» »

Kateri e-bralnik?

Kateri e-bralnik?

««
21 / 21
»
»»

Legon ::

Konkretnega odgovora na kaj? Zakaj mora bit 7,8 inch z A1 narocnino, ki stane 2x toliko kot recimo 6 li 6,8 inch alternativa? Me res zanima kaka specificna okvara oci mora to bit da ta razlika opravici 2x visjo ceno.

Kje pa enak model najdes brez narocnine A1 pa google vprsaj, razen ce ni okvara oci povezana tudi s tem katerega operaterja moras uporabljat.

estons ::

6 inch je meni osebno neuporabno za branje, lahko si samo še bolj uničiš vid.

Pocketbook Ink Pad 4 je 7.8 inch in se cene na netu gibljejo od 260 eur naprej, torej z A1 niti ni tako slaba kupčija, če si že njihov naročnik.

Mene trenutno predvsem zanima kdaj bo kakšna nova generacija barvnih zaslonov, ker bo moja naslednja kaprica barvni Android e-ink tablet/e-reader (ala Onyx Boox). Zaenkrat barvni e-ink zasloni niso še prav zelo kvalitetni, če sodim po reviewih na netu (npr).

Na podrocju barvnih zaslonov, zal nic revolucionarnega. Ostajajo nisni produkt za specificne potrebe.

dunda ::

Kakšno velikost bralnika pa pravzaprav uporabljate? Meni so recimo velikosti okrog 10 col najbolj primerne.
https://www.kacnje.eu

6,8 trenutno. Več mi je po nepotrebnem nerodno, sploh 10". Je pa uporaba bralnika 100% namenjena branju eknjig z vsem formatiranjem, ki sodi zraven. Podobno tudi ostali v moji okolici. Oče pri 78 ima 6" in pač ustrezno večje črke, ker pravi večji ne gre v žep od jakne.

Za branje knjig težko racionalno opravičiš zakaj bi rabil več, razen če imaš fetiš delat reklamo za mobilnega operaterja.

Druga zgodba pa je, če ga rabiš za recimo slikovne PDF, tam pod 10" sploh nima smisla gledat. Tudi recimo za stripe in mange, je 10" meni minumum.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Mirjana ::

Iz izkušenj,mojih,leta in leta, samo za branje knjig mi je 8" (Kobo forma ) odgovarjal, tudi po velikosti, za v roko prijet.8-)
Legon pa ne more iz svoje kože. Če ni po njegovem kritika do daske z sarkazmomo.:D

yayo ::

Jaz bralnika ne nosim okoli, ker če berem fragmentirano sproti vse pozabim. Tako, da imam raje 7 colski Libra 2. Če bi pa okoli nosil bi najraje imel 5 colski ekran. Imel sem takega Kobota Mini kakih 15 let nazaj pa sem ga, idiot, prodal. Danes so kitajski 5 colci strupeno dragi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

dunda ::

Zanimivo. Sam pa sem si izposodil nekaj 6 (ali 7) colskega pa me je motilo, ker moraš stalno premikat strani naprej. Pa z očmi ne moreš preleteti več naprej (ali kdaj tudi nazaj) - kar pač ni toliko na zaslonu. Imam pa rad relativno velike črke. Zato gledam predvsem v smeri 10 colskih. Tudi kar berem na iPadu se mi zdi idealna velikost. Velja za branje kot tudi za držanje. Če je zadeva premajhna, jo pri ležanju bolj nerodno držim. Če je večja, je lepo uravnotežena.
No, vsak pač po svoje.
https://www.kacnje.eu

Mirjana je izjavil:

Iz izkušenj,mojih,leta in leta, samo za branje knjig mi je 8" (Kobo forma ) odgovarjal, tudi po velikosti, za v roko prijet.8-)
Legon pa ne more iz svoje kože. Če ni po njegovem kritika do daske z sarkazmomo.:D

Kje je pa reklama?

Se tretjic: vsakemu svoje. 300 eur za 7,8 branik pri narocnini A1, pac ni nekaj da se hvalis, kaj sele da bi bil optimalen nakup. In ce je tvoj ego prizadet, ker nekdo to izpostavi imas vecji problem kot samo vid.

yayo je izjavil:

Jaz bralnika ne nosim okoli, ker če berem fragmentirano sproti vse pozabim. Tako, da imam raje 7 colski Libra 2. Če bi pa okoli nosil bi najraje imel 5 colski ekran. Imel sem takega Kobota Mini kakih 15 let nazaj pa sem ga, idiot, prodal. Danes so kitajski 5 colci strupeno dragi.

Eink zasloni so relativno nisna zadeva (v primerjavi z recimo LCD in podobnimj zasloni). Za neke de facto standardne velikosti (6 ali vedno bolj 6.8) so serije se solidno velike, da je cena znosna. Ko si pa izven tega pa eksponentno raste. In pol prides do tega da so cene velikosti kot je 5" ali 7,8" nesorazmerno visje tudi od vecjih 9,7, kaj sele standardnih 6/6.8

dunda je izjavil:

Zanimivo. Sam pa sem si izposodil nekaj 6 (ali 7) colskega pa me je motilo, ker moraš stalno premikat strani naprej. Pa z očmi ne moreš preleteti več naprej (ali kdaj tudi nazaj) - kar pač ni toliko na zaslonu. Imam pa rad relativno velike črke. Zato gledam predvsem v smeri 10 colskih. Tudi kar berem na iPadu se mi zdi idealna velikost. Velja za branje kot tudi za držanje. Če je zadeva premajhna, jo pri ležanju bolj nerodno držim. Če je večja, je lepo uravnotežena.
No, vsak pač po svoje.

Veliko je odvisno tudi od tega kaj in kje beres. Za leposlovje je naceloma manj potrebe po preskakovanju in hitrem branju. Jaz imam ereader tudi vedno s sabo in potem 10" hitro postane prevelik. Je pa veliko stvar navade.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Groot ::

Sam imam 6 inch bralnik in ni niti najmanjše možnosti, da ga menjam za večjega. V preteklosti sem imel možnost neko daljše obdobje uporabljati tudi cca. 8 in 10 inch velika bralnika in hitro ugotovil, da sta bistveno preokorna, pretežka in nepraktična za mojo rabo. Sam večkrat berem v postelji, bodisi na hrbtu ali na boku, in držati večji reader dlje časa v roki je preprosto nepraktično. Enako je s prenašanjem naokrog, svojega 6 inch readerja dam lahko skorajda v žep, medtem ko za karkoli večjega moraš že malo razmišljati kam ga lahko pospraviš. Tako da zame osebno večji zaslon preprosto ne odtehta.

Ne glede na njegov ton, se tukaj pač strinjam z Legonom. Če se bere samo knjige, je 6-7 inch povsem dovolj. Argumenti glede velikosti pisave pa morda prepričajo samo koga, ki readerja ni še nikdar držal v roki. Na prav vsakem raderju namreč lahko prilagajaš tako velikost pisave kot tudi razmak med vrsticami. Posledično boš z vidika vidljivosti lahko dosegel popolnoma enak nivo na katerekoli bralniku, ne glede na njegovo velikost. Res je, da se potem naredi razlika v tem kako pogosto moraš klikniti za prehod na naslednjo stran. Ampak če bralnik držiš v roki, kar ga praktično zagotovo tudi boš ves čas, je to bistveno manjši napor kot pa dalj časa trajajoče držanje večjega in težjega bralnika v zraku.

Imajo pa večji bralniki smisel za tiste, ki berejo vsebino s slikami/grafi/tabelami. Tam pa je večji bralnik praktično nuja.

p.s. moram pa se tudi sam strinjati s tem, da je 300 EUR za 7,8 inch bralnik precej predrago, da bi imelo smisel. Sam sem imel možnost testirati Pocket Book Ink Pad 4 in me je kar konkretno zmotila večja velikost v kombinaciji s pretankim ohišjem ob strani ekrana. Osebno mi namreč sede, da ob daljšem branju bralnik ne držim ves čas samo spodaj, kar pri večjih bralnikih tako ali tako postane muka zaradi večjega ekrana, ki ti ti obrača reader navzdol. Namesto tega bralnik tako pogosto držim napol ob strani, kar pa je pri tem bralniku precej težje. Ampak ljudje smo si pač različni in vsakomur paše nekaj drugega.

jaz sem pri ležanju navajen držat bralnik s strani (tako z levo kot desno roko) in bi malenkost večji rob dejansko bil prednost. Da bom še kdaj imel fizične gumbe za obračanje strani sem pa že obupal.

_marc_ ::

Legon je izjavil:

jaz sem pri ležanju navajen držat bralnik s strani (tako z levo kot desno roko) in bi malenkost večji rob dejansko bil prednost. Da bom še kdaj imel fizične gumbe za obračanje strani sem pa že obupal.

Fizične gumbe za obračanje strani ima Inkbook Focus plus.

estons ::

Ah dej, samo otroci lahko trdijo, da imajo samo oni prav in pika. Jaz ogromno berem, leposlovje in strokovne knjige, e-bralnik imam (različne) že več kot 10 let, in pod 9 inčev ni šans, da kupim. Meni je to neuporabno. Ne glede na velikost teksta. In berem v postelji, na poti, na kavču, na letalu... Pač daš zadevo v rukzak. Teža je pa podobna eni konkretni hard cover SF/fantasy knjigi. Če je to tak hud problem, se dobijo tisti klikerji za obračat strani, pa ti niti ni treba fizično držat bralnika, ga nekam nastaviš.

k4vz0024 ::

Glede prenosljivosti verjetno pridejo v poštev pod 10 inch. Imamo pa le 10 inch, ker beremo tudi PDF in jih tudi nosimo naokoli. Za pisarniško delo je zame idealno A4 velikosti. Gledam predvsem na svetlost zaslona z čim manjšim odtenkom beline. So pa večji res dragi. Vse manj je tudi modelov z SD oz. TF karticami. Verjetno marsikomu ustreza 6", drugemu pač ne. Zato naj vsak kupi kar mu ustreza. Fizičnih gumbov ne pogrešamo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: k4vz0024 ()

Frgazor ::

inkBOOK Solaris za 139€

Tole bo najbrž brez težav prebavilo cobiss elo? Iščem nekaj ugodnega za hčerko, da ji zamenjam razpadajoč 10 let star nook simple touch.

Han ::

Naj bi prebavil LCP DRM zaščito, ki jo uporablja Cobiss.

Jo3e17 ::

Frgazor je izjavil:

inkBOOK Solaris za 139€

Tole bo najbrž brez težav prebavilo cobiss elo? Iščem nekaj ugodnega za hčerko, da ji zamenjam razpadajoč 10 let star nook simple touch.

Primarno je tale sicer mišljen za Deletrino Digital, ampak tudi brez težav odpiraš knjige iz ELE.
««
21 / 21
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostalo
20736807 (4267) gregyk
»

Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
8719280 (3837) a_borlak
»

Biblos se poslavlja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6612478 (2508) Groot
»

Kobo Clara in nalaganje z Biblosa

Oddelek: Mobilne tehnologije
3216168 (8657) marko-mb

Več podobnih tem