» »

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

asPeteR ::

Ker je to zadnje case zelo, zelo vroca tema, predvsem v novicah, bi bilo dobro ce se vsi ti pogovori prenesejo na forum. Tako je najbolje, da se odpre taka tema. Ne bom kopiral vseh odvorov iz novic sem, ker jih je enostavno prevec.

Kopiram pa moj neobjavljen odgovor za v temo: Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

Lahko se eni napenjate kakor hocete, toda dejsta so jasna. Trenutno je best buy Intel in zgleda, da bo se kar nekaj casa, kajti, performance Optreonov so me kratkomalo razocarale. Priznam pa da sem veliko pricakoval od njih, predvsem frekvenco!!! AMD je zdaljal cevovod + Silicon on conductor je implementiral, kar oboje omogoca veliko visje frekvence. In zatorej je meni, milo receno, smesno, da gre AMD izdajat v dobi nekajGigaHertzProcesorjev le 1.4MHz razlicico. In se za namecek se slabo navijajo. Zalost no.

Res, se bo takoj kdo oglasis in rekel: Hja, ni podpore se za ta procesor. Da seveda. Drzi. Toda, ko bo polna podpora za Optreon, bo vzunaj ze Tejas.(spet ena finta: Ce bo SLUCAJNO AMD64, uspesna stvar, bo imel intel to v Tejasu implementirano, ce ne ze v Prescottu) Sam pa mislim, da splosno razsirjena podpora za AMD64 NE BO! Primer: AMD 3Dnow. Ha. To govorim cisto s programerskega stalisca, namrec ne splaca se delat programov za majhen del kupcev. Najprej je v nacrtu HT podpora, ki je(bo) mnogo bolj razsirjena kot pa Optreoni.

Seveda pa kot sem ze velikokrat napisal, je Optreon primerer za serverje z veliko procesorji, workstatione z veliko procesorji. Za 1xx serijo je pa bolj revez, kot ne.

PS: Lep pokazatelj je tudi nas forum, spomnimo se pred casom, vsi smo pljuvali po Intelu - no kaj je pa sedaj - veliko se jih seli na Intel!


No, to je moj pogled na trenutno sceno. Vem, da imate nekateri drugega, zatorej podbite moje trditve!

8-)
http://blog.stegnar.com
  • spremenil: asPeteR ()

Samuel ::

Opteron bo bolsji od Prescottov in njegovih bliznih naslednikov, Tejas niti slucajno ne bo imel podpore za kakrsno koli 64-bitnost (previdoma naj bi to imel njegov naslednik).

zdej pa navalite name :D

TribesMan ::

Se čist strinjam, Intel je trenutno zadel žebljico na glavico z zadnjo recizijo Northwoodov, Williamete je sicer iz začetka zgledal precej ubogo, vendar z dodatnim cacheom, svinjsko hitrim FSBjem in nenazadnje Hypernitenjem so precej zafrknili AMD, še posebej, ker so si oni lepo naštimali PR glede na prejšnje (ne 800MHz) P4ke, pol se je pa videlo da 2.2 GHZ Barton (3200+) tud približno ni enako hiter kot P4 3.2GHz. Tle se nimamo kej kregat. Prescoti bodo pa itak sam še dodatno pohodili AMD. Jebi ga. Sicer se pa tale zadeva z Opteroni in 64bitnim procesiranjem ni nikoli zdela pametna, ker dokler tega ne bo uporabljal intel ne bo zadost podpore z strani razvijalcev programske opreme, in zadeva bo najbž rahlo izgubila na vrednosti. Po mojem bi blo boljš da bi AMD zaenkrat še malo podaljšal Athlon linijo, dokler se ne bi v 64bitni biznis podal intel, potem, pa bi itak lahko pokazal potencial svojega procesorja. Kupit Opterona da boš pa gor laufal 32bitn aplikacije je pa totalna glupost.

Drgač sem pa na AMDju da ne bo pomote. Ampk mi je bil intel vedno bolj všeč, AMDja sem nabavil preprosto samo zato, ker je bil veliko cenejši, če bi mel pa dnar pa tud pomislu nebi. Zdej pa itak AMD neki sanja o visokih cenah Opteronov, kdo jih bo pa kupu, če bodo tolk dragi, kot intel, pa tud če so 10% hitrejši.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

flipflop ::

kdo jih bo pa kupu, če bodo tolk dragi, kot intel, pa tud če so 10% hitrejši.


Zakaj pa ne?


Sicer pa ne vem,zakaj je tolk enega govorjenja okol tega,ko pa še ni prave podpore,niti ni Prescotta,da bi lahko primerjali. Bo pač treba še malo počakat.

Samuel ::

Glede HTja:

nekaterim (očitno tistim, ki vedo kaj govorijo), je HT toliko pri srcu, da niti pod razno nocejo presedlat iz win2000 (brez HT podpore) na winxp (HT podpora).

Glede 64-bitnosti:

zagotovo prihaja oz, je ze tu. Pa ne mi zdaj o tem, kdo potrebuje vec kot 4GB rama (bi se dalo razpravljati, vendar vec kot 4GB rama potrebuje skoraj vsaka firma z vec kot 500 zaposlenimi).

frenk ::

no comment...AMD fan(dokler bo cenejši seveda:))

Zheegec ::

Očitno premalo teste gledate. Opteron ima 800MHz FSB (oziroma sploh nima FSBja) in lahko sedaj izkoristi 2*3200MB/s (ko bo DDR400 ECC RAM). Prav tako ima nižjo latenco pomnilnika od P4 (Athlon ima obupno), prav tako ima SOI, tako da se manj greje, prav tako ima SSE2, prav tako ima dodatne 64-bitne registre. Tudi če ne bo podpore za AMD64 (Linux je že, Windows za AMD64 še pridejo) na navadnih aplikacijah (na strežniških verjetno bo), pa 2GHz Opteron deluje hitreje kot P4 3.2GHz (ok, razen kakšna izjema in pa kodiranje zvoka, slike).

:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Sid Izprijeni ::

Jaz na vse skupaj gledam bolj romantično... :8)

David proti Goljatu. Goljat je brute force, David mora bit pa pameten in nekaj posebnega, da nadmudri Goljata.

AMD je en tak David. In zato mi je znamka AMD pri srcu. Kot je nekaterim določena znamka avtomobila, drugim določena modna znamka, tretjim določen viski, četrtim svinjsko dragi kozmetični preparati elitnih proizvajalcev, itd.

Poleg tega se mi zdi, da je prav AMD tisti, ki še edini tera Intela, da se ta obnaša kolikortoliko potrošnikom prijazno.

Skratka AMD je vznemirljiv, Intel predvidljiv. In tako se tudi razdelijo tabori, potem ko se dostopni tehnični podatki premeljejo in predebatirajo. Ko teh zmanjka, nastopi komponenta iracionalnosti, kjer pustolovci nagnejo k AMD, ziheraši pa k Intelu. Govorim seveda o psiholoških profilih...

0:)

P.S.: Eno pikco pa resno tako mislim...;)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

asPeteR ::

Sid Izprijeni: Zanimiva teorija. Toda, ce pogledam sebe me pri izbiri procesorja navdaja cisti pragmantizem.

ALIEN3001: Glede 146 procesorja. Morda je ze hitrejsi v nekaterih testih od P4 in res sta zelo izenacena. Toda pravi tekmec Optreonov niso "stari" procesorji z D1 revizijo, temvec Prescotti. Veliko pa pove, da se ze "stari" procesorji popolnoma kosajo z vesemi aplikacijami, ki niso strezniske.
Ena zanimiva stvar v 3Dmarku03 P4 premaga, Optreona ... Se kdo vprasa zakaj? Ker Optreon se zelo dobro obnese v igrah, v UT03 da ne govorimo, potem celo Quake, ki je trdnjava Intela, se zelo, zelo pribliza. V 3Dmark03 pa je relativno P4 dosti hitrejsi ...(absolutno niti ne, toda to je kriva zasnova testa, ki je graficni, procesor ima malo vpliva) Le zakaj? Podpira vecnitje! In kmalu bojo vsi glavni graficni motorju sigurno podpirali vecnitje ... Bomo videli kaksni bojo takrat rezultati v igrah.
Sicer pa nasplosno mislim, da prihaja cas SMP sistemov. Intel ima dobrega "trojanskega konja" emulacijo Dual CPU "podari", ki za povrh resnicno pohitri procesor. Frekvence pa tudi ne bomo mogli vecno dvigovati, saj je pocasi blizamo mejam tehnologije. No vsekakor to ne bo tako kmalu, toda, ce bomo razvoj na kvantnih racunalih malo pohitrili, bomo delezni skalabilnega nakupa racunalnika, glede na procesor. Optreon je tukaj odlicen, zaradi dobre zasnove hitrih zunanjih vodil.

Se glede PR od AMDja. Kakor se je govorilo naj bi Athlon64 pri 2GHz imel nalepko 3400+, seveda bo pa samo single channel ... Vemo pa, da bo takrat pocasi ze tudi Prescott 3400MHz ... In AMD bo spet pretiraval, ce ne bo kaj spremenil tle.

In tudi glede cene mi grejo Optreoni v nos. Glavni adut AMDja je bila vedno cenovna politika. Vedno se je drzal nizkih cen, in dobili smo soliden procesor. Sedaj je pa 246 mnogo drazji od najhitrejsega P4. Mogoce bo 146 malo cenejsi, toda vsekakor v rangu P4 3.2GHz. Kdo se bo potem odlocil za CPU, ki bo moral se dolgo delovati v legacy nacinu?

Potem me malo skrbi za AMD glede neinovativnosti jedra. To je staro ze ene 5 let!(prvi Athloni so prisli '98 leta, ce ne se prej) Seveda so vseskozi pilili jedro, toda jaz imam ve vedno v glavi, da je Athlon, tista crna skatla ... In pri Optreonu sem bil presenecen, da ga se vedno vgrajujejo. Vsekakor pa ne zelim trditi, da je slabo, toda po petih letih bi pa lahko naredili korenito spremembo. Morda je ravno jedro "krivo" da je AMD nikakor ne more izviti iz nizkih frekvenc ... Pa ceprav je sel podaljsati cevovode(ne toliko kot Intel) pa se silicon on conductor tehnologija omogoca visje frekvence.

->nekaterim (očitno tistim, ki vedo kaj govorijo), je HT toliko pri srcu, da niti pod razno nocejo presedlat iz win2000 (brez HT podpore) na winxp (HT podpora).

Mesas hruske ter pomarance. Tisti, ki ne zelijo presedlati iz Win2000 na WinXP, ne zaradi HT DA/NE, temvec OS DA/NE. Namrec ne zaupajo WinXP. Drugace bi pa rade volje imeli dodatno pohitritev. Pravtako zahtevajo patch pa Win2000, kjer bi omogocil MS HT.
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

link_Opteron_na_2.2_in_2.25

nov test, tokrat rahlo navitega modela 246.

na kratko: Izjemna skalabilnost in izjemni rezultati.

Tisti, ki mislite da bo Prescott tele rezultate z lahkoto presegel, se zagotovo motite.

Si pa lahko hitro predstavljamo, kaj lahko pricakujemo od se močnejsega modela 250 (2.4GHz). :D

Mr.B ::

Fanje ko bomo lahko masovno kupovali zadeve potem pa naj dajejo teste, ko bodo testi vsaj še na nekaterih straneh potem bo to malo realno. Se veste kako se lahko doktorera, ko ni vse lepo poštimano pa lahko vsak svoj test naredi pa reče glejga moj je pa hitrejši ? Sploh me pa zanima kaj se dogaja s platami, že prej se jih ni dalo dobiti sedaj pa ni nič bolje.
Pa če že gremo v teorijo pa tale link.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

AsPeter - Athlon64 2GHz bo 940 pinski in bo imel PR 3100+ ali 3200+, tako da naj se Intel kar pazi. Zadeva pokuri 70W, je hladna, seveda podpira DC,... Socket 754 bo prišel tudi ob istem času (najbrž) in bo tudi bolj masovno proizveden, samo čez kakšno leto bo ostal samo še 939 pinski Athlon64.
Drugače pa se ti integriran kontroler za RAM ne zdi napredek? 64-bitnost ni napredek? SOI ni napredek? 800MHz FSB ni napredk? Več operacij v urinem ciklu ni napredek (to je še od Athlonov)? Saj zato pa je AMD bolj kot ne obdržal isto jedro (ne samo da so daljši cevovodi, še 2 več sta), ker je jedro še kako optimizirano in ravno v tem je problem pri Intelu, ker je njegova edina optimizacija HT (poleg 800FSB, več L2 cacha pri Prescottu in pa nov nabor ukazov -- ki ga še nekaj časa ne bo nobena aplikacija podpirala, verjetno še slabše kot AMD64).
Glede cen Opterona - primerjaj Opteron 146, P4 3.2GHz, Xeon in Itanium2. Opteron in P4 bosta verjetno izenačena po ceni, Xeon in Itanium2 pa sta dražja in... slabša.
Too bad
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

asPeteR ::

->Drugače pa se ti integriran kontroler za RAM ne zdi napredek?

Odvisno kako se to vzame. In term hitrosti je, in term nadgradljivosti ne.

->64-bitnost ni napredek?

Za zdaj se ne toliko. 4GB rama je dovoj za vecino.

->SOI ni napredek?

Sem kdaj rekel da ni? No?

->800MHz FSB ni napredk?

Ima intel ze skor pol leta ...

->Več operacij v urinem ciklu ni napredek (to je še od Athlonov)?

Nazadovanje. Athlon je mel 10 sptopenjski, Optreon 12.

->ker je njegova edina optimizacija HT (poleg 800FSB, več L2 cacha pri Prescottu in pa nov nabor ukazov -- ki ga še nekaj časa ne bo nobena aplikacija podpirala, verjetno še slabše kot AMD64).

Mislim, da ne ves kaj je optimizacija. 800MHz ni optimizacija jedra. Temvec evolucija. Recimo, optimizacija je PAT. Pa HT je tudi prej evolucija kot pa optimizacija. Recimo optimizacija bi bila boljsa razporeditev racunskih enot v jedru, boljsi tehnoloski postopek ... Skratka nekaj novega je evolucija oz. revolucija(ala 64 bit pri Optreinu) nekaj kar je pa zboljsano pa optimizacija.

->Glede cen Opterona - primerjaj Opteron 146, P4 3.2GHz, Xeon in Itanium2. Opteron in P4 bosta verjetno izenačena po ceni, Xeon in Itanium2 pa sta dražja in... slabša.

Ja izenacenost cen je pa DEFINITIVNO slabost za AMD! AMD je imel vedno mnogo, mnogo cenejse procesorje! Zato smo jih tudi vsi kupovali.
http://blog.stegnar.com

Zheegec ::

Za zdaj se ne toliko. 4GB rama je dovoj za vecino.

Saj fora je v več namenskih registih in hitrejšem delovanju zaradi le-teh, ne samo v zmožnosti naslavljati več RAMa.

Zakaj pa zaradi vseh teh "optimizacij" or whatever 2GHz Opteron deluje hitreje kot 3.2GHz P4?

Sicer pa kar se tiče Opteron & P4 lahko ta dva primerjamo samo v hitrosti, kar se tiče cene sta itaq namenjena drugačnim segmentom trga, lahko pa po performansah Opterona sklepamo kako bo deloval cenejši Athlon64...
Cena/performance lahko gledamo Opteron vs. Xeon&Itanium2, kjer je Opteron boljši (sploh ko bodo 2P 246 testi), drugače pa vzemi performanse Opterona 246 na nForce3 Pro150 in računaj na ceno recimo P4 3GHz pa imaš S940 Athlona64 >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

asPeteR ::

->Saj fora je v več namenskih registih in hitrejšem delovanju zaradi le-teh, ne samo v zmožnosti naslavljati več RAMa.

Tako je. Zato pa imajo procesorji ze dolgo casa stvari kot je: MMX, 3Dnow, SEE, SSE2 ...

->Zakaj pa zaradi vseh teh "optimizacij" or whatever 2GHz Opteron deluje hitreje kot 3.2GHz P4?

To je relativno. V nekaterih testih dela hitreje, nekje pocasneje. Priblizno pa lahko res recemo, da sta tekmeca.

->Sicer pa kar se tiče Opteron & P4 lahko ta dva primerjamo samo v hitrosti, kar se tiče cene sta itaq namenjena drugačnim segmentom trga, lahko pa po performansah Opterona sklepamo kako bo deloval cenejši Athlon64...

Res je. Zato je po eni strani neumno se prerekati o tem "kdo je boljsi", ker je to res, da je Optreon konkurent Xeonu ... Tkele se pa strinjam, da je boljs met 2xOptreon, kot pa 2xXeon, pac cena.
Res pa je tudi, da bo moral biti Athlon ekvivaleten seriji Optreon 14x. Kajti drugace ga ne bo nihce kupil. Sploh, ker je pricakovana cena, dokaj visoka.


->Cena/performance lahko gledamo Opteron vs. Xeon&Itanium2, kjer je Opteron boljši (sploh ko bodo 2P 246 testi), drugače pa vzemi performanse Opterona 246 na nForce3 Pro150 in računaj na ceno recimo P4 3GHz pa imaš S940 Athlona64

Ja, sej ze zdaj lahko to kupimo. Plata NF3 stane v mlacomu 70k, proc pa ene 80k pa je. S tem da te tole pride 150k pa je hitrost v rangu. P4 2.8C ... + da je ful drag ram za Optreona. Torej ce ne ze zaradi drugega. Cene Optreon sistemom so svinjske za navaden workstation ...
http://blog.stegnar.com

Zheegec ::

Athlon64 bo imel začetno hitrost 2GHz, bo podpiral DC, bo imel 1MB L2,... torej bo pravzaprav čisto ista zadeva :D Vsaj po performansah.
Tako je. Zato pa imajo procesorji ze dolgo casa stvari kot je: MMX, 3Dnow, SEE, SSE2 ...

Ja, saj nabore ukazov lahko še vedno uporabljaš v kombinaciji z x86-64, od tod pa 10% ali več pospešek samo zaradi 64-bitnega delovanja... Jaz jemljem 64-bitno delovanja K8 samo kot dodatek, ne pa da bi si rekel, da ker še ni Windows AMD64 OS in pa uporabnih aplikacij pa zadeve ni dobro kupit, če pa je že v 32-bitnem načinu boljši. Že samo z AMD64 OS in driverji lahko pričakujemo 5% pohitritev...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

asPeteR ::

->Athlon64 bo imel začetno hitrost 2GHz, bo podpiral DC, bo imel 1MB L2,... torej bo pravzaprav čisto ista zadeva Vsaj po performansah.

No kaj sem pa jaz rekel?;) Sicer bo fajn ce bo tako, toda za zdaj se ni cisto jasno kaksen bo res Athlon64(SC,DC ...)

->Ja, saj nabore ukazov lahko še vedno uporabljaš v kombinaciji z x86-64, od tod pa 10% ali več pospešek samo zaradi 64-bitnega delovanja... Jaz jemljem 64-bitno delovanja K8 samo kot dodatek, ne pa da bi si rekel, da ker še ni Windows AMD64 OS in pa uporabnih aplikacij pa zadeve ni dobro kupit, če pa je že v 32-bitnem načinu boljši. Že samo z AMD64 OS in driverji lahko pričakujemo 5% pohitritev...

Ja, to je tudi res, toda v mojih postih sem to "zanemaril" ker ne bo prave podpore se dolgo casa ... Torej, to ni dobro pristevati k plusom, ce stvar ne bo ozkoriscena.

kakorlkoli. Bolj ko govorimo gor ali dol, vedno se izkaze, da za maksimalni izkoristek procesorja, bo potrebno uporabljat ta procesor, zaenkrat, v serverskem segmentu in to vec procesorjev.

Drugace pa komaj cakam prve Presoctte, ter Athlone64. Tukaj bo prava bitka, se strinjas? Namrec kot sva ugotovila, ni dobro Optreona primerjati z trenutnim P4(kar se tudi seveda da), ampak recimo z Xeonom ... Kjer je boljsa izbira Optreon.
http://blog.stegnar.com

Zheegec ::

Upam da Intel ne bo zamudil s svojo pečko, ali pa bo res uspel narediti novo revizijo jedra - kakšno bolj hladno zadevo, potem pa še AMD hitro na 90 nanometrov... prav gotovo bo vse skupaj zelo zanimivo, upam da vsaj tako kot je bilo s prvimi Athloni >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

morphling1 ::

Nisem prebiral vseh postov, samo bi dodal eno stvar. Desktop opteron aka atlon 64 je edini tekmec Prescotta oz. P4 ke in če zadeva ne bo imela DC spomiskega kontrolerja ter 1 MB L2 predpomnilnika, se za moje pojme lahko debata kar zaključi, ker enostavno ne bo konkurenčna zadeva. Je pa tudi o produktih, ki jih še ni zunaj malo brezveze govorit, ker se niti AMD še ni zjasnil kako točno bo oskubil desktop proc. Intel ima pa s svojim Prescottom zaenkrat tudi veliko težav glede prekomerne porabe, tole zna bit edini plus za AMD, če teh težav ne rešijo pravočasno, samo glede na finančno stanje se mi zdi da bo prehod na 0.09 mikrona zopet prej izveden pri Intelu kot pri AMDju, spomnimo se samo kake težave jim je povzročal prehod na 0.13 in koliko časa so rabili do tbreda B s katerim so rešili večino težav. Prehod na 0.09 je sigurno še dosti bolj zahteven in mam občutek da bo Intel dosti prej začel štancat 0.09 Prescote v količinah, ki bodo zadostili potrebe, kot pa AMD s svojo trenutno bolj butično proizvodnjo, najhitrejših modelov. Še en problem je pri opteronu, SSE2 inš., ki naj bi jih ta proc podpiral so zaenkrat bolj nedelujoče oz. dosti dosti počasnejše kot pri Intelu P4.

Aja pa dokler finalne desktop različice s finalno plato ne dobijo v roke najbolj popularne HW strani je zame ta proc neobstoječ, serverske zadeve pa večino folka ne zanimajo in tudi AMD se ne bo zaradi njih postavil na zeleno vejo (kljub visokim cenam so količine napram desktop trgu skoraj zanemarljive).

Moj pogled na to kaj AMD potrebuje za uspeh AMD desktop proc: vse kar ima opteron proc, clock nad 2 GHz (tam 2.5 GHz bi bilo ravno krasno) ter cena pod 600$ za top model.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD ali Intel? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
876681 (5325) Dr_M

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210608 (7397) Zheegec
»

Opteron na 2GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
182260 (2260) Zheegec
»

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

Oddelek: Novice / Procesorji
311912 (1912) Zheegec
»

Opteron in nForce 3 Pro

Oddelek: Novice / Procesorji
161526 (1526) flipflop

Več podobnih tem