» »

Izpod peke

Izpod peke

gregorinho ::

Dobil sem idejo, da bi poskusil na vrtu pripraviti jedi izpod peke. Vedno jemo čevapčiče na žaru in bi rad poskusil kaj novega. Poskusil sem tudi ribji brodet, a je malo drago.

Recimo, da bi to izvedel 3-krat letno. Niti ni važno. Prostor imam, drva in oglje prav tako. Problem je seveda v posodi. Nove so kar okoli 100 €, na Bolhi pa se dobi za 40 € (- "nižanje"). Najbrž je najbolje, da kupim tako s pokrovom. To potem niti ni tako drago, posoda pa je praktično večna.

Bolj me zanima sam postopek. Ali se tole izplača ali se lotim česa drugega? Rad bi nekaj novega za poletne mesece....

smacker ::

Pečenje izpod peke traja - rabiš več ur da pripraviš žerjavico in potem še 1-2 uri za pečenje. Ob dobri družbi to seveda ni problem. Kakšen je okus, boš moral sam presodit, ker smo ljudje pač različni. Če maš rad morsko hrano, morš probat hobotnico izpod peke.
Dobiš tudi kovane (baje so boljši od litoželeznih) za 60eur: http://www.fajntim.si/zar-program/podpe...

Map ::

Hrana izpod peke je odlicna in jo s prijatelji pripravljamo nekajkrat letno, zal pa ti postopka ne znam dobro opisati.

Na grobo pac nakuris, pocakas na zerjavico, vmes v posodo das meso in narezan krompir, zelenjavo ter malo zalijes in nato pokrijes in pokrov prekrijes z zerjavico. Vmes se malo pogledas, ce nisi siguren. Pece pa se kaj pa vem, okrog tri ure, odvisno tudi od kolicine.

Bolj tocen postopek pa naj naj kdo drug napise, da ne boste ostali lacni.

krneki0001 ::

Pa nikoli, ampak res nikoli ne posode postavit NA žerjavico. Boš oglje jedel, ker ti bo vse zoglenelo v posodi.

nevone ::

Mešano meso izpod peke

Sać, oziroma peko, postavimo na stojalo nad primerno razgreto žerjavico. Dolijemo olje, da je dno lepo pokrito. Ko je olje vroče, kose mesa opečemo z vseh strani, da se naredi skorjica, oziroma da porjavi. Potem dolijemo malo tople vode, lahko tudi vina, in pokrijemo s pokrovom. Pustimo okoli četrt ure, da se meso nekoliko speče. Na pokrov še ne damo žerjavice.

Potem posodo odkrijemo in stresemo vanjo zelenjavo, kose mesa naložimo po vrhu. Dolijemo malo vode, pokrijemo in na pokrov naložimo žerjavico. Pustimo okoli pol ure, potem pokrov previdno dvignemo, da nam žerjavica ali pepel ne padeta v posodo, in preverimo, ali je v posodi dovolj soka oziroma kako se vse skupaj peče. Po potrebi znova malo zalijemo, morda dosolimo, če prej nismo dovolj solili ali poprali mesa. Dodamo še dve vejici svežega rožmarina, posodo znova pokrijemo in pečemo še okoli dvajset minut. Preverimo, ali je krompir pečen. Če je, potem meso zrežemo na rezine in jih damo nazaj v posodo, da se napojijo soka od pečenja, ki se je nabral v posodi. Če je potrebno, dolijemo še malo vode ali vina, pokrijemo in pustimo še največ pet ali deset minut, odvisno, koliko je razgreta žerjavica.

Potem pokrov previdno odstranimo, posodo z mesom in krompirjem pa postavimo na mizo in razdelimo
.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gregorinho ::

Kot pravim. Tole bi počel parkrat letno za piknike. Kurjenje verjetno traja vsaj 2 uri, pa niti ni panike.....pivo ali dva, pa sta mimo.

Nekateri prisegajo na litoželeznega, drugi na kovanega. Kaj pa vem....drugi je cenejši in za brezzveze najbrž ne. Je pa kar veliko slednjih iz Bosne. Npr. tale nov za 6 oseb stane 50 € z brezplačno poštnino.

...:TOMI:... ::

Lahko greš iskat v Livar, tam je to bolj ugodno.
Tomi

nevone ::

Tale je precej zaresen:



o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen žar? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
884229726 (2963) Zvezdica27
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7448509 (30194) bauci
»

Lotus grill

Oddelek: Loža
197500 (6589) Go-ahead
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222763 (21000) Alec999
»

Peka na žaru - maščoba pada po oglju...? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5124179 (21170) BigWhale

Več podobnih tem