» »

Pinhole fotografija neposredno na papir

Pinhole fotografija neposredno na papir

Ahim ::

Ker me je pred kratkim prijelo, da bi se lotil crno-bele klasicne pinhole fotografije (s CB kemijo neposredno na papir), me zanima par stvari. Sodec po Googlu so slovenski fotografski forumi prakticno mrtvi, na tujih pa sicer najdem odlicne tehnicne nasvete (npr. kako narediti pinhole, kalkulatorje za cas osvetlitve, itd.), a se pojavi cisto banalna tezava - Slovenija je majhna, trgovcev s foto robo ocitno nimamo veliko, se manj pa takih, ki strezejo eksotom ;(

Najprej malo mojega razmisljanja, nato se par konkretnih vprasanj, bom pa vesel komentarjev in nasvetov na eno ali drugo.

Torej, pinhole fotografija: zato ker se mi zdi zanimivo. Najprej sem razmisljal o filmu, a je majhen format (135 ...) menda problematicen za pinhole zaradi fizike, se pravi bi potreboval vecji film (4"x5" se mi zdi ravno pravsnja dimenzija za homemade kamero), tak film je pa ze precej drazji, na koncu pa tako ali tako hocem imeti rezultat na papirju - cemu torej ne bi poskusal kar direktno na papir?

Direktno na papir pomeni, da ne rabim povecevalnika in da izpustim vse korake obdelave in susenja filma. Ker sem omejen s prostorom (za temnico bo morala sluziti kopalnica ...), zelim kramo zreducirati na minimum. Par posod, razvijalec in fiksir, tekoca voda in ena rdeca lucka.

Cas osvetlitve je za papir bistveno daljsi kakor pri filmu, kar se mi tudi zdi bonus v primerjavi s filmom, saj dopusca vec "tolerance" (zanima me izkljucno slikanje stvari, ki se ne premikajo - drevesa, pokrajina, zgradbe, tako da so edini potencialni problem oblaki).

Moj nacrt je bil torej eventuelno nabaviti Harman Direct Positive Paper (fotopozitivni papir), ki je zdaj spet na voljo v tujih prodajalnah (Nemcija npr.). Za preizkusanje celotnega procesa od izdelave kamere dalje sem sicer nameraval najprej poskusiti s fotonegativnim papirjem (toliko, da se privadim postopku razvijanja) in z zacetno rundo kemikalij, da ne mecem v smeti bistveno drazjega fotopozitivnega papirja. Ce si pravilno zamisljam vse skupaj, iscem fotonegativni papir velikosti cca. 4"x5" (priblizno 9x13 cm do 10x15 cm) fiksne gradacije 2 ali 3 ... se pravi ocitno iscem sneznega leoparda.

Na tej tocki sem namrec naletel na oviro glede nasih trgovin - izbira je slaba do nikakrsna. Vedno mi preostane narocanje iz tujine, a preden se zaletim v nakupe, me zanima sledece, da se vsaj izognem stroskom veckratnega posiljanja, ce ze ni mogoce narociti pri nas:

- Ali sploh in kje pri nas temnicarji kupujete kemikalije za CB postopek in papir fiksne gradacije manjsih dimenzij (do 10x15 cm)?

- Katere kemikalije za CB papir priporocate? (ocitno je ponudba pri nas omejena na Adox, se pravi Neutol in njihov fiksir Adofix, ki se dobi tudi v prahu)

- Ali se v Ljubljani kdo ukvarja s CB klasicno fotografijo za hobi?

- Kaksni nasveti glede cesarkoli v zvezi s pinhole CB fotografijo in temnicarstvom?

Hvala :)

no comment ::

Boš pač obrezal fixed grade papir na 4x5", če ne dobiš listov v tej dimenziji. Tudi film ni tako drag, 50 listov 4x5" BW filma dobiš tudi že za 30 EUR. In to je novi, svež film. Za pinhole bodo pa kakšni pretečeni tudi čisto OK. Če daš malo oči na peclje, si mimogrede priskrbiš kup filma ali papirja preden boš imel kamero gotovo ;)

Jaz sicer doma ne morem imeti temnice, tako da s papirjem nimam opravka, nabavljam pa vse drugo online (macodirekt, nordfoto, fotoimpex...). Ko/če boš pripravljen za naročilo, si lahko tudi deliva poštnino, jaz vedno kaj "rabim"... ;

Če boš slikal samo na papir, se ti splača narediti kamero za velikost 9x12cm ali 5x7". Teh filmov ni več oz. so zelo redki in so posledično nosilci za filme teh dimenzij izredno poceni, tako si lahko narediš kamero, ki uporablja te nosilce in boš na terenu lahko posnel več kot en posnetek.

Zgodovina sprememb…

Ahim ::

Hvala za nasvete! Jaz sem ciljal na 4x5 format zato, ker imam "redno dobavo" precej rigidnih valjastih kovinskih skatel, v katero bi ravno sel (ukrivljen ob stranico za bolj enakomerno osvetlitev po eni osi) 4x5 medij, saj je skatla visoka dobrih 11 cm. Tako bi lahko za zacetek mogoce naredil vec "kamer" za primerjavo.

msjr ::

Meanwhile, izraz "camera obscura" bo zelo pomagal pri iskanju slovenskih rezultatov na googlu. Recimo https://www.google.si/search?q=kako+nar...

no comment ::

Ahim je izjavil:

Hvala za nasvete! Jaz sem ciljal na 4x5 format zato, ker imam "redno dobavo" precej rigidnih valjastih kovinskih skatel, v katero bi ravno sel (ukrivljen ob stranico za bolj enakomerno osvetlitev po eni osi) 4x5 medij, saj je skatla visoka dobrih 11 cm. Tako bi lahko za zacetek mogoce naredil vec "kamer" za primerjavo.

Potem ne vidim zakaj bi najprej delal slike na negativ papir. Če boš znal zmeriti kako veliko luknjo si naredil v piksno, boš lahko zračunal f-number za njo. Vse kar boš testiral z (negativ) papirjem, boš moral še enkrat ponoviti s pozitiv papirjem (da boš ugotovil _njegovo_ iso vrednost v developerju, ki si ga boš izbral). Torej, prišparal ne boš nič, samo dodatno zapravil denar za negativ papir.

Če pa nimaš dovolj natančnega načina za izmeriti velikost luknjice, ti pa lahko samo film (z deklariranim ISO številom in razvijanjem v razvijalcu, ki da polno ISO vrednost tega filma) pomaga določiti f-število tvoje pinhole kamere. Z negativ papirjem tega ne boš mogel zračunati, ker nikjer ne boš zvedel njegove hitrosti (ISO vrednosti).

Namreč, vse kar da direkten pozitiv (brez vmesnega negativa), je ZELO občutljivo na pravilno osvetlitev. Tipično imaš prostora za napako pribl. pol blende. Pri negativu pa lahko zgrešiš tudi do 5 blend (1-2 blendi pri podosvetlitvi in 3-5 blend pri preosvetlitvi), pa boš še vedno dobil uporaben print/scan. Zato boš za direct positive paper moral precej natančno vedeti f-število tvoje kamere in ISO vrednost direct positive papirja v izbranem razvijalcu. In do slednjega boš prišel samo s testiranjem samega filma (Harman ti pomaga samo okvirno (pravijo, da je njihov film nekje med ISO 1 in ISO 3)).

Zgodovina sprememb…

Ahim ::

Bom ocitno sel kar na pozitivni papir direktno. Sodec po napisanem je obcutljivost tega papirja zunaj (mocno sonce na jasen dan) do 10 ASA, ob delno oblacnem vremenu pa 3-6 ASA, reciprocity failure ob slabsi svetlobi naj bi se podaljseval cas osvetlitve.

Kalkulator za pinhole kamero z vsemi kljucnimi parametri: http://www.mrpinhole.com/calcpinh.php

Vrednosti zaslonke se bodo po kalkulatorju sodec gibale nekje med f/250 in f/275 (odvisno od tocnega premera luknjice, jasno). Ali tvoja opomba dejansko pomeni, da kiks pri premeru za kak mikron (1 dodaten mikrometer premera pomeni priblizno razliko med f/250 in f/249) povzroci, da se cela racunica podre?

no comment ::

Seveda ne. Ali je f250 ali f275, isti šmorn. Pri papirju katerega ISO sploh ne poznaš, boš vse kompenziral s časom osvetlitve scene in potem časom in vrsto razvijalca. Če imaš tehnologijo, da kontroliraš premer in obliko luknjice na mikrometer natančno, toliko boljše, ampak zaradi tega na žalost ne boš imel nič lažjega dela pri testiranju dejanske občutljivosti papirja.

Preberi si tudi o predosvetlitvi (pre-flash) papirja. Ti bo pomagalo zmanjšati kontrast papirja.

Ahim ::

Za luknjice je bil plan kar s sivanko in smirgl papirjem, potem pa ogled mocno povecane slike, da vidim koliko je (ne)enakomeren rob. Najbrz res ne bodo kar vse uspele, me je ša precej opogumil nek video, kjer je mozakar primerjal lasersko graviran pinhole in takega rocno izdelanega, in je zadeva videti prakticno enaka. Ce mi vsaj priblizno uspe in me stvar resno zagrabi, so precizno narejeni pinholi naprodaj online od cca. 8 EUR navzgor.

Glede preflasha sem ze veckrat videl omenjeno, a mi nekaj ni jasno - zakaj bi clovek zelel nizji kontrast? "HDR" fotke so menda all the rage, ljudje photochopajo normalno izgledajoce stvari, da jim kontrast navijajo ... a jaz naj ga pa zmanjsam? Pa se dodaten dejavnik nepredvidljivosti je, ker bom tezko tocno izmeril cas preflasha (gre pa ocitno za case ranga priblizno ene sekunde). Kakor razumem, je plus ta, da so rezultati bolj predvidljivi, ceprav je slika nekoliko bolj "izprana"?

no comment ::

HDR != visok kontrast. Drugače pa, ja, s preflashem boš dobil bolj "sprano" sliko. Črna najverjetneje ne bo več 100% črna.

Ideja preflasha je, da... eh, koga farbam, če že za "toe" in "shoulder" ne vem slovenskih terminov, pol ni šanse, da v slovenščini razložim tako, da mi ne bi bilo potem nerodno. Glede tega je ogromno člankov, npr. tale (sicer bo za direct positiv papir veljalo ravno obratno, preflash ti bo pomagal pri temnejših delih slike).

Glede na to, da boš verjetno pinhole uporabljal zunaj za pokrajino, kontrast mogoče ne bo tvoj največji problem (je pa res, da je po opisih ta papir veliko bolj občutljiv na moder spekter (in UV) in boš npr. hitro imel nebo že popolnoma brez detajlov, sence pa še vedno popolnoma črne). Sicer pa boš videl pri testih kakšen razpon boš uspel doseči na tem papirju.

Glede na to, da sem pred parimi dnevi poslikal zadnji list Fuji FP-100 filma, je sedaj še mene zamikalo, da bi se malo pozabaval z direct positiv papirjem. Pa še maco ga trenutno celo ima na zalogi. Ne vem a naj to vzamem kot dober ali slab znak... ;)

Ahim ::

Od zgoraj nastetih ga ima dejansko na lagerju samo Maco, sem ze prebrskal vse :) Ce se zedinimo se glede kemikalij (kateri razvijalec in fiksir vzeti, ter ali pri nas ali tudi online?), greva skupaj v nakup? Sem v Lj.

Isotropic ::

en je bil nekaj časa nazaj na kickstarterju z lesenimi pinhole fotoaparati

no comment ::

Ahim je izjavil:

Od zgoraj nastetih ga ima dejansko na lagerju samo Maco, sem ze prebrskal vse :) Ce se zedinimo se glede kemikalij (kateri razvijalec in fiksir vzeti, ter ali pri nas ali tudi online?), greva skupaj v nakup? Sem v Lj.

Caffenol, seveda! Če se že greš alternativo znotraj alternative... ;) Sicer pa en najbolj standardni paper developer, npr. Ilford PQ Universal? Jaz bom najverjetneje zaenkrat uporabil kar enega od film developerjev, ki jih imam doma (Rodinal, HC-110...). Enako za fiksir.

Hmm, Maco ima tudi Imago Direct Positive papir.

Jaz sem iz MB. Maco ima poštnine ca. 13 EUR v Slo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jutri delni Sončev mrk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6720805 (14416) MrStein
»

Razvijanje digitalnih fotografij (Kje?)

Oddelek: Pomoč in nasveti
2411393 (4606) MadMax
»

"Umiranje" analognih fotoaparatov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
799068 (6387) Matev
»

Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21316746 (14111) BigWhale
»

Fotografi

Oddelek: Loža
161251 (1086) AlchemY

Več podobnih tem