» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
28 / 57
»»

velikBrokoli ::

user4683 je izjavil:

Brokoli ima neko srečo z agenti na banki, ker je na zadnjih parih straneh kar nekaj normirancev ki s(m)o brez problema dobili kredit, ki ni bil izračunan na podlagi uradnega "dobička" s.p.-ja ampak precej bolj radodarno. Ali pa so banke spet začele komplicirati sedaj, ko diši po neki krizi.

Saj sem rekel, da tako računajo pri NLB in SKB, na DH/NKBM/GB so mi pravilno izračunali. Imam namen še do nekaj bank iti, pa je dobro vedeti, da če izpljunejo ven cifro 1333, da ne računajo pravilno :))

Pa dvomim, da je problem v agentih na banki, ker uporabljajo neke interne Excele/webappe za te izračune. Krivim programerja :D

Kakorkoli, kredit bom že dobil, le širim moje izkušnje, če bo komu prav prišlo.

Zgodovina sprememb…

Twixz ::

billy je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Vsaka banka mora upoštevat omejitve Banke Slovenije glede tega koliko ti mora ostat vsak mesec. Razlike so potem samo v tem kaj katera banka upošteva kot dohodek in pa jasno glede obrestne mere za katero se izpogajaš. Da ti bo dala katera banka več kredita na račun tega, da ti bo npr. namest 700 EUR ostal samo 400 EUR na mesec (cifre na pamet), bo kršila predpise. Lahko pa ti da seveda ena več kredita, če zraven v prihodke šteje še regres ipd.

Tako da te neke hude fleksibilnosti so ponavad bučke. Al pa nezakonito. :)

Ne samo regres, tudi otroške dodatke, preživnine, najemnine, ipd, etc, če "dokažeš" banki, da imaš nek reden dohodek, ti bodo ugodili. No..NLB ne :)

Tistih 10% pa velja le za nekaj kreditov mesečno, ne more se to generalno odobravati vsem.

PS, me zanima kaj se bo zgodilo zdaj, ko se spet napoveduje dvig minimalne plače. Po nvoem si nižji sloj več ne bo mogel privoščiti lastne nepremičnine? ker cene le-teh gredo gor, obrestne mere gor, pogoji za kredit pa isto gor...a je cilj Meseca, da se take ljudi prisili ostati na najemninah? Kar sicer ni nič narobe, slovenci smo itak znani kot lastniki pre-več nepremičnin. Ampak potem naj ponudijo stanovanja z ugodnini najemnimi pogoji, ne pa da so tista preko JS še dražja, kot "na trgu".

Ne kaj se bo zgodilo, kaj se dogaja.
Jst osebno bi probal na način, da imajo mladi, ki še niso lastniki nepremičnin prednost pri nakupu nepremičnine napram tistim ki jih kupujejo ker imajo preveč denarja za naslednje generacije.
Kolega je lani kupoval stanovanje, si nagledal enega, 85.000€ cena. Gre do agencije, štirje so bili, kolega edini ki je bil mlad, še brez kakršnekoli nepremičnine, ostali vsi starejši ki so kupovali to svojim otrokom/vnukom. Na koncu je šlo stanovanje za 97.000€.
Vseeno opažam da si mladi pari še vedno lahko privoščijo stanovanje/hišo (s kreditom na 20+ let seveda). Samski pa praktično nemogoče.

Uglavnem NLB postaja vedno bolj anti-kreditna banka, kako so imeli toliko dobička je meni totalno nejasno...

Utk ::

Kolega je lani kupoval stanovanje, si nagledal enega, 85.000EUR cena. Gre do agencije, štirje so bili, kolega edini ki je bil mlad, še brez kakršnekoli nepremičnine, ostali vsi starejši ki so kupovali to svojim otrokom/vnukom. Na koncu je šlo stanovanje za 97.000EUR.

Tist, ki kupuje zase, je zmeraj pripravljen več plačat kot nekdo, ki kupuje to tako, ker je pač prilika. Če pa enostavno nima dovolj, je pa pač treba najt manjšega.

Tudi ko so bila "poceni" stanovanja je bilo težko najt pravega. In ko ga je nekdo našel, ga ni izpustil z rok. Par jurjev gor dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Invictus ::

Twixz je izjavil:

Na koncu je šlo stanovanje za 97.000€.
Vseeno opažam da si mladi pari še vedno lahko privoščijo stanovanje/hišo (s kreditom na 20+ let seveda). Samski pa praktično nemogoče.

Kolega naj bi dal 98.000. Pa bi dobil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

trancer01 ::

Glede na inflacijo bi bilo treba EURIBOR še zelo krepko priviti. Če so pametni, bodo nadaljevali s hitrim višanjem obrestne mere, da se inflacijo čim prej ustavi.

matic492 ::

Mja, kot lahko vidiš iz zadnjih nekaj postov je pribijanje kar jeba za tiste na variablinih kreditih..

Mi je pa bilo čudno lani, ko sem jemal kredit za avto, ko je že dišalo po višanju, v ZDA je FED že višal kredita, vsak z malo pameti takoj ve, da bo ECB sledil z višanjem, pa mi je še vedno rekla na banki naj vzamem variabilno (oz. spraševala, enako predlani pri stanovanjskem).. valda sem ji rekel da ni šans ker se bo višalo in sem imel prav, ker je bilo res jasno kam grejo obrestne mere.

Tako da mi je žal za tiste, ki so vzeli maksimalno, kar so bili sposobni na variabilo :(
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Alien123 ::

matic492 je izjavil:

Mja, kot lahko vidiš iz zadnjih nekaj postov je pribijanje kar jeba za tiste na variablinih kreditih..

Mi je pa bilo čudno lani, ko sem jemal kredit za avto, ko je že dišalo po višanju, v ZDA je FED že višal kredita, vsak z malo pameti takoj ve, da bo ECB sledil z višanjem, pa mi je še vedno rekla na banki naj vzamem variabilno (oz. spraševala, enako predlani pri stanovanjskem).. valda sem ji rekel da ni šans ker se bo višalo in sem imel prav, ker je bilo res jasno kam grejo obrestne mere.

Tako da mi je žal za tiste, ki so vzeli maksimalno, kar so bili sposobni na variabilo :(

So mi že dvignili za 100€, bo treba malo po bankah spet it

Jeba je to, sem ravno razmišljal kakšno srečo imam jaz osebno z timingom.... velikooo več sreče, kot pa pameti.

Če ne bi toliko gledal YT finančne kanale in spremljal novice glede FED hikov in vse skupaj, bi lahko vzel mogoče variabilno, in bi danes imel že cca. 220EUR večji obrok. Če ne bi imel takšnih dohodkov na normiranca, kot jih imam, bi z neko povprečno plačo se to kar konkretno poznalo, 220EUR je 15% povprečne slovenske plače, poleg 10% inflacije na hrano, sploh si ne predstavljam kako na tesno gre in bo šlo nekaterim.

Če eno tako stvar narediš narobe, se ti lahko pozna naslednjih 5-10 let življenja, tole vse skupaj res pokaže, da se moraš sam izobrazit oz. zanimat ter razumet zadeve, ne zanašajte se na druge in ne vzemajte maksimalno, kar ste zmožni.

Zgodovina sprememb…

Danes bil na sestanku pri BKS Bank (prej sploh vedel nisem, da ta banka obstaja, iskreno :))), lahko samo pohvalim svetovalca, si je vzel čas in mi vse preračunal, na 150k normiranca bi lahko vzel max 4500eur obrok (seveda toliko ne bom vzel :D). Priporočam obisk te banke, če ste normiranec. Nimajo pa več fiksne obrestne mere, le kombinirano (prvih 10 let fiksna, naslednjih 10 variabilna), je pa ta okoli 4%.

To je relativno ok, ker odplačaš polovico glavnice v 10 letih, tak da se ti potem ne pozna več toliko, pa še 10 let bo verjetno cikel do naslednjega ekonomskega "Bull run-a" :)

PS: DBS je imela, ko sem jaz jemal, podobne obreste mere kot DH, če jih še nisi obiskal.

Alien123 ::

velikBrokoli je izjavil:

Danes bil na sestanku pri BKS Bank (prej sploh vedel nisem, da ta banka obstaja, iskreno :))), lahko samo pohvalim svetovalca, si je vzel čas in mi vse preračunal, na 150k normiranca bi lahko vzel max 4500eur obrok (seveda toliko ne bom vzel :D). Priporočam obisk te banke, če ste normiranec. Nimajo pa več fiksne obrestne mere, le kombinirano (prvih 10 let fiksna, naslednjih 10 variabilna), je pa ta okoli 4%.

Pri njih imam kredit.

matic492 je izjavil:

To je relativno ok, ker odplačaš polovico glavnice v 10 letih, tak da se ti potem ne pozna več toliko, pa še 10 let bo verjetno cikel do naslednjega ekonomskega "Bull run-a" :)

PS: DBS je imela, ko sem jaz jemal, podobne obreste mere kot DH, če jih še nisi obiskal.

Imam namen obiskati tudi DBS, verjetno naslednji teden še DBS, Intessa, Sparkasse, LON.

Pri BKS mi je svetoval, da bi morda izvedel naslednji scenarij, kako se vam zdi:

- vzamem kredit preko zavarovalnice, ki je 50k max, ampak ni potem hipoteke na parceli, 60k lastnih sredstev uporabim
- z lastnimi sredstvi financiram projektno dokumentacijo (5-10% cene celotne montažne hiše, torej 20k) + komunalni prispevek (10k) + pridobitev gradbenega dovoljenja
- po gradbenem dovoljenju grem po kredit za gradnjo hiše, 300k, uporabim 20k lastnih sredstev + zastavim parcelo kot polog

To je podobno scenariju, ki ga je opisal Fury z dvema kreditoma. Sliši se OK?

Zgodovina sprememb…

billy ::

Sori, ampak zakaj tak postopek? Za ta namen obstajajo pri bankah krediti ki se postopoma črpajo...kak se že reče temu...saj je nekdo že napisal :)

Ampak v takem primeru ti dovolijo, da črpaš kredit samo 1 leto, pa vmes še interkalarne obresti.. gradbena dovoljenja, projektna dokumentacija in podobne zadeve pa se lahko vlečejo tudi več kot 1 leto, kje je potem še gradnja.

Če bi parcelo že imel, bi bilo manj zakomplicirano.

Zgodovina sprememb…

Aaa...sori...potem pa tako kot predlagano, ja.

Jaz bi sicer še stopil do sparkasse, mogoče so oni bolj fleksibilni...

A se že kaj špekulira, pri koliko euriborja bodo banke začele višat obrestne mere tudi na fiksnih kreditih?

billy je izjavil:

A se že kaj špekulira, pri koliko euriborja bodo banke začele višat obrestne mere tudi na fiksnih kreditih?

Fiksna obrestna mera se v praksi dviguje skoraj enako in istočasno kot Euribor.

Lahko primerjaš: https://www.delavska-hranilnica.si/oseb...

Sebz je izjavil:

Hitro vprašanje. Vzel kredit za nakup stanovanja, sedaj pa sem prišparal dovolj, da bi ga lahko odplačal. Imam ga možnost odplačati, vendar s sedanjimi visokimi obrestnimi merami nisem prepričan če je to prava poteza. Ima kdo, ki je finančno bolj pismen, kakšen predlog, kaj storiti v takem primeru? Vložiti, odplačati, pustiti denar pri miru?

Odvisno od tvoje situacije relativno na znesek. Načeloma je boljše imet vedno rezervo, tako da če bi moral svoj prišparan denar v celoti porabit za doplačilo kredita, to nima smisla. Lahko ga odplačaš samo delno recimo, da ti ostane rezerva na varčevalnem računu, pa da ne plačuješ brezveze več obresti.
Moj kredit je 1.95% fiksno, danes dobiš okoli 4% fiksno.

Zgodovina sprememb…

Mogoče je mislil, da bodo že obstoječim kreditom s fiksno višali? A ne obstaja nek drobni tisk, da ti tudi fiksno lahko zvišajo? :D

Sebz ::

Hitro vprašanje. Vzel kredit za nakup stanovanja, sedaj pa sem prišparal dovolj, da bi ga lahko odplačal. Imam ga možnost odplačati, vendar s sedanjimi visokimi obrestnimi merami nisem prepričan če je to prava poteza. Ima kdo, ki je finančno bolj pismen, kakšen predlog, kaj storiti v takem primeru? Vložiti, odplačati, pustiti denar pri miru?

Ne obstaja, že 10x predebatirano na tem in drugih forumih. Edino kar ti lahko naredijo je, da pač zahtevajo, da jim vrneš cel kredit, da prekinejo pogodbo.

V moji kreditni pogodbi ni nobenega člena, ki bi jim dovolili dvig, razen 1% v določenem členu, če se jaz "ne držim" pogodbe (če izgubim redne dohodke oz. službo, če nimam zuavarovano stanovanje ali prekinem življensko zavarovanje ipd.)

Sebz je izjavil:

Odvisno od obrestne mere. Če je okoli 2%, jaz ne bi odplačal, ker je to res free money. Je pa močan tudi psihološki učinek, ko nimaš več nobenega pufa, če ti to veliko pomeni.

Pri nizki OM bi ga pustil in raje denar investiral v kakšen ETF.

matic492 je izjavil:

Ne obstaja, že 10x predebatirano na tem in drugih forumih. Edino kar ti lahko naredijo je, da pač zahtevajo, da jim vrneš cel kredit, da prekinejo pogodbo.

V moji kreditni pogodbi ni nobenega člena, ki bi jim dovolili dvig, razen 1% v določenem členu, če se jaz "ne držim" pogodbe (če izgubim redne dohodke oz. službo, če nimam zuavarovano stanovanje ali prekinem življensko zavarovanje ipd.)

Aha OK, potem sem verjetno tudi jaz neke vaške govorice slišal :)

Zgodovina sprememb…

Sebz ::

velikBrokoli je izjavil:

Sebz je izjavil:

Odvisno od obrestne mere. Če je okoli 2%, jaz ne bi odplačal, ker je to res free money. Je pa močan tudi psihološki učinek, ko nimaš več nobenega pufa, če ti to veliko pomeni.

Pri nizki OM bi ga pustil in raje denar investiral v kakšen ETF.

Ravno to je, kredit sem dobil po fiksni obrestni meri 1.7 in se ta trenutek zdi kot poceni denar. Hvala za predlog, tudi na to sem pomislil.

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Aha OK, potem sem verjetno tudi jaz neke vaške govorice slišal :)

Možno je seveda. Recimo če tvoja banka gre v stečaj, in jo nekdo kupi, ali pa gre v stečajni postopek in tvoj dolg odkupi nekdo, ter se odloči, da ga hoče pač izterjat takoj. Ali pa če se to banka sama oldoči (sicer ne vem kakšna je praksa okoli tega, valda se nočejo it takih zadev). Načeloma pri stanovanjskem kreditu to ni preveč problematično, če nisi špekuliral... ker v najslabšem primeru pač izgubiš nepremičnino in mogoče kakšni dodatni stroški glede tega, drugače pa če cene padejo za več kot 20% (vrednost tvojega pologa), bomo vsi konkretno najebali, tako da ko si v minusu z equitijem in gre kaj narobe si pa fucked ja.

Če upoštevam trenuntno povprečno ceno v MB (nerealno, ne bi prodal za toliko), imam ~180k svojega equtijia v mojih dveh stanovanjih (vrednost - kredit). Pri bolj realni cenitvi (tam okoli 1400EUR / m^2) sem pa na ~70k + kar sem dolžen na avtu, če gre vse v kurac pridem jaz nekaj čez nulo ven :D V minusu sem samo če cena na kvadratni meter v Mariboru pade pod 900EUR/ m^2

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

matic492 je izjavil:

10x predebatirano? Dajmo predebatirati še enajstič.

READ.ME

READ.ME

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

boitch ::

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Imam namen obiskati tudi DBS, verjetno naslednji teden še DBS, Intessa, Sparkasse, LON.

Pri BKS mi je svetoval, da bi morda izvedel naslednji scenarij, kako se vam zdi:

- vzamem kredit preko zavarovalnice, ki je 50k max, ampak ni potem hipoteke na parceli, 60k lastnih sredstev uporabim
- z lastnimi sredstvi financiram projektno dokumentacijo (5-10% cene celotne montažne hiše, torej 20k) + komunalni prispevek (10k) + pridobitev gradbenega dovoljenja
- po gradbenem dovoljenju grem po kredit za gradnjo hiše, 300k, uporabim 20k lastnih sredstev + zastavim parcelo kot polog

Če bo montažna hiša pri enem od "tavelikih" (Marles, Jelovica...) lahko pri NLB lahko dobiš kredit ob podpisu pogodbe za hišo.
Se pravi še preden imaš gradbeno dovoljenje. Meni je to prav prišlo v teh časih, ko se obrestna mera skoraj vsak mesec zviša.
Ostale banke tega (zaenkrat) še nimajo.

Pa ko boš sestavljal finančno konstrukcijo si daj zraven hiše na ključ še vsaj 100k za temeljno ploščo, priključke, nadstrešek, kuhinjo, pohištvo in osnovno ureditev okolice.

Če razumem starosti slovenskega bančništva, to vseeno pomeni, da mora takšna klavzula obstajat in če je ni, ni variante da banka zviša, tudi če bi, teoretično, bila v minusu pri takšnih kreditih?

Ali je vseeno, nekje, skrito očem, v nekih internih aktih, zabeleženo, da če padajo bombe, pa lahko vseeno to naredijo?

A. Smith je izjavil:

matic492 je izjavil:

10x predebatirano? Dajmo predebatirati še enajstič.

READ.ME

READ.ME

Sem prebral celo pogodbo že 3x. in ni nobene vsiljene klavzule.

Če si bom vzel kasneje pol ure da poskeniram in pocenzuriram vse strani moje pogodbe, jih mogoče objavim :)

Zgodovina sprememb…

Pomeni, smo bili hudičevo neumni mi, ki nismo reprogramirali kreditov na fiksno obrestno mero?

trancer01 ::

Te klavzule, ki so jih v času izjave Arharja nekatere banke vsiljevale, so bile kasneje razglašene za nične.

Gregor P ::

billy je izjavil:

Pomeni, smo bili hudičevo neumni mi, ki nismo reprogramirali kreditov na fiksno obrestno mero?

To bi znalo držati, da :D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

billy je izjavil:

To bi znalo držati, da :D

Vsaka šola nekaj stanje, za naslednje življenje :)

Dajte mi, kot laiku, razložit, kam sedaj "gre" ta denar, ki ga banke dobijo več preko obresti zaradi euriborja?

A ostane banki, a gre da banka lažje najame sredstva, a gre kam v centralno banko?

Ker takih kreditov je pri nas na tisoče, ki so naenkrat hudičevo povišali pritok denarja na TRR bank.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

Gregor P ::

Tudi za banke je postalo dražje dajati kredite.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Težko odgovoriti direktno, ker bi moral imeti dostop do finančnih podatkov specifične banke, ampak nekaj gre definitivno ECBju ja.

Lahko googlaš malo fractional reserve banking, good luck :D

Gregor P je izjavil:

Tudi za banke je postalo dražje dajati kredite.

No...saj to me ravno zanima.
Ker če banka, recimo, dobi denar po 2% in daje potem naprej po X%+euribor. (X% predstavlja njihovo obrestno mero) in je to skupaj nad 4%, se jim računica izide.

Samo kaj pa potem vsi tisti obstoječi fiksna mera krediti, kjer je le-ta pod 2%. Torej dela banka bulo? Skoraj ne morem verjeti, da je tako naivno to nastavljeno.
Ker tudi v primeru negativnega euribora so se banke zaščitile in ga tretirajo kot 0%, ravno iz enakega razloga.

Pat_MaGroin ::

Na hitro gre tako:

1. En gospod v Franfurtu v terminal vpiše: 1,000,000,000,000,000 EUR in nato gumb "Create".
2. Teh magičnih 1,000,000,000,000,000 EUR si sposodijo banke.
3. Teh 1,000,000,000,000,000 EUR banke posodijo Janezu za 30 let.
4. Janez hodi 30 let na siht, da odplača teh XY EUR, ki jih je gospod v Frankfurtu ustvaril iz nič v delčku sekunde.

To je to.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Na hitro gre tako:

1. En gospod v Franfurtu v terminal vpiše: 1,000,000,000,000,000 EUR in nato gumb "Create.
2. Teh magičnih 1,000,000,000,000,000 EUR si sposodijo banke.
3. Teh 1,000,000,000,000,000 EUR banke posodijo Janezu za 30 let.
4. Janez hodi 30 let na siht, da odplača teh XY €, ki jih je gospod v Frankfurtu ustvaril iz nič v delčku sekunde.

To je to.

Potem pride pa še zraven fractional reserve banking, in se vse 10x zakomplicira :D

Po koliko % pa si ta denar banke sposodijo, točka 2?

billy je izjavil:

No...saj to me ravno zanima.
Ker če banka, recimo, dobi denar po 2% in daje potem naprej po X%+euribor. (X% predstavlja njihovo obrestno mero) in je to skupaj nad 4%, se jim računica izide.

Samo kaj pa potem vsi tisti obstoječi fiksna mera krediti, kjer je le-ta pod 2%. Torej dela banka bulo? Skoraj ne morem verjeti, da je tako naivno to nastavljeno.
Ker tudi v primeru negativnega euribora so se banke zaščitile in ga tretirajo kot 0%, ravno iz enakega razloga.

Saj zato bi rabil finančne podatke točno določene banke. Ker ni nujno da so oni vzeli denar pri ECBju, mogoče so svojega naprej posodili (pa še ne veš, kdaj so oni vzeli ta denar od ECBja, kakšne pogoje so oni imeli, koliko so že oni odplačali itd itd.)

Je pa tako da se gleda vse skupaj ne.. dejansko nekdo, ki danes vzame kredit, je čisto možno, da plačuje razliko mojega kredita (in ostalih, ki smo jih dobili ceneje kot je euribor).

Ampak to je spet tako ne, banka je pač biznis, in tudi Spar mi da vsak teden bon za -25% na katerikoli izdelek, pa je čisto možno, da bom izbral nekaj, kar jim bo naredilo minus, samo na koncu bojo še vedno v plusu z vsemi ostalimi.

Pač miljon faktorjev je zraven.

billy je izjavil:

Po koliko % pa si ta denar banke sposodijo, točka 2?

Recimo da lahko tu nekje začnemo:
https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_...

Zgodovina sprememb…

Ja, samo banke so načeloma konkurenčne in razlike v obrestnih merah ne more biti nekih velikih. Torej če ima NLB "miljon" kreditov s fiksno mero, s katerimi delajo bulo, ne bodo mogli navit tisti X%, ker ne bo nihče vzel in ne bo potem novih kreditov za poplačilo obstoječih?

torej več kot je banka dala ven teh kreditov, ki so sedaj "pod ceno", težje bo karkoli naredila z novimi in ergo mora od nekje denar dobit?

Torej smo že tam, da vse kar je fiksnega pod 2.5% dela bulo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

Pač sej pravim, ni tako direktno simple, pa tudi osebno nimam toliko pojma, da bi napisal kaj točnega :D

Verjetno pa še večina zaposlenih v bankah nima takšnega vpogleda, razen tisti na vrhu oz. tisti, ki delajo točno to.

billy je izjavil:

Ja, samo banke so načeloma konkurenčne in razlike v obrestnih merah ne more biti nekih velikih. Torej če ima NLB "miljon" kreditov s fiksno mero, s katerimi delajo bulo, ne bodo mogli navit tisti X%, ker ne bo nihče vzel in ne bo potem novih kreditov za poplačilo obstoječih?

torej več kot je banka dala ven teh kreditov, ki so sedaj "pod ceno", težje bo karkoli naredila z novimi in ergo mora od nekje denar dobit?

Torej smo že tam, da vse kar je fiksnega pod 2.5% dela bulo?

Za kredite po 2% fix so banke vzele denar BREZ obresti od ECB! Zdaj jemljejo po, recimo 2,5 in prodajajo naprej po 4. Za avtomobile pa po 13% :).

matic492 je izjavil:

Pač sej pravim, ni tako direktno simple, pa tudi osebno nimam toliko pojma, da bi napisal kaj točnega :D

Verjetno pa še večina zaposlenih v bankah nima takšnega vpogleda, razen tisti na vrhu oz. tisti, ki delajo točno to.

No...ampak neka kmečka logika je za tem, kar razmišljam, ali?

Nekje mora obstajati točka, kjer bodo banke na fiksna mera kreditih prišli na bulo oz delale minus?

Yup, samo tu je zadaj valda računica vsega skupaj ne, ne grejo oni na ECB vzet 5 jurjev kredita, ko si Polde iz spodnjega Dupleka vzame kredit, ampak se gleda vse skupaj.

billy je izjavil:

No...ampak neka kmečka logika je za tem, kar razmišljam, ali?

Nekje mora obstajati točka, kjer bodo banke na fiksna mera kreditih prišli na bulo oz delale minus?

Dvomim, razen če so recimo oni takrat dobili denar variabilno... kar pa ne vem če je sploh možno oz. kako vse to deluje zadaj :)

+ kot rečeno, fractional reserve

Zgodovina sprememb…

Kaj vidva filozofirata? Banka za kreditiranje vzame kredo po takratnih pogojih, banka ne bo nikoli v buli lol.

Zakaj pa je potem euribor nastal?

Zato da si manj ljudi vzame kredit, da je manj inflacije.

Pa da se potem preplavi trg z nepremičninami, ki jih folk, ki najebe ne more odplačevati, kreditov pa folk itak ne more dobiti?

Razumem euribor pri potrošnih kreditih, ampak stanovanjskih...hočeš s tem zmanjšat inflacijo, ubiješ pa srednji/nizki slog, bogati pa potem pokupijo in kaj sledi po koncu "euribor krize"? spet začne vse skakat v nebo :)

boitch je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Če bo montažna hiša pri enem od "tavelikih" (Marles, Jelovica...) lahko pri NLB lahko dobiš kredit ob podpisu pogodbe za hišo.
Se pravi še preden imaš gradbeno dovoljenje. Meni je to prav prišlo v teh časih, ko se obrestna mera skoraj vsak mesec zviša.
Ostale banke tega (zaenkrat) še nimajo.

Pa ko boš sestavljal finančno konstrukcijo si daj zraven hiše na ključ še vsaj 100k za temeljno ploščo, priključke, nadstrešek, kuhinjo, pohištvo in osnovno ureditev okolice.

Hvala za info, na žalost pa je pri NLBju moja kreditna sposobnost 300e na mesec, ker uporabljajo napačen izračun, kot sem že v prejšnjih sporočilih omenil za SKB.

Računal sem pa 100k, poleg hiše, da. 200k bo verjetno neka osnovna hiša pri Marlesu, dodatnih 100k pa za vse ostalo, kot si že omenil.

Prej smo se menili, kdaj se mi bo spremenil obrok....sem našel v banki obvestilo o spremembi anuitete in sicer to je bilo 5.7.2022 ko je bil euribor 0,2780%.

Pomeni novi obračun sledi v kratkem? oz bi moralo že danes prit obvestilo :)

Haha, evo, se je že začelo svicarji vol.2

««
28 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167216232 (38358) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473497 (19845) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021836 (13499) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714225 (6989) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418556 (16092) 3p

Več podobnih tem