Forum » Kaj kupiti » Kateri e-bralnik?
Kateri e-bralnik?

podtalje ::
Jaz uporabljam Pocketbook Era, na katerem prav tako deluje izposoja iz Cobiss Ela, in ga tudi lahko priporočam.

trueme ::
Ker je tema kar obširna za nazaj, me zanima kakšen predlog za e-bralnik, samo za knjige iz neta, ki jih ne dobim v knjižnici - večinoma epub in pdf. Nič pretiranega, je pa fajn, da se da normalno brati zunaj in mogoče še zaščita proti vodi. Tudi velikost normalna, nekje do 7", do sedaj sem bral na Galaxy tab, preko ReadEra, pa ga je premagala starost. Hvala

Ilbis ::
Zdravo,
sem v nakupu novega e-bralnika. Rada bi, da bi podpiral in Beletrino Digital in Cobiss Elo. Bolj kot gledam bolj sem zmedena kaj izbrati. Cena mi ni pomembna. Samo bi rada, da dela :-)
Hvala za vsak nasvet.
sem v nakupu novega e-bralnika. Rada bi, da bi podpiral in Beletrino Digital in Cobiss Elo. Bolj kot gledam bolj sem zmedena kaj izbrati. Cena mi ni pomembna. Samo bi rada, da dela :-)
Hvala za vsak nasvet.

estons ::
Če kupiš Onyx Boox ali kaj podobnega, to so vse v bistvu tablice, ki temeljijo na Androidu, z e-ink zaslonom. Na njih bo delalo vse kar dela na mobitelu ali brskalniku.

Ker je tema kar obširna za nazaj, me zanima kakšen predlog za e-bralnik, samo za knjige iz neta, ki jih ne dobim v knjižnici - večinoma epub in pdf. Nič pretiranega, je pa fajn, da se da normalno brati zunaj in mogoče še zaščita proti vodi. Tudi velikost normalna, nekje do 7", do sedaj sem bral na Galaxy tab, preko ReadEra, pa ga je premagala starost. Hvala
Skoraj vse kar pogledaš od e-bralnikov v kakšni računalniški trgovini bo dobro za ta namen. Vsi e-ink zasloni so dobri za brati zunaj. Edino Kindle komplicira z nalaganjem lastnih knjig, ostali so bolj odprti. Zaščita proti vodi je tudi pogosta lastnost.
Meni je všeč Kobo Elipsa, ker ima povezavo z Dropbox in Google Drive in 10" zaslon, ampak praviš, da ti velikost ne predstavlja faktorja.

Legon ::
Skoraj vse kar pogledaš od e-bralnikov v kakšni računalniški trgovini bo dobro za ta namen. Vsi e-ink zasloni so dobri za brati zunaj. Edino Kindle komplicira z nalaganjem lastnih knjig, ostali so bolj odprti. Zaščita proti vodi je tudi pogosta lastnost.
precej zgrešen nasvet, če se rabi podpora za Digital in Cobiss Elo. To niti pod razno niso kar vsi bralniki.
Od kje ti ideja, da kindle karkoli komplicira z nalaganjem knjig? Brez težav naložiš vsako knjigo, ki nima DRM oziroma lahko DRM odstraniš. To pa res univerzalno velja za praktično vsak ereader.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

kakšen predlog za e-bralnik, samo za knjige iz neta, ki jih ne dobim v knjižnici - večinoma epub in pdf.
če se rabi podpora za Digital in Cobiss Elo
Iz pisanja OP sklepam, da ne rabi podpore. Dve različni sporočili dveh različnih avtorjev sta gor.
kindle karkoli komplicira z nalaganjem knjig
Na Kindle naložiš preko maila ali spletne strani (amazon/send to kindle) ali aplikacije. Na drugih skopiram v svoj Dropbox folder in se samo posynca ali priklopim na USB in skopiram preko file sistema. Kolikor vidim samo v Windows Kindle omogoča tudi direktno kopiranje preko USB.

Ales ::
Kolikor vidim samo v Windows Kindle omogoča tudi direktno kopiranje preko USB.
Kindle podpira MTP protokol za prenos preko USB, na GNU/Linux to čisto normalno dela. Calibre npr. čisto normalno prenaša knjige tudi na GNU/Linux sistemih.
Ne vem ali so na macOS kake težave, kar se protokola tiče tam obstaja OpenMTP.

Gregor P ::
Ali niso sedaj na Amazonu nekaj omejili pri Kindlu glede prenosa knjig? Torej še bolj kot je bilo. Morda sem si napačno zapomnil.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Nekaj so spreminjal, da naj se ne bi več pokazal kot usb disk, še vedno pa naj bi normalno deloval MTP, ki ga uprablja Calibre. V praksi pa moj paperwhite še vedno deluje normalno, če ga vtaknem v usb. Tako, da v praksi z vidika sideloadinga, sploh za tiste, ki uporabljajo Calibre (a kdo realno ne?) ni med bralniki nobene razlike.
Razliko naredijo Ela in Cobiss, kjer moraš pazit, da bralnik podpira ustrezen DRM.
Razliko naredijo Ela in Cobiss, kjer moraš pazit, da bralnik podpira ustrezen DRM.

Jaz uporabljam Dropbox sync na Kobo, pred tem pa kopiranje preko USB na moj prejšnji bralnik, in Calibra še nikol nisem uporabljal.

Ales ::
WhiteAngel je izjavil:
Evo ga https://shop.boox.com/products/tabxc
A4 barvni reader.
Na prvi pogled zgleda kul.
Cena je pa nastavljena na $760 USD...

WhiteAngel ::
WhiteAngel je izjavil:
Evo ga https://shop.boox.com/products/tabxc
A4 barvni reader.
Na prvi pogled zgleda kul.
Cena je pa nastavljena na $760 USD...![]()
Tule piše $650 brez davka https://onyxboox.com/boox_tabxc
Shippat ga pa začnejo 15. maja.

Kurzweil ::
Zgleda tole zanimivo, še posebej za tiste, ki bi poleg branja še risali/pisali... ampak glede na ceno brez davka in poštnino, bo tole na koncu cca 900€... za nekoga bi pretežno samo bere, definitivno preveč, za nekoga, ki pa rad riše, pa dvomim, da tole preseže Wacom za isto ceno v biločem... za tiste, ki pa bi oboje, radi kaj napišejo, skicirajo, narišejo... pa je tole zanimivo.

thramos ::
Če komu pride prav, telefon, ki je z zaslonom podobnim e-ink, tudi uporaben bralnik. Hkrati pa zaradi Androida podpira izposojo slovenskih knjig preko Cobiss ELA.
TCL 50 pro nxtpaper 5g
TCL 50 pro nxtpaper 5g

Gregor P ::
In kaj je narobe z njim, da se ga tako hitro želiš znebiti?

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.

_marc_ ::
Je že kaj novega glede dobavljivosti Inkbook bralnikov v Sloveniji? Če so že postavili nov sistem za izposojo, naj vsaj omogočijo nakup bralnikov, ki bi to podpirali.

gregyk ::
Je že kaj novega glede dobavljivosti Inkbook bralnikov v Sloveniji? Če so že postavili nov sistem za izposojo, naj vsaj omogočijo nakup bralnikov, ki bi to podpirali.
Jaz imam enega naprodaj :)
https://www.bolha.com/dlancniki/amazon-...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gregyk ()

PARTyZAN ::
Trenutna generacija barvnih e-ink zaslonov ima slab kontrast. Jaz se jih zaenkrat izogibam.

Trenutna generacija barvnih e-ink zaslonov ima slab kontrast. Jaz se jih zaenkrat izogibam.
Saj prav zares ne rabim barv, me je pa prepričalo, ko sem gledal enega možakarja pred dnevi, ko je imel nek barvni reader in si je z različnimi barvami markiral tekst oz. si je izpostavil željeno in lepo označil stvari...
Rabim nov reader, pa resnično ne vem katerega bi vzel... primarno seveda za angleške knjige, sicer pa tudi za kaj domačega, kar verjetno kar "zoža" izbor...
Kaj je trenutno nek best buy? Torej da ni ravno on mali, budget niti ni nek problem pa da ima vse te opcije, ki pritičejo novejšemi eink readerju...

Han ::
PocketBook InkPad 4 je dobavljiv tudi pri nas. Readium 2.x z letošnjo posodobitvijo dekodira tudi InkPad 3 (Pro).

PARTyZAN ::
Realno bi imel na readerju barve prikazane samo na naslovnicah knjig. Tradeoff, da imam 99.9% časa uporabe zaradi tega "sprano" črno mi je prevelik. Trenutno bi poiskal rabljeno prejšnjo Libro, vzel Claro BW ali pa bi počakal na novo generacijo barvnih e-ink zaslonov.

Badwolff ::

Uporablja kdo Kobo Libra color? Kakšen razlog, da ga ne vzamem?
Js
Baterija je bl tko.tko.
Barve pa... še nisem našel pravega razloga za uporabo.
Ste me prepričal... sicer bolj rad berem, kot gledam slike, ampak za kakšne slike pa bi to znalo biti OK... v glavnem pass... torej iščem enega classic B&W... pa se delajo vse platforme, od teh slovenskih, do Kindla/Amazona...

To ne bo slo skupaj, ker amazonova knjiznica je neposredno dostopna samo kindlom. Kindli pa neposredno ne morejo dostopat do slovenskih knjiznic.
Najdlje bos prisel tako da vzames nekaj kar lahko dostopa do slovenskih knjiznic (podpira ustrezen drm). Tuje knjige pa potem sideloadas preko Calibre, ker se jih lazje dobi brez drm.
Glede barvih zaslonov pa dejansko edina res uporabna vrednost je pri delanju zapiskov. Za branje knjig so povsem neuporabni, za gradiva kjer je poudarek na barvah, pa se ne morejonprimerjat z klasicnim zaslonom.
Najdlje bos prisel tako da vzames nekaj kar lahko dostopa do slovenskih knjiznic (podpira ustrezen drm). Tuje knjige pa potem sideloadas preko Calibre, ker se jih lazje dobi brez drm.
Glede barvih zaslonov pa dejansko edina res uporabna vrednost je pri delanju zapiskov. Za branje knjig so povsem neuporabni, za gradiva kjer je poudarek na barvah, pa se ne morejonprimerjat z klasicnim zaslonom.
Zgodovina sprememb…

thramos ::

Kar lahko pocnes z vsakim telefonom. To pac ni e od ereaderja. Celoten point e readerjev je da ne bulis v LCD amapak imas eink zaslon, ki je ocem bistveno bolj prijazen. To je pa precej drugace kot uporaba crnobelega prikaza na na cenenem displayu.
V bistvu je cenen kitajski telefon, ki nima nic s to temo.
V bistvu je cenen kitajski telefon, ki nima nic s to temo.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostalo | 34848 (2308) | gregyk |
» | Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostalo | 18355 (2912) | a_borlak |
» | Biblos se poslavlja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12035 (2065) | Groot |
» | Kobo Clara in nalaganje z BiblosaOddelek: Mobilne tehnologije | 16027 (8516) | marko-mb |