» »

koliko € vam gre za hrano, na mesec?

koliko € vam gre za hrano, na mesec?

1 2 3
4
5

nekikr ::

Torej vztrajaš pri tem, da ni boljše ali slabše hrane oz. kvalitete, vse je isto? Če rabiš pol kile piščanca vzameš najcenejšega, ker je popolnoma enak enemu "bio"? Zelenjava z vrta ali iz italijanske hidroponične tržnice sta identični po vseh spremenljivkah, razen ceni? Torej je treba vedno izbrati tisto daleč najcenejšo opcijo, ker je ista, vse ostalo je percepcija?
Če si star 15 let... ne, tudi če si star 15 let ne morem verjeti, da imamo lahko tako debato.

Utk: bočnik je super kos mesa, ne vem kje si našel to idejo, da ni užiten za drugega kot za juho.

next3steps ::

Slamnatega mlatiš. Odpakiraj na 24 ur, hvala.
Mimogrede biopišče ne obstaja. Razrn če nisliš na domačo kokoš ?

nekikr ::

Pa boš pokazal na tega slamnatega moža?

facepalm ::

Jaz si upam trdit, da prepoznam (na slepo) piscanca, ce je domac al iz trgovine.

edi45 ::

okoli 500€ na mesec za hrano, če dosti jem zunaj pa še več.

thramos ::

NikolormousB je izjavil:

Preveč spremeljivk je v igri.


Točno tako. Kdor je odraščal vsako nedeljo ob goveji juhi izpod rok iste kuharice, ki je nabavljala vsakič pri istem mesarju, ve o čem govoriš. :))

NikolormousB je izjavil:

Plus predsodki pred "poceni" hrano naredijo svoje.


Jep. Pravi hohštapler dobro ve, zakaj so Apple, WW in hrana "ki ni iz Lidla", stvari, ki si jih lahko privošči, preprosto boljše od drugih. :))

Utk ::

Utk: bočnik je super kos mesa, ne vem kje si našel to idejo, da ni užiten za drugega kot za juho.

Če hočeš, da bo dobra juha iz njega, ne bo užiten za drugega kot juho. Mora bit grd in masten. Dobro, morda je komu to dobro tudi kot meso, ampak meni že ne. Niti ne poznam nikogar, ki mu bi bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

MonoPattern ::

Če ne drugega se mi zdi, da Lidl in Hofer mleto meso spusti veliko več vode, kot tisto od mesarja. Kilo mesa sem praktično kuhal 1 uro preden je izparela vsa voda. Pomoje se pa razlike v okusu ne čuti, vsaj če je meso začinjeno, ker potem okus začimb prevlada.

Ko smo že pri mesu, danes sem dobil od prijateljev domače piščančje prsi in je razlika med temi in kupljenimi v trgovini res opazna že na oko.

Zgodovina sprememb…

NikolormousB ::

Če rabiš pol kile piščanca vzameš najcenejšega, ker je popolnoma enak enemu "bio"?


Tako nekako.

Torej je treba vedno izbrati tisto daleč najcenejšo opcijo, ker je ista, vse ostalo je percepcija?


Ne, ni treba. Lahko, če želiš. Če ne želiš, pa tudi za malo denarja dobiš kvalitetno, nepredelano hrano. Piščanec tako ali tako ne spada v kategorijo "kvalitetne hrane".

Utk ::

Ko smo že pri mesu, danes sem dobil od prijateljev domače piščančje prsi in je razlika med temi in kupljenimi v trgovini res opazna že na oko.

Jasno. Med tistimi iz trgovine za 8 evrov na kg in tistimi iz sosednje trgovine za 6 evrov na kilo, ni pa čist nobene razlike.

jype ::

facepalm je izjavil:

Jaz si upam trdit, da prepoznam (na slepo) piscanca, ce je domac al iz trgovine.
Ja, iz štacune je boljši. Veliko bolj mehko meso, ker mišic ni mogel niti premakniti, pitan s snovmi, ki ga naredijo okusnejšega... Morda sicer hranilno gledano slabši, čeprav težko rečem, da so beljakovine drugačne, če je iz štacune, kot če je domač, ampak domač je definitivno bolj žilav in ima na kosteh manj mesa, ne bi pa nikdar rekel, da je katerikoli od obeh zanič.

Tudi domačega je treba umoriti, da se ga poje, ampak vsaj življenja ne preživi v kletki, ki je skoraj manjša od njega.

111111111111 ::

Cca. 4200€ na leto 5 članska družina.

111111111111 ::

jype je izjavil:

Ja, iz štacune je boljši.

Vsekakor pa ne bolj zdrav. Vzgojen je z rastnim hormonom, ki daje mesu polnost, mehkobo in sočnost, težave pri zaužitju pa povzroča, ker te kasneje nasiti in ga poješ več kot je potrebno.

Sama sestava piščanca pa je kakor je. Problem je v ameriki, kjer je dovoljena obdelava z amonijakom, da pobiješ vse bakterije in potem pač dodajaš ojačevalce okusa.

Skratka vsaka predelana hrana je potencialno nevarna in z njo vnašamo v telo različne snovi, je pa dobra. :)

NikolormousB ::

Vsekakor pa ne bolj zdrav.


Link plz.

next3steps ::

111111111111 je izjavil:

jype je izjavil:

Ja, iz štacune je boljši.

Vsekakor pa ne bolj zdrav. Vzgojen je z rastnim hormonom, ki daje mesu polnost, mehkobo in sočnost, težave pri zaužitju pa povzroča, ker te kasneje nasiti in ga poješ več kot je potrebno.

Sama sestava piščanca pa je kakor je. Problem je v ameriki, kjer je dovoljena obdelava z amonijakom, da pobiješ vse bakterije in potem pač dodajaš ojačevalce okusa.

Skratka vsaka predelana hrana je potencialno nevarna in z njo vnašamo v telo različne snovi, je pa dobra. :)

Link na to Downovo izjavo ?

koyotee ::





Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

111111111111 ::

NikolormousB je izjavil:

Vsekakor pa ne bolj zdrav.


Link plz.

Feed Ingredients Page 72 says: “Feed is 65 percent of the cost of raising a chicken. . . [T]he bulk of it is corn and soybeans. . . .” Not mentioned apart from “amino acids” are the animal by-products found in standard industrial chicken feed, which typically include:

“Hatchery waste” – infertile eggs, non-hatched embryos, fluff, shell fragments, dead chicks and “cull” chicks
Blood meal (ground dried blood)
Meat scrap (from animal flesh and tissues)
Meat and bone meal scrap
Poultry offal including heads, intestines and other organs
Poultry feather meal
Fishmeal from non-edible portions of fish
Lard from slaughtered cattle and used restaurant grease
Possible dried manure

http://www.upc-online.org/broiler/92308...

next3steps je izjavil:


Link na to Downovo izjavo ?

Rabiš še link za amoniak?

Zgodovina sprememb…

jype ::

111111111111 je izjavil:

which typically include:
Ja, ampak to so snovi, ki se prebavijo, ne snovi, ki so v mišicah. Prebava ne deluje tako, da če se piščanec hrani s posušenimi iztrebki, se potem v njegovo meso odlagajo posušeni iztrebki. Edina omembe vredna razlika je v količini mikronutrientov in težkih kovin, po pravici povedano.

111111111111 ::

Pa antibiotiki pri masivni reji piščancev tudi puščajo samo sledi. Delam v mesnopredelovalni industriji kot optimizator procesov in vidiš svega in svašta. Zato prisegam samo na domače, res lahko stakneš kako salmonelo in piščanci niso razkuženi, ampak niso pa šli čez miljon postopkov preden so prišli k meni na krožnik.

Vem koliko sem solil, s čim so jih hranili (vsaj upam) in kako so jih očistili. :) Za zgornje trditve razen antibotikov nimam linkov, je moje subjektivno mnenje, si pa kdaj pa kdaj privoščim tudi McDonald in piščanca iz trgovine, saj mi je okus pri obeh precej OK, gledam pa da ne pretiravam s predelano hrano.

fosil ::

Eno je debata o bio hrani, nekaj drugega pa je debata o ljudeh, ki za hrano zapravijo veliko denarja.
In ko v trgovini vidiš vozičke teh ljudi, v njih niso bio piščanci, ampak vse kaj drugega.

Kar se domače hrane tiče je pa stvar taka, da nas velika večina nima za sosede kmetov in nimamo doma njiv.
Zato pač kupujemo v trgovinah.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

__Devil__ ::

Odlična tema, od lanskega leta nekje v začetku aprila, jem samo vegansko hrano, od poletja pa večino presno, organsko, sveže sadje zelenjavo, najboljša možna izbira je domače vzgojena zelenjava in sadje, preizkusite! Sicer pa čez zimo veliko pomarnč bio v akciji, vedno vso sadje in bio zelenjavo v akciji, sicer za hrano porabim veliko saj dodam še ogromno super hrane (obožujem hrano nasploh), sibirske fitomedicine, chaga, razne medicinske gobe, kot dodatek k čaju. Ne štejem koliko me pride na mesec ampak vem da kar veliko, raw vegan food lifestyle je kar draga ampak najbolj optimalna izbira za človeka (razen pozimi ko pride v poštev kuhana v izjemo, ker pozimi ne raste povsod hrana). Čistoča bistrost uma in energija, ki jo dobiš s to hrano je neprecenljiva, ni pa lahko saj smo navajeni na "junk food" in tranzicija traja kar dolgo, če si vedno bil na kuhani. Z hrano se lahko zdravimo ali zbolimo, porabim ogromno bio banan za smutije, ponavadi v akciji, datlje. Sicer pa, če želiš živeti res zdravo sploh ni treba jesti ogromno, samo toliko koliko energije potrebuješ, in tudi kvalitetna bio hrana se da pogosto dobiti dokaj ugodno, če si v tem redno. Splača se, mir se začne na krožniku, zdravje je vse kar imamo. Jem vedno doma, hrano na delo si vedno nosim sabo. Lepo in zdravo nedeljo vsem :D

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Uf, zdaj jih boš slišal od govejožupčarjev...

NikolormousB ::

111111111111 je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Vsekakor pa ne bolj zdrav.


Link plz.

Feed Ingredients Page 72 says: “Feed is 65 percent of the cost of raising a chicken. . . [T]he bulk of it is corn and soybeans. . . .” Not mentioned apart from “amino acids” are the animal by-products found in standard industrial chicken feed, which typically include:

“Hatchery waste” – infertile eggs, non-hatched embryos, fluff, shell fragments, dead chicks and “cull” chicks
Blood meal (ground dried blood)
Meat scrap (from animal flesh and tissues)
Meat and bone meal scrap
Poultry offal including heads, intestines and other organs
Poultry feather meal
Fishmeal from non-edible portions of fish
Lard from slaughtered cattle and used restaurant grease
Possible dried manure

http://www.upc-online.org/broiler/92308...

next3steps je izjavil:


Link na to Downovo izjavo ?

Rabiš še link za amoniak?


A kure v prosti reji pa jejo samo skrbno pripravljeno večerjo od kuharjev z michelinovo zvezdico? Žrejo kamenje, plezajo po gnoju, iščejo črve, ki rijejo po blatu...

Napisal si, da so "domači" piščanci bolj zdravi. Iz tega kar si napisal to ni jasno.

Kar se antibiotikov tiče. Ne vem v kateri mesno predelovalni industriji delaš in kje. V EU je uporaba antibiotikov precej dobro nadzorovana.

koyotee ::

NikolormousB je izjavil:

111111111111 je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Vsekakor pa ne bolj zdrav.


Link plz.

Feed Ingredients Page 72 says: “Feed is 65 percent of the cost of raising a chicken. . . [T]he bulk of it is corn and soybeans. . . .” Not mentioned apart from “amino acids” are the animal by-products found in standard industrial chicken feed, which typically include:

“Hatchery waste” – infertile eggs, non-hatched embryos, fluff, shell fragments, dead chicks and “cull” chicks
Blood meal (ground dried blood)
Meat scrap (from animal flesh and tissues)
Meat and bone meal scrap
Poultry offal including heads, intestines and other organs
Poultry feather meal
Fishmeal from non-edible portions of fish
Lard from slaughtered cattle and used restaurant grease
Possible dried manure

http://www.upc-online.org/broiler/92308...

next3steps je izjavil:


Link na to Downovo izjavo ?

Rabiš še link za amoniak?


A kure v prosti reji pa jejo samo skrbno pripravljeno večerjo od kuharjev z michelinovo zvezdico? Žrejo kamenje, plezajo po gnoju, iščejo črve, ki rijejo po blatu...

Napisal si, da so "domači" piščanci bolj zdravi. Iz tega kar si napisal to ni jasno.

Kar se antibiotikov tiče. Ne vem v kateri mesno predelovalni industriji delaš in kje. V EU je uporaba antibiotikov precej dobro nadzorovana.


sand and grit.
A chicken's diet should include plenty of available grit and rocks. Not "grits," the corn-based porridge commonly served in the South, but "grit"--tiny hard granules of stone or sand. Chickens don't have teeth, so they pick up food with their beaks, swallow it, and store it in their crop. The crop is a vital organ located just beneath the neck against the breast, just to the right of center. The food is stored in the crop before passing down to the small stomach and gizzard where it is broken down and digested. When a chicken's crop is full, you'll see a bulge in the chest area.

If your chickens eat only commercially processed feed, the need for grit and rocks would not be as great, as this feed is easily digested. But if they are eating any other foods, or if you feed them greens, veggies, or any other scraps, they will definitely need some grit and rocks in their diet. You can buy grit in farm stores, which usually consists of crushed granite, but if your chickens free-range, they will pick up pieces of crushed stones or tiny pebbles.

Lej nimaš pojma, ok? :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

krneki0001 ::

Mene samo malca pride med 4 in 10 evri na dan. (Če grem na kako hobotnico na žaru je to 10EUR, če grem samo na skuše z žara pa nekje 4 evre). Ženo tudi nekaj takega. Ostalqa hrana za familjo pa nekje 400EUR na mesec.

Zgodovina sprememb…

NikolormousB ::

sand and grit.
A chicken's diet should include plenty of available grit and rocks. Not "grits," the corn-based porridge commonly served in the South, but "grit"--tiny hard granules of stone or sand. Chickens don't have teeth, so they pick up food with their beaks, swallow it, and store it in their crop. The crop is a vital organ located just beneath the neck against the breast, just to the right of center. The food is stored in the crop before passing down to the small stomach and gizzard where it is broken down and digested. When a chicken's crop is full, you'll see a bulge in the chest area.

If your chickens eat only commercially processed feed, the need for grit and rocks would not be as great, as this feed is easily digested. But if they are eating any other foods, or if you feed them greens, veggies, or any other scraps, they will definitely need some grit and rocks in their diet. You can buy grit in farm stores, which usually consists of crushed granite, but if your chickens free-range, they will pick up pieces of crushed stones or tiny pebbles.

Lej nimaš pojma, ok? :)


Kaj si zdaj pametnega povedal? Da kure jejo pesek je jasno vsakemu, ki je kdaj od blizu videl to žival oz. ji natrosil krmo.

Kako točno to naredi domače kure bolj zdrave od "trgovinskih"?

maco-maco ::

Meni se zdi problem gojenih živali tudi v tem, da NISO hranjene zgolj z odpadki oz. za ljudi neprimerno hrano.

Ker je general Gotovina resno vzel gojenje tun, so izlov sardel, inčunov,.. podeseterili in že imajo probleme zaradi preulova. Hrvaška je tudi neto UVOZNICA rib; iz severa dovaža futr za tune.

Ljudje pač palijo na tune, losose,... ki so vsi izraziti mesojedci, tako da potrebujejo nekajkratnik sardel, inčunov, skuš.
Kaj?

FTad ::

__Devil__ je izjavil:

Odlična tema, od lanskega leta nekje v začetku aprila, jem samo vegansko hrano, od poletja pa večino presno, organsko, sveže sadje zelenjavo, najboljša možna izbira je domače vzgojena zelenjava in sadje, preizkusite! Sicer pa čez zimo veliko pomarnč bio v akciji, vedno vso sadje in bio zelenjavo v akciji, sicer za hrano porabim veliko saj dodam še ogromno super hrane (obožujem hrano nasploh), sibirske fitomedicine, chaga, razne medicinske gobe, kot dodatek k čaju. Ne štejem koliko me pride na mesec ampak vem da kar veliko, raw vegan food lifestyle je kar draga ampak najbolj optimalna izbira za človeka (razen pozimi ko pride v poštev kuhana v izjemo, ker pozimi ne raste povsod hrana). Čistoča bistrost uma in energija, ki jo dobiš s to hrano je neprecenljiva, ni pa lahko saj smo navajeni na "junk food" in tranzicija traja kar dolgo, če si vedno bil na kuhani. Z hrano se lahko zdravimo ali zbolimo, porabim ogromno bio banan za smutije, ponavadi v akciji, datlje. Sicer pa, če želiš živeti res zdravo sploh ni treba jesti ogromno, samo toliko koliko energije potrebuješ, in tudi kvalitetna bio hrana se da pogosto dobiti dokaj ugodno, če si v tem redno. Splača se, mir se začne na krožniku, zdravje je vse kar imamo. Jem vedno doma, hrano na delo si vedno nosim sabo. Lepo in zdravo nedeljo vsem :D


Nisi pa povedal, koliko das potem na mesec za hrano...

Invictus ::

maco-maco je izjavil:


Ker je general Gotovina resno vzel gojenje tun, so izlov sardel, inčunov,.. podeseterili in že imajo probleme zaradi preulova. Hrvaška je tudi neto UVOZNICA rib; iz severa dovaža futr za tune.

Ljudje pač palijo na tune, losose,... ki so vsi izraziti mesojedci, tako da potrebujejo nekajkratnik sardel, inčunov, skuš.

Izlov je velik problem na Hrvaškem.

Letos ni praktično nič lignjev. Se ribiči pritožujejo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

koyotee ::

NikolormousB je izjavil:

sand and grit.
A chicken's diet should include plenty of available grit and rocks. Not "grits," the corn-based porridge commonly served in the South, but "grit"--tiny hard granules of stone or sand. Chickens don't have teeth, so they pick up food with their beaks, swallow it, and store it in their crop. The crop is a vital organ located just beneath the neck against the breast, just to the right of center. The food is stored in the crop before passing down to the small stomach and gizzard where it is broken down and digested. When a chicken's crop is full, you'll see a bulge in the chest area.

If your chickens eat only commercially processed feed, the need for grit and rocks would not be as great, as this feed is easily digested. But if they are eating any other foods, or if you feed them greens, veggies, or any other scraps, they will definitely need some grit and rocks in their diet. You can buy grit in farm stores, which usually consists of crushed granite, but if your chickens free-range, they will pick up pieces of crushed stones or tiny pebbles.

Lej nimaš pojma, ok? :)


Kaj si zdaj pametnega povedal? Da kure jejo pesek je jasno vsakemu, ki je kdaj od blizu videl to žival oz. ji natrosil krmo.

Kako točno to naredi domače kure bolj zdrave od "trgovinskih"?


To, da ne živijo v lastnem dreku, ker se lahko dokaj svobodno gibajo. Tam v kletkah se še obrnit ne morejo. Sej črvi menda niso strupeni, al kaj?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

NikolormousB ::

Ne niso, ampak tudi nič od tistega, kar dobijo kure v kletkah ni.

ginekk ::

Ne vem koliko porabimo in sem vesel, da mi ni treba računat prav nič. Po moje tudi zmečemo hrane za kar nekaj evrov v smeti.

Nas je šest, kupim v trgovini za 100 EUR pa moram čez tri, štiri dni ponovno. Kar se le da nabavim od okoliških kmetov, nekaj nam celo uspe pridelat na vrtu (čeprav je to v bistvu še najmanj smotrno, ampak vsaj veš kaj ješ).

Zgnito sadje in zelenjavo, pokvarjene jogurte, ki predolgo čakajo da bi jih kdo pojedel. Preveč skuhane jedi, ki jih nihče ne bo trikrat jedel, itd...

Pač težko je uskladit želje in urnike in imet vse preračunano 100%.

next3steps ::

koyotee je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

sand and grit.
A chicken's diet should include plenty of available grit and rocks. Not "grits," the corn-based porridge commonly served in the South, but "grit"--tiny hard granules of stone or sand. Chickens don't have teeth, so they pick up food with their beaks, swallow it, and store it in their crop. The crop is a vital organ located just beneath the neck against the breast, just to the right of center. The food is stored in the crop before passing down to the small stomach and gizzard where it is broken down and digested. When a chicken's crop is full, you'll see a bulge in the chest area.

If your chickens eat only commercially processed feed, the need for grit and rocks would not be as great, as this feed is easily digested. But if they are eating any other foods, or if you feed them greens, veggies, or any other scraps, they will definitely need some grit and rocks in their diet. You can buy grit in farm stores, which usually consists of crushed granite, but if your chickens free-range, they will pick up pieces of crushed stones or tiny pebbles.

Lej nimaš pojma, ok? :)


Kaj si zdaj pametnega povedal? Da kure jejo pesek je jasno vsakemu, ki je kdaj od blizu videl to žival oz. ji natrosil krmo.

Kako točno to naredi domače kure bolj zdrave od "trgovinskih"?


To, da ne živijo v lastnem dreku, ker se lahko dokaj svobodno gibajo. Tam v kletkah se še obrnit ne morejo. Sej črvi menda niso strupeni, al kaj?

Svinje se že po naravi valjajo v dreku.
Tiste belo čiste svinje so samo prevara za marketing.

maco-maco ::

Za drek ne vem, se pa mnoge živali valjajo po blatu za zaščito kože. Standardi pri mosavnem gojenju so slabi, živali živijo v zelo neprimernem okolju.

Izlov je velik problem na Hrvaškem.

Ja , samo gojenje mesojedih in vsejedih živali zna biti zelo potratno. Jebeš tako dodano vrednost. Folk bi jedel drago ribo, sardele pa še za mačke niso dobre.
- Što misliš, koliko kilograma srdela mora pojesti tuna da bi dobila jedan kilogram na težini? - pita me Gotovina.
- Ah, što ja znam, evo, pet kilograma - odgovaram.
- Ne, nego 17 kilograma - objašnjava mi Gotovina.
Kaj?

NikolormousB ::

Gojenje živali je v skoraj vseh primerih potratno, ne glede na to ali so mesojede ali rastlinojede.

maco-maco ::

Jasno, čeprav pašništvo niti ni napačno. Samo iz 17kg dobrih rib pridelati 1kg rib?
Kaj?

krneki0001 ::

NikolormousB je izjavil:

Ne niso, ampak tudi nič od tistega, kar dobijo kure v kletkah ni.


Pri nas imamo mini farmo piščancev in kur. Futrajo se z pšenico, ječmenom, ržem in koruzo. Doba da pri nas dobiš 3kg piščanca je nekje 3 do 4 mesece. V PP ali Jati je to 4 do 6 tednov.

Ampak naše meso na žaru ne razpade, kot od trgovinskih piščancev.

next3steps ::

Baje da res.

111111111111 ::

NikolormousB je izjavil:


A kure v prosti reji pa jejo samo skrbno pripravljeno večerjo od kuharjev z michelinovo zvezdico? Žrejo kamenje, plezajo po gnoju, iščejo črve, ki rijejo po blatu...

Napisal si, da so "domači" piščanci bolj zdravi. Iz tega kar si napisal to ni jasno.

Kar se antibiotikov tiče. Ne vem v kateri mesno predelovalni industriji delaš in kje. V EU je uporaba antibiotikov precej dobro nadzorovana.

Domač piščanec ima bistveno počasnejši prirast. Meso potuje od zakola do tvoje mize v 1-2 dneh. Pri kupljenem 1-2 tedna. Uporaba antibiotikov je nadzorovna, ampak dejstvo je da je na velikih farmah nujno potrebna. Pri domačih, ta dodaten vnos odpade. Perutnino filajo z rastnimi hormoni, pod konstantno lučjo, da čim več žrejo. Tak piščanec je bistveno manj "zdrav", popuščajo mu sklepi, ima holesterol, 4-5% je odpada, ker umrejo od srčnih zastojev, počenih želodcev, (mislim pa da so v procente vključeni tudi piščanci z zlomljenimi nogami, krili, ker jih morajo zavreči (posledica strojne obdelave)) itd..

Skratka piščanci v trgovini so v mejah regualcije, saj drugače se ne bi mogli prodajati, ampak regulacija je različna za EU kot za ZDA, za ostale države pač ne vem. Ljudje, ki delajo v mesni branži in s katerimi se srečujem vsak dan, npr. gojijo meso doma. A ni zanimivo? Eno kravo redi za zakol in prodajo, drugo pa pase na travniku in jo redi zase in jo proda meni. In to meso kupujem. Tisto, ki ga kmet pripravi zase.

Žal se v teh primerih ne zanašam na članke, linke in regulatorje, ampak na dolgo pozabljeno ali odrinjeno kmečko pamet. :D

Predlagam ti zanimiv poskus. Kupi piščančja prsa v trgovini in domača. Naredi si dve enaki porciji. Pojej najprej eno in meri, kdaj boš začutil lakoto in potem drugo. Morda te rezultati presenetijo. :D

NikolormousB ::

Super. Ampak še vedno nisi dokazal, da je "domač" piščanec bolj zdrav/manj škodljiv od trgovinskega.

Ljudje, ki delajo v mesni branži in s katerimi se srečujem vsak dan, npr. gojijo meso doma. A ni zanimivo?


Zanimivo je ravno toliko, kot profesionalni mizarji, ki imajo doma delavnico za lastne potrebe ali peki, ki doma pečejo kruh.

jype ::

111111111111 je izjavil:

Predlagam ti zanimiv poskus. Kupi piščančja prsa v trgovini in domača. Naredi si dve enaki porciji. Pojej najprej eno in meri, kdaj boš začutil lakoto in potem drugo. Morda te rezultati presenetijo. :D
Jaz že vem, kakšen bo rezultat: Praktično neodločen. Jaz sem ves čas lačen.

111111111111 ::

NikolormousB je izjavil:

Super. Ampak še vedno nisi dokazal, da je "domač" piščanec bolj zdrav/manj škodljiv od trgovinskega.

Ljudje, ki delajo v mesni branži in s katerimi se srečujem vsak dan, npr. gojijo meso doma. A ni zanimivo?


Zanimivo je ravno toliko, kot profesionalni mizarji, ki imajo doma delavnico za lastne potrebe ali peki, ki doma pečejo kruh.

Še nisi pogruntal, da se ne trudim več? Glej, znanost je določila meje v katerih so lahko zastopani: antibiotiki, težke kovine itd... v živilih. Če proizvajalec teh mej ne presega ti ne morem dokazat nič.

Skratka tebi ni zanimivo, da eno kravo hrani drugače kot drugo, če je pa itak vse zdravo? :) 10 krav fila z žitom, hormoni itd. Kravo, ki jo razdeli v familiji pa obravnava drugače in jo pase, redi 2 leti itd... In to nekdo, ki redi krave že celo življenje in jih prodaja. Lahko se slepiš in se utapljaš v znanstvenih dokazovanjih in člankih, veliko sreče.

In direkten odgovor na tvojo provokacijo je: Ne, ne morem ti dokazat da je domač piščanec bolj zdrav, ne z linki, ne z znanstvenimi članki, zdrava pamet pa je očitno premalo.

Aja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/286... samo je raziskava od pakistancev. :)

jype je izjavil:

Jaz že vem, kakšen bo rezultat: Praktično neodločen. Jaz sem ves čas lačen.


Pa vzemi dvojno dozo. :)

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Domaci pisek je boljsi, ker cele dneve zre umazane crve in kopa po kupu gnoja, pol pa se dosti bezi da ima atletsko postavo.
Tu pa tam pozre tudi kake umazane kamencke, vglavnem domaca kura skluva vsak drek ki ji pod nos pride.
Stara kura, k je ze 3 sezone nosnje jajc dala skozi in 3 zime, fasala bogve kake bolezni, reumo ma kozo kot usnje, malo zilavega mesa na seb in rumen speh, je domaci premium za kokosjo juho, sam ne pozabt prav cajt dat kuhat.

Zato je tut poljski zajec veliko boljsi od razvaljenega domacega, ki se nazira z ovsom in deteljo.

Pa seveda domace svinjsko meso je tudi odlicno, ker se pujs vala v svojem dreku cel dan in caka, da mu spucajo malo hlev zvecer, namesto kvalitetnih hranil pa je pomije in visokokaloricno brozgo iz poljskih izdelkov.

Ce se ze greste ful neke "domace" fore, vec kot ma prstov mascobe na hrbtu domaca svinja bolj je kvalitetna pravi babica.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

jype ::

111111111111 je izjavil:

Pa vzemi dvojno dozo. :)
Prej se preobješ tistih iz štacune, ja.

111111111111 je izjavil:

zdrava pamet pa je očitno premalo.
Besedno zvezo "zdrava pamet" ljudje pogosto uporabijo takrat, ko ne morejo razložiti, od kod jim mnenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

111111111111 ::

jype je izjavil:

Besedno zvezo "zdrava pamet" ljudje pogosto uporabijo takrat, ko ne morejo razložiti, od kod jim mnenje.

Mnenje je iz terena, ko gledaš robota za 100k, ki molze in hrani krave. In imaš ogled obrata, potem pa vprašaš tega kmeta, ki ima 150+ krav, katere ima za zakol. Pa ti reče, da tiste pa pase. Ne morem ti dati linka, ne znanstvenega članka, moje mnenje pa izhaja iz tega, da obiščeš manjše kmetije, ki pošiljajo meso v klavnico, pošiljajo druge živali, kot tiste, ki jih gojijo zase. In tako meso se pošlje v trgovine, moja DOMNEVA je da je verjetno bolj slabo, če ne že manj zdravo.

Sicer je pa gor link od raziskovalcev iz pakistana, ki so ugotovili neko zvezo z ženskimi rodili in antibiotiki. Našel sem ga pa po 10 minutah iskanja po netu.

EDIT: m0LN4r: odličen zapis. :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

111111111111 je izjavil:

Mnenje je iz terena
Anecdotal evidence @ Wikipedia

slotechar ::

Umazani crvi, ki jih kura zre so polni bogatih mikrohranil. Ki jih potrebujemo in so v bistvu zelo zdravi. Kar se pa tice gnoja. Vsaka rozica na njem lepse raste. To vsak kmetovalec ve. Zato pa gnojijo okol. Se celo tekmujejo kdo bo vec bull shit kravjega dreka po kmetijah razmazu. Jajca od kokosi na soncu imajo vitamin d. Jajca iz zaprtih prostorov nimajo. Tudi domaca jajca so bolj okusna. Mi je okusen tudi hitra hrana. Ampak brez ojacevalcev okusa bi bilo vprasanje kak okus bi bil. Ce ni okusa pac dodas ojacevalec okusa in preslepis marsikatero burboncico na jeziku.

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

jype je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Mnenje je iz terena
Anecdotal evidence @ Wikipedia

Jap, leave it or belive it. :)

thramos ::

111111111111 je izjavil:

Skratka tebi ni zanimivo, da eno kravo hrani drugače kot drugo, če je pa itak vse zdravo?


To počne ... ker lahko. A je početje smiselno, pa je povsem drugo vprašanje. Saj vsi kupujemo dražje stvari, zato, ker si jih lahko prvoščimo, ne pa zaradi nekih strogih racionalnih odločitev. V resnici v večini primerov izven naše stroke nimamo pojma, ali je dražja stvar res boljša od cenejše, ampak zgolj verjamemo oglaševanju, "zdravi pameti", mnenju okolice ipd. Ali pa se s z nakupom dražjih stvari in hvaljenju po forumih preprosto dvigujemo v očeh drugih.

Še posebej pri prehrani, katere učinki na zdravje so v večini primerov zelo težko ugotovljivi, meša pa se množica (močnejših) vplivov, je praktično nemogoče reči, kaj je dejansko bolje. Že pri razmerju makrohranil so mnenja deljena, kaj šele mikrohranilih ... razlike med domačim in industrijskim mesom, pa so zelo verjetno zanemarljive.

m0LN4r ::

Lepo formulirano.
@slotechar
Ampak pozabil si prilimat kake meritve o tem. Domace zivali ne jejo optimalno, kakor tudi vsak povprecen janez ne je tako "izracunano" kot naprimer en fitnesguru aka nutricionist. Kdo je zvaljen in nezdrav? Janez, tako je.
Ko sem pred leti bil na izletu na farmi sem videl, da je nekako podobno. V reji se zivali hrani z optimalno hrano, hranili in vitamini.

Domaci picek pa ima vecinoma pomanjkanje veliko vsega, ponavadi se pretirava z koruzo, pri svinjav pa z repo, kolerabo... zato je tudi manjsi in nerazvit, bogi in shiran.

Da karikiram domac picek je suh in zilav kot neko dete iz somalije, un iz reje pa je kt tisti rus iz rocky filma.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19335612 (12342) mn
»

Kaj lahko pojem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14438728 (33173) johan05
»

Stroški hrane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14330483 (24000) Alamar
»

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
30863455 (56984) enadvatri

Več podobnih tem