» »

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*!

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*!

1 2 3
4
»

[SkA] ::

Ok, urosbe ...oprosti za precej pozen odgovor ampak vse eno. Ni res.. Promisov kontroler je prav tako RAID kontroler in z njim lahko zgradiš RAID. Ko ga v BIOSU enkrat vklopiš se ti začne ob bootu pojavljati njegov software (se pravi BIOS od raid krmilnika) kjer potem postaviš RAID polje.

urosbe ::

Hvala za odgovor! Zaenkrat sem z Intelovim kar zadovoljen, tako da bom kar ostal na njem. Pa tudi ne vem, če Promise-ov podpira SATA RAID0.

Z moje strani pa še dve slikci, sedaj dokončno postavljen sistem (Windows Server 2003) z vsem softwareom, divxi, mp3ji... skratka 150 GB zasedenega (od 240 GB)... laufajo obijačni programi: winamp, antivirus, messenger, inštalirani pa so tudi vsi gonilniki (tudi RAID 3.5 itd..),
torej graf:



Čisto za primerjavo, bi pa rad objavil še slikco, kako se obnese MAXTORjev zunanji trdi disk.. kolega mi je namreč posodil tisto ta novo zadevco, ki pride zapakirana v takem luštnem ohišju, notri je Maxtorjev 250 GB 7200 8 MB disk, povežeš pa vse skupaj na USB 1.1, 2.0 ali FireWire (no slednjega sem uporabljal tudi sam)... torej če poženem HDTach nad tem diskom dobimo nekako takšen graf:




V zvezi z Windows Server 2003 sem pa čudežno postavil vse stvari (kamerco, tv tuner itd)... edino kar mi pa ni uspelo, je pa iTouch (software za Logitechovo brezžično tipkovnico - software potrebuješ za tiste dodatne tipke multimedijske na tipkovnici)... ker ob inštalaciji zajavka, da ne software ni za ta operacijski sistem (se da setup na kakšen način prelisičiti)?

Druga stvar, za katero bi pa skoraj morala obstajati rešitev je pa Canonov fotoaparat (Ixus 400), katerega sicer priključim preko USBja na računalnik ga zazna, naloži samodejno gonilnike, to je pa tudi vse. V XPjih pa se je pognal še Wizard za prenos slik na računalnik (tukaj se probaval vse živo... tudi z ACDSEE 6.0, ki ima tisti Device Detector ga nažalost ni zaznal. Tako da ti dve stvari bo potrebno še uštimat, potem pa smo zmagal.

Zdej pa lahko noč:)

LP
Uroš

Dr_M ::

urosbe: dej un zunanji disk se na usb2 prklop ta testiri, da vidm kok je pocasnejsi od firewire.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

urosbe ::

Nažalost malo prepozno, sem moral danes zjutraj disk že vrniti.

andreju ::

Torej, mal sem bral tale thread in se sel potem se jaz malo igrat s hitrostjo diskov.

Prvi sistem: Asus P4C800-E Deluxe, 2.8/800, 1G RAM, not 5 diskov:



Maxtor 120G/8m PATA PM



2xMaxtor 120G SATA RAID1 na Intel SATA



IBM 180G PATA na Promise PM



IBM 180G PATA na Promise SM



Maxtor 120G/8m na USB 2.0

Drugi sistem: Gigabyte 7VAXP, Athlon XP2100+, 1G ram, not dva diska, zraven na USB in FW se stirje.



Seagate 80G PM



Maxtor 80G na Promise



Maxtor 120G/8m na FireWire (isti kot prej na USB 2.0)

drugih nisem testiral, ker mi nekaj USB 2.0 gor bluzi (beri - treba bo restart, pa mula prevec lepo laufa :) )

Aja, pozabil, kje test morda ni najbolj realen, ker na obeh kistah laufa se kar nekaj stvari, ki se mi jih ni dalo ubijat.

LP A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andreju ()

[SkA] ::

Urosbe: Tudi Promisov RAID krmilnik podpira RAID0 z SATA. Poglej si moje teste.. vse RAID0 :)
Ker je boljši oziroma kaj je bolje uporabljati ne vem. Po sami logiki naj bi bila uporaba Intelovega raida boljša ampak pri testih ni nekih opaznih razlik, razen tega da Intelov raid deluje bolje pri 16k strip size, Prosmisov pa pri 64k strip size. Posledično promisov manj obremenjuje procesor.

andreju ::

...kar, vsaj meni, zveni zelo zanimivo, ker Promise se vedno visi na PCI busu za razliko od Intelovega...

@ljash ::

andreju: jst mam isti disk (Maxtor 80GB) in je gloh tok gnil kot tvoj. No, še mau bl - 31 MB/s je hitrost. A maš staro plato ti?

andreju ::

BMW-F1: kiste sta pravzaprav obe moje na sihtu, ena glumi server (predvsem, khm, movie server 8-) ), Athlon je pa moja delovna. Pocasi bo res klicala po upgradeu, nagibam se v isti smeri, kot je server, glede na to, da imam kar nekaj network akcije z moje kiste, diskovja pa tudi nikoli ni dovolj...

andreju ::

Se en test, tokrat pa tak sistem: plata Tyan Tiger K8W (S2875ANFR, AMD8000 chipset), dual opteron 1400, diskovje 2x 120G Seagate PATA.



Oba se obnasata vec ali manj isto. Bi rekel, da je problem predvsem drasticno pomanjkanje driverjev za 64-bit XP :( - tukaj mislim predvsem CPU usage.

Bom mal pobrskal se za gonjace, vsaj za 32bit, da vidimo, ce bo kaj bolje.

LP A.

overman ::

Pozdravljeni!

Prebral sem celo debato, ki je kar dolga:O in se odlocil, da bi dokupil se en disk ter ustvaril raid0 polje. Sedaj pa imam se nekaj vprasanj, pa bi prosil ce mi odgovorite:

1. Imam Maxtor 80Gb, 7200 rpm./min. ATA 133-2Mb ter Maticno plosco ASUS A7N8X deluxe. Kupil bi se en enak disk, zdaj pa me zanima kam potem diska priklopim (nista SATA) ?

2. Pripravljen sem izgubit vse dosedanje podatke, ampak kako potem ustvarim raid0 polje, ce hocem imet NTFS sistem-s katerim programom? A je to mogoce pri instalaciji windowsov?

3. A lahko ustvarim potem tudi particije? A je mozno, da imam windows na eni npr. 5Gb particiji, pa potem, ce se windows zrusi samo podatke na tej particiji zbrisem, na novo instaliram windos (na isto particijo), ter ohranim podatke na drugih particijah?

4. Kateri strip size naj uporabim? (kolikor sem prebral, bi naj bila priporocena velikost 16kb-maxtor) A je to odvisno tudi od tega kaksen kontroler imam?

lep pozdrav;)

Ps: se opravicujem ce kaksen odgovor cepi ze v debati (sem ga verjetno spregledal:8) )

overman ::

Dajte mi prosim pomagat, da nebom nekih diskov kupoval, ki jih potem ne bom rabil al pa kaj narobe naredil:8) Ze vnaprej hvala za odgovore:)

lep pozdrav;)

jype ::

Hja, raid-0 jaz se nisem nikoli uporabljal.

Razlog je preprost. Diski se kvarijo. Ce se ti v raid-0 pokvari disk, ti ostane natanko nic podatkov.

Raid-1 z dvema 120 giga diskoma je kar ok za resno delo. Linux lahko instaliras na softverski raid-1, ki je zelo stabilna resitev. Raid kontrolerji so zelo dragi (promise za 15 jurjev ni raid kontroler), od 80 jurjev naprej. 3ware kontrolerji so eni najboljsih za IDE diske, adaptec ponavadi rula pri SCSI. So tudi drugi, a jih ne poznam dobro.

overman ::

Kaj pa je z mojim raid kontrolerjem na osnovni plosci (asus A7N8X), a je to samo za serial ata diske, ali lahko priklopim tudi dva ata133 diska? :\

lep pozdrav;)

PS: pa se slikica hardvare managerja-ce to komu kaj pomaga:8)


(ce se slikica slabo vidi jo prosim prenesite na rac. pa potem pogledajte-prosim....:) )

lep pozdrav;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: overman ()

BaRtMaN ::

Če hočeš na imeti SATA raid s PATA diskoma, rabiš Abitov Serillel adapter za vsak disk posebej. Na vsake toliko časa ga kdo prodaja, novega se pa dobi za okoli 6000 SIT (se mi zdi).

sidd ::

jaz sem tud malo preletel debato....pa me predvsem tole zanima. če je možno brez izgube podatkov iz IDE na SATA preklopit disk(gre se mi predvsem za to, da se znebim kabla, pa še malce hitreje deluje), men javi, da bi bilo potrebno disk formatirat:| . a ve kdo kako rešitev za tole? v navodilih tud podobno piše.
lp
sidd

billy ::

Ker se mi ne da brati celega posta bom samo opozoril na par stvari, če še kdo slučjno ni. Če pa je že, pa bom potrdil njegove trditve :)

Torej..

HD tach zelo zgrešeno meri teste v raid0. Pcmark2002 je ena najslabših aplikacij za testiranje. Probaj z winbench99 v2.0 ali pa z ATTO.

Idealen strip size za špile in aplikacije je 32 oz 64. To, da daješ manjši strip size ti res pokaže boljše rezultate na testih, ampak probi kakšen real life performance. Recimo kak novejši špil, ki se nalaga kar dolgo časa. Potem pa pod enakimi pogoji testiri vsak strip size posebaj.

Oglej si še kak test raptorja 74G različice...

billy ::

jype: za dobrih 30 tisočakov se dobi ASUS P4P800 deluxe, plata na kateri sta že integrirana SATA in PATA kontrolerja.

Kar lahko potem dobiš iz tega?

SATA: RAID0 raid z raptorjem wruuuum :)
PATA: RAID1 z 4 x 250G PATA diski .. čist dovolj za hranitev ogromno podatkov...in še varno!

BaRtMaN ::

In da vse to kupiš, moraš še mamo prodat. :P

frenk ::

in točno to sem naredil...prodal sem mamo in kupil 2x36GB raptor-ja, ki ju bom vezal v raid0...poročam o rezultatih, ko diska prispeta po pošti:))

billy ::

Seveda je drago..pa tudi kakovostno. Imaš hiter in hkrati varen PC za hranjevanje a
žurnih podatkov ter hitro obdelavo stvari. Za niti ne tako dosti denarja...


frenk, prek česa pa boš vezal? dodaten kontroler ali je na plati že?

jastreb ::

če sem prav razumel pomeni raid0+1 to, da imaš dva SATA (ali pa tudi IDE diska) vezana v raid polje, pol pa še imaš en disk na katerega delaš varnostne kopije v primeruče kateri od diskov ki sta vezana v raid crkne.
je tako ali ni tako?

BaRtMaN ::

Ja.

frenk ::

billy: onboard:)

@ljash ::

frenk: če bi še fotra, bi si lohk 4 kupo....:D

jastreb ::

frenk tudi jaz imam ABIT NF7-S v2.0. ti raid0 dobro funkcionira?
ali te kaj zeza?
jaz bom tudi delal raid0.

BTW: za ta članek sem rabu 2.30 ure, da sem si vse lepo prebral.:D

jastreb ::

če kupiš SATA disk dobiš tiste kable zraven ali jih je potrebno še dokupiti?

boštjan ::

poleg plate si dobo SATA kabel,poleg diskov jih ne

jastreb ::

en kabel sem dobo zraven plate, rabim pa dva za raid0

boštjan ::

ga pa kupiš

frenk ::

bmw-f1: samo pol bo mogu pa še strica pa teto za spodoben raid controler:D

jastreb: vse dela BP...sem mel mal problemov z visokim fsb-jem ampak sem tud to rešil:)...tko kot je že boštjan reku je treba en sata kabel še dokupt, ni ti pa treba kupt pretvornika za napajanje...več si pa lahko prebereš tukaj:)

urosbe ::

Živjo!

Vidim, da ste se kar ustavili pri poročanju rezultatov (sploh sem pričakoval kakšnega Raptorja v RAID0). Skratka, imam novosti...

Nekateri se spomnete, da sem imel na začetku 2x MAXTOR 120 GB 7200 8 MB SATA zvezana v RAID0 na Intelovem kontrolerju in striping size na Default (64 KB) in sem bil rahlo razočaran.
Nato po parih mesecih zasledim vašo debato in poskusim znova, tokrat vse isto, le da striping size nastavim na 16 KB. In zadeva je začela leteti (ne samo HDTach, tudi ostali bench programi ter odpiranje aplikacij na splošno se je poznalo in bilo hitrejše).

No, vmes pa zamenjam še ohišje za Sonato ter ventilator procesorja za Zalmana 7000A Cu, na grafični (9000 AIW) sem ventilatorček kar izključil, saj sem predvidel, da če ga 9600 nima, bo tudi ta delal in dela že kakšen mesec brez problema, vroč pa tudi ni toliko, da ne bi mogel prsta gor držat, tako da ni krize. Skratka, delam na tem, da bi bil računalnik dokaj neslišen. Malo me je razočaralo, ker sta bila Maxtorja tako glasna (ker je vse ostalo utihnilo), da sem začel poizvedbo o kakšnem tišjem disku. In direktno priletim na debato o Hitachi 7k250 diskih na slo-techu, kjer so jih nenormalno hvalili pa si rečem, oki, pa gremo probat:) Tako da od danes ponoči naprej prebivata notri 2x HITACHI 160 GB 7200 8 MB SATA, da pa nisem imel preveč dela z ponovno inštalacijo celega sistema, sem ga priključil kar v SATA RAID0 na Promise in cel večer porabil, da bi pa klju temu prebral kakšno debato, ali je boljši Intel ali Promise. Vendar so se mnenja od foruma do foruma zelo razlikovala, pa sem si rekel, pa poskusimo Promise. Testiral sem ga na 64KB in 16KB in moram reči, da sem pričakoval, da kot sem slišal tukaj gor, da Intel hitro deluje na 16 KB, Promise pa na 64 KB, ampak so moji testi to zanikali... v prid 16 KB na Promisu (torej identično kot imam na Intelu). Ugotovil sem da HDTach ni ravno najbolj idealen program, zato sem testiral tudi z Winbench99 – po mnenju tujih forumov kar dober za praktično testiranje malo bolj realnih rezultatov. Pa kljub vsemu, je HDTach bolj domač, in ker sem že vse slikce teste MAXTORja objavil iz HDTach, prilagam sedaj še teste HITACHIjevih diskov. Skratka, zadeva tudi v praksi (kliketanje/odpiranje programov) dobesedno leti. Kar pa se mi zdi tudi pomembno – diska sta neslišna v primerjavi z Maxtorji (tako v idle kot v busy mode-u).

HITACHI SATA RAID0 64kb stripe size – PROMISE (popolnoma prazen disk)


HITACHI SATA RAID0 16kb stripe size – PROMISE (naložen sistem in programi)



Pa še en članek na temo striping size: http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/rai...

LP
Uroš

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosbe ()

aspirin007 ::

A mi lahk kdo pove kakšna je razlika med 2MB (80GB7200rpm 2MB) in 8MB (80GB7200rpm 8MB) diskom oziroma kaj to sploh pove?

thanks:)

jastreb ::

Fantje tudi jaz imam KONČNO raid0+1! 

V Pelugi (v Avstriji, Graz) sva z Overmanom naročil 4x maxtor SATA 120Gb. Večkrat sva klicala tja ali so diske poslali in so nama odgovorili, da so jih poslali. Ker po dveh tednih diskov ni bilo sva spet klicala tja, zakaj še jih ni?!?! Odgovorili so, da jih še niso poslali! Pred nekaj dnevi so rekli, da so jih poslali, pol pa da jih niso poslali, in sva preklicala naročilo!!!
Pol pa sva v Broser-ju (vAvstriji, Graz) nabavila 4x Samsung SATA 120Gb. In jih seveda dobila!! V ponedeljek sva naročila, v petek pa jih že dobila!!!!
Sicer pa je Overman, mislim, da na slo-techu prebral, da bi naj bili samsungi še tišji kot maxtorji in tudi segrevajo se manj. (prej sva oba imela maxtorja 80Gb 133ATA 7200/min 2MB in sta se že po nekaj urah segrela tako zelo, da sta bila dobesedno VROČA. Zdaj ko imava samsunge, je imel overman računalnik prižgani več kot 4dni 24ur na dan in sta diska bila samo topla, ne pa VROČA kot je bilo prej pri maxtorju.) Maxtor ima 1 leto garancije, Samsung pa 3 leta. Razlika v ceni je le nekaj eurov.

Se pravi, da sem bil tri tedne »odrezan od sveta.« 


Kakšen je idealen strip size za samsung???
Tudi 16kb?
In kje se da to spremenjat???

matrix2 ::

Sam nimam RAID polja vendar bi tako za firbce vprašal? urošbe kako izgleda teh 200mb prenosa tako na oko, recimo v primerjavi z nami navadnimi smrtniki, ki laufamao po en disk in čakamo na tistih pobožnih 40mb ali majn:D
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Matrix zanič ? (test v reviji Monitor)

Oddelek: Strojna oprema
202172 (1442) _Dejan_
»

Raptor goes TwinTurbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
885170 (3730) alexb
»

Porazni rezultati 2×WD800JB RAID0?!

Oddelek: Strojna oprema
121377 (1173) Primoz78
»

SerialATA diski - katerega kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
945321 (4308) asPeteR
»

RAID kontrolerji na mama platah

Oddelek: Strojna oprema
91488 (1191) Pizzicato

Več podobnih tem