» »

Opteron na 2GHz

Opteron na 2GHz

AMD Zone - AMD je pred kratkim predstavil 2 GHz različico Opteron procesorja in na internetu so se že pojavili prvi testi. Enega so spisali na AMD Zone, kjer lahko vidimo da je Opteron očitno prehitel P4 3,2 GHz v večini preizkušenih aplikacij. Več testov še pričakujemo (predvsem kakšno kodiranje zvoka), vendar bo Opteron 146 in nForce3 Pro150 boljša izbira (tudi cenovno) od P4 3.2GHz in Centerwood kombinacije. Opterona 146 še pričakujemo, ker je bil najprej predstavljen samo model 246 (hitrost je povsem enaka kot bo pri 146 modelu), katerega cena je slabih $800 (P4 3.2GHz pa $650). klik

18 komentarjev

asPeteR ::

Mislim, da AMDzone ni ravno kompetetno ime za take teste. No, to pa tudi kaze nabor testov, ki so povecini prilagojeni Optreonu.

Vsekakor pa bo dostojen(resnicni) tekmec Optreonu prihajajoci Precsott ...
http://blog.stegnar.com

Sid Izprijeni ::

Sicer sem sam na AMD-ju in bom najbrž še nekaj časa, ampak po mojem test na AMD Zone že avtomatsko ni tako kredibilen, ko gre za primerjave z Intelom...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Brane2 ::

V bistvu je zame optimalno, da je Opteron majckeno iza najhitrejsega P4 v 32-bitnih testih. Tako bo lahko Opteron hkrati prodajna uspesnica (AMD ne bo propadel), obenem pa bom dobil ful poceni 64-bitni chip. Win32 userji bodo se nekaj casa drzali Opteronu nizko ceno. Tako bomo Linux userji se nekaj casa lahko dobili zastonj 64-bitnost. >:D >:D

Edino mi ni vsec, da tudi SMP ne bo zastonj- lahko pa se AMDju utrga in ukine socket754, kdo ve...

Azrael ::

Moje mnenje je, da 64 bitni procesorji v PC sferi ne bodo zares zaživeli, dokler ne bo tsko imenovanih ubijalskih programov, ki bodo tekli samo na njih. Par benchmarkov in Linux še zdaleč ni dovolj, da bi običajni uporabniki posegali po Opteronih in Itaniumih ter Athlonih64. 64 bitniki rabijo programsko podporo, do takrat bodo samo nova tehnologija brez pravega učinka.

LP, Azrael

P.S. Da ne bo kdo mislil kaj so to za vraga ubijalski programi, to so programi, ki ljudi prepričajo, da nujno in brezpogojno rabijo ta računalnik s tem programom. To so bili npr. Lotus 1 2 3 za PC, Windows 3.11 za 386, Windows 9x in MS Office za Pentium ... Kot sem že rekel, česa takega za 64 bitnike še ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

nodes ::

"ubijalske" zadeve se v IT-ju ne obnesejo.
Za AMD je lahko "ubijalska" cena procesorjev.

Brane2 ::

Azrael:

Ce bi blo to res, potem bi P4 ze davno umrl, saj je bil v zacetku pocasnejsi od P3, pa tudi nobene "ubijalske" aplikacije ni bilo.

Za Opterona bo zadosti ze solidno nizka cena ob zelo dobrih 32-bitnih performansah- za zacetek.

S 64-biti bo pa tako kot s HT-folk jo bo kupoval ze zaradi imena- tako kot kupuje MHz.

Da ne govorimo o pravem adutu Opterona: multiprocesiranju. Kdor ima $$$ za hudo Intlovo plato, bo imel dovolj za dual-cpu Opteron plato...

Dr_M ::

Par benchmarkov in Linux še zdaleč ni dovolj, da bi običajni uporabniki posegali po Opteronih in Itaniumih ter Athlonih64.


seveda ma usak obicajen uporabnik PCja 10.000$+ za itaniuma....drobiz.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Malinovc ::

:)) Se strinjam....
64biten PC... Opteron je zacetek.... ce ne druzga vsaj AMDjevci neki dnarja namenjajo za SW. Verjetno
boste gamerji kmalu vidli kake SSE64 ali mogoce 3dnow64 al kej tajga.... pol pa nebo takih lukenj pri testih z igrami.
Tako samo skompajlas programe za Opteroncka, vseskupi blagostis se z kakimi fast-math optimizacijami in se
pustis presenetiti kaj se lahko iztisne iz 1.8Ghz procesorja.
Zal mi je pa za tiste revcke z winsi, ki mu igrce, kernel in ostalo dela samo z i686 ali :D.. ka ves mogoce celo z i486 optimizacijami ...pa se kr kupujejo, pa kupujejo, pa.........
Na tak nacin so se Desktop zadeve izrodile celo nad Server zadeve....

Na sreco bomo ta mesec menjal server in sprejeli so predlog za nabavo Opterona.... pa bom lahko dejansko videl
kaj zadeva zmore in kaj zmore gcc 3.3.1/Opteron. Sinteticni testi bi lahko bili kr zanimivi pri razlicnih optimizacijah.



Bomo vidli... :P

gamer ::

kaj ste tok skeptični... bolš ko je ta procesor nižje bojo cene obeh proizvajalcev tko da... bom js dobu ful pocen sistem :D

vse kar je novga pa drazga je ponavad dobr sam zato da so stare stvari tok cenejše :D

Zheegec ::

Kar se kredibilnosti vira tiče sem kar prepričan da niso (pri testih) pristranski, drugače ne bi objavil novice.
Saj če je ime strani Tom's Hardware Guide, to še ne pomeni, da niso recimo v "tesnem" prijateljstvu z Intelom...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

asPeteR ::

ALIEN3001: No, mogoce res, toda kaj ki bi na, recimo www.nvidia-rulez.com, delali test med Nvidia kartico in ATIjevo? CLovek bi tudi pomislil, da mogoce le test ni kredibilen. Hec je, kot sem ze dejal, da sej verjetno so posamezni testi cisto posteni, toda celoten test pa je vprasljiv, zaradi selektivne izbire benchmarkov -> pristranski test. 100%.

Pa se to. Ne vem kaj nekateri vidite v 64 bitih, bozanstvo? Prehod na 64 bitni procesor je pomemben najvec zaradi naslovnega prostora ...Me prav zanima, kdo od vas tukaj potrebuje vec kot 4GB pomnilnika ...

No, seveda registi tudi postanejo iz 32 bitov 64 bitni, toda, kaj pa mislite da je MMX,SEE,SEE2,PNI,3Dnow ...? Ravno vecji registri od 32 bitov in celo vecji od 64 bitov ... Skratka procesr potrebuje samo optimizacijo pa je.(kot je "optimizacija" za 64 bitov v linuxu) Intel se je pamentno odlocil, da pocaka za 64 biti, ker jih se ne potrebujemo. Razen za marketing, to pa ze.

Morda kdo zmotno misli, da je procesor v bencharkih hitrejsi zaradi 64 bitov? Sigurno jih veliko. Pa ni tako. Integriran pomnilnik, 1MB cachea L2, 128KB cachea L1, in 12 stopenjski cevovod(slabse kot Athlon, boljse kot P4), naredijo svoje. Ne pa 64 bitov ...
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

ha, ste smesni, se novico ste sli spremenit...

zate asPeter je ocitno ta najboljs test:
SiSoft Sandra 2003 SP1 - CPU Arithmetic Benchmark

Cisti debakl Opterona.

super a ne?

test_single_opteron
ce primerjas tale "malo manj" pristranski test, in ce vzames v zakup, da so testirali Opterona 242 (1.6GHz) in to z PC2100 pomnilnikom!, potem so tisti testi z 246 (2.0GHz) in PC2700 zagotovo realni.

asPeteR ::

->zate asPeter je ocitno ta najboljs test:
SiSoft Sandra 2003 SP1 - CPU Arithmetic Benchmark

Sodis po sebi.

->ce primerjas tale "malo manj" pristranski test, in ce vzames v zakup, da so testirali Opterona 242 (1.6GHz) in to z PC2100 pomnilnikom!, potem so tisti testi z 246 (2.0GHz) in PC2700 zagotovo realni.
Trdil sem, da testi niso zanesljivo nekompetentni, prej verjetno celo realni. Toda eno je ce so posamezni testi kompetentni, drugo pa overall test. Ali so izbrani pravilni testi? Ali so pravilno usklajeni? To v tem testu sigurno niso bili, saj je bila vecina testov pisana na kozo optreonu. Torej overall test ni kompetenten, pozamezni pa so. Razumes, ali se vedno ne?

PS: Kar naprej dajes linke od levaske gamepc.com strani, ki mi ze grejo rahlo na jetra.(kajti, takoj ko ugledas "GamePC Products", ti postane marsikaj jasno, da je stran predvsem navdahnjena s komercializmom, pretiran komercializem pa ni nikoli porok pa nepristranskost ...)
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

stekam, stekam
sam v tem testu je 18 dost raznovrstih testov, od iger, poslovnih aplikacij itd...
gre za dost obicajne testne aplikacije, ki jih srecujemo vsepovsod.

PS: ob podpori PC3200 pomnilnika, bodo nekateri testi zgledali se veliko lepse :\

Samuel ::

mah, ne me tlele je*at z GamePCjem, itak prodajajo tako Intel kot AMD produkte.
sam, ce ti ni nekaj vsec, ti pac ocitno ni.

Po tvojih besedah, Opteron (oz. Athlon 939pin) ne bo kao nikoli (al pa v bliznji prihodnosti) dober worstation procesor. In seveda se motis.

asPeteR ::

->Po tvojih besedah, Opteron (oz. Athlon 939pin) ne bo kao nikoli (al pa v bliznji prihodnosti) dober worstation procesor.

Ne, ne tega pa nisem nikoli rekel. Celo obratno.(v enem izmet postov tukaj, pod "da ne bo pomote" ...) Toda potreben je TIME. In software podpora. Recimo "Athlon"(kot ti imenujes) na 939 pinih in ce bo delal res na 200MHz(zdaj na 166MHz) dual chanel bo to res dobra stvar za kaksen work station. Sirugno.
Je pa drugo vprasanje tako tukaj. Prescott performans, preprosto se ne poznamo, ne poznam vseh njegovih implementiranih tehnologij ... Optreon (146) poznamo, recimo, da je kar dostojen nasprotnik 3.2GHz pentiumu, v tisih aplikacijah kjer ne pride HT do veljave(pa tudi SSE2). Vemo pa, da bo Intel spet mocno zvisal frekvence njihovih procesorjev, povisaj FSB, imeli bojo boljsi HT, PNI, ... Verjetno bo Intel kar nekaj casa malo pred AMDjem oz Optreonom.

Vprasanje za overclokerje bo samo, kateri se boljsi navija. In tisti bo best buy. Itak pa je ze sedaj za prave workstatione prava izbira optreon pa ne en(potem je boljsi intel)temvec, vsaj dva procesorja, ce ne stiri. Pac, zasnov a procesorja s pomocjo HyperTransporta naredi svoje.
http://blog.stegnar.com

Samuel ::

osebno mislim, da bo Prescott polomija. Nekih blazno višjih frekvenc ne bomo dočakali (skok iz 3.2GHz na 3.6GHz (12%) je čisto nekaj drugega kot skok iz 2GHz na 2.4GHz (20%) pri Opteronu), PNI ne bo podprt z ničemer, 1MB L2 morda 5% pospešitev, 16kB L1 cache morda nekaj %, al pa se to ne?
Nforce3 kot prvi čipset za single Opterona, verjetno trenutno se zdalec ni tisto kar lahko pricakujemo...

Tisto ta pravo s strani Intela bo sele Tejas, predvodoma konec leta 2004. :\

Zheegec ::

Problem je, ker je Opteron precej bolj skalabilen kot P4 -- pri K8 se vsak MHz kar precej pozna v skoraj vseh testih. Ko pride DDR400 ECC bo Opteron 146 še bolj pred P4 3.2GHz v workstation segmentu, v strežniškem je pa itaq že z DDR333.
Aja, 64-bitnost prinese najmanj 10% pohitritev. To pa prinese to, da deluje več regitrov kot v 32-bitnem načinu, SSE2 lahko pa še vseeno zraven uporablja, pa je še večja pohitritev...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dejanska lestvica Super Pi 1M (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Navijanje
15336387 (25516) pablic
»

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

Oddelek: Strojna oprema
181707 (1513) morphling1
»

Opteron na 2GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
182265 (2265) Zheegec
»

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

Oddelek: Novice / Procesorji
311915 (1915) Zheegec
»

Navijanje Opterona

Oddelek: Novice / Procesorji
101822 (1822) Brane2

Več podobnih tem