» »

SerialATA diski - katerega kupiti?

SerialATA diski - katerega kupiti?

1
2
»

urosbe ::

Kako si pa vedel, da uporabljam napačen kabel? Res nisem vedel da je razlika :) A potem pri CD-RWju tudi? Imam namreč priključen 40 žilni (home made okrogli) kabel na Plextorja Premium (52x)?

Hvala za opozorilo, ta napaka se ne bo več ponovila.

Uroš

bosstjann ::

za cdrw ta kabel čisto zadostuje

vedel sem pa po sliki in Read Burst Speed ker nista nikol presegla 33 MB/s ta disk je pa sposoben mnogo več

urosbe ::

Se mi je zdelo, da mora bit nekaj takega:) A pri CD-RWju se pa sigurno ne pozna?
Čeprav razloži mi prosim, na eni strani imaš 40 pinov na drugi strani isto, edina razlika je da je na kablu 2x več žic (vsaj zdi se mi tako, štel jih nisem).
Znaš razbrati v čem tako nihanje pri RAID0? Je to rezultat, ki bi ga moral dobiti? Kajti zelo je primerljiv z Raptorjem, če izvzameš čas dostopa.

Uroš

Zheegec ::

Za CD-ROM pa spljoh ni važno :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

bosstjann ::

za raid imaš res nekam slabe rezultate ali imaš mogoče nastavleno samo združevaje

ali imaš pravi raid 0 striping?

koliko je velikost bloka na formatiranem disku

kakšen rezultat ti pokaže sisandra, nero

če želiš se lahko dogovoriva pa preizkusiva še mojo ploščo sem tudi iz loke

zato sem ti tudi avtomatsko (podzavestno ) dal lik do abitovih driverjev

asPeteR ::

Hm ... Neki mas ZELO narobe pri nastavitvah RAIDa! Ali imas sigurno RAID0?? Meni tole deluje kot raid1 ...

Namrec rezultati so slabsi kot pri mojem NE sata NE 8mb disku, z isto kapaciteto in seveda ista serija MAXTORJEV(6Y120XX)...

Dej vse se enkrat preveri? Na katerem kontrolerju imas to priklopljeno? Na intlovem?
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

Hm, hm, ja glede na to, da imam na voljo 240 GB diskovja (2x120) potem ne more biti drugega kot RAID0. Kajti če bi imel RAID1, če prav razumem bi imel 120 GB diskovja na voljo, kajne? Poleg tega sem lepo počasi naredil RAID0 tabelo s pomočjo ASUSovih navodil. Pa tudi mislim da P4P800Deluxe podpira SATA RAID samo v RAID0 načinu (šele tale ta nova P4C800-E podpira SATA RAID tako 0 kot 1 - vsaj tako sem danes prebral med novicami). Torej je nedvomno RAID0. Na plati je nek VIA RAID ampak ta velja za IDE diske (ATA), kar se tiče SATA to dela Intelov chip, ampak imam pa en pomislek... glede na ABITove driverje, ki sem jih dobil na zgornjem linku, kaj pa če nisem pravih driverjev za RAID inštaliral? Če to le ni INTEL 82801ER SATA RAID Controller, ampak kakšen drugi Intelov? Edino to bi lahko bilo narobe. Tisti VIA RAID chip ki je samo za povezovanje IDE diskov imam celo izključen, ker v računalniku bivata samo 2x SATA in en CD-RW, nobenih drugih diskov. Tudi v navodilih piše da za SATA RAID pa poskrbi Intelov chipset.. in tega imam pa enablanga v BIOSu sicer mi sploh ne zboota sistema (sedaj odkar imam RAID0 postavljen, kar je logično).

Glede tiste velikosti, katero sem moral določiti, ko sem kreiral RAID tabelo, sem izbral 128 KB, kajti komentar v tabeli je bil, da je to priporočljivo za Home/Workstation, zato sem se zato tudi odločil.

Uroš

urosbe ::

Nekaj sem našel o Intelove chipsetu ki skrbi za SATA RAID:
http://www.asus.com/products/mb/socket4...

ICH5R with Integrated SATA and RAID 0
Intel is the world's first chipset maker to integrate Serial ATA (SATA) and RAID 0 functions into the South Bridge. The latest ICH5R chipset now delivers 150MB/s fast data transfer (SATA) and striping performance (RAID 0) to enhance computing efficiency. (Supported WinXP only)

South Bridge:
-2 x UltraDMA 100/66/33
-2 x Serial ATA, RAID 0 (Microsoft Windows XP only)

VIA6410 RAID controller:
-2 x UltraDMA 133 support four hard drives
-RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, JBOD

A je to ta, od katerega sem naložil driverje?:)

Uroš

urosbe ::

Malo pregledujem še tuje forume, če bi imel kdo podobne probleme in sem našel par podobnih, navsezadnje sem ugotovil da imam prave gonilnike, da gre za isti kontroler, le nekaj je oznaka RAID huba, drugo pa oznaka za south bridge:)
Skratka inštaliral sem Intel Application Accelerator RAID Edition 3.5, ki ga priporočajo na ASUSu, na njem dobiš tudi tiste infje, potrebne pri inštalaciji XPjev in sem za tem pognal HDTach, ampak rezultat še vedno isto, le obremenitev procesorja je padla iz 3.3 na 2%, vendar je bilo verjetno to zgolj slučajno.
S katerimi programi vi še testirate, kje naj dobim to Sandro?

O kakšnih rezultatih bi se pa morali dejansko pogovarjati? Verjetno kakšne bistvene razlike med 2 in 8 MB BUFFERjem ni, niti med ATA in SATA, tako da če bi bil malenkost hitrejši bi razumel (itak da ne more bit 30%:) ampak da je pa počasnejši, to mi pa ne gre v glavo. Pa imaš ti tudi mogoče disk razdeljen na 2 particiji? Ima to kaj zveze pri benchu?

Uroš

bosstjann ::

ker bios imaš?

urosbe ::

Zadnjega ki je možni ... 0009. Na Asusovi strani sem videl tudi da obstja 0010, vendar če ga hočem dat gor, mi javi da datoteka ni ustrezno velika... 2 kb je prevelika in je res, v primerjavi z vsemi prejšnjim 006...007..008..009 je 2 kb prevelika in zato ne gre... Kaj pa vem, njihova napaka?

Uroš

bosstjann ::

a ti windows update ponudi za dovnload kakšen driver?

bosstjann ::

Za testirat preformance se pa drugač res lahko zmenva.

urosbe ::

Ajoj ko bom jst znoru!!! Vceraj cisto sveze nalozim XPje seveda vse Update-a mozne (windowsupdate) pa se nekatere druge (directx 9.0b ipd), skratka ves zadovoljen da imam cisto svezo masino z vsemi popravki ugotovim da mi Multimedia Center 8.5 ne prikaze TVja (imam ATI ALL-IN-WONDER 9000 PRO) in gledam ko tele kako je to mozno, dam gor 7.9 verzijo, ki je delovala, enak problem... iscem po netu v cem je zdej to fora in kaj najdem, ja direkt to kar imam problem... in kako ga odpravis? Ja ce si ze instaliral DirectX 9.0-b potem ne mors, mors naredit Restore-Point (ki ga seveda ze zdavnej vec ni od vcerej... k sm tok stvari nalagu) oz. bodi potrpezljiv, in pocakaj, da izdamo popravek.
http://www.ati.com/support/infobase/425...

Ne me hecat. Amapak oki, zdej je cas za izpite, se bom rajs mal ohladil za par dni pa se ucenju posvetil:)

Glede performans seveda... kaksno konfiguracijo pa imas? Ceprav nimam ravno veliko casa, razen takole zvecer... dopoldne delam, popoldne se ucim (kolikor se), tako da v priliki se res lahko zmeniva, pa se enkrat dobiva.
Kje iz loke pa si?

Uros

bosstjann ::

asPeteR ::

->O kakšnih rezultatih bi se pa morali dejansko pogovarjati?

O mnogo, mnogo visjih! Recimo to men vse pove, da je neki narobe, namrec ti imas hitrost "RAID0", enako kot jaz sigle disk. Diski pa naj bi bili bolj ali manj enaki! Kaj imas tocno narobe? Ne vem.
No, lahko probas z manjsim blokom(64KB).

Sicer pa bom tudi jaz kmalu dobil se en disk, potem bomo pa videli, kako in kaj.
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

No, me veseli, da nisem še dosegel še optimalnega rezultat, tako lahko upam še na kaj več:)

A če spremenim blok iz 128K na 64K bo to pomenilo, da bodo podatki na disku zbrisani ali se to da narediti brez izgube podatkov? Če je temu tako, lahko z Ghostom naredim image? Čeprav dvomim, da bi bilo samo to... spremenitev velikost bloka pa da bi stvar kar poskočila.

Uroš

asPeteR ::

No, sej kot sem rekel, zelo tezko je ugotoviti, tkole na pamet kaj je narobe.

Kakorkoli. Danes ali jutri dobim se en disk. In bom porocal rezultate.

8-)
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

No super. A se ti da s trenutno konfiguracijo (1 disk) najprej shranit slikco benchmarka, nato pa še potem ko dobiš še en disk... za primerjavo..?

Kakšno konfiguracijo računalnika imaš? Plata?

Uroš

asPeteR ::

urosbe??

Dej mal poste nazaj poglej no ... Slikico sem ze postal, pravtako sem povedal kaksno konfiruracijo mam. Al si ze vse pozabil, kaj?

8-)
http://blog.stegnar.com

bosstjann ::

urosb

a si mogoče nastavu JBOD k rezultati bi bli pol razumljivi in use ostalo tut

AndyChem ::

Hoj,

A se lahko še jaz vključim v vajino debato o Maxtor 120 Gb SATA disku.

Imam ga 14 dni.

Torej, inštalacija windows XP ni bila problem, ker sem poleg plošče Abit NF7-S dobil gonilnike za XP-je. Drugače so gonilniki na webu.

Ampak problem je bil drugje. Disk mi je grozno nagajal. Pokvarjal mi je podatke na disku in ker sem fotograf in obdelujem digitalne fotke je bila to za mene prava katastrofa, ki mi je dala veliko sivih las. Disk je delal ok za winse in word dokumente, pri fotkah, samo nekaterih igrah, filmih pa je sistem zmrzoval. Fotke sem naprimer 2 ali 3 krat odprl potem pa, ko sem hotel ponovno odpreti fotke pa je bila že pokvarjena ali pa je je kar pol manjkalo.

Šel sem na servis in rekli so mi, da naj iz Maxtor strani snamem program POWERMAX in testiram disk. To sem tudi storil in TEST JE PADEL NA CELI ČRTI. Javil je da je disk POKVARJEN.

Jutri ga grem zamenjat in to za stari dobri IDE ATA 133 disk.

Predlagam ti Uros, da tudi ti poženeš program POWERMAX in preveriš diske še preden ti začnejo povzročati težave. Na servisu so mi namreč rekli, da se to pri Maxtor SATA 120 pogosto dogaja.

Lep pozdrav.

bosstjann ::

pol odsvetuješ nakup maxtorja sata

uroš v primeru da se bo pokazalo da je res kateri od diskov slab ti predlagam da uporabiš raje ata raid kontroler in poleg enga maxtorja dodaš še enga ti so zgleda bolši

na neki strani sem brav da ima intelov sata kontroler zelo veliko problemeov z maxtor sata diski

Zgodovina sprememb…

AndyChem ::

Ker imam slabe izkušnje z enim diskom še ne pomeni, da so vsi slabi. Mislim, da je vsa ta SATA tehnologija še malo v povojih in da je treba počakati.

Glede Maxtorja pa predlagam, da vsak, ki ga kupi naj najprej pregleda disk s POWERMAX programom in če kaj ni v redu zamenja z novim, vsi pomoje ne morejo biti pokvarjeni.

Jaz grem raje na ATA zato, ker je preizkušena tehnologija in ker je zame velika škoda če uničim neko dobro digitalno fotko. Že tako ali tako si delam bazo na CD-je ampak v primeru mojega diska je bila kakšna fotka pokvarjena še predno sem jo uspel iz diska presneti na CD.

urosbe ::

Ojla!

asPeteR: Se ti opravičujem, veš toliko različnih komentarjev sem gledal, da sem na koncu že pozabil.. seveda ti si dal slikco gor in opisal konfiguracijo.

andyChem: To zna biti še zanimivo. Bom takoj ko pridem domov stestiral, pa da vidimo pri čem smo.

Bostjann: V kolikor se bo izkazalo da je kar narobe, bom sigurno disk zamenjal, ampak sej vsi ne morejo biti pokvarjeni. Meni veliko lepše izgleda SATA kabel kot pa gledat tiste široke IDE:) Bomo vidl, jst vseen upam, da ni narobe nič s tem.
Kaj si pa tist omenjal JDAP al neki takega? Kaj pa je to, kje to sploh vključim/izključim? Kje pogledam če je vključeno?

Uroš

bosstjann ::

JBOD je funkcija raid kontrolerja da združi več diskov da zgledajo kot eden v windovsih
podobno kot raid 0 samo da zapisuje semo na en disk na enkrat (nič hitrosti)

uporabno ko potrebuješ particijo veliko 0,5TB a je največji disk velik le 0,25TB

asPeteR ::

Torej, cez par urc bom imel nastiman RAID0. Bom ga pa potegnil cez obstojec sistem. Diska mam pa tud jaz PATA pa lepo preko pretvornika na SATA.

Simpl.:)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Torej rezultati so tukaj:

Diska: 2x MAXTOR Diamond serija 9, 120GB, 2MB cachea.

Torej ko je bil RAID-0 ustvarjen(stip size: 128KB), sem sel najprej izmeriti hitrost v HDtach. Rezultati preseneljivi, slabsi kot pri enem disku ... Malo sem bil presenecen, zato grem testirat se za foro v sandri. Single disk vrze vn 36k tock, tale moj raid0 pa kar 73k!! Nor rezultat. No, smo ze na pravi poti.:) Potem pozenem se PCmark2002 in tud vrze ven lep rezultat. 2100 pik. Zelo spodobno.
Torej "problem" je samo v HDtachu. Toda, jaz mislim, da je tleke veliko oddigra strip size. Kajti HDtach, jemlje samo vzorce na dolocenih sektorjih na disku, oz na raid polju. In recimo, da so ti vzorci veliki 10KB. Hja, seveda, tukaj je v akciji, samo en disk in ne pride sploh do izraza RAID0! Ne pozabimo 128KB strip sizea! Kar pomeni, da do velikosti 128KB, bere samo iz enega diska. Torej, iz tega lahko sklenemo, da bi bil potreben manjsi strip size za boljsi rezultat. Npr, da je vzorec od HDtacha res velik 10KB, iz tega vidimo, da je idealen blok 8KB ali pa se manj.

Torej Uros dont worry!8-)
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

No zdej bi pa zelo lepo prosil za kaksen link do teh dveh testnih programov, katera Sandra - verzija? Kje jo dobim? Pa tistega ta drugega? Da stestiram in sporocim rezultat.

Glede tistega, kje pa pogledam če je vključeno? Ker Windowsi mi vidijo samo en disk oz. dva ker imam particijo (40gb, 200 gb), ampak ko se zboota računalnik mi pokaže RAID0 tabelo in status zraven da je v RAID0 mode-u - oba diska.

Zdejl bom stestiral POWERMAX.

Uroš

bosstjann ::

asPeteR ::

->Zdejl bom stestiral POWERMAX.

Zakaj si tako preprican da je z diskom nekaj narobe? Meni se zdi to smesno. Ce te skrbijo rezultati HDtacha, sem ti razlozil kako je s tem.

Glede testnih programov.

PCmark 2002, dobis na www.futuremark.com

Sisoft sandro pa na, mislim, www.sisoft.com

Sporoci rezultate!
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

Sej nisem prepričan, še zdaleč ciljam na to da bi bilo kaj narobe, ker deluje tako kot more. Ampak ko sem pognal bootable disketo s POWERMAX se mi program zažene vendar med iskanjem diskov ne najde SATA diskov... prikaže samo 3 prazne IDE in 1 zasedenega (PLEXTOR pekač), pa sem poskusil tako izključiti RAID0 kot vključiti, pa je rezultat isti... vendar v primeru če sem ga izključil mi je prikazal še (poleg primary in secondary master/slave) še Third ... kao SATA, tako kot pokaže v BIOSu?
Hm, čudno to.

Bom zdejle zdownloadal in stestiral in sporočim rezultate!

Uroš

urosbe ::

No takole, podatki so sledeči.

Sandra Benchmark:
C particija (40 GB):


D particija (200 GB)


Disk imam razdeljen na dve particiji. Ne vem zakaj je na drugi tako slabši rezultat. Oba testa sem pognal dvakrat, in ni bilo kakšne razlike. Je odvisno koliko in kakšne datoteke imaš na disku, ko ga benchmarkaš? Je odvisno ali imaš odprte programe, kot je npr. antivirusni ali ne?

Za konec pa še:

Tukaj so rezultati ok.


Tukaj pa glede na Corsair 3200C2 RAM (2x 256 MB), ki je v računalniku, bi pričakoval boljše rezultate. Je pa res, da so v BIOSu take nastavitve kot jih ima po defaultu, ne vem ali bi lahko kaj pridobil, če bi ročno naštimal tiste čase?

Testi PCMARKa pa sledijo zdajle...

Uroš

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

urosbe ::

... in se rezultat v PC MARKu 2002:




Kakšen komentar?

LP! Uroš

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

bosstjann ::

ta dva diska se ti sihurno obnašata bolje kot raptor

izgub pa pri zajemanju vedea tut vrjetno nimaš tako da si sedaj samo še uštimaš atijevo kartico in si na konju

ps: glej mail

urosbe ::

asPeteR: Glede na to da imava podobno konfiguracijo (P4 2.4C, 512 MB (2x256 Corsair 3200C2), P4P800-Deluxe), mi lahko svetuješ kaj bi glede na originalno hlajenje (torej originalni BOX ventilator na procesorju) naredil iz mojega sistema (optimizacija -> tuning:)

Procesor že nekako znam (še od prej 333->416 MHz), če je seveda še ista stvar. Vmes se nisem toliko zanimal za tuning, danes pa vidim da lahko že v BIOSu izbereš Overclocked by XX (10%,20%,30%)? Je to to, ali moraš sam kej nastavit? Potem imaš neke možnosti pri memory-ju Turbo pa take stvari. A ima kdo kakšne praktične izkušnje s tem in ma te stvari v malem prstu (timing ramov ipd)?

Uroš

VASkO ::

no, se moja slikica
disk je pa Maxtor DiamondMax 9 120GB 8MBcache SATA



raztura

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

urosbe ::

Sicer ne spada v to temo, vendar ko ravno vidim da nekateri pa se spoznate na to in ravno to berete..

Po defaultu imam nastavitve v BIOSu:
Configure DRAM Timing by SPD -> Enabled
Če v WIndowsih zaženem CPU-Z mi izpiše naslednje:
CAS# Latency: 2.5
RAS TO CAS Delay: 3
RAS Precharge: 3
Cycle time: 8

Glede na Corsair 3200 C2 in P4P800 plato bi po testih brez problemov morala prenesti 2-2-2-5 (kaj imam pa še jst zaeno stvar Burst Length v BIOSu možno nastavit (izbiram lahko med 4 in 8)?

V glavnem nastavim na
2
2
2
5
burst length: 4

In SAVEam BIOS in kaj se zgodi? Napiše BIOS Checksum Error... in moram ugasnit računalnik, ko ga prižgem je vse vredu, le nastavitve so spet default? Kaj to pomeni? Moram vzporedno z manualno nastavitvijo timingov nastavit tudi kaj drugega?

Imam še par opcij v tem oddelku BIOSa:
Memory Acceleration mode: Auto (izbiram lahko med Auto in Enabled)
DRAM Idle Timer: Auto (izbiram lahko med Infinite, 0, 8T, 16T, 64T, Auto)
DRAM Refresh Rate: Auto (izbiram lahko med Auto, 15.6 uSec, 7.8 uSec, 64 uSec, 64T)?
Kaj zaboga je pa to zaena stvar? Pustim na default ali kaj spremenim?

Uroš

bosstjann ::

Memory Acceleration mode: Enabled kaj če daš tajminge na turbo ali pa 2 3 3 5 ali 2 2 2 7 ali 2,5 2 2 5

bosstjann ::

malce povečej voltažo za rame

urosbe ::

Hm, ugotovitve so naslednje:

Memory Acceleration Mode sem dal na Enabled tako kot sem napisal.
Turbo nimam nikjer, razen pri Performance Mode, ampak to je v drugem jezičku, tam kjer procesor štimam (imam možnost izbire Standard ali Turbo ali Auto)

Timingi:
2-2-2-5 pojavi se napaka, kjer napiše BIOS Checksum error in ga morš ugasnit in ko prižgeš da default nastavitve, da sploh požene
2-2-2-7 ista napaka
2.5-2-2-7 ista napaka
2-3-3-5 tukaj pa ne napiše te napake, vendar računalnik zamrzne še preden se zboota (sem ga s težavo dobil v bios kjer sem resetiral nastavitve).

Ko se računalnik prižge napiše 512 MB DDR 400 Dual-Channel, Linear Mode (kaj pomeni ta Linear Mode)?

Glede na ram, kakšne hladilnike ima gor mislim da ni težav s kakšni pregrevanjem, me pa vseeno zanima, koliko je default voltaža in do kam lahko grem? Kako naj poskušam? Naštimam 2-2-2-5 in nato povečam voltažo minimalno kolikor je možno in tako probavam? In čim bo zalaufal, pustim pri miru in si zapomnim koliko sem imel. Ali je za stabilnost mogoče potreben potem še malenkost napetosti več?

Procesor pustim zaenkrat na miru torej na FSB 200 in Performance Mode pri procesorju na Auto (drugače bi lahko dal na Turbo), ampak to zaenkrat pustim al kako?

Uroš

asPeteR ::

No, vsekakor ste nanizal zanimive rezultate(se posebej me veseli, da imamo podobne diske in lahko primerjamo)

urosbe: Najprej sprasujes, zakaj so na prvi particiji rezutati boljsi? Hja, ce ves, da je disk najhitrejsi ma zacetku in najpocasnejsi na koncu, potem je stvar jasna. Oglej si slikico HDtacha, enega diska, kaj vidis?

Glede rezutatov: Zanimivo, v sandri sem cist hitrejsi, v PCmarku2002, pa si ti dosti pred mano. Verjetno sandra se malo sistem meri zraven.:D Mi je pa malo skoda, ker nimam kaksena bolj resnega HDD test programa. A la, winbench ... Verjetno je pa ta razlika v PCmarku zaradi 8mb bufferja, ter SATA, vsega tega jaz nimam. Sicer pa moram se enkrat pognati PCmark, ko sem ga laufal sem imel obremenjen sistem.:)

->Je pa res, da so v BIOSu take nastavitve kot jih ima po defaultu, ne vem ali bi lahko kaj pridobil, če bi ročno naštimal tiste čase?

Vidim, da te zelo matraji tile tajmingi. Ampak naj te odresim.:D Pri i875/i865 nimajo veze. Zategovanje tajmingov ti ne bo nic pomagalo, pa se naviti ne bos moral nic. Recimo jaz imam tajminge na 2.5-3-3-7, in je to najnizje kar pridem, mam pa FSB na 220. PSB na na 275MHz. Pac asinhrono delovanje.

Torej jaz ti priporocam, da tajminge zrahljas in se raje ukvarjaj z navijanjem. Cetudi imas BOX hladilnik, lahko prides zelo visoko(okoli 3.0GHz). Pouzkusi! Testiraj pa s kaksnim Prime95.

VASkO: Zanimiva rezutata. No jaz imam z mojim diskom skoraj identicne rezultate(pa imam neSATA in le 8MB cachea). Ej zanimivo bi bilo, ce bi naredil test v PCmarku? Recimo jaz sem dobil 1250pik. Zdej me pa zanima koliko jih dobis s tem diskom?

->ta dva diska se ti sihurno obnašata bolje kot raptor

Hm .... Raptor dobi v PCmarku ene 1300 pik, tole pa 2400pik. Bi rekel, da je eno svetlobno leto zadaj.(spet poudarjam, ne velja to za serverje, ker ni vazen prenos(toliko), temvec access time)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

No Uros poglej, ce malo potvekas sistem ...

Orb Baza PCmark2002

Ja, HDD se je povecal na 2174pik ... Hja ostala razlika gre pa na rovas, 8MB cachea in SATA ...
http://blog.stegnar.com

urosbe ::

Hardware monitor v BIOSu mi prikaze:
VCORE: niha med 1.536/1.552/1.568
3.3V: niha med 3.392/3.424
5V: niha med 5.160/5.340
12V: niha med 11.977/12.038/12.099/12.160

VCORE je za CPU, kaj pa za RAM? Nikjer nisem videl kje bi lahko RAMu napetost povecal?



Glede spreminjanja FSBja pa imam moznosti:
CPU External frequency: lahko nastavljam med 100 in 400 ali izberem Auto
DRAM Frequency: lahko izberem 266/333/400/Auto
AGP/PCI: lahko izbiram med 66/33,72.73/36.36,80/40

Kje izberem FSB (200->220) in PSB (200->275)?

Uros

asPeteR ::

Lej, najboljs da se preselva v temo P4 navijanje.

Za zgonja vprasanja bom pa se tleke odgovoru.

->Nikjer nisem videl kje bi lahko RAMu napetost povecal?

To pac moras najti v biosu. Ponavadi je tam kjer spreminjas ostale napetosti, CPU, AGP ...

->CPU External frequency: lahko nastavljam med 100 in 400 ali izberem Auto

Tukaj pa lepo postopoma spreminjaj od 200 naprej po majhnih korakih in vsakic testiraj z recimo Prime95.


->DRAM Frequency: lahko izberem 266/333/400/Auto

Na Auto.

->Kje izberem FSB (200->220) in PSB (200->275)?

Nikjer direkt, temvec posredno. Npr nastavil bos PSB na 250. S tem bos imel tudi ram na taki frekvenci. Ker ti pa verjetno ne dela tako visoko, pac spremenis delilnik, npr imas 5:4, 3:2, 1:1, recimo, da das na 5:4, potem bos imel FSB ravno 200MHz. Kar pomeni, da bos imel pri 275MHz PSBja 220MHz rama. Npr. Jaz imam po ta novem 280MHz PSB kar pomeni, da ram deluje na 224-225MHz.
http://blog.stegnar.com
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ... (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Strojna oprema
2320566781 (24181) hariscorale
»

RAID5 / RAID1 ali kaj drugega?

Oddelek: Strojna oprema
131857 (1659) urosbe
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413560 (9164) matrix2
»

Pomoč - Raptor.

Oddelek: Strojna oprema
492146 (1534) billy
»

2x MAXTOR SATA V RAID0 in problem z inštalacijo XP

Oddelek: Pomoč in nasveti
91169 (1074) morphling1

Več podobnih tem