» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
237 / 386
»»

Okapi ::

Odtočni časi pa še za največje reke nevem če trajajo več kot nekaj dni.
Ti še marsičesa ne veš;) Očitno se ti niti sanja ne, koliko časa traja, da voda, ki bo jutri kot dež padla na Pokljuki, priteče v Črno morje. Niti sanja.
Good point.
Je pa res zanimivo psihološko vprašanje, kaj te žene, da idola spremljaš na poti v prepad.

O.

donfilipo ::

To je poziv - "Poklekni, moli in veruj!"

Ni res. To je podlo podtikanje.

In temu sledenju znanosti se ti, ponavljam nagibaš precej bolj, kot drugi. V nekaterih temah.

Nihče ne zanika, ali skuša zanikati, da je treba do medijev tudi biti skeptičen.
In da znajo tudi nakladati. Najbolje si vsak lahko sam izostri občutek SAM, če recimo brska po arhivih Popular Science od leta 1950 naprej. In ugotovi na lastne oči, v katerih temah in kako mediji, skupaj z znanostjo, radi bašejo.

No kar se tega grafa in meritev premikov leda tiče, pa trdim da niti ne. Le da je to samo po sebi spet veliko premalo za GW teorijo.

Je pa res zanimivo psihološko vprašanje, kaj te žene, da idola spremljaš na poti v prepad.

Podelil mu je virtualni čin SH3:)). Star trik, z novimi čini. Tokrat iz drugega, res hot topica transhumanizma:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

guest #44 ::

Okapi je izjavil:

Odtočni časi pa še za največje reke nevem če trajajo več kot nekaj dni.
Ti še marsičesa ne veš;) Očitno se ti niti sanja ne, koliko časa traja, da voda, ki bo jutri kot dež padla na Pokljuki, priteče v Črno morje. Niti sanja.
Good point.

O.

Tam okoli 2 do 3 tedne od izvira do izliva. Pa tok reke je mal drugače kot poplava.

Mene nič ne žene. Vaši odgovori enostavno niso zadostni...in niti vaši pravzaprav niso. Znanstveniki vedo in "to je to".

Thomas predstavlja zanimive točke, ki jih kot kaže ne morete odgovorit.
Tudi, če bi imel narobe...se je vsaj izkazal kot bolj dosleden. Vi pa upate, da vaš odgovor pač more bit prav ker znanstveniki, ki delajo na področju GW (in jim je to njihov vsakdanji kruh), tako pravijo.

Thomas ::

Vstali bodo namreč lažni preroki (Thomas, jverne ipd.) in bodo delali taka znamenja in čudeže, tako da bi celo pravične premotili (Dona in Okapita z yupetom) - ako bi to bilo mogoče!

Nič ne zastopiš Thomas/jverne, te svari Okapi, ki vse dobro ve ... Sicer ne pove, ampak ve. Verjetno, ker sva prebutasta midva, bedna.

Pa dobr, midva z jvernom sva itak brezupna, intelektualno in moralno, ne na naju porajtat, drugim razložte kam je tista frdamana voda odšla. 2000 kubičnih kilometrov, da je ni z nami če gremo letos na morje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Meni bi prav pršlo nekaj tiste vode letos, našo šterno smo spraznili.

in bodo delali taka znamenja in čudeže, tako da bi celo pravične premotili

:D:))
Če bi gledali tole, načeloma ne bi mogli premotiti niti pingvina:)) Ampak ni samo Thomas in ni to edina tema. In v tem je tragedija. Oziroma en majceni delček oddaljenih problemov.

Važno da niste sode. Ko bo suša, pridem to spraznit:D

donfilipo je izjavil:

in bodo delali taka znamenja in čudeže, tako da bi celo pravične premotili

:D:))
Če bi gledali tole, načeloma ne bi mogli premotiti niti pingvina:)) Ampak ni samo Thomas in ni to edina tema. In v tem je tragedija. Oziroma en majceni delček oddaljenih problemov.

Važno da niste sode. Ko bo suša, pridem to spraznit:D

Če seveda ne bom poplavljen tu dol na obali ;)

Ne boš.

Ker 6cm peljemo. 12m pa ne kar tako:))

Lahko bi kdo bil toliko fer od elite:)...recimo Okapi..... in bi iz akademskih krogov podal podatek, na koliko meritvah, ki jih sami nikakor ne moremo vršiti, sloni naše celotno vedenje?????

Zgodovina sprememb…

Kdaj lahko povprečen zemljan realno ovrže akademsko doktrino?

Oziroma jo dejansko je. Od 8 miljard ljudi koliko? 1230? 2370? 12890? In ali so ovrgli res vse in to brez meritev? Ali so dostikrat celo zadeve ovrgli na podlagi meritev? Z drugo paradigmo?

Vprašam!

In na katerih področjih to gre, kje pa ne???

Recimo teoretska fizika? Gre. Le glav z IQ >170 ni ravno na pretek, z ustreznim znanjem in zanimanjem.

Klimatologija in meteoroligja? Brez meritev? No way!

To trdim:)

Zgodovina sprememb…

Tačas ko čakamo na odgovor(e), morda zaman, morda ne, bom jaz kaj povedal, kako je po moji skromni pameti. Če smem, ane.

Merjenje višinemorja je hudič! In valovi in plimuje in vsakič drugače. Letos so plime take, drug let so drugačne, letos reka pesek nanosi not, drug let ga valovi požrejo ... tko da do 1 cm natančno niti primerjat ne morš lani in letos.

Pol pa še vsa ta povprečja računat ... se ti zmede, kolk točno je vode.

Če pa "veš", da se "topijo ledeniki unprecedentno" ... pa dodaš tist milimeter al pa dva na leto, sej itak tko mora bit, al pa Al ni prerok - kar je Nemogoče!

No, v ene 20 letih pa merjenja le pokažejo, da 5 cm razlike v plus pa ne požre meterska palca. Se potem mau korigira tkole, ene 10% odbije, za letošnjo silo. Zraven pa pomenljivo doda, da kolikor je tebi znano, še neuradna merjenja - spet kažejo navzgor. Hare Ale!

Sej pravim, po moji preprosti pameti je tko. Zdej čakamo Okapija in Marjana Smodeta, da povesta.

Mene tud zanima kako merijo te gladine povsot po svetu, kjer ni možno vedno prave vodomerne postaje utemeljit.

Padu bi skup od smeha, če bi se vodomerna postaja pogreznila in kazala višje vrednosti kot dejansko so.

A ni IPPC vzel postaje v honkongu kjer je veliko sedimentov in tektonskih gibanj.

6 cm, pa to če stopiš gor se pogrezne, kaj šele leta tečenja (malce dramatiziranja). A se te postaje lepo vsakič z teodolitom preveri če so na pravi višini?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

Ugotoviti kdaj bašejo?

Je pa umetnost!

In bašejo!!!!!

En dober recept sem podal! Popular Science arhivi!!!!

Je pa ponavljam umetnost ugotoviti kdaj!

Ampak ni pa problem in umetnost;(( sprazniti sod. Zato ponavljam. Ni problema. Ko bomo praznili bom prepeval in scal:

Oranžna reka, kam to ščiš
uscana voda, kam bežiš!:)

Zgodovina sprememb…

Mau višje gor, ne zameri preveč, se mi je zdelo da ti bašeš Don. Kako kredibilna in neovrgljiva je gospoda z meritvami vode, ledu in kar je še takega.

No, najbrž se mi je samo zdelo tako.

Vodomernim postajam izpred 40 let pa res ni kaj zaupat. Še za današnje nisem čist prepričan.

Pogrezki so vedno, še posebej pri tako vitkih stavbah. Sicer je good enough za lokalne spremembe in plimo beležit. 6 cm v na tako obdobje izmerit pa je smešno meni.

Btw don. Tehnologijo sicer imamo, da ujamemo neko natančnost...sam vprašanje komu se da it na tako pot. Tu pa je očitno, da so mal haphazard jemali meritve oz so si mal izposojali iz povsot. Napake se sam kopičijo tako.

Zgodovina sprememb…

Dr. Nils-Axel Mörner ... sledi pogubnemu vplivu jverna, ki sledi pogubnemu vplivu Thomasa. A propos jvernov link - preberte!

Da nimamo pametnih ljudi kot Okapi z donom in yupetom, bi bil cel Šentflorjan desnjakarsko pohujšan, da ni za mislit.

Tu smo vsi samo interpreterji.

Prevajalci in papagaji tega, kar pravijo vede. Včasih skeptični, včasih verni.

In veljava naših interpretacij???

Bo pokazala šele prihodnost. Koliko katerga šloganje velja:).

Prepozno, da bi imelo kakršnokoli uporabno vrednost.

Zato se tudi trudi ne nihče ne vem koliko:)).

No Thomas se. Nadpovprečno. In to ne more zanikati nihče.

Jaz priznam, da se praktično nič. Niente. Zero. Nada.

In je razumljivo, da kdo verjame Thomasu bolj.

Recimo:

Da je Antarktika past za vodo. No to nedvomno je. Ampak kljub temu se led premika.

In višine morja v povprečju se dvigujejo, ker enostavno zaupam komplicirani in zelo dragi tehniki in ekipi, ki to meri. Simple. Bolj kot Thomasu. Posebej ker vem zakaj in kakšno motivacijo ima za doublethink:)

In celo temperature se v povprečju dvigujejo. Tudi pri nas.

In nekaj blagih spremnih pojavov v globalu je tudi že.

Ali pa sem zadel v interpretacijah, se bo na žalost pokazalo, ko bo prepozno zame, za kakršnokoli čast:))
Zato tudi kaj prida truda od nikogar tu ne bo. Moraš že biti fanatik.

Ali pa plačan.

Thomas je izjavil:

Dr. Nils-Axel Mörner ... sledi pogubnemu vplivu jverna, ki sledi pogubnemu vplivu Thomasa. A propos jvernov link - preberte!

Da nimamo pametnih ljudi kot Okapi z donom in yupetom, bi bil cel Šentflorjan desnjakarsko pohujšan, da ni za mislit.

Pa pizda, če vsaj na linku ne bi bilo reklam za desničarke bukle...pa ajde;((

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Primoz ()

Tam okoli 2 do 3 tedne od izvira do izliva.
Kaj pa do izvira, na to smo pa malo pozabili, ne?

drugim razložte kam je tista frdamana voda odšla. 2000 kubičnih kilometrov, da je ni z nami če gremo letos na morje.
Iz podlejšega v podlejše podtikanje se podajaš. Te izginule vode, zaradi katere je morje upadlo za 6 mm, si se ravno ti prvi hip razveselil kot malo dete (a bi rad, da te citiram?), sedaj jo pa nam podtikaš, češ da ne vemo, kam je šla. Zaradi mene jo razporedi po vsej zemeljski kopnini in izračunaj, koliko milimetrov več padavin je to, če bo premalo, jo pa še v ozračje malo napumpaj.

Sej pravim, po moji preprosti pameti je tko. Zdej čakamo Okapija
Jaz se s tvojo preprosto pametjo ne mislim več ukvarjati tule in zapravljati časa za metanje boba ob steno. Ti očitno misliš, da merijo višino morja tako, da pogledajo, do kje je moker pomol v Piranu.;((

S svojim večvrednostnim kompleksom in omalovaževanjem vseh znanstvenikov, katerih ugotovitve se ne skladajo s tvojo ideologijo, si v resnici pomilovanja vreden.

Sedaj pa še jverne.
Vodomernim postajam izpred 40 let pa res ni kaj zaupat. Še za današnje nisem čist prepričan.
Če bi bral (oziroma razumel) linkane članke, namesto da se klanjaš Thomasu, bi mogoče vedel, da
For the past 18 years, the U.S./French Jason-1, Jason-2 and Topex/Poseidon spacecraft have been monitoring the gradual rise of the world's ocean in response to global warming.

In kar se "pogrešane" vode tiče:
Data from the NASA/German Aerospace Center's twin Gravity Recovery and Climate Experiment (Grace) spacecraft provide a clear picture of how this extra rain piled onto the continents in the early parts of 2011. "By detecting where water is on the continents, Grace shows us how water moves around the planet," says Steve Nerem, a sea level scientist at the University of Colorado in Boulder.

In ne, to ni vera v znanost, to je raba najboljših možnih podatkov, s katerimi ta hip razpolagamo. Ko boš našel pomanjkljivost v uporabljeni metodologiji merjenja, statistični obdelavi ali čem podobnem, se pa mirno oglasi, bomo pogledali, ali imaš prav.
Dr. Nils-Axel Mörner ...
Ta je en pravi Thomas, ja. V drugem stavku intervjuja pove, da je najboljši na svetu. Da slučajno ne bi bilo kakšnega dvoma:))

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

donfilipo je izjavil:

In višine morja v povprečju se dvigujejo, ker enostavno zaupam komplicirani in zelo dragi tehniki in ekipi, ki to meri. Simple. Bolj kot Thomasu. Posebej ker vem zakaj in kakšno motivacijo ima za doublethink:)

To je podobno kot človek, ki kupi drag avto...noče pa priznat, da mu je podvozje že po enem letu zarjavelo zaradi cenene izedlave. Ko je tolk zapravil veš, da ne bo svojo investicijo sedaj kritiziral. Vsaj večina nebi.

Kako si recimo predstavljaš znanstvenika, kateremu edino delo je dokazovanje GW, da bo kar naenkrat reku "we were wrong, let's just go home".
Skratka tvoje zaupanje je tud precej bazirano na veri.
Draga oprema sicer je bolj natančna, upravljalec pa bo dodal kar "korekcijski faktor" ker satelit ne meri pravilno...vsaj ne za rezultate, ki jih išče.

Tudi tvoje.

Kdo ima boljšo interpretacijo in feeling pa bo pokazal čas.

Pyr0Beast ::

Kako je z višino morja najbolje prikažejo benetke, ki se pogrezajo vsako leto bolj. Seveda je najlažje kriviti 'vreme' za take nečednosti kakor pa ugotavljati dejansko stanje.

Norvežani nimajo takih trapastih nagenj in ob morebitnem zajebu dvignejo nasipe, namesto da tožarijo nad tem čudnim vremenom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

A to jest, po salamenskem zmerjanju v preteklih dneh, zaznavam spet eno skor prjaznost od Dona?

In je razumljivo, da kdo verjame Thomasu bolj.

Recimo:

Da je Antarktika past za vodo. No to nedvomno je. Ampak kljub temu se led premika.

Še dobr da me Okapi koj potolaži z:

Iz podlejšega v podlejše podtikanje se podajaš.

S svojim večvrednostnim kompleksom in omalovaževanjem vseh znanstvenikov, katerih ugotovitve se ne skladajo s tvojo ideologijo, si v resnici pomilovanja vreden.

Da se ne prevzamem, me Okapi sprav na realna tla, še dobr in hvala.

No, pa da ne bom same pozitivnosti pisal. Mislim, da je nekaj znanstvenih srenj mau za dol udart. Warmarji in CERNovci so mi ljuba tarča še naprej. Ne samo za šport. Kmet na medveda ne gre tolk za rekreacijo, bolj ker misli, da medved škodo dela in da je preveč zaščiten.

Jest mam kmete rad, sem sam tud en rednex.

Okapi je izjavil:

Tam okoli 2 do 3 tedne od izvira do izliva.
Kaj pa do izvira, na to smo pa malo pozabili, ne?

drugim razložte kam je tista frdamana voda odšla. 2000 kubičnih kilometrov, da je ni z nami če gremo letos na morje.
Iz podlejšega v podlejše podtikanje se podajaš. Te izginule vode, zaradi katere je morje upadlo za 6 mm, si se ravno ti prvi hip razveselil kot malo dete (a bi rad, da te citiram?), sedaj jo pa nam podtikaš, češ da ne vemo, kam je šla. Zaradi mene jo razporedi po vsej zemeljski kopnini in izračunaj, koliko milimetrov več padavin je to, če bo premalo, jo pa še v ozračje malo napumpaj.

Sej pravim, po moji preprosti pameti je tko. Zdej čakamo Okapija
Jaz se s tvojo preprosto pametjo ne mislim več ukvarjati tule in zapravljati časa za metanje boba ob steno. Ti očitno misliš, da merijo višino morja tako, da pogledajo, do kje je moker pomol v Piranu.;((

Sedaj pa še jverne.
Če bi bral (oziroma razumel) linkane lanke, namesto da se klanjaš Thomasu, bi mogoče vedel, da
For the past 18 years, the U.S./French Jason-1, Jason-2 and Topex/Poseidon spacecraft have been monitoring the gradual rise of the world's ocean in response to global warming.

In kar se "pogrešane" vode tiče:
Data from the NASA/German Aerospace Center's twin Gravity Recovery and Climate Experiment (Grace) spacecraft provide a clear picture of how this extra rain piled onto the continents in the early parts of 2011. "By detecting where water is on the continents, Grace shows us how water moves around the planet," says Steve Nerem, a sea level scientist at the University of Colorado in Boulder.

In ne, to ni vera v znanost, to je raba najboljših možnih podatkov, s katerimi ta hip razpolagamo. Ko boš našel pomanjkljivost v uporabljeni metodologiji merjenja, statistični obdelavi ali čem podobnem, se pa mirno oglasi, bomo pogledali, ali imaš prav.
Dr. Nils-Axel Mörner ...
Ta je en pravi Thomas, ja. V drugem stavku intervjuja pove, da je najboljši na svetu. Da slučajno ne bi bilo kakšnega dvoma:))

O.

No iz satelitov merit z natančnostjo 5 cm tako ogromno variacijo v vodni gladini se meni zdi malce nategnjeno. Pa da ne govorimo o morebitnih "korekcijskih faktorjih", ki jih Dr. Morner omenja. Pa še toliko drugih variacij, ki jih je potrebno upoštevat, kot je že thomas prej omenjal (vrtenje osi,...).

5 cm iz satelitskih posnetkov, rly?

Že najboljši meteorologi in super računalniki, ne znajo napovedat količino lokalnih padavin, bomo pa zdej mi iz 600 km in več ocenjevali, kam vse voda gre.

Nevem no, meni se zdi mal smešno vse skup. GW je pač zgubil kredibilnost, po tolkih falsifikacijah in mahinacijah. Z pretiravanjem...

Sploh ni res. Njegovo zaupanje temelji na dolgoletni rabi lastne tintare in skeptični presoji preteklih dogodkov, povezanih z znanstvenimi odkritji (ali, z drugimi besedami, na izkušnjah). Če si dovolj pameten in vsaj približno izobražen, znaš sčasoma precej dobro presojati, kdaj in v kakšni meri smeš zaupati posameznim znanstvenim odkritjem, trditvam ali napovedim, in kdaj moraš biti bolj skeptičen, ker je jasno, da z njimi nekaj ni v redu.

Mi je zelo žal, jverne, če ti bom podrl kakšne iluzije, ampak tebe pri tem čaka še veliko dela. Po drugi strani te pa to ne sme preveč potreti, saj si še mlad. Jaz sem v osnovni šoli tudi vneto študiral Ericha von Danikena in Castanedo.;)

O.

Okapi, sploh se ne trudit z žaljenjem. Nate sem impervious. Sem že imel s teboj opravka v drugih temah, ker si se izkazal (v neagtivnem smislu).

A to jest, po salamenskem zmerjanju v preteklih dneh, zaznavam spet eno skor prjaznost od Dona?

Nobene prijaznosti. Brez strahu:))

Osebno sem prava sneta sekira. Zmerjam kadarkoli se mi zazdi.

Stalno pa imam v mislih, da to pravzaprav nima ne vem kakšnega terapevtskega učinka, ne zame, in ne za forumske bralce. Pa se potem včasih tudi odrečem zmerjanju.

In ja še ena razlaga. Od filma Deliverance naprej, z rednexi vem kako postopati;((
Pomaga samo kalašnikov.;((

Ampak čisti rednex se pa tu vendarle še ni pojavil. Dosedaj.

Zgodovina sprememb…

No iz satelitov merit z natančnostjo 5 cm tako ogromno variacijo v vodni gladini se meni zdi malce nategnjeno.
Meni se tudi zdi nemogoče, da bi iz Zemlje z laserjem izmerili razdaljo do Lune na milimeter natančno, ampak jebiga, se da. In da te kar vnaprej razočaram - še zelo veliko takega, kar se ti zdi "malce nategnjeno", se da, in marsikaj takega, kar se ti mogoče zdi čisto nemogoče.

Že najboljši meteorologi in super računalniki, ne znajo napovedat količino lokalnih padavin, bomo pa zdej mi iz 600 km in več ocenjevali, kam vse voda gre.
Pa ti vsaj malo pomisliš, preden streseš bedarijo? Eno so napovedi, nekaj čisto drugega pa meritve.

O.

Okapi je izjavil:

No iz satelitov merit z natančnostjo 5 cm tako ogromno variacijo v vodni gladini se meni zdi malce nategnjeno.
Meni se tudi zdi nemogoče, da bi iz Zemlje z laserjem izmerili razdaljo do Lune na milimeter natančno, ampak jebiga, se da. In da te kar vnaprej razočaram - še zelo veliko takega, kar se ti zdi "malce nategnjeno", se da, in marsikaj takega, kar se ti mogoče zdi čisto nemogoče.

Pa ti vsaj malo pomisliš, preden streseš bedarijo? Eno so napovedi, nekaj čisto drugega pa meritve.

O.

At to z LIDARjem snemajo gladino vode?

Se popravljam...ne znajo izmerit količino padavin v sosednjem oblaku.

Zgodovina sprememb…

Moram pa seveda tu pohvaliti tudi Okapija, ki se trudi z lokostrelom proti denierjem. In vas označuje celo za skeptike. Ne glede na to, da ne bo prejel niti evra. Normalno pa 200€, za esencielno veliko manj truda in morda malo več rutine in kravate????

Upam, da vsaj kakšno dušebrižno lepo dekle bere tole in bo požel par kolajn.

Mene bodo tako ali tako, samo prebutali. Pa ne glede za koga drukal. Zato vas začasno čez vikend tudi zapuščam na bojnem polju8-)

Pomaga samo kalašnikov
No, če ni drugega pri roki, je tudi lok dober;)

Drugače pa je tudi pri kritičnem razmišljanju ključnega pomena trezna presoja lastne kritičnosti, ali skeptičnosti. Tako kot pri vseh stvareh. Ljudi, ko jim tega primanjkuje, vse prerado zanese. In kot imaš skrajneže med warmarji, jih imaš med skeptiki, motijo se pa oboji enako. In oboji se tega ne zavedajo. Še več, marsikateri tak skrajnež je prepričan, da je heroj, na prvi bojni liniji svoje ideologije, sam proti množici napačno mislečih.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

No, okapi v soju iminentnih poplav že gradi nasipe okoli hiše, vozi priusa in kupuje bone za zrak.

It all boils down to, koliko si pripravljen paničarit zaradi (morebitnega) GW. Jaz ne kaj preveč.

Jverne seveda pojma nima, kaj govori. Okapi je pred štirimi leti v Sobotni prilogi na dveh straneh pisal o tem, da ni vzroka za paniko, da je morda segrevanje celo koristno, in da ni nobenih prepričljivih dokazov, da bi segrevanje, kolikor ga je, povzročal CO2, ali da bi omejevanje izpustov lahko kaj koristilo proti njemu. In za to pokasiral 300 evrov;)

O.

Okapi je izjavil:

Jverne seveda pojma nima, kaj govori. Okapi je pred štirimi leti v Sobotni prilogi na dveh straneh pisal o tem, da ni vzroka za paniko, da je morda segrevanje celo koristno, in da ni nobenih prepričljivih dokazov, da bi segrevanje, kolikor ga je, povzročal CO2, ali da bi omejevanje izpustov lahko kaj koristilo proti njemu. In za to pokasiral 300 evrov;)

O.

No, vsaj nisi totalen bedak. Dobiš par + pik.

Mogoče je produktivno jasno povedat svoja stališča. Da se ne bi kdo begal.

Moja:

- okapi trola, yure isto, sploh ne porajtat

- planeti zgubljajo vodo, potem ko dosežejo nek max, Zemlja jo že dolgo, vendar počasi

- dolgoročno se Zemlja greje zaradi Sonca, seveda, smo pa trenutno še v sezonih ledenih dob

- Antarktika je past za vodo, na ene pol polna, prostora je pa še ogromno

- ledenih gora je daleč premalo, da bi morja naraščala

- CO2 je blagoslov za rastline in posredno torej tudi za nas, ostalih znatnih vplivov nima

- warmerska in večina klimatološke srenje je skorumpirana mediokriteta

- množice so napumpane od medije, ki je glede vsega znanstvenega zbegana

- biti warmarsko osveščen je kokr en statusni simbol za večino

- cela tematika ni niti preveč pomembna, pravzaprav, prava figa

sprasujem ::

Donfilipo. Kaj ti bodo meritve če se referenca ves čas spreminja?

Nekaj teh trditev je zraslo v Thomasovi domišljiji in nima zanje niti najmanjšega dokaza, nekaj jih je evidentno napačnih, nekaj pa povsem nerelevantnih za karkoli, razen za pumpanje Thomasovega večvrednostnega kompleksa. In to je pravzaprav vse, kar ostane od Thomasove velepameti. Pravzaprav žalostno.

O.

sprasujem ::

Mah dost je da vidiš kaj je poanta Global Warminga, pa te vse mine. Sej ne rečem ,čisto okolje pa obnovljivi viri itd, samo uvajat davek, kjer je splošno znano da se za vsakim pobranim davkom izgubi sled...

Zgodovina sprememb…

No, da "padem še nižje", da "še bolj podtikam", da sem "še bolj brez sramu" ... v očeh Okapija, da ga reveža boli srce.

A ni blo rečeno, da se je morje rekordno nizko spustilo lani, 2010, poplave so bile pa letos?

Kje je bila frdamana voda v vmesnem času?

Čist tko, mimogrede, ane. Sej kokr da bi bilo bistveno, poplave itak niso pojasnilo.

Morm rečt, da imam slabo mnenje o vsaj pol znanstvene srenje na Zemlji. O polovici slabo, o večini druge polovice, ki se ne konfrontira s prvo polovico, pa komaj kaj boljšega.

Kakor skorumpirana renesančna duhovščina, tko mi delujejo.

gruntfürmich ::

ojojojojoj fantje, pa saj vam je sonce u glavo stopilo...:O:'(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A ni blo rečeno, da se je morje rekordno nizko spustilo lani, 2010, poplave so bile pa letos?
Ne, ni bilo. Več sreče drugič.

O.

T-h-o-r ::

lol, a nekaterim še malo osnovnošolske geografije primankuje?? :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Več sreče drugič.

Ja, ja, je bilo rečeno, ja, 2010 je bilo morje baje nizko. Poplave so ble pa ene par let v zadnjih 10, tudi letos. Niso bistvene, ne se preveč nanje kačit, itak.

2000 kubičnih kilometrov morja so nekam založl in ne znajo povedat kam. Jaz znam. Meritve so fuč, izmerjeno naraščanje je bilo privid.

Šlamparija niti ne, prej nezmožnost natančnega merjenja, v kombinaciji s slepo vero, da morje MORA naraščat, "saj se topi led na polih."

Ni problem samo v AGW extremistih, v celi srenji je problem.

v celi srenji je problem.
Da je morda problem v tebi, pa tudi slučajno ni možno, ne?>:D

O.

Meni, morje ni naraščalo in ne upada tako drastično. Tistim, ki ga merijo, tistim pa.

Meni se ne zdi, da je smiselno računat povprečno globalno ćez preko 120 let in jokat kako da gre gor.

Niti se meni ne plačuje CO2 odpustkov.

To je tale scena, warmarska in nergaška zraven, ki košta. S kakšnimi rezultati?

Meni, morje ni naraščalo in ne upada tako drastično.
V tvoji domišljiji se marsikaj dogaja;)

Niti se meni ne plačuje CO2 odpustkov.
Niti meni. In zato od časa do časa napišem kakšen članek o tem. Kar pa ne pomeni, da kar povprek zanikam vse, kar odkrijejo in izmerijo, ker še zdaleč ni vse napačno in ponarejeno. Taki, kot ti, ki v vsem vidijo svetovno zaroto, ali splošno nesposobnost znanstvenikov, pa izpadejo kekci in jih ljudje ne jemljejo resno. Kot sem že parkrat napisal - skeptičnemu pogledu delate škodo, ker ljudje vidijo, da vam ni mogoče verjeti ali zaupati.

S tem zanikanjem premikanja ledu si se recimo popolnoma osmešil, pa če si to priznaš ali ne. In to povsem po nepotrebnem, ker bi bilo dovolj omeniti, da morda na Antarktiko vseeno pade več padavin, kot se ledu iz notranjosti vsako leto premakne do morja in stali. Nihče ne ve točno, koliko ledu se vsako leto stali in koliko ga na novo nastane na Antarktiki. To so stvari, na katere je potrebno opozarjati. Ne pa se smešit z nekimi kanjoni, ki jih ni, premikanjem osi vrtenja Zemlje in podobnimi zadevami.

Kar se naraščanja morja tiče - namerili so dobre 3 mm na leto v 20 letih, in to zelo konstantno. Ali okoli 2 mm, na drug način, v zadnjih sto letih.

Nič ni videti, da bi se naraščanje kaj zelo pospeševalo zadnje čase, kar kaže na to, da vzrok verjetno niso človeški vplivi. Poleg tega 20 ali 30 cm v sto letih ni nič takega, da se ne bi mogli brez posebnih težav prilagoditi. To so stvari, na katere je potrebno opozarjati, ne pa vtakniti glavo v pesek in začeti na ves glas tuliti, da znanstveniki ne znajo merit ali da ponarejajo meritve.

O.

To, da se jaz v tvojih očeh osmešim je čist irelevantno. Ti si pač tolk povprečen v mojih očeh, da si pri tebi za kakšen ugled sploh ne prizadevam. Še boljš, če se ne strinjaš z mano in govoriš da sem čist nor. Ne samo ti, ma večina populacije.

Kakor je nekdo rekel. Ko se jih z mano strinja več kot 4%, je to že razlog za zaskrbljenost. No seveda, o 2+2 ni vredno diskutirati in iskati (ne)strinjanje. Kadar pa je, kadar je vprašanje interesantno, kadar ne ve ravno vsak, je treba priti do manjšinjskega mnenja. Ko je enkrat večinsko, se o tem ne splača pogovarjat in si kimat ko kitajski ministri med sabo.

Ko šizite, don, yupe, Okapi in podobni ... imam zelo dober občutek, da nisem z vami v čredi.

Tolk v meta-pojasnilo.

Kar se ledu tiče, ki naj bi tekel ... ne vidim energetskega izvora, vidim pa porabo. Ne vidim točk kopičenja, kakor so na Donavi spomladi.

Zato me pač ne bo noben prepričal v to, kakor v aliene pri piramidah ne.

If something does not compute, does not compute.

Kako mora imeti znanstveniška srenja sigurno prav, saj to niso eni idioti - to razmišljanje je blizu Average Joeu in Janezu Sleherniku.

Pa ne more imet cela NASA narobe, ko meri letni premik za 10 m Antarktične plošče. AJ in JZ razvijeta kar žolčno reakcijo, če nekdo trdi, da "mogoče so pa narobe izmerili"!

No ja. 30 let je top genetska srenja narobe štela kromosomske pare. 24, so rekli. V vseh učbenikih je tako pisalo, vsak študent je to vedel in jih moral tudi na vajah kdaj prešteti, vseh 24.

Potem jih je nazadnje nekdo le prav izpreštel; šli so gledat stare slike in tudi tam jih je bilo 23. Se pravi, Kolektiv, ne samo Posameznik lahko narobe šteje do 23. Kaj šele meri premike ledu ali dviganje morja, kar je nekako 7649 krat težje, kakor prešteti (slaba) dva ducata objektov na sliki.

Seveda, ta anekdota ne pomeni, da zmeraj delajo narobe. Pomeni pa, da zmeraj LAHKO delajo narobe. Najlažje je narobe mert višino morja.

jype ::

50 let na vsaj tri različne načine narobe meriti razdaljo je dovolj težko, da te lahko imamo za norca.

Robert Millikan je meril naboj elektrona. Za kar je 1923 dobil Nobelovo nagrado. Kasneje se je izkazalo, da je meril narobe, preveč je nameril.

Skozi naslednja desetletja so njegov eksperiment ponavljali in dobivali vse manjše vrednosti, dokler se izmerjeno ni asimptotsko približalo današnji vrednosti.

Tko se pač večkrat meri v znanosti. Naredi se povprečje med izmerjeno in avtoritativno (učbeniško) vrednostjo.

P.S.

Tepci me lahko imajo za norca, celo zaželjeno, sem povedal.

jype ::

Thomas> Tko se pač večkrat meri v znanosti. Naredi se povprečje med izmerjeno in avtoritativno (učbeniško) vrednostjo.

In ko več tisočkrat zapored izmeriš isto vrednost z drastično različnimi metodami, je čas za dvome minil.

Thomas> Tepci me lahko imajo za norca, celo zaželjeno, sem povedal.

Torej je res škoda, da se s teboj v tem primeru strinjajo.
««
237 / 386
»»