» »

AMD ali Intel?

AMD ali Intel?

1
2
»

Zheegec ::

Malo si razčisti pojme.
AMD K8 linija procesorjev bo počasi nadomestila K7 linijo (K7 = AthlonXP, Duron). K8 linija vključuje trenutno ClawHammer in SledgeHammer jedra. Marketinške oznake so Athlon64, Athlon64 FX in Opteron. AMD64 je tehnologija ki je vgrajena v vseh K8 procesorjih (Opteron, Athlon64, Athlon64 FX) in omogoča simultano izvajanje 32-bitne x86 kode in 64-bitne x86 kode brez izgub pri poganjanju v "legacy" 32-bitnem načinu.
K8 deluje v 64-bitnem načinu samo če imaš 64-bitni OS. Windowsov z AMD64 podporo uradno še ni na trgu (bodo WinXP in Win2003 server), je pa veliko Linux sistemov, če boš imel kakšen boljši server boš itaq imel Linux gor (po mojem).
Vprašanje je seveda, ČE to dejansko potrebuješ (glede na tvoja vprašanja IN SPLOH glede na citat spodaj bi rekel da ne), samo za server je Opteron daleč pred Xeoni, spljoh pa daleč pred Itanium2 glede na ceno. Vzemi Tyan plato (takšno z AMD 8000 čipsetom, ZARADI "NUMA", da ne boš kakšnega sranja kupil) - najraje 4-way, gor pa 2 ali pa 4 Opterončke in si na konju ;)

Meni se je ves cas zdelo da je Opteron blizje IA64 kot IA32. No, se ena zabloda.
Se pravi ne bom kupoval Opterona.

Kaj ima to veze? Če bi bil Opteron podoben IA64 ga vsekakor ne bi priporočal, ker bi potreboval posebne(IA64) programe za Opterona (prav tako kot jih sedaj rabiš za Itanium2), ker IA32 (x86) programi se pri IA64 EMULIRAJO in delajo prekleto počasi. Ti posebni programi so pa walda veliko dražji in težje jih je najti (začenši z operacijskim sistemom).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Jaz imam Linux jedro za IA64 in imam izvorno kodo, ki jo lahko prevedem na IA64 z Intelovim compilerjem. Deluje, in deluje zelo dobro.

Pregledal sem programming AMD64 (http://www.amd.com/us-en/Processors/Dev... in moram rect, da je to seveda isto sranje, kot se vlece ze ves cas. IA32 compatibility uber alles, pa tut ce totalno ubije performance za vse ostalo.

Context switching je ze pocasen v 3pm, ce je pa treba switchat med long mode in legacy protected mode, ko switchas taske, potem pa sploh nikamor ne pridemo. Ziher je Opteron super za spilat igrce, ker legacy dela isto hitro kot vsi prejsnji procesorji, in ziher je bistveno pocasnejsi od IA64, ki je dejansko 64 bitni procesor.

Jasno je tudi, da 64 bitnih procesorjev nimas za kaj rabit, ce nimas naloge, ki je pisana na kozo 64 bitnim procesorjem. Recimo to, da poganjas Oracle ali pa kaksno podobno bazo, ki ze itak od nekdaj uporablja 64 bitov siroke pointerje.

Pa ne jamrat kolk je Xeon pocasen. Saj poznate tisto o lies, damn lies, statistics, benchmarks. Ce bi bil Xeon tako pocasen, potem ne bi bil v 90% streznikov po svetu. Pojdite izmerit hitrost kompliciranega left joina, posortiranega po analiticni funkciji na postgresql bazi na dual Xeon masini in dual Opteron masini: surprise, surprise.

Zheegec ::

Hja, v nekaterih testih zmaga Opteron, v nekaterih Xeon, v veliki večini seveda Opteron. Fora je, da je Opteron dejansko 64-bitni procesor, boš rekel da procor ki ima 16 64-bitnih registrov pač ni pravi 64-bitni procesor zato, ker podpira še legacy x86 in je v bistvu samo 64-bitni upgrade 32-bitnega x86 in ne rabiš nekega posebnega softwera za poganjanje?
Drugače pa SPEC benchmarki ne lažejo, kar se tiče integer operacij je Opteron hitrejši (x48, ne x450) od Itaniuma2 (1.5GHz, 9MB cache), kar se tiče floating-point je pa Itanium2 pred Opteronom.
Torej sta nekako izenačena če ne upoštavamo cene in pa posebnih IA64 aplikacij za Intaiume2.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Opteron je po tem, kar sem prebral, vec procesorjev hkrati. To ga ziher ne pospesuje, ampak bremza. Ja, je hiter, in ni slab, in glede na ceno je mocnejsi od vseh Intelovih procesorjev, ampak hkrati ni dovolj dober za nekatere naloge. Ko das za enega cloveka vsak mesec 750 jurjev, ti je cist vseeno, ce te masina stane 3 miljone namesto 2, saj jo itak kupis samo enkrat, najbolj vazno pa je, da ti daje zmogljivost, ki jo potrebujes, in cim manj dodatnih stroskov.

Ne dvomim v to, da bo Opteron postal se boljsi in da bodo vendorji pocasi zaceli resno podpirat arhitekturo, ampak zdaj se to se ne dogaja. Upam, da bo cimprej, ker bom lahko kaj prisparal. Trenutno ne mores dobiti all-AMD64 sistema, lahko pa dobis all-IA64 sistem. Na zalost.

Integer operacije so hitrejse predvsem zaradi tega, ker jih sodobni desktop sistemi potrebujejo (MMX-like tehnologije), za streznike pa je to manj pomembno.

kajzer ::

Kupi intela, da boš zadovoljen! >:D

wishmaster ::

Točn tak kot si omenil kupi intela. Vsi govorite sam o hitrosti in nic druga .Uporabnika ki hoče imeti vredu server npr. za kako firmo mu ni pomembna hitrost ampak stabilnost.Tega manjka pri AMDjih. Tist ko ma pa procesor sam za to da navija in nic druga je pa 1000 % boljse imet AMDja. Glede temp. raje nebi komentiral .Intel je in bo vedno hladnejši od AMDJA.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Dr_M ::

wishmaster: a dej prbijat no...
in kje si ti se vidu, da serverji uporabljajo cheap robo?? a ti resno verjames tem bucam, da AMDjevi procesorji niso stabilni? kdo te je pa to nategnu?
in intelovi procesorji ze doooolg niso vec najhladnejsi...
ne take klobase prodajat tuki no, ker se samo sramotis.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

LOL, nekateri pa res pribijate, malo si najprej reviewe preberite, potem pa naprej nakladajte.
O stabilnosti tukaj spljoh ne govorimo, ker stabilnost sploh ni faktor. 99% procesorjev obeh firm ki jih dobiš v trgovini je popolnoma stabilnih v nenavitih pogojih, tako da se o tem spljoh ne pogovarjamo.
Kar se tiče pregrevanja - nov Opteron (x50), ki pride ven začetek junija NE BO porabil več kot 89W energije (in toliko W tudi oddal), najbrž je bo okoli 85W, če ne bo optimizacij. Northwood (P4 3.0GHz) odda okoli 85W, nova generacija P4 (Prescott) pa 103W za 3.0 in 3.2GHz. Xeon, ki ima več cacha (da lahko vsaj ponekod konkurira Opteronu :D ), porabi lepo čez 100W za 3.2GHz primerek, nova jedra osnovana na Prescottu bodo še veliko več.
Kar se hitrosti tiče je vse jasno - za server je zaradi svoje skalabilnosti Opteron daleč pred Xeoni, pa tudi nasploh je Opteron veliko boljši od Xeonov (P4).
Opteron je po tem, kar sem prebral, vec procesorjev hkrati. To ga ziher ne pospesuje, ampak bremza. Ja, je hiter, in ni slab, in glede na ceno je mocnejsi od vseh Intelovih procesorjev, ampak hkrati ni dovolj dober za nekatere naloge.

WTF? Sploh ne razumeš, Opteron ni VEČ procesorjev hkrati, kako ti je pa to prišlo na misel? Potem je P4 tudi več procesorjev hkrati, ker še vedno podpira 16-bitne aplikacije ali kaj?
To da ima AMD64 tehnologijo v 32-bitnem načinu NE VPLIVA na hitrost, ker takrat se ta del spljoh ne uporablja. Ko pa deluje v 64-bitnem načinu pa ga to itaq pospešuje, ker ima na voljo več namenskih registrov.
Ko das za enega cloveka vsak mesec 750 jurjev, ti je cist vseeno, ce te masina stane 3 miljone namesto 2, saj jo itak kupis samo enkrat, najbolj vazno pa je, da ti daje zmogljivost, ki jo potrebujes, in cim manj dodatnih stroskov.

Pri Opteronu imaš večjo zmogljivost za NIŽJO ceno, stroški so pa itaq enaki.
OK, priznam, niso enaki - Opteron porabi manj energije kot Xeon in rabi tudi cenejše hlajenje, ker se manj greje, tako da imaš popolnoma prav >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

wishmaster ::

Dr_M,kolikor sem jaz serverjev montiral predvsem serverje v rack ohišjih jih je velika večina bila z intelovim procesorjem.Z Amdjevimi je samo sranje zarad pregrevanja.mogoce je pri opteronih kaj boljs. No ko si kvasil da intel ni vec najhladnejsi . Sam sem mislil da se prescot greje kot nekateri kvasijo po forumih. Meni se ni v 14 dneh nikdar temperatura sla nad 48 stopinj.Mam pa ravno enega athlona 64 2 pa je temperatura vedno okoli 50 stopinj. Seveda nima pa noben racunalnik kake modifikacije glede hlajenja.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Dr_M ::

wishmaster: aha....a si meril s kalibriranim zunanjim senzorjem al verjames senzorjem na plati??
ce je druga tocka, potem si kvalificiran za prodajanje klobas :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kajzer ::

Greje se bolj tisti, ki pokuri več W. To je dejstvo!! In Prescott je tukaj veliko bolj vroč od Opterona.

Zheegec ::

Aja, Opteron in Athlon64 sta popolnoma nekaj drugega kot 2 leti stari AMD Thunderbird in Palomino, tako da se znebite starih "AMD se greje" stereotipov.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PrimozR ::

Heh, sam mam P4 2.6 GHz HT pa se mi greje na 63°C (če laufata Seti pa F@H-črta v taskamangerju je ravna na 100%>:D )

MEDENA ::

PiPi : TO MAŠ PREVROČE!!!!!!!!!!

dej hitr pasto zamenjaj pa kak dober cooler gor...SP97 :D

PrimozR ::

Nč nam delu-je v garanciji. Če se bo kj skurl, nism jest kriv>:D . Škoda sam k ne morm navijat.

Mr.B ::

P|P| , pri tej temperaturi ti procesor začenja zniževati frekvenco. Probi najti ali se ti vrti ventilator, ter preveri še s katerim drugim programom, če ne smeš odpreti ohišja....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PrimozR ::

Ohšje loh odprem, k ni nalepke. Se vrti ventilator. Zih. Sam kište nimam prevetrene. Nul. Nobenga venta u kišti razn proc pa PSU.

Mr.B ::

Če imaš tri leta garancuje, boš kar nekaj stvari menjal. Samo temperatura je vseeno previsoka.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PrimozR ::

?????????? Ne štekam tega: Če imaš tri leta garancuje, boš kar nekaj stvari menjal.

Da je pa temp pevisok, se pa dobr zavedam:| . Folk ma hudo navite kompe s fabrškimi hladilniki, pa majo okol 50°C temperature.

Zheegec ::

Če imaš Prescotta, potem je to še ql, če imaš pa Northwooda pa je to preveč.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

Zakaj ima AMD še vedno težave : It's a favourite with overclockers and it's fine without any tweaking.Za Corporate userje je to bolj ali manj smešno oz. odvračalno...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

Kaj je odvračalno?
Če te malo prevedem, zadeva je dobra za navijanje, če pa ni navita je pa tudi zelo hitra (torej če nisi power user).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PrimozR ::

Ne ne, je kr Northwood.

noraguta ::

mah nevem athlon64 je pri meni lepo vecji del na 30C. ce ga celo noc teram pa nekje 50. c'n'q je kar cool zadeva. sistem z xeonom 2,8 se obcutno bolj greje samo tisti so v serverjih. za destop wprkstation je tala amd kr fajni. zna pa xeon kake podatke tudi zelo hitro prešrotat.

da bi pa procesor vrednotili z enim joinom pa , fascinantno ni kaj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Dead_Eye ::

Mi gre prav na smeh(in na jok) ko nekateri še mislijo da se AMD greje več kot Intel.....hahaha
Od 0,13 mikronov dalje so AMD-ji ZELO hladni. (brez višanja voltaže...)
The one and only

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dead_Eye ()

Zheegec ::

Pazite, 90 nano SOI čipi bodo porabili do 104W, kar je (mogoče) prihranjeno za kakšen dual-core primerek :D
V glavnem, najboljše kar bo AMD dal ven na 90 nano SOI bo porabilo manj kot 104W (prvi primerki okoli 50W?), Intel je pa že na začetku 90 nano serije na 103W.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Neon87 ::

Skymaster jst, če bi spet kupoval in menjal in ko tudi bom, si bom ponovno nabavil INTELA, ker je moje osebno mnenje da pač je enostavno boljši,..dela brez težav in sm zlo zadovoln z njim, morda nekoč ko me bo razočaral pdobno kot me je Ati in sm kasnej preklopu na GeForca) takrat bom morda prešel na AMD.
Dokler pa INTEL! boljš dat par tolarčkov več za zanesljiv procesor.

zile ::

spyboy: dej zbriš te neumnosti
1.enostavno boljši
2.bolj zanesljiv procesor

Rookie 8-)

frenk ::

spyboy: če bi biu jest ti bi biu raj tih:\...dej to mal utemelji...ampak pomoje ne boš, ker ne moreš:D

TribesMan ::

Ojojoj... Eni so pa res prepričani v to da dela intel bolj zanesljive procesorje... Zdej pa mi nej vsak ki je v to prepričan z praktičnim primerom pove v čem je intel bolj zanesljiv... Ne spomnim se da bi za AMD kdarkoli dokazali da deluje manj zanesljivo... Tud računa enako kot intel... nekje hitreje drugje počasneje...

Glede tega da je enostvano boljši se pa sploh ne strinjam... glede na ceno jest temu ne bi rekel enostavno boljši ampak malo boljši s precej višjo ceno... nobene enostavnosti ni tle. Itaq pa je trenutno edina pametna primerjava P4 in A64, kjer pa vsi vemo da AMD ponuja precej več računske moči za precej manj pokurjene enrgije... na žalost zavlačujejo z S939... ko bodo še to zalaufal bo pa sploh veselo... pa še vedno je malo cenejši od P4... Pa če ga naviješ ne rabiš met glih kompresorskega hlajenja da ga spraviš na primerno temperaturo. Tud navijajo se dobro. A64 pri 2.5GHz ni nič več nevsakdanjega in to z zračnim ali vonim hlajenjem... Preshott se mi zdi da ni tako uspešen pri tem... No eniwej... eni pač radi živijo malo v megli... Jezi me to da potem tak folk buče okoli prodaja...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

ČIP 008 ::

Tile novi Pentiumi pa so res pravo sranje. Vse kar dajo od sebe je bore malo procesorske moči in veliko preveč temperature.:D

kuglvinkl ::

Na THG so delal ta teden test PressHota in Northwooda na 4.1, da bi se vidlo kolk skalira. No, ker je to THG + CPU test (intel ;)), testa nisem bral. ;)
Your focus determines your reallity

CaqKa ::

tribes:
Glede tega da je enostvano boljši se pa sploh ne strinjam... glede na ceno jest temu ne bi rekel enostavno boljši ampak malo boljši s precej višjo ceno... nobene enostavnosti ni tle. Itaq pa je trenutno edina pametna primerjava P4 in A64

:D hm hm
torej kljub temu da si en odstavek višje od navedenega trdil da intel ni boljši si v naslednjem reko da vseeno je? vsaj malo? hmm daj utemelji :)

Poldi112 ::

Evo samo zate, CaqKa: drugi boljsi je misljen v stilu "malo hitrejsi". Kar ni enako kot da je "enostavno boljsi". Malo provociras, a?

Caligula ::

Ni procesor bistven tukaj. Plate so za Intela boljse samo to pac ne opravici razlike v cenah. Razen ce si prevec poln denarja.

PrimozR ::

A loh en moderator zbriše 3. post teme?? Nekak ne paše sm not po brisanju vprašanja o grafikah:D

Zheegec ::

Kunglvinkl - Prescott na testu se je odrezal tako kot NW :O

AMD je kar se tiče AthlonovXP malo počasnejši (ali pa slabši če imate raje ta izraz), s tem da je veliko cenejši, pa tudi dobre plate (z LAN, SATA, Soundstorm, RAID) so cenejše.
Kar se tiče Athlonov64 pa je AMD malo hitrejši (ali pa boljši), za podobno ceno.

A64 3800+, 3700+ in 3500+ se lahko že prednaroči, samo trenutno so cene še noro visoke ($700 za 3800+ se mi zdi), na zalogi bodo pa kmalu!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

ko bo intel zaceu delat tok dobre procesorje kot dela dobre chipsete (razn parih gnilih v preteklosti) bo zmagu :)
do takrat pa bo vecina pametnih uporabnikov pri AMDju :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

64-bit CPU

Oddelek: Strojna oprema
422129 (1421) stryk
»

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Oddelek: Novice / Procesorji
282731 (2731) hruske
»

64 bitni Prescott prihaja...

Oddelek: Strojna oprema
172162 (1914) Mr.B

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210628 (7417) Zheegec
»

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

Oddelek: Strojna oprema
181707 (1513) morphling1

Več podobnih tem