» »

AMD ali Intel?

AMD ali Intel?

«
1
2

skymaster ::

kateri procesor naj raje kupim AMD ali Intel?

lp!

DjTonic ::

Ker se takšne teme ponavadi sprevržejo le v brezpredmetno nabijanje in kreganje je brezveze kaj govorit, ker imaš že ogromno podobnih tem. Morda najdeš kakšno celo z istim naslovom. Kaj ti je bolje je odvisno od tvojih navad za računalnikom, kaj boš delal,...Oglej si še kak članek in se nato odloči.

PrimozR ::

Odvisn za kaj. Za špile baje ATI. nVidi ful FPS-ji padejo če kšna megla al pa kej tazga pride (v špilu sevdea:D ).

Poldi112 ::

Skypemaster, AMD. Nimas kaj razmisljat.

OmegaM ::

Jaz sem enakega mnenja - defenitivno AMD:D

Drugace pa si poglej teste pa sam oceni kaj bi rad.Samo ne glej celeronov - suck's.

LP

Zheegec ::

Odvisno koliko denarja misliš dati in za kaj boš vse skupaj uporabljal.
V vsakem primeru pa se splača počakati na socket939 (AMD) in socketT (Intel), ki prideta konec tega meseca (oz. začetek junija).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Sami ::

Itaq, da AMD8-) Kakšen Barton in pa plata nForce2 pa kr leti...:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Gost ::

Intel.:)

Dead_Eye ::

Še en glas za AMD. V price/performance je prvi AMD.

IN POD NOBENIM POGOJEM NE VZET CELERONA!!!!!
The one and only

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dead_Eye ()

ČIP 008 ::

Seveda AMD in če imaš dosti perja počakaj na socket 939 pa imaš nekaj časa mir pri hiši.>:D

Caligula ::

AMD. Je poceni pa glede na to, da rabis to sprasevat je jasno, da nimas neke ful hude profesionalne potrebe po vrhunsko stabilih sistemih in ti tko tud tista majhna prednost Intela v tem nebi nic koristila. Skratka AMD je bolj primeren zate.

So tudi dobre plate malo cenejse kot za Intela.

Wox ::

Ma ni vse glih tak črno-belo. AthlonXP se recimo po surovi procesorski moči ne more primerjat s P4. Imam oba. AthonXP 3000+ in P4 3.0 pa mi npr. P4 konča dva gromacsa v 15-16 urah, AthlonXP pa rabi za en isti protein okoli 20-22ur. Druga zadeva je seveda Athlon64. Zaenkrat z 32 bitnimi programi ne kaže neke superiornosti napram P4. Je pa cena tudi nekje na nivoju P4. Ko bodo 64 bitni programi bo seveda pokazal svojo pravo plat, vendar do tja je še dolgo in takrat bo že vse drugače. Trenutno se mi zdi P4 boljša izbira.

Poldi112 ::

Glej, je pac v tej aplikaciji p4 30% hitrejsi. V kaki drugi je pa AMD hitrejsi. Ampak tudi ce ti je recimo ta aplikacija glavna, amd 3000+ stane 40.000sit, p4 3.0 pa 70.000 sit (70% vec). p4 bi znal biti dobra izbira edino, ce bi stal enako kot amd.

Gost ::

Skymaster: koliko pa misliš okvirno dati za procesor in za kaj ga boš pretezno rabil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

podtalje ::

Drugače sem se samo hecal glede vprašanja Ati vs. nVidia. :D

Če bi bil jaz Admin, bi tako temo kar zaklenil, ker o tej tematiki je
že OGROMNO postov napisanih in seveda vsi vemo, v kaj se take
teme nato sprevržejo.

mihec87 ::

jest dam glas za amd.Poglej anketo kok ldi ma amd kok pa intela

Gost ::

Ampak nekaj jih ma pa tudi eksotiko.

rkb2 ::

Cena AMD 64 3000+ je 70K SIT ~= P4 3 Ghz. Po performansah sta oba ~enaka (mogoče rahla prednost AMDja), so pa za intel zaenkrat navoljo mnogo mnogo boljše plošče kot pa tiste na osnovi čipsetov od VIA, SIS ali NVIDIE => bolje počakat na Socket939. Če hočeš poceni&dobro ti priporočam NFORCE2 plato & kakšen barton 2500+.

Zheegec ::

K8T800 plate so super, samo ne za navijanje ;((
Anyway, nova socketa prideta kmalu, tako da kar čakaj če ciljaš na high-end.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Kleto ::

AMD8-)
Kleto

piscanc ::

intel
opteron 170 - ASUS A8N-SLI Delux - A-Data DDR600 - 6800GT@quadro

Dr_M ::

intelov socket T je pregori in pogoru po celi crti :) :)
so se ze pojavile tezave. 2-3x zamenas procesor in je socket zanic. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

JustVi ::

Sem se kar zacudil koliko realnosti, brez slepega nabijanja.

leta?

:\

jype ::

Mene tudi zanima tale rec. Intelov hyperthreading je super zadeva, in zaradi nje sem se ze dvakrat odlocil za P4. Dva opterona sta definitivno predraga, ce ne rabis uporabljat >2GB rama, dual motherboardi za athlon MP so mi malce sumljivi in dejstvo je, da so motherboardi za P4 zelo dobri. Gledal sem tudi malo amd64, a me se ni preprical. Za serverje, ki ne rabijo veliko rama, so Xeoni ocitno se vedno zakon.

Zdaj rabim hitro in odzivno desktop masino (z dvema procesorjema in giga rama) in intelov HT daje zelo ucinkovito in poceni resitev za take potrebe, ker lahko pridem skoz z enim procesorjem (ja, sem benchmarkal HT in se mocno pozna, ker ko je en task obesen na cpu se vedno lahko normalno delas, vsekakor pa ni isto kot ce bi imel dva procesorja). Linux 2.6 na HT procesorjih rocks.

Ce copy/pastam tiste cenike od mlacoma me spodobna masina na P4 3.0/800 s HT in 875P chipsetom (rabim ECC registered RAM) pride dobrih 50 jurjev ceneje kot podobno zmogljiv athlon MP. Bojim se tudi AMDjevih potreb po ventilatorjih (imam tri athlone in rabim nosit glusnike pri delu z njimi :). Ce kdo pozna kako STABILNO resitev za tiho AMD masino, ki je po performancah podobna P4 3.0 s HT, na dan z njo.

Dr_M ::

pojma nimam, po kasni logiki ti lohk primerjas HT z dvema procesorjema.
tista 2 procesorja sta v pravih aplikacijah za 50% hitrejsa, kot tist HT, ki v vecini aplkacij se zavira vse skupi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

Bojim se tudi AMDjevih potreb po ventilatorjih (imam tri athlone in rabim nosit glusnike pri delu z njimi :). Ce kdo pozna kako STABILNO resitev za tiho AMD masino, ki je po performancah podobna P4 3.0 s HT, na dan z njo.

Gotovo se AMD zelo greje, tistih 80W od A64 3400+ je gotovo bolj toplo kot 103W od P4 E 3.0GHz, oziroma od 85W od navadnega P4 3.0GHz Northwooda :D Ventilatorji so večinoma isti, veliko jih paše tako na AMD K8 kot Intel plate (recimo kakšni Zalmančki 7000 AlCu, seveda obstajajo še veliko tišje rešitve, samo ta je sedaj standardna :D ).

Jype: HyperTreathing je AMD že preizkušal, samo zaradi kratkega cevovoda ni bilo efekta (ponekod deluje celo počasneje), ker pa ima Intel P4 (NetBurst) slabo arhitekturo -> 20- oziroma 31-stage ceovode se pa HyperTreathing kar pozna PONEKOD. V glavnem, HyperTreathing je zato da prikrije napake procesorja (boljši izkoristek), ne pa da poveča teoretično zmogljivost.
Kot je rekel Dr_M; HyperTreathing se ne more primerjati z dvema resničnima procesorjema (recimo z dual-Opteron mašino, še dual-Xeon se ne more z Opteronom primerjati >:D ).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

skymaster ::

hvala dečki !
mislim dati 120.000 sit in kupil bom athlona xp 3,2 64 bit
lp!

MEDENA ::

ne metat denarja za AMD 64 !

jype ::

Ja, vidim da mate radi AMD in meni je tudi cisto OK ampak dejstvo je, da se mi vse AMD masine bolj glasno derejo kot Intel masine. Nisem se ubadal s hlajenjem, ampak bistveno tezje je odvajat 80W z 1 cm^2 kot 100W s skoraj 10 cm^2 povrsine. Vem da je Intel odznotraj tudi majhen ampak to se vseeno pozna.

Tudi tista pravljica o HT je lepa, ampak je pravljica. To da z dvema CPU aplikacija dela 50% hitreje je seveda laz. To da HT bremza aplikacije je mogoce res v nekaterih primerih in ce mate Windows, ampak v mojem (Linux 2.6, P4 s HT, LOTS of apps, run queue ves cas >10) se HT pozna malo manj kot se en CPU.

P4 brez HT je bil skoraj polovico manj sposoben kot je ta, ki ima HT. Ista frekvenca, res da hitrejsi FSB.

AMD istega ranga (manjsa frekvenca, ampak deklariran kot 2600+) poklekne pri bistveno manjsi obremenitvi, je pa tudi precej mocnejsi od istega P4 brez HT. In ima glasnejsi ventilator :) Xeon poseka AMDje anytime.

kajzer ::

Xeon ne poseka Opterone. opteronček je dost boljši od xeona in tudi proda se jih veliko več kot xeonov in podaja še kar raste.

PS: xeone moreš primerjat z opterone ne z athloni.

Poldi112 ::

jype, nikoli in nikdar ht ne more biti hitrejsi od dvoprocesorske masine. HT ni izpolnil pricakovanj in zivi samo zaradi marketinskega nategovanja.
100W je 100W in tisto z ventilatorji si falil. Ni logike. Ce so tvoje AMD masine bolj glasne to samo pomeni da imas notri glasnejse elemente. Kar pa ne pomeni da jih potrebujes.
Xeon je vsekakor precej slabsi od opterona, se pa precej bolje prodaja. Prodaja opterona je bolj zalostna.

kajzer ::

Prodaja opteronov je zelo zrastla. Pred kratkim je bila ena novica, kjer je pisalo da sta dve veliki filmi (ne vem kateri) začela vgrajevati Opterone v strežniške računalnike in opusila Xeone.

jype ::

Seveda nikjer nisem napisal, da je HT hitrejsi od two-way masine, ne vem od kod vam to. Napisal sem, da se mi HT precej pozna, in da je malo (recimo 30%) slabsi, kot ce bi imel dva procesorja.

To da Opteron poseka Xeona je neumnost. Isto kot vsak UltraSparc poseka vsako Motorolo 68k je jasno, da tudi Opteroni posekajo Xeone. Opteron je cisto drugacna arhitektura in ni slab, vsekakor pa to ni IA32, ceprav se zna obnasat njim kompatibilno. Opterone lahko primerjas z Itaniumi in Itaniumi tukaj popusijo na celi crti. Ce bi potreboval 64 bitno masino, bi se 100% odlocil za opterone, pa ne zaradi cene ampak zato ker so najboljsi ta hip. Ce rabis vec kot 2G rama, ker laufas kako avtentikacijsko bazo, potem je Opteron zakon.

To da je tezje hladiti manjso povrsino je pa dejstvo. Poglejte v kako fizikalno knjigo. Skozi tisti kvadraten centimeter in pol je v rebra pac tezko stisnit dovolj toplote, ce ni temperaturna razlika med rebri in procesorjem precejsnja. Veliko lazje gre, ce je sticna ploskev med procesorjem in rebri vecja. Pri Opteronih je to ze dosti bolje reseno.

kajzer ::

Vendar rebre so enako tople in jih je treba enako hladit, samo malo hitreje oddaja proc toploto zaradi večje površine, in zato je malo bolj hladen. Rebre so pa enako tople (pri enaki oddani toploti).

jype ::

Ja, ampak enako topla rebra slabse hladijo manjso povrsino, kot vecjo, in je zato procesor bolj vroc pri isti temperaturi reber.

Pa saj nima veze. Povejte kaj naj obesim na athlone, da bodo bolj tihi, prosim.

kajzer ::

silentboost al pa kr en 80mm vent zvež na 5V pa za namontiro na ta rebra.

Poldi112 ::

Po mojem je tista kovina na vrhu pri intelu in opteronu bolj zaradi zascite jedra kot zaradi hlajenja. Imas pac se eno vmesno plast na poti do hladilnika. Vprasanje ce je to dobro (nihce ne da med procesor in hladilnik se ene plasti, da bi bolje hladilo...).
Jaz imam zalmana pahljaco in znizane obrate na ventilatorju, pa je napajalnik glasnejsi. Je bil pa ta zalman poceni, tako da se ziher da kaj boljsega dobiti.

TribesMan ::

Kovinska ploščica na vrhu procesorja vsekakor popolnoma nič ne izboljša hlajenja procesorja. To se je tudi večkrat dokazalo, saj vsi resni overclockerji odstranijo to ploščico, saj je to samo še ena ovira na poti za toploto. No vsaj dosedaj so jo, ker sedaj jih je začel intel limat na jedro in če odstraniš ploščico se jedro zdrobi. Mogoče bi pomagalo, če bi bila narejena iz diamanta, ali česa bolj toplotno prevodnega od bakra, vendar če primerjamo procesor z ploščico in procesor brez ploščice je hlajenje v slednjem primeru boljše. In basta.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

jype ::

Aha no jaz nisem nikol ploscice trgal dol in sem domneval, da je procesor kaj jaz vem kako vlit v to ploscico. Ce je to res samo zalimano cez, potem moja teorija odpove :)

Bom poskusil najt kaksen fajn hladilnik. Do zdaj so mi vedno zraven dali nek Vulcano z eno stevilko, ki se dere ko jesihar. CPU ima pa ves cas 50 stopinj.

Ne rabim nic overclockat, lahko tudi downclockam (Duron 700 downclockan na 500, z 1.55v core, dela super stabilno ze precej dolgo in je cisto tiho, ker nima ventilatorja na rebrih, samo en velik 12cm fan na ohisju ki piha cez plato: http://sui.neko.si/sensors/).

Bom naslednjo masino kupil AMD in se bom tule pozanimal za kak tih hladilnik, potem bom pa videl, ce se jih bom se izogibal zaradi glasnosti.

Mr.B ::

Vzami bartona 2500 M pa gre brez kakršnihkoli problemov na 3600, pa plata, pa imaš sistem ki leti za dobrih pedeset jurjev.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

Hja, A64 3400+ porabi (in seveda tudi odda toliko toplote) okoli 80-85W, P4 3.2GHz tudi nekaj takega (okoli 90W), s tem da ima Athlon64 večje jedro in je lažje odvajati toploto (okoli 200mm¨2), torej se manj greje kot P4, samo če pa kupiš glasen hladilnik je pa tvoj problem. Bom na P4 dal Volcanota na full obratih, na AMD pa Silent Boost, pa se bom pritoževal kako so P4 mašine glasne :D
Problem pa je ker nekateri vedo kaj se najbolj splača, razumejo pa tega ne;
da tudi Opteroni posekajo Xeone. Opteron je cisto drugacna arhitektura in ni slab, vsekakor pa to ni IA32, ceprav se zna obnasat njim kompatibilno. Opterone lahko primerjas z Itaniumi in Itaniumi tukaj popusijo na celi crti.

Kar se tiče hitrosti - integer operacije najhitreje opravlja Opteron (SPEC), sledi mu Itanium2 in pa potem Power IV (IBM), pri floating point je itaq najhitrejši Itanium2, sledi mu IBM, potem je Opteron.
Seveda ima Opteron skoraj identično arhitekturo kot Xeon (kar se tiče registrov in tega sranja), ker sta pač oba x86 procesorja in morata oba v končni fazi delovati enako. So pa seveda razlike v arhitekturi, prav tako kot so razlike med Opteronom in AthlonomXP (pa čeprav so majhne). Opteron je samo IA32 kompatibilen procesor ki ima dodan AMD64, se ne obnaša IA32 (x86-32) kompatibilno, ampak JE x86 procesor, prav toliko kot AXP. Opteronov pa seveda ne moreš primerjati z Itaniumi2, ker je arhitektura popolnoma različna, samo glede na price/performanse pa Opteron poseka vso konkurenco (edino AthlonMP je še blizu pri price/performance, cluster ki ima najboljše price/performance razmerje je zgrajen na AthlonMP).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

s tem da ima Athlon64 večje jedro in je lažje odvajati toploto (okoli 200mm¨2), torej se manj greje kot P4

Zakaj bi se zaradi vecje velikosti jedra manj grel ??? Ce imas 85W za odvesti je cisto vseeno kako veliko je jedro, pomembno je samo kaksen imas hladilnik (kako uspesno odvaja 85W).

Dr_M ::

Zakaj bi se zaradi vecje velikosti jedra manj grel ???

vecja povrsina za prestop toplote na hladno stran :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

Odda manj W in ima tudi večje jedro, torej v vsakem primeru se manj greje :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

Velikost jedra tu ne igra nobene vloge, oziroma zanemarljivo. Saj tudi jedro se konec koncev ne greje enakomerno.

jype ::

Meni se je ves cas zdelo da je Opteron blizje IA64 kot IA32. No, se ena zabloda.

Se pravi ne bom kupoval Opterona. Kaj mi potem sploh se ostane? AMD64? Itanium 2? Po moje se bom moral odlocit za G5, ki je ziher cenejsi od Itanium 2, pa drazji od Opteronov in AMD64, pa bistveno manj pozresen od vseh.

Dr_M ::

Se pravi ne bom kupoval Opterona. Kaj mi potem sploh se ostane? AMD64?

hm...po takih izjavah, bi ti svetoval (za ucenje osnov racunalnistva) ksnga pentiuma 200 mmx. :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Ne, resno sprasujem.

Imam tudi resen problem: rabim cimbolj ucinkovito naslavljat ~13GB RAMa. Za to bi komot kupil en Sun Fire in vrgel stran ~20 miljonov. Ker za ta denar dobim bistveno vec od recimo temu "majhnih" sistemov, me zanima, kaj priporocate. Glavni problem pri AMD64 je seveda dejstvo, da ima pocasnejsi floating point, kar je pri moji bazi na zalost zelo pomembno. A kdo ve, kaj naj kupim jaz?

Poldi112 ::

Ti nisi resen. Ce mislis tako vsoto denarja nameniti za server, potem se ti res splaca prebrati vse teste kar jih najdes. In ne kupiti na slepo tisto, kar ti tu ljudje priporocajo. Tu dobis dober nasvet pretezno za igrice ali workstation, ne pa za server za 20 milijonov, za katerega do sedaj nismo vedeli, da bo laufal bazo.

Dr_M ::

mislm, da bi prej dubu 4 opterone 848 kot enga najhitrejsega itanium2....
se pa definitivno splaca pogledat teste na netu. ampak itaniuma ti verjetn nihce pri zdravi pameti ne bo priporocil...se mn xeona....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

64-bit CPU

Oddelek: Strojna oprema
422129 (1421) stryk
»

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Oddelek: Novice / Procesorji
282730 (2730) hruske
»

64 bitni Prescott prihaja...

Oddelek: Strojna oprema
172161 (1913) Mr.B

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210625 (7414) Zheegec
»

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

Oddelek: Strojna oprema
181707 (1513) morphling1

Več podobnih tem