» »

Kateri e-bralnik?

Kateri e-bralnik?

««
22 / 22
»
»»

worteleven ::

Hvala vsem trem, mislim, da so bili to najbolj racionalni in razumljivi odgovori, ki sem jih prebral na to temo.
Kako se obnese sprememba temperature osvetlitve, ali je v večernih urah res toliko bolj prijazen Kobo a svojimi nastavitvami svetlobe? In še za tiste, ki imate oboje, kako bi ocenili samo kvaliteto izdelka v primerjavi s kindlom?
Kar se pa tiče kupovanja knjig, kolikor je meni jasno ima Amazon največji bazen knjig, cene pa tudi malo dostopnejše? Kar se tiče prenašanja kupljenih knjig, verjetno tudi Kobo ne omogoča prenosa kupljenih knjig na drugo napravo? V kolikor si pirat in knjige prenašaš s spleta, se verjetno ne Rakutena in Amazona to ne tiče, v smislu da bi to onemogočili?

Groot ::

Če misliš brati zvečer, potem je vsaj zame osebno možnost spreminjanja temperature prva stvar, ki jo mora bralnik nujno imeti. Gledati zvečer v hladno bel zaslon je pač nadležno.

Legon ::

Osebno bralnika brez osvetlitve zaslona ne bi več kupil. Sploh za večerno branje je osvetlitev z nastavljanje barvne temperature super.

Drugače sem imel v rokoh osnovni kidnle in kobo pa razlike v kvaliteti nisem opazil, ne pri sami napravi, ne pri kvaliteti zaslona.

Če pogledaš cene za enak denar kot Kobo dobiš Paperwhite, ki je par razredov višje po kakovosti.

Pri Kobo načeloma lahko kupljen knjige za potrebe "lastnega arhiva" izvoziš, je pa malo igračkanja z Adobe Digital Editions zaradi DRM. Pri amazonu so to opcijo zaprli. Tako, da če so tvoj vir legalno kupljene knjige, potem je smiselno gledat Kobo, da lahko lokalno hraniš svojo zbirko (če ti je to interes). Pri Amazonu si v primeru nakupovanja pri njih zaklenjen na njihov ekosistem.

Glede omejitev sideloaded vsebin vsaj do sedaj nihče ne omenja omejevanja. Pri amazonu so bili primeri (vsaj tako najdeš online), kjer je bila sideloaded vsebina (preko calible, send to kindle še nisem zasledil primerov) zbrisana ob updatu ali ko se je naprava po daljšem času povezala na internet. Ampak to so posamezne objave na online forumih, vprašanje kaj se je res zgodilo.

Edino kar sem našel verodostojno in dokumentirano, je da so ob nadgradnji formata v eni fazi pobrirali .mobi vsebine.

Treba upoštevat tako pri Kidnle kot Kobo, da sideloaded knjig mogoče aktivno ne omejujejo, ni pa to uradno požegnana vsebina, da bi se sekirali, če se ji kaj zgodi ob nadgradnja/spremembah. Prej omenjeni .mobi je tak primer. Ko je amazan nadgradil ekosistem so seveda poskrbeli za upgrade vseh uradnih vsebin vključno s send to kidnle ostalo pa je bila pač kolateralna škoda. Samo to je nekaj kar se ti lahko zgodi neodvisno od proizvajalca.

Osebno imam knjižnico urejeno v Calibre, nimam pa fetiša na hordanje digitalnih knjig. Tisto kar je vredno več kot enega branja imam tako ali tako v fizični obliki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

cinderella ::

glede na to, da imam jaz obe napravi v ovitkih s pokrovom za zaslon, se mi zdi kvaliteta obeh čisto dobra in primerljiva, je pa res da nanju zelo pazim. zaslon od obeh je zelo občutljiv zato priporočam flip case, ker se praske na eink zaslonih hitro poznajo. ne kupuj zaščitnega stekla, noben ni tako dober kot zaslon, raje ovitek ali torbico. ovitke za oba imam iz aliexpress, ker baje kobotov originalen ovitek zelo hitro razpade, amazonov pa mislim da je v redu(ampak mi niso bili všeč).

meni osebno je temperatura zaslona zelo všeč zvečer, če berem v temi. se mi zdi veliko bolj očem prijazno brati s toplo svetlobo. pri črnobelem zaslonu se mi lučke ne zdi potrebno uporabljati če berem ob sobni luči ali dnevni svetlobi.

amazon ima več ponudbe, glede cen pa zna biti na amazonu cenejše, ni pa pravilo.

kobo dovoljuje dostop do zaščitenih datotek, to pomeni da je veliko lažje snet zaščito dol. amazon jh skriva, včasih se je dalo zaščiteno datoteke snet direkt z njihove strani. tisti ki niso ravno tech savy, se zdaj počutijo ujete v njihovem ekosistemu.

glede sideloadanja jih ne zanima kaj nalagamo, ker je njim v interesu da oglašujejo tudi možnost branja lastnih dokumentov na njihovih napravah. kamor spada tudi fanfiction in pomoje bi razjezili veliko ljudi če bi omejili branje samo na kupljene knjige.

s kindli so bili problemi, da so sideloadane knjige izgnile. noben točno ne ve zakaj, je pa najbrž zato, ker amazon občasno preveri, če imaš legalen dostop do knjig na svoji napravi(zato ker imajo opcijo izposoj preko kindle ulimited). amazon za datoteke uporablja dve znački, ebok za eknjige in pdoc za osebne dokumente. vse ebok knjige naj bi preverjali, pdoc pa pustijo na miru. problem je, ker calibre knjige nalaga na kindle naprave kot ebok, piratske knjige pa so ponavadi bile snete z amazona, ljudje ne zbrišejo asin # metapodatka in potem amazon misli, da je knjiga bila izposojena pri njih, izposoja je potekla in jo pobrišejo. rešitvi sta dve: wifi pustiš izklopljen ali spremeniš calibre nastavitve. če uporabljaš send to kindle, amazon naloži kot pdoc in problema ni.

mene osebno ne skrbi da bi kdaj prepovedali sideloadanje, če te pa skrbi pa lahko napravo po nakupu držiš stalno v airplane mode, da se ne posodablja.

Zgodovina sprememb…

««
22 / 22
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
9120260 (595) Benny123
»

Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostalo
20737829 (5289) gregyk
»

Biblos se poslavlja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6612828 (2858) Groot
»

Kobo Clara in nalaganje z Biblosa

Oddelek: Mobilne tehnologije
3216320 (8809) marko-mb

Več podobnih tem