajti policija ne obvešča "sama od sebe", je pa vedno dolžna osebo v postopku seznaniti, kaj lahko zahteva oziroma kakšne so njene pravice.

JeDo ::

Icebear, tam te bom malo popravil glede jemanja prstnih odtisov, stvar je na tem, da če je oseba osumljena, oziroma obstaja sum, da je oseba izvrševala kaznivo dejanje, oziroma je storila prekršek, se lahko osebo slika, daktiloskopira, jemlje sledi obuval ...ipd, torej, če si bil samo na nepravem kraju in ob nepravem času, lahko policisti (kriminalisti) poberejo vse omenjene zadeve. Kar se tiče še vožnje na policijske postaje in pravic zavračanja, če nimaš kaj skrivati je pametno pokazati, ker če boš lepo zavračal, te bodo oni lepo odpeljali, in bodo dobili ta nalog za pregled, pa še o zapuščanju, policisti te lahko na policijski postaji zadržijo do 6 ur brez kakršnega koli bistvenega razloga, šele nato mora biti izdana odločba o pridržanju in šele nato se lahko oz. mora izvesti pridržanje !! O pridržanjih pa nebi razpravljal, ker jih je več (ZOP, ZKP)

V glavnem, najbolje je se ne prepirati, narediti kar želijo od tebe in v končni fazi tudi zato ne bo nikakršne sankcije, sicer si pa vseeno malo preberi Zakon o prekrški zoper javni red in mir, posebej 11 člen 2. točko, saj kajhitro lahko s svojim govoričenjem prekršiš določila tega člena, sodnik za prekrške pa kaj rad pristisne kako ne tako milo kazen!

lp JeDo
----------------------------------------------------------------------------
<br>

poweroff ::

Mater ste eni neverjetni!

Kot prvo - NIKOLI (ob nobeni uri) te policaj ne sme ustaviti brez razloga!

Kot drugo - nasveti v stilu lepo bodi tiho, nic se ne pritozi, pa se bos izvlekel so bedni. S tem policajem samo pogum raste in bodo še bolj nesramni. Ja, sodniki za prekrške držijo s policaji, pa kaj?! Je pač treba iti do konca, na drugo stopnjo, pa magari na ustavno sodišče! Ne pa se predati.

Zaenkrat ti priporočam da pokličeš na Urad varuha človekovih pravic. V bodoče pa tole - pri skupini Neutro pripravljamo nek projekt zbiranja obvestil o policijskem nasilju preko Neta. Vse negativne izkušnje naj bi se zbirale na enem mestu in posredovale medijem in varuhu. Na netu naj bi bila tudi osnovna pravna pomoč in kam se obrniti, kaj storiti ko si žrtev nasilja. Ampak zadeva je še v pripravi.

Glede pritožb pa tole. Verjetno se vsi spomnite primera od Miheljaka. Takrat se je marsikdo bunil češ kaj se pa on gre, ker je kao publicist in profesor hoče da ga drugače obravnavajo. Upam da so kakšnega takega "pametnjakoviča" do danes policaji ravno tako krivično obdelali, bo vsaj začel razmišljat!
No, Miheljakova izkušnja je sledeča. Policaji so se gladko ZLAGALI, in pritožbo zavrnili. Ja, pritožbe proti sebi namreč rešujejo sami!!!
Ampak mi je rekel da je odločen iti do konca, na sodišče in še dlje. Čim več takih, potem se bo morda kaj premaknilo. Ne pa "kar tiho bodi in ponižen"!

SLO-Security ::

kaksen je internet naslov Neutro?
KO SE ZAVEŠ [NE]VARNOSTI HTTP://www.SLO-Security.com
NOVO: Na SLO-Security.com sedaj tudi FORUM-2! s strokovnjaki !

Icebear ::

Prvo kot prvo, da ne bo kdo mislil, da sem policaj ali kaj podobnega, ali bog ne daj, da "navijam" za njih.Nasprotno, orenk mi grejo na živce.
Matthai, policaj te lahko ustavi in legitimira glih kadarkoli se mu zazdi. Zakon pravi takole:
Policist lahko identificira samo osebo, ki s svojim vedenjem, ravnanjem, videzom ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času, vzbuja sum, da bi lahko storila prekršek ali kaz.dejanje.
Zdaj si pa ti razlagaj... Se pravi presoja, kdo je sumljiv ali ne, kdaj je to "določen čas" in "določeno mesto" je spet njegova. Kot sem že nekajkrat poudaril, po zakonu pritožbe lahko letijo šele po končanem postopku.

Brane2 ::

Mislim, da je mnogokrat kriv naš naravnost svijnski karakter.
Polcajem ne damo dihat in dostikrat so krivi ker so živi. Po eni strani hočmo 100% učinkovitost (za bedno plačo, ker davkov nekako najraje ne bi plačevali, oziroma tolk, kokr se NAM v danem trenutku zdi korektno), vendar ne ko gre za nas.
Najraje bi videli, da so vsako noč na vsakem parkingu vsaj štirje polcaji (po možnosti cel SWAT team), ki bi jebal mater vsakmu pijancu, še preden bi se naslonu na naš avto ob poltreh zjutraj, obenem pa jemljemo kot zelo osebno žalitev, če nekdo ob čudni uri vpraša, kdo sploh smo in ali imamo kak dokument za to dokazat.

Tako kot v vsakem drugem sistemu (računalniškem itd) ima varnost svojo ceno (poleg tiste, ki jo plačujemo za varovanje samo), kar pomeni da se moramo držati določenih pravil in postopkov, če hočemo od sistema učinek.Praviloma nas ubijejo zahteve po izjemah, ki naj bi imele izjemoma torej pravico neupoštevanja pravil, kar na koncu ubije zanesljivost vsakega sistema, ker daje negativcem jasno sporočilo, kako se lahko izognejo nadzoru. Spravit se morjo v razred izjem...

Situacija je vse težja in folk vse več krade. Policajem mormo torej čimbolj olajšat delo. Če ti je težko met osebno s sabo, ko si zunaj, pač trpi posledice.

gorenc ::

sicer nisem policaj ali kaj podobnega ampak cisto iz lastnih izkusenj naj povem da so bili policaji z mano veliko bolj prijazni in precej stvari "spregledali" ko sem se lepo obnasal in bil prijazen tudi sam. z nasmehom na ustih. nisem bil ponizen, spostoval sem ga. tudi 18 letnega mulca ki je ravnokar prilezel s Tacna.

policaji imajo polno glavo samovsecnih bedakov ki ugovarjajo in jih zmerjajo. takega cloveka se vsak brani, odgovor na nasilje je zmeraj nasilje in to vodi v zacaran krog.

niso pa vsi taki....

Smorny ::

Ponavadi vlačim s sabo le študentsko, pa ni problemov....ko vidijo nalepkice na hrbtni stani jim je takoj jasno, da že nekaj časa studiran, pa še nekaj časa bom, pa da z mano samo čas zgubljajo. Pa na valentinovo so mi šenkali kazen za prehitevanje kolone (15ksit), pa pol naslednji dan (petek) prevožen stop znak(10ksit), ker se nam je mudilo jest....
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

kuglvinkl ::

Icebear je naštudiral ZKP in ZPol.>:D Imate še za obvezno literaturo od BMZja?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

zbracko ::

Tudi jaz sem se odločila da napišem en problem smo priseljenci in živimo v tej vasi 7 let. S sosedom imamo zelo velike probleme. S sinom sma vse samo človeka ne. Sinu pošilja policijo da se ubada z mamilom, da kdi travo, da je baraba, lopov. Sin je star 17 let in ima punco. Pred 2 dnevoma sta šla po ulici da gresta na travnik. Da bosta sama. Ni minilo 2 minuti že so bili za njim policaji z 3 avti. Jaz sem to videla se peš odpravim za njimi in jih vprašam kaj je narobe z mojim sinom. Policaj pravi mi smob dobili prijavo da gre fant čez mejo -maloobmejno in to je ilegalno. Jaz jim povem kaj je namenjen oni trdijo svoje. Policaje je poklico sosed. Je šel 2 uri pozneje na desno po ulici ker je hotel v trgovino. Evo za 2 minuti so že bili policaji za njim. Policaj pravi za osebno mu sin da potem pa policaj reče-mi smo dobili prijavo da kadiš travo da gojiš travo da je že bil obravnavan na sodišču zaradi droge-kar sploh nires. Kaj v takem primeru naredit se sprašujem. Sin je dijak popoldneve preživi v stanovanju razen ob sredah popoldne ko k njemu pride punca gresta ven po ulici. Sin je rekel da bo enkrat napravil problem s sosedom ker mu sosed po krivem pošilja policijo pa seveda sram ga je da sosedje vse to vidijo. Je kje kakšna ustanova ali kaj podobnega da lahko to razkrijem in potolažim sina zaradi neumnega soseda. Sin je dijak in je v šoli čisto popustil saj ima ponoči nočne more. Lepo prosim za nasvet če mi zna kdo povedat na koga se naj obrnem

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Ted ::

Glede nato da sosed sproža krive prijave bi jaz ob naslednjem neljubem dogodku povprašal policijo, ali se je katera prijava soseda do sedaj izkazala za resnično in v kolikor ne, bi proti njemu sprožil ovadbo zaradi krive prijave/ovadbe.

Še 288. člen kazenskega zakonika:

(1) Kdor koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa ve, da ga ni storil, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor podtakne sledove kaznivega dejanja ali kako drugače povzroči, da se uvede kazenski postopek za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, zoper nekoga, za katerega ve, da ga ni storil.
(3) Kdor se sam naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ga ni storil, se kaznuje z denarno kaznijo.
(4) Enako se kaznuje tudi, kdor naznani, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ve, da tako dejanje ni bilo storjeno.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

poweroff ::

Takole je. Če sosed podaja lažne prijave, ga je možno preganjati zaradi krive ovadbe. Ampak samo, če poda PRIJAVO. Se pravi če na policiji direktno obtožinekoga, da je storil neko kaznivo dejanje.

Če pa samo pokliče policijo in reče, da se nekaj sumljivega dogaja, pa naj pridejo preverit, pa to ni prijava oz. naznanilo zanivega dejanja.

Je pa vprašanje, če ne gre tukaj za nadlegovanje, če nekdo večkrat policiji posreduje kakšno tako informacijo, ki se potem izkaže na neresnično. In pa seveda, ali ne gre tudi za nadlegovanje s strani policije, ki takšnega zlonamernega prijavitelja posluša.

Svetujem naslednje. Glede nadlegovanja s strani soseda je najbolje najeti odvetnika, pa naj on razišče kakšne so pravne možnosti za tožbo. Glede ravnanja policije pa se je mogoče pritožiti. Postopek pritožbe je opisan tukaj (klikni na povezavo).

Zdaj pa še malo mojega mnenja... Po eni strani malce dvomim, da bi se policaj kar direktno zlagal, da je bil sin obravnavan na sodišču, če res ni bil. Je pa po drugi strani res, da če je sin mladoleten, so na obravnavo na sodišče vedno vabljeni tudi njegovi starši - se pravi starši zagotovo vedo, če je bil sin kdaj obravnavan na sodišču ali ne.

Kaj je res, veš le sama, mi tule na forumu ne moremo vedeti. Če gre za nadlegovanje s strani policije bi jaz definitivno podal pritožbo na MNZ (je brezplačna). Če se ugotovi kršitev, pa potem še proti sosedu, saj bi imel zagotovilo, da verjetno ne bom izgubil tožbe.

Če pa ima sin težave z drogo je pa takole. Kajenje trave res ni nek hud prekršek. Ampak zdravo pa tudi ni, še posebej je problem, ker zna to potem privesti do večjih težav. V tem primeru bi v njegovo dobro tega sina trdo prijel, pa naj se spravi k sebi in ga neha lomit.

Ker čez 5 ali 10 let, ko bo oreng zabredel boste imeli težave vsi.
sudo poweroff

zbracko ::

spoštovani vse lepo in prav kar sze napisali Mathai sin se ni nikoli ukvarjal z drogo niti kadil droge.Zato sem ravno napisala ker je zelo prizaset nad policijo ker ga v nekaj prisilijo kar ni res .Da še vam to napišem da je pred nekaj dnevi sin šel peš do trgovine (4)KM PEŠ.ni vrag za njim se pripeljejo policaji mu rečejo osebno prosim ,sin jim pokaže policaji pa pravijo imaš pri sebi drogo sin pravi ne ker ne kadim ,slečt se je moral do spodnjic in ga pretipali vendar mu niso našli nič saj se z drogo ni nikoli obadal.SIN ima pred policaji veliki strah saj ni dneva da ga ne bi gnjavli za drogo.Kaj pa boste rekli zdaj .fant na sodišču ni nikoli bil zaradi droge ,nikoli ga obravnavali za drogo to je zdaj ene 4 mebece nazaj ko je sosed ljubosumen da moj sin ima punco njihov pa ne pa je star 20 let. ta sosed je že prejšnemu lastniku te hiše ki smo jo kupili mi delal takšne probleme da se je moral izselit tako se bomo tudi mi morali ker tako življenje kot imamo mi je pesjansko in kruto samo lahko čakamo da bo prišlo do tragedije .lep pozdrav

ShowDown ::

@Matthai:

Ko si star 17, si za vsakega starejšega državljana "mamilaš", ker ga ne pozdraviš tako kot se njemu zdi prav. :D

mihec87 ::

zbracko tale je pa malo čez da se je mogu fant slačit do spodnjic sredi belega dne

St235 ::

Zbracko, Matthai, če je pol napisanega res potem ne bost aimela težav najt odvetnika, ki bo prevzem primer in zadevo dal pred sodišče. Ker kar sta naštela je sistematično kršenje več temeljnih človekovih pravic in zakonov tako s strani policije kot tudi s strani vašega soseda.

redstrasse ::

Predvidevam da živiš v eni zabačeni vasici, kakršne objavljajo na tedniku vsak teden... pokliči :) mogoče se bo nehalo. Ko opozoriš javnost na problem je tud pol policija bolj previdna ...

poweroff ::

Potem pa preprosto podati pritožbo nad delom policije. Ko bodo prišli upravni inšpektorji iz Ljubljane bo na tisti policijski postaji huda pela.
sudo poweroff

Avenger ::

Ja, pritožba na delo policije, ki naj bo podana v ustrezni obliki, kratka, jedrnata, čustveno neobarvana - torej nepristransko navedena dejstva, vključno z datumi, kraji, urami in po možnosti, kateri policisti so to bili - in napisano v brezhibni slovenščini. Naslovljeno na hmm.... upravni inšpektorat?? Vsekakor na neko višjo inštanco.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

amigo_no1 ::

slečt se je moral do spodnjic in ga pretipali vendar mu niso našli nič saj se z drogo ni nikoli obadal.

Brez sodne odredbe za osebno preiskavo lahko samo od zunaj pretipajo.
Če je tole res, kar pišeš, bo še pizdarija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

solatko ::

Verjetno je to poba doma mal naložil. So bili starši vabljeni na PP, da odpeljejo fanta domov?
Delo krepa človeka

Meizu ::

To mi deluje napol zmišljeno. Če je pa res tako, potem pa seveda policaje obvestit o tem, prijavit soseda. Če ste seveda prepričani v svoj prav.

solatko ::

Če se to res dogaja, ima po mojem fant težave, za katere starši niti ne vedo. Strah pred policaji, ne more biti zaradi enega ustavljanja ali ima čudno družbo, je bil zraven pri kakšnem dilanju ali kaj podobnega. Po mojem bi se morali s fantom odkrito pogovorit.
Mene so policaji vedno ustavli in legitimirali samo takrat, ko sem si to zaslužil, nikoli še brez veze, sploh pa nikoli nisem doživel kakršnega koli šikaniranja s strani policajev, pa bi ga včasih lahko (precej prehitra vožnja, zavijanje preko dvojne polne črte..... seveda vedno brez ogrožanja kogarkoli), celo vedno sem odnesel brez kazni, tudi, ko so me dobili brez izpita (nisem opazil, da je potekel).
Res pa je, da se s policaji nisem še nikoli kregal, vedno naredim skesan obraz in potrdim vse policistove trditve.
Opažam pa, da so odzivi ljudi do policistov, sploh mladeničev in mladenk sila žaljivi, brezobzirni in nesramni. V takem primeru občudujem ljudi v modrem, da se jim večkrat ne odtrga.
Na vsak način se malo bolj na trdo pogovori s fantom, saj če bo zašel v kakšne resnejše težave, ne boš mogla več zadovoljivo ukrepat.
Delo krepa človeka

Meizu ::

Opažam pa, da so odzivi ljudi do policistov, sploh mladeničev in mladenk sila žaljivi,


Hm... Prej bi to rekel za starejše sila "modre" ljudi.

solatko ::

Normalni starejši ljudje 40-60 imamo le nek rešpekt in določeno spoštovanje do uniforme, še iz prejšnjih časov, ko so imeli možje v modrem dosti več pristojnosti in si na kakšno pretirano gobcanje hitro dobil kakšen buškast prevoz z marico ali pa kakšno čez grbo z gumijevko. Danes že vsak mulc zna policaju zagroziti z odvetnikom ali pa njegovi starši.
Ravno včeraj je policaj ustavil smrkovca kakšnih 16 let, ko se je vozil po kolesarski stezi v kontra smer, pamž pa je začel tulit na policaja, kot bi se mu strgal, da kaj ga zajebava, da mu bo družinski odvetnik j...l mater in naj se raje spelje.
Ob tem nastopu smo mimoidoči samo čakali, da se bo policistu snel, pa je lepo mirno preslišal, popisal podatke iz dijaške izkaznice in mulcu lepo povedal, da bo dobil položnico po pošti.
Tako, da niso stvari čisto črno - bele, kot bi radi nekateri tudi na tem forumu prikazali.
Je pa tudi res, da je za nekatere tudi starejše, vsako vpletanje policaja v njih, poseganje v osebno svobodo, predvsem takrat, ko ga sami kaj usirjejo pa tega za živo glavo ne bi priznali.
Delo krepa človeka

Meizu ::

Ja, sam ne iskat samo posledice, je treba iskat tudi vzrok. Vzrok pri takšnem primeru pa je ohlapen zakon, kar se izživljanja tiče. Če zakon nekaj dovoljuje in to brez posledic, potem se ne čudit, če se takšne stvari dogajajo.

amigo_no1 ::

Policaji imajo dandanes več pooblastil kot včasih.
Rešpekt & spoštovanje si morajo policaji prislužiti, tega jim noben zakon ne bo dal !

nurmaln ::

amigo_no1 je izjavil:

Policaji imajo dandanes več pooblastil kot včasih.

Na primer?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

amigo_no1 ::

Npr. odvzem prostosti če napihaš preveč.

St235 ::

ROFL.

Ta izjava, da imajo danes več pooblastil še bolj pa utemeljitev, da lahko pijance pridžijo do strenitve sta vsekakor izjave tedna.

Policija je v Jugoslavija imela občutno večja poooblastila ravno pri osebnih pregledih, pravica do zasebnosti je bila bolj omejena (predvsem recimo v službi). Pooblastilo ,da lahko do strznitve pridržijo pijano osebo pa so imeli tudi v Jugi.

nurmaln ::

Odvzem prostosti je bil tudi prej za kršitelja ki je bil pod vplivom alkohola in je obstajala verjetnost da bo s prekrškom nadaljeval ali storil drug prekršek.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

bluefish ::

amigo_no1 je izjavil:

Npr. odvzem prostosti če napihaš preveč.
Peh, še dobro, da je tako.

globoko grlo ::

ta sosed je že prejšnemu lastniku te hiše ki smo jo kupili mi delal takšne probleme da se je moral izselit


če je tako in se vse skupaj dogaja v eni mali vasici, potem plavčki to po vsej verjetnosti vejo
če nagajivega soseda dosledno poslušajo in mu delajo "usluge", se verjetno dobro poznajo med sabo
kaj 17 letni froc dela pa noben starš ne ve 100%

če je res vse tako zelo proti vam oz. se policaji izživljajo nad 17letnikom, potem spravite to v medije

amigo_no1 ::

Pooblastilo, da lahko do strznitve pridržijo pijano osebo pa so imeli tudi v Jugi.

Lahko da so ga imeli, ampak dejansko izvaja se šele od lani (predlani?), odkar so bile uvedeni policijski hoteli 5 zvezdic.
V bivši Jugi sem se jaz počutil dosti bolj svobodno kot sedaj v "demokraciji", ko te lahko (če hoče) za vsako pasjo figo policaj jebe v glavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

nurmaln ::

pasje fige so problem ki vsekakor zahteva ukrepanje
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

St235 ::

Vinjena oseba, ki ne namerava prenehat z kršitvijo je edino za v čuzo, pa še zaračunat bi mu moral nočitev kot da ima res 5 zvezdic.

strup121 ::

lol ravno v času juge so lahko miličniki počeli skoraj kar so hoteli. če bi sedaj policisti toliko batin potalali ljudem kot so jih takrat miličniki, mislim da bi se 3/4 policijskih postaj zaprlo zaradi pomanjkanja kadra. Danes se obrnit ne smeš brez da bi se pred tem prepričal da ne boš s tem hudo posegel v pravico koga drugega in tega se policisti tudi zavedajo.

solatko ::

strup121 - Tega se zavedajo predvsem barabe, ki so se včasih miličnikov bale. Danes ima vsak malo večji diler, za seboj advokatsko firmo, ki najprej poišče napake v delovanju policaja, proti njegovi stranki in ker policisti večinoma niso pravnike, ta ista baraba zapusti PP prej, kot je napisan zapisnik.
Predvsem je za normalne občane zaskrbljujoče to, da so policiji pobrali večino pristojnosti pri obravnavi kriminalnih dejanj in so v bistvu samo še cestni inkasanti, za polnjenje proračuna.
Poglejte samo statistiko ropov in napadov na osebnost in premoženje v zadnjih 20-ih letih in 20 let prej.
Kdo si še upa ponoči skozi kak ljubljanski park ali Tivoli z Rožnikom. Še čez dan, ni varno.
Delo krepa človeka
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregled armaturnih predalov in prtljažnika s strani policije ? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
26864289 (39279) Furbo
»

Pravice kriminalistev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13025102 (21230) Trololololol
»

Droga, Metelkova, policija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5511397 (8613) St235
»

Policijski postopki

Oddelek: Loža
274948 (3815) SeMiNeSanja
»

izdaja nepravilnih podatkol uradni osebi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
539137 (8254) gslo

Več podobnih tem