» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
9 / 38
»»

edi45 ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,
saj imam Denon avrx1000, tako da je vse OK, samo enostavno je overkill. Tudi ta novi denon je overkill...

rabil bi mali stereo, ki bi imel 2 HDMI vhoda in bt in airplay. To je to. Zakaj moram imeti to glomazno komponento?

zz


Poglej Onkyo TX 8220, 8250 in najmočnejši model 8270(tega sem jaz imel). Stereo ojačevalec, z funkcijami AV sprejemnikov. HDMI arc, spotfly, blutooth, airplay, wifi, internet radio, fm radio itd..

delfinus ::

Najmanjsi od Marantza NR1609 ali pa NR1509. Wi-Fi, Bluetooth, Airplay, internet radio, multiroom, FM. Klik

lp, d.

matobeli ::

Če poslušaš tudi radio ti priporočam kakšen model ki ima vgrajen DAB+. Kvaliteta je višja od internetnega streama in, vsaj na kanalih ki oddajajo v 128kbps (nacionalka in še par), se res poznajo kvalitete digitalnega signala. Ostali radiji bodo verjetno sledili kmalu.

Zvezdica27 ::

lp,

edi in delfin: to so še vedno full komponente.marantz je samo pol višine (že to je plus).

Se kdo spomni marantz mini? No, kaj takega - saj pravim, 2 hdmi in en out, ostalo wireless (lahko dab+). Samo to rabim.

zz

delfinus ::

Zvezdica27 ::

opa, tega pa nisem poznal. Lepo. Če bi bil dec še za pol ožji (v dolžino) bi ga že naročil.

Hvala!

m0LN4r ::

Najboljse je Cast iz npr. Spotify, lahk se nastavi na 320kbs, ker bluetooth kompresira bistveno bolj
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Pro_moted ::

Zvezdica27 je izjavil:

opa, tega pa nisem poznal. Lepo. Če bi bil dec še za pol ožji (v dolžino) bi ga že naročil.

Mogoče s čim takim :
https://www.amazon.ca/gp/aw/d/B07JMFV21...



Hvala!


NAD 3020 v2 ... manjka mu pa HDMI priklop, če lahko kako to rešiš.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

lp,

ja, hdmi je mus, filmi, računalo, tv in tako naprej.

zz

m0LN4r ::

Glede cen ojacevalcev mi kr nekaj ni jasno. Mi lahko nekdo razlozi sledece:
Onkyo RZ-740 ima 185W na 9 kanalih, porabo 600W in ceno 750Eur
Potem pa ima A-9070 140W po dva kanala, porabo 300W in isto ceno 750Eur

Pa je res taka razlika med temi stvarmi? Mislim, ce clovek ni najvecji audiofil in ne poslusa plosce in CDje, ampak samo digitalne zapise ala mp3, ogg pa ajd recimo tu pa tam kak FLAC.

Vem iz ITja, da je na neki tocki Price/performance dober oz. za malo vecjo ceno se sprejemljiv, ampak na neki tocki pa je ze 5xPrice/1,5x performance. Kje je tista zlata sredina? Lahko kdo o tem malo vec pove?

PS: Glede HI-FI Reglerja v Münchbergu je pa tko, da si morate Termin rezervirat, jaz bom glupo moral cakati zdle dva tedna, ker so svetovalci na IFA sejmu. Pa sele zdle sem na njihovi strani videl, da omenjajo slovenskega kupca (hehe):
Oder Lesen Sie hier, was unser Kunde C.-D. Sch. uns schrieb, nachdem er aus Slovenien 7 Stunden für eine Vorführung zu uns angereist war.

PS:
Sem si pa zdle sestavil en ozji izbor, ki ga mislim, ce bo mozno tam dat skozi:
QUADRAL ARGENTUM 590 // 3 Wege, 28-35000Hz ca. 600Eur (Samo za referenco)
QUADRAL ASCENT 80 LE // 3 Wege, 29-46000Hz ca. 1000Eur
BOWERS WILKINS 603 // 3 Wege, 48-28000Hz ca. 1200Eur
ELAC FS U5 // 2.5 Wege, 42-25000Hz, ca .1200Eur
KLIPSCH RP-8000F // 2 Wege 32-25000Hz ca. 1200Eur
CANTON CHRONO 80 DC // 3 Wege, 25-40000 ca. 1400Eur
TRIANGLE GAIA EZ // 3 Wege 47-22000Hz, ca. 1400Eur
TRIANGLE ELARA LN07 // 2.5 Wege 42-22000Hz ca. 1400EUr
DALI OPTICON 6 // 3 Wege 49-32000Hz ca. 1500Eur
KEF R700 // 3 Wege 42-28000Hz ca. 1500Eur
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

delfinus ::

Nekaj je receiver RZ-740, spet druga je pa stereo ojacevalec A-9070. Receiverji ponavadi vsebujejo cenene komponente, cenene konektorje, proizvajajo se v vecjem stevilu. Namenjeni so siroki potrosnji. Stereo ojacevalci so v istem cenovnem rangu nasprotje in so izdelani kvalitetnejse z boljsimi komponentami. Povprasevanje po njih je manjse. Sam sem sel vse prek poceni stereo ojacevalcev, reciverjev in pa dragih stereo ojacevalcev. Smisel drazjih oz. dragih stereo ojacevalcev je samo v primeru, da imas za to zelo kvalitetne zvocnike in prostor, ki bo namenjen poslusanju, drugace velike razlike ne bo zaznati.
Sam sem najvecji preskok dozivel, ko sem svoj Marantz SR-6003 receiver nadomestil z Gryphon Tabu ojacevalcem. Glasba je takrat na Canton Vento 807 zvocnikih preprosto ozivela. Pa je ze desetletje mimo. Instrumente, pevce si lahko prakticno zvizualiziral v prostoru, pa je slo v tem primeru za stereo reprodukcijo. Glasba je dobila sut, energijo in to na nacin, da me je zabetoniral v fotelj ob poslusanju.
Sedaj imam se vedno ta isti receiver uporabljen za HT v navezi z Gryphon Callisto 2200 preko HT bypassa in pa Harbeth SHL5 Plus zvocnike. Moja pot v audio svetu se je s tem tudi koncala, ker je to to.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

neocodexx ::

Receiverji ponavadi vsebujejo cenene komponente, cenene konektorje, proizvajajo se v vecjem stevilu. Namenjeni so siroki potrosnji. Stereo ojacevalci so v istem cenovnem rangu nasprotje in so izdelani kvalitetnejse z boljsimi komponentami. Povprasevanje po njih je manjse.


In s tem tudi manj konkurence, lahko tudi malo nabijejo ceno, sicer se zadeve ne splača tržiti. Sigurno je velik del cene v tem razlogu, zadeva je ocenjena premium ker ni za masovno potrošnjo.

delfinus ::

Razlike je mogoce zaznati na boljsih zvocnikih. Se pa to zazna v dinamiki in mikro dinamiki. AV receiverji spilajo lahko anemicno, suho, sikavo, presvetlo, dosti manj dinamicno, manj suta na basu, zademfano. Dodas stereo ojacevalec (ampak seveda spet kateri in kam) pa ozivijo detajli, vec resolucije, bolj cist in definiran bas, bolj organski vokali. Pevci pojejo s polnimi pljuci. Glasba je bolj fluidna, manj obarvana in ne presvetla. Seveda tu se ze gre potem v Hi-Fi in celoten sistem mora biti na nivoju. Evo cez en mesec v Lj je Hi-Fi sejem pa bo mogoce slisat kaj od tega.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

T743 ::

Ima Delfinus čisto prav glede tega, poglej samo težo obeh pa ti bo jasno. Še bolje bi bilo videti slike notranjosti. Receiver 10,8kg stereo ojačevalec 18kg. Misliš, da je opeka notri da je 8kg težji?
Precej boljši trafo, DAC in ostale komponente pač niso poceni.

neocodexx ::

Hm, izgleda da je več razlike kot sem misli. Potem je pa že upravičena cena. Opeke verjetno res niso:)

m0LN4r ::

To da je masovna proizvodnja poceni, de drzi vec iste vode, kot pred 30-40 leti. Ne povem v kateri panogi (Hint: kupis 10 procesorjev je cena X, kupis 10.000 procov letno pa je cena X-75%), ampak masovna proizvodnja lahko pomeni ravno nasprotno, ker proizvajas v bistveno vecjih kolicinah x1000-x10.0000 lahko nabavljas boljse materiale bistveno ceneje (tudi za vec kot desetinko normalne cene), delovena sila je cenejsa in stem urna postavka produkta in cisto na koncu tudi transport, ce prepeljes iz azije 100.000 kosov na enem kontejnerju ali pa samo 1000 kosov oz. s svinjsko velikimi popusti in stem imas bolj efektiven cost reduction in to deluje po celi verigi od gumba, filtra in do procesorja.

Mislim, to je tko k z nasimi ultra predragimi premium kabli, dokler ne vidis dobavne cene dobavitelja za evropski trg in te srat pritisne, za kok pride ven kabel iz kitajske tovarne.

PS:
Mene je bolj zanimalo, ce kdo ve kako oprijemljivo objektivno razliko napisati. Npr. v tem ojacevalcu je ta in ta filter, ta in ta komponenta je boljsa zato in zato.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Zvezdica27 ::

lp,

bi lahko prosil še za par kvalitetnih opcij za bookshelf in recimo 2 stoječi opciji, za zvočnike z zgoraj navedenimi HDMI-stereo gizmoti. hvala, recimo pod 500e za par, več nima smisla (porkamadona, naši aktivni 12" s katerimi igra band so toliko... jaz ne razumem tega trga...).

zz

delfinus ::

Evo en predlog Indiana Line Tesi so solidni zvocniki za soliden denar. klik. Mocno pa svetujem poslusanje pred nakupom, da pac vidis, ce ti sound ustreza.

m0LN4r ::

Jaz sem imel bolj to v mislih, ce obstajajo razen teh subjektivnih ocen, kake bolj konkretne informacije v tem stilu:



Zadnji elektrotehnik, ki je delal take stvari (za car hifi autoshow), mi je rekel, da se dandanes boljkone zelo prefinjeno napihuje zadeve, ker drasticnih sprememb vec ni, le trg je postal tezji in tezje je zasluzit zaradi kitajcev, ja so boljse komponente, ampak razlike v nabavnih cenah v velikih kolicinah so zanemarljive in potem so nisne manjse firmice v bistvu prisiljene malo svinglat, da dohajajo cost reduction velikih oz. je celi biznis postal Bauernfängerei
Nekako v smislu, kot drago vino vs. normalno vino na slepem testu
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Zvezdica27 ::

question, question... raje nove (recimo te indiana) ali rabljene (Canton Vento 807 recimo so rabljeni 400e)?

Kupujem za 10 let, nisem audiofil, a igram v bandu in mi je jasna razlika med cheap in top shit (in tudi da je lahko cheap zadeva vrhunska).

Zavedam se tudi "širine" boljših komponent (brat ima marantz zadeve in je pač par razredov nad mojimi denoni in sony zvočniki), samo... recimo spomnim se, kako je njegov marantz super mini za male pare delal tako jebeno dobro, da to še danes ne morem verjeti (še ga ima, med drugimi zadevami).

TOrej: please advise, v hi-fi sem levak, mora pa biti in tv in računalo, inet radio in seveda muzika (mp3, youtube). morda nekoč der Plattenspieler, a za zadj ne. Pa ne super drago, niti ne najbolj cheap (torej od zgornjih bi se samo zaradi izkušenj odločil za marant, ne pa za denon ali pioneer). Pač, simplicity in žena ne sme težit zaradi kablov.

oz. če ima kdo kaj rabljenega, naj se mi javi (predvsme zvočniki).

Aja - imamo pa v bandu yamaha dxr aktivne in... lahko sčaram da to dela, sam ... se mi zdi, da ne bo šlo tko kot je namenjeno (v bistvu rabi dry signal).

zz

Zgodovina sprememb…

Darko! ::

Onkyo RZ-740 ima 185W na 9 kanalih, porabo 600W in ceno 750Eur
Potem pa ima A-9070 140W po dva kanala, porabo 300W in isto ceno 750Eur



Podatki o moči v teh dveh primerih sploh niso primerljivi. Same številke sicer ne pomenijo veliko, so pa neko merilo, kaj naprava sploh zmore in ali je glede na cenovno pozicioniranje primerljiva s konkurenco.

Vsaki dobri kuharici je jasno, da iz kilograma moke, kile cukra, pol kilograma orehov in masla lahko narediš toliko in toliko piškotov. Iz iste mase jih lahko narediš pol manj, pa bodo piškoti 2 x večji. Lahko pa jih narediš 2 x več, pa bo eden le za bežen ugriz. Čarati večina ljudi pač ne zna.

Lahko pa kuharica goljufa in v ta namen receptu doda sestavine, ki so "fila". Namesto orehov in kvalitetnega masla doda poceni sintetično margarino in pa recimo drobtine z aromo orehov in podobne neumnosti. Če se ji gre za maksimizacijo dobička, bo že našla način za minimizacijo stroškov.

Piškoti bodi sicer na videz enaki, ampak sladkosnedim bo hitro jasno, da nekaj ne štima.


Specifikacije o moči 9 kanalnega AV receiverja so namenoma zavajajoče in pisane za tipičnega novodobnega potrošnika. Ta želi instant rešitve, velike številke in vso možno funkcionalnost naprave; hkrati pa se zaradi nezadostnega ali površnega tehnološkega znanja sploh ne zaveda, kaj te številke in funkcionalnosti pomenijo.


Kot je omenil kolega, kvalitetno močnostno ojačanje signala zahteva svoje resource. Zahteva moko, margarino in orehe. Močnostno ojačanje signala pa je poleg dekodiranja in vgrajenih funkcionalnosti naprave bistven faktor, ki napravo na nek način definira.

Močnostno ojačanje signala pa ni nekaj, kar je vidno na prvi pogled; niti ni povezano z glasnostjo, efekti in nasploh "šundrom", ki jo neka škatla lahko spravi iz sebe. In zato je idealno področje varčevanja proizvajalcev. Če bi varčevali na primer na številu kanalov in funkcionalnosti bi to ljudje hitro opazili in naprava, za določen denar, med široko množico produktov, več ne bi bila konkurenčna.


Analogno kot pri kuharici - iz transformatorja, ki je izdelan na določen način, močan toliko, težak kolikor pač je; iz hladilnih reber, ki imajo tako težo in določeno površino; iz komponent, narejenimi na določen način, z določenimi tolerancami in lastnostmi; ter človeškimi urami raziskav in razvoja - se da pač sestavit - to in to.
Čarati večina proizvajalcev pač ne zna.


Na trgu AV receiverjev je postalo že kar pravilo, da se podatke o moči naprav umetno "napihuje", saj ljudje več nočejo kupovati receiverjev, na katerih piše, da zmorejo 5 x 60 W. Kdo bi sploh vzel AV receiver za 400 ali 800 EUR, na katerem bi pisalo, da zmore 5 x 60 W; če pa ima vsak instant sistem za domači kino, s petimi škatlami in nizkotoncem, ki ga kupiš v Merkatorju, 650 W moči ?


Kar se wattov ojačevalcev tiče je tako, da sam podatek npr. 185 W ne pomeni ničesar. Za watte nujno potrebujemo robne pogoje. Potrebno je definirat na kaj so ti watti podani:

- na koliko kanalih,
- pri kakšni upornosti bremena,
- pri kolikšnem še dopustnem popačenju koristnega signala,
- in čez kakšno frekvenčno področje.


Ker proizvajalec to ve, v drugi vrstici tehničnih specifikacij za AV receiver zapiše:
6 ohm, 1 kHz, 10 % THD, 1 - ch driven.


Kar z drugimi besedami in v vsem razumljivem jeziku, brez marketinških akrobacij pomeni, da se proizvajalec iz ciljne publike, ki ji je AV receiver namenjen, norčuje. Zakaj?


Odgovor bo enostavnejši, če primerjamo specifikacije stereo ojačevalca. Le te so podane korektno, kot se za kvalitetno feršerkarijo spodobi. V drugi vrstici zapišejo:

75 W/Ch (8 ohm, 20 Hz-20 kHz, 0.05 % THD, 2 - channels driven)


To enostavno pomeni, da za stereo ojačevalec, ki je težak 18 kg in ga v denarju cenijo približno enako kot 11 kilogramskega 9 kanalnega, proizvajalec neizpodbitno garantira, da zmore 75 W na obeh kanalih hkrati. Torej ob normalnem delovanju ojačevalca.

75 W non-stop, diskretne (s tranzistorji, ki ojačujejo, ne s čipovjem) moči, zapakirane v 18 kg stereo škatlo, s kvalitetnim D/A konverterjem in sicer:

- na standardnem bremenu (tipična upornost zvočne omarice 8 ohm),
- na celotnem slišnem frekvenčnem področju (20 - 20 kHz),
- ob zanemarljivem skupnem popačenju koristnega signala (0,05 %),
- za vsak kanal (2 - channels driven).


To je zagotovljena kvalitetna moč ojačevalca (rated power, RMS), ki ima svojo ceno.

Zelo koristen podatek je tudi zagotovljena moč na 4 ohmih, ki je navedena v prvi vrstici. Za ta ojačevalec je vidno, da se moč na 4 ohmih skoraj podvoji. Iz 75 W na 140 W. To je dobro, saj se pri idealno tokovno zmogljivem ojačevalcu, moč podana na 4 ohm (glede na tisto pri 8 ohm) natančno podvoji.

Dobra tokovna stabilnost pa je osnovni pogoj, da ojačevalec lene membrane zvočnih omaric, ustrezno vzbudi in požene. Kako hitro in daleč pa se potem membrane premikajo, pa je odvisno od njihovih fizikalnih lastnosti, vhodnega signala - in seveda od ojačevalca.

Ta mora biti sposoben zagotoviti zadosten električen tok v vsakem primeru, ne glede na dinamiko vhodnega signala. Iz te fizikalne osnove, pa potem izhajajo neskončni opisi v recenzijah in avdio revijah, o "tranzientih", prehodih v glasbi, živosti, pomanjkanju basa, prisotnosti muzike, itd.


Na drugem bregu te zgodbe, pri 9 kanalnem AV receiverju, pa proizvajalec garantira 185 oz. 175 W pri:

- nestandardnem bremenu 6 ohm
6 ohm je upornost, ki onemogoča neposredno primerjanje podatkov med posameznimi ojačevalci in AV receiverji in zato je tudi namensko izbrana; omogoča zapis večje številke kot na 8 ohm; prav tako pa onemogoča preprosto deljenje wattov z 2, če bi bili le-ti podani za 4 ohme.
Podatki o moči naprave na 6 ohm so namenjeni izključno večanju številk in zavajanju potrošnika.

- 1 kHz pisku
1 kHz ni celotno slišno frekvenčno območje. Ne potrudijo se niti izmerit parametrov, oz. vedo, da jih z meritvijo seveda ne bodo dosegli v celotnem slišnem frekvenčnem obsegu.
Podatek o omoči podan na 1 kHz je šalabajzarski. V kolikor je v specifikacijah podan samo ta, spet služi enakemu namenu kot prvem primeru.

- 10 ali 1 % THD popačenju
Koliko je meja motečega slišnega popačenja je težko definirati. Če pa bi na vhodne in izhodne priključke ojačevalca, poleg bremena in avdio signala priključili še osciloskop, bi bilo hitro jasno, da izhoden signal z 10 % popačenjem ni enak, kot tisti na vhodu. 10 % popačenje zagotovo ni Hi-Fi naprava, karkoli naj bi že Hi-Fi pomenilo. Tudi 1 % stopnja popačenja je vsaj za faktor 10 preveč tolerantno podana.
Podatek o moči, vključujoč 10 % popačenje koristnega signala, je namenjen izključno zavajanju potrošnika. Spet samo zato, ker omogoča zapis večje številke.


- 1 kanalu
1 - ch driven. A se hecajo? Za 9 kanalen AV receiver mi povedo, da je zmožen toliko in toliko wattov, na enem kanalu. Na samo enem kanalu! Pa saj ne bom poslušal samo center zvočnika. Podatek sploh ne opisuje normalnega delovanja naprave, to je večkanalnega AV receiverja.
Podatek 1-ch driven na večkanalnem AV receiverju ne pove ničesar o napravi kot celoti. Podatek je namensko izbran ker zopet omogoča zapis večje številke. Popolnoma neuporabno.




Koliko W kvalitetne moči je naprava dejansko zmožna zagotoviti je zahtevno vprašanje, na katerega se ne da odgovoriti brez laboratorijske meritve. Inženirji Onkya jo zagotovo imajo in najverjetneje so jo tudi z veseljem želeli objaviti. Konec koncev, naprava je kvalitetna.

Pa so se potem oglasili yapiji iz marketinga in dejali, naj nehajo noreti; saj mora firma škatle prodati, če želijo obdržati svojo službo. Da bi zapisali, da je receiver zmožen zagotoviti vsaj 3 x manj wattov kot konkurenca, pa bi bilo enako marketinškemu samomoru.


Za nek referenčni okvir, koliko W kvalitetne moči je naprava sposobna zagotoviti lahko rečemo:

- da zagotovo NE VEČ kot stereo ojačevalec. Ta moč pa se potem porazdeli na več kanalov. Tako kot moka, cukr, maslo in orehi pri piškotih.


- lahko pa se napravo cenovno primerja z napravami drugih proizvajalci, ki se ne trudijo skriti pravih specifikacij. Na primer:

https://support.nadelectronics.com/hc/e...

ali

https://www.arcam.co.uk/range/fmj.htm

delfinus ::

Fajn napisano Darko. To je esenca razlike med stereo ojacevalci in AV reciverji in zahteva kar nekaj energije, znanja in izkusenj, da se to takole lepo postavi v kontekst.
Kar se tice Indiana ali Canton. Ce bos imel ojacevalec z malo moci ti vsekakor bolj svetujem Indiana, saj je njihova ovutljivost 91dB/92dB (odvisno od modela) in bodo malce manj zahtevni za poganjanje. Canton po mojih izkusnjah rabi kar konkreten ojacevalec (obcutljivost 88dB), da zapoje in ko ga ima, poje noro dobro. Tudi kvaliteta izdelave je vrhunska in lepo izgledajo. Sploh pa za to ceno je zvocnik, ki nima konkurence s to ceno dalec naokrog. Na e-bay kleinenzeigen sem videl, da jih nekdo prodaja za 399€ second hand klik. To je skoraj perverzno ugodna cena za performanso. Ko sem jih pred leti sam prodajal, so sli za 800€. Ce bi bil blizje bi jih vzel na zalogo, ker vem s cim najboljse pojejo in to sedaj imam doma. Edino placa mal manj sedaj :).
Bi pa vsekakor svetoval poslusanje Indiana Tesi samostojecih. Sem jih ze slisal in za to ceno ponujajo veliko. V Playroom.si jih bos verjetno tudi lahko slisal v zivo. Sicer pa nasvet, da obisces Hi-Fi Ljubljana sejem, ki bo tocno cez en mesec in bos imel en tak obcutek kaj je od budgeta na razpolago in se morda tudi dogovoril za kak demo. Tudi kak dodaten % popusta je v tem casu ponavadi na voljo, torej se splaca pocakat do takrat.

lp, d.

m0LN4r ::

Hvala lepa darko, tocno tak odgovor sem si zelel.
Imam pa se eno dodatno vprasanje, veliko ljudi ima recimo za Kino pac takega cenejsega veckanalnega receiverja, nato pa za stereo dodatno en stereo receiver vezan na veckanalnega na pre-out za fronte. Ali potem iz tega pre-out vhoda pride enak signal, kot ce bi direkt blo vezano ali se kvaliteta signala malo popaci, ker gre cez "se en" ojacevalec? Ali je to zanemarljivo?

Karakteristike, ki jih opisal so kriticne za poslusalce, ki poslusajo bolj naglas in popacenje se seveda stopnjuje. Torej kriticne razlike so v kriticnih primerih?

Torej za mene, ki redkokdaj nabijam muzko naceloma nebi bilo tako velike razlike, ker jo pretezko poslusam pri zmerni glasnosti, za to pa spet ni potrebno veliko moci.

Ja glede onkyo, se glede na porabo da izracunati, da ima verjetno ene 60W na kanal oz. ko doseze delovno temperaturo verjetno bolj 50W, kar pa naceloma niti ni tako slabo za povprecnega janeza.

PS:
Ma nic, nisem se mogel vcakati pa sem videl, da od 1. avgusta je cena B&Wjev padla iz 799 na 599 pa sem kr narocil, da vidim ce je to to.
Se za tak rang zvocnikov splaca vzeti dodaten stereo ojacevalec ali bi moralo biti teh teoreticnih 50W od veckanalnega dovolj? Ali pa kaksno priporocilo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

delfinus ::

Hoj,
sam v svojem sistemu imam AV receiver + stereo ojacevalec. AV receiver je prikljucen na stereo ojacevalec preko HT bypassa preko chinch kablov.



To je funkcionalno, ce imas dobre fronte zvocnikov in jih zelis izrabiti poleg sterea se v HT. Kar je prednost sistema je, da AV receiver ne vpliva na kakovost glasbe pri stereu. Ko poslusas samo stereo glasbo je AV receiver izklopljen in popolnoma zunaj verige. AV receiver je tako prizgan samo takrat, ko gledas filme in takrat signal iz L/R pre-outa na AV reciverju potuje preko chinchev na koncno stopnjo stereo ojacevalca. Ce imas dober stereo ojacevalec lahko na kakovosti samo se pridobis, ker je ponavadi koncna stopnja v stereu ojacevalcu boljsa kot v teh AV reciverjih. Boljsa izkusnja v koncertih, mjuziklih ipd.

Kar se tice B&W jih ne bi priporocal. Slisal sem jih ze malo morje, tudi tisti ta mali potrebujejo zelo dober in mocan ojacevalec, da te zvocnike ustrezno pozene. Obcutljivost malih zvocnikov je ponavadi zelo nizka okrog 84dB. Ce so bili zvocniki parjeni s svoh ojacevalcem je bil rezultat ponavadi anemicen, suh in tanek zvok, s katerim nisem bil zadovoljen. Sicer pa je tukaj tudi subjektivno in zavisi iz cesa prehajas na njih. Lahko, da bos navdusen, sploh ce imas ustrezen amp. Okoli B&W je zgrajena cela mitologija in veljajo za najbolj prepoznano znamko zvocnikov, a realnost je, da se dobi tudi za pol cene veliko boljse stvari kot so le ti.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

m0LN4r ::

Kako pa spravim potem muzko iz spotify na stereo, ce je povezan na AV in je ta izklopljen, ker to je 99% kako predvajam glasbo.
AV ima namrec integriran Cast za Spotify, stereo pa ne oz. takih stereoji so pa zame malce predragi.
Ja odlocitev je bila zgolj cenovne narave in sicer med KEF R700 in BW 603 pa ker so BW bli 200eur manj, bom ta budget namenil drugam.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

delfinus ::

Ce imas spotify na AV reciverju potem samostojno ne bo slo. Bo potrebo, da sta oba prizgana. Sicer pa zacni samo z AV reciverjem in stereo ampe s HT bypassi posti za kasneje. Tudi sam sem tako zacel in potem nadgradil s stereom, ker sem si pac pri boljsem CDju in pa DACu zazelel boljsi amp, ki bo dvokanalno glasbo pac postavil na ustrezen nivo.

lp, d.

Darko! ::

Ja glede onkyo, se glede na porabo da izracunati, da ima verjetno ene 60W na kanal oz. ko doseze delovno temperaturo verjetno bolj 50W, kar pa naceloma niti ni tako slabo za povprecnega janeza.


Da, nekako tako, raje še kaj manj.

Evo, za primerjavo, ker sem omenil NAD Full disclosure power concept, pa še njihov sedem kanalni T 758 V3 je dobil nagrado EISA 2019/2020:

https://www.eisa.eu/awards/nad-t-758-v3/


Njegova moč je podana pri istih parametrih, kot ga podaja Onkyo za njihov stereo ojačevalec A-9070:

na 8 ohmih: 7 x 60 W (0.05% THD, 20-20kHz) all channels driven simultaneously

Stane pa jurja in pol.
No, kdor ga kupi, se lahko potolaži, da ima poleg zanesljivega močnostnega ojačenja, vgrajen tudi "state-of-the-art" korekcijski sistem Dirac Live.
:))

Zvezdica27 ::

lp,

zanimivo, da v svetu hi-fi je ravno nasprotno kot v svetu muzike (ki ustvarja, da hifi sploh kaj igra). V tem svetu so vsi zvočniki daleč preveč občutljivi. Vsi živijo v časih stadium rocka, ko je pač nujno bilo imelti headroom in glasnost. Kaj bi jaz dal, da bi lahko kupil kitarske zvočnike s 84 db občutljivosti... da se lampaš sploh lahko odpre. Tako pa imamo vse 98 ali celo preko 100. Z našim bandom, 2 ali včasih 3 lampaši (40, 50w) nikdar ne delajo nad 2 (od 10), ker enostavno ne moreš... preveč občutljivi zvočniki. Morali bi pa na 7 ali 8, da se vse kompleksne harmonije akordov slišijo (ob overtonih, ki bi jih lampe sprovedle)-

Vprašanje je - kaj vi potem reproducirate na hifi, če tega že ob zajemu ni (recimo ko se snema kitare, to pač poznam v nulo).

noro. Narobe svet.

zz

delfinus ::

Hja kar se tice glasnosti je stvar posameznika, preferenc, moznosti, kje zivi, v kaksnem prostoru je zadeva pozicionirana. O veristiki in dinamiki je ravno en zanimiv prispevek prispeval vceraj vojko (klik).

Glede na preference in background bi morda lahko pogledal tudi za kaksnimi aktivnimi zvocniki, ki bi ti morda pricarali tisto kar isces.
Tole naprej spreglej, ker gre zgolj za moje osebno mnenje in odlicitev, ce bi bila situacija drugacna kot je. Ce danes ne bi imel sistema bi ubodel dva Neumann KH310A aktivca + DAC. Bi se losal amplifikacije, dolgoletnega iskanja zvocnikov in testiranja raznoraznih kombinacij, ter samo uzival. Slisal sem jih lani pri Canyon Audio v Ljubljani. Niso poceni, ampak po drugi strani koliko kdo vlozi v Hi-Fi in kaksen je lahko rezultat, pa so ti aktivci na koncu lahko se poceni.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Zvezdica27 ::

lp,

1) ne gre s eza glasnost: pri kitarski robi se gre tudi za to, koliko sploh odpreš lampaša, da dela. In nizkoobčutljivi zvočniki bi omočali večji matr ojačevalca in se lepše delajo "harmonics". To se sliši in je res, aplet pa, kot sem rekel, je veliko "cheap" robe, ki dela fenomenalno - če bi ti vedel, na kaj se snemajo top slo plate... Mi pa govorimo o reprodukciji zapisanega, kjer pa ne poznam zadev, je pa noro, ravno obratno, da je občutljivost zvočnikov nizka (wtf?).


2) jaz žal rabim vse v enem - tudi AV del, torej HDMI inpute.

Če mi poveš kako 2 aktivca povezati na AVR (oz stereo) pa da ne bo nevarnosti da se kaj prekuri, imam tudi jaz 2 yamahi dxr (od banda) oz the box pro aktivne (sploh niso slabi). Sam - ob 2 smkrljah ki se ne spoznata bo nekdo eno ali drugo stvar navil in bo nekaj šlo. Pa še žena hoče, rabi in odobrava točno tole: en daljinec za vse, brez komplikacij in dodatnega prižiganja česarkoli.

zz

delfinus ::

Aktivce na AVR. Kein problem, ce imas AV receiver L in R pre-out izhode. Vecinoma to imajo ze povprecni AVRji. Piknes tja in deluje brez problema.

lp, d.

Zvezdica27 ::

ja, če ima pre out. To je pol jasno ko beli dan, samo to nima lih vsak.

Oni Pioneer sx s30, ki si ga pripopal (in zleda mikavno), recimo nima. Tudi sedanji denon avr x1000 nima. Štekaš...

saj drugače imam tudi mešalko in bi lahko čaral - sam pol me žena ubije.

no go. Smo torej na navadnih zvočnikih - pa se dajmo takole zmeniti, bom prav vzel si čas, mal sprobal v playroom, razmislil pa mi boste svetovali kako in kaj. Vsekakor pa bom najverjetneje kupil ali onega pioneerja ali marantza, morda zaradi preteklih dobrih izkušenj lih marantz (ker tud denon mi je delal bp).

zz

m0LN4r ::

Se splaca doplacat iz Klipsch 112SW na 115SW ? Glasnost ni pomembna, edino me moti, da je en rated na 25Hz drugi pa 18-19...
Pa se splaca teh 6Hz ? Zal nevem kako razsirjeno je to obmocje v filmski/glasbeni industriji?
Vem da obstajajo filmi z pod 30Hz, ampak vedno manj, do kolko Hz pa so kaj frekvence dandanes v sub obmocju?

Razlika je 400 proti 600Eur, seveda je 600 maksimum za financministra
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

edi45 ::

m0LN4r je izjavil:

Se splaca doplacat iz Klipsch 112SW na 115SW ? Glasnost ni pomembna, edino me moti, da je en rated na 25Hz drugi pa 18-19...
Pa se splaca teh 6Hz ? Zal nevem kako razsirjeno je to obmocje v filmski/glasbeni industriji?
Vem da obstajajo filmi z pod 30Hz, ampak vedno manj, do kolko Hz pa so kaj frekvence dandanes v sub obmocju?

Razlika je 400 proti 600Eur, seveda je 600 maksimum za financministra


ja, jaz osebno bi vzel 15", ker je večji, močnejši, nižji in globji bass, sploh nimaš za razmišljat.

m0LN4r ::

Ja vem, krozijo pa na internetu govorice, da 115W ima star napajalnik in da je imel probleme z natancnostjo ravno zaradi velikosti tam okoli oz. nad 50-60Hz naj nebi bil tako kul.
Veste kaj o tem?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

edi45 ::

m0LN4r je izjavil:

Ja vem, krozijo pa na internetu govorice, da 115W ima star napajalnik in da je imel probleme z natancnostjo ravno zaradi velikosti tam okoli oz. nad 50-60Hz naj nebi bil tako kul.
Veste kaj o tem?


To točno ne vem, vem pa da bi naj klipsch nasploh imel probleme z ojačevalci v subih, ali naj nebi delali, ali crknejo ali pa bi se naj pojavljal hum, oz brnenje.

Drugače za 600€ poglej SVS

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edi45 ()

m0LN4r ::

Edini, ki pri SVS naj bi sel pod 25 je tale PB-1000: https://geizhals.de/svs-pb-1000-schwarz...
ampak ima 25mm, kar sem zelo skepticen saj ima npr. SB-1000 30mm pa 25hz

SB-2000 pa je ze jurja.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

PS:
Da se ne bom zajebal, za dual-sub morata biti suba identicna? Zakaj?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

edi45 ::

m0LN4r je izjavil:

PS:
Da se ne bom zajebal, za dual-sub morata biti suba identicna? Zakaj?


zaželjeno je, ni pa nujno. Ker zna biti malo hecno da ti en bolj igra kot drugi. Jaz recimo sem imel dual sub setup z dvema različnima. Yamaha nssw300 in Dali sub12. Ampak sem imel yamaho na malo več odprto, ker je bil manj močen in se sploh ni opazlo da bi bila različna suba. Je konkretno sekala zadeva.



tak sem imel prejšni 7.2 setup oz, tu je že bil 5.2
Denon AVR x1400h 7.2
2X Dali Zensor 7
Dali zensor vokal aka center
2x Dali zensor 3
dali sub 12f
yamaha nssw300
Sony XF9005
ps4 pro :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edi45 ()

T743 ::

Darko! dobri zapisi res...

Evo, za primerjavo, ker sem omenil NAD Full disclosure power concept, pa še njihov sedem kanalni T 758 V3 je dobil nagrado EISA 2019/2020:

https://www.eisa.eu/awards/nad-t-758-v3/

No točno tega si lastim kot tudi tega iz podpisa.(T743)lahko potrdim, da sta oba odlična, sploh T758v3, ki omogoča "room correction"oziroma izniči vplive sobe in hkrati napake v postavitvi zvočnikov s pomočjo priloženega mikrofona in DIRAC softwear-ja. In to tako, da nastavi zamike v ms za vsak zvočnik posebej, da zvok doseže mesto poslušanja istočasno iz vseh zvočnikov.(najbližji imajo tako največji zamik v -ms najbolj oddaljeni pa ima referenčni zamik 0)Zelo na splošno povedano...

m0LN4r
Kar se teh dveh subov tiče je eden bass reflex drugi pa zaprt, zato ima zaprt tudi večji fi membrane. Za kombinacijo dveh pa mislim, da ni nujno, da sta enaka,itak boš moral uporabljati kakšen mini dsp (za uskladitev obeh), če ojačevalec nima zhodov za dva suba.(gre sicer tudi z Y razdelilcem, a ne omogoča ločenih nastavitev) Je pa dva enaka lažje nastaviti. Bo mogoče Darko! napisal kaj več, jaz z njimi nimam iskušenj ampak sem le prebral nekaj na to temo.
Gledam tudi sam že nekaj časa tega SVS-PB1000 a razmere ne dopuščajo kakšnega rušinega basa trenutno.

delfinus ::

Glede subov v razmislek. BKELEC Malo podjetje iz UK dela odlicne sube za normalen denar in vedo kaj delajo, ker so specializirani samo za njih. Klasicna REL sola, med tem ko je REL odletel v etericne visave.
lp, d.

delfinus ::

@Zvezdica, seveda nimajo vsi. Ponavadi vstopni razred AV receiverjev to nima. No tisti Marantz NR1608 ima preout za fronte. lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

T743 ::

Delfinus hvala za link, če bom že kupoval subwoofer mi je hi level input nujen za integracijo s fronti (glasba), kot vidim ga imajo vsi modeli.

Zvezdica27 ::

delfinus: ja, marantz pa ima, vidim.

OK, bom ženo vprašal če to odobrava. Sicer sumim da ne, ker bo treba še 2 zvočnika vklaplati...

Zvok preko aktivnih zvočnikov je - dober ali slab. Lahko kdo naredi primerjavo s studijskimi monitorji oziroma mojo opcijo (aktivni PA)?

Sicer ne morem "ukrasti" yamahe DXR, ker rabi band, a the box pro od thomanna (10" PA) bi pa lahko.

Žal nimam pre out, da bi to konkretno sprobal - ima kdo tako?

zz

Zvezdica27 ::

ok, na moje dileme sta odgovora 2: marantz (več modelov, recimo 1609) ali pioneer sx-s30dab

Pioneer ima DAB, marantz pa je nabrž mnogo bolj kvaliteten, saj ima 2x večjo težo (8kg). Ampak marantz nima niti FM radia...

žena je zavrnila aktivne zvočnike.



zz

Bellzmet ::

Zakaj si ji pa sploh povedal, da so aktivni? :)

m0LN4r ::

Pozna kdo tole firmo: https://www.xtz-deutschland.de/produkte...

Na amazonu sem nasel en zanimiv komentar pod SVS sb 2000, ki ga tega XTZ opisuje v smeri, ki se mi zelo dopade in ga primerja z svs, yamaho, ter cantonom. Tip je zadeve kao stestiral in izmeril in se na koncu odlocil za tega XTZ... Komentar je nazalost v nemscini.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zvezdica27 ::

zato, ker bo morala zvočnike fizično vklopiti,ane?

Torej; marantz recimo 1508 ali pioneer sx s30? Z vidika kvalitete zvoka...

zz

delfinus ::

To bos second hand ubodel? Marantz NR1508 je starejsi model, imajo pa vsi ti NR Marantzi FM tuner. Ce ti je do DAB radia potem Pioneer.
Itak pa lahko streemas preko tablice/telefona/notebooka in Bluetootha direkt na Marantz receiver pa je. Sam bi se zaradi dobrih izkusenj z Marantzom prej odlocil zanj.

lp, d.

delfinus ::

m0LN4r je izjavil:

Pozna kdo tole firmo: https://www.xtz-deutschland.de/produkte...

Na amazonu sem nasel en zanimiv komentar pod SVS sb 2000, ki ga tega XTZ opisuje v smeri, ki se mi zelo dopade in ga primerja z svs, yamaho, ter cantonom. Tip je zadeve kao stestiral in izmeril in se na koncu odlocil za tega XTZ... Komentar je nazalost v nemscini.


Ne poznam konkretno tega modela. Ampak tko overall o XTZ: ni slabo. Design in kvaliteta izdelave je na nivoju. Je kao designed in Sweeden, ampak narejeno na Kitajskem. Nekaj casa sem gledal celo neke sub ojacevalce, ko sem potreboval za Anthony Gallo zvocnike, da poganjam second voice coil in so bili v igri, ker so imeli res mnostvo settingsov. Enkrat je celo Kuzma uletel z Divine serijo zvocnikov in ni bilo za moje pojme svoh. Na kratko - solidno.

lp, d.
««
9 / 38
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
333573 (1420) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22351009 (17379) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Oddelek: Zvok in slika
295901 (2584) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

Oddelek: Zvok in slika
253884 (3039) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8319115 (16825) car100

Več podobnih tem